This version of the page http://www.sdip.gov.ua/ua/cafe.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-30. The original page over time could change.
Офіційний веб-портал Державного департаменту інтелектуальної власності / Авторське право і суміжні права Стартова сторінка Мапа сайту Написати нам
УКР ENG
 

Авторське право і суміжні права - Роз´яснення - До відома підприємців - власників кафе, барів, ресторанів та нічних клубів


До відома
підприємців - власників кафе, барів, ресторанів та нічних клубів
 
Здійснення підприємницької діяльності в кафе, барі, ресторані або нічному клубі, як правило, супроводжується програванням звукозапису музики та звучанням записаних пісень у виконанні як вітчизняних, так і іноземних виконавців. Як відомо, у музичного твору є автор слів, композитор, виконавець та виробник фонограми, який здійснив звукозапис цього твору.
 
Права авторів, композиторів відносяться до авторського права, а права виконавців, виробників фонограм - до суміжних прав та захищаються Законом України від 23.12.1993 № 3792-ХІІ „Про авторське право і суміжні права” (далі – Закон). Положеннями цього Закону передбачено, що за будь-яке використання музичного твору автор, а також виконавець, виробник фонограм мають право отримати винагороду. Використання музичного твору в кафе, барі, ресторані та нічному клубі здійснюється способом публічного виконання (частина третя статті 15 Закону). За такий спосіб використання, згідно з частиною п‘ятою статті 15 Закону, особи, які використовують твори (користувачі) мають виплачувати автору (автору слів, композитору) винагороду, та відповідно до статті 43 Закону – виконавцю, виробнику фонограм.
 
Оскільки автору, виконавцю, виробнику фонограм, на практиці, складно управляти своїми правами та контролювати використання твору, запису виконання, отримувати дозвіл від виконавця та виробника фонограми перед кожним використанням (програванням) фонограми, Законом передбачена можливість здійснення виплати винагороди через організації колективного управління. Згідно зі статтею 49 Закону, організації колективного управління виконують відповідні функції від імені суб‘єктів авторського права і (або) суміжних прав і на основі одержаних від них повноважень. Зокрема, зазначені організації укладають договори про використання прав, погоджують з користувачами розмір винагороди під час укладання договору, збирають винагороду, розподіляють і виплачують зібрану винагороду суб‘єктам авторського права і (або) суміжних прав.
 
Зважаючи на те, що записи музичних творів, що використовуються в кафе, барі, ресторані, нічному клубі містять об‘єкти авторського права (музичні твори) та суміжних прав (фонограми та зафіксовані у них виконання), збір винагороди можуть здійснювати організації колективного управління, які управляють відповідно правами суб‘єктів авторського права і спеціально визначені уповноважені організації колективного управління, які управляють правами суб‘єктів суміжних прав.
 
У першому випадку збір винагороди здійснюється, виходячи з мінімальних ставок винагороди (роялті) за використання об‘єктів авторського права визначених постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 № 72, у другому – розміру винагороди (роялті) за використання опублікованих з комерційною метою фонограм і відеограм та порядку її виплати, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 № 71.
 
За використання об‘єктів авторського права пунктами 21, 22 додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 № 72 передбачена мінімальна ставка авторської винагороди у разі виконання творів виконавцями та виконання примірників творів у запису у місцях, з платним і безплатним входом (у тому числі в кафе, барі, ресторані та нічному клубі). Наприклад, у місцях платним входом мінімальна ставка винагороди складає 4 відсотки суми валового збору, одержаного від продажу квитків, а у місцях з безплатним входом – 1 відсоток доходів, одержаних з того виду діяльності, у процесі якої відбувається використання творів, а у разі відсутності таких доходів - 2,5 відсотка загальної суми витрат організатора на проведення заходу.
 
Що стосується суміжних прав, то відповідно до статті 43 Закону передбачено, що допускається без згоди виробників фонограм, фонограми яких опубліковані для використання з комерційною метою, і виконавців, виконання яких зафіксовані у цих фонограмах, але з виплатою винагороди, пряме чи опосередковане комерційне використання фонограм і відеограм та їх примірників, зокрема публічне виконання фонограми або її примірника.
 
Згідно з пунктом 5 розділу ІІ додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 № 71 „Про затвердження розміру винагороди (роялті) за використання опублікованих з комерційною метою фонограм і відеограм та порядку її виплати” до числа суб‘єктів, які здійснюють комерційне використання фонограм віднесені суб‘єкти господарювання (підприємці), зокрема кафе, бари, ресторани та нічні клуби. Також до числа осіб, які здійснюють комерційне використання фонограм і (або) відеограм, крім зазначених суб‘єктів, належать театри (у тому числі театри-студії, аматорські самодіяльні театри), концертні та циркові об'єднання, філармонії, цирки, клуби, будинки і палаци культури, будинки офіцерів, кіноконцертні зали, дискотеки, танцювальні і концертні майданчики, а також парки, стадіони, спортивні зали, кінотеатри і відеосалони, казино, салони (зали) ігрових автоматів, пансіонати, будинки відпочинку, санаторії, готелі, підприємства та організації торгівлі, побутового обслуговування, пасажирського транспорту, особи, які здійснюють публічне сповіщення та ретрансляцію фонограм, відеограм, виконань у передачах ефірного, супутникового, кабельного телебачення та радіомовлення або через мережу Інтернет тощо (пункт 5 розділу ІІ додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 № 71). Тобто відносяться ті суб‘єкти господарювання, які здійснюють свою діяльність з використанням (програванням, звучанням в кафе, барі, ресторані) записів музики, пісень та отримують прибуток (доход), у тому числі за рахунок прямого чи опосередкованого використання у своїй діяльності фонограм та зафіксованих у них виконань.
 
Розмір винагороди встановлений розділом І додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 № 71 як для місць з платним входом, так із безплатним і складає 1 відсоток від доходів, одержаних з того виду діяльності, у процесі якої здійснюється використання фонограм, відеограм або 2,5 відсотки від загальної суми витрат на зазначений вид використання у разі відсутності таких доходів. Залежно від характеру та тривалості використання фонограм та зафіксованих у них виконань розмір винагороди може бути зменшено за погодженням з відповідними суб‘єктами суміжних прав або організаціями колективного управління майновими їх майновими правами.
 
На сьогодні зареєстровані та діють десять організацій колективного управління, які мають певну сферу діяльності. Зокрема, найбільшою організацією колективного управління, яка управляє правами суб‘єктів авторського права є ДП „Українське агентство з авторських та суміжних прав”.
 
Уповноваженою організацією колективного управління є Об‘єднання підприємств "Українська ліга музичних прав". Організація уповноважена укладати договори про виплату винагороди та здійснювати збирання винагороди із суб‘єктів господарювання, які під час своєї діяльності використовують фонограми, відеограми, опубліковані з комерційною метою, зокрема, в кафе, барах, ресторанах, нічних клубах.
 
Таким чином, суб‘єкти господарювання, які використовують під час своєї діяльності музичні твори, фонограми, зафіксовані у них виконання повинні виплачувати винагороду суб‘єктам авторського права і суміжних прав. Вимагати виплати винагороди на підставі укладеного договору мають право організації колективного управління, а також відповідні контролюючі та правоохоронні органи.
 
"Неукладення договору і невиплата винагороди є порушенням прав авторів, виконавців, виробників фонограм, відеограм. Захист прав здійснюється у порядку встановленому адміністративним, цивільним і кримінальним законодавством".

 

 
Версія для друку

АКТУАЛЬНО

Конкурс

Держдепартамент оголошує конкурс на відбір лекторів для викладання у літній школі з інтелектуальної власності в Україні.

База даних

Розміщено базу даних (БД) Автоматизована БД інтелектуальної власності UEFA та її комерційних партнерів".

Літня школа ВОІВ

Розпочато відбір учасників до літньої школи з інтелектуальної власності в Україні. Її планується відкрити при Одеській національній юридичній академії на період з 21 по 30 липня 2009 року.

Новини у сфері ІВ

На веб-сайті Українського національного інформаційного агентства новин (УНІАН) створено розділ "Інтелектуальна власність" у рубриці "УНІАН Права людини".

Перспективні винаходи

У розділі "Інформаційні ресурси" розміщено нову базу даних "Перспективні винаходи України".
 
Зареєструватися
Забули пароль?
 
 

Наша адреса: вул. Урицького, 45, м. Київ-35, МСП, 03680,Україна
Телефон: (+38044) 494-06-06
Факс: (+38044) 494-06-56

 

© 2009 Офіційний веб-портал Держдепартаменту інтелектуальної власності.
Всі права захищено.
При використанні матеріалів посилання на веб-портал обов'язкове.