This version of the page http://www.mfs.kiev.ua/page.php?id=57 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-30. The original page over time could change.
Депозитарій МФС
 
 


 
Про ЦСК
 

 
Термінологія ЕЦП
 

 
Формування і перевірка ЕЦП в СЕД
 

 
Вирішення конфліктних ситуацій
 

 
Документи
 

 
Розпорядок роботи та контакти ЦСК
 


Термінологія ЕЦП

Електронний документ (далі ЕД) – документ, в якому інформація зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документа згідно Внутрішнього порядку документообігу депозитарію при здійсненні депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності.

ЕД є письмовим актом, який породжує відповідні правовідносини та юридичні наслідки (має юридичну силу), в якому інформація зафіксована на матеріальному носії у визначеній формі і цифровому форматі. ЕД використовується для передачі в часі і просторі з метою подальшого використання і зберігання та має реквізити, що дозволяють однозначно його приймати та ідентифікувати.

Електронний документообіг (далі ЕДО) – сукупність процесів створення, обробки, відправлення, передачі, отримання, зберігання, використання і знищення електронних документів, що виконуються з застосуванням перевірки цілісності, а в разі необхідності – з підтвердженням факту отримання таких документів.

Центр сертифікації ключів Відкритого акціонерного товариства «Міжрегіональний фондовий союз» (далі ЦСК МФС).

Система електронного документообігу (далі СЕД) – організаційно-технічна система, що є сукупністю програмного, інформаційного і апаратного забезпечення Організатора СЕД і Учасників СЕД, що реалізовує ЕДО. СЕД є корпоративною інформаційною системою, в якій Організатор СЕД є одночасно ЦСК МФС та здійснює управління сертифікатами відкритих ключів ЕЦП Учасників СЕД.

Організатор системи ЕДО (далі Організатор СЕД) – Відкрите акціонерне товариство «Міжрегіональний фондовий союз» (далі ВАТ «МФС»), що здійснює професійну депозитарну діяльність Депозитарію цінних паперів та розрахунково - клірингову діяльність стосовно договорів з цінними паперами на підставі відповідних ліцензій Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та яке одночасно виконує функцію Центру сертифікації ключів. Організатор СЕД може бути відправником ЕД або отримувачем ЕД.

Учасник СЕД (далі Учасник) – юридична особа, яка уклала з Організатором СЕД договір про приєднання до даних Правил ЕДО та користується послугами ЦСК МФС при отриманні послуг ЕЦП відповідно до Регламенту ЦСК МФС. Учасник може бути відправником ЕД або отримувачем ЕД.

Електронний цифровий підпис (далі ЕЦП) – різновид електронного підпису, отриманого внаслідок криптографічного перетворення набору електронних даних, який додається до цього набору або логічно об’єднується з ним і дає можливість підтвердити його цілісність та ідентифікувати особу Користувача. Електронний цифровий підпис виконується за допомогою особистого ключа (доступного тільки Користувачу) і перевіряється за допомогою відкритого ключа (доступний суб’єктам відносин в сфері використання ЕЦП).

ЕЦП використовується фізичними і юридичними особами в якості аналогу власноручного підпису для набуття електронним документом юридичної сили, рівній юридичній силі документа на паперовому носії, підписаного власноручним підписом уповноваженої особи і засвідченого печаткою.

ЕД, засвідчені ЕЦП, розглядаються на рівні з паперовими, згідно Закону України “Про електронний цифровий підпис”, що вступив в силу з 1 січня 2004 року (Закон України “Про електронний цифровий підпис”(№ 852-IV від 22.05.2003).

Особистий ключ - параметр криптографічного алгоритму формування електронного цифрового підпису, доступний тільки користувачу ЕЦП. Особистий ключ працює тільки в парі з відкритим ключем.

Відкритий ключ - параметр криптографічного алгоритму перевірки електронного цифрового підпису, доступний суб'єктам відносин у сфері використання ЕЦП.

Сертифікат відкритого ключа - документ, виданий центром сертифікації ключів, який засвідчує чинність і належність відкритого ключа користувачу ЕЦП. Сертифікати ключів можуть розповсюджуватися в електронній формі або у формі документа на папері та використовуватися для ідентифікації особи користувача ЕЦП.

Ключ реєстрації – закритий ключ ЕЦП, сформований центром сертифікації ключів в процесі реєстрації нового власника сертифікату відкритого ключа ЕЦП.

Компрометація особистого ключа – будь-яка подія та/або дія, що призвела або може призвести до несанкціонованого використання особистого ключа.

Криптографічні ключі – загальна назва відкритих і особистих ключів підпису, печатки та шифрування.

Користувач ЕЦП (Користувач) (далі клієнт ЦСК МФС) - особа, яка на законних підставах володіє особистим ключем та від свого імені накладає ЕЦП під час створення електронного документа.

Засоби криптографічного захисту інформації (далі ЗКЗІ) – сукупність програмно-технічних засобів, що забезпечують застосування ЕЦП і шифрування при організації електронного документообігу. ЗКЗІ можуть застосовуватися як у вигляді самостійних програмних модулів, так і у вигляді інструментальних засобів, що вбудовуються у прикладне програмне забезпечення.

Засоби електронного цифрового підпису (далі ЗЕЦП) – апаратні і/або програмні засоби, що забезпечують реалізацію хоч би однієї з наступних функцій, - створення ЕЦП в електронному документі з використанням особистого ключа ЕЦП, підтвердження з використанням сертифікату відкритого ключа ЕЦП достовірності ЕЦП в електронному документі, створення відкритих і особистих ключів ЕЦП. ЗЕЦП можуть застосовуватись як у вигляді самостійних програмних модулів, так і у вигляді інструментальних засобів, що вбудовуються в прикладне програмне забезпечення.

Носій ключової інформації (далі НКІ) - електронний носій: «Secure Token 318» та смарт-карта Сrypto Card, що використовуються ЦСК МФС для зберігання особистого ключа особи, що здійснює підписання підписом, особистого ключа що відповідає за накладання печатки. Електронний носій Secure Token 318 використовується ЦСК МФС виключно для зберігання особистого ключа особи, що здійснює підписання ЕД за допомогою даного електронного носія.

Електронний носій карта Сrypto Card використовується ЦСК МФС виключно для зберігання особистого ключа особи, що здійснює підписання підписом, що відповідає за накладання печатки.

Адміністратор системи безпеки ЦСК МФС – уповноважена особа ЦСК МФС, що відповідає за експлуатацію засобів криптозахисту інформації (ЗКЗІ) і засобів електронного цифрового підпису.

Адміністратор ключової системи ЦСК МФС - уповноважена особа ЦСК МФС, що відповідає за генерацію особистих ключів ЕЦП, виготовлення сертифікатів відкритих ключів ЕЦП, ведення реєстру сертифікатів відкритих ключів ЕЦП, випущених ЦСК МФС, виконання операцій з припинення дії і анулювання сертифікатів відкритих ключів ЕЦП і має повноваження завіряти своїм електронним цифровим підписом сертифікати відкритих ключів ЕЦП в електронному вигляді.

© «МФС» 2003-2009
всі права захищені
новини | про компанiю | внутрiшнi документи | послуги | клiенти | партнери | корпоративна інформація