This version of the page http://www.dfp.gov.ua/748.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-28. The original page over time could change.
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України: Світова організація торгівлі(СОТ)
Мапа сайтуПідпискаВідповіді на запитанняНадіслати запитанняКонтактна інформація
Головна сторінка»Діяльність Держфінпослуг»Управління розвитку ринків фінансових послуг та європейської і євроатлантичної інтеграції»Європейська та євроатлантична інтеграція»Світова організація торгівлі(СОТ)

Опитування

Оцініть роботу Держфінпослуг як державного регулятора

добре
задовільно
незадовільно
важко визначитися

Перегляд результатів

 

Світова організація торгівлі(СОТ)

 

У зв’язку зі вступом 16 травня 2008 року України до Світової організації торгівлі

 надаємо перелік корисних посилань

    1. Держави-члени СОТ  -

http://www.wto.org/english/thewto_e/whatis_e/tif_e/org6_e.htm

    2. Держави-члени FATF –

 http://www.fatf-gafi.org/document/52/0,3343,en_32250379_32237295_34027188_1_1_1_1,00.html#FATF_Members

    3. Чинні двусторонні міжурядові угоди (конвенції) про уникнення подвійного оподаткування та попередження  податкових ухилень -

http://www.sta.gov.ua/tax/control/uk/publish/article?art_id=81096&cat_id=81092

    4. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 року №77-р „Про перелік офшорних зон” - http://www.sdfm.gov.ua/documents.php?cat_id=&doc_id=87&lang=uk&page=1

 

     Світова організація торгівлі була створена на основі Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) згідно з рішенням Уругвайського раунду багатосторонніх торговельних переговорів і почала діяти з 1995 року як об`єднання держав, спрямоване на створення і підтримку системи юридичних норм міжнародної торгівлі. Членами СОТ є 148 держав та окремих митних територій, на які припадає приблизно 95% обсягу світової торгівлі. 

     Головним завданням СОТ є лібералізація міжнародної торгівлі, забезпечення її справедливості та передбачуваності,  сприяння економічному зростанню та підвищенню економічного добробуту людей. 

     5 лютого 2008 року у м. Женева (Швейцарія) Президент України Віктор Ющенко та Генеральний директор Світової організації торгівлі Паскаль Ламі підписали Протокол про вступ України до СОТ. Пакет документів (Протокол про вступ України до СОТ разом із додатками до нього) має бути ратифікований Верховною Радою України до 4 липня 2008 року, про що українська сторона повинна нотифікувати Секретаріат СОТ. Через 30 днів після офіційного повідомлення про ратифікацію Генеральна Рада СОТ оголошує про набуття Україною повноправного членства в організації.

     Вступ України до СОТ матиме значні наслідки для небанківського фінансового сектора економіки. Держфінпослуг брала участь в узгодженні Графіка специфічних зобов’язань України в секторі «Фінансові послуги», підсекторі «Послуги страхування та послуги, що мають відношення до страхування». (формат PDF)

     На сьогоднішній день Законом України “Про страхування” передбачається, що страхова діяльність в Україні здійснюється виключно страховиками-резидентами України. В ході переговорного процесу щодо вступу України до СОТ у межах зазначеного підсектора узгоджено питання щодо можливості надання страхових послуг прямими філіями іноземних страхових компаній з визначенням 5-річного перехідного періоду, протягом якого діяльність прямих філій іноземних страхових компаній буде заборонена.

      З метою приведення національного законодавства до вимог та зобов’язань взятих Україною в ході переговорного процесу з вступу до СОТ Верховною Радою України було прийнято декілька законів що стосуються ринків регулювання, віднесених до компетенції Держфінпослуг, зокрема:

·          7 липня 2005 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України „Про внесення змін до Закону України „Про страхування” № 2774-IV, яким встановлена обов'язкова наявність у філії страховика-нерезидента,  гарантійного депозиту; умови яким повинен відповідати страховик, що має намір відкрити філію на території України; право уповноваженого органу встановлювати окремий порядок видачі ліцензії філії страховика-нерезидента та здійснювати реєстрацію таких філій. (формат PDF)

·          16 листопада 2006 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України „Про внесення змін до Закону України „Про страхування” № 357-V, який встановив вимоги до страховика-нерезидента, що має намір провадити діяльність на території України, перелік видів страхування, які може провадити страховик-нерезидент, обмеження розміру страхової суми, а також перелік видів страхування посередницька діяльності за якими може провадитись на користь страховиків-нерезидектів.(формат PDF)

·          31 травня 2007 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України „Про внесення змін до Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про страхування” № 1110-V яким були внесені зміни до статті 2 Закону України „Про страхування” щодо встановлення вичерпного переліку видів діяльності страховика-нерезидента на території України, а також скасовано встановлене попереднім законом обмеження щодо розміру страхової суми за договорами укладеними із страховиками-нерезидентами (75%).(формат PDF)

      

    Крім того, для реалізації норм законів Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України були прийняті такі нормативно-правові акти:

-       Порядок ліквідації філій страховиків-нерезидентів, затверджений Розпорядженням Держфінпослуг від 7 грудня 2006 року № 6504 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 9 січня 2007 р. за № 1/13268.(формат PDF)

-    Положення про здійснення нагляду за діяльністю філій страховиків-нерезидентів та застосування заходів впливу, затверджене Розпорядженням Держфінпослуг від 16 листопада 2006 року N 6426 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2006 р. за N 1376/13250. (формат PDF)

- Порядок реєстрації філій страховиків-нерезидентів, затверджений Розпорядженням Держфінпослуг від  19 липня 2006 № 6021 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 14 вересня 2006 р. за № 1050/12924. (формат PDF)

-    Вимоги до гарантійного депозиту філії страховика-нерезидента, затверджені Розпорядженням Держфінпослуг від 19 вересня 2006 № 6244 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2006 р. за № 1105/12979.(формат PDF)

-     Ліцензійні умови провадження діяльності філіями страховиків-нерезидентів, затверджені Розпорядженням Держфінпослуг від 7 вересня 2006 р. № 6201 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 26 вересня 2006 року за № 1074/12948. (формат PDF)

Розробник АТЗТ «Атлас» © 2005 Держфінпослуг