This version of the page http://polinar.com.ua/ua/alcoholism_treatment.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-25. The original page over time could change.
Лікування алкоголізму / Медичний центр «Полінар»
Головна / Послуги /

Лікування алкоголізму

Алкоголізм — це непереборний потяг до алкоголю, що пов'язаний з психічною і фізичною залежністю від нього, приводить до психічних розладів і до особових змін.

Часто, на прийомі, ставлячи питання про лікування алкоголізму, пацієнти і їх родичі чекають дива у відповідь, «кодування», «вшивання». Стереотип лікування алкоголізму, що склався роками в нашому суспільстві виглядає частіше, як «прочистити і закодувати», таким чином, людини, яка страждає на цю хворобу, як би заздалегідь виключається з процесу лікування. Враховуючи досвід наркології і сучасні підходи до цієї хвороби, лікарі нашого центру алкогольну залежність розглядають не лише як хворобу «тіла», поза сумнівом, що має в основі своїй порушення роботи всіх функціональних систем організму, але і як «хворобу душі», вилікувати яку можна, лише враховуючи особливості особи людини, що звернулася за допомогою, при їі активній участі. Ця хвороба ушкоджує не інтелект, не життєвий досвід і не силу волі. Вона ушкоджує думку, мислення! Тобто те, унаслідок чого працюють всі ці три інструменти.

Наші лікувальні програми розроблені з урахуванням стану, в якому людина звертається за допомогою. Вони включають і купірування алкогольної інтоксикації, і також запою, і алкогольного синдрому абстинента, це короткі програми, які дозволяють швидко вивести пацієнта з патологічного болісного стану, нормалізувати функції організму, вирівняти емоційний фон, усунути тривогу і налагодити сон. Але основними є лікувальні і реабілітаційні програми, скеровані на лікування залежності, де необхідна участь самої людини, їі особи.

У лікуванні алкогольної хвороби існує два наріжні поняття: активна участь пацієнта і абсолютна тверезість як результат. Становлення одужання залежить не лише від ліків, але і від того, наскільки людина змінює спосіб життя, систему інтересів і цінностей, перебудовує або набуває духовного життя, передивляється всі аспекти свого існування, стосунки зі світом і самим собою, свої потреби. Адже в списку природних потреб людини немає потреби в алкоголі, але є дуже важлива потреба в самоповазі, в досить високій самооцінці, а по суті — потреба в злагоді з самим собою. Лише збереження самоповаги, уявлення про себе як про гідну фігуру, що відповідає власним ідеалам, дозволяє людині зберігати цілісну поведінку, оптимізм перед обличчям невдач і труднощів, високу активність в умовах невизначеності, тобто в умовах повсякденного існування, де невизначеність супроводить найважливіші доленосні рішення і вчинки: рішення ким бути в цьому житті, з ким зв'язати свою долю, як поводитися в умовах конфлікту між бажанням і боргом.

Наші терапевтичні програми дозволяють людині, що звернулася за допомогою, пройти весь цикл звільнення від залежності, відновлюючи не лише роботу функціональних систем організму, біохімічні порушення, а також і супроводжуючи його в ухваленні рішення «бути тверезим», в зміні системи цінностей, побудові нових стосунків зі світом.

Якщо корабель не знає, в яку гавань він тримає дорогу, то жоден вітер не буде йому попутним. /Сенека/

Шишонкова Ольга Ніфантівна
Лікар-нарколог