This version of the page http://kino.rv.ua/technics.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-24. The original page over time could change.
Технічне обладнання кінозалу / КінопалаЦ Україна

Технічне обладнання кінозалу

Кінотеатр КІНОПАЛАЦ - Рівне (зал, 1200 місць) обладнано:

  1. Цифровим процесором CP 650D виробництва фірми Dolby. Процесор декодує код з оптичних фонограм, розкладаючи звуковий сигнал на 6 каналів (5+1).
  2. Багатоканальна цифрова система відтворення звуку (5+1 канал):
    • Центральний "З".
    • Фронтальний правий "R".
    • Фронтальний лівий "L".
    • Канал оточення лівий "LSR".
    • Канал оточення правий "RSR".
    • НЧ канал "SW".
  3. По периметру глядачів у зали розміщена 31 акустична система. Пікова потужність 27 k.
  4. Акустика і підсилювачі потужності, від світового лідера фірми "JBL","KCS".
Багатоканальний звук у кіно

Сьогодні у світі застосовуються сім основних систем звуку в кіно:

  1. Моно
  2. Dolby A-type
  3. Dolby SR (Spectral Recording)
  4. Dolby SR-D (Spectral Recording - Digital)
  5. Dolby Surround EX
  6. DTS (Digital Theater Systems)
  7. SDDS (Sony Dynamic Digital Sound)

Перші три - це аналогові системи, а чотири останніх - цифрові. Тому що змінювати формат плівки в кіноіндустрії не має можливостей, то творцям багатоканального звуку довелося піти на хитрування для того, щоб на старих кінопроекторах можна було дивитися фільми з новим звуком і це не потребувало б значних модифікації. Так були зроблені різні системи кодування звуку і способи збереження його на кінострічці.

Розташування звукових доріжок на кінострічці

  • Традиційний аналоговий сигнал (Dolby A-type або Dolby SR) розташовується ліворуч, між перфорацією і кадром.
  • Цифрова доріжка Dolby Digital розташовується між перфораційними отворами.
  • Сигнал SDDS із самих країв плівки з двох сторін. Основна і запасна доріжка.
  • Для запису звуку у форматі DTS місця не залишилося, тому на кіноплівці записаний тільки код синхронізації відео й аудіо, розташованого на зовнішніх носіях (три компакт-диски)

Моно

Використовує всього один канал звуку. Використовується в дуже старих фільмах.

Dolby A-type

Два канали звуку. Переважна більшість фільмів зроблена саме в стерео звуці.

Dolby SR (Spectral Recording)

Чотири канали звуку. Розробка фірми Dolby Laboratories. Спеціальний алгоритм кодує чотири канали (лівий, правий, центральний і канал навколишнього звучання) у два аналогових. Записуються ці канали на місці двох каналів стандартного стерео. При перегляді, якщо існує декодер SR, то звук розкладається у чотири канали. Якщо такого декодера немає, то на виході отримується звичайне стерео. Так само іноді застосовується ще і п'ятий канал - низькочастотний Subwoofer. Він виходить сумовуванням усіх каналів і виділенням з отриманого каналу дуже низької смуги частот.

Dolby SR-D (Spectral Recording - Digital)

Шість цифрових каналів звуку. Це найпоширеніший тип цифрового запису. Часто його іменують просто Dolby Digital. Канали поділяються на лівий, правий, центральний, лівий навколишній, правий навколишній і LFE (Low-Frequency Effects) - низькочастотний канал і канал ефектів. Аббревеатура SR-D означає, що використовується цифровий канал, але якщо раптом у цифрі відбувся збій, то апаратура автоматично переключається на аналогову систему з чотирма (п'ятьма - subwoofer) каналами. Коли через кілька секунд помилка в цифрі пропадає, те апаратура переходить назад з аналогового сигналу на цифровий.

Dolby Digital Surround EX

Сім цифрових каналів звуку. Модифікація системи Dolby Digital. Відрізняється наявністю додаткового каналу оточення. Так у цій системі канали поділяються на лівий, правий, центральний, лівий навколишній, правий навколишній, задній навколишній і LFE (Low-Frequency Effects) - низькочастотний канал і канал ефектів.

DTS (Digital Theater Systems)

Шість цифрових каналів звуку. Винахід фірми Amblin Entertainment. Відрізняється від всіх інших систем насамперед тим, що звук знаходиться на трьох компакт-дисках, а на кінострічці знаходиться тільки цифровий код для синхронізації звуку і відео. Так само як і в Dolby Digital у DTS застосовується шість цифрових каналів. Основна відмінність у тім, що якщо в Dolby Digital застосовується компресія звуку з коефіцієнтом 1/12, то в DTS він складає 1/3. При цьому він може варіюватися. SDDS (Sony Dynamic Digital Sound) Шість або вісім цифрових каналів звуку в залежності від того як було змікшовано при зйомці фільму. У мінімальному варіанті система аналогічна системі Dolby Digital. У максимальному варіанті до вже існуючих каналів додаються ще два канали: передній напів-лівий і передній напів-правий. Вони додаються для більш чіткої деталізації сцени. Це дуже рідка система звучання. Її застосовує тільки одна кінокомпанія - Columbia Tri-Star, що є підрозділом фірми Sony Pictures.