перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

Сергій Радушний: Жахливий кінець чи жах без кінця?

додано: 19-11-2006 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1163938728.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Агентство журналістських розслідувань „ІНФОРМАЦІЙНА ІНІЦІАТИВА –

• Київ • Влада •

Сьогодні у владному середовищі Дніпровського району – одного із найбільших районів міста Києва та України – посилюються кризові тенденції, пов’язані з перебуванням на посадах голови ради та державної адміністрації Олександра Миколайовича Сотникова. Сумнівна репутація цього політичного пройдисвіта вже давно набула негативного суспільного резонансу як «сотниківщина» ( http://maidan.org.ua/static/mai/1137230162.html ).

ПОСАДИ, МАШИНИ І ГРОШІ, ГРОШІ, ГРОШІ

Нині характерною ознакою суттєвого безладу, що має місце на згаданій вище території, є перманентні корупційні скандали в оточенні керівника району внаслідок його хибних кадрових рішень. Наприклад, заступником голови райдержадміністрації з питань архітектури та містобудування був призначений зоотехнік Микола Миколайович Бурдукало, який перед звільненням встиг хіба що «відзначитися» доганою. Але схоже такі «здобутки» семимісячного правління лише спонукають нашого персонажа до нових «звершень» та розширення кола своїх дискредитованих поплічників.

Так, поки заступник голови Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації з гуманітарних питань, депутат Дніпровської районної ради Любов Анатоліївна Галактіонова та начальниця управління освіти вказаної райдержадміністрації Наталія Віталіївна Кучменко остаточно прощаються з цими посадами в очікуванні вироку в справі про своє хабарництво ( http://maidan.org.ua/static/mai/1157128409.html ), прокуратура викрила ще одного «вірного сотниківця». Керуючий справами апарату Дніпровської районної у місті Києві ради, член фракції НСНУ – «Пора» Михайло Іванович Коваленко виявився зовсім не тим за кого видавав себе роками. Перевірка показала, що його диплом про закінчення Одеського політехнічного інституту є фальшивкою, а відтак і другу вищу освіту від Міжрегіональної академії управління персоналом слід вважати недійсною. Звільнення бідолахи з тепленької посади не забарилося.

Водночас на тлі управлінської стагнації продовжуються затримки з виплатою зарплати в бюджетній сфері, через що страйкували двірники, тривають судові позови окремих депутатів стосовно незаконності самого обрання голови райради, чиняться перешкоди підприємницькій діяльності шляхом гальмування та втаємничення процесу розгляду питань відносин власності тощо. Натомість з подачі Сотникова О.М. здійснюються зовсім інші «невідкладні» організаційні заходи та видатки, зокрема:

- збільшено штат керівного апарату райдержадміністрації (загальна чисельність заступників голови досягла 13 одиниць, в тому числі введено 2 одиниці перших заступників голови);

- 935000 грн. із бюджету розвитку спрямовано на придбання додаткового службового автотранспорту іноземного виробництва, із яких понад 199000 грн. коштував VW PASSAT B6 2006 року випуску для персонального обслуговування Сотникова О.М., а на решту купили три KIA Magentis та сім KIA Cerato;

- без необхідної документації та належного обґрунтування доцільності створено два нових комунальних підприємства: «Фінансово-розрахунковий центр «Дніпровський» (забиратиме всі надходження від оренди районного майна) та «Генеральна дирекція з обслуговування, утримання та розвитку зон відпочинку Дніпровського району м. Києва» (має долучитися до перерозподілу сфер впливу на території Гідропарку);

- надмірно збільшено видатки для особистого грошового утримання голови району, зокрема, йому встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 100 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг посадової особи місцевого самоврядування та вислугу років.

Проте особливої уваги з боку правоохоронних органів заслуговує інший безпрецедентний кадровий винахід Сотникова О.М. Виявляється, працюючи головою райради на зарплаті, посаду голови Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації він обіймає на громадських засадах. Що думає про такий метод державного управління Президент України доводиться лише гадати, але попередня трудова біографія Сотникова О.М. дозволяє зробити висновок, що усі перелічені «прорахунки в роботі» не є випадковими.

ЯК СТАВЛЕНИК «ЛЮБИХ ДРУЗІВ» ЧЕРНОВЕЦЬКОГО НАДУРИВ

Свого часу просування кандидатури Сотникова О.М. на посаду голови району відбулося за протекцією керівника Київської міської організації НСНУ Мартиненка М.В. під загальним «патронатом» Безсмертного Р.П. та Порошенка П.О., які разом «допомагали» Черновецькому Л.М. зробити цей вибір. В обмін на підтримку з боку НСНУ в Київраді під час вступу на посаду Київського міського голови районна фракція його блоку зрештою таки віддала голоси висуванцю НСНУ ( http://maidan.org.ua/static/mai/1146054142.html ).

Зараз же Блок Леоніда Черновецького (БЛЧ), маючи найчисельнішу та найбільшу порівняно з іншими радами столиці фракцію в Дніпровській районній у місті Києві раді (25 депутатів із 75 загального складу), невпинно втрачає політичну ініціативу. Після необачного вступу в альянс з НСНУ, районних депутатів із БЛЧ попросту «розвели як молодих». По суті «черновецькі» були спочатку вміло використані при здобутті влади для «того хлопця», а тепер цілеспрямовано усуваються ним з авансцени.

Тепер вони співіснують за допомогою таємного для громадськості, не передбаченого чинним законодавством, меморандуму щодо розподілу посад та сфер впливу. Сам меморандум став наслідком показового демаршу БЛЧ на сесії райради 14 липня 2006 р., коли за домовленістю з Блоком Юлії Тимошенко (БЮТ), Блоком Віталія Кличка (БВК), Громадським активом Києва (ГАК) та Партією регіонів (ПР) понад двома третинами голосів були відхилені суперечливі проекти Сотникова О.М. з регламентних та організаційних питань. Тоді він наочно усвідомив небезпеку свого звільнення та був змушений укласти «пакт про ненапад» з БЛЧ. За меморандумом кількість посад у виконавчій владі для НСНУ суттєво перевищує частку БЛЧ, який має чисельну перевагу в постійних комісіях райради з сумнівним фактичним впливом на процес прийняття ключових управлінських рішень в районі.

Зрозуміло, що це зовсім не гарантує «коаліційної ідилії». Чергове відкрите загострення стосунків між БЛЧ та Сотниковим О.М. сталося на сесії райради 27 жовтня 2006 р., коли останній, знехтувавши меморандумом та демонстративно ігноруючи позицію фракції БЛЧ (її лідера навіть намагалися позбавити слова), провів не узгоджені з БЛЧ рішення з майнових та інших принципових питань управління в Дніпровському районі міста Києва.

Паралельно здійснюється планомірне «нарощування м’язів» фракцією НСНУ. Вона збільшилася з 9 до 17 депутатів та посилилась «Порою». Робляться певні поступки з метою привернути на бік Сотникова О.М. ті фракції, що раніше (в тому числі руками БЛЧ) були умисно витиснені на маргінальні позиції, а тому зараз «готові на все» при найменшому задоволенні своїх потреб. Наприклад, ПР надана посада заступника голови райдержадміністрації за квотою НСНУ; представники БЮТ теж отримують спеціально створену посаду заступника голови райдержадміністрації та мають види на згадуване нове комунальне підприємство «Генеральна дирекція з обслуговування, утримання та розвитку зон відпочинку Дніпровського району м. Києва»; провідник БВК перейшов до постійної комісії райради з питань землекористування, контрольованої НСНУ. В обмін на таку «прихильність», ці фракції разом із союзним ГАКом раз по раз «віддають» Сотникову О.М. 30 своїх депутатських голосів.

Отримавши у такий спосіб необхідний резерв (для прийняття рішення необхідно 38 голосів), фракція НСНУ – «Пора» під виглядом дотримання чинного законодавства розпочала процедуру внесення змін до регламенту та положення про постійні комісії Дніпровської районної у місті Києві ради, що мають на меті остаточно нівелювати роль БЛЧ в раді та державній адміністрації, а саме:

- обмежити повноваження постійних комісій, особливо в частині бюджету та майнових відносин, де більшість становить БЛЧ;

- обмежити повноваження заступника голови райради (квота БЛЧ) при підготовці проекту порядку денного пленарних засідань ради;

- додатково закріпити в регламенті можливість звільнення заступника голови райради за поданням голови;

- виключити можливість надходження проектів рішень ради безпосередньо від заступників голови райдержадміністрації (квота БЛЧ – 4 заступники із 13 (майно, торгівля, економіка, апарат)).

Наведене дозволяє констатувати, що Сотниковим О.М. фактично здійснено «підпільне» формування нової більшості без участі БЛЧ, поява якої має стати лише початком подальших кадрових «зачисток» висуванців БЛЧ та концентрації усієї влади в руках голови райдержадміністрації. Виглядає, що він цілеспрямовано діє за принципом «розділяй та володарюй», привносячи інтриги, протистояння та політичну істерію в сферу управління.

Тож яка доля тепер очікує на Дніпровський район часів «розвиненої сотниківщини»? Вибір здається невеликий: жахливий кінець або жах без кінця.

Обговорити цю статтю у форумі

додано: 19-11-2006 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1163938728.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Опитування :
Чи буде створена у Верховній Раді України до кінця цієї сесії "широка коаліція"?
  Ваша участь :
Ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[20-06-2009 21:58]
Військовослужбовці ЧФ РФ побилися з жертвами будівельної афери
[20-06-2009 19:41]
Вінський, Тимошенко і Євро-2012 у Львові
[20-06-2009 19:35]
Конфлікт у Партії регіонів
[20-06-2009 19:34]
„Бандерштат – 2009” - приблизна програма
[20-06-2009 18:59]
Кабмін вніс зміни до складу НЕК із захисту суспільної моралі
[20-06-2009 16:39]
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО І ПОЛІТИКА: Заветувати "несерйозний закон"!
[20-06-2009 14:43]
АНОНС ПОДІЇ: «Молодь і мистецтво проти стереотипів»
  ПРЯМА ДІЯ :
"Простір свободи" просить усіх небайдужих стати донорами крові
Зупинити назаконну вирубку реліктового гаю в Ласпі!
Ні диктатурі в Україні!
  Новини з Обозу :
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2009
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською