This version of the page http://www.regionnews.poltava.ua/index.php?go=Page&id=146 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-19. The original page over time could change.
Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини" | | Карпатський зрив України
  • Головна
  • Статті
  • Стрічка новин
  • Опитування



 
 
Панорама 
Актуально
Анонс
Суспільство
Цікавинки
Офіційно
Економіка
Знай Наших!
Культура
Політика
Кримінал
Пригоди
Споживач
Аналітика
Медицина
Про вічне
Спорт
Точка зору
Події 
Інтернет-конференції
У регіоні
Україна-ЄС-НАТО
У Полтаві
Статті 
Полтавська битва – національна катастрофа українців
Гетьман Іван Мазепа і Полтавщина
Політична анафема
Від Богдана до Івана…
І не буде переводу українському народу...
Полтавцям на замітку... 
Каталог підприємств Полтави
Кінотеатри Полтави
Новини ІТ 
Загрузка...
Мода, культура 
Загрузка...
Сервіси від UkrNet 
Новини
Погода
Резюме
Почта
 
Погода 
Погода у Полтаві на три дні
Погода у Полтаві 
Загрузка...

Новини

Наші новини в RSS-форматі 
Експорт RRS наших Новин
 



Карпатський зрив України

Нещодавно завдяки указу Президента Віктора Ющенка ми на державному рівні відзначили 70-ту річницю проголошення Карпатської України – частини українських земель, яка в дуже складних умовах оголосила на весь світ про потужну волю українців мати свою власну державу. У ті часи це мало кому сподобалось, особливо двом могутнім тоталітарним державам — Третьому Рейху та СРСР, а також безпосереднім сусідам — Польщі, Чехословаччині та Угорщині. Вони поклали багато зусиль, щоб ту волю затоптати у пил небуття. Незалежна Карпатська Україна проіснувала лише кілька днів...

Феномен цього державного утворення полягає в тому, що майже 700 років Закарпаття (або Срібна Земля) перебувало під чужоземним пануванням й було відірване від інших українських земель. Які тільки чужинці не перебували тут... Сиві Карпати пам'ятали татар, німців, словаків, а найбільше – угорців, які вперше смерчем перелетіли через Карпатські гори, йдучи з Волги, ще у ІХ столітті. Зайве казати, що особливої прихильності до завойовників не відчували, та й від них — також. Незважаючи на багатолітнє чужинське ярмо, жителі Срібної Землі ніколи не забували, що за Карпатами живуть їхні єдинокровні брати-українці. Це підтвердили події 21 січня 1919 року, коли Закарпатське віче у Хусті постановило: будемо з Україною!

Але не так сталося. Спочатку Закарпаття опинилось під навалою червоної словацької армії — збройних сил короткотривалої Словацької радянської республіки. За комуністами прийшли антикомуністичні чеські війська. Чехи прийшли — й залишилися, пообіцявши на весь світ на Сен-Жерменській конференції 1919 року надати українцям автономію. Але обіцянка, як недарма кажуть, цяцянка. Автономії карпатські українці не отримали. Натомість у 1932 році в Закарпатті взагалі заборонили українську мову.

Проте згодом самі чехи опинилися у ролі жертви. Хижий сусід — гітлерівський Третій Рейх – спочатку відкусив ласий шматок Чехословаччини — Судетську область, населену німцями (1938 року). А в лютому 1939-го стара бруківка Праги відчула на собі залізний марш вермахту. Аж тоді (11 жовтня 1938 р.) чехи визнали автономію Карпатської України і дозволили українцям створити свій уряд. Українці почали створювати власну армію — ОНОКС (Організація національної оборони “Карпатська Січ”). Її очолили провідні діячі Організації Українських Націоналістів (ОУН) Дмитро Климпуш, Михайло Колодзінський, Роман Шухевич, Іван Рогач та інші. Під кінець 1938 року частину Закарпаття з Ужгородом захопили угорці, відрізавши Карпатську Україну від Чехословаччини. Українці, залишившись без “хазяїв”, почали швидко розбудовувати державні інституції, чудово розуміючи, що часу в них мало.

І звісно, 14 березня 1939 року угорські війська, маючи на озброєнні танки, важку артилерію і авіацію, перейшли кордон Карпатської України. Під гуркіт угорської артилерії наступного дня, 15 березня, у Хусті було проголошено незалежність країни, обрано президента, прийнято конституцію, державну символіку (синьо-жовтий прапор, герб (щит із синіми й жовтими смугами), гімн “Ще не вмерла Україна”). Президентом став відомий громадський діяч, прем'єр-міністр о. Августин Волошин (1872-1945).

Та наступного дня, 16 березня 1939 року, угорські танки увірвалися до Хусту. Карпатські січовики, озброєні ручною і легкою автоматичною зброєю, чинили загарбникам відчайдушний опір. У запеклій кількаденній битві на Красному Полі під Хустом загинуло близько 40 тисяч оборонців Карпатської України, серед них – начальник штабу ОНОКС полковник Михайло Колодзінський (Гузар). 19 березня Карпатська Україна пала під гусеницями угорських танків. Проте запекла війна січовиків тривала до травня 1939 року, а партизани поручника Федора Тацинця протримались до 1940 року. Тисячі січовиків потрапили в полон, де їх замучили або розстріляли. Від жорстокості угорських окупантів здригнувся весь світ...

До речі, частина закарпатських українців воювала проти фашистів у лавах Чехословацького корпусу генерала Людвика Свободи. Один з них, керівник підпільної ОУН у корпусі поручник Степан Вайда 1945 року став Героєм Радянського Союзу (!)

Короткий, як спалах, відчайдушний зрив Карпатської України показав світові, що українці ніколи не змиряться з долею колонії. У березні 1939 року народилося 24 серпня 1991 року. Вже в незалежній Україні президента Карпатської України Августина Волошина було вшановано званням Героя України (посмертно), а урочистості на честь проголошення Карпатської України відбуваються щорічно вже 10 років.

 

Вадим Джувага, історик – спеціально для прес-центру Головного управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації     


Дата публикації: 06.04.2009
Сторінку прочитано: 63 рази

Повернутися назад

Знайшли помилку?

Виділiть орфографічну помилку мишкою та натисніть Ctrl+Enter. Зробимо мову чистішою!


ПРО НАС

Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини” розпочало свою діяльність у 1997 році, його засновником є Полтавська обласна рада. З жовтня 2006 року ми продовжуємо свою діяльність у форматі щоденних новин на оновленому сучасному сайті. Тут перед Вами відкривається одразу увесь світ корисної інформації з усіх сфер життя. Офіційна хроніка: державна і місцева влада в її повсякденній роботі, зустрічі з представниками владних структур і громадськості, погляди, думки, коментарі; політичні новини – вибори, громадські об’єднання, партії, мітинги, зібрання, політичні діячі; суспільство - весь спектр; питання соціальної сфери, події культурного життя; інтерв’ю та он-лайн конференції з цікавими людьми; звичайні пригоди, незвичайні випадки; економічна інформація, аналітика; нарешті, кримінальні повідомлення і різноманітні цікавинки. ОКІА "Новини Полтавщини" активно співпрацює з регіональними та всеукраїнськими засобами масової інформації. Крім того, наше агентство займається розробкою і підтримкою веб-сайтів і ми прагнемо здобути нових користувачів нашого сервісу. Запрошуємо до інформаційної співпраці! Ми зацікавлені у висвітленні діяльності організації, яку Ви представляєте. Свою інформацію, будь ласка, надсилайте на адресу: info@regionnews.poltava.ua чи nikdruzh@mail.ru Тел. в Полтаві (0532) 60-31-40 або моб. 8-050-419-77-58. Агентство відкрило свою ГАРЯЧУ ЛІНІЮ в МИРГОРОДІ!!! моб. 8-063-851-27-03 або тел. в Миргороді 5-70-26 (Микола Миколайович). Також діє ГАРЯЧА ЛІНІЯ в Кременчуці: тел. 066-570-37-67 (Олександр). Якщо Вам є, що розповісти - чекаємо на дзвінки! Ласкаво просимо на найпопулярніший сайт новин Полтавського регіону!!!

 

 




Он-лайн Конференція

Нік:

Новини від Главпорт
Завантаження...
До уваги молоді!
Талановита молодь Полтави може безкоштовно заявити про себе: з 1 червня юнаки і дівчата мають можливість виступати з власними концертами на сцені торгово-розважального центру «Екватор». Взяти участь в проекті запрошують всіх, у кого є яскрава (креативна) програма і хто хоче стати популярним та прагне показати свої таланти публіці. Зокрема, запрошуються музичні групи, команди КВН, естрадно-циркові, танцювальні і інші колективи. Глядачами виступів будуть відвідувачі ТРЦ, налаштовані добре відпочити. Мета акції – сприяти творчій самореалізації талановитої молоді Полтави і розвивати культурне життя міста. Організатори впевнені, що серед молодих полтавців є майбутні володарі «Гремі», «Оскара», і їх слава може розпочатися саме в «Екваторі»...
Форум мам та пап
Втратили роботу?
З усіх актуальних питань законодавства про зайнятість населення, надання соціальних послуг державною службою зайнятості Ви можете звернутися за телефонами: 56-95-38, моб. 80963538020 – директор Клавдієва Катерина Данилівна, 56-95-37, моб. 80675323736 – перший заступник директора Кудря Юрій Олексійович, 51-84-43, моб. 80675323707 – заступник директора Пальонна Тетяна Валентинівна, 51-84-44, моб. 80675323677 –заступник директора Линник Наталія Олексіївна, 51-84-47, моб. 80675302517- заступник директора-начальник відділу капітального будівництва Хоменко Тетяна Пилипівна, або на телефони «гарячої лінії» обласного центру зайнятості: 51-84-20, 51-84-55.
Архів Новин
«« Червень 2009 »»
Пон Вів Сер Чет Пят Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
19.06.2009
Світ Молоді

Сервіси