This version of the page http://www.proradio.org.ua/articles/burenin.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-17. The original page over time could change.
:: Світ Радіо | ProRadio.Org.Ua: Радіостатті ::

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

 
 

Радіознайомство

Валерій НОВОСВІТНІЙ:

:: Олег Буренін: Ми не приховуємо, що це комерційне радіо, орієнтоване на те, щоб завоювати якомога більшу аудиторію ::

Кіномузичний тижневик "П'ятниця" №28 (281), 18.07.1997

   
   

      Наприкінці весни, а саме 23 травня (офіційно, хоча перші спроби були ще 21 та 22 травня), в ефір вийшла нова радіостанція - радіо "Довіра" (107.4 FM). Ми зустрілися з давнім знайомим "П'ятниці", колишнім співробітником "Радіо Рокс Україна", а нині головним продюсером музичних програм радіо "Довіра" Олегом Буреніним і попросили відповісти на кілька запитань, щоб ближче познайомитися з новою станцією.

      - Олег, наскільки нам відомо, фірма "Довіра" має безпосереднє відношення до радіо "Київські відомості". Аж ось раптом виникає ще одна радіостанція за її участю. Чи не суперечить це існуючим законам?

     - Та ні. Це звичайний бізнес. "Довіра" - концерн, який поряд з іншими підприємцями вклав свої гроші в ICTV, "Київські відомості" - в газету і радіо. А цей проект, його реалізація повністю належить "Довірі".

      - Ваше радіо веде мовлення в ефірі з 6 ранку до 2 години ночі. Чи передбачається цілодобове мовлення?

     - Ні. Треба хоча б чотири години відпочинку. До того ж в ліцензії на мовлення вказано лише 20 годин.

      - Ви працюєте лише у верхньому діапазоні, на частоті 107,4 FM. Чи будете використовувати ще й нижній діапазон частот?

     - Теж ні. Це стосується і тих областей, куди згодом, сподіваємося, вже наступного тижня, поширюватиметься наш радіосигнал. Це східні райони України.

      - Коли стало відомо, що ти перейшов на нову радіостанцію, то одні говорили: "Ну, це буде лише другий "Радіо Рокс". Інші ж навпаки, сподівалися, що ти збережеш роксівську тематику, спрямованість. А натомість ми бачимо, тобто чуємо, що це зовсім інше радіо, із значною долею попси. Причому не кращої та ще й переважно російської.

     - Розумієш, ми спочатку були готові зайняти своє особливе місце серед інших радіостанцій за рахунок орієнтації в основному на брит-поп та рок. Хотіли зробити це навіть крутіше, ніж на "Радіо Рокс Україна". Ми гадали, що у нас немає іншого вибору, щоб зразу "заробити" своє обличчя. А ситуація склалась таким чином, що до нас потягнулась велика аудиторія слухачів, які ще 2-3 тижні тому слухали "Гала радіо". З одного боку це можливо й комплімент, але з іншого... "Гала радіо" слухають люди особливого складу. Проте і цю аудиторію нам треба було втримати.
     Ми прийшли на радіо "Довіра" з різних радіостанцій, але перед нами ставили одне завдання, головне - заробляти гроші. Власне, ми й не приховуємо, що це комерційне радіо, орієнтоване на те, щоб завоювати якомога більшу аудиторію.
     Отож, несподівано ми отримали величезну аудиторію, тому вже через тиждень я почав поступово розвертати наші програми так, щоб вони охоплювали якомога більше слухачів. А от вечірній час ми віддаємо передачам, які розраховані на інтелектуальних слухачів, беручи найкраще від "Радіо Рокс", "Київських відомостей". Удень наші ді-джеї відверто працюють на заробляння грошей.

      - Проте багатьох дратує низькопробна російська попсня.

     - Основний формат нашої радіостанції - це рок-поп-музика. Як сказав один із слухачів, "у вас вийшло дуже гарне поп-радіо". І ми згодні з цим. Тримаємося десь між брит-попом, класичним роком. Проте, дійсно, загальну картину псує російська попсня. Відверто кажучи, ріже слух. Я це прекрасно розумію. Проте є аудиторія, якій ця музика подобається. Таким чином ми ставимо на одну годину по 4 пісні російських чи українських виконавців. Нині ми почали працювати з фірмою "Союз Україна", яка на законних підставах торгує компакт-дисками російських виконавців, і зробили замовлення на більш сприйнятну для формату нашої станції музику, яка витіснятиме бездарну попсу. Вже зараз звільняємося від російського рейву, техно. Буде переважати рок та поп.
     Згодом побільшає в ефірі й української музики, ми ведемо переговори з продюсерами багатьох виконавців, суворо дотримуючись збереження авторських прав. Працюємо лише з ліцензійною українською та російською продукцією, чим мало яка з радіостанцій може похвалитися.

      - Відмовляючись від екстремальної музики, ви ж втрачаєте частину аудиторії. Це протирічить тому, про що ти говорив.

     - Ми орієнтуємось на аудиторію від 22 років. І бачимо, що практично вже її захопили. Це найбільш купівельний вік, тобто ця аудиторія готова сприймати рекламу, а рейвом і техно захоплюється молодь, як правило, до 22 років. Це невдячна для рекламодавців публіка. До того ж я й сам не люблю таку музику. Однак якщо через рік-два альтернативні напрямки в музиці стануть популярними, то ми легко зорієнтуємо наше радіо й на них.

      - А можливо все ж треба було відвести під російську, українську чи англомовну музику окремі часові блоки, програми?

     - Можна було піти шляхом "Радіо Рокс". У свій час це був унікальний формат радіостанції, яка приваблювала специфічну аудиторію, готову сприймати те, що вона пропонувала. Тобто це була чітко відформатована станція. Ми ж просто йдемо іншим шляхом, найпростішим шляхом до комерційного успіху. Тобто займаємося комерцією, ремісництвом в ефірі.
     Для інтелектуальної публіки ми відводимо вечірні часи - з 19 до 22 години, коли йдуть тематичні блоки. Справа в тому, що не вистачає хороших ведучих, ді-джеїв, тому наші плани дещо "підвисають". Скажу лише, що хотіли б мати програми з класичної музики, джазу. Для цього підшуковуємо справжніх знавців такої музики.

      - Що ж, "П'ятниця" бажає вам удачі.

     - Дякуємо.

Розмову вів Валерій НОВОСВІТНІЙ

• Перейти до решти статей 1997-го року       • Перейти до статей за інші роки
   
   
        
 

:: Наш хостер ::

 

Відвідайте:







Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 


© Борис Скуратівський, 1999-2009