This version of the page http://www.kyivsta.gov.ua/declar/declar2008.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-17. The original page over time could change.
Декларування доходів громадян
З 1 квітня 2009 року мінімальна заробітна плата – 625 гривень, прожитковий мінімум для працездатних осіб – 669 гривень. З 1 січня 2009 року телефонний номер консультаційної лінії "007" змінено на багатоканальний номер 461-77-00. Про неправомірні дії працівників податкових органів повідомляйте за телефоном довіри 461-77-35, зауваження, скарги та пропозиції за телефоном "гарячої лінії" 461-77-00
 
До кого звернутися?
Нормативні документи
Загальні відомості
  Бланк декларації
Зразок заповнення декларації
Питання та відповіді
Податковий кредит
Довідково-методичні матеріали
Декларування в ДПІ у районах м.Києва
Відомі люди України декларують доходи
 

Відеоролики

На головну

 

Декларування - 2008

 

Председатель Киевской государственной налоговой администрации Олег Низенко: «В прошлом году «Майбахи» стоимостю около 500 тысяч долларов купили себе пять жителей столицы. Доходы двоих из них вызвали у нас вопросы»
Итоги декларационных кампаний налоговая служба обычно подводит летом, после того как были проверены все доходы, проведены перерасчеты и выяснено количество миллионеров... Ну а если серьезно, то налоговики отмечают, что сознательных людей у нас становится все больше, а декларационная кампания с каждым годом проходит все более цивилизованно.

 

 

З 1 січня 2008 року розпочалася кампанія декларування громадянами свого майнового стану та доходів, отриманих ними протягом 2007 року.

Декларування у 2008 році доходів фізичних осіб пов'язано з виконанням платниками податку вимог Закону України від 22.05.2003р. № 889 "Про податок з доходів фізичних осіб" (далі – Закон №889), згідно з положеннями якого платники податку у відповідних випадках зобов'язані подати декларацію про доходи, отримані протягом 2007 року або мають право подати декларацію для отримання податкового кредиту.

Згідно  п. 18.2 Закону № 889 обов'язок платника податків щодо подання декларації вважається виконаним, якщо він одержував доходи виключно від податкових агентів, зобов'язаних подавати звітність щодо цього податку в установленому порядку.

Тобто, якщо фізична особа протягом 2007 року одержувала лише зарплату за основним місцем роботи і за сумісництвом, вона не зобов'язана подавати декларацію про доходи за 2007 рік.

Обов’язок подання декларації відповідно до Закону № 889 виникає у разі:
 -
 отримання окремих видів доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався (наприклад, доходи  від продажу інвестиційних активів, у  вигляді спадщини, цільової благодійної допомоги на деякі види, зокрема  косметичного лікування, виграшу в азартні ігри та інші );   
 
-
 отримання доходів від осіб, які не  мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, тобто якщо орендар є фізичною особою, подарунки від фізичних осіб, а також допомога від благодійника - фізичної особи тощо);
 -
 отримання іноземних доходів.

Громадяни, які одержували у 2007 році  вищезазначені доходи  (окремі види доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався; доходи від осіб, які не мають статусу податкових агентів; іноземні доходи ) зобов’язані до 1 квітня 2008 року подати або надіслати поштою до податкового органу за місцем проживання декларацію за ф. № 1 .

Підставою для заповнення декларацій є дані обліку доходів, одержаних протягом року, і витрат, пов’язаних з одержанням цих доходів, який громадянин зобов’язаний вести самостійно.

Що стосується права громадян на  подання декларації для отримання податкового кредиту, то слід зазначити, що до складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати  протягом 2007 року (підтверджені документально), а саме:
 
 -
 частина суми процентів за іпотечним кредитом; - сума коштів або вартість майна, переданих громадянином у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям;
 -
 сума коштів, сплачена закладам освіти за навчання як самого громадянина так і члена його сім’ї першого ступеня споріднення (не більше 740 грн. у розрахунку на кожний повний або неповний місяць навчання);
 
- сума, сплачена за власний рахунок, страхових внесків, страхових премій та пенсійних внесків страховику–резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади як самого громадянина (не більше 740 грн. у розрахунку за кожний місяць) так і члена його сім’ї першого ступеня споріднення (не більше 370 грн.);
 -
 суми витрат із штучного запліднення;
 
- оплата вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини.

Звертаємо увагу на те, що податковий кредит може бути нарахований виключно резидентом, що має індивідуальний ідентифікаційний номер, а загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу фізичної особи, одержаного протягом 2007 року як заробітна плата.
Громадянин, який бажає скористатися правом на податковий кредит, заповнює Розділ І декларації; фактично понесені витрати зазначаються у Переліку сум витрат; Розрахунок сум податку, що підлягає поверненню з бюджету, провадиться громадянином самостійно.
Органи державної податкової служби на місцях безоплатно забезпечують громадян бланками декларації та розрахунку.
Консультацію  з порядку заповнення декларації можна  також безкоштовно отримати в податковому органі за місцем проживання.

Плакати

 

 

 

 

 
 
 
 
Бланк декларації
 
До складу податкового кредиту за 2007 рік платник податку може включити наступні фактично понесені ним витрати
 
Декларуємо – Державу будуємо Подання декларації про доходи - це обов’язок і право Питання – відповіді щодо особливостей декларування за  2007 рік доходів фізичних осіб (в т.ч. пенсіонерів)
     
Податковий кредит на навчання – актуальні питання для студентів 2008 року Декларуємо інвестиційний дохід Щодо  оподаткування   іноземних  доходів
     
Щодо особливостей  оподаткування   доходів іноземців (нерезидентів), отриманих ними у  2007 році Про право платника податку на отримання податкового  кредиту Декларуємо спадщину: майно; майнові  чи немайнові права та кошти
     
   

 

Про право на отримання податкового кредиту за іпотекою  
 
 
Порядок заповнення „Розрахунку суми податку з доходів фізичних осіб (ПДФО), що підлягає поверненню платнику податку або сплаті до бюджету, у тому числі у зв'язку з нарахуванням податкового кредиту” (додаток №2 до декларації) (Лист ДПА України від 18.02.2008 року № 3057/7/17-0217)
 
Кампанія декларування – перед Державою звітування
 
Декларуємо спадщину
 
Порядок оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, які працюють за загальною системою оподаткування
 
Результат залежить від організації
 
Шановні громадяни – виконайте свій громадський обов’язок - задекларуйте свої доходи!
 
Навіщо тепер в березні до податкової ходять?
 
Сумління – риса внутрішня
 
Іде декларування доходів
 
Кампанія декларування доходів громадян триває та набирає обертів
 
Графік роботи райДПІ під час кампанії декларування
 
Податковий кредит – і знову навчання!
 
Відомі діячі культури приєднуються до кампанії декларування!
 
Час  декларувати доходи !
 
Наказ ДПА України від 4 січня 2008 року №1 "Про  проведення кампанії декларування доходів громадян, отриманих протягом 2007 року"
 
Наказ ДПА у м. Києві від 9 січня 2008 року №9 "Про  проведення кампанії декларування доходів громадян, отриманих протягом 2007 року"
 
Перелік сум витрат, що включаються до складу податкового кредиту згідно із статтею 5 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (до декларації про доходи, одержані з 1 січня по 31 грудня 2007 року)
 
Зразок заповнення Декларації про доходи, одержані з 1 січня по 31 грудня 2007 року
 
Зразок заповнення Переліку сум витрат, що включаються до складу податкового кредиту згідно із статтею 5 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (до декларації про доходи, одержані з 1 січня по 31 грудня 2007 року) додаток №1 до  листа ДПА України від  22.01.08   №  1025 /7/17-0217
 
Зразок заповнення Розрахунку сум податку, що підлягає поверненню платнику податку із бюджету, або сплаті до бюджету ( додаток №2 до  листа ДПА України від  22.01.08   №  1025  /7/17-0217)
 
Відомі люди України декларують доходи
 
 
 

©2003-2009 ДПА у м.Києві
При використанні матеріалів посилання на сайти ДПА у м.Києві та ДПА України обов`язкове