This version of the page http://novynar.com.ua/business/40848 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-16. The original page over time could change.
Металургійні підприємства України готують масові звільнення » Бізнес » Новинар

Металургійні підприємства України готують масові звільнення

20 жовтня 2008, 10:38   
nornikel.ixbt.com
Металургійні підприємства України
готують масові звільнення
Металургійні комбінати починають масові звільнення працівників, пише КоммерсантЪ.


У п'ятницю голова Індустріального союзу Донбасу Сергій Тарута заявив, що його компанія може на третину скоротити кількість працівників (всього в компанії працює близько 60 тис. людей). Про скорочення штату або зарплат заявляють й інші метпідприємства, пише КоммерсантЪ. Якщо звільнення в галузі будуть настільки ж масштабні, як в Індустріальному союзі Донбасу, меткомбінати зможуть знизити витрати до кінця року на $ 120-135 млн, зазначають експерти.
"Це не наша вина, ми просто не можемо забезпечити цих людей зарплатою", - визнав він. Також ІСД призупиняє реалізацію інвестпроектів в Україні, повідомив виданню Сергій Тарута. Серед найбільших проектів, заявлених "ІСД", - інвестування спільно з АрселорМіттал-Кривий Ріг близько $ 500 млн на розробку Великотокмакського родовища марганцевих руд та участь у приватизації Криворізького гірничозбагачувального комбінату окислених руд. Крім того, "ІСД" розпочав програму модернізації потужностей вартістю близько $ 3 млрд.

Скорочення персоналу або заробітних плат планують й інші меткомбінати. За словами голови правління ММК ім. Ілліча Володимира Бойка, у вересні працівникам заводу скоротили зарплату на 5-10% (25% зарплати в компанії нараховується у вигляді премії), і не виключено, що її зниження продовжиться. Розглядають можливість зменшення зарплат або скорочення штату також в Запоріжсталі, повідомили в прес-службі компанії. У АрселорМіттал-Кривий Ріг співробітникам пропонують взяти відпустку у зв'язку з простоєм потужностей, повідомила прес-секретар компанії Оксана Чикало.

Скорочувати витрати, звільняючи співробітників або знижуючи зарплати, металургів змушує масштабна криза в галузі. У зв'язку зі зниженням попиту на світовому ринку українські меткомбінати зупинили 17 з 36 доменних печей, на складах компаній через проблеми зі збутом накопичилася продукція в обсязі місячного виробництва. За повідомленням Союзу доменщиків, заробітні плати становлять не менше 20-22% від собівартості української металопродукції. "В умовах зупинки метпідприємств зарплати стають основними витратами, які несуть металурги, - зазначив директор Союзу доменщиков Володимир Терещенко .- Скорочення усіма меткомбінатами третини співробітників дозволить знизити витрати до кінця року на $ 120-135 млн".

Знижуючи зарплати і звільняючи персонал, металурги фактично приводять витрати на заробітну плату до світових стандартів, підкреслив аналітик ІК Сократ Дмитро Хорошун: "У нас штат робітників на меткомбінатах дуже малий (усього в галузі працює близько 500 тис. людей). Що не дозволяє компаніям конкурувати за ефективністю з міжнародними виробниками. В результаті наші металургійні підприємства менше цікавлять інвесторів. Скорочення персоналу може змінити цю ситуацію ".

Нагадаємо, що екс-президент України Леонід Кучма висловив думку, що криза, яка виникла зараз в Україні, це тільки мала частина того, що чекає Україну в майбутньому.

Раніше повідомлялося, що негативне сальдо зовнішньої торгівлі України за січень-серпень 2008 року становило 12 млрд 489,1 млн дол проти 5 млрд 939,5 млн дол за аналогічний період минулого року

Теги: промисловість
  Версія для друку
  Відправити другу
  Лист редактору
  Обговорити у форумi
Коментувати можут тільки зареєстровані користувачі. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь
Коментарів (0)
Реклама
Статті по темі
  • Металургійні підприємства не можуть впоратися зі зростанням цін на перевезення й газ
    12 серпня 2008, 09:32   Бізнес  
  • Абрамович і Тарута створять сталевого гіганта
    24 липня 2008, 09:47   Бізнес  
Останні новини розділу
  • Ъ: Кабмін не індексуватиме вклади Ощадбанку СРСР  Сьогодні, 09:08
  • Влада РФ обіцяє в найближчому майбутньому повернути білоруське молоко на російський ринок  Сьогодні, 08:17
  • Україна скоротила видобуток нафти на 7,2%  Сьогодні, 08:09
  • МВФ: Економіка США почне зростати в середині 2010 року  Сьогодні, 08:04
  • Ющенко написав Тимошенко листа  Сьогодні, 03:09
Останні новини
  • Ъ: Кабмін не індексуватиме вклади Ощадбанку СРСР  Сьогодні, 09:08
  • Італія прийме трьох в'язнів Гуантанамо  Сьогодні, 08:56
  • Японські ЗМІ повідомляють про візит до Китаю сина Кім Чен Іра в якості його спадкоємця  Сьогодні, 08:46
  • Парламент Естонії дозволив застосовувати війська для придушення масових заворушень  Сьогодні, 08:36
  • Ахмединежад прибув на саміт ШОС  Сьогодні, 08:25
Усi новини
Обзор сети
Ricardo
Финансовый кризис ударил по мобильной связи
Ivona
Диета " В шоколаде"
bigmir)net
Советы: Дети способны отличать выдумки от реальности
Новинар
Дізнайся на Форумі
uaSport
Фото: Кровавые разборки в Нью-Йорке
Новинар
Точка зору: Київ - архітектурне пекло