This version of the page http://imi.org.ua/?read=14703:1 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-10. The original page over time could change.
Інститут Масової Інформації - Головна сторінка

м. Київ, вул. Крупської, 8,    тел. (044) 566-3085, 566-1534
 
     

 Найбільшим "Ворогом преси" у 2008 році став Генеральний прокурор України Олександр Медведько, такі результати щорічного моніторингу Інституту Масової Інформації та Незалежною Медіапрофспілкою "Вороги преси 2008".

Генпрокурор  на цьому "почесному" місці змінив мера Києва Леоніда Черновецького, який цього року посів четверте місце і перемістився на три пункти вниз порівняно з минулим роком.

Детальніше...
 

Якщо у Вас виникають проблеми з доступом до інформації - отриманням відповідей на інформаційні запити або проблеми з акредитацією при органах влади – телефонуйте нам на номер "гарячої лінії"- 8044-566-15-34 (юрист Роман Головенко). Ми спробуємо допомогти кожному, хто звернеться, в міру наших можливостей. 

 


 

Детальніше...
 
Головна сторінка
Увага! Анонс
Новини
Семінари
Барометри
Про нас
Архіви сайту
  • Юридична діяльність
  • Освітні програми
  • На контролі ІМІ
  • Моніторинг
  • Моніторинг "джинси"
  • Головна

Погляд

Забуваємо, хто ми...

 Олена Процюк

В українських вузах планують відмінити вивчення історії України. Така новина мене приголомшила.  Не потрібна, - даремна трата такого дорого часу, який використати було б краще на вивчення дисциплін по фаху, як висловився студент одного з київських вузів.

Пам’ятаю, як перед від’їздом до Риму я перечитала ще раз історію не тільки «вічного міста», а й країни. Коли ж ми відправилися до Помпеїв, щоб побачити розкопки старого міста, я запитала місцевих італійців елементарні речі відносно історії цього міста, на що один з них з байдужістю відповів: «А мене це ніколи не цікавило і цікавити не буде». Це їхня країна, а я, іноземка, орієнтувалася в історії краще. Там, у Італії, вони вибирають для вивчення ті дисципліни, які їм знадобляться у майбутній професії, історія власної країни їх не цікавить.

А тепер щодо історії України. Якщо говорити про мене, як про студентку теж одного з київських вузів, то я по-справжньому зацікавилися історією тільки на першому курсі академії. Так, ми вивчали цей предмет у школі і я отримували гарні оцінки, але тих подій я ще не осмислювала по-дорослому. Згадавши історію студенткою, я читала ті сторінки з цікавістю і не один раз про себе повторювала: «Яка багата у нас історія!».

Я розумію, що не всі будуть вчителями, викладачами історії чи юристами. Водночас мене дивує  те, що на тлі відміни історії України, філософію залишають у вузах як основну дисципліну. Запровадити вивчення історії української культури? Я не відкидаю у цьому випадку Трипілля, але чи заговоримо про війну?

І на додаток – мені було соромно за італійця, що не знав своєї історії. А у вузах київських, наприклад, я не тільки історію України залишила б, а й історію Києва запровадила! Це дає шанс наздогнати те, що було пропущено у школі, або повторити ще раз колись вивчене. Ми, нащадки, маємо пам’ятати і згадувати те, що пережили наші предки, і де живемо,  інакше забудемо, хто - ми…

 

Наші результати

М. Мельник проти «Голосу Опілля»
Детальніше...
 
Справа Вередюка
Детальніше...
 
Гонгадзе проти України
Детальніше...
 
M. Самбур та В. Воротник проти Інтернет-видання «Українська Правда»
Детальніше...
 
М. Самбур та В. Воротнік проти газети «Україна Молода» та О.Зварич
Детальніше...
 
Справа газети «Перехрестя»
Детальніше...
 
Справа Я.Ткачівського
Детальніше...
 
Справа газети «Вчасно»
Детальніше...
 
«Плужнікова vs Притула та ПП „Українська правда”»
Судова боротьба відбувалася без особистої участі позивачки й відповідачки, які довірили цю судову справу своїм юристам. Сторону пані Плужнікової представляли працівники юридичної фірми „Коннов і Созановський”: найчастіше на судових засіданнях можна було побачити Сергія Коннова та Людмилу Опришко, сторону відповідачів представляли адвокат Тетяна Шмарьова та юрист ІМІ Роман Головенко.

Обґрунтування позову представниками позивачки було доволі типове для такого роду справ: оскаржуване речення заголовку, не зважаючи на питальну форму, вони вважали подачею фактів, які нібито були неправдивими та завдавали шкоди честі й гідності покійного.
Детальніше...
 

Анонси

УВАГА! ІМІ шукає регіональних власкорів для проведення моніторингу фактів порушень свободи слова
16.04.2007
Шановні колеги!
Детальніше...
 

Барометр за травень 2009 року
03.06.2009
Травень видався відносно спокійним в порівнянні з минулими місяцями. Не зафіксовано жодного випадку побиття нападів та залякувань. Водночас триває тенденція, що пов`язана з економічною кризою. Нові факти скорочень журналістів, а також погіршення умов праці в редакціях багатьох ЗМІ, зменшення розмріру заробітних плат тощо.
Детальніше...
 
Додаткові статті:
  • ПАРТІЯ РЕГІОНІВ СТАЛА ОСНОВНИМ ЗАМОВНИКОМ „ДЖИНСОВИХ” МАТЕРІАЛІВ У ЗАПОРІЖЖІ



З життя НГО

Понад 30 громадських організацій Львова звернулись до Литвина з вимогою скасувати закриті списки
03.06.2009
Понад 30 громадських організацій Львова підтримали звернення до Голови Верховної Ради Володимира Литвина та народних депутатів з вимогою ще до літніх канікул розглянути законодавство про вибори до місцевих рад, скасувати закриті партійні списки і повернутися до мажоритарної системи місцевих виборів, затвердити проведення виборів міських голів у два тури і встановити однаковий термін повноважень депутатів місцевих рад та їх голів.
Детальніше...
 

Світ

Російські журналісти подали в суд на Олександра Лєбєдєва - The Guardian
05.06.2009
5 червня російські журналісти подали в суд на власника «Вечірнього стандарту» Олександра Лєбєдєва через невиплату заробітної плати. Працівники провальної російської версії англійського журналу Dazed & Confused назвали його «бандитом» та «олігархом 1990-х років», повідомляє The Guardian.

 

Детальніше...
 

Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів
25.03.2009
27 лютого ц. р. ВСУ прийняв нову постанову, яка систематизувала практику розгляду справ за позовами про захист честі, гідності та ділової репутації. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 28 вересня 1990 року № 7 “Про застосування судами законодавства, що регулює захист честі, гідності і ділової репутації громадян та організацій” визнана такою, що втратила чинність. Прийняття нової постанови Пленуму було нагальним з огляду на застарілість постанови ПВСУ від 1990 р., адже за майже два десятиліття суспільні відносини у інформаційній сфері розвивалися дуже динамічно. Втім, нові узагальнення судової практики та рекомендації Верховного Суду мають як позитивні моменти, так і недоліки.

 

Детальніше...
 

Законодавство

  • Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів. Частина 2
  • Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів
  • Наближаємось до реформування ЗМІ?
  • Знакова помилка
  • Гарантування конституційного права на звернення
  • З питанням про мови знову «начудили»
  • Чи платитимуть колективи редакцій за їхнє роздержавлення?
  • Проблеми корпоратизації редакцій друкованих ЗМІ
  • Типові журналістські помилки в юридичних матеріалах
  • Поради для Нацради
  • Як зареєструвати друковане видання

Дискусії

Колишні опозиціонери та кінгмейкер у боротьбі за президентське крісло - Business New Europe
05.06.2009
Опитування громадськості показують, що лідер опозиції Віктор Янукович, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко та екс-спікер Арсеній Яценюк, боротимуться за президентське крісло. Про це повідомляє 28 травня.  Янукович намагається забронювати місце завчасно, чинний президент Віктор Ющенко, швидше за все, і не пройде ще на один термін, в той час, як Яценюк може грати роль кінгмейкера у другому турі.
Детальніше...
 

Огляд преси

Між Прем’єр-міністром і Президентом — двобій?
24.12.2008

Огляд преси

 У суботу та неділю стався обмін найгострішими публічними „компліментами” між Прем’єр-міністром і Президентом України. Що буде далі? Коментарі оглядачів різнопланові

Детальніше...
 

"Смішарики - це мультфільм про життя у всіх його проявах"- Є.Самойленко
13.04.2009
15 квітня на телеканалі «Інтер» стартує російський мультсеріал "Смішарики". Мультфільм став культовим  в Росії і завоював велику популярність в  США , Німеччині, Словаччині та Казахстані. Колектив телеканалу підійшов творчо до дубляжу мультсеріалу. На озвучення персонажів  "Смішариків" запросили не тільки професійних акторів, а й  працівників каналу, серед яких  ведучий «Подробиць» Руслан Сєнічкін і журналіст «Подробиць тижня» Леся Вакулюк. Як звучатимуть "Смішарики" українською, розповів головний редактор телеканалу «Інтер» - Євген Самойленко, який озвучив двох персонажів: кролика на ім'я "Крош" та барана-поета на ім'я "Бараш".

 

Детальніше...
 

Інтерв'ю

  • "Смішарики - це мультфільм про життя у всіх його проявах"- Є.Самойленко
  • Олександра Коваль: Той, хто змалку звикне читати, буде робити це впродовж життя
  • Олесь Уляненко: "...люди у книгарнях вже "Камасутру" побоються продавати - бо заберуть ліцензію"
  • Валерій Хорошковський: Усі люди для Тимошенко є ресурсом для споживання
  • «МедіаВарта. НеЕтичні питання» на львівському телебаченні
  • Найбільшим ворогом прав людини в Україні став Генеральний прокурор
  • "Кодекс законів про працю, насправді дає багато гарантій працівникам..."- Т.Шевченко
  • "Першими постраждають ЗМІ , в яких багато банківської та страхової реклами", - Валерій Іванов
  • Син Анни Політковської: Я часто сперечався з мамою
  • Тарас Антипович: «Журналіст у потоці інфи – трагічна істота»


Новини

10-06-2009
10:23 - Times переконує, що сидіти вдома небезпечніше, ніж літати
10:15 - ІМІ вибачається за технічні неполадки
10:10 - МФЖ із Фондом Вінту надаватимуть підримку сім’ям загиблих журналістів
05-06-2009
16:44 - Російські журналісти подали в суд на Олександра Лєбєдєва - The Guardian
16:25 - Рахункова палата прогнозує падіння ВВП України на 21%
16:17 - Припинив існування кінотеатр «Кінопанорама»
15:47 - Кабмін виділив 232 мільйонів гривень на формування іміджу України
15:31 - Комп'ютер розподілятиме справи між суддями
15:09 - СБУ запевняє, що не прослуховує депутатів
15:01 - Одеському журналістові погрожують розправою
14:46 - Розгляд справи Ульяненка проти НЕК перенесено на 22 червня
14:24 - Сербський фільм переміг на Київському міжнародному кінофестивалі
14:20 - ЄС направить комісію з питань газопостачання до Києва і Москви
14:08 - "Коронація слова - 2009" обрала своїх переможців
13:41 - Ющенко закликає світ допомогти Україні зберегти демократію
13:32 - «День» заснував щорічну премію в галузі журналістики імені Мейса
13:17 - Музей Тичини в центрі Києва висіляють
12:56 - Депутат Луцької міськради програв суд журналістам
12:18 - На судні «Аріана» відсутня вода та їжа
12:00 - Freedom House зарахувала Росію до авторитарних держав
11:39 - Колишні опозиціонери та кінгмейкер у боротьбі за президентське крісло - Business New Europe
11:19 - Оголошено у розшук громадянина, який зламав руку фотокору „Комерсанта”
10:54 - ПР і БЮТ не внесли в проект Конституції положення про російську мову і НАТО
10:00 - Забуваємо, хто ми...
04-06-2009
17:00 - Ющенко привітає журналістів у себе на поляні
16:20 - Обама закликав мусульман покласти початок новим стосункам
16:04 - Ад ван Лун: Франція несе відповідальність за зміст російських каналів
15:31 - Бен Ладен у новому відеозверненні критикує Обаму
15:06 - На інтернет-портал "Інгушетія.org" прдовжують тиск
14:11 - У КНДР почався суд над американськими журналістками


Барометри

  • Барометр за квітень 2009 року
  • Барометр за березень 2009 року
  • Барометр за лютий 2009 року
  • Барометр за січень 2009 року
  • Барометр за грудень 2008 року
  • Барометр за листопад 2008 року
  • Барометр за жовтень 2008 року
  • Барометр за вересень 2008
  • Барометр за серпень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за червень 2008 року
  • Барометр за травень 2008 року
  • Барометр за квітень 2008 року
  • Барометр за березень 2008 року
  • Барометр за лютий 2008 року
  • Барометр за січень 2008 року
  • Барометр за грудень 2007 року
  • Барометр за листопад 2007 року
  • Барометр за жовтень 2007 року
  • Барометр за вересень 2007 року
  • Барометр за серпень 2007 року
  • Барометр за липень 2007 року
  • Барометр за червень 2007року
  • Барометр за травень 2007 року
  • Барометр за квітень 2007 року
  • Барометр за березень 2007 року
  • Барометр за лютий 2007 року
  • Барометр за січень 2007 року
  • Барометр за грудень 2006 року.
  • Барометр за листопад 2006 року
  • Барометр за вересень 2006 року
  • Барометрза серпень 2006 року
  • Барометр за липень 2006 року
  • Барометр за червень 2006 року
  • Барометр за травень 2006 року
  • Барометр за квітень 2006 року
  • Барометр за березень 2006 року
  • Барометр за лютий 2006 року
  • Барометр за січень 2006 року

ТИПОВІ ДОКУМЕНТИ

Запит про надання документів
 
Інформаційний запит
 
Зразок позову щодо ігнорування запиту
 
Зразок позову щодо відмови в наданні інформації
 
Звернення до прокуратури щодо порушень права на акредитацію
 
Звернення до прокуратури щодо ненадання інформації
 

 
 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Настрій дня