This version of the page http://utel.net.ua/about/today/print (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-09. The original page over time could change.
Укртелеком - Філія сьогодні

Філія сьогодні

Філію «Утел» створено 20 квітня 2005 року за рішенням Загальних зборів акціонерів ВАТ «Укртелеком».

Філія «Утел» є структурним підрозділом ВАТ «Укртелеком».До організаційної структури філії входять 7 регіональних центрів мобільного зв’язку в наступних містах України: Київ, Дніпропетровськ, Львів, Одеса, Харків, Донецьк, Сімферополь.

У грудні 2005 року ВАТ «Укртелеком»  отримав ліцензію на надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку на всій території України.

Реалізацію проекту, який включає побудову, розвиток та експлуатацію мережі мобільного зв’язку третього покоління стандарту UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) в рамках Товариства було доручено філії «Утел».

Для виконання цих завдань філією було проведено конкурсний відбір постачальників обладнання мережі стандарту UMTS, результатом якого в 2006-му році стало підписання  контрактів з компаніями Нокіа Україна та Хуавей Україна.

У червні 2007 року введено в технічну експлуатацію мережу мобільного зв‘язку 3-го покоління в містах: Києві, Дніпропетровську, Львові, Одесі, Харкові та Донецьку.

У листопаді 2007 року відбувся комерційний запуск проекту  та розпочато продаж послуг мобільного зв’язку нового покоління під торговою маркою Utel.

На кінець 2007 року мережею мобільного зв’язку нового стандарту охоплені всі обласні центри України.

На сьогоднішній день мережа стандарту UMTS ВАТ “Укртелеком” є найбільш передовою системою мобільного зв’язку в Україні та відповідає останнім досягненням технологій у світі. Спілкування за допомогою не лише голосу, а й відеозв’язку, високошвидкісна передача даних та доступ до мережі Інтернет, якісні мультимедійні послуги – все, що ще вчора здавалось уявним та нездійсненим, сьогодні є реальним та доступним.

Основними перевагами нового стандарту є можливість високошвидкісної передачі даних з використанням широкосмугової кодової модуляції WCDMA, в тому числі з застосуванням перспективних технологій HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) та HSUPA (High Speed Uplink Packet Access). В залежності від категорії мобільного терміналу, максимальна швидкість передачі пакетних даних з використанням технології HSDPA може досягти 14.4 Мбіт/с. Технологія HSUPA розрахована на максимальну швидкість передачі даних до 5.8 Мбіт/с.

Стандарт UMTS – це крок до переходу на ще більш ефективну радіо технологію LTE (Long Term Evolution), яку називають технологією четвертого покоління.

Ядро збудованої мережі 3-го покоління складається із потужних комутаторів передачі даних  SGSN та  GGSN, комутатора голосових та відео дзвінків MSS та шести шлюзів голосового трафіку MGW, що розташовані в шести найбільших містах країни.

На мережі мобільного зв’язку експлуатується найсучасніша система обліку послуг та обслуговування абонентів, а також платформи для надання додаткових послуг.

Іншою важливою складовою мережі є радіо підсистема UTRAN, що забезпечує доступ абонентського обладнання до мережі через радіо інтерфейс. До складу радіо підсистеми входять базові станції (NodeB) та їх контролери (RNC). На початок 2009 року на мережі Утел працюють  9 контролерів та біля 1300 базових станцій.

Завдяки такій мережі послуги мобільного зв’язку на базі інноваційної технології UMTS доступні абонентам Утел в більш ніж 100  містах України, де проживає біля 35% населення країни. На сьогодні  радіо покриття забезпечено в усіх обласних центрах України та  в найбільших промислових та адміністративних центрах.

На всій території покриття абонентам надаються не тільки всі стандартні послуги, характерні для мереж GSM - голосова телефонія, передача повідомлень тощо, але й специфічні для мережі 3-го покоління послуги відео телефонії і високошвидкісний мобільний доступ до Інтернет та передача даних.

Для збільшення зони обслуговування абонентів Утел досягнуто домовленості з одним із операторів GSM мереж в Україні (ЗАТ «УРС») про надання послуг національного роумінгу. Це забезпечує доступність всіх стандартних послуг мережі GSM для абонентів Утел навіть в тих місцях, де відсутнє радіо покриття мережі UMTS.

Завдяки роумінговим угодам із зарубіжними операторами мобільного зв’язку послуги для абонентів Утел доступні в переважній більшості країн Європи та  в інших країнах. Відповідно, абоненти роумінг-партнерів, перебуваючи в Україні, мають можливість користуватись послугами мережі 3-го покоління ВАТ «Укртелеком».

Карта покриття



Філія «Утел» ВАТ «Укртелеком»

Довідка за телефоном: 8-800-500-1-500
(дзвінки безкоштовні по всій Україні)
Поштова адреса: Україна, Київ-033, 01033, вул. Володимирська, 101