This version of the page http://zaxid.net/article/38275/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-07. The original page over time could change.
ZAXID.NET - Діагноз: рагулізація

Анонси

09.06 12:00 Брифінг «Проведення у Львові акції щодо збору свідчень про ре...
09.06 13:00 Брифінг щодо відзначення роковин з дня народження Євгена Конов...
09.06 13:00 Брифінг щодо початку реставраційних робіт у Вірменському собор...
12:47 07.06.2009
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне iнформацiйно-аналiтичне iнтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Блоги
  • Інтерв'ю
  • Міські Акценти
  • Хроніки Львова
  • Євро-2012
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Щоденник

  • Сповідь лудоманаАнатолій Романко для zaxid.net , 05.06.2009
  • Героїка і антигероїкаМарта Кривецька zaxid.net , 02.06.2009
  • Діалог культурВолодимир Павлів для zaxid.net , 29.05.2009
  • Ще раз про «Посольство Боже»Анатолій Романко для zaxid.net , 26.05.2009
  • Друга серіяМАЙКЛ для zaxid.net , 26.05.2009
  • Підсумок історіїІлько Лемко для zaxid.net , 22.05.2009
  • Тишіка, або Подвиг торговцяІгор Ткаленко для zaxid.net , 19.05.2009
  • ЧомуМАЙКЛ для zaxid.net , 19.05.2009

ТОП-ТЕКСТИ

  • Феномен постсоветского гробокопательства
  • Діалог культур
  • Гибель богов
  • Якось я записав: «А може, я казкар?» – Петріашвілі
  • Про славу і гріховність героїв

Точказору. АРХIВ

  • Львів – це справжній поліс
  • Не мій Львів
  • Мій сон – Львів
  • Львів – ілюзорна столиця
  • Донецк и Львов: города не первые, но и не вторые
Загрузка ...

Щоденник

Діагноз: рагулізація

Не знаю рецепту проти стрімкої „рагулізації” України. Рагулізація – це діагноз, невиліковна хвороба, яку можна хіба що діагностувати. Треба шукати ліки хоча б для призупинення розростання метастазів.

 

 

«Рагулизм - термин, использующийся на западе Украины, особенно во Львовe и других городах Галичины в отношении людей, неспособных принять городскую культуру; это «проявление самоуверенной малокультурности».

Російська версія всесвітньої віртуальної енциклопедії

 

Кілька років тому у Львові на одній євроінтеграційній тусовці познайомився я з таким собі київським філософом - в академічному сенсі, бо кандидат філософських наук, автор численних праць тощо. Перед роз'їздом мали ми з ним півдня вільного часу, тож тинялися старим містом, спілкуючись на різні теми, і якось вжив я словечко, що часто використовую у своєму лексиконі - рагуль. А пан філософ, який легко жонглював різними дискурсами та симулякрами, спитав, що воно таке - і отримав ввідну лекцію про саме слово, версії його походження, і ширше, про явище „рагулізації", яке й не явище навіть, а справжня біда сучасної України, може, навіть, корінь більшості її проблем.

Моя лекція киянину сподобалася, пізніше він написав мені, що ввів „рагуля" у свій вокабуляр і тепер сам поширює знання про нього. До того випадку вже не раз помічав - про рагулів в Україні ще й досі не дуже знають. Цікаво, що в російський мові, якою, як не крути, користується чимало наших співгромадян, аналога рагулю взагалі немає. Спеціально і неодноразово питав про це знайомих із Росії, та їхні варіанти на кшталт „бидло", „жлоб", „ліміта" не відповідали ємності визначення „рагуль". Прямо як в анекдоті про Вовочку - ж..а є, а слова такого нема!

Тож тим, хто досі не в курсі, хто такі рагулі і чим вони загрожують Україні, присвячується ця стаття. Примітно, що українська „Вікіпедія" про рагулів мовчить, як і мовчить і про „рагулізм". А от російська версія всесвітньої безмежної віртуальної енциклопедії в курсі: Рагулизм - термин, использующийся на западе Украины, особенно во Львовe и других городах Галичины в отношении людей, неспособных принять городскую культуру; это «проявление самоуверенной малокультурности»".

Письменник Юрій Винничук, окрім іншого, дослідник Львова, висунув версію, що колись рагулями називали людей, які жили за міською межею. В'їзд до Львова перекривав шлагбаум („рогатка"), за який намагалися не впускати брудно вдягнених чи підозрілих людей. „Натуральне село - це чудово, ... однак селянин, який хоче стати міщанином, але не може - це пародія", - казав пан Винничук в одному з інтерв'ю, присвячених 750-річчю Львова, міста, яке, на переконання багатьох знакових фігур української культури, нині просто потерпає від рагулізації, втрачає свій унікальний дух європейського міста, стрімко перетворюючись на провінційний обласний центр. Як на мене, вже можна вводити в обіг і похідне слово - „рагулізація" (як визначення незавершеного процесу, що триває). Воно синонімічне відомому демографам терміну „руралізація" („процес розповсюдження на міський стиль життя продуктів сільської культури, в тому числі моделей поведінки та цінностей, які привносяться в міський культурний простір численними вихідцями із села"). Різниця у тім, що перше визначення доцільне в описанні проблем суспільних (культура, політика), а друге - соціо-економічних та демографічних. Через різні обставини українці масово переїхали з Села у Місто (і це стосується зовсім не лише Львова). Але Місто не змогло „переварити" такої кількості колишніх селян, що й не дивно - ментальність селянина та містянина сильно відрізняються. Американський антрополог Роберт Редфілд ще 1954 року у книзі „Селянське Суспільство та Культура" сформулював теорію, що всі села на Землі мають схожі риси, навівши багато прикладів цього, у польових умовах проаналізувавши ставлення селян до таких речей, як особистість, сім'я, секс та любов, земля, погляди на зовнішній світ тощо. Вочевидь, якби вчений досліджував містян, він би написав таку ж книгу й про них.

Коли продовжити справу пана Редфілда, поглибившись у дослідження „сільських містян" сучасної України, можна було б виділити у них таку спільну рису, як вдавану любов до своєї малої батьківщини, до якої при цьому кожен категорично не бажає повернутись. Вирватись із клятого села, залишитись у місті за будь-яку ціну, а тоді вже всім показати (отим міським снобам, що колись насміхалися з неотесаного „рагуля") - таким є кредо дуже багатьох переселенців. Прикладам цього „нєсть числа": хамуватий Леонід Кучма, хитрі Леонід Кравчук та Володимир Литвин, пихатий Віктор Ющенко, Віктор Балога, який зібрав усі попередні епітети, і над усіма ними, апофеозом перемоги малограмотного Селянина над ослабілим Містом - співучий ректор Михайло Поплавський. Усі ці пани (і не лише вони, а й їхні прототипи дрібнішого масштабу) люблять відверті спогади про єдині штанці, в яких їхали підкоряти Місто, про сірі будні та намагання ухилитися від тяжкої та нудної праці, про оброки з яєць та курей, якими дбайливі матусі допомагали синам торити шлях у світле майбутнє.

Оті „яйця та кури" слугують добрим мастилом для подальшого просування дітей „гречкосіїв" по кар'єрних драбинах. Щоправда, курми - це так, умовно, а на справді - грішми, вирученими за проданих свиней та бичків, за порубаний ліс або ж заробленими важкою заробітчанською працею батьків. За них „дітей вчать" (це евфемізм, який значить - дати хабара за вступ до ВНЗ, потім регулярно сплачувати щедрі викладацькі „жнива"), далі - „влаштовують" (тобто платять за право зайняти вигідну посаду) і нарешті - купують житло у місті. Ну, а тоді новоспечений містянин прикладе чимало зусиль на новому робочому місті (на кафедрі вишу, у міліції чи прокуратурі, управлінні екології чи санстанції тощо), аби з добрим наваром відбити всі „інвестиції". Не знаю біографії найвідомішого нині судді в Україні пана Зварича, але чомусь упевнений, що саме таким, класичним, був його шлях до захмарних вершин...

Безжальний діагноз наслідкам рагулізації поставив 2006 року у своїй статті „Ивченко как апофигей украинского рагулизма или смешные рассуждения на грустные культурологические темы" Юрій Романенко (здається, це той самий, що організував минулоріч дурнувату виставу із дудками на київських вулицях під гучною назвою „Дістали!"): „Украинские рагули суть порождение сельской архаичной культуры плюс волны массового потреблятства*, захлеснувшего Украину в 90-е годы. ...Главная опасность рагуля для общества и государства заключается в том, что он по определению не способен заботиться об окружающем мире, поскольку главная область приложения его интересов - что и где побольше затащить в свою рагулятскую нору". Хто вже забув, нагадаю - Олексій Івченко очолював тоді „Нафтогаз України" і прославився дорожезним „Мерседесом", купленим за кошти компанії.

Дудар Романенко, попри всю свою шовіністичну зверхність, в аналізі рагулізму правий: головна небезпека рагулізації у тім, що її адепти не здатні дбати про навколишнє середовище у будь-якому сенсі слова. Яскравий приклад: у дворі свого дитинства я кілька років спостерігав таке явище: щодня там з'являлась купа сміття, яке викидали ті, хто не встигав зранку вийти до сміттєвоза, а пройти 50 метрів до контейнера лінувався. Так от, спочатку ці хитруни викидали сміття ввечері потайки, згодом - вдень, але так, аби ніхто не бачив. Останнім часом пакет зі сміттям черговий рагуль несе викидати під ніс сусідам ледь не з гордістю за себе. Варто зазначити, що за цей час двір майже залишили колишні мешканці, натомість більшість квартир викупили вихідці з передгір'я.

Втім не можна казати, що у рагуля взагалі немає почуття краси. Воно, навпаки, яскраво виражене і полягає у любові до всього яскравого або, як нині кажуть, гламурного (маємо чергове спотворене, а колись красиве слово „гламур", яке втратило первинне значення разом із „шансоном" та ще багатьма). Ця любов виявляється у маніакальній тязі робити так звані „євроремонти", і у квартирах багатоповерхівок, і в приватних будинках, й у будівлях, облаштованих під офіси. Щодо квартир - то це справа особиста, але ж у полон нового архітектурного стилю потрапили цілі міста. Тому від Берегова та Львова до Києва й Одеси летять геть стародавні різьблені вікна і двері зі старих будівель, а їх місця посідає потворний пластик. І виколупується бруківка з вікових вулиць, а на її місце кладеться карамельного кольору штучна тротуарна плитка із піску та цементу. І фарбуються фасади солідних будинків у кольори з набору "Будиночок для Барбі". І з'являються на вулицях міст скульптурні потвори зі штучного мармуру та фальшивого золота. Найяскравіший приклад - "євроремонт" центру Києва, після якого авторові цих рядків просто соромно за столицю перед іноземцями. Якщо золочену колону на арці ще можна пояснити прагненням до „варварського розкошу", то „парники" з головою видають у їх втілювачах колишнього селянина. Бо що на селі є предметом особливої гордості, як не парничок з огірками-помідорчиками?

„Євроремонтна" пошесть не оминає навіть таких пам'ятків, як знамениті карпатські дерев'яні церкви. Відомий закарпатський мистецтвознавець Михайло Сирохман не припиняє обурюватися з того, як „маленькі закарпатці" поводяться з безцінною спадщиною краю. Якось бачив фотозвіт цього митця, де він порівнював первісний вигляд дерев'яних церков (на довоєнних світлинах) із сучасним. Тим з них, хто пережив епоху радянського атеїзму, непереливки стало саме тепер. Їх „прикрашають" пластиковою ламберією, бані оббивають білою бляхою, малюють яскравими фарбами поверх давніх розписів, навіть вирубують у дверях верхній портал, аби прихожанам було зручніше входити (бо двері занизькі - за задумом тодішніх будівельників, до них треба заходити, схиливши голову). А народу подобається - бо ж „файно"!

Завершуючи опус, мушу зізнатися, що не знаю жодного рецепту проти стрімкої „рагулізації" України. Що ж, існують у світі й невиліковні хвороби, які можна хіба що діагнозувати та пригнічувати. Рагулізація - це діагноз. Треба шукати ліки хоча б для призупинення розростання метастазів.

Олег Супруненко  для ZAXID.NET



Коментарі до статті

Коментарi

194.44.*.*Макс28-04-2009 14:10

Спасибо автору!

К сожалению, в разряд рАгулей можно отнести большую (или бОльшую) часть львовян, которые во Львове и родились.

194.44.*.*Макс28-04-2009 14:10

Спасибо автору!

К сожалению, в разряд рАгулей можно отнести большую (или бОльшую) часть львовян, которые во Львове и родились.

195.22.*.*До псевдолбвів'янина28-04-2009 10:04

Молодець! Навіть помилку в мому комменті знайшов. Мабуть, цілу годину шукав словник, виконав важку роботу, перевірив на помилки... Чудо! Ось бачиш автор статті, до чого твоя робота привела! Рагулі за книги беруться, прогрес. Може й свій рівень трошки піднімуть. БРАВО!

91.124.*.*Лвівянин28-04-2009 09:26

Як кажуть москалі "нєт слов". Таки я дійсно маю бути гордий що у Львові живуть такі видатні особистості, як автор цієї статті, і особливо "пан" "77.87.*.*" - воістину збірний образ усіх чеснот справжнього "культурного" жителя міста. Особливо вразило слово "бідняжка" - ну дуже українське слово, яке яскраво свідчить про освідченість "шановного" "77.87.*.*".

Прочитайте ще раз фразу І. Лемка і робіть висновки. Адже там ясно написано, той хто обзиває усіх навколо рагулями, сам є справжнім рагулем. І це повністю стосується як Олега Супруненка, так і вас таємничого "героя" та борця з рагулізмом "77.87.*.*"

91.124.*.*Лвівянин28-04-2009 09:26

Як кажуть москалі "нєт слов". Таки я дійсно маю бути гордий що у Львові живуть такі видатні особистості, як автор цієї статті, і особливо "пан" "77.87.*.*" - воістину збірний образ усіх чеснот справжнього "культурного" жителя міста. Особливо вразило слово "бідняжка" - ну дуже українське слово, яке яскраво свідчить про освідченість "шановного" "77.87.*.*".

Прочитайте ще раз фразу І. Лемка і робіть висновки. Адже там ясно написано, той хто обзиває усіх навколо рагулями, сам є справжнім рагулем. І це повністю стосується як Олега Супруненка, так і вас таємничого "героя" та борця з рагулізмом "77.87.*.*"

77.87.*.*До псевдольвів'янина28-04-2009 08:29

Вау! Ти навіть знаєш, хто такий модератор! Вау! Ти навіть знаєш, як пишеться це слово. Напевно пів ночі сидів в інеті вишукував, що це слово означає. Молодець. Може колись і станеш міською людиною. А поки що... рагуль, якого колить правда в очі і серце щемить за свої рагульські коріння. Бідняжка. Тебе розстроїли, може, й до сліз довели... бідненький. Нічого. Зате, ти прочитав статтю про себе і своїх "близьких" по духу рагулів. Якби не автор, ти б не прочитав ніде такої правди. Краще подякуй йому і будь гордий за те, що є ще у Львові люди, які напишуть гарний, правдивий, виважений матеріал, або просто ПРАВДУ. ПРАВДУ про вас, рагулі.

91.124.*.*Лвівянин28-04-2009 01:26

Та, культура так і пре з усіх дір. Цитата Ілька Лемка: "І, напевно, останнє та найважливіше: людина шляхетна, тобто антирагуль, ніколи не образить будь-кого, тому той, хто когось називає "рагулем", насправді і є тим самим рагулем". Так що очевидно правда очі коле "шановний" хаме "77.87.*.*". І більше тут нічого не додаш.

P. S. Опускатися до "вашого" рівня "77.87.*.*" і писати тут лайки у відповідь не збираюся. Нехай рівень вашої "культури" визначає модератр сайту.

77.87.*.*До псевдольвів'янина25-04-2009 22:10

я ж казав. Свята закінчилися. Рагулі вже вернулись і далі бісяться від правди яку виклав у своїй статті автор! Бидло! Святкуйте ще два тижні і не їдьте в місто!!!!!!!!!

77.87.*.*Львів'янин25-04-2009 22:08

Ти БИДЛО!

91.124.*.*Лвівянин25-04-2009 02:28

Автору гарна відповідь: стаття І. Лемка про рагулів http://zaxid.net/article/38866/. Почитайте її і більше не пишіть таких примітивних статтей. Я думаю остання фраза І. Лемка повністю стосується вас "шановний", як і більшість "гордих львівян", які так тут розпинаються в викриванні рагулізму

77.87.*.*Шановні львів'яни21-04-2009 08:43

Свята закінчились. Бидло і рагульня вже у Львові. Кріпіться.

194.44.*.*5718-04-2009 08:22

просто вирішив поінформувати всіх високодостойних панів пікейних жилетів що (бидляки які мочаться просто при людях ) в багатьох країнах від Британії до Філіппін це є стандарт поведінки в тому числі й для професури і абсолютно ні про що не говорить

а от абсолютно не володіти англійською це вже ...

93.175.*.*Андрій17-04-2009 23:51

Звичайне лайливе слово з допомогою якого, малокультурні типи хочуть принизити опонента ,і таким способом відчути себе ліпшим за нього.Переважно кожний розуміє під цим словом,що хоче -- "від міри розпущеності".

95.133.*.*S17-04-2009 22:51

ВАСЬКА.Я С ВАМИ СОГЛАСЕН.ОДНАКО ХОЧУ ОБРАТИТЬ ВАШЕ ВНИМАНИЕ НА ТО,ЧТО РАГУЛЬ ИЗНАЧАЛЬНО УКРАИНСКОЕ СЛОВО,НО НЕ ЯВЛЕНИЕ.КСТАТЕ,ХОТЕЛ СПРОСИТЬ ВЫ ИЗ КАКОЙ СТРАНЫ И МНОГО ЛИ В ВАШИХ ГОРОДАХ ПРИЕЗЖИХ.

91.124.*.*Лвівянин17-04-2009 19:51

"Васька" подає достатньо правдивий портрет рагуля, який не має ні соціального, ні національного походження. На жаль російськомовний "Васька" це розуміє, на відміну від наших "щляхетський львівян", які тільки й вміють сичати крізь зуби "селюк" і "рагуль", а самі є найсправжнісінькими рагулями. І окрім того думаю, що ті бидляки які мочаться просто при людях під деревами в парках, є аж ніяк не сільськими жителями, а "нашими", "рідними", "культурними", гордими жителями Львова.

194.44.*.*Васька17-04-2009 11:19

Рагуль - это стиль жизни: бабло-рот-желудок-прямая кишка. Таких достаточно много и в городе и в деревне. Можно быть 100% рагулем и при этом носить костюм за 2000 дол. и ездить на лексусе. Можно даже быть рагулем и не быть украинцем. Лично знаю многих 100 % рагулей из русских, поляков или евреев. Поэтому дамы и господа, нам всем есть над чем работать...

195.22.*.*на замітку17-04-2009 10:02

П'ятниця, 17 квітня, 10.00 ранку. Вулиці Львова практично пусті. Вся рагульня повалила до себе на села на Паску. Тільки в такі дні розумієш, яким привабливим і привітним є Львів. Львів, який не перенаселений, Львів в якому можна вдихнути повітря тимчасової свободи від вас - РАГУЛІ. Саме в такі дні бачиш обличчя реального Львова, де всякі недоумки з брудними і немитими мордами тобі не хамлять. Їх нема. Вони в селах... але ненадовго... на жаль....

95.133.*.*S15-04-2009 22:25

Також здається від пана КИЇВА була заява,що селяни насправді значно інтелігентніщі за міщан.Я вам от що скажу селяни справді собі не дозволяли того що робили міщани(кажу про це в минулому часі).Раніще в селі не зрозуміли б короткої спідниці чі чось такого.Але багато рагулів приїзджають до міста і виробляють таке,до чого ми б і недодумалися.Мені особисто розповіали про статевий акт на свіжому повітрі в парку Щевченка.Щоб бути чесним зізнаюсь я не був свідком цієї життєствердної події тому,не можу стверджувати,що то були сільскі рагулі,хоч мені так казали.

95.133.*.*S15-04-2009 22:11

І ще одне мушу сказати назахист селян.(враховуючи,що більщість публіки,треба розуміти,з західної України,зазначу,що спілкувався я з селянами регулярно на полтавщіні)Серед них є багато нормальних людей.Вони такими залишаються і в місті.Хоча рагулів...Мені іноді здається,що вони комусь щось прагнуть довести.

95.133.*.*S15-04-2009 22:02

Панове я з Київа і чудово вас розумію.Виходячі з трактування поняття рагуль погодимось що це стосується селюків.Всі рагулі це жлоби і бидло.Але не все що жлоби і бидло є рагулі.Є повно міщан що не кращі за раглів по своїй суті.Щодо самого явища то воно згодом пройде.Бо в місті лише міська культура є життездатною.Переїзд до міста є закономірним явищем і буде продовжуватись.В розвинених країнах селян 2--3 іноді до 10 відсотків.У нас-біля 30.Всі вони попруть в місто.Але місто їх колись перетравить.

194.44.*.*and13-04-2009 18:17

Пані і панове і Ви - рагулі!

На мою думку в цій статті не йдеться про всіх селян, як рагулів. Йдеться про тих кому "В'їзд до Львова перекривав шлагбаум („рогатка"), за який намагалися не впускати брудно вдягнених чи підозрілих людей. „Натуральне село - це чудово, ... однак селянин, який хоче стати міщанином, але не може - це пародія"...

Мій дід казав "... з дзяда - в пана ..." А росіяни з цього приводу говорять "из грязи в князі". Саме з цим потрібно боротися.

195.22.*.*До рагульки з Ворохти13-04-2009 11:41

Якщо тобі було так добре в свому чистому і незабрудненому селі, то чого ти приїхала в місто? Ти рагулька і рагулькою помреш. І діти твої рагулі, будуть завжди получати по-голові від міщан. Іди в своє село, дихахай своїм чистим повітрям з запахом свинячого лайна. Плювати я хотів на таких брудних та неотесаних рагулюк (здорових і неалергійних та загартованих) як - ТИ! Ти нічого в житті не знаєш. ти з села. Знаєш багато про бульбу, то й сади її в свому болоті. Не ваняй в місті.

194.44.*.*vorohta13-04-2009 11:00

Коли ми переїхали до Львова, моя мама кожної суботи мила сходи від 5 до 7-го поверху (ми мешкали на 6-му), з часом трохи збилася з тої теми...

А взагалі, мені так дико від того, куди зайшла дискусія і як спотворено головну тезу допису...Боже, та я щаслива від того, що народилася в селі:

по-перша: я здоровша, ніж мої діти - алергики-асматики, для яких кожен виїзд на природу закінчується соплями по коліна у кращому випадку;

по-друге: я не звикла ходити упритул до інших людей і не терплю, коли мені в спину дихають, їзда в щільних маршрутках просто принижує мою гідність, я люблю свободу і простір, бо з дитинства знаю,що за горизонтом - великий і прекрасний Божий світ, а не хмарочоси, заводи і ще якесь урбо...

по-третє: я загартованіша і пристосованіша, бо бачила як бабця пекла хліб на дровах і знаю, що картопля росте в городі;

по-четверте: маю в дупі міщан і їхні забобони, у таких як я, свіжа кров і необламані амбіції, міське населення свою еволюцію проходило життями кількох поколінь, а у мене - все в одному: від ліплення коників з курячого посліду до MBA-освіти...

77.87.*.*Blackmore Авторові11-04-2009 18:50

Як маєте терпіння і бажання опрацьовувати цю невдячну тему, підіть до бібліотеки і спробуйте розшукати "Високий Замок" за 1996 рік (якщо не помиляюся). Була там добротна велика стаття про рагульство Львова - у кількох номерах. Імя автора, як і точніші дані, я не можу пригадати. На жаль.

95.134.*.*Лвівянин11-04-2009 01:49

"Київ" дав дуже достойну відповідь автору цієї дійсно дуже снобської і зневажливої статті, повної примітивних шаблонів і стетеотипів. Молодець.

91.124.*.*AI11-04-2009 01:29

Головною ознакою рога, быка, рогатого, рогомета тощо - було вживання української мови, яка сприймалася російськомовним люмпеном, як ознака безкультурності.

Тому прикро, що львівяни бездумно використовують це образливе для українців російське слово.

91.124.*.*АІ11-04-2009 01:26

Для аматорів філології. рагуль - слово львівської міської російської мови. І зявилося воно по війні.Бо до війни міської російської мови у Львові не було. В інших українських містах його відповідниками є: рогатый, рогомет, бык, рог тощо. Це була зневажлива назва для україномовних селян (усіх, і тих хто лишався в селі і тих, хто переїхав до міста), яка побутувала серед міського російськомовного простолюду у повоєнний час.

77.87.*.*Ругулюпопиці10-04-2009 17:21

"Я невеликий фізіономіст, але глянувши на фото хлопа з писком, що не закривається, подумав - ото і є 100% рагуль. А ще шукає скалку у чужому оці..." - сказав рагуль із роззявленим писком

194.44.*.*Місько10-04-2009 09:22

Я невеликий фізіономіст, але глянувши на фото хлопа з писком, що не закривається, подумав - ото і є 100% рагуль. А ще шукає скалку у чужому оці...

194.44.*.*Слава09-04-2009 16:28

Та нє, автор так і не зумів передати суть терміну "Рагуль"

77.87.*.*До рагулів07-04-2009 20:58

якщо в містах так було нечисьо як каже рагуль lex, то чого тоді всі рагулі з своїх гнилих і гнойних сіл валять пачками з вокзалу в таке нечисте місто. сидіть в своїх селах, пасіть своїх коров, прибирайте гній за своїми свинями і не смардіть в місті.

194.44.*.*самовпевнений07-04-2009 16:31

Владек що за стереотипи з бутлями

де я тільки не дудлив пиво з бутля і повірте в світі це стандарт (Дубаї Бурж-аль-араб,Шанхай Шангрі-ла,Сінгапур -зук,Монте-Карло,Париж,Лондон,Ріо....)окрім пуританських штатів

повірте це далеко не головне на відміну від знання ПК ,мов,та флексібіліті вкупі з селфмотівейтістю

автору велика подяка за зсилку яка все прояснила-причина-дефіцит йоду в Галіції та Лодомерії

62.64.*.*lex07-04-2009 14:44

Питання рагулізму в основному виникає у звязку з відсутністю достатньої кількості справжньої української інтелігенції.

Українська інтелігенція впродовж останніх століть масово знижувалась, і ось тепер ми маємо таких рагулів, що ще не доросли до інтелігента, але і не позбулися жлобського інстинкту. Ці рагулі, в першу чергу, мають здатність пропихатися особливо у політику, хизуючись своїм сільським походженням..., хоч насправді позбувшись його, отримують псевдо впевненість що їх наглість робить їх пупом Землі.

62.64.*.*lex07-04-2009 14:21

Цивілізаційно всі міста виросли з мешканців сіл. Та і в своїй основній масі західноукраїнський селянин не дозволить собі або сусіду викидати сміття де попало!

А ось якраз міста і були завжди розсадниками нечистот та зарази. І за це отримували холеру, тиф... Гляньте, хоча б на будівлі поряд площі Ринок, там всі будинки не мали елементарних санвузлів і все виливалось прямо на вулицю, в Полтву.

Тому в питаннях елементарної культури міщанам ще і зараз далеко до селян і повязувати це з рагулізмом нонсенс.

respect to Київ

80.73.*.*Київ07-04-2009 14:16

Останній відгук і є відповіддю на питання, хто такі рагулі. Ти можеш бути, хоч в 10-му колінні міщанином, але якщо ти пишеш такі речі, то рагулем народився і помреш. Це і є рівень культури корінного міського населення. Не з селянами вам треба боротися, а з власною міською бидловатістю, вам до рівня внутрішньої культури селянина дуже далеко. Ви на самому дні.

195.22.*.*До Києва07-04-2009 09:30

Ти дурак. Ти навіть не дурак. Ти дибіл, якщо вважаєш "що всі ми родом із села". Я тобе запевняю, що не всі. В мене до п'ятого коліна в родині всі міщани, їхні предки- також міщани. Видається таке враження, що автор тебе рагулику чимось образив? Але він тебе не образив. Він сказав тобі правду, яка ріже твої рагульські очі. Напиши на стелі такі слова і зазубри їх на пам'ять : НЕ ВСІ МИ РОДОМ ІЗ СЕЛА.

76.116.*.*Владек07-04-2009 02:37

самовпевнений

Ви про ту молодь яка дудлить пиво з бутлів? Бо крім них я на вулицях Львова шось більше нікого не бачив...

194.44.*.*самовпевнений07-04-2009 01:42

до Владек

та ні не такий він вже зовсім мертвий наш Львів

подивіться на молодь вечорами тільки не на проспекті Свободи а на площі Ринок і їх з кожним роком все більше

194.44.*.*самовпевнений-рагуль07-04-2009 01:31

так всі міста зростали але в процентному відношенні я не знаю з чим можна порівняти Львів в якомму проживає приблизно 40 000 з до війни (в основному поляки) коло 100 000 освабадітелей з яких 20-30 т з міськими коренями та 500-600 т з навколишніх сіл

Вроцлав заселений великою мірою львівянами

Кенігсберг не мав навколишніх сіл для підпитки

24.80.*.*mari07-04-2009 01:21

dejaki zhurnalisty zabuvaut sho nepolitkorektnist i obraza ce rizni rechi. ale avtor sam zaznachyv sho ne bazhav napysaty "ob'ektyvnu i vyvazhenu stattu a provokaciu".edyne pytannya choho "ZSA"-jaksho tak hovorayt stari emigranty-ne zavzhdy oznachae sho vono pravylno.

194.44.*.*самовпевнений07-04-2009 01:16

до Київ

але прошу пана тож треба було стільки писати щоб сказати одне -сам дурак-замість розмови по суті

80.73.*.*Київ07-04-2009 01:12

Елементарна повага до мешканців села - це також на думку автора буде вважатися виявом цензури? Я дивуюся чому автор матюків не використав у своїй статті. Такий борець з цензурою.

194.88.*.*автор06-04-2009 23:47

Шановний "Київ", у чому Ви однозначно праві, так це у тому, що "взагалі стаття абсолютно неполіткоректна".

Політкоректність - це нова цензура нашого часу, коли речі заборонено називати своїми іменами. Не дай бог, аби вона прийшла й до нас - в нас ще від радянської та кучмівської самоцензури не відійшли. Краще деколи помилятись, аніж завжди витримувати себе у дусі політкоректності.

Найкраще про це явище написала кілька років тому російська письменниця Тетяна Толстая, яка пожила не один рік у ЗСА, батьківщині цього явища. Раджу почитати: http://lib.rin.ru/doc/i/150438p.html

80.73.*.*Київ06-04-2009 21:36

Справді рагулі знищують Україну. Ось найбільші рагулі - Тарас Шевченко, Іван Франко, Маркіян Шашкевич, Євген Петрушевич, Дмитро Вітовський, Степан Бандера можна ще знайти за бажання. Справді від такого рагулізму українці сильно постраждали. Можливо, українське село має вибачитися перед містом, що дало Україні більше видатних людей і продовжує це робити? А шановні блогери Захід-нету також, за автором, рагулі, бо зі села і досягли успіху у Львові. А де львівські аристократи за духом і місцем народження? Чому вони не формують культурне і наукове обличчя Львова? 90% населення Львова - вихідці зі села. Але, хто може сказати, що 90% львів’ян виглядає як село? Хто може сказати, що 90% львів’ян не сприймають міську культуру? І як взагалі автор визначив ту критичну масу, що "топить" Львів у рагулізмі? Поливати брудом сільське населення автор вміє, а щоб якось аргументувати свої тези - не склалося. Здається не рогуль, а пише як останній рогуль. Що не кажи, але, за автором, будь-який селянин буде більшим рагулем, ніж навіть останній міський пролетарій-алкаш, або міський жебрак. Автор забуває, що українці завжди були сільською нацією, тобто всі ми за логікою автора в тій чи іншій мірі маємо називати себе рагулями і автор в тім числі. А хочете, щоб у містах не було рагулів - винайдіть машину часу поверніть 31 серпня 1939 року і всіх поляків та жидів до Львова, або російську інтелігенцію і тих самих жидів до Києва, Одеси, Катеринослава і живіть в такій державі, де не буде рагулів, а самі аристократи. Вам така неукраїнська Україна більше подобається? Головне, що рагулі сидітимуть у селах. Чомусь тільки в Україні і особливо на її заході питання рагулів турбує псевдоінтелектуалів, хоча процеси міграції і соціальної мобільності відбуваються в усьому світі. Тільки чомусь не доводилося чути від парижан, що рагулі з Іль-де-Франс перетворюють Париж у село. Можливо, проблема Львова і Україна не в рагулях, а в міських снобах? Давайте порівняємо, що зробили для України вихідці зі села і міста, порівняння буде не на користь міщан. Тому, панове, боротися треба зі снобізмом. Для Захід-нету - надрукуйте статтю про міських снобів і ту шкоду, яку вони роблять для України і Львова зокрема.

80.73.*.*Київ06-04-2009 21:35

Дивує, що автор навіть навів одну фразу на захист селян, та й то не свою, а Винничука. Очевидно, що самому автору немає різниці, що між селянами, так само як і міщанами є культурні та безкультурні люди. Тому ти можеш бути рагулем, навіть якщо все життя прожив у місті. Крім того, якщо йти за логікою автора, що Україна страждає від рагулізації, то Київ значно більше від цього потерпає, ніж Львів. За межами Печерська - одна суцільна рагулізація. Цікаво, а чи автор відмовить вважати себе людьми, вихідців з містечок, які свого часу переїхали у великі міста? Вони ж і не селяни, але і не жителі великих культурних центрів. Як боротися з рагулями? Очевидно, треба звільнити шеф-редактора цього сайту, який з родом зі села, і дозволяє друкуватися борцям з рагулями. Чи може пан Балинський не рагуль, бо начальник? Якраз рагуль через те, що зі села і добився успіху у місті. Це за логікою автора і є ознакою рагулізму. А як виносить сміття пан Балинський - ніхто не бачив. Цікаво, а корінні міщани сміття повз баки не викидають, коли ті заповнені з вершечком? Чи це тільки особлива риса вихідців зі села?

80.73.*.*Київ06-04-2009 21:32

Цікаво, а сам автор є рагулем, чи ні? Навіть якщо він виріс і народився у місті, то звідки його предки? 100% зі села. Всі ми родом зі села, як кажуть. Тому автор також рагуль в якомусь поколінні. Можливо через те він так ненавидить вихідців зі села, бо вони йому нагадують його самого. А взагалі стаття абсолютно неполіткоректна. Що тепер селяни не люди? На них раз і назавжди поставлено клеймо рагуля. Що тепер корінний міщанин є культурнішим за селянина, тільки через те, що живе у місті? Автор відмовляє селянам в існуванні у них внутрішньої культури. Я знаю корінних міщан, які є менш культурними, ніж вихідці зі села. Більш того сільські діти є найталановитішими - пройдіться по університетах у Львові та Києві. І толку з того, що автор міщанин, якщо не розуміє простих істин, заперечуючи очевидні речі, опираючись на свій перший невдалий дитячий досвід спілкування з селянами. Проблема в автора серйозна, адже дитячі комплекси за Фрейдом визначають поведінку людини на все життя. Ось чому автор так не любить селян. Дивує, що автор навіть навів одну фразу на захист селян, та й то не свою, а Винничука. Очевидно, що самому автору немає різниці, що між селянами, так само як і міщанами є культурні та безкультурні люди. Тому ти можеш бути рагулем, навіть якщо все життя прожив у місті. Крім того, якщо йти за логікою автора, що Україна страждає від рагулізації, то Київ значно більше від цього потерпає, ніж Львів. За межами Печерська - одна суцільна рагулізація. Цікаво, а чи автор відмовить вважати себе людьми, вихідців з містечок, які свого часу переїхали у великі міста? Як боротися з рагулями? Очевидно, треба звільнити шеф-редактора цього сайту, який з родом зі села, і дозволяє друкуватися борцям з рагулями. Чи може пан Балинський не рагуль, бо начальник? Якраз рагуль через те, що зі села і добився успіху у місті. Це за логікою автора і є ознакою рагулізму.

212.1.*.*Salwator06-04-2009 17:40

ТАК Супруненко. Пиши ще. А рагулі насправді - це нещасні люди, у них такА каша в голові... Це продукт епохи, спосіб виживання і пробивання дороги в житті. Це і причина і наслідок наших проблем. Це діагноз, але інколи це лікується. Не судіть їх нещасних, бо хто хоч раз в житті не поводився так, щоб цілком заслужено почути на свою адресу "ото рагуль"?

194.44.*.*LLLL06-04-2009 16:49

А в цілому, міським жителем так само як і аристократом можна стати лише в третьому поколінні, коли норми поведінки стають не навченими, а привитими з дитинства і переданими по генах. А так як Україна аграрна держава, то до урбанізації, як і до подолання "оселючення" нам залишилося ще народити два покоління. Щодо подолання рагулізму, то це як Бог дасть, он американці, здавна живуть в містах, а рагулі - рідкісні:).

194.44.*.*LLLL06-04-2009 16:48

Для осіб, які приїхавши в місто з села і не змогли адаптуватися в ньому є інший термін - "селюк".

А міський житель, який перейняв поведніку селюка - це вже рагуль.

194.44.*.*LLLL06-04-2009 16:40

"Рагуль - самовпевнена, пихата істота, (підвид homo sapiens) яка свято вірить, що на таких як він тримається світ. Беапеляційний, рідко сумнівається в чомусь. З кожного приводу (спорт, політика, мистецтво, література, історія і т.д.) має свою думку, котру насправді вичитав в "Команді", почув від тата/мами в дитинстві або від Васі-корєша з сусіднього під"їзду"

Словник львівського батяра.

194.44.*.*LLLL06-04-2009 16:35

Рагуль - це особа, яка не хоче нічого навчатися. І не має значення з міста особа чи з села; з початковою освітою чи вищою. Тут поняття в людських чеснотах. Рагуль - це запекла, твердолоба особистість, яка вважає себе пупом землі, яка не чує і не бачить інших, яка поважає лише власну точку зору - це рагуль.

194.44.*.*Рецепт06-04-2009 11:22

“Кожний нарід, що хоче добитися самостійности, мусить передусім дбати про те, щоби нижчі верстви суспільности, народні маси піднеслися до тої степени просвіти, щоб ця народна маса почула себе членом народнього організму, відчула своє горожанське й національне достоїнство й узнала потребу існування нації як окремішньої народної індивідуальности; бо ніхто інший, а маса народу є підставою усього” - Андрій Січинський на установчих зборах "Просвіти"

194.44.*.*Автору06-04-2009 11:11

Ти називаєш цей примітив провокацією? Вуйку, ти з якої полонини спустився? Не показуй вже свій рагілізм аж на стільки.

194.44.*.*самовпевнений"06-04-2009 10:20

і давайте не будемо про вистави та літературу Конрада та Чайківського я читав в 3-й клясі тому Полуботка з його золотом вбачайте

а відносно геїв зазначу що на ЛЬВІВ -ФЕШН було і яскраво і сучасно мої їм гратуляції

194.44.*.*самовпевнений06-04-2009 10:10

Вибачте але я мав на увазі Китай Камбоджу Вєтнам як каїни де руралізація задомінувала тимчасово (в часи банди чотирьох чи Пол Пота ) та ПАР Мозамбік Зімбабве події в яких можна розглядати не тільки в проекції протистояння рас але село версус місто

89.162.*.*.....06-04-2009 09:19

Лис_Микита

На рахунок Литвина- ви дуже помиляєтесь. Він так розуміє-простоту,так хоче бути блищим до народу ПРОТИ якого служить.

89.162.*.*******06-04-2009 09:02

Ви просто гланьте на ЛИЦЯ,зайдіть в " раду " і просто подивіться...зайтіть в районні адміністрації...

Запамятайте лиця голів.

А тоді будучи на прем"єрах вистав (в перервах) пошукайте ці лиця.

ТАК ВИ (ТІ ЛИЦЯ) НІКОЛИ ТАМ НЕ ЗУСТРІНЕТЕ !!

А от в "ГЕЙ клубах" точно-там престижно,там вони тусуються, а опісля народ в стан ро-ра-гулів записують??

89.162.*.*Перепрошую06-04-2009 08:55

На рахунок того що в нас пластикові вікна , так хто є власниками цих квартир ?

Ще недавно ці власники по 40 років вікон не мили, рам не фарбували, а зараз замінюють на пластик-щоб знову не мити і фарбувати.

Державою понівечено душу-відчуття власності...

чиновники виховували невпевненість-тобто є породженням ра-ро-гулізму.

Ви просто гланьте на ЛИЦЯ,зайдіть в " раду " і просто подивіться...

89.162.*.*Перепрошую06-04-2009 08:50

а тих хто його пардон засрав - нащадки рагулів з навколишніх сіл і "асвабадітєлєй" тому Львів вже давно є мертвим містом...

Львів ЗАСРАЛИ не села. Тут Ви шановні дуже помиляєтесь !!

Чи міг селянин поселитись у Львові ? Та ніколи. Селяни були не виїздними, їм не видавали паспорти і т.д.

Найперш засрали наше місто -"НАШІ ВИЗВОЛИТЕЛІ",так-це вони із горшками (для пісяня) по молоко ходили,так це вони нічну сорочку вважали суконкою.

Наше село було ГОСПОДАРЕМ - так що ро-ра-гулізм це сидить в кожному,тобто хто як хоче бачити.

150.203.*.*Лис_Микита06-04-2009 05:49

Автор, ще не доріс, щоб висвітлювати цю тему.

По-преше: не треба свинопасів називати гречкосіями, тим самим ображаючи чесних трударів, і показуючи свій снобізм.

По-друге: що поганого в слові "файно"? Не чув від Литвина(рагуль повний) того слова. Невже якщо заборонимо це слово - одразу зникне сміття з вулиць?

Я вам скажу, хто такий рагуль. Рагуль - це худобина, яка всі свої (свого народу) традиції і цінності вважає меньшовартісними і пробує від них відмовитись, а пробує перейняти чиїсь (російські, американські ...)

А оскільки та людина не є ні росіянином, ні американцем - то утворюється незрозуміла суміш. А потім ця худобина починає цією кострубатою сумішю гордитися - оце вже сформований рагуль. Проявляється це в мові (суржик) і в потягу до гламуру (так ж американський шоу бізнес одягається - значить гарно).

І ніякого відношення він до села, чи Карпат не має - не треба ображати.

76.116.*.*Владек06-04-2009 00:21

Як на мене то тотальна і нажаль незворотна рагулізація Львова почалася ще у трагічному 1939 році як наслідок пакту Молотова-Рібентроппа завдяки якому, як не дивно, польський Lwow став українським Львовом. І нічого тут не поробиш. Як каже мій один добрий австрійський знайомий: "У Львові архітектура в повній дисгармонії з людьми"

Тобто тепер у Львові проживають нащадки не тих хто його збудував (їх депортували чи просто знищили) а тих хто його пардон засрав - нащадки рагулів з навколишніх сіл і "асвабадітєлєй" тому Львів вже давно є мертвим містом...

194.88.*.*Автор05-04-2009 20:25

До "самовпевнений" ("вибирайтеся з Берегова не тільки до Києва а й до ... ") - та буваю я не лише у нашій столиці. Бачив і інші - від Вашингтона до Тбілісі та Тирани, бачив й чимало малих місць. Саме коли з таких повертаєшся, стає ще прикріше за рідні міста - бо навіть румунські виглядають на порядок доглянутішими за наші. І не тому, що у Румунії мало "рагулів" - може, тому, що там їх ставлять на місце?

Загалом, публіцист чи журналіст часто застосовує у своїй праці провокацію. І ця стаття - не виключення. Якби я написав виважений, цілком об"єктивний текст, то навряд чи би він викликав цікавість.

194.44.*.*Arafat05-04-2009 19:19

Рагуль пише з осудом про рагулізм - це весело. Стаття запізнилась з публікацією років так на 5-10.

79.162.*.*Марія, Варшава - Тернопіль05-04-2009 08:51

Дякую за чудо -статтю!Ви торкнулися однієї важливої проблеми - збереження старовини. Тут кожен з нас живучих на україні повинен дізнатися чи є в його населеному пункті особа чи служба чи взагалі закон є який впроваджує норми і правиля для збереження памяток архітектури та іншого яким більше 80-100 років. на Україні не так багато цього залишилося але те що залишилося повинно зберігатися.

91.124.*.*Lukas05-04-2009 00:18

Знаю таких рагулів, що і народжені в Місті, і батьки з Міста а рагулізм так і пре :) бо це в першу чергу стан душі. Ще знаю багато рагулів, що дуже не люблять інших рагулів. Це на зразок латентних гомосексуалістів, механізм витіснення дуже сильно розвинутий.

Напевно сьогодні немає в Україні ні міської культури ні сільської, все кануло за роки радянської влади.

Дуже дратує в якому контексті автор вживає слово "селянин", так ніби хліба чи картоплі він не їсть

194.44.*.*2-Евріка самовпевнений05-04-2009 00:01

Все так але погодьтеся є миша міська і є миша польова і вони різні і я думаю автор не стверджував що міщани та селюки кращі чи гірші а інакші та про проблему людей умови існування яких змінились а вони в силу недостатньої флексіабіліті пробують агресивно та войовничо зберегти свій старий спосіб життя

ПРИКЛАД не з Лемберга а з Йоганнесбурга -ватри всередині колись роскішних будинків причому Соуето виглядає не гірше Сихова

194.44.*.*Еврика04-04-2009 22:13

Ще раз: про збереження дерев'яних церков, про вивезення сміття треба говорити - а ще ліпше щось для цього робити.

АЛЕ: чіпляння ярликів на людей НІКОЛИ не помагало жодній справі.

У самому місті також завжди існували різні естетичні норми і смаки. Для кожної суспільної групи вони були інші. Тому подавати справу так, ніби все "низьке" у місті походить від "селян" - щонайменше дивно.

Ще раз: відносини міста і села, їхні взаємовпливи - це проблема надто непроста. У всі часи люди приходили у місто вчитися і працювати. Нагадую: українську міську культуру створили значною мірою ті, котрі самі народилися у селі або були щойно першим поколінням, народженим у місті.

Тому облишмо це "ярликування" - "рагуль" є таким самим "глибоким" визначенням, як і "москаль", "хохол" ітд.

194.44.*.*Еврика до Автора04-04-2009 21:50

1. Те, що робиться з дерев'яними церквами по селах - справді болюча проблема.

Тільки не знаю, чи допоможе справі називання усіх підряд рагулями...

2. У "натуральному селі" зараз повно всіляких ненатуральних відходів - пластику ітд. Як правило, сільради не завдають собі труду організувати їх вивіз.

Цитата Винничука може бути хіба свідченням небажання бачити, що зараз діється у селі.

Знову: можна всіх обізвати рагулями - а можна зібрати людей бодай тієї вулиці, на якій живете (якщо живете у селі), і бодай спробувати організувати вивезення відходів.

Знаю дуже конкретні приклади, коли такі справи вирішувалися на рівні мешканців однієї вулиці - коли сільрада мала глибоко в носі подібні проблеми: і вивезення сміття, і розчищення вулиці від снігу.

Зараз цим уже займається сільрада. Але кілька років люди самі платили бульдозеристові, який розсував сніг, і водієві вантажівки, який вивозив сміття.

194.44.*.*194.44.*.*самовпевнений04-04-2009 21:46

а архітектуру давайте залишимо архітекторам бо ще одна риса рагуля це оцінювати те в чому вони не є фахівцями

вибирайтеся з Берегова не тільки до Києва а й до ...

в списку більше 100 країн і тоді зрозумієте що треба дивитись на світ широко відкритими очима і вчитись та й мінятись

194.44.*.*самовпевнений04-04-2009 21:34

1) руралізація проти урбанізації іноді отримує верх

2) Львів перед стрімким ростом лишився практично без закваски (жидів винищили поляків вивезли а тих небагатьох українців-міщан і понищили і вивезли)

3)фактично повнолітніх міщан в третьому поколінні менше 10% з яких добрий кавалок москалі як ви їх називаєте

194.44.*.*Еврика до d-n P.04-04-2009 21:31

Дякую :)

Сама не знаю, як так "замінила" прізвище о.Севастіяна...

24.80.*.*mari04-04-2009 20:44

pro recept proty "rahylizacii"-menshe "oburennya" i pustoji balachky i bilshe dii-ot i ves recept. cerkvy perekrashuut i dekomu ce podobaetsya-ale zh e ti jakym NE podobaetsya-de jih diji? smittya bilya richok-vidvedit misce dlya nioho,domovtesya shob joho zabyraly(shos v seli ne chula pro take), pohovorit z ludmy-ludy v bilshosti ne vsi taki idioty jak vam zdaetsya i hochut zhyty v chystomu i pryemnomu seredovyshchi.

83.28.*.*d-n P.04-04-2009 19:30

Pani Ewryko, o. Sewastijan maje na prizwyszcze DMYTRUCH. "Batruch" ce o. mytrat d-r Stepan, hreko-katolyc'kyj paroch Liublyna.

194.88.*.*Автор04-04-2009 17:13

Пардон, Еврико (переплутав з мадярським ім"ям Еріка)

194.88.*.*Автор04-04-2009 17:11

Шановна Евріко, я навів цитату Вінничука лише для того, аби не дуже ображати селян. Живучи на Закарпатті, де більшість проживає у селах, жодного "натурального села" не знаю (це, певно, щось на кшталт "сферичного коня у вакуумі").

По селах не лише старі ікони палять. Ще й дерев"янні церкви час від часу - бо заважають будувати нові, "файні". А чи їздили Ви вздовж гірських річок? Це "впевнені хазяї" викидають туди лантухи із сміттям, і потім поліетиленові кульки висять на гіляках роками

194.44.*.*Еврика04-04-2009 11:18

Зараз цим займається о.Севастіян (Батрух). Він також міг би багато розповісти про свої досвіди збирача. Але також я ні разу не чула від нього ярликів на взір "рагулі".

Мабуть, не читав о.Севастіян російської Вікіпедії...

Знову: те, що зараз є українською міською культурою, значною мірою створили "селюки". Зокрема, античну культуру нам наближає такий "селюк" як Андрій Содомора. І таких прикладів безліч.

Все це зайвий раз доводить, що ті соціальні процеси, які відбувалися у нашій країні упродовж ХХ ст., дуже складні, аби отак одним махом поділити людей на хороших і культурних міських мешканців і поганих "рагулів".

Взагалі: будь-яке чіпляння ярликів на будь-яку національну чи соціальну групу людей отак гамузом узяту - є нічим іншим як доказом "ярликового мислення" авторів подібних схем.

194.44.*.*Еврика04-04-2009 11:10

Очевидно, проблема культури загалом і культура збереження культурних та історичних пам'яток існує. Тільки "рецепти" (а властиво порожні лозунги) щодо боротьби з рагулізмом нічого тут не вирішать - як, зрештою, і будь-які лозунги.

Відносини села і міста завжди були складними. Тому ці "прості" рецепти, кого вважати шкідником, просто дивують.

Чому би автору статті (якщо вже йому так подобається Винничуківська теза про міфічне "натуральне село") не згадати, як "природно" вирішувалися у селах певні питання? Наприклад, відомо, що у сільських церквах було прийнято спалювати старі ікони - бо так, вважалося, належить чинити з освяченими речами. Митрополит Шептицький усе своє життя віднаходив і рятував старі ікони, богослужбові книги ітд. - але НІДЕ у нього не знайдете зневаги і образливих прозиванок на адресу "темних" селян.

194.44.*.*Еврика04-04-2009 11:03

Підтримую останніх двох дописувачів.

У радянські часи також по черзі боролися то зі стилягами, то зі спекулянтами ітд. Автор пропонує нову ціль: рагулі. Ціль "залізно" обґрунтована російською Вікіпедією та не менш "енциклопедичною" цитатою з Винничука про "натуральне село".

Перше питання: де таке "натуральне село" автор цитати і автор статті останньо бачили?

Зрозуміло, аби "боротися з рагулями", годяться всі поточені міллю міфи і казки про "натуральність" ітд. села як такого собі ідилічного раю.

24.80.*.*mari04-04-2009 03:07

Lviv( moe ridne misto) meni nahadue London: snobizm cvite mahrovum cvitom.jaki my kulturni i pravylni, a ti seluky u vsiomu vynni .smittya vykydaut na vulyci? brukivku zdyraut? vikna v centri plastykovymy zaminuut?- a my, korinni lvivyanu, movchymo i hazatkah oburuemsya- ce i e spravzhnij rahylizm.

81.23.*.*кбт03-04-2009 21:26

Ех Авторе,Вам ще потрібно навчитись розуміти, а не осуджувати.

Господар і хамо-совєтікус, то є різні речі.

Дійсно тільки праця НАД собою допоможе нам усвідомити свою суть, а також своє значення як ЛЮДИНИ.

194.88.*.*Автор03-04-2009 21:01

Дописувачам - дякую за схвальні слова, для дебюту у львівському ЗМІ це важливо.

Звісно, я не пропоную якоїсь сегрегації на кшталт "геть селян із міста!" (якби й хотів, то це неможливо - але ж вони сильні і не дадуть себе образии). Просто, в силу своїх можливостей, діагнозую проблему (яку тут більшість визнає) і пропоную шукати шляхів вирішення.

Із чим не згоден, так це з тим, що "Шановні -ПОТРІБНА впевненість в своєму; Тільки впевнена ЛЮДИНА є господар" Чого-чого, а впевненості рагулю не бракує.

95.132.*.*Волиняк03-04-2009 20:09

Усі міста виросли або із сіл, або навколо фортець. Так що всі ми, сьогоднішні міщухи, вчорашні або позавчорашні селяни. Справа не в рогулях-селюках, а в совєтському ставленні до інтелігенції: "Эй ты, в шляпе!" Тому змінювати варто питому вагу інтелігентів у суспільстві. І працювати кожному над собою. Бо серед снобів-львів"ян рогулів не менше, ніж у навколишніх селах.

89.162.*.*******03-04-2009 17:56

Тільки впевнена ЛЮДИНА є господар !!!

Нас комуністичний режими зробив "рагулями"-ще й повірити в ЦЕ заставив.

Рогуль чи раб,чи совок,чи жлоб...-перш за все повинне повернутись почуття власної гідності до себе,тоді до сусіда...бо нас постійно стравляють один із одним,постійно вказуть на що дивитись,кого засуджувати---ЛИШ би не бачити, а радше не зрозуміти що відбувається насправді.

194.44.*.*BH03-04-2009 17:56

кбт

Так, Ви маєте рацію. А ще там (Польща) (львівянину страшно навіть уявити!) на найбільш пожвавлених вулицях асфальт кладуть вночі, щоб вдень не створювати зайвих корків. Тому не село слід винити, а систему влади і брак відповідальності за будь-яку справу. Це хвороба загальноукраїнська, а не сільська чи міська.

89.162.*.*кбт03-04-2009 17:52

А ще чи можуть бути в Європі тротуари на такому рівні як в нас ? Ні. Бо там працює відчуття впевненості в праві на проживання (яке гарантує держава).

Що в НАС ? Правильно-із нас постійно роблять ідіотів...віддай,віддай...не віддаш обкрадемо. обкладемо такими податками -що сплатити не зможеш, а незможеш податками то ми тебе тарифами доконаємо....

Шановні -ПОТРІБНА впевненість в своєму, в своєму праві на чистоту.

Рогуль-це не є міщанин,чи селянин-рогуль-це ми з вами які боїмось за право на життя.Тільки впевнена ЛЮДИНА є господар !!!

89.162.*.*кбт03-04-2009 17:46

ВН.

Знаєте, я також постійно думаю-чому ?

Наприклад сьогодні о 8.00 ранку: де найбільше скупчення людей,тобто зупинка -раптом появляється страшний трактор із щіткою який підняв пилюку стовпом-просто навіть небуло куди подітись...то як можна назвати керівника такого комунального господарства який дає дозвіл на проведення робіт ,такого виду, після 6.00 ранку ?

Чи можна ТАКЕ зустріти в Кракові ? Так можна але на світанку-тихесенько коли ще сплять-чистять вулиці.

194.44.*.*BH03-04-2009 17:31

Дякую авторові за те, що відкрив мені, темному, очі на причину зла, який зветься "рогулізмом". Як все, виявляється, просто: з села - рогуль, з міста - культурна людина. Згідно з елементарною логікою напрошується висновок - селян в гетто. Це як поділ націй - на "добрих" і "злих"! На жаль, в коментарі не вистачить місця на моє бачення проблеми. Скажу лише, що в тій же Польщі в містах і містечках, як і в селах, є чисто. Наприклад, в Жешові. А вихідців з сіл там чимало. Так що, на мою думку, це як в тій пісні: "доню моя, не в тому річ..."

89.162.*.*******03-04-2009 16:58

Пане Олеже,як можна оцінити назву виставкового комплексу у місті Львові ""Lemberg"" ???

Невже не знайшлося нормальної української назви ?

"Lemberg" ?

Це признак жлобства, і цього ж таки приславутого

"ро-ра-гулізму".

77.120.*.*Славко03-04-2009 16:25

Дякую!

Не знаю, правда, чи від нашоїз Вами згоди щось зміниться, але такі речі не тішити не можуть.

Ще раз дякую!

194.44.*.*Богдан03-04-2009 16:06

Зри в корінь. Рагуль був завжди, але знав своє місце. Або тягнувся до аристократії і ставав нормальним міщанином, або не тягнувся і залишався люмпеном. Звичайно, що потяг до вищого на початках був досить гротескним, що породило купу анегдотів. Але радянська влада все перевернула з ніг на голову - рагуль став "гегемоном". Робітники та селяни стали елітою нації, передовими класами і господарями життя. Вони диктували стандарти і ми це зараз щедро пожинаємо.

89.162.*.*.......03-04-2009 15:36

Городяни отерпли від усвідомлення хамства.

91.124.*.*Петро03-04-2009 15:31

Городяни розчинились, тому і треба городянам якось мобілізуватись

194.44.*.*Юля03-04-2009 15:28

На жаль, рагулізм є і міський. Одна моя знайома, як на мене, дуже правильно сказала, що, якщо ти людина, значить не підчепиш рагулізму, а якщо таки підчепив, значить під людину маскувався...І ще питання: а куди ж городяни поділись?

91.124.*.*Петро, Чернівці03-04-2009 15:01

5 балів, Олеже!!! Аж легше на душі! Міста задихаються, але ніхто толком не піднімає таке важливе питання міської культури. Шлях подолання може бути такий - створювати громадські об'єднання, міжміські асоціації городян, які будуть пропагувати міську культуру в містах, задавати правильний тон.

89.162.*.*.......03-04-2009 14:24

Чому - рагулі, а не рогулі ?

Мене одного разу поправили сказавши, що -рогуль від слова рог...-рогата тупа скотина.

83.170.*.*///03-04-2009 13:22

з приємністю прочитала такий "щоденник".

щодо рагулів... для мене що рагулі, що гопи - однаково. покажіть мені хоч одного гопа, який не є рагулем.

і не всі вихідці з села - рагулі. і у селах є добрі господарі.

83.170.*.*...03-04-2009 13:03

а зараз, дозвольте нагадати, не 60-ті, щоби добрі й інтелігентні містяни сиділи у підпіллі і нарікали на селюків у ризах. Не варт усіх зрівнювати одними граблями (перепрошую за використання слова, що точнопахне гноївкою і рагулізмом). Таку активність на підтримку атора складно не назвати виплеском нереалізованих заздрізників. І справа не в підїздах... А найбільше шкандалів у трамваях, погодьтеся, влаштовують старі львівські пані з помаранчевим волоссям, фіолетовими губами, польським акцентом і простим руським матом...

91.198.*.*Гопця-дримця-ламцяця03-04-2009 12:03

Мда-мда, у нас вчора під вікнами сварились триповерховими матами сусіди через... грядку, влаштовану на подвір"ї між п"ятиповерхівками! А збоку віяло попелом і димом вогнище, на якому спалювали назбиране тут сміття...

62.221.*.*Своя03-04-2009 11:46

До роздумів автора додам, що бувають рагулі не тільки сільські, а в ще більшій мірі "освободітєльні". Живу у такому районі - слів бракує, справжній смітник. Пакети зі сміттям без всяких комплексів викидають просто з вікон, у лісопарку поблизу смітять, де гуляють з дітьми, і наступного дня ... приходять на те саме місце.Без коментарів...

83.170.*.*zaxid.net03-04-2009 11:28

Фото автора

194.44.*.****03-04-2009 11:17

А фото чиє?

195.22.*.*Respect to the author03-04-2009 11:04

Автор - велике тобі дякою. Ми не одні.

195.22.*.*Max Mix Production03-04-2009 11:03

Я вже неодногразово сказав, що "у смерті міст" винні рагулі, які свій гній принесли в місто. Хто засцяв під'їзди? Ви - рагулі з своєю так званою культурою. Свої сільські звички, мат, нахабство та безлад - ви рагулята привели. Правда в очі ріже? Ви тільки вмієте в церкви для пафосу по неділям ходити і цілий тиждень красти. Таке місто зруйнували своїм безсмаком. На дороги гляньте. Це ваша господарність так звана. Але чого я. В селі доріг нема

Ваш коментар

Iм'я*
Вiдгук*
  
Код*
     
 
Розробка e-design.
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї гіперпосилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.
Останні новини Zaxid.net