This version of the page http://www.agromage.com/stat_id.php?id=506 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-06-02. The original page over time could change.
Окучивание растений
 
Сельскохозяйственный отраслевой сервер
Agromage.com
     „Мы не преодолеваем границы возможного,
мы предоставляем необходимое — информацию“
Администрация ЭИ „Агро Маг“
                                   agromage@agromage.com

  Технология выращивания
  Агрохимия, почвоведение
  Семена
  Защита растений
  Хранение и переработка
  Сельхоз. техника
  Селекция и генетика
  Экономический анализ
  Тепличное хозяйство
  Агроэкология
  Общие сведения

Основное меню
 Растениеводство
 Грибоводство
 Животноводство
 Новости
 Выставки и семинары
 О проекте
 Научная группа проекта
 Размещение рекламы

Поиск
 

  
 главная / растениеводство /

Управление ростом и развитием во время ухода за овощными культурами:
Окучивание растений

автор: Барабаш О.Ю., Сыч З.Д., Носко В.Л.
источник: Уход за овощными культурами // Барабаш О.Ю, Сыч З.Д., Носко В.Л

Підгортання в овочівництві застосовують з різною метою — проти вилягання, боротьби з бур’янами, вибілювання продуктових органів, боротьби проти приморозків, для покращення аерації і прогрівання перезволожених холодних грунтів. Насамперед такий технологічний прийом застосовують для надання рослинам більшої стійкості проти вилягання. Додатковий шар ґрунту навкруги основи стебел і утворені на ньому додаткові корені добре утримують рослини від поривів вітру.

Воно широко застосовується в технологіях вирощування таких культур як кукурудза цукрова, картопля, помідор, капуста і, особливо, для надання стійкості насінникам моркви і буряка столового, капусти, петрушки, пастернаку, цибулі Стебла молодих рослин скоростиглих сортів, капусти білоголової і брюссельської, цибулі ріпчастої підгортають лише один раз через швидке здерев’яніння і погане утворення додаткових коренів. Деякі сорти картоплі, капусти білоголової, цвітної і броколі підгортають два — три рази через кожні 12—15 діб. Кожне підгортання рослин потрібно проводити після дощу або поливу, коли грунт підтряхне. Разом з тим, на рослинах перцю підгортання не дає ефекту, незважаючи на те, що вони високорослі. На стеблах перцю додаткові корені не утворюються..

На плантаціях картоплі підгортання сприяє утворенню додаткових столонів та коренів, запобігає позеленінню бульб і підмерзанню їх восени. Найбільший ефект від цього агрозаходу одержують у районах з достатньою кількістю опадів і в умовах зрошування. За даними Інституту картоплярства УААН, підгортання картоплі також підвищує врожайність на 20—30%.

Для одержання ніжних вибілених продуктових органів у спаржі, цибулі-порей, деяких сортів цибулі-батун, черешкових сортів селери, поряд з іншими способами вибілювання — прикривання чорним папером і плівками, часто використовують також підгортання. Модифікацією підгортання є й повне загортання молодих рослин перед настанням весняних приморозків. Цей спосіб застосовують на невеликих плантаціях картоплі, огірка, помідора, перцю, баклажана і баштанних культур. Присипані рослини картоплі після приморозків самі проходять через невеликий шар сухого ґрунту, а інші — відгортають. Рослини без помітної шкоди переносять загортання протягом двох — трьох діб. У баштанництві також практикують присипання окремих листкових вузлів і міжвузля, в яких утворюються додаткові корені. Вони виконують досить важливу та якірну функцію укорінення проти перевертання рослин вітром. Деякою мірою загортання молодих рослин не дає можливості колорадському жуку відкласти перші яйцекладки. В районах поширення динної мухи зав’язь динь засипають грунтом шаром до 2 см.

Рослини підгортають вологим ґрунтом на другу — третю добу після дощу, або поливу. За надмірних опадів підгортання як дренаж сприяє також стіканню води в міжряддя і регулює водно-повітряний режим ґрунту, тоді як в посушливих районах воно негативне, бо призводить до пересихання верхнього шару ґрунту, в якому знаходиться основна частка кореневої системи. В таких районах підгортання рослин застосовують лише в умовах поливу.

Рослини підгортають вручну та з допомогою культиваторів-підгортачів начігших КОН-2,8 і КОН-4,4, які агрегатують з тракторами МТЗ-100, МТЗ-102, МТЗ-80, ЮМЗ-6Л/М. Продуктивність першого 1,3—1,7 га/год, другого — 1,7—2,5 га/год. Культиватори укомплектовуються підгортальними корпусами з двобічними суцільними або пальчастими полицями для розсування і переміщення ґрунту з міжрядь в рядки. Висота гребеня ґрунту регулюється переміщенням крил корпуса за висотою. Глибину розпушування дна борозни регулюють носком-наральником, або стрілчастою лапою.

Протилежним до підгортання прийомом є відгортання або відмивання грунту від цибулин солодкого сорту цибулі ріпчастої Ялтинська місцева. Розпочинають відмивати після початку формування цибулин, які після цього набувають характерної плескатої форми. Подібним чином озеленюють головки коренеплодів деяких білоплідних сортів китайської редьки Лоба. Вирощена за такою технологією редька високо цінується для приготування плову.

      Содержание главы:
  • Прореживание всходов и формирование густоты
  • Получение дружных всходов
  • Мульчирование
  • Взрыхление междурядий
  • Окучивание растений
  • Установка опор
  • Защита от зазимков и ветра
  • Управление засоренностью
  • Борьба с вредителями и болезнями
  • Управление водным режимом
  • Подкормка овощных культур в период вегетации
  • Обогащение воздуха углекислым газом
  • Опыление цветков
  • Пасынкование, прищипывание и удаление цветоносов
  • Регулирование роста растений биологически активными веществами
  • Отбеливание и затенение продуктовых органов

Наши партнеры
Наша статистика
©Agromage.com 2000—2009
Перепечатка материалов допустима только в случае указания ссылки
на сельскохозяйственный отраслевой сервер Agromage.com, а также на автора материала.