This version of the page http://www.itfpu.kiev.ua/index/index.php?inc=news&st=60 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-05-27. The original page over time could change.
Інститут туризму ФПУ - вища освіта у галузі туризму
Новини
Хто ми є
Що ми пропонуємо
Умови прийому
Як нас знайти
Видавнича діяльність

Новини


Відкриваємо цікаві куточки стародавнього Києва
28 жовтня 2006р. любителі «Клубу походів вихідного дня» Інституту туризму мали змогу попрощатись із золотою осінню на маршруті, основна тема якого була - знайомство з фортифікаційними спорудами Києва ХІХст.

Маршрут почався у музеї «Київська фортеця» на Печерську. Косий капонір (фортечна будівля) було збудовано як оборонну споруду 1846 року. На початку 60-х років того ж XIX століття його перетворили на слідчий ізолятор для військових і політичних в’язнів. Серед арештантів був і письменник Володимир Винниченко. Звідти арештантів відправляли або на каторгу до Сибіру, або на страту на Лису гору. За даними музею ``Косий капонір`` на лисогірський форт було доставлено близько 200 чоловік, переважно політичних злочинців. Тут було страчено Данила Богрова - вбивцю прем`єра Столипіна. Лиса гора (156,6 метра) розташована між Багриновою горою та Дніпром на території Голосіївського району Києва в місці впадіння р.Либідь у Дніпро. Хоча гора називається Лисою, практично вся вона вкрита дубами, грабом. Маршрут закінчився в урочищі «Лиса гора». Саме тут у 1872 р. розгорнулися роботи по створенню оборонного вузла міста – Лисогорського форту, найбільшого земляного форту в Європі. Тоді ж на вершині гори було вирито рови, які можна побачити і сьогодні. Сто років, з 1872 до 1970-их років, урочище мало статус військового об‘єкту. Не всі знають, що на Лисій горі і зараз можна знайти рідкісні рослини, занесені до Червоної книги. З метою збереження урочища у 1994р. його територія була оголошена регіональним ландшафтним парком «Лиса гора», який повинен стати складовою частиною національного природного парку «Голосіївський». Цього дня на Лисій горі було багатолюдно: орієнтувальники всіх вікових категорій змагалися на спортивних дистанціях, туристи відпрацьовували технічні прийоми, а любителі «Клубу походів вихідного дня» Інституту туризму знайомилися з історичним минулим цього цікавого місця, куди можна дістатись за 15-20 хвилин від метро «Видубичі». Цікаве та незвідане поруч, треба тільки уважно озирнутися довкола і вміти побачити !


Пішки чарівними місцями Криму
З 15 жовтня до 23 жовтня 2006р. студенти Інституту туризму здійснили пішохідний похід територією АР Крим.

25 учасників на чолі з керівником секції пішохідного туризму А.Б.Калінкіним здійснили свою мрію побувати у Криму восени. Маршрут розпочався у Чорнорічинському каньйоні, далі проходив мальовничою Байдарською долиною, яку з усіх сторін огортають кам‘яним мереживом гори. У центрі долини чарівним дзеркалом виблискує велике штучне озеро – Чорнорічинське водоймище, що є основним джерелом питної води для Севастополя. Напрочуд гарною ущелиною група дісталась до Байдарського перевалу (527 м над рівнем моря), на сідловині якого у 1848 р. після будівництва першої севастопольської дороги була встановлена арка – Байдарські ворота. Учасники походу відвідали витончену церкву Воскресіння Христова. Церкву було збудовано на південних схилах скелястої гряди (нижче Байкарського перевалу) наприкінці ХІХ ст. за замовленням відомого російського промисловця Кузнєцова. Дотепер у колишньому маєтку Кузнєцова зберігся унікальний за красою парк-пам`ятник садово-паркової архітектури XIX століття. Подолавши чарівні та суворі скелі Байдаро-Кастропольської стіни, туристи закінчили маршрут поблизу Сімеїзу – райського куточка Кримської землі. Не вистачить слів, щоб розповісти про дивовижну красу півострова Крим, треба обов‘язково отримати свої власні враження!


Осінній Крим – це щось особливе !
З 15 жовтня до 23 жовтня 2006р. студентами Інституту туризму було здійснено велопохід ІІ категорії складності територією АР Крим.

Велотуристи у складі: Приходько Микола (керівник походу), Шумілов Олександр Леонідович (керівник велосекції), Чеченя Ольга, Кулик Катерина, Томищ Анна, Ричик Павло, Кириченко Віталій, Яцюра Максим, Арзамасцев Антон, Ярощук Крістіна проїхали маршрутом, загальна протяжність якого становить 484 км. Під час маршруту було відвідано такі населенні пункти: с.Новоолексіївка – м.Генічеськ – с.Стрілкове – с.Кам‘янське – с.Уварово – смт.Леніно – с.Новоотрадне – с.Золоте – с.Батальне – м.Феодосія – смт.Коктебель – пер. Синор – смт.Судак – пер. Ельбузли – м.Білогірськ – м.Сімферополь. У Феодосії один з найкращих екскурсоводів провів учасникам походу чудову екскурсію, розповівши про історію, культуру, політичне й економічне життя міста. Але найбільше задоволення всі отримали саме від оглядин міста на своїх велосипедах, маючи змогу діставатись до найвіддаленіших та найстаріших куточків Феодосії. У Феодосії було оглянуто: картинну галерею ім. І.К.Айвазовського, Свято-Катерининську церкву, пам‘ятник О.С.Пушкіну, Казанський собор, Арм‘янський фонтан (1586р.), башту Костянтина (1382-1448рр.) та турецький бастіон (XV-XVII ст.), музей дельтапланеризму та грошей. У м.Судак найбільше вразила Генуезька фортеця – одна з найкраще збережених фортець, що дійшли до нашого часу. Із західного боку вона була важкодоступною, а з північного та пів.-східного – обнесена двома самостійними ярусами оборонних ліній. Нижній ярус складається з 17 бойових башт та Головних брам. Другу оборонну лінію прикривала цитадель фортеці. А ще група ознайомилась з консульським замком і піднялася до овіяної легендами Дівочої башти, що розташована на вершині Кріпосної стіни. І все це в обрамленні чудових осінніх кольорів - від золотавого до пурпурного, що створювали досконалі природні картини та відповідний настрій. І що може зрівнятися з краєвидами Арабатської стрілки, де можна одночасно їхати між озером Сиваш й Азовським морем ? На Арабатській стрілці група не тільки ознайомилась зі степовим Кримом, але й відвідала страусину ферму, Арабатську фортецю та скупалася у гейзері. Цікаво було заночувати у справжнісіньких каменоломнях біля с. Кам‘янське. Але найбільші враження туристи отримали саме від гірського Криму, подолавши на велосипедах перевали Синор та Ельбузли. Коли піднімаєшся серпантинною дорогою все вище і вище до перевалу, а навкруги – тільки гори різної величини, форми, походження, то здається, що ти поринув у фантастику, і світ лежить біля твої ніг. Така краса не залишить байдужим навіть найвибагливішого туриста.


Вітаємо переможців !
З 13 до 14 вересня 2006р. відбулося підведення підсумків VI-го Всеукраїнського конкурсу на кращу дипломну роботу випускників 2006р. з напряму 0502 «Менеджмент», спеціальності 7.050201 «Менеджмент організацій», спеціалізації «Менеджмент готельно-ресторанного та туристичного бізнесу».

Засідання конкурсної комісії було проведено на базі Харківської державної академії міського господарства. На конкурс надійшло 32 дипломні роботи та проекти з 9 вищих навчальних закладів, що здійснюють підготовку фахівців для вітчизняної туристичної галузі. І-місце у номінації «Менеджмент готельно-ресторанного бізнесу» (освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст») вибороли випускники 2006р. Інституту туризму Федерації профспілок України Вачі Т.С., Лазо А.С., Парфьонова В.О., Стиров Д.О., Шевченко Д.О., які підготували дипломний проект на тему «Створення нового конкурентоспроможного туристичного продукту (на прикладі автотранспортної подорожі «Туристичні перлини Сумщини та Чернігівщини»)» (Науковий керівник – канд.іст.наук Попович С.І.).


Термін подачі рукописів до щорічника ``Туристично-краєзнавчі дослідження`` продовжено до кінця листопада 2006р.
Інститут туризму ФПУ у четвертому кварталі 2006 р. планує видати щорічник ``Туристично-краєзнавчі дослідження`` (випуск 7), який присвячується питанням історії туризму в Україні, а також висвітленню нових явищ, що виникають в усіх сферах вітчизняного туризму на сучасному етапі.

Пропонується розгляд таких тематичних блоків. І. Історія туризму в Україні 1. Питання історіографії: огляд й аналіз літератури з історії туризму. 2. Питання періодизації історії туризму. 3. Концептуальні підходи до вивчення етапів розвитку вітчизняного туризму, визначення їх ключових проблем. 4. Специфіка розвитку туризму в регіонах України на різних історичних етапах. 5. Історія розвитку туристичних організацій, управлінських структур, інфраструктури. 6. Започаткування та дальший розвиток окремих видів туризму (в історичній перспективі). 7. Короткі загальні нариси з історії туризму в різних регіонах України. ІІ. Проблеми туризму в Україні на сучасному етапі 1. Реалізація державної туристичної політики в регіонах. 2. Проблеми туристичного ринку (економіка, маркетинг). 3. Створення туристичного продукту (організація подорожей, походів та екскурсій, інновації в системі обслуговування туристів). 4. Туризм і екологія. 5. Види спеціалізованого туризму. 6. Стан туризму в окремих регіонах і туристичних центрах: загальний аналіз, динаміка показників. 7. Питання розвитку туристичної інфраструктури. 8. Наукове забезпечення туристичної діяльності. Методи дослідження конкурентного середовища на туристичному ринку. 9. Питання підготовки фахівців для туристичної галузі – менеджерів, екскурсоводів, гідів-перекладачів та ін. Автори можуть надіслати рукописи статей обсягом 12-24 стор. тексту, набраного на комп`ютері у текстовому редакторі Microsoft Word (друкованих та у вигляді файлів на дискеті). Мова за бажанням автора – українська або російська. В тексті мають бути посилання на джерела. До рукопису слід додати відомості про автора: прізвище, ім`я, по-батькові, місце роботи, посада, науковий ступінь, адреса, телефон. Останній термін подачі рукописів – 1-10 вересня 2006 р. Адреса: 04074, м. Київ, вул. Вишгородська, 12. Інститут туризму ФПУ, Редакційно-видавничий відділ. О. І. Лугова. E-mail: instur@gu.kiev.ua


Подорож Сумщиною та Чернігівщиною
З 29 вересня до 1 жовтня 2006р. працівники Інституту здійснили захоплюючу подорож Сумщиною та Чернігівщиною.

Своїми враженнями від подорожі поділився декан факультету туристичного менеджменту Інституту – Коляда О.І.: «За цей короткий проміжок часу ми познайомились з героїчними та водночас трагічними сторінками гетьманських столиць Глухова та Батурина, драматичною історією життя останнього кошового Запорізької Січі Петра Калнишевського, численними пам‘ятками історії та архітектури Ромен і Сум, величними архітектурними комплексами, які постають з комуністичного попелу, Софронієвської пустині поблизу Путивля та Мовчанської обителі у самому Путивлі, монастирями: Густинським поблизу Прилук, Спасо-Преображенським у Новгород-Сіверському та Крупицьким Свято-Миколаївським поблизу Батурина. Повчальним для нащадків є діяльність великих меценатів Харитоненків і Терещенків, які багато зробили для Сум і Глухова і, на відміну від багатьох сучасних керівників і вождів, увійшли в історію цих міст. Надовго закарбувалась у нашій пам‘яті і мальовнича природа цієї частини України».


27 вересня - Всесвітній день туризму та День туризму в Україні !
Всіх, для кого робота у туристичній галузі стала однією з головних справ життя, вітаємо з професійним святом. Бажаємо високого натхнення у досягненні мети, нових творчих звершень, здоров‘я, щастя, злагоди !


Подорож до Івано-Франківщини
15 вересня 2006 р. команда Інституту туризму, до складу якої увійшли студенти-активісти Центру розвитку активних форм туризму, учасники туристських секцій та учні Ліцею туризму Інституту, вирушила до Івано-Франківщини, на туристсько-оздоровчий комплекс «Верховина».

27 вересня відзначається Всесвітній день туризму та День туризму в Україні. З цієї нагоди Інститут туризму також запланував багато цікавих заходів, серед яких – поїздка до Івано-Франківщини. Очолив команду студентів та ініціював цю поїздку перший проректор Інституту Попович С.І. Метою подорожі було: знайомство з історією 6 областей України й організацією роботи оздоровчої бази «Верховина», і, головне, сходження на Говерлу – найвищу вершину Українських Карпат. «Верховина» впродовж багатьох років гостинно зустрічає студентів і працівників Інституту будь-якої пори року. Чудові погодні умови значною мірою сприяли сходженню. На початковій точці маршруту – базі «Заросляк» - до команди Інституту приєдналися студенти та викладачі Прикарпатського університету ім. В.Стефаника. Понад 60 студентів і викладачів двох туристичних вищих закладів рушили вгору і за 2 год. 10 хв. дружньо дісталися відмітки 2061м. З вершини відкрилися дивовижні хребти та долини, розмальовані яскравим пензликом з палітри осені. Всі учасники сходження отримали традиційну «перевальну» шоколадку. На зворотному шляху студенти дійшли до місця на схилах Говерли, де р. Прут бере свій початок, помилувалися кришталевими каскадами великих і малих водоспадів, згадали легенду про дівчину Говерлу та юнака Прута. Добра вечеря, вечір ліричної пісні, знайомство з традиціями гуцульського весілля, свідками якого були подорожувачі, все це стало чудовим завершенням дійсно чудового дня. А, головне, нові друзі-колеги в Прикарпатті, зустрічі з якими, сподіваємось, будуть мати продовження у майбутньому. 17 вересня група повернулася до Києва: засмагла, обвітрена та сповнена бажань добре навчатися та багато подорожувати.


До святкування Всесвітнього Дня туризму та Дня туризму в Україні
З 21 до 23 вересня 2006р. у Міжнародному виставковому центрі (Київ, Броварський пр-т, 15) відбувся XV спеціалізований туристичний салон дитячого, молодіжного та сімейного відпочинку «КАНІКУЛИ. ОСІНЬ-ЗИМА 2006-2007»

Виставку було організовано за сприянням: Управління туризму, готельного господарства та курортів Головного управління комунального господарства виконавчого органу Київради КМДА, Київської Асоціації туристичних агентств, Федерації спортивно-оздоровчого туризму м. Києва, ТОВ «Вибір». Міністр культури і туризму І.Д.Ліховий надіслав привітання організаторам, учасникам і гостям спеціалізованого туристичного салону, де зазначив: «Сучасна туристична індустрія є найбільш прибутковою галуззю світової економіки. Завдяки розвитку туризму Україна і її столиця стають все більш відомими в світі не лише як перспективний туристичний центр, а й як держава і місто з великим економічним і культурним потенціалом. Щорічно Київ відвідує близько 190 тис. туристів майже зі 140 країн світу, а 3,5 млн. буває на різноманітних екскурсійних столичних маршрутах». Одним із активних учасників туристичного салону був Інститут туризму. Студенти Інституту взяли участь у розважальній та спортивній програмах. На виставці Інститут було нагороджено дипломом «За активну участь у проведенні Дня туризму в Україні».


Посвята першокурсників Інституту туризму – на маршруті «Золота підкова Черкащини»
31 серпня 2006р. першокурсники разом з працівниками Інституту туризму вирушили до Черкаської області на посвяту.

Протягом останніх років посвячення першокурсників Інституту відбувалося: і на найвищій вершині Карпат - г. Говерла, і у географічному центрі Європи, і на різних екскурсійних маршрутах. У цьому році – на маршруті, що має назву «Золота підкова Черкащини», Київ – Холодний Яр – Суботів – Чигирин – Черкаси – Київ. Перші відвідини історико-культурних пам‘яток почалися з Холодного Яру, реліктового лісового масиву, де в 30-х роках XVIII ст. була організована Холодноярська Січ. Цей ліс став головною базою гайдамаків, яких у 1768 р. очолив Максим Залізняк. Біля 1200-літнього дуба Максима Залізняка відбулася посвята і в студенти, і у козаки. «Присягаюся, що буду стояти на смерть за волю і незалежність України, недоторканість її кордонів і до останнього подиху служитиму їй з честю і гідністю козацькою» - ці слова з козацької клятви, як молитва, назавжди закарбувалися у кожному молодому серці посвяченого. Далі маршрут пролягав через Суботів – родовий маєток славного гетьмана Богдана Хмельницького, де в Іллінській церкві було поховано гетьмана. Триває відбудова родового маєтку Хмельницьких і фасаду Іллінської церкви. Нових вражень додали відвідини Національного історико-культурного заповідника „Чигирин” – колишньої гетьманської столиці, а на кінець дня – прийом і концертна програма у туристичному комплексі „Росава” (м.Черкаси). І хоча вранці йшов дощ, першокурсники вирушили до священного для всіх українців місця – Чернечої гори у м.Канів, де похований Великий Кобзар. Кульмінацією урочистості посвяти було покладання живих квітів до могили Т.Г.Шевченка. Першокурсників привітали: Голова державної служби туризму та курортів України - А.І.Пахля, ректор Інституту туризму ФПУ - Слободян П.М., генеральний директор ДП „Черкаситурист” – Петренко М.І. Студенти ознайомилися з історико-культурною спадщиною Черкащини, неповторними краєвидами й унікальними об‘єктами природи. Перші кроки до набуття майбутнього фаху було зроблено.


Розпочався сезон осінніх ярмарків
З 7 до 9 вересня 2006р. у Київському планетарії відбулася виставка «Навчальні курси всіх напрямів та підручник ‘06».

Виставку було організовано товариством «Знання» України (Міністерство освіти і науки України). Серед експонентів виставки, як і всі попередні роки, був Інститут туризму Федерації профспілок України. Біля мальовничого стенду Інституту юрмились майбутні абітурієнти, яким надавалась повна інформація про цей вищий заклад освіти. На виставці Інституту було вручено диплом «За активну профорієнтаційну роботу серед молоді».


Вітаємо всіх працівників та славне студентство Інституту туризму з початком нового навчального року! Щастя, успіху, здоров‘я !
Особливі вітання – першокурсникам, які здійснили свою мрію стати студентами Інституту туризму і сповнені бажання набувати знання та досвід для роботи у туристичній галузі.

І як тут не пригадати рядки вірша, що написала одна зі студенток Інституту: «Ми збудуємо пружні вітрила, у майбутнє спрямуємо човен, і розправимо наші крила, не страшні нам ні хвилі, ні повінь ! Ми здолаємо всі перешкоди на шляху до вагомих досягнень, і про наш Інститут ще почують на далеких зірках недосяжних. Будем вчитись, радіти, співати, Інститут – наша друга родина, будем справами ми прославляти нашу вільну і рідну Вкраїну! »


Велопохід західними областями – це дивовижний відпочинок
З 11 серпня до 29 серпня 2006р. група студентів Інституту туризму здійснила велопохід ІІІ категорії складності територією Волинської, Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Загальна протяжність маршруту становить 870 км, з них – 261 км припадає на неофіційну частину маршруту, 609 – на похід ІІІ категорії складності. Група у складі: керівник – майстер спорту Шумілов Олександр Леонідович, студенти - Чеченя Ольга, Кулик Катерина, Ярощук Крістіна, Настевич Тетяна, Приходько Микола, Шумілов Павло відвідала такі населені пункти: Луцьк – Павлівка – Сокаль – Червоноград – Белз – Потелич – Жовква – Крехів – Дрогобич – Стрий – Болехів – Бубнище – Козаківка – Келечин – Львів. У м. Луцьк найцікавішими туристичними об‘єктами для наших студентів виявилися: Свято-Троїцький кафедральний собор, замок Габсбургів, Свято-Пантелеймонівський храм, який було побудовано на честь 200-річчя Різдва Христового, Кафедральний костел св. апостолів Петра і Павла. У м. Червоноград увагу велотуристів привернула церква св. Володимира та Музей історії релігій, розташований у замку Потоцьких. Справжнім відкриттям стало для студентів чудове селище Потелич. У с. Потелич велотуристи відвідали греко-католицьку церкву, храм Різдва Пресвятої Богородиці, костел св. Станіслава, храм Пресвятої Троїці, найдавнішу на Галичині дерев‘яну церкву Святого Духа (1502р.). Цікавою та змістовною була розмова керівника походу Шумілова О.Л. із сільським головою А.Лосяновичем про організацію та розвиток зеленого туризму у с. Потелич. Райцентр Жовква теж може похвалитися старовинними спорудами, серед яких – Василіанська церква, укр. греко-католицька церква, Храм Серця Господнього, Храм Святого Великомученика Йосафата. Із Жовквою пов`язані славні сторінки історії міста. Так, зокрема, відомий дослідник історії Жовкви - вірменин Садок Бароч висунув версію про народження тут українського державного діяча та полководця, гетьмана Богдана Хмельницького. Своїми враженнями від Жовкви поділилась «літописець» походу Чеченя Ольга: «Жовква – унікальне місто з особливим плануванням. Коли ти заїжджаєш до нього через старовинну браму, то ніби потрапляєш до казки, не вистачає лише витончених паночок у вишуканих сукнях та сріблястих карет на вулицях міста». Тепло та привітно зустріли студентів у чоловічому Василіанському монастирі св. Миколая (17-18ст.), що у м. Крехів. Усім припав до смаку хліб, який здавна випікають при монастирі та пригощають усіх відвідувачів. Студенти були у захваті від розповідей одного з монахів про історію створення монастиря, про джерела та печери, розташовані біля монастиря. Однією з архітектурних перлин Жовківщини є і дерев`яна церква Параскеви Сербської (1723р.), до якої теж завітала група. У старовинному Львові наші туристи побачили: музей «Арсенал» старовинної зброї, Домініканський костел, Народний музей-аптеку, пам‘ятник Т.Шевченку, Латинський кафедральний собор, храм св. Ольги-Єлизавети. Всі ці архітектурні пам`ятки мають загальноєвропейське значення, що робить їх об`єктами не тільки вітчизняного, а й міжнародного туризму. Група під час маршруту подолала 10 перевалів (2 з яких – глиняні, а решта – асфальтові) і кожного разу неповторна краса краєвидів наповнювала серця мандрівників радістю та створювала піднесений настрій. Найбільш важким для велотуристів виявився перевал Озерянський. Цей перевал поєднав у собі все: і екстрім (завалені дерева на шляху, важкі спуски, броди через гірську річку), і глиняні дороги, і перевірка навичок орієнтування, і смак стиглої чорниці. Цікаві туристичні об‘єкти… Пам‘ятки архітектури… Але не тільки вони, а й природа Карпат здавалася досконалим та неперевершеним витвором мистецтва. Шедеври природи – водоспади Шипіт та Кам‘янка, скелі Довбуша – все це приваблює й зачаровує навіть самих вибагливих туристів !


Літня мандрівка Чернігівщиною
З 29 червня до 5 липня 2006р. група студентів Інституту туризму здійснила велопохід першої категорії складності (365 км) територією Київської та Чернігівської областей.

Мобільна група студентів у складі: Чеченя Ольга (керівник), Степанчук Інна (медик), Кулик Катерина («літописець»), Самсонова Олександра (завгосп з харчування), Приходько Микола (завгосп зі спорядження), Настевич Тетяна (фотограф) проїхала за маршрутом: Київ – м.Вишгород – с.Хотянівка – с.Воропаїв – с.Десна – с.Карпилівка – смт.Остер – смт.Козелець – с.Копті – с.Ягідне – оз.Яковель – м.Чернігів – с.Слабин – с.Козероги – с.Карпилівка – с.Лошакова Гута – с.Лебедівка – Київ. Як і завжди, разом зі студентами здійснював подорож керівник секції велотуризму – майстер спорту Шумілов О.Л. У смт.Остер було відвідано туристичні об‘єкти: пам‘ятник воїнам, полеглим у ВВВ; Воскресенську церкву, яка вразила гармонійним поєднанням могутності, величі та краси; могилу поета Михілла Сеспіля; Юр‘єву божницю – пам‘ятку архітектури часів Київської Русі. Містечко Козелець привабив Собором Різдва Богородиці, Миколаївською церквою, пам‘ятником Т.Г.Шевченку, Вознесенською церквою. Старовинний Чернігів з його золотавими церквами у зеленому обрамленні дерев справив велике враження на вело туристів. Там вони оглянули Катерининську церкву, пам‘ятник Фрунзе, історичний Вал, виставку ікон і картин, пам‘ятник Т.Г.Шевченку, Борисоглібський собор, Спасо-Преображенський собор, П‘ятницьку церкву, Євецький Успенський монастир, Троїцький собор, Іллінську церкву, Антонієві печери. Окрім старовинних пам‘яток архітектури студенти під час подорожі ознайомились і з природними туристичними об‘єктами. Це і Віковий дуб, який росте поблизу с.Лошакова Гута, і водні ресурси р.Десна та р.Остерка. А Київське водосховище з його неповторними світанками та заходами сонця, неосяжними водними краєвидами та мальовничими берегами привели у повний захват та примусили милуватися дикою природою. Учасники походу із задоволенням приймали водні та сонячні процедури і повернулися додому з такою чудовою засмагою, наче відпочивали на березі моря. Учасники велоподорожі від імені «літописця» походу Катерини Кулик бажають всім, хто не байдужий до краси рідного краю, обов‘язково пройти їхнім маршрутом й отримати велике задоволення.


Ювілейна практика студентів Інституту туризму ФПУ
З 28 травня до 5 червня 2006р. на лікувально-оздоровчому комплексі «Лісовий», що знаходиться у Тернопільській області Бучацького району поблизу с. Скоморохи, відбулася 10-а ювілейна практика студентів ІІ-го курсу Інституту з організації активного туризму.

Учасники практики, а їх було 87, познайомилися з особливостями організації маршрутів водного, спелеологічного та пішохідного туризму. Окрім набуття теоретичних знань, студенти мали змогу здійснити дводенний сплав річкою Дністер, побувати у печерах Вертеба та Млинки. Пішохідно-краєзнавчі маршрути до Сріблястих водопадів, водопадів Жіночих і Чоловічих сліз, Горіхової галявини, Джерела бажань, що проходили в околицях «Лісового», познайомили студентів з флорою та фауною краю, його самобутньою історією та неповторною красою. Відвідування Почаївської Лаври та Зарваниці, де знаходиться центр греко-католицизму в Україні, передбачало дати студентам уявлення про особливості організації маршрутів релігійного туризму, який сьогодні набув актуальності. Складні погодні умови не перешкодили виконанню програми практики та доброму настрою всіх її учасників. Підсумки практики було проведено у цікавій формі брейн-рингу, де 11 команд-учасниць давали відповіді на різні питання за програмою практики. Всі учасники практики отримали пам‘ятні дипломи та «солодкі» призи. А попереду у студентів – захист практики, іспити, і, безумовно, нові, ще більш цікаві, туристські маршрути. Легких рюкзаків і пружної ходи всім!


Інститут туризму – знову переможець туристського зльоту м. Києва
З 19 травня до 21 травня 2006р. поряд з с. Ново-Петрівці проходив ІХ відкритий зліт туристів м.Києва, присвячений 61-ій річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Команда Інституту туризму була однією із 16-ти команд, що прибули на зліт з різних районів Києва. Студентство представляли такі навчальні заклади , як НТУ «КПІ», Університет фізичного виховання, КУТЕП та ін. Взяли участь у зльоті і вихованці ліцею туризму ФПУ та декілька учнівських колективів з Деснянського району. Підняття прапору було доручено студентам нашого Інституту як команді-переможниці минулого VIII зльоту. Програма зльоту складалась зі спортивної та конкурсної програм. На дистанціях велотуризму Інститут представляли 3 команди. Перше місце у загальному заліку посіли: Олег Калюжний, студент 5-го курсу, неодноразовий призер велозмагань різного рівня, та Віталій Кириченко, студент І-го курсу, для якого ці старти були першими, але дуже вдалими. В особистому заліку ІІІ-є місце на дистанції «тріал» зайняли Арзамасцев Антон (ІІ курс) та Яцюра Максим (І курс). Максим сам собі зробив гарний подарунок на 18-ліття, адже саме 19 травня у нього був день народження. На дистанції водного туризму серед всіх змішаних екіпажів особливо вирізнявся екіпаж «зі стажем» нашого Інституту, до якого не перший рік входять О.Л.Шумілов, інструктор-методист Центру РАФТ та Наталя Кожухова, студентка IV курсу. Олександр Леонідович завоював приз глядацьких симпатій своїми жартами та, безумовно, справжньою майстерністю. А Наталя викликала у присутніх захоплення і симпатію своєю вправністю у веслуванні та бійцівським характером справжнього спортсмена. Важко було повірити в те, що просто любителі водного туризму, які лише минулого року сіли у байдарку вперше, можуть скласти серйозну конкуренцію майстрам спорту з греблі - представникам Університету фізичного виховання. Але Антон Масіч й Анатолій Балакай, студенти 2-го курсу, переконали всіх присутніх, що це можливо. Різниця у часі між I та II місцем, яке зайняли студенти Інституту, склала всього 3 секунди. Загальнокомандне місце на дистанції водного туризму визначилося для нашої команди ІІ-ім. Складні, як для такого заходу, дистанції пішохідного та гірського туризму були успішно пройдені студентами Інституту туризму, які посіли серед 16 команд почесне 4 місце. Основу команди склали студенти 2-3-х курсів: А.Неборч, О.Байнак, А.Максимчук, В.Музиченко, О.Чернега, О.Гребінкіна (4 курс) і, незмінно, О.Б.Калінкін, керівник і «пісенна душа» секції пішохідного туризму Інституту, який зробив великий внесок у перемогу своєї команди. У конкурсній програмі на «Кращий звіт про похід», «Туристську фотографію», «Найкращий табір зльоту», «Фотомонтаж про туристський захід» команда Інституту зайняла відповідно І-і та ІІ-і місця. Якби на зльоті проходив конкурс кулінарного мистецтва на «Кращий борщ», то І місце обов‘язково завоював би смачний духмяний борщ з галушками, який вже другий рік поспіль традиційно готує студент 5-го курсу Кирило Сорохтей разом з чудовими помічницями – першокурсницями Інституту. Таким чином, дружня команда Інституту посіла І-е загальнокомандне місце, і перехідний кубок знову повернувся до Інституту туризму. Цьому сприяла, насамперед, атмосфера взаєморозуміння та взаємодії між членами команди, яка дала можливість відчувати себе злагодженим цілісним організмом на шляху до перемоги, а також повна підтримка керівництва Інституту у питаннях матеріально-технічного забезпечення.


До відома викладачів і студентів навчальних закладів, фахівців туристичної галузі !
Вийшов з друку та надійшов у продаж підручник Cокол Т.Г. «Основи туристичної діяльності».

У підручнику викладено основи туризму як соціально-економічного явища, історія його розвитку, висвітлена класифікація його структури за видами та формами, наведені визначення основних понять і термінів, подано концепцію підготовки менеджерів туризму. Розглядаються основні принципи організації туристичної діяльності, основи туроперейтингу та екскурсознавства. Наприкінці кожного розділу наводяться контрольні запитання та завдання. Підручник рекомендовано Міністерством освіти та науки України для учнів професійних ліцеїв, вищих професійних училищ, профільних шкіл, гімназій, студентів коледжів, навчальних закладів туристичного профілю різних рівнів акредитації.


X ювілейний туристський зліт Інституту туризму ФПУ
13 травня 2006 року на мальовничому березі одного з Пуще-Водицьких озер відбувся Х ювілейний туристський зліт Інституту туризму Федерації профспілок України, що впродовж останніх років збирає студентів, працівників та випускників Інституту туризму.

Ці зльоти з невимушеною атмосферою, особливим теплом, приязністю та затишком традиційно називають «сімейним святом» Інституту. Так і цього року велика та дружня сім‘я (понад 300 осіб) зібралася разом, що відсвяткувати свій ювілей. Особливо приємно було бачити колишніх випускників разом з дітками, які теж, мабуть, захочуть в майбутньому стати студентами Інституту туризму. Так, наймолодшою учасницею зльоту була Оленка Чернова, мама якої всі студентські роки була найактивнішою учасницею всіх заходів Центру розвитку активних форм туризму та туристських секцій Інституту. Відкриття зльоту почалося з віршувального вітання студентки 5-го курсу Світлани Мархонос. І ще один сюрприз приготували п‘ятикурсники: вони імпровізовано передали першокурсникам наказ берегти традиції Інституту, а ті, в свою чергу, склали клятву на вірність традиціям. Приємним сюрпризом для всіх було знайомство з автором символу нашого зльоту (величезним смачним пирогом, справжнім витвором кулінарного мистецтва) шановною Тамарою Дорофіївною Ігнатенко. Саме вона цього року вручала пироги переможцям. Головним суддею був перший проректор Інституту Сергій Іванович Попович, який завжди забезпечував на зльоті чесне й неупереджене суддійство. До складу суддівської комісії увійшли всі присутні працівники Інституту разом з ветеранами альпінізму та туризму: Людмилою Григорівною Стелецькою та Борисом Семеновичем Володимирським. Програма зльоту складалася з декількох частин. Свято розпочалося конкурсною частиною - презентацією командами-учасницями (а їх було 9) туру з активного туризму. Багато дотепних вигадок доклали всі студенти до виконання цього домашнього завдання, але кращими було визнано команду, яка представила свою фірму «Штука-ТУР» і, окрім фантазії, продемонструвала й чудове розуміння сутності активного туризму й виявила прогресивні навички у розробці туристичного продукту. Командами було представлено такі туристичні фірми - «Олімп», «Фантастичні подорожі Україною (ФПУ)» та інші. Не менш цікавою була друга частина програми під назвою «туристські розваги». Начальник дистанцій Олександр Калінкін разом із суддями обладнав 15 серйозно-жартівливих етапів - «паралельні мотузки», «ліани», «туристське узі», найкращий туристський анекдот тощо, де спритність, витривалість, гумор стали в нагоді кожному із студентів. Переможцями стали команди : «Світ сплавів», «ФПУ», «Мандри». І, нарешті, розпочалась захоплююча частина програми – спортивна, де всі учасники продемонстрували серйозну фізичну підготовку, наполегливість, мужність і неабияке прагнення до перемоги. Спортивна програма визначилася двома видами спортивного туризму – водним і велотуризмом. Дистанція велотуризму, яку облаштував студент 5-го курсу Олег Калюжний, виявилась досить складною, і тому свої сили на ній випробовували практично лише члени секції велотуризму Інституту, які мали відповідний досвід і належну підготовку. Бажаючих проплисти на плавзасобах дистанцією водного туризму виявилося дуже багато, але тільки найдосвідченіші були допущені до участі. Дистанцію відкрили «Бувалі лосі», а далі команда студентів старших курсів і збірна команда викладачів. Перший проректор - С.І.Попович, декан факультету туристичного менеджменту – О.І.Коляда, викладачі – Ю.Б.Забалдіна, І.А.Крицька, С.М.Килимистий завзято боролися за перемогу. Було багато різноманітних конкурсів, серед яких найвеселішими були «Пісенний» та конкурс на «Кращий конкурс». Урочисте закриття ювілейного зльоту трохи змочив несподіваний дощ, але він не зміг затьмарити радість від спілкування, веселий сміх і найкращі почуття усіх учасників. Всім учасникам зльоту, окрім призів, перепав духмяний шматочок ювілейного пирога та солодкий «гостинець». У завершальній частині, яку хочеться визначити кульмінацією або символом Х ювілейного зльоту, всі учасники стали в коло, яке було обведено «основою» - туристською мотузкою діаметром 10 мм, яка символічно зв‘язала всіх учасників. А душі об‘єднала відома туристська пісня, яка часто звучить у сімейному колі Інституту туризму, - «Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались».


Західними областями України на велосипедах
З 29 квітня до 5 травня 2006р. відбувся велопохід ІІ категорії складності територіями Рівненської, Львівської, Тернопільської та Хмельницької областей України.

Група велотуристів Інституту туризму з 8 осіб під керівництвом майстра спорту Шумілова О.Л. проїхала за маршрутом 531 км. Пам‘ятки древньої архітектури, наче намисто з дорогоцінного каміння, прикрасили зелені пагорби цього краю. Маршрут, як ніколи, був насичений визначними місцями. У старовинному місті Острог (про нього вже згадується в Іпатіївському літописі під 1100 роком ) туристи відвідали замок князів Острозьких (XIV ст.), до ансамблю якого входять: «Вежа мурована», Богоявленська церква, башта Нова та дзвіниця, історико-культурний заповідник м. Острога, музей історії книги; у с. Межиріч – Троїцький монастир-фортецю XV-XVII ст.; у с. Білокриниця – Білокриницький дендропарк, пам‘ятник загиблим у боях за звільнення с. Білокриниця від фашистських загарбників; у м.Кременець – обласний комунальний літературний музей польського поета Ю.Словацького; у с.Онишківці – цілющі джерела святої Праведної Анни; у с.Підгірці – замковий ансамбль (збудовано у 1635-1640рр.), парк з парковими спорудами XVII-XVIII ст., Михайлівську та Дерев‘яну церкви; у с.Олесько – Олеський замок XIV ст. та пам‘ятник бійцям 1-ої Кінної Армії. Дуже цікавим виявився огляд соборів та церков різних конфесій, який міг би скласти цікавий окремий релігійний маршрут. Студенти побачили: у с. Підкамінь – Домініканський монастир, де є ікона Пресвятої Богородиці, яка сама по собі оновлюється; у м.Підгайці – Українську автокефальну греко-православну церкву св. Успіння, Успінську церкву XVII ст.; у м. Теребовля – муровану фортецю XIV ст., Миколаївську церкву, монастир кармелітів, Петропавлівський костел; у с.Сутківці – Покровську церкву та руїни Сутківського замку; у с. Шарівка – церкву Покрови Богородиці. Особливі спогади залишились від м. Почаїв, де Свято-Успінська Почаївська Лавра (найбільша святиня Волині та друга в Україні після Києво-Печерської Лаври) вражає своєю величчю та кількістю відвідувачів, які хочуть побачити мощі святих і чудотворну ікону Почаївської Божої матері. Приваблює своєю унікальністю і с.Дарахів з греко-католицьким храмом і кладовищем, де замість звичайних хрестів могили прикрашають кам‘яні обеліски, увінчані скульптурами. Найприємніші відчуття пов’язані з проведенням чудового дня у Раю. Таку назву с. Рай цілком виправдовує, бо старовинні дерева, серед яких - сосна Веймутова (вік - 300 років), дуб Богдана Хмельницького (вік – 700 років), мальовничі краєвиди з каскадами озер та солодкими пахощами квітучих садів утворюють якусь особливо святкову атмосферу з піднесеним настроєм. Усіх, хто не байдужий до рідного краю та своїх історичних коренів, древньої культури та мовних джерел, запрошуємо відвідати ці неповторні місця, без яких неможливо усвідомлювати себе українцями.


Додаткова інформація для учасників і гостей Х ювілейного зльоту Інституту туризму!
До місця проведення зльоту можна дістатися такими видами транспорту:

До місця проведення зльоту можна дістатися такими видами транспорту: 1. ст. М «Нивки»: маршрутки №719, №226. 2. ст. М «Академмістечко»: автобус, маршрутка №30. 3. ст. М «Героїв Дніпра» (через площу Шевченка): маршрутки №170. 4. Контрактова площа – площа Шевченка: трамвай №12. Зупинка, на якій потрібно виходити, називається «7-а лінія» . Від зупинки до місця зльоту рухатися на захід до озера і далі бетонною дамбою до узлісся (приблизно 10 хвилин). Дорога буде промаркована червоно-білою маркою. Відкриття о 11год. ЧЕКАЄМО ! ДО ЗУСТРІЧІ !


Вітаємо від усього серця !
Працівники Інституту туризму та студенти всіх курсів щиро вітають шановну колегу, талановитого викладача та натхненного директора Центру розвитку активних форм туризму – Тодоренко Олену Василівну з ювілеєм !

Зичимо здоров‘я, щастя та здійснення мрій, нових творчих зльотів і вагомих досягнень у роботі по всіх напрямах діяльності з координації та розвитку оздоровчого, спортивного, пізнавального, екстремального, екологічного й активного туризму. І, зокрема, розробки нових цікавих маршрутів, на які з превеликим задоволенням вийдуть і працівники, і студенти.


Першокурсники залучаються до велотуризму
З 15 квітня до 20 квітня 2006р. група першокурсників Інституту здійснила велопохід першої категорії складності (345 км) територією Київської та Черкаської областей.

Маршрут було розроблено Центром розвитку активних видів туризму, здійснено під керівництвом інструктора-методиста – майстра спорту Шумілова О.Л. та першокурсника – Приходька Миколи. Група з 11 осіб проїхала за маршрутом: Київ – с.Рогозів – м.Переяслав-Хмельницький – с.Хоцки – м.Канів – м.Ржищів – м.Українка – Київ. Усі місця, де побували велотуристи, приваблювали своєю неповторністю та історичними коренями . У селищі Проців (неподалік від Канівського водосховища) студенти відвідали пам‘ятник Івану Кудрі (1912 – 1942рр.). Саме селище розташоване на місці, де виявлено кілька давніх поселень, що належать до різних історичних епох. Присутність людини тут простежується протягом кількох тисячоліть. У районі Процева та сусідньої Софіївки досліджувалось поселення Трипільської культури (IV – ІІІ тис. до н.е.). За 2,5 км на північний захід від села у Процівському лісі знаходиться давньоруське городище XII – XIII ст. Переяслав-Хмельницький - особливе місто на карті України. Колиска Київської Русі, де зароджувалась українська державність, де формувалась нація українців. Перша літописна згадка про Переяслав датується 907 роком. У Переяславському колегіумі викладав славетний Григорій Сковорода. Любив переяславську землю Тарас Шевченко. Саме у Переяславі було написано його безсмертний “Заповіт”, поеми “Кавказ” та “Наймичка”, інші відомі твори. З Переяславом тісно пов’язане життя та діяльність гетьманів України Богдана Хмельницького та Івана Мазепи. У 1943 році місто Переяслав перейменоване на Переяслав-Хмельницький. Там велотуристи оглянули пам‘ятник князю Володимиру Глібовичу; пам‘ятний знак на честь 300-річчя об‘єднання України з Росією; Вознесенський собор; музей народної архітектури під відкритим небом. Особливий слід в душі кожного зі студентів залишило відвідання міста Канева, де на Чернечій горі знайшов останній спочинок найвидатніший син України – поет Тарас Григорович Шевченко. Наші туристи оглянули національний заповідник ім. Т.Г.Шевченка; Канівський природний заповідник; Успенський собор тощо. Далі - місто Ржищів. Праобраз міста - городище Іван-гора, згадка про яке відноситься до 1151 року та записана в Іпатіївському літописі. Ржищів – це Батьківщина художника-монументаліста Івана-Валентина Задорожного, класика сучасного українського поетичного слова Ліни Костенко, військових діячів: контр-адмірала М.П.Петренка та Д.О.Рудковського та інших видатних діячів науки та мистецтва. У Ржищеві студенти відвідали Преображенський монастир, згадка про який відноситься до ХІ сторіччя. А навкруги буяла весна, яка створювала особливий піднесений настрій та бажання відвідати якомога більше цікавих місць.


Всім, всім, всім учасникам всіх дев‘яти традиційних туристських зльотів Інституту туризму ФПУ !
13 травня 2006 року відбудеться Х – Ювілейний зліт Інституту туризму.

Запрошуємо до активної участі в нашому сімейному святі студентів I-V курсів та працівників Інституту, а також студентів попередніх випусків разом зі своїми батьками та дітками. Місце проведення – Пуща-Водиця. Відкриття зльоту – об 11 годині. З собою мати: хороший весняний настрій, «перекус», накидки від дощу та «пристрої» для сидіння. До всіх, хто планує взяти участь у зльоті, прохання зареєструватися (направити повідомлення) за адресою jubilee-slet@bigmir.net або за телефоном 432-58-33 (кафедра спеціальних туристичних дисциплін, центр РАФТ). Слідкуйте за інформацією на сайті Інституту туризму – там буде визначено умови доставки учасників та гостей до місця проведення зльоту. ДО ЗУСТРІЧІ !


Участь у VІІ Всеукраїнській студентській олімпіаді з іноземних мов “Барви весни”.
З 13 до 14 квітня 2006р. проходила олімпіада серед студентів вищих навчальних закладів освіти – членів асоціації навчальних закладів України туристського та готельного профілю.

Студенти Інституту туризму Миронова Тетяна, Лойко Юлія, Скотенко Олександра успішно виконали лексико-граматичний тест, тест з аудіювання та гідно презентували туристичні маршрути Україною. Відбувся конкурс на кращу стінгазету іноземними мовами та конкурс художньо самодіяльності. За підсумками олімпіади студентку Інституту ІІІ курсу Миронову Тетяну нагородили дипломом за найкращу презентацію туристичного маршруту. Бажаємо всім, хто брав участь в олімпіаді, нових досягнень та здійснення мрій!


Вітаємо !
Колектив Інституту туризму ФПУ щиро вітає старшого викладача кафедри економіки та менеджменту Забалдіну Юлію Борисівну з успішним захистом дисертації на тему «Економічна діагностика та прогнозування розвитку регіонального ринку туристичних послуг» і здобуттям наукового ступеня кандидата економічних наук.

Зичимо шановній колезі нових творчих звершень, плідної праці, щастя, здоров‘я та наснаги в усіх справах!


Студентський театр «Круїз» знову навідався до вихованців дитячого будинку
8 квітня 2006 року студенти з театру «Круїз» Інституту туризму здійснили виїзд до дитячого будинку «Сонячний», розташованого в селі Жукин (Київська область)

Студентами Інституту вже не в перший раз було привезено до дитячого будинку хоч і невеличку, але зібрану з любов‘ю різноманітну матеріальну допомогу - від канцелярських товарів до одягу та засобів особистої гігієни. Після розважальної програми для дітей і всіляких конкурсів, з обов‘язковими подарунками для кожного, серйозні обличчя маленьких вихованців засяяли посмішками и неприхованою радістю. Особливо припав до смаку «солодкий» стіл, зроблений студентами Інституту наприкінці зустрічі. Ось декілька слів із вражень студентки ІІ курсу: «Щодня доля розкладає пасьянс і щодня ми покладаємось на успіх, сподіваючись, що нам дістанеться щасливий «туз», а не «двійка». Отже, у когось легка рука, а над кимось доля сміється, і серед них – діти вулиці, сироти, бездомні, «дитдомівці», які ще довго відчуватимуть на собі це «тавро». Щойно наш автобус під‘їхав до дитячого будинку «Сонячний», як діти, ледве не вистрибуючи з вікон, почали нам привітно махати. Разом з нами діти-сироти відгадували загадки, малювали, брали участь у естафетах і, можливо, на цей короткий час вони забули про те, що відрізняються від інших неприхильною до них з самого початку життя долею, що життєва рана ніколи не загоїться. Час швидко пролетів, і, хоча діти не хотіли нас відпускати, потрібно було повертатись. В автобусі їхали мовчки: було ні весело, ні сумно. Було сіро. Пробувши там всього лише кілька годин, розумієш, що всі твої відзнаки та досягнення у житті – ніщо у порівнянні з тим, що зробили ці маленькі-дорослі. Вони вижили попри все та продовжують жити, боротись за своє місце під сонцем. А ми хоч чимось намагаємось їм допомогти». Театр «Круїз» висловлює щиру подяку всім, хто надав допомогу на цей благодійний захід і не залишився осторонь, закриваючи очі байдужістю, - першому проректору Інституту туризму С.І.Поповичу, працівникам та студентам Інституту.


Велоподорож Таїландом
15 березня 2006р. у Клубі зустрічей Інституту туризму виступив керівник секції велотуризму – майстер спорту з туризму Шумілов Олександр, який разом з іншим туристом Секером Володимиром з 6 лютого до 28 лютого 2006 р. здійснив велоподорож Таїландом.

Королівство Таїланд (давня назва – Сіам) розташоване у центрі Південно-Східної Азії. Все приваблює у цій країні - загадкові гори, прозорі ріки, таємничі джунглі, екзотичні тварини та рослини. За 10 годин перельоту (Київ – Бангкок) було подолано відстань близько 9 тис. км. З Бангкоку (тайська назва Крунгтеп - «місто ангелів») мандрівники вирушили потягом до північної столиці колишньої держави Ламма – місто Чіанг Май («Північна троянда», друге за розміром місто Таїланду), подолавши 860 км. У Чанг Май відвідали зоопарк, храми Старого міста, Дорогу ремісників та найяскравіший храм півночі Таїланду на горі Дой Сутеп (1676 м). Далі їхали автобусом до кордону з державою М‘ямма – до міста Має Хонг Сом («Місто ранкових туманів»), подолавши 275 км. Дорога пролягала гірською місцевістю з досить високими перевалами Гімалайських хребтів, висота кожного - близько 1300 м. Місто Має Хонг Сон унікальне за кількістю парків, водоспадів і печер. У лісовому парку Намток Пха Сіа розташований мальовничий шестирівневий водоспад Па Суа, а в лісовому парку Тхам Пла є незвичайна «Печера Риб», де міріади різнобарвних риб плескаються й переливаються у печерних струмках. За три дні було оглянуто: карстову печеру, національні парки, буддійські храми (Бірманського стилю). Цікавою була зустріч з екзотичними представницями племені «Каренів» - довгошиїх жінок. Жінки цього племені, дотримуючись давніх традицій свого народу, носять на шиї, руках і ногах латунні або бронзові кільця, які з роками дивовижно видовжують шию. Наступні три дні велотуристи провели у селищі Панг Ма Пха, де були вражені красою чотирьох карстових печер, схожих на Мармурову печеру в Криму та Новоафонську на Кавказі. Подальший шлях туристи долали на велосипедах за маршрутом: м.Лампанг – м.Лонг – м.Саванхалок – м.Сукотай – м.Кампхаенг Пхет – м.Накхон Саван. Було відвідано три національні парки. В першій столиці Таїланду – м.Сукотай («Зоря щастя») милувались храмовим комплексом з чудовими статуями Будди, висота однієї з них близько 32 м. В місті Саванкхалок туристи організували ночівлю у буддійському храмі. З міста Накхон Саван до міста Паттая їхали потягом (390 км), де відпочивали три доби. Місто Паттая вражає різноманітністю атракцій, найефектнішими з яких є: парк Мінісіам, ландшафтний парк Банг Лампуїнг, прекрасні фестивалі, карнавали та різноманітність нічного життя. Переїзд до м.Бангкоку на автобусі (140 км) зайняв 1,5 години. Тут туристи провели останні три дні своєї подорожі з відвідуванням акваріуму, нічних базарів, індійського та китайського кварталів, королівського палацу та декількох храмів. До найбільших вражень під час подорожі можна віднести велике розмаїття вишуканих екзотичних фруктів таїландської землі. І, головне, всюди наших мандрівників супроводжувала щирість й гостинність тайців, їх усміхненість, доброзичливість та постійна готовність прийти на допомогу у будь-яку хвилину.


Розвиток туризму в Україні: нові перспективи та можливості
6 березня 2006 року в Інституті туризму відбувся семінар на тему: „Розвиток туризму в Україні: нові перспективи та можливості”.

З доповідями на зазначену тему виступили іноземні фахівці: Марійка Гельбіг – президент „Scope Travel Inc.” (м. Нью-Йорк, США), найбільшої туристичної агенції в Північній Америці, яка вже більше 30 років співпрацює з Україною, має великий досвід роботи в українській туристичній сфері, часто проводить семінари з питань розвитку туристичного ринку в Україні; Ендрю Еванс – журналіст, магістр Оксфордського Університету, проживає у Вашингтоні, організатор низки семінарів щодо організації подорожей в Україну у Смітсоніанському Університеті, протягом останніх 10 років багато подорожував Україною, автор першого вичерпного англомовного путівника по Україні та окремого путівника по Києву. В семінарі взяли участь студенти та викладачі Інституту, представники провідних туристичних підприємств м. Києва. Не зважаючи на забезпечення організаторами семінару перекладу доповідей з англійської на українську мову, більшість виступів за бажанням виступаючих було англійською мовою без перекладу. Це свідчить про високий рівень знання англійської мови учасників семінару і перш за все студентів Інституту. На переконання переважної більшості учасників така форма семінару, а саме – туристичний ринок України очима фахівців-іноземців і, зокрема, презентація туристичного путівника по Україні, зробленого іноземцями, визнана досить вдалою. Крім того, ця форма відрізнялася від академічної тим, що проходила у форматі відкритої дискусії, в якій із задоволенням взяли участь студенти Інституту, і які своєю ерудицією, професійним знанням предмету приємно здивували іноземних гостей.


Підкорювач Кіліманджаро – гість Клубу зустрічей Інституту туризму з видатними мандрівниками XX та XXІ ст.
28 лютого 2006р. у Клубі зустрічей (заснований Центром розвитку активних форм туризму Інституту туризму) відбулася зустріч студентів і працівників Інституту з майстром спорту з гірського туризму Ігорем Миколайовичем Шкляром.

Багато цікавих маршрутів здійснив Ігор Миколайович за свої понад 30 років занять спортивним туризмом. І якщо раніше маршрути пролягали такими гірськими масивами, як Кавказ, Памір, Тянь-Шань, то останніми роками географія подорожей мандрівника значно розширилася. Ще з дитинства мріяв Ігор Миколайович відвідати неповторну Африку. І нарешті його мрія здійснилась: два роки поспіль (у 2004 та 2005рр.) Ігор Миколайович приїздив до Кенії – країни, що розташована у Екваторіальній Африці. Цікаво було дізнатись від гостя, що більше 40 національних парків і заповідників Кенії займають близько 7,5 % території країни, де нескінченна розмаїтість африканської флори й фауни представлена в їхньому природному середовищі. Національний Парк Амбоселі розташований у підніжжя Кіліманджаро (у перекладі з суахілі – „гора, що блищить”), найвищої вершини Африки, де на диво ніколи не тане сніг. Вражаюча краса цієї самотньої гори надихнула знаменитого американського письменника Ернеста Хемінгуея на написання роману „Сніги Кіліманджаро”. Разом зі своїм товаришем Ігор Миколайович Шкляр піднявся на пік Ухуро (5895 м) – найвищу точку вулкану Кібо та гори Кіліманджаро. Від гостя студенти Інституту дізналися про особливості організації таких нетрадиційних поки що в Україні маршрутів активного туризму, познайомилися з побутом та віковими традиціями населення Кенії, організацією роботи місцевих туристичних фірм і навіть змогли потримати в руках справжній мисливський спис та інші національні предмети, привезені гостем Інституту туризму з екзотичної африканської країни.


Міжнародні туристичні зв‘язки: Австрія - Україна
З 19 до 25 лютого у Австрії проходило засідання міжвідомчої українсько-російської Робочої групи по туризму в рамках змішаної українсько-австрійської комісії з питань торговельно-економічних зв‘язків та практикум „Дуальна система професійного навчання в Австрії на прикладі професій у сфері туризму”, організованого Федеральним міністерством економіки та праці, Торгівельної палати Австрії.

У цих заходах взяв участь проректор з наукової роботи та післядипломної освіти Інституту туризму Г.П.Науменко Під час засідання було здійснено цікаві презентації та доповіді: - „Державна політика у сфері туризму”; - „Методика ведення статистики туризму”; - „Дуальна система професійного навчання з туристичних спеціальностей”; - „Туризм – складова економічного потенціалу держави”; - „Класифікація готелів”; - „Фінансування у сфері туризму”; - „Курортні господарства та термальні курорти” ; - „Маркетингові концепції реклами туристсько-екскурсійного продукту” та ін. У рамках практикуму було організовано відвідування провідних туристичних навчальних закладів Австрії: Європейського навчального центру підготовки працівників курортних і туристичних закладів „Модуль”(м.Відень), Інституту туристичних професій „Клессхайм”(м.Зальцбург), Середнього спеціального навчального закладу з підготовки кадрів для сфери готелів і ресторанів (м.Відень). Обмін досвідом роботи щодо удосконалення системи підготовки фахівців туристичної галузі сприятиме розширенню контактів між навчальними закладами Австрії та України, запровадженню спільних проектів щодо стажування викладачів і студентів, розробці навчально-методичного комплексу (підготовки підручників, посібників), обміну рекламними матеріалами тощо.


Стажування за кордоном
З 16 до 24 лютого 2006р. перший проректор Інституту туризму Попович С.І. проходив стажування на базі провідних туроператорів і туристичних комплексів Йорданії та Ізраїлю.

За програмою стажування відбулося ознайомлення з організацією екскурсійних турів до всесвітньовідомих пам‘яток – Петри, Аллаби, Ваді Рама, Єрусалиму, Єрихону. Велика увага була приділена організації оздоровчо-лікувальних SPA-турів на березі Червоного та Мертвого морів. У стажуванні взяли участь 30 фахівців туризму з усіх куточків України. Набутий досвід сприятиме розширенню туристичних контактів, а також удосконаленню методології та технології створення зарубіжних турів українськими туроператорами.


8 лютого 2006 року Інститутом туризму ФПУ в Міністерстві юстиції України було зареєстровано Всеукраїнську громадську організацію «Асоціація екскурсоводів України»
Всеукраїнська громадська організація “Асоціація екскурсоводів України“ є всеукраїнською громадською організацією, що об’єднує екскурсоводів та гідів-перекладачів для задоволення та захисту їх законних професійних, економічних, творчих, національно-культурних та інших інтересів.

Головними завданнями Асоціації є сприяння розвитку національної культури, поширенню наукових знань, формуванню патріотичних переконань, гуманістичного світогляду широких верств населення, підвищенню якості проведення екскурсій, пропаганді екскурсійної справи, залученню громадськості до природо- та пам’яткоохоронного руху; участь у створенні ефективної системи екскурсійної діяльності; участь в організації та реалізації національних, регіональних і галузевих програм та проектів з питань екскурсійної діяльності. Створена організація сприятиме проведенню навчальної роботи для членів Асоціації, організації та розвитку системи наукового забезпечення екскурсійної галузі, удосконаленню екскурсійно-методичної документації, розробці нових маршрутів, братиме участь у здійсненні контролю за якістю роботи екскурсоводів. На сьогоднішній день створено 16 місцевих осередків Асоціації в 14 областях України. Робочий штаб Асоціації знаходиться в Інституті туризму ФПУ. Президентом створеної громадської організації обрано проректора з наукової роботи та післядипломної освіти Інституту туризму ФПУ, кандидата історичних наук Науменка Геннадія Пилиповича, Головою Правління - першого проректора Інституту туризму ФПУ, кандидата історичних наук Поповича Сергія Івановича. За детальною інформацією щодо роботи Асоціації можна звертатися за телефоном (044) 430 50 39.


Зимові канікули – традиційно у Карпатах
З 29 січня до 3 лютого 2006 р. понад 100 студентів і працівників Інституту туризму ФПУ стали учасниками зимового традиційного семінару, що проводився у Івано-Франківській області.

Гірськолижний відпочинок стає все більш популярним серед населення України. Багато прихильників має він і серед студентів та працівників Інституту туризму. Вже шість років поспіль під час зимових канікул Інститут проводить виїзні семінари з організації гірськолижного відпочинку. У цьому році один із семінарів проводився на лікувально-оздоровчому комплексі „Верховина” (с.Верховина) під керівництвом першого проректора Поповича С.І. Найдосвідченіші учасники семінару удосконалювали свої навички на гірськолижному курорті №1 в Україні - „Буковель”. Другий семінар в той же час проходив на туристичній базі „Високий перевал”, що розташована у с.Вишків на висоті понад 300 м між двома перевалами – Вишківським і Торунським. Декілька років тому база „Високий перевал” відкрила свої гостинні двері для відпочиваючих, до послуг яких – зручні номери різного рівня комфортності, сучасна їдальня, басейн, сауна та, звичайно, гірськолижний схил завдовжки 850 м. Програма семінару передбачала знайомство студентів з можливостями Карпатського регіону для організації під час зимового відпочинку роботи сучасного туристського підприємства щодо прийому та обслуговування туристів різних категорій. Практична частина семінару гармонійно поєднувала заняття з гірськолижної техніки з використанням різних видів гірськолижного спорядження, розгляд питань організації роботи пунктів прокату та питань безпеки тощо. Всіх учасників семінару було поділено за рівнем володіння гірськолижною технікою на групи – „новачки”, „середняки” й „аси”. Завдяки професійній майстерності інструкторсько-викладацького складу, до якого увійшли: декан факультету туристичного менеджменту – Коляда О.І.; директор Центру розвитку активних форм туризму – Тодоренко О.В. та працівник Центру - Калінкін О.Б.; інструктори-методисти з гірськолижного спорту – Стелецька Л.Г. та Слободянюк В.А. всі учасники семінару значно підвищили свою майстерність. Завершенням семінару стало традиційне посвячення новачків у гірськолижне братство. Після виголошення „Клятви гірськолижника” новачки з задоволенням цілували лижу, змащену гірчицею, і отримували традиційний шоколадний батончик. Окрім засніжених і неповторних Карпат залишиться в пам‘яті учасників і затишний анімаційний вечір, підготовлений студентами Інституту; і вечір бардівської пісні при свічках , що створив теплу атмосферу й об‘єднав і студентів, і викладачів. Головний результат зимового семінару – це і здобуті знання та навички з фахової підготовки, і відкриття нових чарівних місць в Україні, і, звичайно, пізнання і відкриття своїх власних можливостей.


Члени Ліги екскурсоводів м. Києва відвідали Житомирщину
19 листопада 2005 р. Інститут туризму ФПУ спільно з Лігою екскурсоводів м. Києва організував виїзне практичне заняття з підвищення кваліфікації екскурсоводів - членів Ліги за маршрутом Київ - Житомир - Тригір’я - Денеші - Київ. Особлива подяка за сприяння в організації заходу екскурсоводам Л. Н. Рахліній та О. Ф. Бережній.

Метою подорожі було ознайомлення з туристичними ресурсами Житомирщини. Під час екскурсії члени Ліги мали змогу побачити історико-архітектурні пам’ятки Житомира - одного з найдавніших міст України. Своєю красою вразили справжні перлини міста - Преображенський кафедральний собор (ХIХ ст.), Михайлівський собор (ХІХ ст.), Кафедральний костел св. Софії (XVIII ст.), будівля магістрату (ХVIII ст.) та ін. Група відвідала також Музей природи, Музей космонавтики та Меморіальний будинок-музей С. П. Корольова. Цікавим та корисним було спілкування з місцевими краєзнавцями, особливо з Георгієм Мокрицьким - заслуженим журналістом України, членом Спілки архітекторів України, членом містобудівної ради Житомирського міськвиконкому - справжнім ентузіастом і фахівцем своєї справи. На окрему увагу заслуговують відвідини сіл Тригір‘я та Денеші. У Тригір’ї екскурсоводи побачили комплекс Спасо-Преображенського чоловічого монастиря, Преображенську церкву (XIX ст.) та чудотворну ікону Тригірської Божої Матері, помилувалися мальовничими краєвидами околиць монастиря; в Денешах - справжні «романтичні руїни» садиби відомих українських цукрозаводчиків і меценатів Терещенків. Отже, Житомирщина - стародавня земля древлян, одна з найпривабливіших областей держави - може бути широко запропонована на екскурсійних маршрутах України.


До печер Тернопільщини – досконалого витвору природи
З 11 до 13 листопада 2005 р. студенти Інституту туризму разом з викладачами здійснили подорож до печер Тернопільської області.

Доїхавши до містечка Борщів Тернопільської області (відоме з 1456р. ), група ознайомилася з експозицією місцевого історико-краєзнавчого музею. Потім на студентів чекала печера „Вертеба” (довжина 9 км), яку називають ще “Наддністрянською Помпеєю”, - унікальне культове святилище доісторичних епох зі свідченнями трипільської культури: залишками кераміки та побутових речей. Як відомо, печери Тернопільщини (їх близько 100) утворені 20 млн. років тому шляхом розмивання гіпсових порід підземними водами, процеси печеротворення продовжуються й сьогодні. У с. Королівка Борщівського району туристи відвідали справжню перлину природи - печеру „Оптимістичну” (розвідана довжина ходів понад 217 км), яка занесена до Книги рекордів Гінеса як найбільша у світі гіпсова печера, найбільша печера Європи та друга за величиною серед вапняних. Печера була відкрита у травні 1966р. групою львівських спелеологів під керівництвом Мирона Савчина, який і досі вивчає печери. Для кращого проходження маршруту студентів було поділено на три групи. Новачки, які відвідували печеру вперше, перебували під землею до 5 годин і дійшли до галереї Висоцького. Група студентів, які вже мали досвід проходження печер, провела там понад 7 годин і завітала до галереї „Радіо-люкс”, подолавши вузький хід „довгоповзуха”. Найдосвідченіші здійснили екскурсію тривалістю понад 9 годин до Озерного району. В цьому районі знаходяться підземні озера з криштальною водою, з яких спелеологи беруть чисту прозору воду, працюючи у підземних базових таборах з метою дослідження печер. Розповісти про красу та вишуканість кристалів, фантастичну гру світла на них та дивовижність фарб, багатство розкішних гірлянд з гіпсових квітів - неможливо, все це треба побачити на власні очі. Маршрут проходив під загальним керівництвом досвідченого спелеолога – Крапівникової Тамари Іванівни, почесного члена Української спелеологічної асоціації. Окрема щира подяка від студентів – інструкторам зі Львівського спелеологічного клубу „Циклоп”, які керували групами.


Презентація Основних напрямів туристсько-екскурсійних маршрутів України
8 листопада 2005р. відбулася виїзна презентація Основних напрямів туристсько-екскурсійних маршрутів України, організована Міністерством культури і туризму.

Презентація проходила у смт. Батурин Бахмацького району Чернігівської області, що розташоване на живописній річці Сейм. Батурин - національна святиня України та колишня столиця гетьманів Лівобережної України (вперше згадується у 1625 р.). У презентації взяли участь керівники провідних туристичних підприємств України, екскурсоводи, працівники осередків культури, вчені, представники ЗМІ. Окрім ознайомлення широкого загалу з історико-культурною спадщиною Батурина, важливою складовою презентації було обговорення підготовлених Інститутом туризму 15 конкретних тематичних напрямів туристсько-екскурсійних маршрутів, зокрема: „Трипільська культура”, „По давньоруських містах”, „Козацькими шляхами”, „Гетьманські столиці”, „Фортеці й замки України”, „Літературна Україна”, „Відпочинок в українському селі” та ін. У підготовці та проведенні виїзної презентації взяли безпосередню участь віце-прем‘єр- міністр України В.А.Кириленко, міністр культури і туризму – І.Д.Ліховий, заступник міністра культури і туризму – Голова Державної служби туризму і курортів І.Р.Приставський, відповідальні працівники Кабінету Міністрів України, численних міністерств і відомств.


Велосипедами до „Південної Пальміри”- міста-герою Одеси
З 20 до 30 жовтня 2005р. студенти Інституту туризму здійснили велопохід ІІ категорії складності.

Група у складі: Носир Роман, Приходько Микола, Харченко Олександр, Гінда Євген, Корнєєва Ольга, Сіненко Ігор, Арзамасцев Антон на чолі з керівником велосекції Шуміловим О. Л. проїхала містами Одеської області за маршрутом: Київ – Арциз – Болград – Ізмаїл – Кілія – Вілково – Татарбунари – Сарата – Білгород-Дністровський – Шабо – Одеса – Київ. Під час подорожі було відвідано багато цікавих місць: у м. Болград (засноване у 1821р. болгарськими переселенцями) – пам`ятник особовому складу парашутно-десантної роти військової частини №11389; у м. Ізмаїл – пам`ятник одному з найбільших полководців всіх часів і народів – генерал-аншефу О.В.Суворову, під керівництвом якого 11 грудня 1790 р. за часів російсько-турецької війни фортеця Ізмаїл була взята штурмом російськими військами; у м. Кілія (перші письмові згадки належать до XІVст.) – історико-краєзнавчий музей та церкву з колонадою. Наступним було містечко Вілкове - місце у безкрайніх плавнях Дунаю, відоме як „Дунайська Венеція” або „очеретяний рай” з унікальним заповідником „Дунайські плавні”. Вілкове існує вже понад 250 років. Серед засновників міста - розкольники-старовіри, що рятувались від переслідувань, а також запорізькі й донські козаки. У м.Бєлгород-Дністровський велотуристи оглянули залишки міста Тира та середньовічної фортеці. Було цікаво дізнатись, що історія Бєлгород-Дністровського, якому понад 2500 років, починалась з утворення наприкінці VI ст. до н.е. античного міста Тира на Західному березі р. Дністер (р. Тирас) вихідцями з грецького міста Мілета. Наступним пунктом подорожі було селище Шабо, засноване швейцарськими колоністами у ХІХ ст. й знамените своїми чудовими винами: „Тиру”, „Ркацителі”, „Аліготе”, „Перлина степу”. А якою приємною на смак здавалась кришталева вода зі старовинного джерела Святого Миколая, глибина якого понад 20 м. Останнім акордом подорожі була красуня Одеса – „Південна Пальміра”, чудове місто у білих кольорах на тлі аквамаринового моря, оспіване багатьма письменниками та поетами, з маленькими вуличками та своїм особливим неповторним колоритом. Наші туристи пройшлися відомою багатьом вул. Дерибасівською, одним із символів Одеси, де є пам‘ятник видатному архітектору міста - І.М.Дерибасу; оглянули визначні місця – пам‘ятник О.С.Пушкіну; чарівний Приморський бульвар; Потьомкінські сходи, що увійшли до десятки найкрасивіших сходів Європи; пам‘ятник засновнику Одеси – А.Е.Рішельє; Морський порт; Оперний театр з унікальною акустикою, що входить до п‘ятірки найкрасивіших театрів світу, де виступали відомі музиканти та зірки співу й балету. Хотілося ще багато чого подивитися, але прийшов час повертатись до Києва. До побачення, Одеса ! До нової зустрічі !


Подорож гірським Кримом
З 14 до 23 жовтня 2005 р. група туристів Інституту туризму з 19 осіб здійснила пішохідний похід І категорії складності Кримом.

Маршрут було розпочато з Бахчисараю – стародавньої столиці Кримського ханства. Студенти відвідали унікальну пам`ятку архітектури XVI-XVIII ст. - Ханський палац (Хан-Сарай), середньовічний Успенський монастир, місто-фортецю Чуфут-Кале й інші ``печерні міста``. Першу ночівлю організували біля печерного міста Мангуп-Кале - останків столиці Мангупського князівства (одного з найбільших князівств 14-го ст. в Криму), де знаходиться церква, видовбана повністю у вапняку. Шлях було продовжено в майже екстремальних умовах під акомпанемент холодного осіннього дощу до селища Соколиного та г.Бойко, де дощ перейшов спочатку у зливу, а потім – у мокрий сніг. Після ночівлі під снігом у верхів‘ях Великого каньйону група туристів продовжила рух, милуючись неповторними кримськими краєвидами - водоспадом Срібний, каньйоном Узунджа, печерею Скельська, Байдарською долиною. Маршрут студенти закінчили на мисі Айя поблизу м.Балаклава., звідки вирушили до Севастополя. Допитливі студенти не могли не відвідати Херсонес, розташований у бухті Карантинній. Історико-археологічний заповідник Херсонес Тавричеський у 1996 р. рішенням ЮНЕСКО був занесений у сто найвидатніших пам`яток світової культури. У перекладі із грецької ``Херсонес`` означає „півострів”. Наші мандрівники ознайомилися з територією древнього міста, оглянули руїни античного театру, біломармурові колони середньовічних храмів, залишки величних оборонних споруд - стін і веж. Захоплює своє красою найбільша вежа Херсонесу – Зенона, у якій було знайдено розписані надгробки, архітектурні деталі. Крим – унікальне місце з поєднанням гірських пейзажів і моря, неповторність якого не полишає байдужим, а лише зміцнює бажання знову відвідати цей дивовижний край.


Китаєво - перший осінній маршрут „Клубу любителів походів вихідного дня”
23 жовтня 2005р. почав діяти „Клуб любителів походів вихідного дня” Центру РАФТ Інституту туризму.

Перший маршрут було здійснено у Китаїві - урочищі на південній околиці Києва, що розташоване між Багриновою горою, Корчуватим і Мишоловкою. Китаєво зберегло знаки багатьох древніх культур - кургани, оборонні вали, майданчик, де начебто було язичницьке святилище. Під пагорбами, у колишньому руслі річки, ченцями стародавнього монастиря було розгороджено ставки. А за ставками, на височині, білизною стін і п`ятьма зеленими куполами радує погляд Свято-Троїцький храм „Китаївська пустинь” – одна з головних святинь, що зветься серед народу Київським Афоном. Біля храму є пагорб, який здавна називають „китай-горою”, з залишками валу давньоруського поселення, що було форпостом на південних підступах до Києва. Назва Китаєво походить, ймовірно, від тюркського слова „китай ” - стіна, укріплення, фортеця - і пов`язана зі старовинним городищем часів Київської Русі. Учасники походу були вражені унікальною місцевістю, де гармонійно поєдналися мальовнича природа, витвори культури та православних святинь. Віруючі їдуть до Китаїва помолитися у храмах і стародавніх печерах, вклонитися могилам ченців-подвижників. У серпні цього року до Києва були доставлені мощі преподобного Серафіма Саровського, частина яких назавжди залишиться у Києво-Печерській Лаврі. У Києві є декілька храмів, присвячених преподобному Серафімові, однак церква у Китаїві була споруджена першою відразу після канонізації чудотворця (серпень 1903 року), освячена сто років тому (в 1904 році) й збереглася дотепер. Усі, хто цікавиться історією, археологією та мистецтвом, збагатять себе, відвідавши таке старовинне та святе місце. І нарешті, у Китаїві можна просто чудово відпочити від метушні великого міста у затишку природи. Працівників Інституту туризму, які здійснили цю мандрівку разом зі своїми сім‘ями та знайомими, було посвячено у члени „Клубу любителів походів вихідного дня”, кожен учасник отримав пам‘ятку про перший незабутній клубний маршрут та надію на майбутні подорожі.


16 жовтня 2005 року відбувся рекламно-пізнавальний тур „Перлини садово-паркового мистецтва Чернігівщини”, який було організовано Інститутом туризму Федерації профспілок України та компанією „Мастер-класс”.
До участі в турі було запрошено представників різних ЗМІ. Маршрут, що розпочався з Києва, пролягав через м. Бровари, села: Гоголів, Нова Басань, Сокиринці, дендрологічний парк „Тростянець”, смт. Парафіївка, Національний історико-культурний заповідник „Качанівка”, м. Ічня.

Під час подорожі учасники перетнули найбільшу ріку України – Дніпро, а також ріки Трубіж, Удай; ознайомилися з історією населених пунктів уздовж шляху; побачили давні храми; біля м. Прилуки - споруди Густинського Троїцького монастиря (заснований у 1600р.), який відвідував Т. Г. Шевченко та відобразив у своїх акварелях; на 174-му кілометрі маршруту – пам‘ятник кобзарю, сліпому співцю Остапу Вересаю, „українському Гомеру”, який народився у цьому краї. У с. Сокиринці відвідали колишній палац Галаганів і знаменитий Сокиринський парк. Одним з головних пунктів подорожі був дендропарк „Тростянець” - пам‘ятка садово-паркового мистецтва державного значення, один з найкращих європейських парків. Особливість „Тростянця” – його чудова флора, представлена хвойними та листяними породами, завезеними з різних кліматичних зон світу. Засновником дендропарку був І. М. Скоропадський – землевласник, відомий колекціонер рослин, шанувальник старовини, знавець архітектурного мистецтва, меценат. На південному сході Чернігівщини, на берегах річки Смож учасники туру оглянули Національний історико-культурний заповідник „Качанівка”, що був створений на основі палацового ансамблю та парку дворянської садиби, заснованої у 1770-х роках. Ця пам‘ятка садово-паркового мистецтва є єдиною серед українських садиб, що збереглася у комплексі. Складова заповідника – Качанівський парк, виплеканий трьома поколіннями Тарновських, є одним з найбільших у Європі. У с. Петрушівка відвідали осередок зеленого туризму. Під час туру було проведено пізнавально-еногастрономічну програму та перше засідання Прес-клубу „Сам собі сомельє”. Учасники туру продегустували справжнє українське вино від ТД „Масандра” та отримали багато цікавої інформації про виноробство України та такі вина, як „Херес”, „Портвейн”, „Мадера”, „Мускат білий Червоного каменя”. Безумовно, охопити все різноманіття пам‘яток природи, історії, архітектури, мистецтва на шляху, запропонованому у цій екскурсії, – неможливо, але це наочний приклад того, як можна розширити діапазон пізнання об‘єктів краєзнавства. Створити інші тематичні екскурсії, і не тільки по цьому краю, але й в інших туристичних регіонах України.


Спільний проект Інституту туризму та Інституту історії України НАНУ
З 14 до 15 жовтня відбувся спільний проект Інституту туризму та Інституту історії України НАНУ у формі туристичної подорожі.

Подорож проходила за маршрутом: Київ – с. Богданівка (Батьківщина українського майстра пензлю - художниці Катерини Білоконь) - Дібрівський кінний завод – с. Великі Сорочинці (Батьківщина видатного письменника М.В.Гоголя) – с. Ярески (місце зйомок кінофільмів „Земля”, „Звенигора” відомого українського режисера О.П Довженка.) – с. Гоголеве (маєток-садиба родини Гоголя) – смт. Диканька – смт. Опішня (національний музей-заповідник гончарного мистецтва) – с. Хомутець (родинний маєток Муравйових-Апостолів) – Мгарський монастир – с. Березова Рудка (родинний маєток Закревських). Організація цього проекту – вдале поєднання туристичного менеджменту в особі Інституту туризму ФПУ та академічної науки в особі Інституту історії України НАНУ, науковці якого надали методичну допомогу в екскурсійно-інформаційному забезпеченні маршруту: документи, архівні матеріали тощо. Унікальні, пов‘язані з історією, культурою та краєзнавством місця відвідин нікого не залишили байдужими, особливо щодо їх збереження для майбутніх поколінь. Тому викликає обурення незадовільний стан деяких пам‘яток старовини, їх занедбаність, руйнація, зокрема - маєтку Муравйових-Апостолів та інших об‘єктів. В майбутньому планується здійснити цілий ряд нових спільних проектів, наукових експедицій, „круглих столів”, семінарів.


Останні осінні змагання
8 жовтня 2005 р. у Биківнянському лісництві (біля станції метро „Лісова”) проводились змагання з велоорієнтування „Закриття сезону 2005”.

У змаганнях взяли участь студенти Інституту туризму, які посіли такі місця: І місце - Калюжний Олег (ІІ група), ІІ місце – Гінда Євген (ІІ група), ІІІ місце - Харченко Олександр (ІІ група), VII місце – Четверик В‘ячеслав (І група). 9 жовтня 2005 р. на каналі ТЕЦ-5 (біля станції метро „Видубичі”) відбулися змагання з техніки водного туризму „Закриття сезону 2005”. Серед учасників були студенти Інституту туризму під керівництвом майстра спорту Шумілова О.Л. у складі: Кожухова Наталія, Калюжний Олег, Гінда Євген, Балакай Анатолій, Масіч Антон. Команда посіла ІІ місце у загальному командному заліку; ІІІ місце - у змаганнях на двомісних байдарках (змішаний екіпаж – Кожухова Н., Калюжний О.); ІІІ місце - у змаганнях на двомісних катамаранах – (змішаний екіпаж - Кожухова Н., Шумілов О.); IV місце – у змаганнях на двомісних байдарках (чоловічий екіпаж – Балакай А., Масіч А.). Вітаємо всіх переможців та бажаємо їм якнайкраще підготуватися до нового сезону !


І місце на V Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт
З 6 до 7 жовтня 2005 р. у м. Ялта проходив V Всеукраїнський конкурс дипломних робіт студентів-випускників 2005р. з напряму підготовки 0502 ``Менеджмент`` за номінацією ``Менеджмент готельно-ресторанного та туристичного бізнесу``.

Всього на конкурс було представлено 49 дипломних робіт з 14-ти вищих навчальних закладів України. З кожним роком цей конкурс набуває все більшої значимості. Метою конкурсу є залучення талановитої молоді до наукової діяльності, підвищення престижу науки у студентському середовищі. Авторитетне журі присудило І-е місце за освітньо-кваліфікаційним рівнем „спеціаліст” дипломному проекту "Організація автобусної подорожі „Фортецями та монастирями Південної Волині”", розробленому авторським колективом студентів-випускників Інституту туризму ФПУ у складі: Федорченко В., Візерський С., Косачова С., керівник проекту – к.іст.н. Попович С.І. Щиро вітаємо авторський колектив з перемогою !


Урочисте закриття сезону
1 жовтня 2005 року відбулося урочисте закриття сезону київського туристичного клубу водного туризму „4 сторони”.

У змаганнях з техніки водного туризму виступила команда студентів ІІ курсу Інституту туризму у складі: Музиченко Вікторія, Масіч Антон, Максимчук Артем, Балакай Анатолій. Змагання проходили у 4 етапи: І етап – гонка на катамаранах, ІІ етап – рятувальні роботи на байдарках, ІІ етап – гонка на каяках, ІV – перетягування канату на катамаранах. Всього у змаганнях взяло участь 6 команд, серед яких команда Інституту туризму посіла почесне призове ІІІ місце, з чим їх і вітаємо !


Крим, Ялта, „ВИНОФЕСТ - 2005”
З 26 вересня до 28 вересня 2005 р. у м. Ялта, АР Крим відбувся 2-ий Європейський конгрес сільського туризму „Розвиток та інтеграція через сільський туризм”. В роботі Конгресу взяли участь понад 200 учасників з Європи, Азії та країн СНД.

У програмі конгресу одним із заходів було проведення IV Міжнародного фестивалю вина та професійної майстерності „ВИНОФЕСТ - 2005”. Фестиваль було організовано Всеукраїнською Асоціацією виноробів і сомельє та компанією ``Майстер-клас`` за підтримкою спонсорів. Серед партнерів фестивалю був Інститут туризму ФПУ, на базі якого створена та діє Школа сомельє. Велика святкова програма фестивалю складалась з багатьох конкурсів, акцій та вікторин, серед яких були: VIP-дегустація колекційних вин ТМ „Інкерман”, VIP-дегустація колекційних вин ТМ „Масандра”, VIP-дегустація колекційних вин ТМ „Голіцинські вина”, IV Всеукраїнський конкурс сомельє, VIP-акція „Захід сонця на березі моря від Діоніса”, III Всеукраїнський конкурс барменів, „Бармен-шоу”, „Коктейль-шоу”, дефіле моделей „AVANTI”, виступи танцювального гурту та ін. Де б не проходив „ВИНОФЕСТ”, він завжди є яскравою подією у туристичному житті України, що приносить задоволення глядачам та учасникам, серед яких, як завжди, були студенти та працівники Інституту.


Святкуємо 27 вересня – Всесвітній день туризму та День туризму в Україні
25 вересня 2005 р. у південній частині Гідропарку відбулося святкування Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні, що було організовано Фондом розвитку туризму і краєзнавства учнівської та студентської молоді „ФРУКТ”.

Фонд було засновано як громадську організацію на базі відділу туризму та краєзнавства Київського палацу дітей і юнацтва 5 років тому. У проведенні свята активну участь взяли і студенти Інституту туризму – члени секції велотуризму. Вони продемонстрували свої навички та вміння у велотехниці, а також разом із керівником секції О.Л.Шуміловим надали можливість багаточисельним бажаючим відчути себе на декілька хвилин вело туристами. Інститут туризму виступив спонсором цього святкового заходу.


Клуб зустрічей (Центру РАФТ Інституту туризму) з видатними мандрівниками XX та XXI ст. знову гостинно відчиняє двері
21 вересня 2005 р. відбулася зустріч з видатним альпіністом Віктором Назаренком – „сніговим барсом”, інструктором з альпінізму ІІ кат., VIP-1 star. У травні 2005 року члени Харківського обласного клубу альпіністів, директором якого є Віктор Григорович, здійснили сходження на найвищу гірську вершину планети Еверест (8848 м.).

Відомо, що гори ставлять людині дуже високі вимоги, і перебування на маршруті без додаткової підтримки стає небезпечним не тільки для здоров`я, але й для життя альпініста. Попри надзвичайні навантаження, альпіністи під час сходження зберегли високу працездатність й контроль над ситуацією в «зоні смерті» (вище 8000 м). Всім присутнім цікаво було дізнатись, як проходило сходження на Еверест; яким чином були досягнуті такі високі результати; як домогтися ефективного відновлення сил при будь-якій активній діяльності; побачити фото та відео матеріали про цю експедицію. Наприкінці зустрічі всі присутні щиро побажали Віктору Григоровичу нових звершень та подолання нових вершин, бо, як відомо, „лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал”.


Перше місце у традиційному зльоті туристів м.Києва
З 16 до 18 вересня 2005 р. відбувся VIII традиційний зліт туристів м. Києва поблизу с. Ново – Петрівці (Київська область), присвячений 62-ій річниці звільнення Києва від німецько-фашистських загарбників.

У зльоті взяли участь 10 команд, які представляли туристські клуби, збірні команди районів, навчальні заклади міста, серед них – команди КУТЕПу, Університету фізичної культури (торішні переможці), Університету народного господарства та економіки, НТУ „КПІ” та інші. Змагання проходили на спортивних дистанціях з пішохідного, гірського, водного та велосипедного туризму. Виборюючи перемогу, команда Інституту туризму посіла перше місце у загальнокомандному заліку серед команд-учасниць та перше місце серед команд вищих закладів. Активна участь у всіх видах спортивно-залікової та конкурсної програм принесла також призові місця: гірський туризм – І місце, велотуризм – ІІ місце, пішохідний туризм – ІІІ місце, водний туризм - ІІІ місце; конкурс на „Кращий звіт про туристичну подорож” - два І місця, конкурс на “Кращий фотознімок” – І місце, конкурс на „Кращий бівуак” – І місце, конкурс на „Кращий фотомонтаж” – ІІІ місце. Перемога стала можливою завдяки згуртованості й єдності команди та черговим доказом того, що в Інституті туризму завжди приділялась велика увага оздоровчому, спортивному, пізнавальному, екологічному та іншим напрямам активного туризму.


Виїзний практичний семінар до Дня туризму
З 17 до 19 вересня відбувся цільовий семінар у формі виїзного практичного заняття.

Метою семінару було ознайомлення викладачів Інституту туризму з історико-культурною спадщиною, унікальними природними об‘єктами та туристичною інфраструктурою півдня України. Учасники подорожі відвідали регіональний парк „Гранітно-степове Побужжя”, національний історико-археологічний заповідник „Ольвія” ; ознайомилися с туристичною інфраструктурою курорту „Очаків”; побували на Кінбурнській косі, острові Березань (оспіваному ще Пушкіним як острів Буян) – місці страти революціонера П.П. Шмідта. Не по-осінньому лагідна погода та купання у теплих хвилях Чорного моря залишили приємні спогади та відчуття. На зворотному шляху група відвідала один з найунікальніших музеїв (колись це була ракетна база) – музей ракетних військ стратегічного призначення. Всі знання, набуті викладачами під час подорожі, обов‘язково будуть донесені до студентів, щоб зацікавити їх і спрямувати до цього маршруту.


З ювілеєм !
Сокол Тетяну Георгіївну, завідуючу кафедри спеціальних туристичних дисциплін, справжнього фахівця туристичної галузі, наставника студентської молоді та чудову колегу щиро вітаємо з ювілеєм !

Зичимо творчих зльотів і нових професійних досягнень, цікавих подорожей та зустрічей, добробуту та процвітання, щастя та долі !


Перші осінні перемоги
10 вересня 2005 р. у Гідропарку відбулися IV відкриті змагання зі спортивно-оздоровчого туризму „Пам‘яті товариша”, присвячені Всесвітньому Дню туризму та Дню туризму в Україні, Дню фізичної культури та спорту.

Щиро вітаємо переможців змагань – студентів Інституту туризму: Кожухову Н.Ю, Байнака О.В., Неборч А.М., Харченка О.С., Арзамазцева А.О., Балакая А.В. і зичимо нових звершень !


Вітаємо студентство та працівників Інституту туризму з 1 вересня - Днем знань, набуття яких допоможе здійснити високі мрії та піднятися на життєві вершини !


Посвячення у студенти – незабутній та урочистий момент у житті кожного першокурсника Інституту туризму ФПУ
30 серпня 2005р. 5 автобусів з першокурсниками та працівниками Інституту вирушили у дводенну подорож Черкащиною.

В Інституті давно існує чудова традиція здійснювати посвячення у студенти не буденно, а робити його особливим, оригінальним і незвичайним святом, таким, щоб воно запам‘яталося принаймні на все студентське життя. До цього чотири роки поспіль започатковане Інститутом туризму ФПУ посвячення відбувалося на найвищій вершині Карпат - г. Говерла, в минулому році - у географічному центрі Європи. У цьому році родзинкою посвяти було здійснення її у формі виїзного практичного заняття за маршрутом Київ – Холодний Яр – Суботів – Чигирин – Черкаси – Київ. Перші захоплюючі враження отримали студенти від відвідування історико-культурної пам‘ятки - реліктового лісового масиву Холодний Яр, де в 30-х роках XVIII ст. була організована Холодноярська Січ. Цей ліс на десятки років став головною базою гайдамаків, яких у 1768 р. очолив Максим Залізняк. Під величезним 1200-літнім дубом Максима Залізняка, оспіваного ще Тарасом Шевченком у поемі „Гайдамаки”, окрім посвяти у студенти, відбулася весела посвята у „козаки” та „козачки”. За переказами саме під цим дубом призвідники Коліївщини (повстання 1768р.) освячували свою зброю. Ще два роки тому Інститут туризму разом з ДП „Черкаситурист” взяли під свою охорону територію та встановили за власний кошт навколо дубу кований паркан. Біля цього історичного місця першокурсники склали клятву на вірність Україні, отримали грамоти на честь посвяти в студенти та козаки, фірмові футболки Інституту туризму. Далі маршрут пролягав через Суботів – родовий маєток славного гетьмана Богдана Хмельницького, де в Іллінській церкві було поховано гетьмана. Нових вражень додали відвідини Національного історико-культурного заповідника „Чигирин” – колишньої гетьманської столиці. Завершенням дня став урочистий прийом, анімаційна програма з концертом і дискотекою у туристичному комплексі „Росава” (м.Черкаси). Вранці, отримавши свій перший сухий похідний пайок, першокурсники вирушили до священного для всіх українців місця – Чернечої гори у м.Канів – місця вічного спочинку Великого Кобзаря. Музейна колекція Шевченківського національного заповідника у Каневі нараховує понад 20 тис. унікальних пам’яток, окрасою яких є меморіальні речі та офорти Тараса Шевченка, рідкісні видання його книг, цінні архівні документи тощо. Кульмінацією урочистості посвяти було покладання живих квітів до могили Т.Г.Шевченка. Першокурсників привітали: ректор Інституту туризму ФПУ - Слободян П.М., директор Шевченківського національного заповідника „Тарасова гора” – Ліховий І.Д., генеральний директор ДП „Черкаситурист” – Петренко М.І., перший проректор Інституту туризму ФПУ – Попович С.І., проректор з наукової роботи та післядипломної освіти – Науменко Г.П. Завдання ознайомлення першокурсників з історико-культурною спадщиною, унікальними об‘єктами природи, інфраструктурою туризму було виконано. Відбулося гармонійне поєднання перших студентських кроків з майбутнім фахом. У попередні роки під час посвяти студенти піднімалися на географічні височини, в цьому році – мали змогу прилучитися до духовних вершин українства. І цю можливість студентам дала Черкащина, найдавніші залишки людських поселень на території якої датуються 6-3 тис. до н.е. Задоволені першокурсники, яких подорож об‘єднала в згуртований колектив, висловили щирі слова подяки за організацію незабутньої посвяти у студенти керівництву Інституту туризму ФПУ, лідеру туристичного бізнесу Черкащини - генеральному директору ДП „Черкаситурист” – Петренку М.І., а також великому патріотові, сподвижнику музейно-просвітницької справи Ліховому І.Д.


Літня подорож по Закарпаттю на велосипедах
З 14 липня до 26 липня 2005р. велотуристи Інституту туризму здійснили довгоочікуваний похід ІІІ категорії складності протяжністю 664 км територією Закарпатської області.

Під керівництвом студента ІV курсу Калюжного Олега та під наглядом інструктора-методиста Центру розвитку активних видів туризму – майстра спорту Шумілова О.Л. група у складі: Дорошенко К.В., Кожухової Н.Ю., Степаненко О.М., Харченка О.С., Гінди Є.В. під час подорожі подолала на велосипедах безліч перешкод, серед яких: перевал Ужок у с. Розтока (895 м); перевал Менчул перед смт. Воловець (900 м); перевал Гукливий; 4 броди через р. Віча; перевал Озерянський поблизу оз. Синевір; перевал Гатар та багато ін. І все це задля того, щоб помилуватися неповторною красою самобутнього краю та прилучитися до історичних об‘єктів Закарпаття. Серед їх розмаїття були: замок „Паланок” XIV-XVII ст. і Свято-Миколаївський жіночий православний монастир 1806р. (м.Мукачево); Чинадіївський замок XVст. і замок графа Шенборна 1890р. (м.Чинадієво); пам’ятник поштарю Федору Фекеті (м.Перечин); парк-дендрарій реліктових та екзотичних рослин XIX ст. (с.Великий Березний); дерев‘яна церква XVIII (с.Кострино); Михайлівська дерев`яна церква 1745р. (с.Ужок); водоспад Шепіт (с.Подобовець); жіночий монастир (с.Липча); Теребля-Ріцька ГЕС (с.Нижній Бистрий); озеро Синевір (с.Синевірська Поляна); дерев‘яна церква XVIII ст. (с.Негровець); історико-культурний центр „Колочава” (с.Колочава); Свято-Миколаївський монастир, реформаторська церква XIV ст., будівля гімназії, руїни замку XI-XII ст. (м.Хуст); палац з парком барона Перені XV ст., костьол Вознесіння XIV ст. (м.Виноградів); готичний костел XV ст. (м.Берегове); руїни замку тамплієрів XIII ст., винні погреби XVI ст., винзавод „Леанка” (м.Середнє); руїни Невицького замку XIV ст. (с.Невицьке); Хрестовоздвиженський кафедральний собор 1646 р., Ужгородський замок фортеця X-XVI ст., Закарпатський музей народної архітектури та побуту. Були відвідані близько 10 джерел мінеральних вод у с.Поляна, с.Сіль, с.Келечин, с.Стройне, с.Вучкове, с.Сойми, с.Верхній Бистрий, де прохолодна джерельна вода здавалась після довгої дороги найкращим у світі вишуканим напоєм. Зроблені під час подорожі знімки ще довго нагадуватимуть учасникам про чудові часи, проведені у Закарпатті влітку.


Вітаємо всіх абітурієнтів, які успішно склали вступні випробування та стали студентами Інституту туризму Федерації профспілок України !
Хай таланить !


Водна подорож по Південному Бугу.
З 29 червня до 6 липня 2005 р. група студентів Інституту туризму під керівництвом майстра спорту зі спортивного орієнтування Калінкіна О.Б. здійснила водний похід ІІ категорії складності по річці Південний Буг .

Розпочавши маршрут з мальовничого м. Гайворон, що на Кіровоградщині, та подолавши 150 км, група закінчила сплав у м. Первомайську Миколаївської області. На своєму шляху туристи подолали низку складних перешкод, серед яких - відомі Мигійські пороги (Червоні ворота), ознайомилися з самобутньою та чарівною природою південної частини України. Поєднання фізичного загартовування з відпочинком залишили приємні спогади та чудову засмагу . А попереду на туристів Інституту чекають складні та цікаві маршрути по Українським Карпатам і Криму.


З 7 до 17 червня 2005 року була проведена навчальна виїзна практика студентів ІІІ курсу Інституту туризму ФПУ.
За 11 днів практики студенти проїхали понад 3000 кілометрів дорогами Центральної та Західної України та ознайомилися з природними, історико-культурними, соціально-економічними ресурсами та інфраструктурою відпочинку.

Під час практики студенти відвідали визначні місця України: замки Львівщини – в Підгірцях, Золочеві, Олеську; фортеці в Кам`янці-Подільському та Хотині, культові релігійні споруди жіночого монастиря в с. Зимне, чоловічого монастиря Св. Миколая у с. Крехів, чоловічого монастиря в Уневі, Домініканський костел у м. Жовква, собор Св. Юра у Львові, Манявський скит, а також культові споруди хасидів у Меджибожі. Надзвичайне враження на студентів справив Національний Чернівецький університет. Також студенти відвідали музеї видатних діячів української історії та культури – Лесі Українки (с. Колодяжне), І. Стравинського ( с. Устилуг) та С. Бандери (с. Старий Угринів). Програмою практики було передбачено відвідання гідросферного заповідника в Оконську Волинської області, де знаходиться унікальна пам`ятка природи – джерела з кришталево чистою водою, температура якої і взимку, і влітку становить + 8 градусів. Завершальним акордом весняної практики став відпочинок на Шацьких озерах, під час якого вони здійснили похід на човнах по озеру Світязь.


Велосипедні змагання у Голосіїві.
З 23 до 26 червня 2005 р. у Голосіївському лісопарку м. Києва відбувся Чемпіонат України з техніки велосипедного туризму.

Команда Інституту туризму ФПУ на чолі з тренером - майстром спорту Шуміловим О.Л. виступила у складі: Калюжний О.М., Четверик В.В., Нікітін О.А., Піскун О.В., Дорошенко К.В. Змагання проводились на двох дистанціях IV класу: - велоралі - командні змагання; - комплексна дистанція - особисто-командні змагання з проходженням дистанцій ``Фігурного водіння велосипеду``, ``Тріалу`` та ``Велокросу``. Результати змагань визначалися по кожній з дистанцій та у загальному заліку. Як і завжди, команда Інституту показала високі результати. У загальному заліку з техніки велосипедного туризму вона посіла ІІ місце; на дистанції велоралі - ІІ місце; в комплексній програмі (фігурне водіння велосипеду, крос, тріал) - ІІІ місце. В особистій першості на комплексній дистанції з техніки велосипедного туризму ІІ місце посів Калюжний О.М. Вітаємо всіх учасників змагань з перемогою та бажаємо нових досягнень !


Оглядова екскурсія „Київ – столиця України”
20 червня 2005 року туристсько-екскурсійний центр Інституту туризму ФПУ організував оглядову екскурсію по Києву за замовленням громадської організації ``Спілка колишніх малолітніх в’язнів фашистських концтаборів ``Дитинство, обпалене війною````.

В екскурсії взяли участь громадяни Росії, Білорусі, України та США, які були малолітніми в’язнями фашистських концтаборів Освєнцим та Майданек. Вони прибули до Києва на заходи, присвячені 60-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні та 60-річчю відкриття Спеціалізованого дитячого будинку №13. Екскурсію проводила досвідчений екскурсовод Жигалова Світлана Леонідівна. Навесні 2005 року виповнилося 60 років з дня відкриття Спеціалізованого дитячого будинку №13, що знаходився у м.Києві по вулиці Осеєвській, 34 ( нині вул.Герцена, 36). Відразу після закінчення Великої Вітчизняної війни першими мешканцями цього будинку стали діти, які були звільнені російськими військами з-за грат нацистських концтаборів. У тих, хто дивом вижив серед того жаху, й досі пече незагойна рана: підірване голодом та знущаннями здоров’я. І ось, через багато років, вже літні люди, знов зібралися разом для того, щоб пригадати ті роки, вшанувати пам’ять своїх однолітків, які, беззахисні, голодні та виснажені, не витримали того страхіття й померли за колючим дротом. Теплим літнім сонечком зустрів оновлений Київ своїх гостей. І хоча по всьому світу розкидала їх доля, ніколи екскурсанти не забудуть красу Софійського та Михайлівського соборів, цілюще джерело Флорівського монастиря, архітектурні ансамблі Подолу та Печерську. Учасники екскурсії особливу подяку висловили екскурсоводу Жигаловій Світлані Леонідівні за цікаву розповідь про історію міста.


Навчальна практика з активного туризму
З 27 травня до 4 червня 2005 р. була проведена практика студентів ІІ-го курсу Інституту туризму ФПУ з основ організації активних форм туризму.

Практику було організовано Центром розвитку активних видів туризму Інституту на лікувально-оздоровчому комплексі ``Лісовий`` поблизу с.Скоморохи Бучацького району Тернопільської області. Впродовж практики студенти мали змогу ознайомитися з роботою комплексу, здійснити дводенний сплав річкою Дністер, поринути у лабіринти печер Вертеба та Млинка, пройти територією національного парку ``Дністровський каньйон`` і стежками пішохідно-краєзнавчих маршрутів до Сріблястих водоспадів і Джуринецького, що є найвищим рівнинним водоспадом в Україні (висота 16 м). Студенти відвідали центр греко-католицизму України в с. Зарваниця та Почаївську Лавру, ознайомившись з особливостями організації маршрутів релігійного туризму в Україні. Студенти побували у м. Кременець, де піднялися на Замкову гору. Цікавими були відвідини Борщівського районного краєзнавчого музею, де зібрані унікальні матеріали з історичного минулого краю. Задоволені, з новими враженнями та приємними спогадами повернулися студенти до Києва.


Подання статей до Збірника наукових статей з проблем міжнародного туризму подовжено до кінця липня 2005р.
Інститут туризму ФПУ у четвертому кварталі 2005 р. планує видати Збірник наукових статей, присвячених проблемам міжнародного туризму.

Пропонується розгляд таких тематичних блоків: 1. Проблеми міжнародного туризму в контексті сталого розвитку:  Сучасні тенденції розвитку.  Динаміка розвитку міжнародного туризму кінця ХХ- початку ХХІ ст.  Правове регулювання.  Світове співробітництво в галузі туризму.  Наукове забезпечення туристичної діяльності.  Новітні інформаційні технології на туристичному ринку. 2. В`їзний (іноземний) туризм в Україні:  Динаміка розвитку в`їзного туризму в Україні та окремих регіонах.  Проблеми формування ринку іноземного туризму в Україні.  Економіка й управління іноземним туризмом в Україні.  Основні чинники формування туристичних регіонів і центрів в`їзного (іноземного) туризму в Україні.  Питання інфраструктури іноземного туризму в Україні: регіональний огляд.  Підготовка спеціалістів для іноземного туризму. 3. Виїзний туризм в Україні:  Динаміка розвитку виїзного туризму в кінці ХХ- на початку ХХІ ст.  Формування ринку виїзного туризму.  Методи дослідження конкурентного середовища на ринку виїзного туризму.  Інновації в системі обслуговування туристів, що виїжджають за кордон. 4. Історія туризму в країні (регіоні). Автори можуть надіслати рукописи статей обсягом 12-24 стор. тексту, набраного на комп`ютері у текстовому редакторі Microsoft Word (друкованих та у вигляді файлів на дискеті). Мова за бажанням автора – українська або російська, англійська. В тексті мають бути посилання на джерела. До рукопису слід додати відомості про автора: прізвище, ім`я, по-батькові, місце роботи, посада, науковий ступінь, адреса, телефон. Термін подачі рукописів – квітень-травень 2005 р. Адреса: 04074, м. Київ, вул. Вишгородська, 12. Інститут туризму ФПУ, Редакційно-видавничий відділ. О. І. Лугова. E-mail: instur@gu.kiev.ua


Книжкові новинки компанії ``Dinternal Books`` представлені в Інституті туризму
27 травня 2005 р. на кафедрі іноземних мов відбулася лекція-семінар ``Communicative Approach in Teaching English``.

Компанія ``Dinternal Books`` люб‘язно надала можливість викладачам кафедри ознайомитися з новинками-книжками видавництв Longman, Penguin. Була організована пересувна виставка підручників англійською мовою: різноманітні словники, підручники з граматики, книги для читання на дозвіллі, книги з підготовки до здачі іспиту англійською мовою ``First Certificate``. Під час семінару викладачі кафедри були студентами, а їх викладачем - Роберт Девні, представник компанії ``Dinternal Books``, для якого англійська мова - рідна. Роберт обґрунтував те, що єдино вірним принципом методики викладання іноземної мови є PPP - Presentation, Practice, Production. Скориставшись цим методом на практиці, викладачі кафедри під час семінару набули певних знань та вмінь в застосуванні комунікативного підходу до викладання іноземної мови. Сподіваємося на плідність подальших стосунків з ``Dinternal Books``.


ІХ традиційний туристський зліт - ``сімейне`` свято Інституту туризму ФПУ
16 травня 2005 року на галявині парку ``Березовий гай``, що на Пріорці (Куренівка), відбувся ІХ традиційний туристський зліт Інституту туризму ФПУ.

У зльоті взяли участь більше 300 студентів і працівників Інституту. З‘явилися нові конкурси та види змагань, до яких з задоволенням прилучилися і студенти, і викладачі. Програма зльоту складалася з 3 частин. Перша частина проходила у вигляді туристського ярмарку, де кожна команда (а їх було 8) виступала як туристична фірма, рекламуючи тур з активного туризму. Театралізоване дійство, насичене гумором і вигадками, принесло задоволення як виконавцям, так і глядачам. Найвищі оцінки журі отримали фірми - ``Вело-еліта`` , ``Ульот``, ``Гармонія``, ``Кі-тур``. Друга частина - туристсько-спортивна - пройшла динамічно та весело. На всіх етапах: ``Екстремальний туризм``, ``Спелеотуризм``, ``Велотуризм``, ``Водний туризм`` та інших команди-учасники продемонстрували спритність, кмітливість, винахідливість та фізичну загартованість. Третя частина була урізноманітнена змістовними конкурсами. Конкурс ``Мови світу`` (готувала кафедра іноземних мов Інституту), вимагав від учасників відповідних знань з іноземної мови. Знання з краєзнавства знадобилися студентам на етапі ``Країни світу`` (готувала кафедра спеціальних туристичних дисциплін Інституту). А ``Кращий туристський конкурс`` викликав особливе пожвавлення серед присутніх тоді, коли учасниками одного із запропонованих конкурсів виступила команда викладачів разом із першим проректором та головним суддею Поповичем С.І. ІХ традиційний зліт було з гумором визначено як ``солодкий``, тому що переможців було нагороджено, окрім традиційного пирога завбільшки за метр, шоколадними медалями, цукерками та іншими солодощами. Але головним подарунком була, звичайно, радість спілкування та причетність до святкового традиційного ``сімейного`` зльоту, що був організований Центром розвитку активних форм туризму (РАФТ) на чолі зі старшим викладачем Тодоренко О.В.


Змагання на честь відкриття Міського клубу водного туризму
15 травня 2005 р. команда Інституту туризму у складі Калюжного Олега, Балакая Анатолія, Гінди Євгена, Степаненко Оксани взяла участь у змаганнях з водного туризму.

Змагання, що проходили у парку ``Дружба народів``, були організовані клубом ``Чотири сторони`` і присвячені довгоочікуваному відкриттю Міського клубу водного туризму. Вісім команд (з 4-ьох учасників кожна) виборювали місця у таких видах змагань: гонка, естафета та перетягування канату на байдарках. Воля до перемоги принесла чудові результати команді Інституту туризму: І-е місце в загальному заліку та в усіх видах змагань. Вітаємо нашу команду переможців з високими показниками!


Подорож південними областями України
З 6 до 9 травня 2005 року група студентів ІV курсу та працівників Інституту туризму ФПУ здійснили подорож південними областями України.

Програма маршруту була насиченою та різноманітною: відвідали регіональний ландшафтний парк ``Гранітно-степове Побужжя`` з неповторними краєвидами, де можна доторкнутись до найдавніших на планеті геологічних утворень - порід Архейського періоду; побували у дендропарку та зоопарку біосферного заповідника ``Асканія-Нова`` - найстарішого об‘єкту природно-заповідного фонду України; відчули неповторність й своєрідність цілинного степу з його ароматним повітрям. Цікавим було також знайомство з розкопками древньої Ольвії, історія якої сягає VI сторіччя до нашої ери, а також унікальним і знаковим історико-культурним заповідником ``Кам‘яна могила`` поблизу Мелітополя - об‘єктом, що протягом тисячоліть був святилищем древніх. Завершилась подорож у Запоріжжі знайомством з історією міста та запорізького козацтва, оглядом Дніпрогесу та старовинних пам‘яток острова Хортиця - найбільшого острова на Дніпрі. У майбутньому цей маршрут стане традиційним для студентів Інституту туризму та буде запропонований для широкого загалу на ринку туристичних послуг Києва.


У нову туристичну мандрівку на велосипедах
З 30 квітня до 8 травня 2005р. колективом велосекції Інституту туризму (керівник - майстер спорту з туризму Шумілов О.Л.) було прокладено нові цікаві велосипедні маршрути.

Маршрут загальною протяжністю 400 км (велопохід І категорії складності) та 500 км (велопохід ІI категорії складності) пролягав територією Київської Чернігівської, Сумської областей через міста Новгород-Сіверський, Шостка, Глухів, Путівль, Конотоп, Качанівка, Тростянець, Сокиринці, Прилуки, кожне з яких має свою неповторність, історичне минуле та цікаві пам‘ятки архітектури. Своєрідний дух старовини у поєднанні з насиченими весняними запахами створював особливий піднесений настрій. Найбільше враження на велотуристів справили: у Новгород-Сіверському - Тріумфальна брама ХІХст., перша гімназія ХІХ ст., Миколаївська церква ХVIII ст., Ілл‘їнська дерев‘яна церква XVI ст., побудована без жодного гвіздка; у Глухові - Анастасіївська та Миколаївська церкви, Преображенський монастир; у Путівлі - Спасо-Преображенський монастир; у Конотопі - Краєзнавчий музей; у Качанівці - вишуканий ландшафтний парк з садибами ХІХ ст., Георгіївська церква та музей побуту та меблів; у Тростянці - ландшафтний дендропарк гетьмана Скоропадського; у Сокиринцях - садиба ХІХ ст. та екзотичний парковий міст ХІХ ст.; у с. Густиня біля Прилук - Святотроїцький жіночий монастирський комплекс. Такий вид активного туризму як велосипедні подорожі стає все більш популярнішим і особливим, бо надає чудову можливість безкоштовно пересуватися на великі відстані і відвідувати різні цікаві місця, до яких неможливо дістатись іншим видом транспорту. Під час таких подорожей якось особливо відчуваєш любов до рідної землі і захоплення її неповторною красою.


По Дніпру, по хвилях
З 25 до 27 квітня 2005 р. 18 студентів Інституту здійснили водний туристський похід по річці Дніпро.

Студенти Інституту розпочали водний похід з північної околиці Києва - Оболоні, потім під сьома мостами дісталися до м. Українка неподалік Трипілля, зробивши ночівлю на одному з мальовничих островів біля Кончі-Заспи. Не всім випадає нагода пропливати під сталевим мереживом мостів, милуватися величною Лаврою, Андріївською церквою та іншими стародавніми пам‘ятками з самого Дніпра. Ще один іспит на гарну фізичну підготовку та навички володіння байдарками додав життєвого досвіду нашим студентам.


Конкурс ``Краща курсова робота - 2005``
З 18 до 22 квітня 2005 р. серед студентів ІІ курсу Інституту туризму ФПУ проходив конкурс на кращу курсову роботу з предмету ``Туристичне країнознавство``.

Конкурс було організовано кафедрою спеціальних туристичних дисциплін. Екзаменаційна комісія після представлення та захисту робіт визначила 4 найкращі конкурсні роботи: -``ТУРИСТИЧНІ РЕСУРСИ ФЕДЕРАЛЬНОЇ ЗЕМЛІ БАВАРІЯ (ФРН)`` - виконала студентка ІІ курсу Костюченко Д.О., науковий керівник - зав. кафедри спеціальних туристичних дисциплін Сокол Т.Г.; -``ТУРИСТСЬКО-ЕКСКУРСІЙНІ РЕСУРСИ ПІВДЕННО-АФРИКАНСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ`` - виконала студентка ІІ курсу Неліпа М.В., науковий керівник - ст. викладач Фастовець О.О.; -``ТУРИСТСЬКО-ЕКСКУРСІЙНІ РЕСУРСИ БАГАМСЬКИХ ОСТРОВІВ`` - виконала студентка ІІ курсу Лойко Ю.Г., науковий керівник - ст. викладач Грибанова С.В. -``ТУРИСТИЧНІ РЕСУРСИ ПІВДЕННОЇ КОРЕЇ `` - виконала студентка ІІ курсу Скотенко О.М., науковий керівник - ст. викладач Килимистий С.М. Переможці конкурсу отримали вітання та були нагороджені дипломами.


Започатковано Олімпіаду з іноземної мови
12 квітня та 14 квітня 2005 р. в Інституті туризму ФПУ було проведено першу студентську Олімпіаду з англійської мови.

Студенти 2-го, 3-го та 4-го курсів змагалися за ``чемпіонський`` титул в таких номінаціях: - лексико-граматичний тест, - тест з перевірки навичок читання та розуміння аутентичного тексту. Вітаємо наших переможців: 2 курс - 1-е місце - Дікарева Тетяна, 2-е місце - Банатова Ірина, 3-є місце - Довганич Дмитро, Гуторова Світлана; 3 курс - 1-е місце - Гречко Анастасія, 2-е місце - Кужін Анастасія, 3-є місце - Горейнова Альона, Борисюк Юлія; 4 курс - 1-е місце - Лазо Анастасія, 2-е місце - Малишкін Євген, 3-є місце - Марчук Аліса. Тестування проходило у комп‘ютерних класах Інституту, тож рівень знань, навичок та вмінь студентів оцінювався об‘єктивно та неупереджено. Результати приємно вразили і студентів, і викладачів. Переможців було нагороджено призами та подарунками. Бажаємо всім студентам успіхів у подальших олімпіадах, які, сподіваємось, стануть традиційними в нашому Інституті !


Новий комп‘ютерний клас - до послуг студентства Інституту туризму
З кожним роком поліпшується матеріально-технічна база Інституту.

Нещодавно було обладнано новий навчальний комп‘ютерний клас, побудований на базі сучасних продуктивних робочих станцій. До його складу входять вісім навчальних робочих місць і викладацька робоча станція. Всі комп‘ютери оснащено 17" високоякісними моніторами, що відповідають стандарту безпеки TCO‘03. Для організації роботи в Інтернет комп`ютери об`єднані між собою в локальну обчислювальну мережу, що через програмний роутер взаємодіє із загальною локальною мережею Інституту та виділеною лінією провайдера Інтернет - LUCKY.NET.

Архів...
 

Наша адреса:
04074, Київ,
вул. Вишгородська, 12
 
Тел./факс: 432-58-00
Тел.: 430-16-61 - підготовче відділення
430-40-04 - Центр зовнішніх зв'язків і маркетингу
430-80-84 - деканат денного відділення
430-66-78 - деканат заочного відділення