This version of the page http://uanic.com.ua/?safety (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-05-26. The original page over time could change.
Hostmaster Ltd. | Safety FAQ
.UA - наш дом. Сделаем его лучшим!
 

Искать домен

Расширенный поиск
Поиск доменов регистранта

Искать nic-handle

 -UANIC
Расширенный поиск
Nic-handle из других баз данных

Операции с nic-handle

Основные ссылки



Техн╕ка безпеки на ринку DNS (системи доменних ╕мен) в Укра╖н╕, або практичн╕ поради у раз╕ виникнення нетехн╕чних проблем ╕з доменом

До адм╕н╕страц╕╖ домену .UA неодноразово звертались ре╓странти, як╕ вважали, що заре╓строван╕ за ними приватн╕ доменн╕ ╕мена другого, третього р╕вня в р╕зних публ╕чних доменах в домен╕ .UA та безпосередньо в домен╕ .UA були в них "вкраден╕" ╖хн╕ми ре╓страторами, недобросов╕сними сп╕вроб╕тниками (зв╕льненими директорами, техн╕чними спец╕ал╕стами) чи ╕ншими сторонн╕ми особами. Дал╕ зазначен╕ основн╕ процедурн╕ моменти, на як╕ варто зважати, аби не втратити статус "держателя" домену, а також поради р╕зних вар╕ант╕в виходу ╕з ситуац╕й, коли Ви ще не втратили такий статус.

  1. Узгодження терм╕нолог╕╖ та вих╕дних положень:
  2. Ви замовили, в т.ч. вже сплатили за оплатну послугу ре╓страц╕╖ за Вами приватного домену, що Ви повинн╕ отримати в результат╕?
  3. Ви з'ясували, що не Ви зазначен╕ як адм╕н╕стратор домену. Що це означа╓ ╕ що необх╕дно вчинити, аби виправити ситуац╕ю?
  4. Чим Ви можете п╕дтвердити, що саме Ви ╓ ре╓странтом?
  5. В admin-c домену Ви, проте у Ваш╕й контактн╕й ╕нформац╕╖ - чужа адреса електронно╖ пошти.
  6. В╕д початку дан╕ про ре╓странта та адресу електронно╖ пошти було зазначено правильно, проте домен все ж "вкрали". Чому таке трапилось? Чи можна швидко зм╕нити все в попередн╕й стан?
  7. Вам не вдалось самост╕йно "повернути" домен, що дал╕?
  8. Чи можна звернутись до адм╕н╕стратора домену з проханням/вимогою вир╕шити доменний сп╕р?
  9. Що може зробити адм╕н╕стратор, якщо виник доменний сп╕р?
  10. Чи можна вир╕шити доменний сп╕р без подання судового позову?
  11. Переговори стор╕н доменного спору.
  12. Третейський розгляд.
  13. Мед╕ац╕я

1. Узгодження терм╕нолог╕╖ та вих╕дних положень

Делегування, адм╕н╕стрування доменних ╕мен в Укра╖н╕ зд╕йсню╓ться в╕дпов╕дно до Правил домену .UA (дал╕ - Правила), як╕ розм╕щен╕ за адресою http://www.hostmaster.ua/policy та чинним законодавством Укра╖ни.

Наголошу╓мо на тому, що незважаючи на усталену практику вживання словосполучення "вкрали" домен, таке формулювання не ╓ правильним, оск╕льки доменне ╕м'я, тобто домен не ╓ об'╓ктом права власност╕ чи об'╓ктом права ╕нтелектуально╖ власност╕, тобто його не можуть вкрасти. Тому коректно вживати "зм╕нено ре╓странта домену" неналежним чином. Так само некоректним ╓ словосполучення "власник домену", яким традиц╕йно називають ре╓странта домену, тобто особу, що бажа╓ користуватися та розпоряджатися або користу╓ться та розпоряджа╓ться певним доменним ╕менем в публ╕чному домен╕ (п. 2.7.1. Правил). Послуги, необх╕дн╕ для техн╕чного забезпечення делегування ╕ функц╕онування доменного ╕мен╕, кр╕м деяких публ╕чних домен╕в, ре╓странту нада╓ ре╓стратор, що працю╓ на п╕дстав╕ договору з адм╕н╕стратором публ╕чного домену (п. 2.7.2. Правил).

В начало

2. Ви замовили, в т.ч. вже сплатили за оплатну послугу ре╓страц╕╖ за Вами приватного домену, що Ви повинн╕ отримати в результат╕?

К╕нцевими отримувачами послуг на ринку DNS (системи доменних ╕мен) в Укра╖н╕ ╓ ре╓странти, як╕ отримують послуги за плату в╕д ре╓стратор╕в.

Формально ре╓странтом (власником) ╓ особа, внесена до Бази адм╕н╕стратора публ╕чного домену в поле admin-c домену (п. 4.21.2. Правил), тобто зазначена як адм╕н╕стративний контакт домену, який самост╕йно обира╓ доменне ╕м'я, визнача╓, як буде використовуватися домен, хто буде зд╕йснювати техн╕чну п╕дтримку домену, може зм╕нювати т╕ чи ╕нш╕ дан╕ в╕дносно заре╓строваного за ним домену, в тому числ╕ в╕дступити ╕нш╕й особ╕ право споживати таку послугу, тобто бути "держателем" домену.

Коли Ви сплатили ре╓стратору за послуги ре╓страц╕╖ за Вами певного домену (зауважимо, що документальне п╕дтвердження зд╕йснення оплати варто збер╕гати протягом всього строку, на який делеговано чи пролонговано домен), ре╓стратор зв╕тував перед Вами про результати надання послуг за укладеним м╕ж вами договором, то зроблено лише половину справи, оск╕льки важливо перев╕рити, чи саме Ви ╓ фактичним ре╓странтом цього домену.

╢диним централ╕зованим джерелом ╕нформац╕╖ щодо делегування та адм╕н╕стрування доменних ╕мен в домен╕ .UA, ╓ Ре╓страц╕йна база домену .UA (надал╕ - База), в н╕й м╕ститься ╕нформац╕я про ре╓странт╕в доменних ╕мен, ре╓стратор╕в, доменн╕ ╕мена, делегован╕ в публ╕чних доменах домену .UA, ╖х категор╕╖ та статус.

Перев╕рити, чи внесен╕ Ви як адм╕н╕стративний контакт певного домену до Бази, можна, скориставшись серв╕сом Whois. Отримана дов╕дка м╕ститиме контактн╕ дан╕ про ре╓странта (╕м'я або найменування орган╕зац╕╖, поштову адресу, телефон), найменування ре╓стратора, який нада╓ послуги з обслуговування домену, (лише в доменах, що делегувались за ╖х участ╕ чи обслуговуються ними), адреси DNS-сервер╕в, ╕нша корисна ╕нформац╕я.

Ре╓странтами можуть бути як ф╕зичн╕, так ╕ юридичн╕ особи. Зауважимо лише, що д╕яти в╕д ╕мен╕ юридично╖ особи в╕дпов╕дно до цив╕льного законодавства Укра╖ни без дов╕реност╕ може лише виконавчий орган юридично╖ особи (наприклад, директор або ╕нша особа, визначена як така в установчих документах юридично╖ особи).

В начало

3. Ви з'ясували, що не Ви зазначен╕ як адм╕н╕стратор домену. Що це означа╓ ╕ що необх╕дно вчинити, аби виправити ситуац╕ю?

Якщо ф╕зична особа ре╓стру╓ домен для власних потреб, то саме вона повинна значитись як адм╕н╕стративний контакт в Баз╕. Якщо домен ре╓стру╓ться в ╕нтересах юридично╖ особи, то юридична особа повинна значитись як адм╕н╕стративний контакт в Баз╕, а не певна ф╕зична особа, яка зд╕йснювала замовлення послуги в╕д ╕мен╕ юридично╖ особи.

В результат╕ перев╕рки даних заре╓строваного за Вами домену, Ви з'ясували, що в пол╕ "адм╕н╕стративний контакт домену" зазначена неналежна особа, наприклад:

  • сп╕вроб╕тник Вашо╖ компан╕╖, в тому числ╕ техн╕чний спец╕ал╕ст, але не власне юридична особа;
  • один з учасник╕в/акц╕онер╕в юридично╖ особи, але не власне юридична особа;
  • ре╓стратор, якому замовляли послугу, в т.ч. його сп╕вроб╕тник;
  • особа, яка за Вашим дорученням зд╕йснила плат╕ж за ре╓страц╕ю домену на Ваше ╕м'я;
  • дизайнер сайту;
  • стороння особа.

Викладене вище означа╓, що незважаючи на те, що нараз╕ домен використову╓ться для Вашо╖ пошти чи адресац╕╖ сайту, Вами ж сплачу╓ться, домен Вам не належить, тобто такий домен вже ╓ потенц╕йно "вкраденим", адже керу╓ Вашим доменом ╕нший суб'╓кт.

Для виправлення описано╖ ситуац╕╖ Ви ма╓те зам╕нити ре╓страц╕йн╕ дан╕ домену. Для цього, перш за все Ви ма╓те перев╕рити, чи ╓ у Вас догов╕рн╕ або ╕нш╕ в╕дносини з особою, чи╓ ╕м'я вказано у пол╕ admin-c ре╓страц╕йних даних домену. Якщо так (в admin-c вказаний ваш ре╓стратор, провайдер тощо), зверн╕ться до нього з проханням привести ре╓страц╕йн╕ дан╕ у в╕дпов╕дн╕сть до вимог Правил домену UA (http://hostmaster.ua) та вказати у пол╕ admin-c фактичного ре╓странта, тобто Ваш╕ дан╕.

Зауважу╓мо, якщо адм╕н╕стративним контактом Вашого домену зазначений Ваш ре╓стратор (в т.ч. Ваш ╤нтернет-провайдер), то це означа╓, що в╕н матиме в╕дпов╕дн╕ адм╕н╕страторськ╕ права, аби припинити надання Вам послуги щодо такого домену з тих чи ╕нших причин та передати його ╕ншому сво╓му кл╕╓нту тощо.

В начало

4. Чим Ви можете п╕дтвердити, що саме Ви ╓ ре╓странтом?

У випадку спору щодо Вашого домену той факт, що саме Ви ╓ ре╓странтом, Ви можете п╕дтвердити чинним договором ╕з Вашим ре╓стратором, в якому обов'язково мають бути зазначен╕ принаймн╕ так╕ положення: дата укладення договору, доменне ╕м'я (доменн╕ ╕мена), строк ре╓страц╕╖ за Вами такого домену, умови оплати, зобов'язання ре╓стратора зазначити ре╓странта як admin-c.

У випадку, якщо ре╓стратор не уклада╓ письмових договор╕в ╕з ре╓странтами, то просл╕дкуйте, аби зазначена в попередньому абзац╕ ╕нформац╕я була в╕дображена в документах на оплату за послуги ре╓стратора.

В начало

5. В admin-c домену Ви, проте у Ваш╕й контактн╕й ╕нформац╕╖ - чужа адреса електронно╖ пошти.

В зазначеному випадку Ви формально ╓ ре╓странтом, проте не Ви ним керу╓те. Пояснимо, що система працю╓ таким чином, що команди на управл╕ння доменом мають надходити з та на зазначену в Баз╕ адресу електронно╖ пошти, а також пов╕домлення системи надходитимуть на цю адресу. У випадку, якщо адреса не Ваша, то згодом з ц╕╓╖ адреси може бути над╕слане пов╕домлення про зм╕ну admin-c, таким чином Ви без Вашо╖ на те вол╕ перестанете бути ре╓стратором домену.

Аби уникнути цього при ре╓страц╕╖ ╕ надал╕ перев╕ряйте, чи правильно зазначена Ваша контактна адреса.

Якщо Ви в╕дсл╕дкували неточн╕сть, то Вам необх╕дно звернутись до Адм╕н╕стратора публ╕чного домену з проханням виправити дан╕ н╕к-хендлу особи, п╕дтвердивши документально особу (для ф╕зичних ос╕б) або направивши в╕дпов╕дний лист в╕д юридично╖ особи, п╕дписаний уповноваженою особою. Додаткову допомогу в таких випадках також можна отримати, звернувшись за адресою: help@whois.com.ua

В начало

6. В╕д початку дан╕ про ре╓странта та адресу електронно╖ пошти було зазначено правильно, проте домен все ж "вкрали". Чому таке трапилось? Чи можна швидко зм╕нити все в попередн╕й стан?

Така ситуац╕я можлива лише в деяких публ╕чних доменах, де не запроваджено документальне п╕дтвердження при зм╕н╕ адм╕н╕стративного контакту, коли п╕дробляють адресу електронно╖ пошти з метою саме "вкрасти" домен. В результат╕ актуальна ╕нформац╕я в Баз╕ зм╕нилася, ╕ ре╓странтом домену ╓ вже ╕нша особа.

В╕дпов╕дно до ст. 62 Конституц╕╖ Укра╖ни "особа вважа╓ться невинуватою у вчиненн╕ злочину ╕ не може бути п╕ддана крим╕нальному покаранню, доки ╖╖ вину не буде доведено в законному порядку ╕ встановлено обвинувальним вироком суду".

Зазначене означа╓, що вчинення злочинних д╕й необх╕дно досл╕дити та довести, а до того зм╕нити в Баз╕ ре╓страц╕йн╕ дан╕ без достатн╕х п╕дстав не можливо.

В начало

7. Вам не вдалось самост╕йно "повернути" домен, що дал╕?

В результат╕ Ваших зусиль Ви все одно не досягли того, щоб саме Ви були зазначен╕ в пол╕ admin-c, проте Ви ма╓те нам╕р користуватись Вашим розкрученим, в╕домим кл╕╓нтам, партнерам, ╕ншим зац╕кавленим особам доменом ╕ згодн╕ сперечатись за домен. Таким чином, ма╓мо справу з доменним спором.

Терм╕н "доменний сп╕р" в╕дпов╕дно до Правил означа╓ будь-який сп╕р, що може виникнути в зв'язку з цими Правилами та ╖х застосуванням, в тому числ╕ в зв'язку з делегуванням, переделегуванням, в╕дм╕ною делегування та використанням доменних ╕мен в домен╕ .UA. Про порядок розв'язання доменного спору зазначено дал╕.

Якщо на п╕дстав╕ тих чи ╕нших в╕домостей Ви припуска╓те, що Ви "втратили" домен через чи╖сь злочинн╕ д╕╖ (п╕дробки документ╕в (договор╕в, наказ╕в тощо), п╕дробки електронних адрес, ╕нших несанкц╕онованих д╕й з використанням комп'ютерно╖ техн╕ки), то Вам необх╕дно звернутись ╕з заявою до правоохоронних орган╕в для порушення крим╕нально╖ справи ╕ розгляду справи судом ╕з винесенням обвинувального вироку щодо ос╕б, що вчинили злочинн╕ д╕╖.

Крим╕нальним кодексом Укра╖ни передбачена в╕дпов╕дальн╕сть за вчинення злочин╕в у сфер╕ використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютер╕в), систем та комп'ютерних мереж ╕ мереж електрозв'язку (ст.ст. 361-363-прим: несанкц╕оноване втручання, створення шк╕дливого ПЗ, використаня його ╕ збут, несанкц╕онован╕ д╕╖ з ╕нформац╕╓ю в зазначених мережах, системах тощо), злочини у сфер╕ службово╖ д╕яльност╕ (ст.ст. 364-370: службове п╕дроблення, недбал╕сть, перевищення влади або службових повноважень тими особами, що вивели сво╖ми д╕ями домени з-п╕д управл╕ння тих ос╕б, як╕ насправд╕ ╓ ре╓странтами, наприклад, директор, який перев╕в домен з юридично╖ особи на ╕ншу особу без достатн╕х п╕дстав ╕ оформлення необх╕дних договор╕в, стороною в яких була б юридична особа, що в╕дступа╓ право на споживання послуги тощо).

В начало

8. Чи можна звернутись до адм╕н╕стратора домену з проханням/вимогою вир╕шити доменний сп╕р?

Б╕льш╕сть ре╓странт╕в, чи╖ права порушен╕, прагнуть, аби адм╕н╕стратор публ╕чного домену став на ╖хн╕й б╕к та в режим╕ "ручного керування" вн╕с в поле admin-c дан╕ ре╓странта. Проте зазначена операц╕я в домен╕ .UA не зд╕йсню╓ться в режим╕ "ручного керування". Зм╕на ре╓странта, якщо строк делегування доменного ╕мен╕ ще не зб╕г, ╓ переделегуванням приватного доменного ╕мен╕.

В╕дпов╕дно до п. 2.19. Правил Адм╕н╕стратор публ╕чного домену зд╕йсню╓ переделегування приватного доменного ╕мен╕ ╕ншому ре╓странту виключно у таких випадках:

  1. за власним бажанням (чинного) ре╓странта, висловленим у письмов╕й форм╕ та над╕сланим адм╕н╕стратору в╕дпов╕дного публ╕чного домену;
  2. за р╕шенням суду.

Кожна сп╕рна ситуац╕я ╓ сво╓р╕дною та потребу╓ детального вивчення вс╕х деталей, нюанс╕в спору. Адм╕н╕стратор домену не уповноважений досл╕джувати справу по сут╕ ╕ приймати р╕шення, обов'язкове для стор╕н спору.

Моментом розв'язання доменного спору ╓ момент одержання адм╕н╕стратором публ╕чного домену прийнятого судом р╕шення або п╕дписано╖ сторонами спору мирово╖ угоди в порядку ст. 175 Цив╕льного процесуального кодексу Укра╖ни, 78 Господарського процесуального кодексу Укра╖ни.

Для розв'язання доменного спору судом передбачуван╕ судов╕ витрати складають: державне мито/судовий зб╕р та витрат, пов'язаних з розглядом справи:

  1. витрати на ╕нформац╕йно-техн╕чне забезпечення;
  2. витрати на правову допомогу;
  3. витрати стор╕н та ╖х представник╕в, що пов'язан╕ з явкою до суду;
  4. витрати, пов'язан╕ ╕з залученням св╕дк╕в, спец╕ал╕ст╕в, перекладач╕в та проведенням судових експертиз;
  5. витрати, пов'язан╕ з проведенням огляду доказ╕в за м╕сцем ╖х знаходження та вчиненням ╕нших д╕й, необх╕дних для розгляду справи та ╕нших витрат, пов'язаних з розглядом справи.
В начало

9. Що може зробити адм╕н╕стратор, якщо виник доменний сп╕р?

На час вир╕шення доменного спору в судовому порядку Ви можете блокувати внесення будь-яких зм╕н до запису про сп╕рне доменне ╕м'я, при цьому сам домен залиша╓ться у функц╕ональному стан╕ для пошти, сайту тощо. Для цього Вам необх╕дно п╕сля подання позовно╖ заяви до суду, надати ╖╖ коп╕ю (з доказами про прийняття судом) адм╕н╕стратору для переведення приватного домену у статус "FROZEN", коли внесення будь-яких зм╕н до запису про сп╕рне доменне ╕м'я не в╕дбува╓ться, тобто неможливо домен переделегувати чи скасувати.

Кр╕м того, у випадку наявност╕ у Вас доказ╕в неналежних д╕й Вашого ре╓стратора, Ви можете написати скаргу, над╕слати рекомендованим листом на адресу адм╕н╕стратора, що дасть можлив╕сть адм╕н╕страторов╕ публ╕чного домену запитати пояснення у ре╓стратора. Подання тако╖ скарги не вплива╓ на функц╕онування домену.

Наявн╕сть чи в╕дсутн╕сть скарг матиме значення при вир╕шенн╕ питання про пролонгац╕ю договору з таким ре╓стратором на майбутн╓ або про роз╕рвання договору з ним.

В начало

10. Чи можна вир╕шити доменний сп╕р без подання судового позову?

Правилами передбачено вир╕шення доменного спору шляхом подання позову до суду, оск╕льки в╕дпов╕дно до ч. 2 ст. 124 Конституц╕╖ Укра╖ни юрисдикц╕я суд╕в поширю╓ться на вс╕ правов╕дносини, що виникають у держав╕.

Зазначене положення Конституц╕╖ Укра╖ни не означа╓, що сторони доменного спору не можуть врегулювати сп╕р ╕накше. Б╕льше того, дедал╕ ширше у св╕т╕ використовуються методи альтернативного вир╕шення спор╕в (АРС). Найб╕льш доц╕льними при розв'язанн╕ доменних спор╕в ╓ так╕ методи, як: переговори, третейський розгляд, мед╕ац╕я.

В начало

11. Переговори стор╕н доменного спору.

Зважаючи на те, що в╕дпов╕дно до п. 2.19. Правил Адм╕н╕стратор публ╕чного домену зд╕йсню╓ переделегування приватного доменного ╕мен╕ ╕ншому ре╓странту в т.ч. за власним бажанням ре╓странта, можливе застосування такого методу.

Це означа╓, що Ви можете ╕н╕ц╕ювати проведення переговор╕в ╕з ╕ншою стороною доменного спору. Для усп╕шного проведення переговор╕в Вам необх╕дно подбати про належну п╕дготовку, що включа╓ наступне: м╕сце та час переговор╕в, належне пов╕домлення ╕ншо╖ сторони, п╕дготовка власно╖ позиц╕╖, виходячи з доказ╕в, як╕ ма╓те (зауважимо, що вар╕ант╕в розв'язання спору, як╕ Ви п╕дготу╓те, ма╓ бути м╕н╕мум два, а краще б╕льше, бо якщо Ви приходите на переговори з одним вар╕антом, то Ви вже програли переговори), склад команди (особа, уповноважена приймати р╕шення, техн╕чний спец╕ал╕ст, юрист, патентний пов╕рений, фах╕вець ╕з ведення переговор╕в тощо).

Результати переговор╕в оформити Вам допоможе Ваш юрист, а для внесення зм╕н в поле admin-c в процес╕ переделегування домену достатньо письмово висловленого бажання попереднього ре╓странта.

В начало

12. Третейський розгляд.

В╕дпов╕дно до п. 2.19. Правил Адм╕н╕стратор публ╕чного домену зд╕йсню╓ переделегування приватного доменного ╕мен╕ ╕ншому ре╓странту в т.ч. за р╕шенням суду. Це означа╓, що одним з можливих вар╕ант╕в вир╕шення доменного спору ╓ передача спору на розгляд третейського суду, що прийме р╕шення по доменному спору.

Перевагами третейського розгляду справи:

  • справа береться до розгляду та розгляда╓ться значно швидше, н╕ж у звичайному суд╕,
  • сторони можуть обрати третейських судд╕в самост╕йно, в тому числ╕ з тих ос╕б, хто ╓ фах╕вцями у сфер╕ домен╕в, ╤нтернет,
  • розгляд справи ╓ конф╕денц╕йним
  • р╕шення третейського суду ╓ остаточним ╕ оскарженню не п╕дляга╓, кр╕м дек╕лькох винятк╕в,
  • пов'язаних в основному з процедурними питаннями, визначеними законодавством, тобто р╕шення вступа╓ в силу ╕ ма╓ бути виконане, як зазначено в самому р╕шення, не ма╓ процедур апеляц╕йного, касац╕йного оскарження.
  • р╕шення третейського суду, яке не виконано добров╕льно, п╕дляга╓ примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом Укра╖ни "Про виконавче провадження"

Третейський суд - недержавний незалежний орган, що утворю╓ться за угодою або в╕дпов╕дним р╕шенням за╕нтересованих ф╕зичних та/або юридичних ос╕б для вир╕шення спор╕в, що виникають ╕з цив╕льних та господарських правов╕дносин. Третейське судочинство в Укра╖н╕ зд╕йсню╓ться в╕дпов╕дно до Закону Укра╖ни "Про третейськ╕ суди" 1701-IV в╕д 11 травня 2004 року.

Сп╕р може бути переданий на розгляд третейського суду за наявност╕ м╕ж сторонами третейсько╖ угоди, до прийняття компетентним судом р╕шення у спор╕ м╕ж тими ж сторонами, з того ж предмета ╕ з тих самих п╕дстав.

В Укра╖н╕ можуть утворюватися та д╕яти пост╕йно д╕юч╕ третейськ╕ суди та третейськ╕ суди для вир╕шення конкретного спору (суди ad hoc).

Пост╕йно д╕юч╕ третейськ╕ суди можуть утворюватися та д╕яти при заре╓строваних зг╕дно з чинним законодавством Укра╖ни передбачених законодавством орган╕зац╕ях та мають бути заре╓строван╕ органами юстиц╕╖. Пост╕йно д╕ючий третейський суд д╕╓ на п╕дстав╕ та в╕дпов╕дно до затвердженого та опубл╕кованого положення та регламенту третейського суду.

Обов'язковою умовою передач╕ спору на розгляд третейського суду ╓ третейська угода м╕ж сторонами. Якщо сторони не домовилися про ╕нше при передач╕ спору до пост╕йно д╕ючого третейського суду, а також при вказ╕вц╕ у третейськ╕й угод╕ на конкретний пост╕йно д╕ючий третейський суд регламент третейського суду розгляда╓ться як нев╕д'╓мна частина третейсько╖ угоди.

Третейська угода уклада╓ться у письмов╕й форм╕. Третейська угода вважа╓ться укладеною, якщо вона п╕дписана сторонами чи укладена шляхом обм╕ну листами, пов╕домленнями по телетайпу, телеграфу або з використанням засоб╕в електронного чи ╕ншого зв'язку, що забезпечу╓ ф╕ксац╕ю тако╖ угоди, або шляхом направлення в╕дзиву на позов, в якому одна ╕з стор╕н п╕дтверджу╓ наявн╕сть угоди, а ╕нша сторона проти цього не заперечу╓.

Розгляд спору третейським судом потребу╓ наступних витрат:

  1. гонорари третейських судд╕в;
  2. третейський зб╕р, розм╕р, строки та порядок сплати якого сторонами визначаються регламентом третейського суду;
  3. витрати, понесен╕ третейськими суддями у зв'язку з участю в третейському розгляд╕, в тому числ╕ витрати, понесен╕ третейськими суддями на оплату про╖зду до м╕сця вир╕шення спору;
  4. витрати, пов'язан╕ з оплатою послуг експерт╕в, перекладач╕в, якщо так╕ були запрошен╕ чи призначен╕ для участ╕ в третейському розгляд╕;
  5. витрати, пов'язан╕ з оглядом ╕ досл╕дженням речових та письмових доказ╕в у ╖х м╕сцезнаходженн╕;
  6. витрати, понесен╕ св╕дками;
  7. витрати, пов'язан╕ з оплатою стороною, на користь яко╖ було прийнято р╕шення третейського суду, послуг представника, пов'язаних ╕з наданням правово╖ допомоги;
  8. витрати, пов'язан╕ з орган╕зац╕йним забезпеченням третейського розгляду;
  9. витрати на листування третейського суду;
  10. витрати на телефонний, телеграфний, телексний, факсим╕льний, електронний та ╕нший зв'язок;
  11. гонорар секретаря третейського суду та ╕нш╕ витрати, визначен╕ регламентом третейського суду або контрактом з третейським суддею.
В начало

13. Мед╕ац╕я

Досв╕д показу╓, що в результат╕ судового чи третейського розгляду сп╕рно╖ ситуац╕╖ добре, коли хоча б одна сторона ╓ задоволеною результатом, а часто обидв╕ сторони повн╕стю чи частково незадоволен╕: стор╕н поставили перед фактом вир╕шення спору ╕ готовим р╕шенням без особливо╖ ╖х участ╕.

Досл╕дження п╕дтвердили, що роздратування, коли тоб╕ кажуть, що робити, закладене в природ╕ людини, а от коли особа сама бере участь в процедур╕ прийняття р╕шення, то ╕сну╓ значно вища в╕рог╕дн╕сть того, що р╕шення буде виконане. Також зроста╓ задоволення сторони, коли вона присутня та може брати участь у розробц╕ р╕шення, а не просто змушена коритись дол╕.

╢диний в╕домий широкому загалу дос╕ спос╕б, коли сторони беруть участь у прийнятт╕ р╕шення - це проведення переговор╕в. Прикро в╕дм╕чати, але мало хто в Укра╖н╕ вм╕╓ справд╕ проводити переговори, тому ╕ результативн╕сть ╖х досить низька.

Достатньо новий для Укра╖ни, проте вже поширений у св╕т╕ альтернативний спос╕б розв'язання спору - мед╕ац╕я, тобто "посередництво". Мед╕ац╕╓ю називають процес переговор╕в, коли до вир╕шення сп╕рного питання залуча╓ться нейтральна третя сторона - мед╕атор (посередник), який веде переговорний процес, вислухову╓ аргументац╕ю обох (або дек╕лькох) стор╕н щодо сут╕ спору, да╓ квал╕ф╕кован╕ поради ╕ активно допомага╓ сторонам самост╕йно прийняти р╕шення, що задовольнить вс╕х учасник╕в, тобто вза╓мовиг╕дне р╕шення для стор╕н, яке вони сам╕ прагнутимуть виконати.

Яскравою ╕люстрац╕╓ю сут╕ та ефективност╕ мед╕ац╕╖ ╓ ╕стор╕я про апельсин та сестер. Дв╕ сестри страшно посварились через апельсин. Вдома був лише один апельсин, ╕ кожна ╕з сестер неодм╕нно хот╕ла ц╕лий. Вони н╕як не могли д╕йти згоди. ╥хня мати закликала ╖х не сваритись, адже вони сестри, пропонувала под╕лити апельсин навп╕л, але сестер це не влаштовувало. Суперечка продовжувалась аж допоки не при╖хала бабуся. Вона спочатку запитала одну онуку, для чого ╖й потр╕бен апельсин. Та в╕дпов╕ла, що вона спрагла ╕ хоче зробити соб╕ св╕жий с╕к, а для цього половини апельсину замало. На те саме запитання бабус╕ друга онука в╕дпов╕ла, що вона хоче зробити пир╕г, для чого ╖й потр╕бна цедра, але з половини - ╖й буде не достатньо. Вза╓мовиг╕дного результату було досягнуто.

Звичайно, доменн╕ спори не вс╕ так╕ прост╕, як ╕стор╕я з апельсином, проте вона демонстру╓ суть методу. Бабуся спрацювала як мед╕атор, який дозволя╓ сторонам заглибитись у суть спору ╕ знайти р╕шення, яке не було очевидним для стор╕н, тому що вони концентрувались лише на бажаннях ╕ не враховували ╕нтереси. Мед╕ац╕я дозволя╓ знайти ╕нколи нав╕ть неоч╕куван╕ вар╕анти розв'язання спору, як╕ ╓ виг╕дними для обох стор╕н.

Для наочност╕ переваг мед╕ац╕╖ пропону╓мо ваш╕й уваз╕ пор╕вняльну таблицю.

Критер╕╖ Судовий розгляд Третейський розгляд/ Арб╕траж Посередництво (мед╕ац╕я)
Суб'╓кт, який прийма╓ р╕шення Суддя/колег╕я судд╕в Третейський суддя/Арб╕тр/колег╕ально Сторони
Процес Формальний Частково формальний Неформальний
Тривал╕сть розгляду Залежно в╕д бажання оскаржувати р╕шення до прийняття остаточного р╕шення тривал╕сть може досягати ╕ 2-х рок╕в, а ╕нколи ╕ б╕льше 3-6 тижн╕в 1день - 1 тиждень
Ц╕на Досить висока, формально визначена зазвичай з можливими додатковими витратами, в т.ч. на правову допомогу Середня, проте залежно в╕д м╕сця розгляду спору може бути ╕ дуже високою (м╕жнародн╕ комерц╕йн╕ арб╕траж╕) Низька (оплата вартост╕ послуг мед╕атора)
Збереження конф╕денц╕йност╕ розгляду В╕дкритий розгляд справ судом не забезпечу╓ збереження конф╕денц╕йност╕, кр╕м низки випадк╕в Як правило, конф╕денц╕йна Конф╕денц╕йна процедура: лише сторони та мед╕атор
Правила доводження Ч╕тко визначен╕ процедурою Неформальн╕ Не ╕снують
В╕дносини м╕ж сторонами п╕д час розгляду Антагон╕зм Антагон╕зм Сп╕впраця
Принцип вир╕шення сп╕рного питання Змагальн╕сть Змагальн╕сть Досягнення угоди / Примирення
Ор╕╓нтац╕я розгляду На минуле На минуле На майбутн╓ ╕ за для майбутнього
Оскарження р╕шення Встановлена законом можлив╕сть оскарження За загальним правилом це не допуска╓ться Нема╓ в цьому потреби
Емоц╕йний результат Зазвичай збер╕га╓ться емоц╕йне напруження ╕ в╕дсутн╕сть можливост╕ зберегти стосунки на майбутн╓ Зазвичай збер╕га╓ться емоц╕йне напруження ╕ в╕дсутн╕сть можливост╕ зберегти стосунки на майбутн╓ Зазвичай зняття емоц╕йно╖ напруги ╕ можлив╕сть зберегти стосунки у майбутньому
Оформлення р╕шення Р╕шення Р╕шення Зазвичай письмова угода за результатами
Виконання р╕шення Добров╕льне чи примусове виконання ╕з залученням виконавчо╖ служби Добров╕льне чи примусове виконання ╕з залученням виконавчо╖ служби Сторони виконують власне р╕шення, яке ╓ для них виг╕дне, примус не потр╕бен
Гарантован╕сть виконання Зважаючи на реал╕╖ сьогодення нав╕ть примусове виконання не завжди гарантоване Зважаючи на реал╕╖ сьогодення нав╕ть примусове виконання не завжди гарантоване Якщо сторона в╕дмовля╓ться, то значить мед╕ац╕я не вдалась, бо насправд╕ р╕шення невиг╕дне для сторони
Можлив╕ наступн╕ кроки при невиконанн╕ р╕шень Р╕шення останньо╖ можливо╖ у ваш╕й ситуац╕╖ ╕нстанц╕╖ ╓ остаточним За загальним правилом р╕шення ╓ остаточним ╕ оскарженню не п╕дляга╓ Завжди можна обрати пот╕м один ╕з традиц╕йних способ╕в (колонки 1, 2)
Варт╕сть результату Максимально можливий результат, це коли лише одна сторона отриму╓ 100% в╕д того, що вона бажала, але зазвичай в╕дсоток нижчий, при цьому ╕нша сторона отриму╓ найчаст╕ше 0% задоволення Максимально можливий результат, це коли лише одна сторона отриму╓ 100% в╕д того, що вона бажала, але зазвичай в╕дсоток нижчий, при цьому ╕нша сторона отриму╓ найчаст╕ше 0% задоволення Сторони, шукаючи вза╓мовиг╕дн╕ умови, можуть не лише не втратити, а здобути понад те, що прагнули не втратити: ≥100% кожна

Умовою передач╕ справи на мед╕ац╕ю ╓ згода обох стор╕н доменного спору на використання тако╖ процедури, результатом чого ╓ п╕дписання угоди на передачу спору на мед╕ац╕ю, под╕бно до третейсько╖ угоди. Зразок тако╖ угоди ви знайдете тут.

Витрати на проведення мед╕ац╕╖ обмежуються оплатою послуг мед╕атора, витратами на оренду прим╕щення для мед╕ац╕╖ та засоб╕в комун╕кац╕╖, у раз╕ потреби.

Слабкими сторонами альтернативних способ╕в розв'язання спор╕в (мед╕ац╕я, третейський розгляд, переговори) ╓ те, що на це повинн╕ погоджуватись обидв╕ сторони, ╕накше зац╕кавлена сторона змушена звертатись лише до суду.

Д╕ана Проценко,
юрист,
партнер юридично╖ ф╕рми "Правничий центр "Юрмайстерня",
мед╕атор.


Новости

18.02.2009
400000 украинских доменов .UA
11.02.2009
7000 в домене .UA
12.01.2009
2008 год - факты и комментарии.
Все новости >>

О компании

Помним

0.266295 sec