This version of the page http://www.pisni.org.ua/articles/106.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-05-21. The original page over time could change.
10 років без Галаs-у! - Матеріали та статті - Українські пісні (тексти, ноти, акорди, mp3)

10 років без Галаs-у!

(Про музично-культурний журнал „Галаs”)

Гарних та змістовних видань в Україні не так уже й багато, аби їх проігнорувати. Однак, чомусь так складається історично, що живуть вони, як зорі на небі: спалахнули, пролетіли і... згасли. Та добре, що є така властивість – ті зорі ловити і показувати іншим. З-поміж них 13 номерів легендарного музично-культурного журналу „Галаs”! Чому легендарного? А тому, що, проіснувавши трохи більше року, мій улюблений журнал перестав виходити. І не у кількості номерів справа. Мабуть, таки ідея потребувала реальних грошей. А їх, вочевидь, не стало.

Почнімо хоча б із назви. Слово Галаs гарне, милозвучне і... українське, – відповідає і змістові, і поширенню інформації. Гасло – просте й оригінальне: „Музика – вчора, сьогодні, назавжди”! Засновник видання – компанія „КМ-Мультимедія”, головний редактор – відомий в Україні музичний критик Олександр Євтушенко; редакція – у Києві.

Галаs, 1 1996

На обкладинці Тарас Чубай і напис „Най буде плач як є...” Поруч зі змістом: „Привіт! Вас вітає „Галаs”. Музичний журнал, якого ще не було. Тепер є...” Верстку зроблено за кращими зразками тодішньої преси: кольорові фото, трохи реклами і тематичні рубрики. Звісно, якщо погортати фото 10-річної давності, то зараз може здатися, що більшість учасників добряче таки споважніли. Щоправда, декотрих взагалі зараз не видно на музичному олімпі. Вартий уваги матеріал „Кобзоманія & Кобзофобія” – про славний український гурт, який у часи застою об’їздив світ і мав нагоду залишитись у діяспорі. Тоді „Кобзі” виповнилось 25 років. Величеньку статтю присвячено ще молодому EL Кравчуку. У такому ж яскравому червоному декорі – стаття про „Simple Тая” – Таїсію Повалій. Звісно ж, і поважна розгортка про „Плач Єремії”. Цілих дві сторінки займає реклама аудіокасет і CD, які тоді ще тільки-но з’являлись, і слухати їх могли власники відповідних програвачів. Всередині – навіть постери. Їх тут влучно названо „образами” (гадаю, наголос краще ставити на першому складі, хоч із плином літ вони такий справді стали образАми). На образах – Ukrainians, Вій і ще зовсім дівчисько Ані Лорак. Чимало сторінок відведено й іноземній музиці. Звісно ж, тиграм і левам світової музики, які не одну пару коліс стерли, поки доїхали до вершин популярності. Приміром: „Ніхто не бездоганний. Особливо Елтон Джон”. Цікава стаття і про „Брит-поп ‘96”, де проїхались по кожному учаснику. Окремих аплодисментів заслуговує рубрика „Історія блюзу”. Схвально, що журнал не оминув і класичної музики.

Галаs, 2 1996.

На обкладинці Андрій Середа, лідер гурту „Кому вниз”. Реклама 5-го фестивалю „Таврійські ігри”. А що цікавого всередині? Рубрика „музаїка” презентує новини з фестивалів, не забуває і про бардів (тепер деякі школярі навіть не знають, хто такі барди). Доволі потішною для муз-фанатів є постійна рубрика „Плітки + оповідки” – такі собі побрехеньки і просто цікаві курйози, що ставались із популярними тоді виконавцями. Варта уваги стаття „Київ In Rock” і, звісно, знайомство із групою „Кому вниз”. У рубриці „Фокус” – худенький і веселий Сашко Пономарьов, який оптимістично заявляє: „... мені тільки 22!” Гарна стаття про несправедливо проігноровану в наш час співачку із чудовим джазовим вокалом Жанну Боднарук. Є інтерв’ю із гучною тоді групою „Опальний принц”. Образи презентують гурт „Роксоланія”, Mad Heads (тоді ще без особливо великих розмірів), Казма-Казма і Фоа-Хока, а також Каріна Плай, котра обнімається із „Roland”-ом. Цілу сторінку виділено для рейтингу популярності „Billboard charts”. Змістовна стаття про музику індастріал. Є тут також і про Soundgarden та стиль грандж. Що таке „грандж”!? Цитую: „Грандж” – це похмуре небо, сльота під ногами, змоклий вечір. Це не „дум-метал” з барвіночками та жайворонками посеред обдовбаних песимістів, що таким чином суїцидують. Це життя без улесливих слів, брехливого сміху, натягнутої радості та дешевих любовних переживань.” І під кінець – хронологія „Брит-поп ‘96”. Продовження з історії джазу та блюзу тощо.

Галаs, 3 1996.

На обкладинці Ірина Білик, вдягнена у шати тореадора і напис: „Життя як корида”. Варта уваги стаття про першу українську біг-бітову групу БЕРЕЗЕНЬ, засновану в далекому 1965-му. Інтерв’ю О. Євтушенка з Іриною Білик. Сторінка із рекламою „Радіо Ютар” і постери гуртів „Галактика”, „Супер Р”, „Нічлава” та „Едем”. Цілих 4 сторінки про Рода Стюарда – зрештою, заслужив! Окрема сторіночка відведена гіпнотичному саундові формації Dead Can Dance. (Зараз музику цієї групи часто використовують як заставку для радіопрограм, забуваючи вказати авторів. Зрештою, не їх одних).

Галаs, 1 (4) 1997.

Задивлений у майбутнє Олег Скрипка і „Свято, яке завжди з тобою”. Цей номер нам презентує враження від фестивалів „Рок-екзистенція”, „Перлини сезону” та „Сamel-Rock”. Рубрика „Аудіо-подорож” пропонує нам тему київських бардів. На постерах – Алла Попова (особисто мені подобається її пісня „Вишиваний Казанова” на слова В. Цибулька), Ольга Крюкова і „Грін Грей”. Було тут чим підживитись і меломанам – професійні поради про апаратуру й усілякі інші прибамбаси. Щодо світової музики, то чудова стаття Джона Денсмора про „Doors”. Дивно, що й досі журнал оминув увагу таких класиків укр. сцени, як гурт „Рутенія”.

Галаs, 2 (5) 1997.

На зеленому тлі обкладинки юна Ані Лорак і стаття про неї всередині. Що ще цікавого? „Просто Марійка” – це про Бурмаку, а також про легендарний склад „Еней”, з якого вийшла ціла плеяда майстрів, як от: Тарас Петриненко, Руслан Горобець, Кирило Стеценко, Геннадій Татарченко. І їхні ще студентські фото. Спогад про „Червону руту” у статті „Глобальний десант у Харкові”. Інтерв’ю із талановитим звукорежисером Олегом Ступкою – адже треба знати і тих, хто допомагає артистам ставати зірками. На хвилі національного піднесення досить популярною тоді була Ганна Лев зі своєю пісенькою „Гімн шароварам” – актуальним, між іншим, дотепер! На постерах – гурт „Ван Гог”, Ганна Лев, „Вій” (причому, мальований, а не знимкований) і Марина Одольська. У розділі „Стереобаза” – професійне пояснення, що таке справжній якісний звук та ще щось із галузі електроніки. Розворот про закордонний гурт „R.E.M.”, Біллі Коргена і музику Deep Fоrest.

Галаs, 3 (6) 1997.

На обкладинці назавжди молодий і усміхнений Володимир Івасюк, а всередині – велика, ілюстрована світлинами, стаття „Світло й тінь легенди”, присвячена авторові безсмертних українських гітів. У додаток до журналу редакція запропонувала аудіокасету із піснями В. Івасюка. Саме в цьому номері з’являється „Словник тлумачень музичного сленгу”, яким послуговуються дотепер. Для бітломанів – три сторінки про Пола Маккартні. Та ще – про реп, гурт “Yes” тощо.

Галаs, 4 (7) 1997.

Обкладинку прикрасив Андрій Кузьменко, лідер гурту „Скрябін”. У статті „Зірка мандрів” вдало поєднали інтерв’ю з Кузьмою та „Мандрами”. Чимало уваги приділено й „Mad Нeads”. Продовжено Словник сленгу, – на „Г” та „Д”. Рекламують „Радіо Люкс” (на той час доволі свіже й популярне) і „Мелораму”. Не цурається „Галаs” і російського року – вміщено солідну статтю про „Алісу”. На постерах – намальована Катя Чілі (свого часу вона співала щось у стилі Бйорк), куриво „Лакі-страйк”, „Океан Ельзи” у їхньому первісному складі, який видерся на дах одного із львівських будинків. Стереобаза тлумачить радіолюбителям про особливості музичної апаратури. Для поклонників старої, але надійно-доброї зарубіжної класики – стаття про „Depeche Mode”, співака Прінса і аналіз тодішніх музичних тенденцій загалом. Відрадно, що не пам’ятають і про етнічну музику – ілюстрацією статті стали нові диски з Шотландії, Марокко, Аргентини, Анд, Ірландії та Китаю. Під завісу – про загадкову й талановиту француженку Мілен Фармер. Стаття закінчується віршем: „Втомились ангели будити / Нас і облишили цей світ, / Якому в вічності висіти / Годинником, спинивши хід...” Між іншим, на той час передплатити Галаs можна було як в Україні, так і в Європі, Австралії і на Американському континенті, про що свідчать зазначені у виданні адреси.

Галаs, 5-6 1997.

Журнальчик значно грубший, адже номер подвійний. На обкладинці „Ангел на ім’я Нічлава”. Всередині – реклама цигарок „L & M”. Враження від „Рок-екзистенції”, бесіда з „Океаном Ельзи” – тоді ще львівським гуртом скромних хлопчаків-початківців. Стаття про обличчя тернопільського гурту „Нічлава” Андрія Підлужного. (додам, що Нічлава – це річка така на Тернопіллі). Подією того часу став компакт-диск формації „Пікккардійська терція” „Сад ангельських пісень” популярний і досі. Вартий уваги матеріал-пам’ять про Назарія Яремчука „Пішов у синє небо він...” Вельми вдалим постером-шаржем є намальований на весь формат А-4 Тарас Петриненко. Детально розписано і про „Спайс-гелз”, під які пищали тодішні акселератки. Тепер це уже класика жанру. Величенька стаття про „U 2” – мабуть, заслужили хлопці. Три сторінки відведено Ванессі Параді – співучій феї із золотим серцем. На обкладинці зізаду – реклама взуття від „Маркопіцці”, – тепер на таких котурнах не ходять.

Галаs 7-8 1997.

Як бачимо, вже другий номер видано в подвійному форматі, а це означає, що на таку розкіш, як видання окремого числа бракує коштів. Із обкладинки визирають знайомі обличчя, а під ними напис: „Не кажи The Вйо, поки не перескочиш”. Отого чорнявенького, Мирослава Джоновича Кувалдіна, впізнати одразу – тепер стрічаємо його ведучим на М1 у „Рор. ua”. Журнал презентує нам аудіоальбом „Оркестр Оранського”. Цікава стаття про „Колезький асесор”, який шокував публіку карколомними звуковими конструкціями к 1987-1990 роках. Є стаття й про деміурга Тараса Петриненка. Дуже потішна рубрика „Тралі-валі фестивалі” і не менш цікава „Дзеркало для героя”, в якій – питання-відповіді відомим виконавцям. Словник сленгу пересунувся на літери „Е”, „Й” та „К”. Для гурманів – про своєрідну й загадкову Бйорк. А для шанувальників „Нірвани” – спогади про безсмертного Кобейна. Чималенька розгортка про „Queen” – з ілюстраціями, враженнями тощо. І як пам’ять про легендарного Фреді Меркюрі.

Галаs 9-10 1997.

На обгортці – Олександр Пономарьов. Стаття про епатажно-екзотичну Катю Chilly. Варта уваги стаття про Віктора Морозова у „Четвертому куті”. У „Дзеркалі для героя” Мирослав Кувалдін і Сергій Підкаура. Словник сленгу подає слова на „Л”, „М” та „Н”. Невідома сучасникові група „Танкі”. Замість постерів – на А-3 гурт „Нічлава” із календарем на 1998 рік. СтатЕїсько про „Duran-Duran” та розгортка про Девіда Ковердейла. І під завісу – Мерая Кері.

Галаs 11-12 1997.

Молоденька і кучерява Руслана тримає в руках земну кульку. Гарна передноворічна стаття зі світлинами співаків-співачок, які ще не ходили до школи і вірили Дєдушкє Морозу, зокрема: Олег Лапоногов, Олег Карамазов, Сашко Піпа, Андрій Границя (Пірата-бенд), Наташа Могілевська і дует „Роксоланія”, а також Віктор Павлік і Таїсія Повалій. Стаття „Великі поривання на тлі курйозів” – про музичні агенції та їхні можливості. Словник сленгу розкриває значення слів на „Н”, „О”, „П”. Пошановано увагою і Ендрю Ллойда Вебера, який завітав до Києва з Туманного Альбіону. Прикольний шарж на О. Пономарьова та його пісню „Очі”. Стаття-пам’ять про загадкову смерть Майкла Гатченса – лідера австралійського гурту INXS. Не обминає увагою „Галаs” і різних напрямків музики – у цьому номері рейв. Є окрема стаття про панк „яко квінтесенцію всього рок-н-рольного лайна”. (З пісні слів не викинеш...)

Галаs 1-2 1998.

Як бачимо, подвійний формат журналу стає нормою. Обкладинку прикрасила „Табула раса”. Суперова стаття для музичних гурманів – про „Братів Гадюкіних”. А ще – презентація CD «Червона Рута 97». Згадано і про таку цікаву формацію, як „Спалахнув шифер”. Тепер про них ніхто нічого не знає. У рубриці „Дзеркало для героя” Олег Скрипка. Словник сленгу подає слова на „П” – їх виявилось більше, ніж би хотілось. У „Книзі курйозів” – те, чого ніколи й ні за яких обставин не побачиш на сцені. Засмість постера – дружній шарж на Лапоновога, який чимось тут нагадує дуже молодого Л. Кучму. Величенька статейка про „Radiohead”. Для тодішніх тінейджерів, серед яких була тоді я, суперова стаття „Музичні цукерки”, в якій автори розшифорвують сутність музики підліткового віку: „Найкраще у тінейджерській музиці те, що вона ні для кого не стає сенсом життя, її швидко забувають”. Тепер можу впевнено сказати – це так і є! Для тих, хто чув чи слухав гурт „АВВА”, є гарна стаття про цей гурт. Спеціальна стаття про „Aerosmith”.

Галаs 3 1998.

Останній подих цього легендарного видання. На обкладинці „Грін Грей”, а всередині реклама „Радіо Ютар” і пиво „Славутич”. Веселе фото гурту „Жаба в дирижаблі” і детальна розповідь про героїв з обкладинки. На новій сцені з’являються „Бронзові гаражі”, „Знову за старе” (нині суща „Таліта кум”) і „ІОА-4”. Варта уваги стаття про колишню львів’янку Лесю Горову. Всілякі там музичні новини зі світу та історія гурту Tiamat із моторошними ілюстраціями, (що ж, – яка музика, такі й ілюстрації!) Щось трішки про Шерил Кроу і стиль „джангл”.

Якась ностальгія мене взяла, коли отак ретельно прогортала свій улюблений „Галаs”. Кладу його знову на полицю – прошитий у велику бордову палітурку фоліант із 13-ти журналів. Чого найбільше хочу!? Аби відродили це видання або на зміну йому створили не менш славний журнал. Навіть із тією ж назвою, бо була вона справді гарна. Українська. З упевненістю можу сказати: „Моє студентське життя проминуло під зорею на ймення Галаs”! І – особлива подяка Олександрові Євтушенку за те, що створив таке диво!

Усі, хто хоче поділитися враженнями, пишіть: kryshtalewa@ukr.net


О. Кришталева (Оксана Копак)
  
   Примітки:

© О. Кришталева, 2006. Усі права захищено. Розміщення на інших Інтернет-сторінках чи передрук можливі лише з дозволу автора.

Джерело: О. Кришталева (Оксана Копак), Львів, kryshtalewa@ukr.net


Статтю ввів: bohdanko  09.09.2006
Відредаґовано:
Переглядів: 1342

Коментарі  (3)
Правила написання коментарів знаходяться ТУТ.
Всі коментарі, котрі суперечать правилам, будуть видалені на розсуд адміністрації.
Відповідь на глобальне питання "Де взяти mp3" знаходяться ТУТ.
 Додати нове повідомлення
3. Лесик (гість) 18.01.2009 00:28
Це супер журнал!!! я маю чотири номери, але хотів би прочитати й інші!!!
"Музика - вчора, сьогодні, назавжди", а з нею й Галаs!!!
2. Zень 1(гість) 01.11.2006 12:33
Оце читаю і аж сльоза навертається... Такий класний журнал був. Сам зберігаю практично всі номери. Шкода, звичайно за Галас, але Євтушенко обіцяв його відновити... Поживемо, побачимо...
1. Катя Хр (гість) 27.09.2006 11:00
Ага! Було діло! У ті часи це було вагомим внеском у культурний розвиток школярки у Польтаві, де крім "Галасу" нічого не свідчило про розвиток української музики. Він продавався в одному магазинчику, та ще й в придачу касету давали... А потім його раптом не стало, а ми ще довго приходили в той магазинчик і питали про нього, питали...
Ех, молодость!
Додати нове повідомлення
Ім'я:*
Email:
 
Повідомлення:*


Введіть цей цифровий код у поле:  --> 
  

  Адреса цієї сторінки: http://www.pisni.org.ua/articles/106.html

Завантаження ...