This version of the page http://www.nbb.com.ua/news/429/5/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-05-19. The original page over time could change.
NBB - На захисті суверенітету

Актуально

Результати конкурсу "Хто для мене Іван Мазепа?"
Веб-конференція

Популярні публікації

  • Ігор Пелих: «Хто вмієдолати перешкоди, той досягає успіху»
  • На захисті суверенітету
  • Сергій Іванюк в гостях у НББ!
  • Пам’ятнику Мазепі - бути!
  • Куди «пливуть» кадри?

Нові файли

  • "Арешт" (французька версія)
    (ТНМК)
  • "Восени" (французька версія)
    (ТНМК)
  • Кому нокаут?
    (ТНМК)

Хмаринка тегів

"Відкрита "Не B.A.N.D. Dazzle Dreams Heads Karbido Lama LowLands-2008 Mad Made Maxima Millennium Ukraine» VINTA Vinta! Voo “Не Ґринджоли Євгенія Євробачення Євробачення-2009 Євтушенко Єгор «Мазепа. Їжакевич Іван Іваничук Іванна Івано-Франківськ Іванюк Івасюк Іво Ігор Ілона Ільченко Ільяшенко Ілюзія Ініціатив Інга

Хто на сайті?

Зараз на сайті: 2 гостей

Друзі

Експорт новин

На захисті суверенітету
11.03.2009
Історичне минуле багатьох держав демонструє нам різні моделі армій, які суттєво різняться поміж собою і мають кожна свої особливості. Відповідно до географічного положення, менталітету громадян, традицій, кількості населення та рівня його життя і багатьох інших чинників кожна держава формує військо відповідно до своєї специфіки. Причому, структура військ може бути настільки унікальною, що подекуди може здаватися ледь не банальною чи неадекватною до реалій і загроз сьогодення.

Аби краще зрозуміти особливості різних армій та спробувати дати відповідь на питання: «Яку військову модель наслідувати Україні (чи будувати власну)?», розглянемо кілька варіантів моделей, цілі, які ставлять держави перед власними арміями і здатність поставлені цілі виконувати.

 

Естонський вихід з положення

Чисельність населення Естонії складає близько 1,3 млн. чоловік. Збройні сили, які в цій країні називаються Силами оборони Естонії, відповідно до розпорядження уряду від 4 грудня 2008 року, затверджені кількістю до 8500 військовослужбовців. Вони діляться на Сухопутні війська, чисельність яких 4500 чоловік, військово-морські сили – 335 чоловік, військово-повітряні сили – 195 чоловік. Здавалося б, на перший погляд, така кількість військовиків замала для виконання завдань. Однак, естонці знайшли оптимальний варіант вирішення проблеми чисельності людей, які залучатимуться до військових дій під час війни – Союз оборони Естонії, естонською – «Кайтселіт», який формує Територіальну оборону Естонії.  

«Кайтселіт» – особливе добровільне воєнізоване формування, створене  у 1918-му році для партизанської війни проти німецьких військ. 28 квітня 1992 року уряд прийняв постанову, відповідно до якої Союз оборони включено до Оборонних сил Естонської республіки (ОСЕР). Керівництво отримало військові звання Естонії і права офіцерів регулярної армії.  Командира та начальника штабу призначає уряд відповідно до пропозиції керівника головного штабу ОСЕР. Формування фінансується з коштів, передбачених на державну оборону. Загальна чисельність Союзу оборони досягає 20 тис. чоловік. Щодо умов служби, то вони не обтяжливі, оскільки в середньому учасник сил самооборони проводить на військових зборах в лісах Естонії тільки 8 днів. Головне завдання – навчитися азів партизанської війни.

Варто зауважити, що головний спосіб оповіщення бійців сил самооборони – мобільний зв’язок. На сьогодні мобільний телефон є в кожного учасника «Кайтселіт». Після бойового сигналу вже через дві години сформуються перші міські батальйони, а за добу десять тисяч бійців займуть оборону стратегічних об’єктів або вступлять в бій.

Ще однією особливістю для Естонії є резервісти, котрих в країні понад 100 тис. чоловік. Хоча недоліком можна без перебільшення назвати те, що нормативно-правова база стосовно резервістів в Естонії ще не відпрацьована на належному рівні, тому процес підготовки фахівців у резерві значно ускладнюється. Також керівники оборонного відомства висловлюють побоювання щодо російськомовних резервістів, адже відносини між Естонією та Росією останніми роками сильно «охололи».

 

В Німеччині – комбінований бундесвер 

Бундесвер був створений 7 липня 1955 року. В цей день почало функціонувати міністерство оборони ФРН. Сама назва «бундесвер» з’явилась у 1956 році. Німеччина – одна з небагатьох країн-членів НАТО, яка має комбінований тип Збройних сил, а саме: більш як третину всіх військовослужбовців становлять строковики дев’ятимісячного терміну служби. Рекрути – так називають людей, які призиваються в бундесвер вперше. Молодого бійця призивають на службу після виповнення повних 19 років. Призивний вік – до 25 років, однак є випадки, передбачені законом, коли на службу призивають у 28–32 роки. Чисельність строковиків бундесверу коливається в межах 60–80 тис. військовослужбовців. Приблизно третина з них після завершення строку служби виявляють бажання залишитись на надстрокову, до 23 місяців. Такі військовики вже вважаються призовниками-добровольцями. Їхня загальна кількість – понад 100 тис. чоловік. Поряд із цим, в бундесвері також проходять службу військовослужбовці-контрактники, термін вислуги яких вже складає від 2 до 12 років, та кадрові військові, загальною чисельністю 250 тис. чоловік.

Проблемою для бундесверу є зменшення кількості призовників та збільшення таких, що вибирають альтернативну службу – яка складає 10 місяців. Керівництво країни наголошує на тому, що не буде робити законодавчу базу жорсткішою, а акцентуватиме увагу на пропаганді та розвитку бундесверу. До 2010 року бундесвер має скоротитися до 325 тис. чоловік проти 500 тис. у часи холодної війни. Незважаючи на це, сьогодні бундесвер є найбільш боєздатною армією Європи, а за фінансуванням –  входить до десятки найбільш фінансованих армій світу.

 

Ватикан обирає швейцарців

Вже не перше століття до охорони держави Ватикан набирають винятково швейцарців. І саме Швейцарська гвардія після реформи 1970 року залишилась єдиним видом збройних сил Ватикану. Чому? Важливу роль у прийнятті рішення відіграв історичний подвиг швейцарців – їм завдячує папа Климент VII. Захищаючи його, 6 травня 1527 року під час захоплення і розграфлення Риму, віддали життя 147 гвардійців. Споконвіку вони вважалися найкращими солдатами в Європі. До 1970 року існувало чотири види збройних сил: Дворянська, Палатинська, Папська та Швейцарська гвардії, але  Папа Павло VI з метою підтримки миротворчого характеру Римо-католицької церкви скоротив три з цих гвардій.

Сьогодні гвардія Ватикану налічує 110 чоловік. Комплектується традиційно швейцарцями, до котрих, до того ж, запроваджено доволі жорсткі вимоги: всі вони повинні бути католиками, мати середню освіту і пройти обов’язкову для всіх швейцарських чоловіків чотиримісячну службу в армії. Вік новобранців – від 19 до 30 років. Мінімальний термін служби – 2 роки, максимальний – 20 років. Зріст гвардійців не повинен бути нижчим, ніж 174 см, їм заборонено носити вуса, бороду і довге волосся. Цікавий факт: до гвардії приймають тільки холостяків. Одружитися вони можуть тільки за спеціальним дозволом, що видається тим, хто відслужив більше трьох років і має звання капрала, причому і їх наречені неодмінно повинні дотримуватися католицького віросповідання. Місячне утримання невелике – близько 1000 євро.

Сьогодні швейцарська гвардія – це вже свого роду символ Ватикану. Для багатьох туристів один з пунктиків подорожі до Ватикану – побачити та сфотографуватися з охороною папи. 

 

У Молдові можна офіційно «відкосити»

Після розпаду Радянського союзу Молдова створила власну армію. Офіційно – 3 вересня 1991 року, саме тоді вийшов Указ президента «Про утворення Збройних сил». Сьогодні їх чисельність – близько 7 тис. військовослужбовців. Тільки от питання: «Чи виконують вони своє головне призначення, для чого вони взагалі потрібні, і з ким вони збираються воювати?» – актуальні досі. Сам президент республіки Молдова Володимир Воронін наголошував, що у своєму нинішньому вигляді армія Молдови та Придністров’я «абсолютно марні». Зокрема, Молдова за конституцією є нейтральною державою, а тому воювати ні з ким і ніколи не буде. Процедура зміни конституції, якщо до влади прийдуть опоненти комуністів, настільки складна, що практично нездійсненна, – упевнений Воронін. А раз воювати нема з ким, то навіщо потрібна армія? Це – «формальний атрибут державності, такий саме, як, наприклад, національна валюта, герб або гімн», повідомляє ІА «Новини Молдова».  Ну є, то нехай собі буде. Цікавим є факт, що від служби в армії Молдови можна офіційно відкупитися. У цьому є свої плюси – гроші-то йтимуть не в кишеню корумпованому якомусь комісару, а державі. Яким чином? Все просто: потрібно записатися в пацифісти.

Є офіційна контора, називається – «Пацифізм без кордонів». Там все розповідають і пояснюють. Вступаєш до організації – і тобі забороняється користуватися зброєю. Пістолетами, автоматами, рушницями, гранатами та ін. Не потрібно перейматися, усі необхідні папери підготують, проінструктують. Коштує така послуга – 200 лей (10 лей : 1долар). Ставши пацифістом, ви отримуєте право пройти цивільну або альтернативну службу. Проходячи альтернативну, ти повинен відраховувати 25 % від своєї законної заробітної платні кожен місяць. Ключове слово – «законної». Для людей, що дуже люблять економити, це вихід. Офіційно заробляти кількасот лей при реальній зарплаті у кілька тисяч.

 Перед проходженням альтернативки попросять: довідку з офіційною роботи, копію робочого контракту, 4 фотографії 3 * 4, копію паспорта, приписне свідоцтво. А потім кожного місяця необхідно відраховувати 25 % від зарплати (відразу заплатити не можна). Рік служби мине непомітно. 

 

Жінки у війську? Це – Ізраїль.

Останнім часом гендерна політика багатьох країн призвела до того, що жінки стали рівними у правах з чоловіками практично в усіх відношеннях. Справа дійшла й до армії. Коли мова заходить про сучасних амазонок, одразу ж згадується Ізраїль. Ця країна змушена призивати на службу жінок, оскільки іншого виходу просто не має. Навколо Ізраїлю – багатомільйонний мусульманський світ, із яким у народу, обраного Богом, споконвіків  неприязні стосунки.

Ізраїльська армія – одна з найпотужніших армій світу: володіє ядерною зброєю, одним з найкращих матеріально-технічних забезпечень у світі і жінок – найбільше. Призиваючи на службу в ЦАХАЛ (власна назва армії Ізраїлю) жінок, командування вирішило проблему дідівщини, натомість з’явилась інша, не менш важлива проблема – сексуальна. З року в рік ЗМІ повідомляють про неприємні випадки скандалів на сексуальному підґрунті.

Жінки проходять службу протягом двох років – на відміну від чоловіків, які служать по три роки. Участі у бойових діях жінки беруть набагато менше, ніж чоловіки, оскільки командування ЦАХАЛу вважає: захоплення жінок-військовослужбовців у полон деморалізує військо. Дуже негативно на морально-психологічний стан воїна впливає вигляд пораненої жінки.
Слід також зазначити, що служити в армії, яка хоч і має багато переваг, з кожним роком бажають все менше і менше ізраїльтян. За даними кадрової служби ЦАХАЛ, число тих, хто звільняється від обов’язкової військової служби, зростає з кожним роком. З призовників 2007 року не пішли до армії 28 % чоловіків і 44 % жінок. Спостерігається світова тенденція: з кожним роком від армії у країнах із строковою службою «відкошують» усе більше людей.
 
 
США та Франція бережуть своїх
 
Багаточисленні бойові дії, значні втрати живої сили та інші чинники змусили керівництво розвинених країн шукати виходи для збереження життя та здоров’я своїх громадян. Як приклад можна навести такі країни, як США та Франція. Ці країни знайшли альтернативу – призивати на службу емігрантів, заманюючи їх наданням громадянства після певного терміну служби у збройних силах. Іноземцям надається й багато інших пільг, зокрема соціальний пакет, до якого входить, серед іншого, зменшення податків. Проте службу легкою не назвеш. Саме емігранти будуть першими кандидатами на відправлення в гарячі точки, яких сьогодні у світі чимало. Таку ціну платять люди за громадянство в розвиненій країні. Немає точних даних щодо того, скільки емігрантів загинуло під час бойових дій саме заради громадянства, але певне, немало. А скільки ще загине? Для держави – економія власних людських ресурсів за рахунок інших, для людей – шанс на краще життя. Такий собі бізнес.
 
 
То що робити Україні?
 
Це – кілька різних моделей, варіантів і підходів до такого важливого питання, як армія. Кожна з них має свої переваги та недоліки. Найкращий варіант для України – проаналізувати все і взяти найкраще. Однак, просто все лише на словах, на ділі ситуація складається інакше.
 
Ізраїльський приклад не найкращий для Збройних Сил України – все ж таки, військовослужбовці-жінки значно би погіршили демографічну ситуацію в Україні, яка і так бажає бути кращою. Хіба що, жінка на якій-небудь другорядній спеціальності в армії, але точно не на бойовій. Картина пораненої жінки під час бойових дій здеморалізує та виб’є з колії кожного. Але в плані фінансового забезпечення, Ізраїлю треба віддати належне і брати приклад – як-не-як, оснащення в ЦАХАЛу на найвищому рівні.
 
Молдовський варіант відкупу від армії теж не найкращий, проте кращий ніж ті, що практикуються в Україні: фальсифікація довідок про хворобу, хабарі посадовцям тощо. Питання відкупу в Україні вже піднімались на високих рівнях але остаточної відповіді немає.
 
Якщо досконало продумати та втілити в реальність естонський варіант цивільного добровільного воєнізованого формування – це стало б великим плюсом для обороноздатності держави. Але зараз до цього, схоже, нікому нема діла.
Щодо залучення на службу емігрантів, то такої потреби в Україні немає, оскільки в нас оборонна армія, вона не веде бойових дій.
 
Можна багато дискутувати про реформу армії, пошук найкращого варіанту, про перехід її тільки на контрактну основу, професіоналізацію, забезпечення кращими зразками озброєння та військової техніки і таке інше. Тільки до чого все це? Вже є Державна програма розвитку Збройних Сил України на 2006–2011 роки, яка передбачає усі ці перетворення. Мета – створення сучасної, оптимальної, високомобільної, забезпеченої, професійної армії. Але сенс? На виході маємо: недофінансування Держпрограми в розмірі близько 7 млрд. грн. У військовому бюджеті на 2009 рік вистачить коштів лише на виплату грошового забезпечення, сплати комунальних послуг та на харчування строковикам. Вже піднімається питання про вивід українських миротворчих контингентів через брак коштів на їх утримання. Тож про які реформи може йти мова? Немає коштів на бойову підготовку. Відсутність останньої призводить до зниження рівня бойової готовності та професіоналізму Збройних Сил з одного боку та зниження рівня дисципліни з іншого. Тому і виникають нюанси військової служби, коли люди не мають чим зайнятись. Одразу – десятки незрозумілих перевірок та інспекцій, сотні команд з переливання з пустого в порожнє.
 
Збройні Сили України, не дивлячись на всі наслідки недофінансування, – перші, хто стане на захист держави у разі форс-мажорних обставин. Усвідомлюючи це, треба зробити ЗСУ такими, що вселяли б почуття захищеності та безпеки в кожного, а не навпаки. Бо у всіх, мабуть, сьогодні складається враження, що українська армія не захищає, а створює небезпеку.
 
Україна ще в змозі створити надійну армію, не гіршу за європейські, необхідно лише повернутися до неї обличчям, поки не запізно.
 
 
Віталій Кійко для НББ!
 
 
Невдовзі на нашому сайті: «Українці в арміях світу»
 
Читайте також:  
 
"Куди «пливуть» кадри?"
"Українські командири: три портрети" 
"Українська лінія фронту"
 

Коментарі 

  1. #11 Кудряшов
    2009-03-1211:57:48 Ще одне питання до автора: у вояків "Кастеліту" якась біла пов'язка на рукаві, що вона означає?
  2. #12 Pavlo
    2009-03-1212:20:06 Яка чисельність ЗСУ на цей час?
  3. #13 Багряний
    2009-03-1700:37:42 Естонський вихід з положення? Вони вступили в НАТО - ось головний вихід з положення!
  4. #14 Єгор
    2009-03-1818:00:37 Анегдот:
    - Полковник натівських військ може віджатися від землі 40 разів. Скільки разів може віджатися український полковник?
    - Жодного! Він навіть прижатися до землі не зможе!
    Насолоджуйтесь!
  5. #15 Бєня
    2009-04-1202:52:41 я за те щоб в додачу до контрактної армії всі поголовно проходили 3-6 місячні курси молодого бійця, де б вивчали зброю, елементи тактики ведення бою, ази саперної справи і диверсійної роботи в умовах партизанської війни… і к чорту всі вимарші і наряди, і тим більше панщина на офіцерських дачах…

Додати коментар



Оновити

Нові повідомлення форуму

  • Online презентація кліпу "Кімната закоха...
  • Скрябін
  • Цитати і фрази....)))
  • Найкраща книга українською
  • ОУН-УПА - визнання чи забуття?

Опитування

Міжрегіональний обмін студентами, ініційований МОН...
 

Останні коментарі

  • Флорида: сонячний штат
    Якось не можу вловити тематичного зв'язку цієї ста...
  • Флорида: сонячний штат
    :D Якраз до туристичного сезону :lol:
  • Українське кіно. Вчора. Сьогод...
    Початок статті пропагандистськ ий :-x Знову Україн...
  • Hey You!
    Гарна ініціатива. :cry:
  • Стан української мови в Російс...
    НУ І МАЄМО НАГЛЯДНИЙ ПРИКЛАД !!! ПОРА ДЕЯКІ З МЕТО...

Авторизація

Вітаємо Гість.
   
  

  

  Забули пароль?  ||  Реєстрація