This version of the page http://www.alternet.ua/tehnology.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-05-16. The original page over time could change.
Технологія WiMAX - Alternet



  
login:   
password:   


Технологія WiMAX

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) - це комерційна назва міжнародного стандарту безпроводової широкосмугової передачі даних 802.16, розробленого Інститутом інженерів в області електроніки й електротехніки (IEEE).

Він був прийнятий у січні 2003 р. співтовариством WiMAX Forum, некомерційною організацією, членами якої є біля двохсот передових телекомунікаційних компаній світу. Мета роботи WiMAX Forum - сприяти розробці безпроводового обладнання для доступу до широкосмугових мереж, швидкий розвиток мереж у всьому світі і сертифікація обладнання стандарту 802.16.

Мережі WiMAX засновані на тих самих принципах, що і мережі для стільникових телефонів. Але, на відміну від них, базові станції WiMAX забезпечують широкосмуговий зв'язок на площі радіусом більше ніж 30 км із пропускною здатністю, яку можна порівняти з кабельним з'єднанням - до 75 Мбіт/с.

Від інших радіотехнологій WiMAX відрізняється тим, що стабільно працює навіть за відсутності прямої видимості базової станції, використовуючи відбитий сигнал. Ця унікальна властивість дає можливість підтримувати стабільний високошвидкісний канал в умовах щільної міської забудови.

Важливою є й економічність у споживанні частотного ресурсу: за цими показниками WiMAX випереджає конкурентів у 1,5 рази, що гарантує можливість одночасної роботи великої кількості користувачів, які не заважають один одному.

Стандарт WiMAX припускає підтримку шифрування по алгоритмах Triple DES (довжина ключа 128 біт) чи RSA (довжина ключа 1024 біт), забезпечуючи відмінне протистояння спробам злому, а також автоматичне керування потужністю випромінювання.

WiMAX базується на алгоритмі планування, що полягає в тому, що клієнт, який звертається до базової станції, одноразово отримує власний тимчасовий слот, що залишається за ним, навіть якщо обмін даними не відбувається. Це забезпечує можливість гарантувати пропускну здатність каналу шляхом автоматичного керування параметром QoS (Quality of Service).

WiMAX - не просто технологія високошвидкісного доступу в Інтернет. Вона дозволяє здійснювати передачу різних даних, у тому числі голосу, відео й ін., тим самим забезпечуючи можливість швидко організувати корпоративні мережі, якісні відео-трансляції і IP-телефонію.

Технологія WiMAX дає можливість вирішити, мабуть, одну з найсерйозніших проблем доступу до Інтернету - проблему "останньої милі". На сьогоднішній день Україна має у своєму розпорядженні зовнішні канали зв'язку з достатньою пропускною здатністю, практично в кожному населеному пункті є провайдери послуг доступу в Інтернет, однак з'єднання між ними і кінцевим споживачем дотепер здійснюється переважно або через комутуючі, або через виділені мережі. Як результат - низька швидкість обміну інформацією, ненадійність з'єднання, обмежені можливості підключення.

Значні труднощі відчувають клієнти, що орендують приміщення із застарілою інфраструктурою, що фізично не дозволяє створити канали з високою пропускною здатністю. Прокладання власних кабельних мереж часом неможливо через об'єктивні обмеження, часом економічно недоцільно.

WiMAX буквально розв'язує руки, забезпечуючи надійний широкосмуговий доступ в Інтернет.





Версія для друку