на головну/home

Дерев'яні храми України
на туристичних марках



Що таке туристичні марки?

Туристичні марки (скорочено ТМ) - чеський винахід, що походить з 1998 року. ТМ являє собою дерев'яне кружальце із зображенням певної туристичної атракції - архітектурної, історичної або природної пам'ятки. Це може бути замок, вершина гори, костел, печера, музей, дерев'яна церква тощо. ТМ принципово відрізняється від звичайного сувеніра тим, що виконує роль трофея - підтвердження того, що мандрівник відвідав даний об'єкт, адже в іншому місці придбати її неможливо. Іншими словами, ТМ із зображенням Мукачівського замку можна купити тільки в Мукачівському замку і більше ніде. Кожна ТМ має свій номер, а разом вони утворюють систему з кількох сотень туристично-маркових місць по всій країні. Подорожуючи, мандрівники-колекціонери одночасно збирають ТМ і беруть участь у колекційній грі.


ТМ існують у 9 країнах Європи, а з 2007 року з'явилися і у нас, в Україні, і тепер система активно розвивається.
Стислу розповідь про історію виникнення і концепцію ТМ, а також про те, як проект розвивається в Україні, можна прочитати у статті "Усі по трофеї!", що вийшла в журналі "Міжнародний туризм", №2(86) 2009, а повну інформацію - на сайті самого проекту "ТУРИСТИЧНІ МАРКИ. Україна".

скачати статтю "Усі по трофеї!" (PDF, 760 Кб)


Навіщо вони потрібні?

- приємні, некитайські (!!!), а автентичні сувеніри, які додають звичайним подорожам азарту "полювання на трофеї";
- що важливо для нашої країни, вони можуть посприяти популяризації пам'яток, особливо тих, що несправедливо забуті і потребують порятунку;
- а ще вони дерев'яні. Ви не забули, який зараз сайт переглядаєте? ;-))


Дерев'яні церкви на туристичних марках:


Співпрацюю з проектом "Туристичні марки. Україна" з квітня 2008 р., і за цей час я встигла заразитися азартом створення нових туристично-маркових місць, насамперед, звичайно, для дерев'яних храмів. Спеціально для України навіть було створено нові категорії ТМ "Дерев'яна архітектура" і "Скансени", що не існують в інших країнах. Дотепер вже вийшло більше десятка ТМ, присвячених дерев'яним церквам, а в найближчих планах їх ще більше.
Суттєва нематеріальна вигода проекту - те, що ТМ утворюють єдину систему, і тому популярні пам'ятки (як, наприклад, Невицький замок) "потягнуть за собою" менш або й зовсім маловідомі, сприяючи їх популяризації. А що більше розголосу, то важче "забути" про пам'ятку, яка перебуває у скрутному становищі. Саме для цього, наприклад, було створено ТМ старовинної, з XVI ст., церкви Рiздва Богородицi у Стеблівці, яка згоріла у 1994 р.і відтоді 15 років (!!) стоїть руїною. Її вже давно "списали", і в путівниках пишуть - церкви немає, згоріла. Неправда, храм є, він досі тримається за життя і справляє незабутнє враження. Тож на одній стороні ТМ зобразили стрункий силует церкви до пожежі, на другій - вигляд руїн. Принаймні, це змушує замислитися - і справді, щось таке відчувалося в очах місцевих мешканців, які брали ТМ в руки і роздивлялися її з обох боків.


Колекційна гра і преміальні туристичні марки (ПТМ):

Всі ТМ-об'єкти згруповані по десятках, кожна з яких знаходиться в межах однієї області. Той, хто збере десятку ТМ (наприклад, другу десятку, з №11 по №20) і надішле відрізні паперові купони від них на адресу проекту, отримає преміальну ТМ, яку неможливо купити. На відміну від інших країн, де на ПТМ зображують зазвичай нейтральні сюжети (наприклад, славетних королів), ми вирішили присвятити їх гострій темі втрачених пам'яток. Наразі вироблені дві ПТМ, для першої (ТМ №№1-10) і другої (ТМ №№11-20) десяток, обидві належать до Закарпатської області. Тому природньо, що на них потрапили втрачені дерев'яні церкви з закарпатських сіл. Перша, у Кобилецькій Поляні, була розібрана і спалена в 1994 p. через міжконфесійні сутички в селі, друга, в Майдані - спалена у 1974 році за вказівкою райкому партії... На зворотньому боці ПТМ - риторичне питання.

Спеціальна акція для учасників спільноти "Дерев'яні храми України":

У ТМ-гри строгі правила, і ПТМ мають видаватися колекціонерам лише за зібрані по порядку десятки. Але мені вдалося домовитися про виняток для учасників нашої ЖЖ-спільности і відвідувачів сайту "Дерев'яні храми України". Тепер той, хто назбирає 10 ТМ з категорії "Дерев'яна архітектура" і вишле на адресу проекту відрізні купони (паралельно повідомивши мене мейлом) теж отримує право отримати ПТМ, а також спільну дерев'яну візитку проектів "ТМ Україна" і "ДХУ", яку бачите тут:

Ще одне послаблення - якщо колекціонер особисто побував у ТМ-місці, але це сталося до того, як там відкрилася точка продажу ТМ, або ж просто не зміг там купити ТМ, бо була зачинена точка продажу, то він має право написати керівнику проекту із доказами свого перебування на об'єкті (найчастіше це фотографії), щоб купити цю ТМ в індивідуальному порядку в Ужгороді чи в Києві.


ТМ із пам'ятками дерев'яної архітектури, що вже продаються:

Клікніть на зображення ТМ, щоб перейти на сторінку відповідної десятки ТМ. Там для кожної ТМ подається зображення марки, фото і короткий опис об'єкту, його GPS-координати і контакти точки продажу.


Вироблені, скоро у продажу:

Ще не встигли розвезти на місця продажу, це буде десь в перших числах травня.