Системы ЛІГА:ЗАКОН CD-справочники Digital Daily Пресс-центр Практикумы
Реклама Контакты Рассылки по e-mail Карта портала RSS-экспорт
Интернет-конференция

Главная страница | О Пресс-Центре | События | Интернет-конференции | Фотогалерея | Заявка

31 июля 2008 г., 14:00

Интернет-конференция
Антона Третьяка

Первого заместителя главы Государственного комитета Украины по земельным ресурсам
на темы:
- Создания системы гарантирования права собственности на землю.
- Планирование и использование земель и землеустройства.
- Экономика землепользования, в том числе рынок земли, ипотека и т.д.
- Законодательно-нормативное обеспечение развития земельных отношений.

Третьяк Антон Николаевич родился 24 июня 1949 года в селе Дзвиняч Залищенского района Тернопольской области. Образование высшее. Окончил Львовский сельскохозяйственный институт по специальности "землеустроительство".

С 1966 – 1968 гг. – техник-строитель при техбюро Залищецкого райисполкома Тернопольской области. 1973 – 1974 гг. - старший инженер-землеустроитель Мурова – нокуриловецкого районного управления сельского хозяйства Винницкой области. 1973-1974 гг. – служба в рядах Советской армии. 1975 – 1986 гг. – главный инженер-землеустроитель Мурова – нокуриловецкого районного управления сельского хозяйства Винницкой области. 1986 - 1987 гг. – главный специалист Мурованокуриловецкого районного агропромышленного объединения Винницкой области. 1987 – 1996 гг. – главный специалист, директор Черновицкого филиала института землеустроения. 1996 – 2000 гг. – первый заместитель Главы Государственного комитета Украины по земельным ресурсам. 2000 – 2001 гг. – главный научный сотрудник, заместитель директора института землеустроительства УААН. 2001 – 2006 гг. – вице-президент Украинской академии аграрных наук. С апрель 2006 гг. – по январь 2008 гг. – академик-секретарь Украинской академии аграрных наук. 2008 – 2008 гг. – первый заместитель Главы Государственного агентства земельных ресурсов Украины. С марта 2008 г.- первый заместитель Государственного комитета Украины по земельным вопросам.

Антон Третьяк - кандидат и доктор экономических наук, госслужащий третьего ранга, заслуженный деятель сельского хозяйства Украины, член - корреспондент УААН, профессор землеустроительного проектирования.

Хотите пообщаться с А.Третьяком и узнать больше о рынке земли страны, и планах на будущее Государственного комитета Украины по земельным ресурсам?

Я дуже всім дякую за надані запитання, за порушені проблеми. Я відчув, що дуже багато питань сьогодні потребують законодавчо-нормативного врегулювання, що вони вас дуже турбують, а такі конференції є на сьогоднішній день досить актуальними. Я думаю, що Держкомзем продовжить такі зустрічі, оскільки вони є найбільш оперативними і в рамках яких можна систематизувати достатню кількість проблем для того, щоб вдосконалювати діяльність Держкозему, чинну законодавчу і нормативну базу. До зустрічі!


Вопросы:
 

28 липня в Інтернеті з`явилась інформація про те, що у Київській обл. УБОЗом викрито факт незаконного виділення на території однієї з сільрад Васильківського району 81 земельної ділянки (по 0,99 га кожна) нібито для ведення сільського господарства. Що Вам про це відомо? Ця земля виділялась з відома управління із земельних ресурсів району чи області? Але якщо "для ведення сільського господарства", то, мабуть, підприємцям в оренду - щоб не простоювала й не заростала бур`яном? Що в цьому поганого?
Сергій
28.07.08 17:56

А.Т. Доброго дня. Дякую за вашу активну участь у конференції і дозвольте дати короткі відповіді на ваші запитання.

Щодо незаконного виділення на території однієї з сільрад Васильківського району 81 земельної ділянки (по 0,99 га кожна), як вказує автор, я повинен сказати що в дійсності таке порушення має місце, матеріали прокуратору вилученні і по даному порушенню ведеться розслідування. Поки що більше сказати не можу: хто приймав участь у цих порушеннях зараз трудно сказати. Хоча говорити, що ці землі заростали бур’яном теж не слід, оскільки йде мова про землі, що були застосовані для ведення сільського господарства. Із заданого питання можна сказати, що нічого поганого нема, якщо у ході використання цих ділянок не принесе шкоди землі.

1. За словами фахівців, в Україні спостерігаються щорічні втрати гумусу, що доходять загрозливих масштабів. Що може зупинити цей негативний процес?
2. Наскільки в даний час є ефективним використання землі, як власності (розпайованої)? Іншими словами, скільки людей сьогодні годує 1 га землі в Україні?

Леся
28.07.08 18:02

А.Т. Друге запитання є більше макрорівневим.
1. Оскільки йде зменшення гумусу на -0,2-0,3 % щорічно. Це досить негативний процес, але для того щоб його зупинити - потрібно рішення вищих керівників держави, по крайній мірі Прем’єр-міністра і народних депутатів, які повинні схвалити програму використання і охорони земель. Розробка такої програми передбачена була ще у 2003 році при прийнятті закону "Про охорону земель". Проте, не дивлячись на те, що вона була розроблена хай навіть і не якісно, але по сьогоднішній день у стіні ВР не внесена. Для цих цілей потрібно значне фінансування, тому це питання загальнодержавного масштабу.
2. Тут слід сказати, що в дійсності говорити, що є ефективним використання розпайованих земель – не можна. Оскільки по-перше, більш ефективним є використання земель крупними масивами, а не дрібними ділянками по 3-10 га. Поки економічна ситуація в Україні не сприяла розвитку с/г, а відповідно і ефективному використанню земель. І саме основне, що підійшовши до паювання земель у процесі земельної реформи, держава активізувала тільки організаційні і частково правові заходи, а за економічні, фінансові і інші матеріальні – забула, без комплексу яких неможливо ефективне використання земель у сільському господарстві. Сьогодні по різних розрахунках 1 га землі годує 4-6 чоловік.

Всім відомо, що у нас вже більше ніж 4 роки проходить розмежування земель державної та комунальної власності. Але віз і нині там.
Можливо нам потрібно змінити ідеологію та методологію розмежування аби не витрачати сотні мільйонів гривень в незрозумілі речі. Це при тому, що навіть з межами населених пунктів ми не розібралися?
Які новації в законопроектній роботі по даному питанню нас очікують і коли?

Вячеслав
29.07.08 08:51

А.Т. В дійсності, закон на сьогоднішній день про розмежування земель прийнятий. Але механізми, закладені у цьому законі є досить складними з точки зору фінансового забезпечення, і розробки проектів землеустрою в часі. На сьогоднішній день в Держкомземі розроблені методичні рекомендації, які передбачають деякі зміни по відношенню складності проекту землеустрою щодо розмежування земель. Розроблені зміни до закону розмежування земель державної і комунальної власності, щодо спрощення процедури механізму розмежування. Розроблені і затвердженні правила розробки таких проектів землеустрою. Як тільки до кінця року будуть прийняті зміни до Закону України "Про розмежування земель комунальної та державної власності", а також ВР затверджена форма державного акту на комунальну власність, ми надіємося що на наступний рік цей процес активізується.

Добрый день!
Родилась и проживаю в Киеве свыше 30 лет.
Подскажите, пожалуйста, как мне получить кусок земли для постройки дачи и посадки огорода, в пределах границ города Киева или недалеко от Киева согласно Конституции и Земельного кодексе, если отказываются выдавать землю, ведь просто сказать, что ее нет!
Как вы можете мне помочь?

Светлана
29.07.08 09:07

А.Т. В принципі, по чинній конституції, сьогодні будь-який громадянин України може одержати земельну ділянку для будівництва власного житлового будинку, ведення особистого селянського господарства, садівництва та городництва. Разом з тим існує проблема, що до здійснення зонування земель в Україні за доцільним використанням, де було б визначено можливі резерви для таких цілей і на яких територіях, і тільки в такому випадку вам, як киянки можна було б порекомендувати, на якій території вам не відкажуть у наданні земельної ділянки для тих цілей, які ви хочете. Сьогодні у нас збирається і систематизується інформація. Щодо сіл, які є затухаючими, де сільське населення їх залишило, ніхто землю не обробляє там, і в нас є така думка, що на основі зібраної інформації буде розроблена відповідна програма для повторного надання цих земель всім бажаючим, хто хоче переїхати працювати або проживати в сільській місцевості.

Почему цены на землю такие дорогие, особенно в Киеве? И от чего зависит ее стоимость?
Ярик
29.07.08 10:44

А.Т. Звичайно, ціна землі залежить від багатьох факторів. Одним із основних факторів, які впливають на ціну земельної ділянки, є попит і пропозиція на земельні ділянки, їх місце розміщення, інфраструктурне облатування тієї території, де розміщена ділянка, а також її цільове призначення, з якою метою вона повинна використовуватися.

Сегодня значительные площади земель используются без правоустанавливающих документов. С точки зрения закона - это нарушение. Но так как нарушитель чаще всего государство, то оно остается безнаказанным. Какие планируются меры по устранению таких нарушений?
Игорь
29.07.08 11:11

А.Т. В дійсності, у нас сьогодні в Україні дуже багато ділянок використовується без право установчих документів, хоча вже пройшло 17 років здійснення земельної реформи і терміни виготовлення право установчих документів декілька раз переносились. Тут є декілька причин: по-перше, для видачі документів необхідно провести значні геофізичні роботи, які є фінансово недешевими. По-друге, частина наших громадян в перші роки земельної реформи не до кінця усвідомлювала важливість наявності державного акту на право власності на землю і значення взагалі власності на землю в ринковій економіці. Тому, якщо держава активізувала роботи по видачі державних актів власникам земельних часток паїв і виділяла для цих цілей певні кошти, то поза увагою залишились земельні ділянки громадян у селі, так звані присадибні, ділянки державних підприємств, установ і організацій і саме основне – на сьогоднішній день ми не маємо повністю запровадженої системи Державного земельного кадастру.
Значна кількість порушень у земельних відносинах саме пов’язана із недостатнім обліком земельних ділянок, перехрещуванням меж земельних ділянок, або відсутністю право установчих документів. Основними заходами, які планується здійснити в цьому напрямку – є запровадження автоматизованої системи державного земельного кадастру та системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Подскажите, как внести изменения в старый госакт на право постоянного пользования землей, если произошла реорганизация предприятия на которое он был оформлен. А правопреемнику горсовет отказывает. Госакт у нас старого образца, где еще предусмотрена строка "зміни". Неужели если ЗАО "МИР" стало ООО "МИР", мы теперь должны оформлять договор аренды?
пошук
29.07.08 11:26

А.Т. Існуюча процедура видачі державних актів не передбачає внесення змін в старий державний акт у будь-яких випадках. Тому є проблема переоформлення правонаступнику земельної ділянки на себе. Хочу, сьогодні стоїть питання розробки нової форми державного акту на право власності, я думаю, що напевно треба буде вивчити питання на право постійного користування землею. І з вашого запитання стає ясне те, що ваше підприємство є приватним, а в такому випадку в дійсності земельну ділянку необхідно переоформляти на праві оренди.

Мы купили базу отдыха, начали оформлять земельный участок, получили разрешение на разработку проекта отвода. Выяснилось, что рядом с базой расположен памятник общегосударственного значения, принадлежащий некому "Н". "Н" земельный участок не оформлял, и нам оформление приостановили. Выяснилось, что для законного оформления необходимо определение памятной зоны. Скажите, как нам оформить земельный участок? И как эти памятные зоны определить?
пошук
29.07.08 11:41

А.Т. У тих випадках, коли на земельній ділянці, яку ви оформляєте для обслуговування чи бази відпочинку чи іншого об’єкту, розміщені ті чи інші пам’ятники культури, архітектури – повинно встановлюватись обмеження у використанні земель. Оформлення таких обмежень повинно здійснюватись землевпорядною організацією, яка розробляє проект відведення земельної ділянки. Вимоги до таких зон, як земля повинна використовуватися, визначені чинним законодавством, яке регламентує використання об’єктів історико-культурного призначення.

Скажите, а Вы использовали своё право бесплатной приватизации? Если да, то подскажите, почему это не могут сделать другие? Если нет, то почему этого не сделали до сих пор?
Настя
29.07.08 12:18

А.Т. Своє право безплатної приватизації я використав ще у 1997 році на садову ділянку. В той період оформлення цього права було значно простішим і можливо було менше проблем, які ми маємо сьогодні. Труднощі, які сьогодні є в цих питаннях, вони скоріше пов’язані із організацією виконання робіт по виготовленню державних актів, фінансуванням цих робіт, прийняттю рішень органів місцевого самоврядування чи органів виконавчої влади. В цьому напрямку сьогодні певні заходи вживаються, ми 25 числа цього місяця розглядали дане питання в себе на колегії, де зобов’язано керівників наших територіальних органів розробити плани організації виготовлення державних актів для жителів соціальної сфери, щоб прискорити цей процес.

Яка Ваша думка щодо створення на базі Держкомзему Міністерства земельних відносин, до якого б увійшли складовими частинами Держлісгосп, Держводгосп, Геологічна та Геодезична служби тощо. Адже це дало б можливість керівникові міністерства брати участь безпосередньо у засіданнях Кабінету Міністрів, де майже всі питання, що розглядаються мають земельну складову? Конституцією України визначено - земля є основним національним багатством... (ст.14), то скільки ж часу земельні питання в нашому Уряді будуть вважатися другорядними та похідними від бізнесу? З великою повагою до Вас, В.Жмуцький.
Жмуцький Володимир Вікторович
29.07.08 12:39

А.Т. Я позитивно відношусь до створення на базі Держкомзему Міністерства земельних відносин. Такий законопроект був внесений депутатами у Верховну Раду. Справа в тому, що входячи у ринкову економіку, все більше і більше буде виникати проблем щодо місце землі як капіталу в економіці країни. А це новий напрямок, який сьогодні недостатньо опрацьований і в урядових колах. Так склалося, що навіть в системі Держкомзему немає своє наукової установи, яка б могла розробляти стратегію ефективного використання земельних ресурсів. Яка б теж могла розробити моделі економічних відносин власності на землю. Можна б було говорити і про ті напрямки, які сьогодні є проблемними в системі Держкомзему - це і створення системи гарантування прав власності на землю, створення ефективної системи планування використання земель і землеустрою, це створення відповідної інфраструктури ринку земель. Тому є багато напрямів, по яких доцільно було б керівнику такого Міністерства спільно з урядом опрацьовувати. Звичайно, земельна складова є основною у природно-ресурсному потенціалі країни. І більше того, такі країни як Японія, Корея, піднімали свою економіку після Другої світової війни за рахунок активного капіталу, яким є людський капітал, а його складовою - інтелектуальний, але вони не мали ще другого активного капіталу – земельний капітал. Саме на земельному капіталі у нас сьогодні мало приділяється уваги. І томі інвестиціям, бізнесу важко розвиватися , якщо земельні питання будуть залишатися поза увагою або краще сказати – не буде приділятися їм та увага, на яку вони заслуговують.

ЧИ ПРИХОДИЛА ВАМ В ГОЛОВУ ДУМКА ОЗНАЙОМИТИСЯ ІЗ ФІНАНСОВО-МАТЕРІАЛЬНИМ СТАНОМ ВАШИХ ПІДЛЕГЛИХ, ЗОКРЕМА - ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКІВ НА МІСЦЯХ. УСІ ВОНИ, ПРИ МІЗЕРНІЙ ЗАРПЛАТІ ЖИВУТЬ У ШИКАРНИХ КОТЕДЖАХ, ЇХ ДІТИ ТА ВНУКИ ЧУДОВО ЗАБЕЗПЕЧЕНІ.УКРАЇНСЬКА ЗЕМЛЯ ВАМ ВІДДАСТЬ ЗА ВАШІ ЗА ВАШІ ГРІХИ. НЕ МОЖНА ІЗ СВЯТОЮ УКРАЇНСЬКОЮ ЗЕМЛЕЮ ТВОРИТИ ТЕ, ЩО ТВОРИТЬ ВАША, І НЕ ТІЛЬКИ ВАША КАНТОРА!!! ЗГОДНІ ЗІ МНОЮ?
ТАРАС,ТЕРНОПІЛЬ
29.07.08 13:19

А.Т. Тут можна коротко сказати, якщо питання корупції розвинуті в цілому по Україні, то в одному відомстві їх ліквідувати неможливо. Для того щоб питання було вирішено – потрібна політична воля вищих керівників країни. До речі, це питання теж стало одним із критеріїв оцінки того, що Україна із 15 місця в світі по інвестиційній привабливості перейшла на 73.

Антон Миколайович! Чи залишається згідно нового положення про регіональні управління земельних ресурсів, право проводити обласним управлінням земельних ресурсів державну експертизу землевпорядної документації, в тому числі звіти про експертну оцнку земельних ділянок?
ooo@cadastr.lutsk.ua


29.07.08 15:57

А.Т. Згідно новому положенню по регіональному управлінню земельних ресурсів державна експертиза землевпорядної документації залишається за ними, але здійснення і перерозподіл такої експертизи по окремих видах документації.

Добрий день! Моя сім'я проживає в місті Києві у власній квартирі. Земельної ділянки ніколи не мали і не маємо. Скажіть будь-ласка до яких державних органів необхідно звернутись щоб скористатись своїм Конституційним правом для отримання земельної ділянки?
Віктор В
29.07.08 17:20

А.Т. Приблизно таке ж питання у нас було. Так само можна сказати: конституційне право ви маєте, але поки що із-за відсутності інформації вільних земельних ділянок, ми не можемо сказати, на якій території ви можете цим правом скористатися. Я надіюся, що в першій половині 2009 року у нас буде розроблена відповідна програма по повторному заселенню тих сіл, які затухають і можна буде йому запропонувати певні території, де він може одержати таку ділянку.

1.Согласны ли вы с мнением президента Ассоциации фермеров и частных землевладельцев Украины, относительно моратория на продажу сельскохозяйственных земель: "Пока латифундисты не разделяю оставшиеся земли, ни о каком открытом и прозрачном рынке речи быть не может. Ждать осталось недолго — до полутора лет. Латифундистам осталось разделить всего ничего — около 8 млн га пашни. Только тогда политики активизируются и в срочном порядке примут необходимые для снятия моратория законы"?
2.Согласно закону "О Государственном бюджете Украины на 2008 год" Верховная Рада поручила Кабинету министров до 1 апреля внести на рассмотрение законопроект "О государственном земельном кадастре". Закон до сих пор не внесен в Верховную Раду. В чем причина не выполнения поручения Верховной Рады? Когда закон "О государственном земельном кадастре" будет внесен в Верховную Раду?

Александр
29.07.08 19:18

А.Т. Звичайно, до тип пір, поки не буде прийнятий закон про ринок земель, закон про державний земельний кадастр, буде існувати можливість тіньового створення латифундистів. Звичайно, він прав, чим на довше ми затягуємо період прийняття цих законів, і чим на довше відтягуємо зняття мораторію на продаж земель, все менше земель буде залишатися у власності простих громадян як фермерів. Закон про Державний земельний кадастр сьогодні перебуває у Верховній Раді і для нас незрозуміло, чому він у комітеті Аграрної політики не допрацьовується для того щоб винести на друге читання.

Здравствуйте.
4 марта 2008 года комиссия Госзема в АР Крым установила факты грубейшего нарушения земельного законодательства в Морском сельском совете города Судака. Решения принимались исполкомом. Договора на аренду земли не утверждались на сессии. Нецелевое использование средств от потерь земель сельхозугодий. Прошло 3 месяца - нет никакой реакции, а Президент Украины Ющенко издает указ за указом о наведении порядка в Крыму. Способна ли власть остановить этот беспредел?

Василий
29.07.08 22:35

А.Т. По цьому питанні я зафіксував ті порушення, які вказані. Буде дане доручення земельній інспекції перевірити і внести пропозиції щодо їх усунення. Я дякую за таку інформацію.

Здравствуйте уважаемый Антон Николаевич. Я с августа 2007 г. начал предварительное согласование по отводу земельного участка под строительство остановочного комплекса с объектами торговли и аптекой (размер участка 0,02 га), из которых 0,005 га я должен использовать для благоустройства города. Все было положительно - я не успел их отдать на рассмотрение в горсовет, и вот с 1.01.2008 г. вышел закон об аукционе. У меня такой вопрос: 1.Могу ли я получить участок без аукциона (вид я действовал законами 2007г,и за это уходят не мало времени и денег, выходит зря потраченных)? 2.Строительство аптеки считается ли объектом социального значения? Спасибо.
Акопян Тигран
30.07.08 10:09

А.Т. У зв’язку із прийняття змін до Земельного кодексу Верховною Радою при прийнятті бюджету в дійсності з 1 січня 2008 року ви можете одержати земельну ділянку тільки по процедурі проведення аукціону. Нами вносились пропозиції до уряду по відношенню надання згоди завершення процесу передачі земельних ділянок, по яких була розпочата процедура землевпорядних дій до 1 січня цього року. Але в наших пропозиціях не були підтримані ці положення Міністерством фінансів і тому сьогодні залишається та ситуація, яка є в чинному земельному кодексі. Будівництво аптеки не відноситься до об’єктів соціального призначення, оскільки цей вид діяльності за класифікатором видів діяльності в Україні відноситься до торгівлі.

Здравствуйте уважаемый Антон Николаевич. Хотелось бы знать, когда будет принят закон о продаже земель сельхозназначения?
На наших землях "делают деньги" отдельные лица, а все вокруг - нищие. Так, когда же простой селянин сможет воспользоваться своим правом на землю, сможет продать ее или заложить ее подо что-то, когда наша земля заимеет цену?

Анна, 38 лет
30.07.08 11:52

А.Т. У зв’язку із затягування прийняття закону про ринок земель, нами в комітеті розглядається питання розробки окремого закону про продаж земель сільськогосподарського призначення. Тому, коли він буде розроблений, я думаю, що ми через свій сайт вас проінформуємо і запрошуємо взяти участь у його розробці або давати пропозиції, які ви вважаєте за доцільне врахувати у цьому законі. Звичайно, сьогодні є великою проблемою відчуження своїх земельних ділянок пенсіонерів-одинаків, які не мають кому успадкувати земельну ділянку або тих, хто проживає у міській місцевості і йому земельна ділянка перейшла у спадщину. І це треба було б врегулювати при прийнятті змін до перехідних положень у земельному кодексі. Це можна було б зробити вже давно, якщо б питання ринку земель сільськогосподарського призначення не було б таким заполітизоавнним.

Добрий день, Антоне Миколайовичу! Прошу відповісти на моє запитання, а саме:
- Чи необхідно розробляти проект відводу у зв'язку зі зміною цільового використання земельної ділянки, якщо згідно державного акту на власність земельна ділянка надана для будівництва та обслуговування жилого будику. Я бажаю частину даної землі використовувати для роздрібної торгівлі. Категорія землі одна й та сама, але цілове використання різне. Прошу відповісти вказавши конкретні статті, пункти чинного законодавства. Фраза "На нашу думку" мене не влаштовує.

Мила
30.07.08 13:10

А.Т. Так, при зміні цільового призначення використання земельної ділянки чи її частини, необхідно розробляти проект відведення, який визначений постановою Кабінету Міністрів України №502 від 11 квітня 2002 року про порядок зміни цільового призначення земель, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб.

У меня вопрос очень простой и практичный. Всем известно, что у нас система правосудия напоминает о правосудии только названием. Насколько в этом вопросе может помочь Европейский суд по правам человека? Если эта организация более - менее эффективна, то каковы издержки для украинского потерпевшего в случае обращения в этот суд?
Александр
30.07.08 13:54

А.Т. Я думаю, що ваша оцінка про судову систему в Україні збігається із сотнями тисяч громадян України, але Європейський суд по права людини нам допомогти у вирішення більшості питань не зможе. Тому тут відповідь проста: необхідне політичне рішення, як Верховної Ради. Так і вищого керівництва країни з цієї проблеми.

Когда, наконец, наведётся порядок в вопросах оформления земельных участков и прекратится произвол местных чиновников, депутатов местных советов которые зачастую выражают интересы определённых олигархов или групп, и блокируют выделение земли гражданам через бюрократические проволочки в органах местного самоуправления!?
Александр
30.07.08 14:22

А.Т. Проблема оформлення земельних ділянок пов’язана з кількома факторами. Перший: незавершеність земельного законодавства. Другий: відсутність робіт в Україні по плануванню використання земель і землеустрою, які б визначали напрями перерозподілу земель, їх доцільне використання і проходили б громадське обговорення на територіях сіл, селищ, міст. Третя проблема - відсутність автоматизованої системи державного земельного кадастру, де б вся інформація про земельні ділянки була б відкритою. В комітеті в цьому плані певні напрацювання здійснюються, особливо щодо зонування земель по доцільному їх використанні. Таке зонування буде передбачати визначення земель, які мають стратегічне значення для розвитку держави, також для розвитку регіонів, і, звичайно, доцільне використання всіх інших земель територіальними громадами.

Я хочу задать Вам вопрос, касающийся массовых самзахватов земли крымскими татарами, уродующих красивейшие ландшафты побережья. До каких пор мин-р МВД Луценко и его любый друг пан президент, будут потворствовать преступной деятельности крымских татар? Почему ни один из захватчиков не посажен в тюрьму? Может нам, славянам, пора самим браться за вилы и изгонять татар, а заодно и обанкротившуюся оранжевую власть с полуострова?
Александр
30.07.08 17:05

А.Т. Проблема забезпечення земельними ділянками кримських татар тягнеться вже дуже довго. І помилкою нашої держави та уряду Криму є те, що на самому початку не були розроблені схеми землеустрою та інші документи планувального характеру, де б були з великим оприлюдненням розглянуті всі варіанти можливого надання кримським татарам землі і розроблені заходи, щодо організації ефективного використання цих земель. І чим довше ми будемо відтягувати вирішення цих питань, тим більше негативних факторів буде накопичуватися.

Ответьте, будь ласка! Как простому человеку, живущему в Крыму, реализовать свое право на получение небольшого участка земли? Ведь исполкомы даже не желают рассматривать заявления граждан! В тоже время, все чиновники, и Вы тоже, я уверен в этом, успели реализовать СВОЕ конституционное право на землю, не так ли?
Может нам простым людям пора самим выходить в поле, вбивать колышки и отстаивать СВОЮ землю с вилами и топорами?

Православный
30.07.08 17:12

А.Т. Дане питання пов’язане з попереднім. Адже, прозоре і можливе вирішення надання земель всім, хто проживає у Криму можливе при вирішенні його спільно із територіальними громадами через розроблення схем землеустрою інших планувальних документів та оприлюднення тих заходів, які в них будуть намічені.

1) Просимо дати роз`яснення, який коефіцієнт функціонального використання необхідно застосовувати до базової вартості, якщо земельна ділянка виставляється на земельні торги для комерційного використання (2,5 комерційне чи 0,5, що відводиться під майбутнє будівництво. Якщо застосовувати для стартової ціни коефіцієнт функціонального використання 2,5, то тоді після викупу земельної ділянки необхідно буде для сплати земельного податку на період будівництва розраховувати нову грошову оцінку з коефіцієнтом функціонального використання 0,5. Чи правильно це буде?
2) Якщо на законодавчому рівні не вирішено порядок проведення аукціонів, то чи можна їх проводити по тимчасовому положенню проведення аукціонів в області, яке затверджено рішенням обласної ради.
Заздалегідь вдячні за відповідь!!!

Иван
30.07.08 18:03

А.Т. Я думаю, що це запитання задавав фахівець і він добре розуміє, що функціональне використання землі залежить від виду економічної діяльності на цій земельній ділянці. Тому якщо ділянка передбачена для комерційного використання, то коефіцієнт функціонального використання має бути 2,5. Але якщо йде мова за майбутнє будівництво, то це є інвестиційні ризики, від яких залежатиме ріст стартової ціни. Тому я думаю, адміністративне регулювання цього коефіцієнту не є доцільним. На сьогодні до того часу, поки на законодавчому рівні не вирішено порядку проведення аукціонів, ви можете проводити такі аукціони по тимчасових положеннях, які затверджуються на сесіях рад.

Когда вашим ведомством будет прекращена практика назначения на должности руководителей территориальных органов людей, не имеющих никакого отношения к землеустройству? Как вы относитесь к работе г-на Иванюка (начальника вашего облуправления в Киевской области)? Он вас устраивает как профессионал? Комфортно ли вам работать с заместителем главы вашего ведомства, известного в определенных кругах как "Чепчик"? Как в таких условиях вы намерены бороться с коррупцией?
Дмитрий Р.
30.07.08 23:12

А.Т. Щодо роботи начальника обласного управління земельних ресурсів Київської області, я можу оприлюднити тільки свою думку, що на таких посадах повинні бути високопрофесійні люди і порядні люди. Питання боротьби з корупцією – питання правоохоронних органів і тому самостійно наш комітет їх вирішити не зможе.

Ответьте, пожалуйста! Будет ли разрешено дооформление документации, без аукциона, на ранее выданные (до 01.01.2008 года) разрешения?
Анатолий
31.07.08 08:53

А.Т. На аналогічне питання я вже давав відповідь, але повторюсь, що законодавством на сьогодні так вирішено, що земельні ділянки можуть надаватися у власність чи в оренду тільки по процедурі проведення аукціону. Не дивлячись на те, що комітет піднімав питання про надання дозволу на оформлення документації, яка раніше була розроблена, уряд нас не підтримав.

Антон Николаевич, добрый день!
Расскажите подробнее о земельной реформе, которую проанонсировал глава Держкомзема Воеводин на вчерашней пресс-конференции. Как она (реформа) улучшит ситуацию на рынке земли в Украине?
Спасибо!

Кирилл
31.07.08 09:12

А.Т. Вчора голова Держкомзему Воєводин Володимир Васильович проводив прес-конференцію по питаннях завершення державних актів на право власності на землю для власників земельних часток, паїв вже в цьому році. І це пов’язано з активним розвитком тіньового ринку на землі сільськогосподарського призначення та прискоренням формування нових землевпорядкувань у с/г.

Добрый день Антон Николаевич! Дайте, пожалуйста, ваш совет как специалист по такому вопросу: насколько я знаю, есть Закон Украины о том, что каждый гражданин Украины, проживающий определенное количество лет имеет право на земельный пай. Юридическую формулировку точно не знаю. Скажите, пожалуйста - так ли это, насколько это реально в нашем государстве, какие нюансы, что для этого надо. Кратко говоря: может ли семья из 4 человек, проживающих всю жизнь на Украине получить участок не за миллионы грн.?
Анна
31.07.08 09:36

А.Т. Щодо одержання земельної частки паю громадянину, який не проживає у сільській місцевості і не працював у тих сільськогосподарських підприємствах, які за рішенням їх загальних зборів розпайовувалися, одержати неможливо. Оскільки в нас у земельному кодексі закладені положення, що право на таку земельну частку паю мають тільки вище указані працівники. Якщо ваша сім`я, яка складається із 4 чоловік може одержати земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства. То це сьогодні можливо в тих регіонах, на тих територіях, де є землі запасу або де буде визначено відповідною програмою межах затухаючих сіл.

Шановний Антоне Мколайовичу! За наявності можливості прошу дати відповідь на настпні запитання:
1) Чи відомо керівництву Держкомзему України коли Кабінетом Міністрів України та у який спосіб будуть визначені особливості оформлення права оренди земельної ділянки без проведення аукціону громадянам чи юридичним особам, які звернулись із заявою (клопотанням) про передачу земельної ділянки в оренду із земель державної або комунальної власності, якщо станом на 1 січня 2008 року відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування було прийнято рішення про погодження місця розташування такого об'єкта або про надання дозволу на розробку проекту її відведення, як це передбачалось пукнтом 11 славнозвісного ЗАкону України від 03.06.2008 року №309?
2) Чи може Держкомзем надати легальне визначення та перелік об'єктів, які сьогодні ми можемо віднести до об'єктів соціального призначення з метою набуття права оренди земельних ділянок поза аукціоном. Чи може вважатись об'єктом соціального призначення припустимо стоматкабінет, якщо я визначу, що 40 % медичних послуг я надаватиму громадянам безкоштовно? Заздалегідь вдячна.

Надія
31.07.08 09:40

А.Т. 1) Комітетом розроблялися позиції, щодо оформлення права оренди земельної ділянки без проведення аукціону в тих випадках, коли рішення про погодження місця розташування ділянки та про надання дозволу про розробку проекту її відведення були прийняті до 1 січня 2008 року. Проте вони урядом не були підтримані.
2) Ми після завершення розробки і затвердження класифікатора цільового призначення земель підготуємо перелік видів цільового призначення, які стосуються об’єктів соціального призначення, де буде визначено таке поняття як змішане використання земельної ділянки. Я думаю, що до кінця цього року ми зможемо дати відповідь на задане вами питання.

Як ви проводите відпустку? Де вам подобається відпочивати взимку й влітку?
Николай
31.07.08 10:06

А.Т. Відпустку я завжди проводжу у творчій праці - чи на морі, чи в Карпатах. Звичайно, подобається відпочивати і взимку і влітку. Я чому кажу у творчій праці – бо я є ще і науковцем, і саме більшість моїх наукових праць одержували завершення під час відпустки.

Шановний Антон Миколайович! Згідно з рішенням сільської ради моїй мамі передано у приватну власність земельну ділянку площею 0,65 га (0,25 + 0,40) звернувся до управління земельних ресурсів у Шумському районі Тернопільської області, де мені було відмовлено у видачі необхідних документів (тех. завдання, довідок, висновку) у зв'язку з тим, що площа в земельно - кадастровій шнуровій книжці не відповідає геодезичним обмірам, пояснили, що оформлення права власності можливе лише після розробки проекту землеустрою. В чому вина моєї мами, що колись місцевий землевпорядник не вписав виділений город. 20 років обробляти поле і не мати права на його приватизацію? Такого хамства як у Шумську зі сторони начальника я в житті не зустрічав! Якщо це обличчя землевпорядної служби в Україні - то воно дуже страшне!
Віталій, 40 років
31.07.08 10:09

А.Т. Для мене незрозуміла відмова у приватизації земельної ділянки, яка вам перейшла у спадщину і на якій розміщений житловий будинок. Разом з тим земельна ділянка 0,40 га, яка передбачена для ведення особистого селянського господарства, якщо вона не була оформлена вашою мамою у приватну власність, вона вам не могла перейти у спадщину. Я думаю, що по вашому випадку ми зробимо запит наших органів, з яких причин і з яких підстав вам було відмовлено у видачі необхідних документів. Я думаю, що це не є обличчям нашої землевпорядної служби, що це все-такі є поодинокі випадки в системі.

        Следующие >



Анонсы Пресс-центра
12 мая состоится Интернет-конференция Анатолия Толстоухова, Народного депутата Украины от фракции Партии регионов на тему: "Слово и дело политика"
 

Интернет-конференции
12.05.09Анатолий Толстоухов
08.05.09Богдан Данилишин
30.04.09Игорь Криль
28.04.09Владимир Шандра

Контакты
Адрес: Киев, ул. Шамрыло, 23
Тел./факс: +38 044 593 16 37
press@liga.net  
Карта проезда