UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення
ADVERTISEMENT
LvivArt.com

| Головна сторінка | INDEX 22 СЕРПНЯ 2000 року |

Неформальні підсумки

Президенти СНД добре відпочили і вдосталь наговорилися

ЯЛТА

Остап ЛЕШИК

Лідерам країн СНД сподобалися кримські вакації під гучною назвою “саміт”. Їх роздирає нездоланне бажання ефективно співпрацювати, тож підсумки цієї навіть неформальної дводенної зустрічі вони називають доленосними: по-перше, високі курортники висловилися за багатосторонній режим вільної торгівлі, по-друге, – за побудову транспортного коридору Європа-Кавказ-Центральна Азія, а ще – по-третє – вони ухвалили заяву з приводу “саміту тисячоліття” ООН.

Спека, непротокольна обстановка, вечірня бесіда (очевидно, за гранчаком масандрівського трунку) дуже позитивно вплинули на характер спілкування. На державній дачі “Зоря” ввечері 18 серпня товариство Леонідові Кучмі складали президенти: Росії – Владімір Путін, Азербайджану – Гейдар Алієв, Вірменії – Роберт Кочарян, Білорусі – Олександр Лукашенко, Грузії – Едуард Шеварднадзе, Молдови – Петру Лучинскі, Казахстану – Нурсултан Назарбаєв, Таджикистану – Емомалі Рахмонов, а також секретар Виконкому СНД Юрій Яров. Після цієї тривалої розмови Путін відбув до Москви, а його колеги продовжували тішитися з приводу спеціальної заяви до ООН. “Поглиблення багатостороннього і двостороннього співробітництва в рамках СНД проходить у руслі загальносвітових тенденцій на рубежі ХХІ століття і відповідає національним інтересам держав Співдружності”, – говориться в ній. Далі СНД пропагується як надійний партнер, який ще й пропонує досвід міждержавної співпраці, та ще й міститься заклик до членів ООН враховувати інтереси країн з перехідною економікою. Натомість спостерігачі вже відзначили, що в результаті цієї першої неформальної зустрічі глави держав вирішили спільно виступати на міжнародній арені.

Ще під час зустрічей із Кучмою президенти Грузії, Вірменії, Азербайджану і Молдови висловилися за введення багатостороннього режиму вільної торгівлі. На спільній зустрічі дійшло навіть до обговорення кроків щодо реалізації цієї ідеї, можливо, навіть поетапної. Члени Співдружності добре усвідомлюють переваги зони вільної торгівлі, як-от: можливість достойної конкуренції з імпортом, поштовх у роботі підприємств, ринки збуту, податкові надходження тощо. А Україна може спокійно записати собі декілька очок, які наближають нас до лідерства у Співдружності, адже ця тема була зачеплена, незважаючи на усну згоду і фактичне зволікання щодо впровадження зони з боку Росії. Іншим глобальним проектом може бути, знову ж таки, ініційований Президентом України транспортний коридор Європа-Кавказ-Центральна Азія: президенти після обговорення зазначили, що він є “тим самим конкретним проектом, який міг би закріпити співробітництво країн Співдружності”.

Загалом усі президенти добре відпочили і вдосталь наговорилися. Атмосферу лише трохи спробував зіпсувати (через характер не переступиш) білоруський президент: Лукашенко нагадав про негативне ставлення українців до транзиту молдовських овочів та фруктів до Білорусі. Проте Леонід Данилович дипломатично нагадав, що українська продукція нічим не гірша за молдовську, тож консенсусу було б досягнуто за рахунок збільшення експорту з України – за умови, що наші не перешкоджатимуть транзиту вантажів українською територією. Нехай собі поїдять...

POSTUP - ПОСТУП
№140 (584),
22 СЕРПНЯ 2000 року

ПЕРША СТОРІНКА
·Цитата "Поступу"
·На Північному полюсі скресла крига
·Неформальні підсумки

ПОСТУП У ЛЬВОВІ
·Сіячів духовності поменшає...
·З життя нашого міста
·Львівські автобуси для Києва
·КІЛЬКА СЛІВ
·Страхування автомобілів тепер обов"язкове
·Львівські озера - дешево і ...небезпечно

НАША СТОЛИЦЯ
·Народні загони українізації!
·Володимир Свінчук: Моя робота - виховувати громадян України
·АРХІВАРІУС

ПОСТУП З КРАЮ
·Україна увійшла у "велику сімку"
·Кучму не влаштовують кадри Ющенка
·Дикий пляж
·Суслов нагадав Ющенку про кредити МВФ
·Виплати вже близько
·Авіаконфлікт між Україною та Єгиптом

ПОСТУП У СВІТ
·Францію чекає федералізація
·На дні - репутація російської влади
·Шпигунські скандали
·СВІТООГЛЯД

ЕКОНОМІЧНИЙ ПОСТУП
·КРАЙ
·Україна побудує газопровід в обхід Росії
·Німеччина встановила рекорд
·Гусинський все-таки продає НТВ
·СВІТ

ВІРМЕНИ У ПОСТУПІ
·Вірменський собор у Львові
·Блаженна і проклята...

АРТ-ПОСТУП
·600 років першої згадки про Стремільче
·Яким бути мистецтву в церкві третього тисячоліття?

КНИЖКОВИЙ ПОСТУП
·Свобода розвитку як критерій істини
·Творець украденої музики
·Підручники, атласи, контурні карти...

ДИСКУРС ПОСТУПУ
·Безвиході немає
·Суржик для інтелігенції

СПОРТ-ПОСТУП
·Перемогли і... розчарували
·"Карпати" знову влаштували розгром на "Україні"
·Без Лужного "Арсеналові" зовсім зле
·СПОРТ-БЛІЦ

POST-ФАКТУМ
·КАЛЕНДАР
·Ще один рецепт від Сінді Кроуфорд
·ГОРОСКОП