UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення

| Головна сторінка | INDEX 23-24 ВЕРЕСНЯ 2000 року |

Битва за бюджет-2001 буде як ніколи жорстокою

ПРОТИСТОЯННЯ

Тарас СМАКУЛА

Бюджет-2001, поданий у Верховну Раду, має бути розглянутий 4 жовтня. Місія МВФ, яка на цьому тижні була у Києві, висловила сумніви щодо реальності надходжень від приватизації, які передбачені у бюджеті. У Верховній Раді заявили, що розпочнуть розгляд проекту бюджету на місяць раніше, аніж розглядатимуть Податковий кодекс, на базі якого і повинен бути прийнятий цей бюджет. Тобто, як завжди, бюджет буде прийнятий після довгих і нудних переговорів та торгів. Однак усе ж є одне політичне “але”...

Насамперед, розроблений урядом бюджет є бездефіцитний. Він передбачає прибутки і видатки у розмірі 41,389 мільярда гривень. Уряд прогнозує на 2001 рік зростання валового внутрішнього продукту України на 4,0%, середній курс гривні – 6,3 за 1 долар.

Планується, що він має бути прийнятий на базі нового Податкового кодексу. Однак тут і маємо першу проблему – Податковий кодекс прийнятий у першому читанні на минулій сесії парламенту, а в другому читанні його розглянуть лише через місяць після розгляду бюджету. Дуже добрий привід для того, щоб надовго заблокувати прийняття бюджету.

Ще одну проблему передбачають самі депутати. “Сьогодні важко прогнозувати перспективу розгляду бюджету в зв’язку з тим, що бюджет і його проходження в Раді може набрати політичного протистояння. У мене є побоювання, що деякі фракції будуть використовувати бюджет виключно як можливість для атаки на Кабінет Міністрів, замість того, щоб конструктивно працювати над цим документом”, – цитує Reuters слова голови бюджетного комітету Олександра Турчинова.

Що це означає? А те, що олігархи і керовані ними фракції, які дуже невдоволені реформами уряду Ющенка в паливно-енергетичному комплексі, можуть просто-напросто його заблокувати.

Турчинов каже, що депутати будуть насамперед критикувати Кабінет Міністрів за збереження в проекті бюджету старої схеми міжбюджетних відносин. Проте, оцінюючи шанси прийняття законопроекту, він сподівається, що можливість досягнення компромісу до кінця поточного року залишається високою. “Шанс прийняти цей бюджет до кінця року є, і я сподіваюся, що Раді вдасться подолати це протистояння”, – сказав він.

Незважаючи на те, що Турчинов входить до партії “Батьківщина”, яку очолює опальна Юлія Тимошенко, він усе ж сумнівається в реальності бюджетних планів уряду отримати в 2001 році від приватизації дев’ять мільярдів гривень.

“Є в проекті бюджету ще багато проблем, які не мають відповіді, зокрема, середній курс гривні, є питання до показників економічного зростання. Однак документ можна ще допрацювати, і я сподіваюся, що в процесі роботи над бюджетом ми зможемо внести всі необхідні зміни”, – сказав Турчинов.

Сумнівається в реальності приватизаційних надходжень і місія МВФ. Керівник місії МВФ Юліан Беренгаут відмовився робити прогнози щодо відновлення кредитування України фондом за програмою розширеного фінансування і заявив, що місію непокоять окремі позиції проекту держбюджету-2001.

Він зазначив, що стосовно проекту держбюджету-2001 місія “має як позитивні моменти, так і моменти, які змушують задуматися”.

За його словами, місія згодна з прогнозами українського уряду стосовно податкових надходжень у 2001 році, а також з тим, що всі надходження від приватизації мають іти до бюджету. Однак місію МВФ непокоїть обсяг прогнозованих надходжень від приватизації в сумі 9 млрд. грн.

“З нашої точки зору, сума в 9 млрд. грн. дещо нереальна”, – заявив Беренгаут, додавши, що якщо в такому вигляді бюджет буде затверджено, то він, за методологією фонду (надходження від приватизації не включаються в дохідну частину бюджету), матиме дефіцит у розмірі 5% ВВП.

Очевидно, що бюджет буде обов’язково прийнятий. Принаймні про це заявив сам Президент Кучма. Залишається відкритим тільки питання ціни...

POSTUP - ПОСТУП
№158 (602),
23-24 ВЕРЕСНЯ 2000 року
·PDF - ст.01
ПЕРША СТОРІНКА
·Цитата "Поступу"
·В Україні готувався державний переворот
·Сенчук заблокував рахунки міської ради

ПОГЛЯД
·Міна сповільненої дії
·Дуля в кишені
·Депутати не знають, що і думати

ПОСТУП У ЛЬВОВІ
·У Башкирію - ЛАЗами
·У воді - нафта, у харчах - нітрати з пестицидами...
·П"ять років "зони" за субсидії
·КІЛЬКА СЛІВ
·Львів здобуває звання кримінальної столиці
·Поштові скрині тепер чиїсь

ПОСТУП З КРАЮ
·Фракції не перестають перегруповуватися
·Візовий шлагбаум до Румунії
·До нас їдуть тисячі хасидів
·Кравченку загрожувала відставка

ПОСТУП У СВІТ
·СВІТООГЛЯД
·Югославія - в напруженому очікуванні
·Забавки європейських монстрів
·Скандал на Єлисейських полях

ЕКОНОМІЧНИЙ ПОСТУП
·ЕКОНОВИНИ
·Битва за бюджет-2001 буде як ніколи жорстокою
·Консультантів і аудиторів змушують розлучатися
·400 найбагатших американців

ПОСТУП В ІСТОРІЮ
·Україна понад усе!
·Замах на Пілсудського під Львівською ратушою

АРТ-ПОСТУП
·Менгір на честь Художника
·Ксенофобія проти Музики

АВТО-ПОСТУП
·Славні львівські автогоншики
·АВТОНОВИНИ

НЕРУХОМІСТЬ У ПОСТУПІ
·Ви придбали приміщення для бізнесу. Що далі?

СПОРТ-ПОСТУП
·У Львові відбулися змагання з дуатлону
·Триває український парад срібних нагород
·Ідею Самаранча розкритикували
·Поезію на Олімпіаді не шанують

POST-ФАКТУМ
·КАЛЕНДАР
·Яким буде мужчина нового тисячоліття?