UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення

| Головна сторінка | INDEX 23-24 ВЕРЕСНЯ 2000 року |

Скандал на Єлисейських полях

КОРУПЦІЯ

Ойла ШЕЙЛА

Виявляється, Жак Ширак – ще за часів свого перебування в кріслі столичного мера (з 1977 року), а пізніше в мундирі президента – знаходив “незаконні” кошти для потреб своєї партії Rassemblement pour la Republique (RPR) – чи, як зазвичай її називають, партії нео-голлістів. І треба ж було статися такому, аби цей скандал розгорівся якраз напередодні референдуму щодо скорочення терміну президентської каденції.

“Грошова торба” де-голлівської машини, Жан-Клод Мері, заговорив зі своєї могили. Покійний головний відповідальний за розвиток нерухомості паризької мерії залишив по собі міну, що готова розірватися на найвищих політичних щаблях Франції. Опубліковане газетою
Le Mond розшифрування відеозапису, зробленого в стінах мерії Парижа ще в 1996 році, газетярі назвали скандалом в американському стилі. Щоправда, незрозуміло, до чого тут “стиль”, коли йдеться про будь-які вияви “корупції”, незаконного фінансування тощо – явищ глобальних і зрозумілих на всіх земних меридіанах.

У своєму відеосвідченні, зробленому за три роки до смерті, Жан-Клод Мері зізнається в широкій системі “заощаджень” коштів із різноманітних будівельних контрактів і в скеровуванні “зекономлених” фінансів до нео-голістських кишень. “Ми працювали лише на замовлення мосьє Ширака”, – фраза, яку на плівці ледве чути, проте саме вона і є основним аргументом газетярів проти чинного президента. Прес-секретар Ширака, Катрін Колон, назвала публікацію в Le Mond “бульварщиною”, мовляв, “примушувати розмовляти мерця – засіб маніпуляцій, і це не вияв демократії, коли прислухаються до чуток”.

І хоч цифри з “посмертної відвертості” випливли доволі цікаві (800 тисяч американських доларів Ширак “зібрав” ще в 1986 році, вступивши на посаду прем’єра, а всього його партія загребла 35 мільйонів доларів), саме розслідування справи – під питанням. Ще минулого року французький апеляційний суд постановив, що президент не може бути під слідством навіть тоді, якщо цього вимагатиме прокурор.

Але наразі у зв’язку з корумпованістю під пильним оком правоохоронців перебуває близько 60 осіб, у тому числі й теперішній мер столиці Жан Тібері. П’ять останніх місяців свого життя він провів у камері попереднього ув’язнення, і до останнього часу не визнавав своєї вини.

Газетна “вибухівка” дивним чином збіглася з падінням рейтингів президента Ширака та зростанням популярності прем’єра Ліонеля Жоспена. Міністр юстиції, соціалістка Елізабет Гуічу стверджує, що прокурори під впливом такого “відеодопінгу” обов’язково діятимуть. Партія зелених, що є частиною жоспенівської соціалістської коаліції, – теж “за” розслідування.

“Випливання” вибухової інформації напередодні вседержавного референдуму, що відбуватиметься у Франції в неділю, можливо, нічого й не означає. Французи повинні визначитися, чи скоротити термін президентства з 7 до 5 років. Але до цього питання вони ставляться досить пасивно. У соціологів навіть склалося враження, що народ на дільниці не піде. Проте Жак Ширак, який планує йти на наступний термін після виборів 2002 року, ризикує завершити своє президентство принаймні в 2002 році.

POSTUP - ПОСТУП
№158 (602),
23-24 ВЕРЕСНЯ 2000 року
·PDF - ст.01
ПЕРША СТОРІНКА
·Цитата "Поступу"
·В Україні готувався державний переворот
·Сенчук заблокував рахунки міської ради

ПОГЛЯД
·Міна сповільненої дії
·Дуля в кишені
·Депутати не знають, що і думати

ПОСТУП У ЛЬВОВІ
·У Башкирію - ЛАЗами
·У воді - нафта, у харчах - нітрати з пестицидами...
·П"ять років "зони" за субсидії
·КІЛЬКА СЛІВ
·Львів здобуває звання кримінальної столиці
·Поштові скрині тепер чиїсь

ПОСТУП З КРАЮ
·Фракції не перестають перегруповуватися
·Візовий шлагбаум до Румунії
·До нас їдуть тисячі хасидів
·Кравченку загрожувала відставка

ПОСТУП У СВІТ
·СВІТООГЛЯД
·Югославія - в напруженому очікуванні
·Забавки європейських монстрів
·Скандал на Єлисейських полях

ЕКОНОМІЧНИЙ ПОСТУП
·ЕКОНОВИНИ
·Битва за бюджет-2001 буде як ніколи жорстокою
·Консультантів і аудиторів змушують розлучатися
·400 найбагатших американців

ПОСТУП В ІСТОРІЮ
·Україна понад усе!
·Замах на Пілсудського під Львівською ратушою

АРТ-ПОСТУП
·Менгір на честь Художника
·Ксенофобія проти Музики

АВТО-ПОСТУП
·Славні львівські автогоншики
·АВТОНОВИНИ

НЕРУХОМІСТЬ У ПОСТУПІ
·Ви придбали приміщення для бізнесу. Що далі?

СПОРТ-ПОСТУП
·У Львові відбулися змагання з дуатлону
·Триває український парад срібних нагород
·Ідею Самаранча розкритикували
·Поезію на Олімпіаді не шанують

POST-ФАКТУМ
·КАЛЕНДАР
·Яким буде мужчина нового тисячоліття?