This version of the page http://www.nepu.com.ua/ua/95.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-05-02. The original page over time could change.
WTO National Enquiry Point and Information Processing Centre - <br>


Language select:


- Заборона на імпорт свинини з Мексики, США, Канади, Нової Зеландії - - Повідомлення про зміни у процедурі сертифікації продукції в Молдові -

Послуги, що надаються Центром:



Про Центр

 

Центр обробки запитів країн - членів Світової організації торгівлі і Світової організації торгівлі та їх інформування відповідає в Україні за забезпечення дотримання правил СОТ, за реалізацію відповідних прав та за поширення відповідної інформації. Центр був створений згідно із Постановою Кабінету Міністрів України № 408  в 2005 році для забезпечення виконання Україною зобов’язань щодо прозорості та реалізацію прав у відповідності до угод СОТ, тобто  забезпечення доступу та обмін інформацією щодо змін торговельного режиму України та інших країн СОТ.

ФункціїЦентру визначаються  наступним чином: 

·        отримання, обробка та обмін інформацією з членами СОТ та Секретаріатом СОТ

·        опрацювання запитів та нотифікацій від членів СОТ, надання відповідей та нотифікацій членам СОТ у зв’язку із змінами у торговельному режимі України.

·        надання інформації про СОТ зацікавленим сторонам в Україні

·        координація членства України у міжнародних організаціях та участь відповідних центральних та місцевих виконавчих органів влади у міжнародних заходах

·        аналіз міжнародних торговельних угод

·        координація заходів, спрямованих на отримання, опрацювання та обмін інформації в сфері міжнародних економічних відносин та міжнародної торгівлі

·        виконання інших заходів у відповідності з договорами ГАТТ / СОТ

Однією з найбільш важливих переваг членства в СОТ є дотримання принципу прозорості та відкритості, що дає можливість виробникам країн СОТ знати, які правила та норми застосовуються до їх продукції, коли вона реалізується як на національному ринку, так і на ринку будь-якого іншого члена СОТ.

Прозорість, як і інші норми СОТ є балансом між правами та обов’язками. Належнедотримання країнами  вимог щодо прозорості є елементом створення більш надійного торговельного режиму, в якому виробники та експортери діятимуть більш ефективно використовуючи можливості нових ринків.

КраїниСОТ зобов’язані сповіщати своїх торговельних партнерів про будь-які зміни у власних торговельних режимах шляхом централізованого надсилання повідомлень (нотифікацій) до Секретаріату СОТ. Ці зобов’язання виникають або як результат рішень, прийнятих в рамках ГАТТ / СОТ, або, в більшості випадках, згідно з конкретними умовами окремих угод СОТ.

Три угоди (Угода про застосування санітарних та фітосанітарних заходів, Угода про технічні бар’єри в торгівлі, та Генеральна угода про торгівлю послугами - ГАТС) вимагають від країн СОТ створювати спеціалізовані Центри запитів, до яких інші країни СОТ можуть надсилати запити стосовно технічної інформації про відповідні національні заходи, регламенти та правила, які відносяться до сфери дії цих угод. Вимоги, які стосуються створення та діяльності цих Центрів запитів, викладені у відповідних Угодах.

Центр має забезпечити чітке дотримання Україною своїх зобов‘язань відповідно до угод СОТ, а також повну інформованість зацікавлених сторін в Україні стосовно торговельних заходів інших країн СОТ, які можуть мати значний вплив на виробників та експортерів в Україні.

Для того, щоб досягти цього, Центр:

·        Сповіщає про вжиті Україною заходи або шляхом подання нотифікацій ad hoc (в момент введення в дію заходу), або поданням регулярних нотифікацій, які вимагаються різноманітними угодами СОТ до Секретаріату СОТ, який розповсюджує їх серед країн СОТ.

·        Відповідає на запити, адресовані Україні від інших членів СОТ, відносно її законів, запланованих до введення в дію заходів та регламентів, що стосуються міжнародної торгівлі.

·        Здійснює моніторинг торговельних заходів, що нотифіковані іншими країнами СОТ у відповідності із конкретними вимогами, оцінює важливість цих заходів для України та у відповідних випадках подає власні коментарі та зауваження до відповідних органів влади країн, від яких надійшли нотифікації.

·        Подає у разі необхідності запити від України до країн СОТ  для отримання додаткових пояснень, з’ясування конкретних деталей (мети, тривалості, особливостей дії регламентів та правил тощо) торговельних заходів з метою з’ясування потенційного впливу на торгівлю з тієї чи іншою країною СОТ.

Заходи, на які поширюються угоди СОТ та які підпадають під дію вимог щодо забезпечення прозорості, включають наступні заходи:

·          тарифи

·          тарифні квоти та додаткові збори

·          кількісні обмеження, включаючи добровільні обмеження експорту та домовленості про регулювання ринку, що впливають на імпорт

·          інші нетарифні заходи регулювання, зокрема ліцензування та вимоги продукції щодо змішування;  змінні збори

·          митна оцінка

·          правила визначення походження товару

·          регіональні торговельні домовленості

·          державні закупівлі

·          технічні бар’єри

·          санітарніта фітосанітарні заходи

·          захиснізаходи

·          антидемпінговізаходи

·          компенсаційнізаходи      

·          заходи, спрямовані на захист національного платіжного балансу

·          мито податки на експорт

·          експортні субсидії, податкові пільги та пільгове фінансування експорту

·          зони вільної торгівлі

·          експортні обмеження, включно з добровільним обмеженням експорту та домовленостями про регулювання ринку

·          інші види державної підтримки, надання включно з субсидіями і податковими пільгами

·          будь-які інші заходи, передбачені багатосторонніми торговельними угодами, наведеними у Додатку 1A до Угоди СОТ.

Детальнішу інформацію про угоди СОТ та їх конкретні вимоги можна отримати на веб-сайті СОТ : www.wto.org




 Вгору






На головну | Контакти | Посилання | Запитання та Відповіді | Карта сайту | Зворотній зв'язок | Вакансії