This version of the page http://www.kyivsta.gov.ua/questions/questions.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-05-02. The original page over time could change.
Рубрика "Питання-відповіді"
З 1 квітня 2009 року мінімальна заробітна плата – 625 гривень, прожитковий мінімум для працездатних осіб – 669 гривень. З 1 січня 2009 року телефонний номер консультаційної лінії "007" змінено на багатоканальний номер 461-77-00. Про неправомірні дії працівників податкових органів повідомляйте за телефоном довіри 461-77-35
Про ДПА у м.Києві
ДПІ у районах м.Києва
Новини від ДПА у м.Києві
Приймальня громадян
Громадська колегія
Податкове законодавство
Навігатор платника податків
Податкові роз'яснення
Питання та відповіді
Фізичні особи - умови оподаткування
Апеляційне оскарження в органах ДПС
Оподаткування нерезидентів
Ru  Ua  En
Запобігання проявам корупції
Соціальна реклама
Вакансії органів ДПС м.Києва
Рішення Київської Ради та районних Рад (податки, збори та інші платежі)
Реалізація заставного та безхазяйного майна
Програма діяльності КМ України
Регуляторна політика
Анульовані свідоцтва платників податків ПДВ
Дані про платників ПДВ

На головну

 

Питання та відповіді

 

Ваші  запитання, відгуки та пропозиції

Відповіді на запитання отримані
через мережу Інтернет

Питання за темами

 

Семінари та гарячі лінії

 
522.В аптеці здійснюється реалізація товарів за безкоштовними рецептами. Чи потрібно застосовувати реєстратор розрахункових операцій при реалізації таких лікарських засобів?
521.Чи підлягає ліцензуванню господарська діяльність зі спорудження промислових ангарів із готових (збірних) конструкцій?
520.Підприємство-резидент, платник ПДВ, уклало Агентський договір з іншим підприємством-резидентом, за умовами якого Довіритель доручає Повіреному від імені та за його рахунок пошук та купівлю нерухомості. Для виконання доручення Довіритель перераховує кошти Повіреному на його рахунок без урахування винагороди. Чи є перераховані кошти для виконання доручення за Агентською угодою базою для оподаткування ПДВ? 
519.Співробітник підприємства направляється в закордонне відрядження до країни, з якою діє повний прикордонний контроль, для участі в міжнародній виставці, тематика якої співпадає з господарською діяльністю підприємства. Чи має право підприємство віднести до валових витрат за звітний період витрати на відрядження, якщо на посвідченні про відрядження проставлені відмітки тільки рідного підприємства?
518.Чи є подання податкової звітності в електронному вигляді до органів ДПІ обов’язковим ?
517.Який порядок подання платниками податків податкової звітності в електронному вигляді? 
516.Які терміни встановлено для передачі податкової звітності в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку?
515.Якщо платник податків надіслав до органів ДПС кілька примірників одного податкового документа в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, то який з надісланих примірників вважається оригіналом?
514.Що є підставою для видачі свідоцтва про сплату єдиного податку фізичній особі, яка провадить підприємницьку діяльність за межами України?
513.Чи допускається наявність декількох рядків  ф. № 1ДФ стосовно одного платника з однією й тією самою ознакою доходу?
512.Як оподатковується дохід нерезидента від продажу житлової нерухомості в Україні?
511.Працівнику підприємства нараховано за місяць заробітну плату в розмірі 900 грн. та сплачено за цивільно-правовим договором дохід у розмірі 1300 грн. Чи має право в цьому місяці працівник на податкову соціальну пільгу?
510.У зв’язку із фінансовою кризою підприємство тимчасово припинило виробничу діяльність. Чи маємо ми право тимчасово не нараховувати амортизацію?
509.Які переваги подання звітності в електронному вигляді через Центр обробки електронних звітів, в тому числі скориставшись послугами операторів електронної звітності? 
508.Приватне підприємство виступає майновим поручителем з метою забезпечення зобов'язання підприємства-боржника, що отримало кредит від комерційного банку. У зв’язку з цим приватне підприємство укладає договір застави рухомого та нерухомого майна. Відповідно до умов договору застави підприємство зобов’язане застрахувати майно від ризику його випадкової загибелі на користь комерційного банку. Чи відносяться до складу валових витрат підприємства витрати зі страхування рухомого та нерухомого майна, що є його власністю? 
507.Фінансовий кредит використано підприємством для ремонту виробничого приміщення. Чи включаються витрати на сплату процентів банку до складу валових витрат?  
506.Підприємство уклало договір оренди земельної ділянки. Орендна плата сплачувалася щомісячно від дати укладення договору. Чи включаються до складу валових витрат орендні платежі, сплачені до державної реєстрації договору оренди землі, якщо державну реєстрацію проведено пізніше на кілька місяців ?  
505.Чи відноситься до складу валових витрат інформація про товар на рекламних формулярах? 
504.Засновник нашого підприємства вносить до статутного фонду іншої юридичної особи земельну ділянку несільськогосподарського призначення. Чи можлива така господарська операція?  
503.Підприємство перейшло зі спрощеної системи оподаткування на загальну, одержує на розрахунковий рахунок кошти за послуги, надані до моменту переходу, та збільшує валовий дохід на цю суму. Чи має право підприємство включити витрати, пов'язані з одержанням цього доходу, до складу валових витрат? 
502.Які зміни передбачені щодо бору за забруднення навколишнього природного середовища в 2009 році?
501.Підприємство нерезидент замовляє послуги на митній території України підприємству резиденту. Просимо надати роз’яснення щодо оподаткування цієї операції податком на додану вартість, чи оподатковується дана послуга?
500.Договір на навчання укладено між вузом та батьком студента, а квитанції на оплату оформлені на ім'я студента, який не має самостійних джерел доходу. Чи є у такому випадку у батька право на податковий кредит?
499.Яку кількість місяців навчання приймати до розрахунку податкового кредиту?
498.Чи є роботи, виконані за рахунок бюджетних коштів, доходом підприємства?
497.Чи є фізична особа – підприємець, який реалізує пиво, платником збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства?
496.Чи має право підприємець – платник єдиного податку обліковувати витрати за нормою?
495.Фізична особа – підприємець обрав загальну систему оподаткування. Види діяльності: надання послуг населенню з ремонту та пошиття одягу на замовлення в ательє. Чи потрібно придбавати підприємцю торговий патент для здійснення зазначеного виду діяльності?
494.Підприємець планує здійснювати підприємницьку діяльність за фіксованим податком на ринках України. Який розмір фіксованого податку повинен платити підприємець за календарний місяць?
493.Які переваги подання звітності в електронному вигляді через Центр обробки електронних звітів?
492.Чи можна звернутись до органів ДПС із проханням не розголошувати особисті дані громадянина, які викладені у зверненнях? 
491.Які коефіцієнти індексації застосовуються у І кварталі 2009 року для розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища  і як їх проставити у Розрахунку?
490.Я зареєструвався суб'єктом господарської діяльності 12.02.2009. З 2.03.2009 став платником єдиного податку. Яку звітність мені необхідно подати до податкового органу за результатами 1 кварталу 2009 року?
489.Які пільги щодо сплати акцизного збору передбачено законодавством для виробників лікарських засобів? 
488.Які ставки акцизного збору застосовуються у 2009 році на спирт етиловий, алкогольні напої, спиртові дистиляти та спиртні напої?
487.Чи включається до валових витрат сума сплаченого податку на прибуток? 
486.Чи можна віднести суму поворотної фінансової допомоги до складу валових доходів підприємства?
485.Что необходимо для того,чтобы зарегистрироваться частным предпринимателем в Шевченковском районе г. Киева?
484.Хочу відкрити ТОВ. Не можу зрозуміти, де і як це зробити. Прошу розписати, як мені це зробити та які документи для цього потрібні.
483.Что необходимо для того,чтобы зарегистрироваться частным предпринимателем в Шевченковском районе г. Киева?
482.СПД ФО у 2008 р. був платником єдиного податку, але не встиг подати заяву на спрощену систему оподаткування на 2009 р. Протягом першого кварталу 2009 р. підприємець вносив на розрахунковий рахунок власні заощадження на оплату оренди приміщення, сплату податків на зарплату та на виплату зарплати найманим працівникам. У березні 2009 р. СПД ФО подав документи на єдиний податок до ДПІ. За 1 квартал 2009 р. він подаватиме у ДПІ декларацію про доходи. Чи треба у графі "Валові доходи" включати кошти, що були внесені на власний розрахунковий рахунок з призначенням "Внесення власних заощаджень готівкою"?
481.Підприємство у 2007 р. мало збиток від діяльності у розмірі 13 тис. грн., який був задекларований у декларації з прибутку за 2007 рік і перенесений у р. 04.9 декларації з прибутку підприємства за 2008 рік. За 2008 рік також мали збиток у сумі 5 тис. грн., отже у р. 08 декларації за 2008 рік показано від'ємний об’єкт оподаткування  у сумі 18 тис. грн. Яку суму збитків ми маємо право відобразити у звітності з податку на прибуток за 1 квартал 2009 р. (за два роки, чи тільки за минулий – 2008 рік)?
480.Що потрібно робити платнику податків, якщо надіслані податкові електронні документи сформовано з помилкою? 
479.Який строк дії договору про визнання електронних документів?
478.Платник податку придбав пальне на АЗС, отримав при цьому касовий чек. Як відобразити касовий чек у додатку 5 розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів?
477.Наше підприємство є експортером товарів за межі митної території України. Які документи слід подавати разом з податковою декларацією з ПДВ ?
476.Приватний підприємець, який зареєстрований платником ПДВ, здійснює реалізацію учнівських зошитів. Чи є пільга з ПДВ при продажу цього товару ?
475.Підприємство прийняло рішення подавати звітність в електронному вигляді, які документи необхідно подати до податкової?
474.Наше підприємство звітує в електронному вигляді, допустило помилку в декларації з податку на додану вартість, хоче подати нову звітну. Нову звітну декларацію необхідно подати на паперових носіях чи можна подати в електронному вигляді?
473.Що вважається корупційними діями з боку працівників податкових органів і куди про такі дії можна повідомити?
472.Після подачі розрахунку з податку було виявлено помилку. Чи передбачено її виправлення?
471.Якими можуть бути підстави для примусового стягнення активів?
470.Хто здійснює нагляд за дотриманням законодавства про звернення громадян?
469.Які існують терміни декларування валютних цінностей? 
468.У яких випадках при вивезенні за межі України валютних цінностей не видається індивідуальна ліцензія?
467.Наше підприємство просить надати роз’яснення щодо податкових наслідків з податку на прибуток. Чи включається сума ПДВ, отримана у складі передоплати за товари, до валових доходів підприємства?
466.Просимо надати роз’яснення до податкового органу якого рівня має звертатися наше підприємство згідно з чинним законодавством для розстрочення податкового зобов'язання?
465.Юридична особа – суб‘єкт підприємницької діяльності розпочинає свою діяльність. Як проводиться установлення ліміту каси, які строки здавання підприємством готівкової виручки для її зарахування на рахунки в банках? Яка гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства з іншим протягом одного дня? 
464.Наше підприємство – платник ПДВ отримує товари згідно з договором поставки від іншого підприємства. Просимо надати роз’яснення щодо оподаткування податком на додану вартість суми штрафу за несвоєчасну доставку товарів, нарахованого згідно з договором.
463.При поданні звітності в електронному вигляді наше підприємство допустило помилку (не врахувало одну податкову накладну). Яким чином цю помилку можна  буде виправити в електронних реєстрах?
462.Чи потрібно філії при скасуванні реєстрації платником податку на додану вартість здійснювати умовний продаж за товарними залишками або основними фондами?        
461.Наше підприємство має намір перейти на спеціальний режим оподаткування. Але ми зареєстровані як платники податку на додану вартість. Підкажіть, будь ласка, чи необхідно нам анулювати старе свідоцтво та реєструватись знову як платники податку на додану вартість?
460.Який порядок визначення дати збільшення валових доходів при здійсненні підприємством експорту продукції?
459.Чи відноситься сплачена підприємством сума страхової премії на валові витрати?
458.1 січня 2009 року набрав чинності Закон України від 18.12.2008 року №694-VІ "Про внесення змін до деяких Законів України щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості". Про які саме Закони йде мова?
457.Які строки надання відповідей на письмові запити громадян до органів державної влади передбачені чинним законодавством України та від якої дати слід рахувати такі строки громадянину?
456.Що необхідно мати платнику податків для подання податкових документів до органів ДПС в електронному вигляді?
455.Що є підтвердженням платнику податків прийняття його податкових документів до бази даних ДПС?
454.Що є підтвердженням платнику податків передачі його податкових документів в електронному вигляді до органу ДПС засобами телекомунікаційного зв'язку ?
453.Чи потрібно платнику податків який подав податкові документи до органів ДПС в електронному вигляді, подавати податкові документи на паперових носіях ?
452.Чи можна включити до валових витрат витрати на придбання  води у балонах для працівників?
451.Чи може підприємство віднести до валових витрат компенсацію плати за землю, перераховану орендодавцю в складі орендної плати?
450.У які строки закінчується процедура адміністративного оскарження? 
449.У який термін платник податків звертається до податкової інспекції з повторною скаргою?
448.Яка дата є датою подання скарги до ДПІ на постанову у справі про адміністративне правопорушення?
447.Чи зупиняє подання скарги на податкове повідомлення-рішення ДПІ стягнення донарахованих перевіркою сум податків за наявності порушеної кримінальної справи?
446.Яку дату слід вважати датою надсилання платнику податків рішення, прийнятого за розглядом скарги?
445.Чи буде розглядатись в податковій інспекції письмове звернення військовослужбовця та в який термін можна очікувати відповідь?
444.Чи має право пенсіонер на застосування податкової соціальної пільги (ПСП), якщо він працює на умовах неповного робочого дня – 0,5 ставки?
443.Чи застосовується до роботодавця фізичної особи – підприємця адміністративна відповідальність за порушення встановлених термінів виплат заробітної плати найманим працівникам?
442.Чи може фізична особа – підприємець, який працює на єдиному податку, під час нарахування податку з доходів найманих осіб застосовувати податкову соціальну пільгу (ПСП) до їхніх доходів?
441.Наше товариство створило дві філії (відокремлені підрозділи) чи можемо ми подавати декларацію з податку на прибуток за ці філії ?
440.У підприємства є автомобіль. Виникла необхідність його відремонтувати. Чи можна віднести витрати на ремонт автомобіля до валових?
439.Наше підприємство – неприбуткова організація (ОСББ). Також ми сплачуємо податок на прибуток з доходу, отриманого від здачі в оренду приміщень. Чи можна віднести до валових витрат заробітну плату консьєржів, прибиральниць, що обслуговують під’їзди, в яких знаходяться орендовані приміщення?
438.Громадська організація, яка включена до Реєстру неприбуткових установ і організацій, планує відкрити у банку депозитний рахунок. Який порядок оподаткування буде застосований при оподаткуванні коштів як доходу у вигляді процентів за депозитним вкладом?
437.В III кварталі 2008 року наше підприємство було платником єдиного податку 10 %. В цей період були виконані проектні роботи на суму 100 000 грн. без ПДВ. В цьому періоді надійшла часткова оплата за виконані роботи у сумі 60 000 грн. В IV кварталі 2008 року підприємство перейшло на загальну систему оподаткування і в грудні місяці отримало дебіторську заборгованість, що виникла у III кварталі, за проектні роботи у сумі 40 000 грн. Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ з 40 000 грн., а також чи оподатковується дебіторська заборгованість (40 000 грн.) податком на прибуток за ставкою 25 %?
436.Підприємство надало благодійну допомогу неприбутковій організації. Чи можна віднести такі витрати до складу валових витрат?
435.Якими нормативними документами регламентується подання звітності в електронному вигляді?
434.Де можна отримати програмне забезпечення для формування та передачі податкової звітності до органів ДПС України?
433.Який ключ використовується для накладання електронного цифрового підпису?
432.Чи сплачується податок з власників транспортних засобів, якщо автомобіль було викрадено?
431.Які витрати можна віднести до податкового кредиту?  
430.Чи має право на податковий кредит платник податку – нерезидент?  
429.Як оподатковуються операції із придбання власних облігацій на вторинному ринку?
428.Чи виписується податкова накладна при здійсненні операцій, які не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість?
427.Чи включаються до складу валових витрат витрати на оформлення страхового полісу для орендованого легкового автомобіля?
426.Орендар перераховує орендну плату орендодавцю наперед за кілька місяців. Чи включається до складу валових витрат сума орендного платежу, сплачена авансом?
425.Підприємство створило на території України філії. Який порядок сплати податку на прибуток головного підприємства та філій?
424.Наше підприємство в травні 2008 року перерахувало постачальнику передоплату за товари, податкову накладну за травень 2008 року підприємство від постачальника не отримало. Просимо пояснити, як здійснювати податковий облік валових витрат та податкового кредиту в даній ситуації.
423.До яких установ має право звертатись громадянин, якщо він бажає повідомити інформацію про порушення законодавства іншими особами?
422.Я хотів скористатись правом на податковий кредит за навчання доньки, але мене попередили, що згідно з законом я не маю права на цей кредит тому, що я військовослужбовець. Я ретельно вивчив ст. 5 Закону України від 22.05.2003 р. № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб», яка визначає умови надання податкового кредиту, і жодних заборон для себе не знайшов, оскільки в мене є довідка про доходи та утриманий податок за 2008 рік. Прошу надати відповідь: чи маю я право на податковий кредит за навчання? 
421.Чи може отримати податковий кредит за іпотекою фізична особа, якщо об’єкт іпотеки тільки будується?
420.Якщо у приватного підприємця працюють наймані працівники, то яку звітність, пов’язану з обов’язком роботодавця, необхідно подавати в податкову інспекцію?
419.Який механізм виправлення помилки, допущеної державним підприємством при розрахунку частини прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету? 
418.Директор підприємства має намір поїхати у відрядження в Німеччину для налагодження відносин з контрагентами. Виникає питання: які існують обмеження (максимум-мінімум) для нарахування добових за умови, щоб така сума відновилась на валові витрати та не включалась до складу загального місячного оподатковуваного доходу відрядженого?
417.Як оподатковується підприємницька діяльність фізичної особи, яка перебуває на загальній системі оподаткування та яка передбачена форма звітності?
416.Наш гаражно-будівельний кооператив знаходиться у дворі багатоповерхового будинку. Гаражі належать фізичним особам. Просимо надати роз‘яснення: хто є платником плати за землю в даній ситуації?
415.Фізична особа – суб‘єкт підприємницької діяльності просить надати пояснення щодо правильного оформлення авансового звіту та видачі коштів під звіт.
414.Фізична особа – суб‘єкт підприємницької діяльності працює на загальній системі  оподаткування зі сплатою податку з доходів фізичних осіб. Який порядок включення до валових доходів та витрат суми сплаченого ПДВ при складанні декларації про доходи підприємцем – фізичною особою?
413.Фізична особа – суб‘єкт підприємницької діяльності на загальній системі оподаткування планує займатися медичною практикою, яка підлягає ліцензуванню. Документи на одержання ліцензії подані до відповідного органу ліцензування. Як проводиться видача ліцензії?
412.Яким чином оподатковується прибуток фізичної особи, яка не є СПД, по договору на виконання робіт (тобто не трудовому). Іншого місця роботи немає, інших прибутків – теж нема?
411.Добрий день! Ринок, на якому здійснюю роздрібну торгівлю мастильними матеріалами та автохімією на фіксованому податку, переводять в статус торгівельного комплексу: чи можу я на єдиному податку (200 грн.) здійснювати роздрібну торгівлю мастильними матеріалами та автохімією? З повагою Олег!
410.Під час самостійної перевірки звітності та записів у книзі Ф 10 СПД ФО, що працює за спрощеною системою оподаткування та не є платником ПДВ, виявив помилки у звітності, а саме: помилково вказана менша сума обороту за день, внаслідок перепису із банківської виписки суми залишку на рахунку замість обороту; також до звіту за 4-й квартал не потрапила сума, що була переведена на поточний рахунок СПД, внаслідок того, що СПД отримав виписку банку вже у січні наступного року, після подання останнього звіту. На податкові зобов’язання СПД вказані недорахунки не впливають. Як правильно скоригувати звітність та чи існують штрафні санкції за такі порушення?
409.Керівник підприємства на святкові та вихідні дні  використовує службові автомобілі для власних потреб, паливо заправляє за власні кошти. При складанні звіту по витратах палива за місяць отримуємо різницю між нормою витрати згідно з пройденим кілометражем та фактично використаного палива (фактично використано менше, ніж за нормою).
Питання:
– Чи має право керівник використовувати службовий автомобіль для власних потреб?
– Згідно з якими витратами палива треба нараховувати "збір за забруднення навколишнього середовища"?
– Чи повинна бути відображена ця операція в ПДФО? 
408.Мій колишній чоловік працює в двох організаціях. Але для нарахування аліментів на дитину приніс до виконавчої служби довідку про заробітну плату лише з однієї фірми. Інспектор ДВС на особистому прийомі сказав мені, що ДПА не надає відповіді на запити ДВС. В якому підрозділі ДПС та яким чином я можу дізнатися про доходи колишнього чоловіка для розрахунку аліментів? Дякую.
407.Керівник підприємства на святкові та вихідні дні використовує службові автомобілі для власних потреб, паливо заправляє за власні кошти. При складанні звіту по витратах палива за місяць отримуємо різницю між нормою витрати згідно з пройденим кілометражем та фактично використаного палива (фактично використано менше, ніж за нормою). Згідно з якими витратами палива треба нараховувати «збір за забруднення навколишнього природного середовища»?
406.В якому періоді та в якому рядку Декларації з ПДВ та Декларації з прибутку правонаступника відобразити накопичені збитки та накопичений податковий кредит (рядок 26 Декларації ПДВ) ліквідованого платника податків. Ліквідація здійснена шляхом приєднання до іншої юридичної особи з набуттям усіх прав і обов’язків. Акт передачі складений 28.02.09.
405.Наше підприємство займається оптовою торгівлею виробами медичного призначення (флакони, пробки і т.д.). Для збільшення продаж та визначення їх придатності в виробництві ми надаємо пробні зразки на фармацевтичні підприємства. Без надання цих пробних зразків поставки рідко бувають. Ми звільнені від оподаткування п.5.1.7. закону про ПДВ. Як в податковому обліку правильно відображається надання пробних зразків?
404.Підприємство "А" (платник ПДВ та податку на прибуток на загальних підставах) планує згідно з договором переуступки боргових зобов'язань переуступити дебіторську заборгованість підприємству "Б" (платник ПДВ та податку на прибуток на загальних підставах). Підкажіть? будь-ласка, які податкові наслідки виникнуть з ПДВ та податку на прибуток у підприємства "Б" в момент операції переуступки боргових зобов'язань та в момент погашення заборгованості дебітором?
403.В связи с изменениями формы Декларации по НДС (приказ ГНАУ от 21.01.2009) возникает вопрос о заполнении строк 8 и 16, так как убрали из названия упоминания о предыдущих периодах: значит ли это, что корригирующие текущего периода теперь тоже должны отображаться в строках 8 и 16? И что влечет за собой изменение названия этих строк (8 и 16).
402.Комісіонер за договором комісії закуповує товар у нерезидента. При розмитненні товару частину ПДВ сплатив комісіонер з свого рахунку, а частину – комітент з свого. При передаванні товару податкові зобов’язання у комісіонера виникають з повної суми ПДВ по ВМД, чи тільки в частині сплачених ним сум?
401.Якщо за навчання дитини сплачує її нерідний батько (чоловік матері), то чи має він право на податковий кредит?  
400.Чи має право платник податку включити до складу податкового кредиту витрати зі штучного запліднення, якщо запліднення не відбулось?
399.Чи зобов’язаний пенсіонер, який здає в оренду власну квартиру та не є суб’єктом підприємницької діяльності, подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2008 рік?
398.Якщо підприємство подає податкову звітність в електронному вигляді, чи можливо робити запити в податкову інспекцію через електронну пошту?
397.Від свого знайомого, який повернувся з Естонії, почув про те, що там громадяни звітують до податкових органів через Інтернет. Оскільки я придбавав своє житло за іпотечним кредитом, і, наскільки я чув, то мені податкові органи мають повернути частину сплачених мною відсотків за таким кредитом, то чи маю я змогу також подати через Інтернет до податкових органів декларацію про доходи? Питання виникло в зв’язку з тим, що мій сусід – приватний підприємець сказав мені, що він подає звітність до податкової інспекції через Інтернет.
396.Чи мають право обидва батьки одночасно скористатися правом на податковий кредит на навчання дитини (іншого члена сім'ї першого ступеня споріднення)?
395.Якими нормативними документами передбачено відрахування у 2009 році до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними підприємствами?
394.Чи можливо включати суми ПДВ до податкового кредиту на підставі податкових накладних, в яких у номері окрім цифр наявні ще й букви, наприклад 425а, 901/VM?
393.Який строк зберігання електронних документів? 
392.Чи має право військовослужбовець на податковий кредит щодо сплати за навчання сина у ВУЗі?
391.Який термін отримання надміру сплаченого податку, розрахованого за річною податковою декларацією?
390.Чи вся сплачена платником податку сума процентів за іпотечним кредитом включається до розрахунку податкового кредиту?
389.Чи може отримати податковий іпотечний кредит фізична особа, яка не зареєстрована (не прописана) за місцем предмета іпотеки?
388.Чи потрібно декларувати дохід у вигляді подарунку (квартири), одержаного протягом минулого року сином від матері?
387.Як проводиться формування податкової звітності та реєстрів податкових накладних в  електронному вигляді? 
386.Як оподатковувати податком на додану вартість послуги, що надаються страховими агентами?
385.В якому обсязі і кому накладається штраф за переліміт каси?
384.Як оподатковується дохід, отриманий платником податку внаслідок прийняття ним у 2008 році у спадщину нерухомого майна, якщо спадкоємець першого ступеня споріднення є нерезидентом ?
383.У 2008 році громадянин отримував доходи від здійснення розважальних заходів, зокрема на весіллях, днях народження від інших громадян. Суб’єктом підприємництва такий громадянин не зареєстрований. Який порядок оподаткування зазначених доходів?
382.Як здійснюється декларування доходів громадян, які виїжджають за кордон ?
381.Які саме об’єкти спадщини та подарунки, одержані громадянами у 2008 році, підлягають відображенню у декларації ?
380.Які є обмеження щодо отримання податкового кредиту ?
379.Чи сплачується податок з реклами, якщо рекламні агенства здійснюють рекламні операції  з рекламодавцями чи виробниками реклами  на підставі договорів підряду?
378.На яких носіях подається звітність до податкової інспекції?
377.Якщо податкова звітність, що надана органу ДПС платником податків, заповнена ним всупереч правилам, зазначеним у затвердженому порядку її заповнення, то вона може бути не визнана органом ДПС як податкова звітність?
376.Як правильно подати податкову декларацію з ПДВ, якщо платник, який застосовує квартальний звітний період, перевищив допустиму межу у середині кварталу (у другому місяці)?
375.Комісіонер з вартості проданого ним товару при перерахуванні коштів комітенту утримує належну йому комісію. Чи має право комітент включати до суми бюджетного відшкодування суму ПДВ, визначеного у сумі комісійної винагороди, якщо така винагорода не перераховується комітентом комісіонеру?
374.Чи застосовується нульова ставка ПДВ до операцій з експорту товарів, якщо оплату отримано в гривнях?
373.Наше підприємство має кредиторську заборгованність, строк позовної давності якої минув. Як відобразити в декларації з податку на прибуток таку заборгованістть?
372.Підприємство отримало безоплатно легковий автомобіль. Як нараховується податкова амортизація по безоплатно отриманих основних фондах?
371.Благодійна організація – неприбуткова установа, основною діяльністю якої є проведення благодійної діяльності, має приміщення, частину якого керівництво вирішило здати в оренду. Чи вважатиметься сума орендної плати доходом з інших джерел, і чи  оподатковуватиметься податком на прибуток ?
370.Наше підприємство займається роздрібною торгівлею продовольчими та непродовольчими товарами. Чи можливо  віднести на валові витрати товари, у яких минув термін придатності?
369.На який розрахунковий рахунок перераховується податок з доходів фізичних осіб (не співробітників) від отриманого подарунку?
368.Підприємство, яке знаходиться на загальній системі оподаткування, отримало поворотну фінансову допомогу від іншого підприємства, яке теж знаходиться на загальній системі оподаткування. На кінець звітного періоду фінансову допомогу не повернуто. Як така операція відображається в податковому обліку?
367.Підприємству відмовили в реєстрації РРО, в який термін суб'єкт підприємницької діяльності має бути повідомлений про відмову в реєстрації РРО?
366.Підприємство – юридична особа зареєстроване як платник єдиного податку та надає стоматологічні послуги населенню за готівковий розрахунок. Як підприємство повинне проводити готівкові розрахунки – через касу підприємства чи використовувати РРО?
365.Я громадянка Росії (нерезидент), в 2008 році отримала в спадок квартиру від матері, яка є громадянкою України (резидент). Як буде оподатковуватися спадщина в даному випадку?
364.Підприємство не здійснює господарської діяльності. Чи потрібно сплачувати комунальний податок підприємству?
363.Підприємство є виробником парфумерної продукції та косметичних засобів, а також здійснює оптову торгівлю цією продукцією. ТОВ має намір надавати перукарські послуги населенню. Чи потрібно використовувати РРО при здійсненні готівкових розрахунків за надання перукарських послуг?
362.Підприємство нерезидент замовляє послуги на митній території України підприємству резиденту. Просимо надати роз’яснення щодо оподаткування цієї операції податком на додану вартість, чи оподатковується дана послуга?
361.За яких умов зупиняється виконання податкових зобов'язань та закінчується процедура адміністративного оскарження? 
360.Який порядок та строки оскарження платником податку рішення контролюючого органу? 
359.У яких випадках податкове зобов’язання платника податку вважається узгодженим?
358.Коли і як можна записатись на прийом до керівництва інспекції?
357.На час проведення кампанії декларування чи працює податкова у вихідні дні? 
356.Я відмовилась від ідентифікаційного номера. Чи маю я право на отримання податкового кредиту?
355.Чи може суб’єкт підприємницької діяльності – фізична особа подавати звітність до податкової в електронному вигляді?
354.Підприємство уклало договір про визнання електронних документів, хоче звітувати в електронному вигляді, але в даний час відключений Інтернет. Підприємство зобов’язане звітувати в електронному вигляді чи можна звітувати на паперових носіях?
353.Які існують види звернень громадян?
352.Я студент, навчаюсь на контрактній основі, маю право на податковий кредит. Чи можу я подати декларацію про доходи та майновий стан для отримання податкового кредиту в електронному вигляді?
351.Чи можна подати до податкової інспекції декларацію для нарахування податкового кредиту після 1 квітня 2009 року?
350.Чи можуть обидва батьки одночасно скористатися правом на податковий кредит на навчання дитини (іншого члена сім'ї першого ступеня споріднення)?
349.Якщо платник податку у 2008 р. здійснив оплату наперед за кілька років навчання, то чи має він право на податковий кредит на 2009 р. та наступні роки?
348.Договір на навчання укладено між вузом та батьком студента, а квитанції на оплату оформлені на ім'я студента, який не має самостійних джерел доходу. Чи є у такому випадку у батька право на податковий кредит?
347.Чи має право на застосування податкового кредиту самозайнята особа (фізична особа-підприємець)?
346.Який порядок надання платникам податку з доходів фізичних осіб податкового кредиту на частину сум процентів за іпотечним кредитом?
345.Чи може чоловік скористатися правом щодо включення до податкового кредиту суми витрат із штучного запліднення (сурогатного материнства) у випадку укладення ним договору з жінкою?
344.Чи мають право на податковий кредит особи, які відмовилися від одержання індивідуального ідентифікаційного номера?
343.Коли і куди слід подавати річну податкову декларацію про доходи?
342.Чому в податковій інспекції відмовили у податковому кредиті матері студента-заочника, який працює?
341.Чи може включатися до податкового кредиту вартість навчання в аспірантурі?
340.Чи мають право батьки одночасно скористатися правом на податковий кредит на навчання  дитини (іншого члена сім`ї першого ступеня споріднення)?
339.Хто повинен підписувати податкову звітність в електронному вигляді?
338.Що є підставою для прийняття податкового документа в електронному вигляді? 
337.Чи відрізняються терміни подання електронної звітності від термінів подання звітності в паперовій формі? 
336.Чи мають юридичну силу податкові документи, надіслані до органів ДПА в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку?
335.Який останній день подання декларації про доходи з метою одержання податкового кредиту?
334.Який пакет документів необхідно мати платнику податків при поданні в електронному вигляді декларацій  до органів ДПС?
333.Скажіть, будь ласка, чи має право приватний підприємець на одержання податкового кредиту за навчання?
332.Чому при проведенні розрахунку сум податку з доходів фізичних осіб, які підлягають поверненню платнику податку у зв'язку з реалізацією ним права на податковий кредит відповідно до Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб", застосовується нарахована зарплата, а не зарплата, що залишається після відрахування з неї внесків до соціальних фондів та податкової соціальної пільги?  
331.Які обмеження права платників податку на одержання податкового кредиту за наслідками звітного податкового року відповідно до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб»?
330.Яким чином вирішуються спірні питання, що виникають під час подання податкової звітності в електронному вигляді?
239.При поданні податкової звітності в електронному вигляді використовується електронний цифровий підпис. Яким нормативним документом регламентовано перелік типових електронних документів при інформаційній взаємодії платників податків і податкових органів в електронному вигляді?
328.Чи має право банк віднести до складу валових витрат розміщення рекламної продукції (інформації)?
327.Чи має значення для визначення валових витрат на поліпшення орендованого об'єкта основних фондів термін дії договору оренди та термін введення в експлуатацію таких поліпшень?
326.Чи звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції щодо розповсюдження періодичних друкованих видань, які включають до свого складу DVD або CD-диски?
325.Яким чином наказ Державної податкової адміністрації України від 21 січня 2009 року №8 «Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість» вплине на подання Уточнюючого розрахунку до декларації з податку на додану вартість (в зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок)?
324.Підприємство подає звітність в електронному вигляді, змінимо Е-mail, які наші дії?
323.Які заходи проводяться податківцями з метою забезпечення дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати?
322.За яким телефоном можна повідом про випадки  корупційних діянь зі сторони податківців ?
321.Чи мають право обидва батьки одночасно скористатися правом на податковий кредит на навчання дитини (іншого члена сім'ї першого ступеня споріднення)?
320.Туристичні послуги надані зі знижкою від вартості туру. Чи є ця знижка додатковим благом?
319.Я, студент Національного авіаційного університету, сплачую за навчання, як мені отримати податковий кредит та які потрібно надати документи?
318.Чи може платник формувати податковий кредит на підставі прибуткового касового ордера, який не містить індивідуальний податковий номер і суму ПДВ, але продавець вніс ці дані вручну?
317.Які основні вимоги до звернень громадян?
316.Як перейти на спрощену систему оподаткування?
315.Які зміни передбачені в проекті ЗУ "Про місцеві податки та збори", а саме, хто є платником податку за місця для паркування транспортних засобів та за якими ставками буде нараховуватися цей податок? 
314.Відповідно до договору позики підприємство разом з поверненням основної суми позики має сплачувати відсотки позикодавцеві — фізичній особі, громадянину Російської Федерації. Чи передбачено діючим законодавством України (і яким чином) оподаткування виплати згаданих відсотків? Чи повинен позичальник здійснювати утримання (і які саме) при виплаті цих відсотків?
313.Чи потрібно відносити до валового доходу отриману у грудні 2008 року від нерезидента – юридичної особи відсоткову позику за договором позики, зареєстрованим в НБУ?
312.Чи може підприємство – працедавець зробити перерахунок податку з доходів фізичних осіб за 2007 рік, якщо податкова соціальна пільга застосовувалась до доходів платника податку не в повному обсязі?
311.Що повинен мати платник податків для подання податкової звітності в електронному вигляді до органів ДПС?
310.Чи може приватний підприємець, який працює на єдиному податку та має основне місце роботи (за трудовою книжкою), подати декларацію для повернення податкового кредиту за навчання дитини ?
309.Чи потрібно включати до податкової декларації про майновий стан і доходи за 2008 рік доходи, отримані у вигляді аліментів від колишнього чоловіка на утримання неповнолітніх дітей ?
308.Чи звільняється від оподаткування податком з доходів фізичних осіб дохід, отриманий у 2008 році у вигляді виграшу у лотерею “Лото Забава” ?
307.Які громадяни зобов’язані подавати річну податкову декларацію ?
306.Чи мають право обидва батьки одночасно скористатися правом на податковий кредит на навчання дитини (іншого члена сім’ї першого ступеня споріднення) ?
305.Наше підприємство користується бухгалтерською програмою „1С-Бухгалтерія”, прийняло рішення подавати звітність в електронному вигляді, що для цього необхідно?
304.Який розмір мінімальної заробітної плати передбачено в бюджеті на 2 квартал 2009 року?
303.Яку кількість місяців навчання приймати до розрахунку податкового кредиту?
302.Як правильно включати до складу валових витрат витрати підприємства по придбанню ПММ для легкових автомобілів, які використовуються у господарській діяльності підприємства?
301.До якої групи основних фондів відноситься  придбання маршруторизаторів,  комутаторів та міні АТС?
300.Який порядок подання уточненого розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів?
299.Санепідемстанція є платником ПДВ, надає послуги з проведення профілактичної дезінфекції. Просимо надати роз‘яснення: чи є зазначені послуги об’єктом оподаткування податком на додану вартість, чи застосовувати пільгу?
298.Наше підприємство – платник єдиного податку. Просимо роз‘яснити чи обкладаються єдиним податком суми повернутого депозитного вкладу?
297.Наше Товариство – платник ПДВ. Просимо надати роз‘яснення щодо податкових наслідків з податку на додану вартість при передачі учаснику у власність від Товариства нерухомого майна, де він є учасником, згідно з договором купівлі-продажу.
296.Працівнику, який мав право на підвищену податкову соціальну пільгу з податку з доходів фізичних осіб, як постраждалий внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесений до 2 категорії осіб, звільнився 29 серпня 2008 року, було нараховано за серпень: заробітну плату, компенсацію за невикористану відпустку та надбавку до окладу за червень місяць. Який порядок утримання та перерахунку податку з доходів фізичних осіб за таких обставин?
295.Нашим підприємством було укладено із засновником (громадянин Росії) договір позики, який зареєстровано в НБУ як кредитний договір, що передбачає нарахування та сплату відсотків за користування кредитом. Кредит брався на закупівлю товару, що пов’язане з господарською діяльністю підприємства. Чи має право підприємство включати до валових витрат суму сплачених відсотків за користування кредитом?
294.Підприємство перерахувало іноземному постачальнику авансовий платіж. Через помилку в платіжному дорученні банк бенефіціара повернув кошти, але зняв комісію. Зазначені операції відображені в банківських виписках. Які податкові наслідки виникають у цьому випадку?
293.Чи враховуються в розрахунку приросту (убутку) за правилами п. 5.9 Закону про прибуток ТМЦ, сировина та матеріали, що рахуються у підзвіті у матеріальновідповідальних осіб (майстрів, начальників дільниць і т.п.)?
292.Підприємство перерахувало в IV кварталі 2008 року неприбутковій організації 2,5 тис. грн. на проведення новорічних свят, тобто, благодійну допомогу, та, враховуючи вимоги пп. 5.2.2 пункту 5.2 статті 5 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", включило цю суму до складу валових витрат за 2008 рік (прибуток за 2007 рік – 100 тис. грн., 2% – 2,0 тис. грн). Але вже після того, як була здана звітність за 2008 рік, самостійно була виявлена помилка в обчисленні прибутку за 2007 рік, а саме: оподатковуваний прибуток за 2007 рік – 150 тис. грн., від якого 2 % складають 3,0 тис. грн. Чи необхідно тепер виправляти помилку в обчисленні витрат з а 2008 рік?
291.Скажіть, будь ласка, чи є об‘єктом оподаткування операція з продажу власного легкового автомобіля? Продаж здійснювався через нотаріуса. 
290.Який порядок заповнення п.1.4 декларації про доходи у разі одержання іноземних доходів?
289.Підкажіть, будь ласка, чи включається до податкового кредиту сплата за власний рахунок пенсійних внесків до недержавного пенсійного фонду?
288.Чи має право платник податку включити до складу податкового кредиту витрати і штучного запліднення?
287.Якщо дата розливу продукції не співпадає з акцизною маркою, який законодавчий акт регулює це питання?
286.Фізична особа – підприємець на єдиному податку надає послуги представництву іноземної компанії в Україні. За надані послуги розрахунки проходять в іноземній валюті (дол. США). Чи може підприємець зняти повністю з рахунку валюту? Чи не потребує вона розподілу?
285.Якщо працівнику сільськогосподарського підприємства нарахована заробітна плата 86 гривень 70 копійок, чи треба з цієї суми утримувати податок з доходів фізичних осіб? ПДФО утримується з будь-якої суми,чи є ще граничні суми, з яких цей податок не утримується?
284.Керівництво ВАТ "Готельний комплекс "Либідь" примусово вимагає від працівників підписання заяв на згоду щодо зменшення розміру посадових окладів на 50% з 01.01.2009 з оформленням цих заяв жовтнем 2008 року. Також пропонується в подальшому оплата 50% через конверт. Враховуючи, що керівництво постійно скорочує кількість працівників, відправляє в неоплачувані відпустки та об’єми роботи на одного працюючого збільшуються в кілька разів при постійному завантаженні комплексу туристами, прошу Вас посприяти в вирішенні цього питання і забезпечити захист працівників від неправомірних дій керівництва.
283.Какие нужны документы для закрытия физического лица – предпринимателя?
282.ТОВ туристичний агент (платник єдиного податку за ставкою 10%) відповідно до агентської угоди надає послуги з реалізації туристичних путівок тур оператора, бронює готелі по Україні. Чи має право ТОВ приймати від туристів – фізичних осіб готівкові кошти без застосування РРО?
281.Наше підприємство з 01.01.09р. перейшло зі спрощеної системи оподаткування (платник єдиного податку за ставкою 6%) на загальну систему оподаткування. На балансі підприємства знаходяться запаси, придбані і оприбутковані в період перебування на спрощеній системі оподаткування. Чи може підприємство включити ці запаси в розрахунок приросту (убутку) балансової вартості за пунктом 5.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»?
280.ТОВ (платник єдиного податку за ставкою 10%) надає послуги з реалізації туристичних путівок туроператора. Яку суму слід відображати в графі 3 Книги обліку доходів і витрат: загальну суму, отриману від туристів чи тільки суму комісійної винагороди від туроператора? Чи правильно ми розуміємо, що суму коштів, перераховану туроператору в рахунок оплати вартості турів слід відображати в графі 7 Книги? 
279.Резидент України планує здійснити з нерезидентом обмін цінними паперами, які мають еквівалентну кількість та вартість. Унаслідок такого обміну нерезидент доходу з України не отримає, тобто не виникне об'єкта оподаткування і норма статті 13 Закону про прибуток не діє. Чи вірно розуміє законодавство резидент?
278.Як відобразити в декларації по податку на прибуток суми податку з реклами, які рекламне агентство отримує від замовника, акумулює у себе та перераховує до бюджету у визначені строки? 
277.Чи зобов’язаний пенсіонер, який здає в оренду власну квартиру, та не є суб’єктом підприємницької діяльності, подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2008 рік? 
276.Чому при поданні декларації на податковий кредит враховується нарахована заробітна плата, а не заробітна плата, що залишається після відрахувань (внески до соціальних фондів, податкова соціальна пільга)? 
275.Чи повинен непрацюючий пенсіонер, якому у 2008 році було надано матеріальну допомогу від колишнього працедавця, подавати декларацію про доходи?
274.Чи має право підприємство віднести до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені за сировину, отриману у минулому та поточному податкових періодах, якщо податкова накладна на вимогу платника не видавалась? При цьому до податкової декларації з ПДВ за звітний податковий період додається заява зі скаргою згідно з пп. 7.2.6 п. 7.2 ст.7 Закону № 168?
273.Хто є платником податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, якщо право користування цим транспортним засобом передано іншій особі за довіреністю?
272.Чи можливо здійснювати діяльність з обміну валют на спрощеній системі оподаткування?
271.Якщо за навчання дитини сплачує її нерідний батько (чоловік матері), то чи має він право на податковий кредит?
270.Підприємство помилково не сплатило податок з доходів фізичних осіб за листопад 2008 року та самостійно виявило це порушення у лютому 2009 року. Як слід діяти у такому випадку та які штрафні санкції будуть у даному випадку застосовуватись?
269.Договором оренди передбачено надання рахунків на оплату орендного платежу 15 числа наступного місяця, так як розрахунок цього платежу коливається в залежності від індексу інфляції. Індекс інфляції оприлюднюється не рідше 10 числа наступного місяця тож і сума орендного платежу розраховується в наступному місяці. Яку дату вважати датою надання послуг з оренди та як визначаються валові доходи підприємства?
268.Що означають терміни “перша квитанція” та “друга квитанція” при поданні звітності в електронному вигляді?
267.Як оподаткувати доходи, отримані фізичними особами за договором довічного утримання?
266.Які податки повинна утримати юридична особа з громадянина, у разі укладання договору обміну рухомим майном?
265.Підприємство придбало акції у нерезидента. За якою ставкою оподатковується дохід від продажу акцій?
264.В які строки підприємство повинне сплатити податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів у 2009 році?
263.Яка відповідальність передбачена за умисне невиконання своїх обов'язків органів, уповноважених здійснювати боротьбу з корупцією?
262.Чи повинен я сплачувати державне мито за подання скарги (звернення) до органів виконавчої влади?
261.Чи мають право обидва батьки одночасно скористатися правом на податковий кредит на навчання дитини (іншого члена сім'ї першого ступеня споріднення)?
260.ТОВ “А” вчасно перерахувало кошти на сплату податку на прибуток та податку на додану вартість, що підтверджується платіжними дорученнями. На розрахункові рахунки ДПІ у Святошинському районі м. Києва ці суми не надійшли. У зв’язку з цим у ТОВ “А” виникла недоїмка та штрафні санкції. Чи правомірно це?
259.Чи має право фізична особа подати декларацію про доходи та майновий стан за 2008 рік через Інтернет та скористатись правом на податковий кредит за витратами, понесеними на іпотечний житловий кредит?
258.Підприємство, яке знаходиться на спрощеній системі оподаткування за ставкою 10 відсотків, отримало з банку кредит; чи треба вказані кошти обкладати єдиним податком?
257.Думаю, в багатьох виникло питання щодо дати виписки податкової накладної на суму попередньої оплати. В мене виникла така ситуація: 14 січня я сплатила постачальнику послуг за оренду приміщення, а мені виписали податкову накладну 15 січня (на рахунок постачальника гроші надійшли 15 січня). Головний бухгалтер фірми-постачальника відмовляється поміняти дату податкової накладної на 14.01.09р. або хоча б на дату акту виконаних робіт – 31.01.09р., мотивуючи тим, що не хоче порушувати законодавства (хоч сума зобов’язань не зміниться, тільки дата виписки податкової накладної). Порадьте, як можна вийти з цієї ситуації.
256.До якої ДПІ необхідно звертатися за продовженням дії свідоцтва платника єдиного податку на наступний рік, якщо в 3 кварталі у зв’язку зі зміною місця проживання платник буде подавати заяву на зняття з обліку в одній ДПІ, а до іншої на облік його візьмуть лише з наступного року? 
255.У який термін підприємцеві – платнику єдиного податку слід надавати звітність щодо утриманого податку із заробітної плати найманих працівників? 
254.За яким кодом КВЕД необхідно у заяві на отримання свідоцтва про сплату єдиного податку зазначити вид діяльності, якщо підприємець планує надавати юридичні та консультаційні послуги?  
253.Підприємство планує безоплатно передати до комунальної власності об’єкти житлового фонду за рішенням загальних зборів акціонерів (гуртожитки, дитячі садки). Чи оподатковується дана операція?
252.Чи можливо віднести до валових витрат витрати на матеріальне заохочення працівників до ювілейних дат?
251.Чи оподатковується матеріальна допомога, яка видається не працівникам підприємства?
250.Що є підтвердженням платнику податків прийняття його податкових документів до бази даних ДПС?
249.Що є підтвердженням платнику податків передачі його податкових документів в електронному вигляді до органу ДПС засобами телекомунікаційного зв'язку?
248.Чи є подання податкової звітності в електронному вигляді до органів ДПІ обов’язковим ?
247.Що необхідно мати платнику податків для подання податкових документів до органів ДПС в електронному вигляді?
246.Платник ПДВ хоче подавати податкову звітність в електронному вигляді, для цього звітність повинна бути сформована у в XML-форматі. Як формувати податкову звітність в XML-форматі?
245.При перевірці платник на вимогу ДПІ повинен надавати доступ до електронних файлів звітних документів, переданих засобами телекомунікаційного зв'язку. Який документ при перевірці вважається дійсним?
244.Новостворене підприємство здійснює роздрібну торгівлю продуктами харчування. Чи повинне підприємство бути платником ПДВ?
243.Чи можна подати до податкової інспекції декларацію після 1 квітня цього року? Чи розглядатиметься це як порушення і чи застосовуватимуться штрафні санкції за невчасне подання декларації?
242.Чи мають право на податковий кредит платники податку, які одержують доходи, відмінні від зарплати?
241.Чи включається до складу валового доходу вартість отриманих безкоштовно товарів?
240.Чи буде порушенням подання до ДПІ податкової звітності в електронному вигляді пізніше терміну, встановленого законодавством?
239.Якщо громадянин одержав іпотечний кредит у іноземній валюті, то чи має  такий громадянин право на податковий кредит?
238.Чи має право на податковий кредит брат, який оплачував навчання сестри у ВУЗі?
237.Чи має право на податковий кредит військовослужбовець, який навчає свою доньку у вищому навчальному закладі?
236.Чи встановлено обмеження на нарахування податкового кредиту?
235. Якщо платник податків, виявив бажання здавати звітність в електронному вигляді, що для цього потрібно?
234. Чи може філія, яка розташована окремо від головного підприємства, але в межах однієї територіальної громади, бути самостійним платником податку на прибуток?
233.Який порядок переведення юридичної особи зі спрощеної системи оподаткування, якщо обсяг виручки за рік перевищить 1 млн. грн.? Коли юридична особа повинна зареєструватись платником ПДВ?
232.Як здійснюються орендарем витрати на поліпшення орендованих основних фондів?
231. Підприємство імпортує товар, який має короткий термін реалізації. Товар отримується та реалізовується в день прибуття літака без попередньої оплати. ВМД оформляється на наступний день або через декілька днів. На яку дату виникають валові витрати?
230.Як оподатковуються маркетингові операції з дослідження ринку нерухомого майна нерезиденту на території Росії, якщо роботи підтверджуються документально?
229.В якому разі громадянин звільняється від обов’язкового подання річної податкової декларації ?
228.Які громадяни зобов’язані подавати річну податкову декларацію?
227.Чи необхідно подавати річну декларацію, якщо платник податку у 2008 році під час одержання Свідоцтва про право на спадщину самостійно здійснив сплату податку з доходів?
226.Ким заповнюється декларація?
225.Де можна придбати декларацію, щоб задекларувати свої доходи за 2008 рік?
224.Підприємство – платник єдиного податку відкриває філію в іншому місті. Чи може така філія перебувати на єдиному податку?
223.Наше підприємство на підставі виконавчого листа утримує із заробітної плати свого працівника аліменти та перераховує їх громадянці Росії. Як відобразити виплачені аліменти у формі 1-ДФ?
222.Учасник товариства з обмеженою відповідальністю виходить з ТОВ та забирає свою частку майном згідно з його часткою у статутному фонді. Яким чином розраховувати інвестиційний прибуток відповідно до пункту 9.6 статті 9 Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб?
221.ТОВ “....” орендує нежитлове приміщення під офіс. Як відобразити в податковому  обліку витрати на його ремонт?
220.Наказом ДПА України "Про затвердження форми податкової декларації та Порядку її заповнення і подання" не передбачено подання декларації з податку на додану вартість на магнітних носіях. Чи мають право органи ДПС вимагати від платників подавати звітність на магнітних носіях?
219.В звітності, що подається до органів ДПС міститься досить конфіденційна інформація. Чим регулюється питання дотримання та збереження комерційної таємниці?
218.В яких випадках платник податку не повинен декларувати інвестиційний прибуток незалежно від його суми?
217.Чи має батько право на податковий кредит за навчання в 2008 році дитини, якщо їх дитина в 2008 році навчалась у ВУЗі та паралельно працювала і одержувала зарплату?
216.Чи мають право обидва батьки одночасно скористатися правом на податковий кредит на навчання дитини?
215.Якщо за навчання дитини сплачує її нерідний батько (чоловік матері), то чи має він право на податковий кредит?
214.Внук отримав у 2008 році від бабусі, яка є нерезидентом України, подарунок (автомобіль). Чи необхідно сплачувати податок та подавати декларацію про майновий стан і доходи?
213.Якщо у громадянина виникає ситуація, в результаті якої він бажає подати скаргу на корупційні діяння посадової особи, як це зробити?
212.Чи має право на нарахування податкового кредиту громадянин, який працює, отримує заробітну плату і оплачує навчання у одному із вищих навчальних закладів, але через свої релігійні переконання відмовився від отримання ідентифікаційного номера?
211.Платник податку у 2008 році здійснив проплату наперед за кілька років навчання в ВУЗі. Чи має він право на податковий кредит за 2008 рік та наступні роки ?  
210.Чи можна включати до складу податкового кредиту вартість навчання в аспірантурі ?  
209.В який термін фізична особа може подати декларацію про отримані доходи у 2008 році ?
208.Чи мають право на податковий кредит бабця (дід), сестра (брат), тітка (дядько) або інші особи, які оплачували навчання студента у вузі?
207.Які заходи вживають податківці Голосіївського району м. Києва щодо виявлення та упередження порушення роботодавцями чинного законодавства при виплаті заробітної плати?
206.Якщо платник податку у 2008 р. здійснив оплату наперед за кілька років навчання, то чи має він право на податковий кредит на 2009 р. та наступні роки?
205.Якщо громадянин (який із спадкодавцем не має родинних стосунків) у 2008 році під час оформлення Свідоцтва про право на спадщину сплатив податок, чи зобов’язаний він подавати декларацію?
204.Чи приймається до податкового кредиту вартість оплати навчання на підготовчих курсах, які існують при вищому навчальному закладі і які дають право на вступ без іспитів? 
203.Чи обов’язково подавати декларацію, якщо спадщина (подарунок) отримана членом сім’ї першого ступеня споріднення? 
202.Хто може не подавати декларацію?
201.Куди подавати декларацію?
200.Хто зобов’язаний подавати декларацію?
199.Підприємству від податкової надіслана постанова у справі про адміністративне правопорушення до примусового виконання, адже зазначену постанову було оскаржено. Чи правомірні дії податкової інспекції?
198.Чи має право підприємство оскаржити податкове повідомлення-рішення в суді без дотримання процедури апеляційного узгодження податкових зобов‘язань в адміністративному порядку?
197.Підприємство під час проведення перевірки ДПІ подало уточнену податкову декларацію, в які було враховано суму податкового зобов‘язання, донараховану перевіркою. Чи правомірно ДПІ застосувала штраф до підприємства?
196.Чи можна віднести до податкового кредиту суму оплати за навчання на підготовчих курсах?
195.Чому електронний документ без електронного підпису не є правовим документом? 
194.У яких випадках органи податкової служби можуть відмовити в розгляді письмового звернення?
193.З якого моменту розпочинається нарахування пені?
192.Чи мала право ДПІ застосовувати штраф до підприємства, якщо воно самостійно під час проведення перевірки, але до складання акта перевірки подало уточнену податкову декларацію, в якій було враховано суму податкового зобов’язання, донараховану перевіркою? 
191.Чи зупиняє подання скарги на податкове повідомлення-рішення ДПІ стягнення донарахованих перевіркою сум податків за наявності порушеної кримінальної справи?
190.Який термін розгляду звернень громадян?
189.Який порядок розгляду звернень громадян, що надійшли від народних депутатів України, термін їх виконання? 
188.Яким нормативним документом передбачено проводити керівником особистий прийом громадян?
187.Якщо підприємство припустилося помилки у податковій декларації з ПДВ (наприклад, не врахувало дані податкової накладної), то яким чином ця помилка буде виправлена в електронних реєстрах отриманих та виданих податкових накладних та декларації з податку на додану вартість? Які будуть особливості такого виправлення?  
186.Чи потрібно філії, якій головним підприємством делеговано право виписування податкових накладних, при заповненні податкових накладних разом зі своїми реквізитами зазначати реквізити головного підприємства — платника податку на додану вартість? 
185.Державне підприємство при отриманні авансів від інших державних підприємств не нараховувало податкові зобов’язання з ПДВ. Чи є це помилкою? 
184.Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, основна діяльність якого не передбачає отримання прибутку, планує передати в оренду приміщення, які перебувають у спільній власності членів об'єднання. Чи підлягає така операція обкладенню податком на прибуток?
183.Які штрафні санкції застосовуються до підприємства-емітента у разі несплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів? 
182.Яким чином здійснюватиметься залік сплачених авансових платежів з податку на прибуток при виплаті дивідендів, якщо підприємство отримує доходи виключно від здійснення спільної діяльності? 
181.Яка дата є датою подання скарги до інспекції на постанову у справі про адміністративне порушення?
180.Чи має право платник податків оскаржити податкове повідомлення-рішення в суді без дотримання процедури апеляційного узгодження податкових зобов’язань в адміністративному порядку? 
179.Підприємство «Х» (м. Київ) отримало від Укрчастотнагляд дозволи на використання радіоелектронного засобу з терміном дії з 12.12.2006 р. по 21.11.2007 р.  та 26.02.2008 р. по 01.01.2010 р. За даними дозволами були подані розрахунки до ДПІ. За період грудень 2007 р. та січень 2008р. підприємство «Х» дозволів немає та розрахунки не подає до ДПІ.
- Чи повинно підприємство «Х» подавати розрахунки за грудень 2007 р. та січень 2008р.?
- Чи є правомірним застосування штрафних санкцій до даного підприємства «Х» за не подачу розрахунків за грудень 2007 р. та січень 2008р. (170 грн.)?
178.Чи можна відносити на валові витрати підприємства, витрати на фінансування проживання кандидатів на працевлаштування на час проведення тренінгів?
177.Підприємство (покупець) збільшило валові доходи на суму непогашеної заборгованості (з ПДВ) на підставі рішення суду. Якщо у наступних податкових періодах підприємство (покупець) погашає суму такої заборгованості, то такий покупець збільшує валові витрати на суму такої заборгованості (її частини) за наслідками податкового періоду, на який припадає таке погашення. Яка сума включається до складу валових витрат – з ПДВ чи без ПДВ?
176.Якщо платник податку реалізує право на податковий кредит, чи може він сплату вартості навчання підтверджувати довідкою вузу, а не квитанціями?  
175.Що розуміється під поняттям „корупція”?
174.У якому випадку надсилається друга податкова вимога?
173.Чи може приватний підприємець на спрощеній системі оподаткування, та зареєстрований в Подільському районі м. Києва здавати нерухоме майно в суборенду? Якщо підприємство виконало геологорозвідувальні роботи повністю за рахунок власних коштів, має на власній земельній ділянці свердловину і використовує воду виключно для господарських і побутових потреб, чи повинно підприємство (приватна лікарня) сплачувати збір за геологорозвідувальні роботи?
172.Чи залишилась для ФОП посередницька діяльність у сфері страхування?
171.Приватний підприємець, платник єдиного податку, платник ПДВ, займається оптовою торгівлею. Відвантажує товар покупцям з відстрочкою платежу. ПДВ нараховує, згідно Закону про ПДВ (за першою подією-відвантаження товару). Передбачається, що за 2 квартал 2008р виручка може перевищити 500 тис. грн. У зв’язку з цим з 01.07.08р ПП перейде на загальну систему оподаткування. Будь-ласка надайте відповідь на такі питання:
1. у який термін потрібно подати заяву про перехід на загальну систему оподаткування, здати свідоцтво про сплату ПП?.
2. чи буде оподатковуватися виручка за 2 квартал, що перевищує 500 тис (наприклад 520 тис грн.)?
3.як буде оподатковуватися виручка за товар, відвантажений на спрощеній системі, а кошти надійшли на загальній системі оподаткування?
4.чи можливо включати до валових витрат оплату за товар, який був придбаний на спрощеній системі, сплачений постачальнику вже на загальній системі оподаткування і як будуть обліковуватися залишки товару, які були придбані на спрощеній системі, чи можливо їх включати до валових витрат?
170.Доброго дня! Допоможіть, будь ласка, розібратися. Я приватний підприємець на єдиному податку, купив землю. Є Державний акт на право власності на земельну ділянку. Чи потрібно мені платити земельний податок, і здавати декларацію?
169.Я являюсь фізичною особою-підприємцем. Фактично (що підтверджено актом прийому-передачі) мною була надана послуга у грудні 2008р. Але замовник не встиг розрахуватися зі мною до кінця року, тому кошти за надану послугу я отримую в січні 2009 р. При поданні звіту за 4 квартал 2008 р я можу відмітити цю суму як дохід, отриманий саме в 4 кварталі 2008р., коли фактично була надана послуга, хоч оплату за цю послугу я отримаю в наступному кварталі?
168.З якого по яку дату потрібно подати звіт за 4 квартал 2008 року ФОП на єдиному податку + ПДВ в Дніпровську районну податкову адміністрацію
167.Підприємство вирішило списати прострочену кредиторську заборгованість, що тягнеться з 10.12.2003р. Товар був отриманий згідно договору купівлі-продажу, оплата не була здійснена і ніяких претензій постачальник не виставляв (є всі платниками ПДВ на загальних засадах). Сума боргу 6000 грн
166.Підприємство (ТОВ) працює на загальній системі оподаткування. Його постачальниками є фізичні особи-підприємці, платники ПДВ. Які документи, окрім свідоцтва про державну реєстрацію та свідоцтва платника ПДВ, вони повинні надати?
165.Підприємство вирішило списати прострочену кредиторську заборгованість, що тягнеться з 10.12.2003р. Товар був отриманий згідно договору купівлі-продажу, оплата не була здійснена і ніяких претензій постачальник не виставляв (є всі платниками ПДВ на загальних засадах). Сума боргу 6000 грн. Як правильно відобразити дану операцію в деклараціях по ПДВ та по прибутку?
164.Наше підприємство зареєстровано в Дніпровському районі м. Києва і офіс знаходиться в м. Києві, але наш виробничий цех розташований в м. Бахмач. Виробничий цех не є філією або відокремленою одиницею. Ми сплачуємо комунальний податок в Києві, але Бахмацька податкова інспекція наполягає на тому, що ми повинні звітувати і сплачувати комунальний податок за працівників, які працюють у цеху, в бюджет м. Бахмач. Надайте, будь ласка, роз'яснення до якої інспекції ми повинні здавати розрахунок комунального податку та в який бюджет його сплачувати.
163.Чи можна відносити на валові витрати підприємства витрати на фінансування проживання кандидатів на працевлаштування на час проведення тренінгів? 
162.Підприємство (покупець) збільшило валові доходи на суму непогашеної заборгованості (з ПДВ) на підставі рішення суду.  Якщо у наступних податкових періодах підприємство (покупець) погашає суму такої заборгованості, то такий покупець збільшує валові витрати на суму такої заборгованості (її частини) за наслідками податкового періоду, на який припадає таке погашення. Яка сума включається до складу валових витрат – з ПДВ чи без ПДВ?
161.Чи повинні приватні підприємці подавати до податкової розрахунок податку з власників транспортних засобів, що перебувають у їх власності?
160.Які необхідні документи до податкової накладної на транспортні послуги, щоб мати право включити податок до податкового кредиту?
159.Який коефіцієнт індексації землі станом на 01.01.09р.?
158.Які пільги стосовно податкового кредиту за навчання передбачені законодавством, якщо громадянин є інвалідом, працює та сам сплачує за своє навчання на заочному відділенні в університеті?
157.Чи мають право мати (батько) на податковий кредит щодо суми, сплаченої за навчання дитини в інтернатурі медінституту?   
156.Якщо платник податку (студент працює та сам оплачує своє навчання) не скористався правом на нарахування податкового кредиту по витратам, понесеним у 2007 році, тобто, не подав Декларацію за 2007 рік, чи можна у 2009 році подати Декларацію за 2008 рік та за 2007 рік  на податковий кредит за навчання? 
155.Товариство по договору-доручення здійснює дрібнооптову торгівлю ПММ (дизельне паливо) і, оскільки обсяг виручки від реалізації за рік не перевищує 1 млн. грн., подали в податкову інспекцію заяву на застосування спрощеної системи оподаткування зі сплатою єдиного податку. Але у видачі Свідоцтва про право сплати єдиного податку нам відмовили, посилаючись на те, що дія Указу не поширюється на такий вид діяльності. Разом з тим, в пункті 7 Указу зазначається, що його дія не поширюється тільки на фізичних осіб – суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснюють торгівлю пально-мастильними матеріалами. Чи правомірні дії працівників податкової інспекції? 
154.Який термін установлено законодавством для проведення річного перерахунку сум доходів та утриманого ПДФО?
153.Який порядок подання звернень громадян до органів державної податкової служби?
152.Чи може платник податку, який не знає як заповнити декларацію про доходи, звернутися до податкового органу з проханням заповнити його річну декларацію?
151.Чи можна покласти обов'язок щодо заповнення та подання декларації про доходи від імені платника податку на одного з родичів такого платника податку?
150.Чи має право на податковий кредит військовослужбовець, який навчає свою доньку у вищому навчальному закладі?
149.Подскажите пожалуйста, если предприятие которое применяет РРО утеряло егистрационное удостоверение на кассовый аппарат и справку на регистрацию книги к этому апарату, есть ли штрафные санкции за это?
148.Сервісний центр технічного обслуговування вимагає оплату за опломбування, технічне обслуговування касового апарата та за навчання роботи на ньому. Чи є обов’язковою плата за надані послуги?
147.Хто має право здійснювати сервісне обслуговування та ремонт реєстраторів розрахункових операцій?
146.Підприємство нерезидент замовляє послуги на митній території України підприємству резиденту. Просимо надати роз’яснення щодо оподаткування цієї операції податком на додану вартість, чи оподатковується дана послуга?
145.У працівника нашого підприємства є право на податкову соціальну пільгу (ознака «01»). Він звільняється з роботи у третьому місяці звітного кварталу. У цьому місяці працівник не має права на соціальну пільгу. Як відобразити дохід працівника за цей квартал у звіті за формою № 1ДФ?
144.Як і коли отримати зайво сплачений податок, розрахований за річною податковою декларацією?
143.Коли необхідно сплатити суму податку, донараховану за річною декларацією?
142.Роз’ясніть, який порядок подання декларації у 2009 році?
141.Чи встановлено обмеження на нарахування податкового кредиту?
140.Що є підставою для нарахування податкового кредиту?
139.Хто має право на податковий кредит у 2009 році?
138.Хто зобов’язаний подати декларацію за 2008 рік? 
137.Що є підставою для подання податкової звітності в електронному вигляді?
136.Скільки електронно-цифрових підписів необхідно фізичній особі підприємцю для подання податкової звітності в електронному вигляді? 
135.Який розмір податкової соціальної пільги в 2009 році?
134.Який граничний розмір заробітної плати, до якої застосовується податкова соціальна пільга в 2009 році?
133.Чи необхідно подавати декларацію про отримані в 2008 році доходи громадянину, який працював за сумісництвом?
132.Чи має право на податковий кредит брат, який оплачував навчання сестри у ВУЗі?
131.Чи необхідно подавати декларацію про доходи, якщо я отримував в 2008 році іноземний дохід?
130.Якщо квитанція про сплату вартості навчання сина не збереглася, чи може громадянин підтвердити факт оплати довідкою з ВУЗу та одержати податковий кредит?
129.Чи має право на податковий кредит за наслідками звітного податкового року самозайнята особа за оплату навчання?
128.Єдинника – фізичну особу знято з реєстру платників податку на додану вартість 31.12.2008 року. Товарно-матеріальні цінності на кінець року не реалізовано. Що в такому випадку треба робити?
127.На аукціоні продаються культурні цінності. Що є об‘єктом оподаткування податком на додану вартість та коли виникає податкове зобов‘язання?
126.Мати – громадянка України отримала від доньки, яка постійно працює за кордоном, грошовий переказ. Як оподатковуються отримані кошти?
125.Чи має право батько (мати) на податковий кредит за навчання студента, який працює й одержує заробітну плату?
124.Чи включається cплата за навчання на військовій кафедрі у вузі у 2008 році до податкового кредиту?
123.Платник податку навчається сам та навчає дитину. Чи застосовується в цьому разі обмеження, встановлене пп.5.3.3 п.5.3 ст.5 Закону України від 22.05.2003 р. №889-ІV „Про податок з доходів фізичних осіб”, щодо неперевищення суми сплачених за навчання коштів понад 890 грн. (2008 р.)?
122.Яка кількість місяців навчання враховується при розрахунку податкового кредиту?
121.Предприятие плательщик единого налога по ставке 10%. Должно ли оно будет регистрироваться плательщиком НДС в случае достижения обьемов реализации 300000 грн.
120.Податкова інспекція відмовила нам у видачі свідоцтва платника єдиного податку. Мотивація: КВЕД 74.14.0 (консультування з питань комерційної діяльності та управління) не підпадає під перелік діяльностей для спрощеної системи оподаткування. Чи правомірна відмова і де можна отримати перелік КВЕДів, які не підпадають під спрощену систему? Наше підприємство надає юридичні послуги.
119.Чи надає податкова електронні ключі?
118.Скільки злочинів у сфері оподаткування  виявлено податківцями за 2008 рік? 
117.Чи передбачена кримінальна відповідальність за умисне ухилення від сплати податків у значних розмірах?
116.Який порядок заповнення декларації про доходи в разі , одержання іноземних  доходів? 
115.Чи можу я включити до складу податкового кредиту суму понесених витрат на навчання в аспірантурі?
114.З якого числа  набирають чинності нові ставки податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів?
113. Де в інспекції можна ознайомитися з умовами договору на подання звітності в електронному вигляді?
112. Яка існує форма річної податкової декларації і де її можна отримати?
111. Чи маю я право на податковий кредит за сплачені послуги з лікування у закладі охорони здоров’я?
110. Чи може підприємство виправити помилку, допущену при складанні Податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища за ІІ та ІІІ квартал 2008 року?
109. Наше підприємство має відокремленні філії, які знаходяться в різних містах України і з січня 2009 року не є окремими платниками ПДВ. Чиї реквізити (головного підприємства чи філії) мають проставлятися в податковій накладній?
108. Фізична особа бажає скористатися правом на податковий кредит і відобразити витрати на навчання. Який механізм розрахунку такої декларації ?
107. Підприємство на 1 січня 2008 року мало на обліку чотири автомобілі, у серпні один автомобіль знято з обліку та продано, але сума податку з власників транспортних засобів до кінця року не відкоригована. Яким чином і з якого періоду зменшується сума податку, яку потрібно вносити до бюджету?
106. Чи включається до складу податкового кредиту сума ПДВ при придбанні легкового автомобіля?
105. До бюджету якої територіальної громади підлягає зарахуванню утриманий податок з доходів нерезидентів, які отримують доходи з джерелом їх походження з України?
104. Який розмір мінімальної заробітної плати на 2009 рік? 
103. Чи є подання податкової звітності в електронному вигляді до органів ДПІ обов’язковим?
102. Яка дата вважається датою подання податкової звітності, поданої в електронному вигляді?
101. Який порядок подання платниками податків податкової звітності в електронному вигляді?
100. Хто повинен підписувати податкову звітність в електронному вигляді?
99. Як повертаються суми податку за результатами поданої річної декларації?
98. Чи може включатися до податкового кредиту вартість навчання в аспірантурі?
97. Чи можна включати до складу податкового кредиту вартість навчання в інтернатурі та магістратурі?
96. Чи має право громадянин на податковий кредит за процентами, сплаченими за іпотечним кредитом на придбання гаражу?
95. Якщо громадянин одержав іпотечний кредит у іноземній валюті , то чи має   такий громадянин право на податковий кредит?
94. За яким іпотечним кредитом (договором) платник має право на податковий кредит?
93. Яким чином розраховується частина процентів за іпотечним житловим кредитом, яка включається до складу податкового кредиту?
92. Який порядок надання платникам податку з доходів фізичних осіб податкового кредиту по процентах за іпотечним кредитом?
91. Чи має право на податковий кредит за навчання нерідний батько дитини - студента (чоловік його матері), якщо саме він сплачує вартість навчання?
90. Квитанцію з банку про сплату за навчання дитини оформлено на батька, у якого шлюб з дружиною розірвано, проте батьківських прав його не позбавлено. Чи може батько використати право на податковий кредит за навчання дитини?
89. Чи можливе нарахування податкового кредиту брату за навчання сестри, якщо   батьки їх не одержують заробітної плати і тому не можуть включити до податкового кредиту плату за навчання своїх дітей?
88. Якщо дитині більше ніж 23 роки, вона навчається і не працює, за її навчання платять батьки (квитанції оформлено на ім'я дитини), чи мають батьки право на податковий кредит? Чи є у них право на податковий кредит за 2008 р., якщо цій дитині в лютому 2008 р. виповнилося 24 роки?
87. Якщо квитанція про сплату вартості навчання сина не збереглася, чи може громадянин підтвердити факт оплати довідкою з вузу та одержати податковий кредит?
86. Чи має право на податковий кредит на навчання дитини у вузі приватний підприємець, якщо він одночасно з отриманням доходів від підприємницької діяльності працює на підприємстві , де отримує заробітну плату?
85. Чи мають право   батько і мати одночасно скористатися правом на податковий кредит на навчання дитини (іншого члена сім'ї першого ступеня споріднення)?
84. При ВУЗах існують підготовчі курси, навчання на яких дає право вступу до цих навчальних закладів без послідуючих вступних іспитів (такий абітурієнт   "автоматично" зараховується до ВУЗу на 1-й курс навчання), тобто, нібито, ці курси і подальше безпосереднє навчання у цьому навчальному закладі є єдиним безперервним процесом (циклом навчання). Чи приймається до податкового кредиту оплата навчання на таких підготовчих курсах?
83. У деяких ВУЗах (навіть з навчанням на бюджетній основі) навчання на військовій кафедрі оплачується окремо від основного навчання. Чи можна включати такі суми до податкового кредиту?
82. Чи   має батько (мати) право на податковий кредит за навчання дитини, якщо їх дитина навчається у ВУЗі та паралельно працює і одержує заробітну плату?
81. Договір на навчання з ВУЗом укладено з платником податку, і умови договору передбачають помісячну оплату навчання у сумі 599 грн. Платник податку з метою реалізації права на податковий кредит пред'являє податковому органу копію 10 квитанцій на оплату навчання за 2008 рік, з яких в 7-ми зазначено безпосередньо П. І. Б. платника податку, а в 4-х - П. І. Б. його дружини, яка до того ж носить інше прізвище. При цьому і платник податку і його дружина мали у 2008 році доходи у вигляді заробітної плати. Чи приймаються як підтвердні документи для платника податку, що подав декларацію з метою одержання відшкодування за податковим кредитом, ці 3 квитанції, де платником зазначена дружина?
80. У 2008 році платіжними документами ( декількома квитанціями) було здійснено оплату за I та II семестри навчального року, тобто частково за місяці навчання у 2008 році та частково за 2009 рік. Чи можна всі ці   квитанції   приймати, як підтверджуючі документи, при реалізації права на податковий кредит за 2008 рік?
79. Платник податку навчається сам та навчає дитину, або коли він навчає 2-х і більше своїх дітей. Обмеження, встановлене пп. 5.3.3 п. 5.3 ст. 5 Закону щодо неперевищення суми сплачених на навчання коштів у 2008 році   890 грн. за місяць , стосується загальної суми, сплаченої платником податку за навчання всіх членів сім'ї першого ступеня споріднення, чи застосовується окремо до кожного з них?
78. Договір на навчання укладено між ВУЗом та батьком студента, а квитанції на оплату оформлені на ім'я студента, який не має самостійних джерел доходу. Чи є у такому випадку у батька право на податковий кредит? Чи є у такому випадку у батька право на податковий кредит?
77. Договір на навчання укладено між ВУЗом та студентом (дитиною), у документах (квитанціях) про оплату навчання зазначено П І Б дитини-студента, а за податковим кредитом звертається платник податку - батько цього студента. Згідно з ф. 1ДФ такий студент не одержує доходів у   вигляді   заробітної плати, тобто не має права самостійно звернутися за податковим кредитом.
76. Якщо платник подає до податкової інспекції декларацію про доходи для нарахування податкового кредиту після 1 квітня 2008 року, то чи розглядається це як порушення?
75. Яку кількість місяців навчання приймати до розрахунку податкового кредиту?
74. Які є обмеження щодо отримання податкового кредиту?
73. Які витрати включаються до складу податкового кредиту?
72. Яким чином громадяни можуть скористатися правом на податковий кредит?
71. Що таке податковий кредит?
70. Платник податку надав до ДПІ договір про визнання електронних документів та відкритий ключів. Коли можна подавати звітність в електронному вигляді?
69. Я СПД – платник єдиного податку. Чи можу я застосовувати спрощену систему оподаткування і одночасно бути платником податку на додану вартість?
68. Які заходи проводять податківці Голосіївського району по виявленню порушень при виробництві та реалізації спирту та лікеро-горілчаної продукції?
67. В які терміни подається розрахунок збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства суб’єктом малого підприємництва?
66. В яких випадках платник податку не повинен декларувати інвестиційний прибуток незалежно від його суми?
65. Наше підприємство, яке є платником податку на додану вартість, придбало комп’ютер вартістю 4000 грн. з ПДВ. Як збільшується балансова вартість 4 групи основних фондів? 
64. Як розраховується сума податку на прибуток філії за звітний період при сплаті консолідованого податку на прибуток?
63. Який порядок перенесення балансових збитків на наступні податкові періоди? 
62. Чи відноситься сума завдатку, внесеного як забезпечення договірних зобов'язань однієї сторони договору перед іншою, до депозитів? 
61. Що таке дериватив та які існують деривативи відповідно до видів цінностей? 
60. У разі подання декларації з метою отримання податкового кредиту, які документи необхідно додавати?
59. Як і коли отримати зайво сплачений податок, розрахований за річною податковою декларацією?
58. Які безкоштовні послуги надає податкова інспекція громадянину, що подає річну податкову декларацію?
57. В якому разі громадянин звільняється від обов’язкового подання річної податкової декларації?
56. Коли і куди слід подати річну податкову декларацію?
55. Який розмір мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму на працездатну особу встановлено на 2009 рік?
54. Який розмір добових витрат необхідно виплатити працівнику, відрядженому за кордон, у разі якщо до вартості авіаквитка включено легкі закуски?
53. Я орендую земельну ділянку. За умовами договору оренди, земля повинна містити в собі певну кількість добрива. Але під час користування землею з’ясувалось, що ця норма не виконана. Чи маю я право на відшкодування понесенних збитків?
52. Які зміни передбачені в законодавстві щодо оподаткування плати за землю у 2009 році? 
51. У грудні 2008 року я подала заяву на отримання свідоцтва платника єдиного податку на 2009 рік, також я є платником ПДВ. Що мені робити у зв’язку зі змінами щодо реєстрації платників ПДВ – фізичних осіб?
50. Мій син навчається у вищому учбовому закладі на бюджетній основі, але навчання на військовій кафедрі здійснюється на платній основі. Чи може батько включати сплачені та документально підтверджені суми до податкового кредиту?
49. Профспілка прийняла рішення сплачувати за власний рахунок пенсійні внески згідно з договорами недержавного пенсійного забезпечення членів профспілки. Чи можна такі внески не оподатковувати податком з доходів фізичних осіб? Чи має працівник право на податковий кредит?
48. Підприємство здійснило нарахування заробітної плати працівнику, розрахувало податок з доходів фізичних осіб, але при виплаті зарплати податок до бюджету не перерахувало. Чи нараховується пеня? Якщо так, то який механізм її нарахування?
47. На підприємстві є працівники, які користуються податковою соціальною пільгою на дітей як самотні або розлучені матері. Чи треба їм поновлювати документи на пільгу щорічно? Який розмір пільги у 2009 році?
46. Добрий день, я подавала уточнюючий розрахунок і невірно вказала штраф, додала до 5% процентів штрафу суму, з якої їх підрахувала, інспектор сказала що я можу повернути цю суму але як – вона не знає. Підкажіть, будь ласка.
45. Чи є об'єктом оподаткування ПДВ компенсація втрат доходів від пільгових перевезень пасажирів,одержана із бюджету?
44. Приватне підприємство "Талісман" код 16280131 дата реєстрації 14.10.1996 року, вид діяльності – Інша діяльність у сфері спорту(оздоровча аеробіка для дорослих та дітей). З 2004 року підприємство здає декларацію по ПДВ квартальну. Обсяг оподатковуваних операцій по наступний період на підприємстві не перевищує суму, зазначену у підпункті 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 цього Закону. У грудні 2008 року на підприємство зателефонувала інспектор ДПІ Солом’янського району, де ми здаємо звіти, та попередила нас , що нам виписується штрафна санкція за те, що ми подаємо звітність по квартальному податковому періоду, а повинні звітуватися щомісячно, на підставі того, що з декларацією з ПДВ за 4 квартал 2007 року ми не подавали заяву на вибір квартального податкового періоду, вказуючи на: 7.8.2. Платник податку, обсяг оподатковуваних операцій якого за минулі дванадцять місячних податкових періодів не перевищував суми, зазначеної у підпункті 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 цього Закону, може вибрати квартальний податковий період. Заява про вибір квартального податкового періоду подається податковому органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року. При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року. У разі якщо протягом будь-якого періоду з початку застосування квартального податкового періоду обсяг оподатковуваних операцій платника податку перевищує суму, зазначену у підпункті 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 цього Закону, такий платник податку зобов'язаний самостійно перейти на місячний податковий період починаючи з місяця, на який припадає таке перевищення, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками такого місяця. Але протягом з 2004 року , коли ми вибрали квартальний податковий період для звітування , по наступний час наші обсяги не перевищували та не перевищують суму, зазначену у підпункті 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 цього Закону. Ми просимо роз’яснити нам, чому тепер нам виписують штраф за неправильно здану звітність. З повагою директор Пасячна Тетяна Володимирівна.
43. Прошу надати роз’яснення, чи є порушенням нормативних документів, та яких саме, запис у податковій накладній "Часткова оплата", якщо за першою подією сплачена частка грошей. Лаврентьєв С.В.
42. Підприємство здійснило продаж вантажного автомобіля фізичній особі по ціні, яка менша за залишкову вартість. Є акт цінової експертизи, де ціна на автомобіль відповідає ціні продажу. Чи повинне підприємство сплачувати прибутковий податок з коштів, які становлять різницю між залишковою вартістю і ціною продажу? Також чи повинне підприємство нараховувати ПДВ на дану різницю?
41. Чи має право на податковий кредит сестра, яка оплачує навчання брата студента в вузі? 
40. Який порядок отримання коштів громадянами, що мають право на податковий кредит, після подання всіх необхідних документів до органів державної податкової служби?
39. Мати – громадянка України отримала від своєї доньки, яка постійно працює зв кордоном, грошовий переказ. Як оподатковуються отримані кошти?
38. Які громадяни звільняються від обов’язку подання декларації про майновий стан і доходи?
37. В декларации по прибили за полугодие и за 9 месяцев сумма ранее начисленного налога вместо р.15 была ошибочно поставлена в р.14. Подскажите как заполнить уточняющий расчет?
36. В штаті нашого товариства є юридичний відділ, але в зв’язку з тим, що дуже багато проблемних питань з веденням господарської діяльності, великою розгалуженістю філій територіально по Україні, наявністю великої дебіторської заборгованості, товариство користується юридичними (консультаційними) послугами СПД на місцях розміщення філій, які надають їх за договорами про надання юридичних послуг. В основному це представництво в судах, органах виконавчої влади тощо Які документи (крім актів про передачу-отримання наданих послуг, договорів) повинні бути, щоб законно віднести грошові кошти, сплачені за зазначеними послугами, до валових витрат?
35. Державне підприємство відмовляється ставити на видаткових накладних печатку підприємства (ставить набірний штамп). Чи вважається такий документ дісним? Чи буде така накладна підтверджувати валові витрати?
34. Наше підприємство працює за спрощеною системою оподаткування, отримало дотацію на створення додаткових робочих місць. Просимо роз’яснити чи включається до бази оподаткування єдиним податком сума дотації, спрямованої на заробітну плату осіб, працевлаштованих за направленням державної служби зайнятості?  
33. Після повернення з відрядження із-за кордону працівник нашого підприємства (підзвітна особа) надала в бухгалтерію підприємства рахунок за проживання в готелі, у якому окремим рядком вказана сума ПДВ. Просимо надати роз’яснення чи вважається така операція імпортом послуг, чи можливо включити зазначену суму податку до податкового кредиту?  
32. Платник єдиного податку здає в оренду частину приміщення. Просимо надати роз’яснення щодо сплати земельного податку, чи повинен він за цю частину приміщення сплачувати земельний податок?  
31. Просимо надати роз’яснення щодо заповнення форми № 1ДФ. За якою ознакою доходу відображати в податковому розрахунку суми, виплачені виробнику за сільськогосподарську продукцію?
30. Чи необхідно подавати Розшифровку у разі подання Уточнюючих розрахунків, в яких проводиться коригування податкових зобов`язань або податкового кредиту за періоди, що передують березню 2008 року (або І кварталу 2008 року)?
29. Хто може здавати податкову звітність в електронному вигляді?
28. Я підприємець. Хочу подавати податкову звітність у електронному вигляді. Для цього необхідно укладати з податковою інспекцією договір. Чим передбачено укладання такого договору?
27. Неповнолітня дитина отримала у спадщину квартиру. Який порядок сплати податку з доходів фізичних осіб?
26. Фізична особа продає недобудований будинок на приватизованій земельній ділянці. Поясніть порядок оподаткування даної операції?
25. Хто зобов’язаний подати  декларацію про доходи, отримані протягом 2008 року?
24. Підприємство звітується до податкової через мережу Internet. Що потрібно зробити, якщо відбулася зміна адреси електронної пошти підприємства?
23. В реєстрі отриманих та виданих податкових накладних в електронному вигляді, що подає підприємство до податкової інспекції, міститься досить конфіденційна інформація. Як вирішено питання збереження таємниці посадовими особами органів ДПС?
22. Які штрафні санкції застосовуються до підприємства-емітента у разі несплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів?
21. Яким чином здійснюватиметься залік сплачених авансових платежів з податку на прибуток при виплаті дивідендів, якщо підприємство отримує доходи виключно від здійснення спільної діяльності?
20. Якщо підприємство хоче обрати квартальний звітний період, який порядок переходу?
19. Чи відображаються суми податку на додану вартість, зазначені у вантажних митних деклараціях та сплачені під час розмитнення імпортних товарів в розділі II «Податковий кредит» додатка 5 до декларації "Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів"?
18. Які заходи застосовують працівники Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва в протидію корупції?
17. Наше підприємство просить надати роз’яснення щодо податкових наслідків з податку на прибуток. Чи включається сума ПДВ, отримана у складі передоплати за товари, до валових доходів підприємства?
16. Просимо надати роз’яснення хто має право підписувати податкову декларацію з податку на додану вартість, у випадку відсутності директора підприємства на робочому місці з поважних причин?
15. Товариство здійснило внесок до статутного фонду іншого підприємства — внесено майнові права на об’єкти права інтелектуальної власності. Просимо роз’яснити який порядок оподаткування ПДВ такої операції?
14. Платник ПДВ, що перебуває на звичайній системі оподаткування, здійснив попередню оплату за продукцію платнику єдиного податку — платнику ПДВ. Просимо роз’яснити коли виникає право на податковий кредит у покупця в даному випадку?
13. Наше підприємство просить надати роз’яснення щодо податкових наслідків з податку на додану вартість, а саме щодо визначення суми податкового кредиту з імпортних товарів, у разі якщо договірна вартість імпортованих товарів нижче їх митної вартості.
12. Просимо надати роз’яснення чи може суб’єкт малого підприємництва — фізична особа отримати ліцензію на торгівлю піротехнічними засобами?
11. Чи має право громадянин на відшкодування витрат, понесених у 2008 році, на сплату пенсійних внесків недержавному пенсійному?
10. Чи може громадянин скористатись правом на податковий кредит, якщо в банку було отримано кредит на поточні потреби? Окрім погашення основної суми кредиту, громадянином також сплачувались і нараховані банком проценти за користування цим кредитом.
9. Хто несе відповідальність — підприємство чи працівник, у разі, якщо при виплаті доходу не був утриманий податок з доходів?
8. Чи має право підприємство, яке працює на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 10 %, продати своєму працівнику власну продукцію (двері) з утриманням вартості із його заробітної плати?
7. Чи можна сплачувати суму податкового зобов'язання згідно з поданою декларацією частинами?
6. Чи відносяться до валових витрат і в якому періоді витрати підприємства на оплату послуг адвоката, який буде захищати інтереси підприємства в суді у зв’язку із стягненням дебіторської заборгованості?
5. Хто є платником податку: власник транспортного засобу чи особа, яка користується ним за дорученням?
4. За який період необхідно сплатити податок перед проходженням техогляду, якщо податок не сплачувався за останні п’ять років?
3. Чи сплачується податок за викрадений автомобіль?
2. Які строки сплати податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин  і механізмів?
1. Хто є платником податку з власників транспортних засобів?
 
Архів "Питання та відповіді" за 2008 рік
Архів "Питання та відповіді" за 2007 рік
Архів "Питання та відповіді" за 2006 рік
 

©2003-2009 ДПА у м.Києві
При використанні матеріалів посилання на сайти ДПА у м.Києві та ДПА України обов`язкове