This version of the page http://www.ukrgasbank.com/ukr/about/history/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-29. The original page over time could change.
Історія Укргазбанку — Укргазбанк

РУС   УКР   ENG

А-А

Контактний телефон
+380 44 494-46-50
8 800 309-00-00

Про банк


Історія Укргазбанку


Відкрите акціонерне товариство Акціонерний Банк «Укргазбанк» є правонаступником ЗАТ «Інтергазбанк» та АТЗТ «Хаджибейбанк», зареєстрованого Національним Банком України 21 липня 1993 року (реєстраційний № 183).

1993 рік

У 1993 році створено та зареєстровано акціонерне товариство закритого типу — Акціонерний Комерційний Банк «Хаджибейбанк».

1995 рік

У 1995 році Нове керівництво АКБ «Хаджибейбанк» визначає такі стратегічні орієнтири розвитку Банку:

  • універсалізація банківських послуг;
  • стабільність прибутковості;
  • провідне місце в обслуговуванні національної економіки;
  • висока якість банківських послуг;
  • досягнення високого рівня конкурентоспроможності.

Для реалізації нової стратегії розвитку Правління Банку збільшує статутний фонд до 100 000 000 000 карбованців, здійснивши другу емісію акцій товариства. Головний офіс Банку переведено з м.Одеси до м.Києва (із створенням Одеської філії). Назву Банку змінено на АБ «Інтергазбанк».

Розпочинається активна комерційна і фінансова діяльність Банку. Впроваджено програмний комплекс «Клієнт-Банк», що дозволяє забезпечити якісне та оперативне обслуговування клієнтів.

1996 рік

1996 року Банк змінює назву на АБ «Укргазбанк», отримує ліцензію НБУ на право здійснення операцій з валютними цінностями і приєднується до міжнародної системи REUTERS, яка дає змогу в найкоротші терміни здійснювати всі види міжнародних фінансових розрахунків та вести активну діяльність на валютному ринку України.

1997 рік

1997 року Банк активно інтегрується до газового комплексу України: його клієнтами стають потужні газопостачальники – ДАХК «Укргаз», АТЗТ «Інтергаз» та інші. Для підвищення рівня надійності та платоспроможності, а також достатності капіталу Банк збільшує статутний фонд до 2 300 000 гривень.

На виконання рішень загальних зборів акціонерів Банк реорганізовано у відкрите акціонерне товариство АБ «Укргазбанк», засновниками якого є ДАХК «Укргаз», АТ «Київоблгаз», СП «Арго» та інші.

24 липня 1997 року АБ «Укргазбанк» отримав генеральну ліцензію № 123 на право здійснення банківських операцій.
Банк стає повноправним членом Української Міжбанківської Валютної Біржі (УМВБ).

Для оцінки діяльності Банку відповідно до міжнародних стандартів вперше залучено міжнародну аудиторську компанію «Deloitte & Touche».

1998 рік

1998 року клієнтом Банку стає одна з найпотужніших компаній паливно-енергетичного комплексу – НАК “Нафтогаз України».

Банк нарощує темпи капіталізації: внаслідок другої емісії акцій акціонерного товариства АБ «Укргазбанк» статутний капітал сягає 7 050 000 гривень.

Розпочинається активна диверсифікація послуг Банку в регіонах України. В листопаді 1998 року АБ «Укргазбанк» ініціює приєднання АКБ «Сервіс» (м. Ужгород).
Отримавши від НБУ право перевозити цінності та виконувати інкасацію коштів, «Укргазбанк» розширює спектр послуг.

Банк входить до складу Асоціації Українських Банків (АУБ).

1999 рік

1999 року Банк завершує процедуру приєднання АКБ «Сервіс» і здійснює третю емісію акцій, збільшуючи свій статутний фонд від 6 900 160 грн. – до 13 950 160 грн. Для реалізації стратегічного плану розвитку Банк розширює ліцензію на право залучення і розміщення іноземної валюти на міжнародних ринках.

«Укргазбанк» починає здійснювати конверсійні та арбітражні операції з іноземною валютою для якісного обслуговування грошових потоків клієнтів, пов`язаних з експортно-імпортними операціями.

Для покращення обслуговування клієнтів у регіонах шляхом розвитку регіональних представництв на виконання рішень загальних зборів акціонерів АБ «Укргазбанк» і АКБ «Укрнафтогазбанк» здійснено реорганізацію АКБ «Укрнафтогазбанк» шляхом приєднання до АБ «Укргазбанк». Внаслідок об`єднання кількість установ Банку, розташованих у регіонах України, зросла до дев`яти.

2000 рік

У 2000 році в рамках концепції універсалізації банківських послуг Банком проведено емісію локальних платіжних карток «ЕНЕРГІЯ™», за допомогою яких впроваджено проекти із зарплат для найбільших клієнтів АБ «Укргазбанк». 28 вересня 2000 року Банк став принциповим членом міжнародної асоціації Еuropay Іпternational. Розпочато власну емісію міжнародних платіжних карток Еurocard/МаsterСагd. Відкрито регіональні відділення у містах Суми, Полтава та Бориспіль. У результаті (станом на початок 2001 року) кількість філій Банку зросла до 12 установ. В серпні 2000 року Банк розширив ліцензію на здійснення валютних операцій на міжнародних ринках. Банк запровадив нову послугу з надання клієнтам у користування індивідуальних депозитних сейфів. Для забезпечення фінансової стійкості та захисту інтересів клієнтів Банком проведено п`яту емісію акцій та збільшено статутний фонд до 36 567 571 грн.

2001 рік

У 2001 році Банк змінив офіційну назву на ВАТ АБ «Укргазбанк». З метою активного просування банківських послуг у регіони Банк збільшив кількість регіональних відділень в Україні до 40 установ. Цього ж року Банк отримав статус фінансового менеджера та агента із залучення фінансових інвестицій ЗАТ «Єврокар».

2002 рік

У 2002 році Банк розширює присутність на ринку. Розпочато  роботу ще 5 філій банку у містах: Дніпропетровську, Донецьку, Києві, Рівному та Харкові. На кінець 2002 року функціонувало 17 філій та 34 безбалансових відділень банку в 13 областях України.     Враховуючи динамічне зростання обсягу активних та пасивних операцій ВАТ АБ «Укргазбанк» в порівнянні з іншими банками, Комісія з питань нагляду та регулювання діяльності банків своїм рішенням включила ВАТ АБ «Укргазбанк» до групи крупних банків.

Цього ж року Василь Михайлович Горбаль був обраний до Верховної  Ради України по мажоритарному округу №218 Солом'янського району міста Києва. Він став почесним президентом ВАТ АБ «Укргазбанк».

2003 рік

У 2003 році почала працювати ще одна філія банку у м. Кам'янець-Подільський. В цьому ж році ВАТ АБ «Укргазбанк» став менеджером із розміщення облігацій ЗАТ «Дружба народів Нова». У червні банк емітував власну платіжну картку VISA, на кінець липня обсяг емісії цих карток склав 10 тисяч штук.
Цього ж року ВАТ АБ «Укргазбанк» виграв тендер Всесвітнього банку по обслуговуванню рахунків для розміщення коштів Всесвітнього банку, спрямованих на фінансування проекту «Розвиток приватного сектора».

2004 рік

У 2004 році ВАТ АБ «Укргазбанк» збільшив свій статутний фонд до 120 млн. грн. та увійшов у першу двадцятку банків України. Значно зросла емісія платіжних карток Банку. На кінець року вона складала майже 180 тисяч штук. Оцінивши належним чином якість та зручність проведення розрахунків через карткові рахунки за участю ВАТ АБ «Укргазбанк» провідні компанії країни, великі державні структури, бюджетні організації та навчальні заклади розпочали разом з Банком реалізацію спільних зарплатних проектів. Всього за рік було запроваджено 268 зарплатних проектів. На кінець року 1 517 працівників обслуговували майже 220 тисяч приватних та корпоративних клієнтів у Головному офісі, 20 філіях та 76 відділеннях Банку. Чистий прибуток Банку склав 12,16 млн. грн.  

2005 рік

У 2005 році універсалізація послуг ВАТ АБ «Укргазбанк» дозволяє задовольнити потреби найвибагливіших клієнтів. Банк пройшов сертифікацію термінального устаткування (POS-термінали та банкомати) у міжнародній платіжній системі MasterCard WorldWide, розпочав еквайрінг чіп-карт даної платіжної системи та посів третє місце серед торговців корпоративними облігаціями в Першій Фондовій Торгівельній Системі за підсумками жовтня 2005 року. В  листопаді Банк впровадив нову систему біометричної ідентифікації клієнтів у депозитарії – «МАСТ-IПРА "Депозитарій». Збільшилась мережа філій та відділень Банку.

На кінець року Банк мав 120 своїх представництв майже в усіх регіонах країни. Обсяг емісії міжнародних платіжних карток перевищив 260 тисяч штук. З них понад десять тисяч карток є чіповими, що значно підвищує рівень захищеності відповідних карткових рахунків. Розпочалося введення в обіг карток з паливним додатком “PetrolPlus”. Термінальна мережа «Укргазбанку» і банків-партнерів у системі «УкрКарт» стала нараховувати 1325 банкоматів та POS-терміналів. Статутний фонд Банк збільшив до 170 млн. грн. Чистий прибуток Банку склав 13,8 млн. грн.

2006 рік

У 2006 році ВАТ АБ «Укргазбанк» був затверджений як пілотний банк у проекті Міжнародної фінансової корпорації (IFC) «Корпоративне управління в банківському секторі України». Як наслідок реалізації цього проекту в Банку значно підвищилась ефективність управління банківськими процесами. В рамках проекту Банком були введені до складу Спостережної ради Банку незалежні члени, переглянуті та узгоджені з вимогами міжнародних стандартів та практик корпоративного управління документи внутрішнього регулювання Банку.
Керуючись міжнародними стандартами, Принципами корпоративного управління України ВАТ АБ «Укргазбанк» вживає заходів щодо створення ефективних правових, регуляторних та інституційних засад належного корпоративного управління.

Серед досягнень у цьому напрямі слід відзначити:

  • Повністю переглянута внутрішньобанківська нормативна база, що визначає перелік і обсяги повноважень органів управління – значно підвищена лояльність до міноритарних акціонерів; Статутом та Положенням про Спостережну раду передбачений інститут незалежних членів Спостережної ради, призначено два незалежних члена ради – Джон Джозеф Сміт та Юрій Полунєєв; у складі Спостережної ради утворені Аудиторський комітет та Комітет з корпоративного управління та призначень, які очолюють незалежні члени ради.
  • Під проводом незалежних членів ради вживаються серйозні заходи з підвищення рівня контролю за ризиками із застосуванням міжнародного досвіду.
  • Значно підвищено рівень інформаційної прозорості Банку.
  • Підвищення привабливості Банку в очах іноземних інвесторів.

У липні цього ж року міжнародне кредитне агентство Moody's Investors Service надало ВАТ АБ «Укргазбанк» довгостроковий депозитний рейтинг в іноземній валюті B2 і рейтинг фінансової стабільності Е+. Прогноз по рейтингам - стабільний. Все це сприяло залученню від іноземних банків дебютного синдикованого кредиту на суму 16 млн. доларів США. Дана трансацкція представляє новий рівень успішної співпраці з фінансовими установами, а перепідписка від широкого кола міжнародних фінансових установ свідчить про високий рівень зацікавленості та довіри до ВАТ АБ «Укргазбанк». До учасників синдикату входять як установи, з якими Банк вже має успішний досвід співпраці, так і нові партнери.

В другій половині року Банк здійснив випуск та розміщення корпоративних облігацій на суму 100 млн. грн.

Також у 2006 році Банк увійшов у п'ятірку найбільших імпортерів банківських металів в Україну, а також розширив мережу регіональних представництв, які здійснюють операції з банківськими металами. Так впродовж 2006 року ВАТ АБ «Укргазбанк» імпортував та реалізував 1 800 кг банківського золота та 400 кг банківського срібла.

На кінець року 2 507 працівників Банку у 163 центральних та регіональних установах обслуговували понад 325 тисяч приватних та корпоративних клієнтів. Термінальна мережа ВАТ АБ «Укргазбанк» і банків-партнерів нараховувала 2 518  банкоматів та банківських POS-терміналів, в яких клієнти банку можуть користуватися платіжною карткою за пільговим тарифом. Статутний фонд Банк збільшив до 300 млн. грн. Чистий прибуток Банку склав 30,8 млн. грн.

2007 рік

2007 рік для Банку відзначився значним зростанням показників діяльності. Зокрема фінансовий результат – прибуток - за підсумками роботи в 2007 році склав 100,352 млн. грн., що у 3,26 перевищує показник 2006 року. Протягом року банк збільшив свій статутний капітал до 500 млн. грн. Також, у 2007 році чисті активи Укргазбанку становили 10 313,8 млн. грн., що на 131,2 % перевищило аналогічні показники минулого року. Кредитно-інвестиційний портфель банку зріс більш ніж удвічі, і сягнув 5 353,6 млн. грн., що перевищило показник 2006 року у 2,4 рази. Сума кредитів, видана юридичним особам, збільшилась у 2,2 рази – до 3 439,9 млн. грн. Обсяг коштів клієнтів банку за 2007 рік подвоївся, і становив 5 594,5 млн. грн.

За 2007 рік банк відкрив 115 нових відділень, розпочав відправлення та виплату переказів для клієнтів Банку через міжнародні системи переказів коштів Anelik та Money Gramm.

Залишаючись одним з лідерів на ринку цінних паперів Укргазбанк вперше в Україні, випустив і розмістив власні іпотечні облігації на суму 50 млн. грн., організував випуск корпоративних облігацій клієнтів на суму більш ніж 506 млн. грн., розмістив корпоративні облігації клієнтів на загальну суму понад 472 млн. грн. Після перемоги у тендері банк організував та розмістив муніципальні облігації Луганської міської ради на суму 29,3 млн. грн. Також, ВАТ АБ "Укргазбанк" розмістив власні корпоративні облігації на суму близько 407 млн. грн. Продовжуючи активну діяльність на ринку цінних паперів, Банк розробив та успішно впровадив нову послугу для фізичних осіб за програмою «Народний брокер».

Приділяючи значну увагу сегменту банківських металів Банк реалізував на ринку понад 1,6 тони банківського золота. Враховуючи значні досягнення Банку на ринку банківських металів, а також беручи до уваги загально національні економічні тенденції, Банк розробив та запропонував своїм клієнтам нову депозитну пропозицію «Золота гарантія», яка,  практично одразу, була визнана експертами кращою на ринку.

На даний момент Банк, завдяки участі у Проекті Розвитку Експорту Світового Банку, розвиває кредитні продукти, пов'язані з фінансуванням експортної торгівлі. Цей проект державного Експортно-імпортний банку України дає змогу відкрити Укргазбанку кредитну лінію на 20 млн. дол. США для розвитку продуктів фінансування експортної торгівлі.

У червні 2007 року Укргазбанк отримав другий  синдикований кредит на міжнародному ринку на суму 46 млн. дол. США. Учасниками синдикату  стали 14 фінансових установ з 10 країн. У грудні 2007 успішно завершено клубну операцію на 20 млн. дол. США за участю 9 фінансових установ з 6 країн. У жовтні 2007 року міжнародна агенція Fitch Ratings надала Укргазбанку довгостроковий рейтинг дефолта емітента 'B-' зі стабільним прогнозом, національний довгостроковий рейтинг 'BBB- (ukr) зі стабільним прогнозом, короткостроковий РДЕ 'B', індивідуальний  'D/E', Підтримка '5'. Крім того, Банк в серпні 2007 підвищив свій довгостроковий рейтинг від національного агентства Credit Rating до «uaA» (за національною шкалою) порівняно з «BBB+» в червні 2007.

За результатами року Міжнародна платіжна система Visa International визнала Укргазбанк кращим спонсором року та відзначила банк Дипломом «Найактивніший банк 2007 року».

В рамках конкурсу «MasterCard Банк року» громадськість визнала Укргазбанк одним із переможців у номінації «Найнадійніший банк року 2007».

Станом на 1 січня 2008 року  ВАТ АБ «Укргазбанк» займає наступні позиції  (згідно з рейтингом  Асоціацій українських банків):

  • Активи  – 17
  • Капітал – 19
  • Кредитный портфель – 20
  • Депозити, фіз. особи – 11
  • Депозити, юр. особи – 21
  • Випуск платіжних карток – 12

Станом на 1 січня 2008 року ВАТ АБ «Укргазбанк» це:

  • 3496 працівників Банку;
  • 10 313,8 млн. грн чистих активів;
  • 5 353,6 млн. грн кредитно-інвестиційного портфелю;
  • 100,352 млн. грн. чистого прибутку за 2007 рік;
  • 279 структурних підрозділів, зокрема: 18 філій, Київська регіональна дирекція та  260 відділень по всій території України;
  • понад 620 тисяч емітованих платіжних карт міжнародних платіжних систем MasterCard WorldWide та Visa International.
  • понад 16 тис. юридичних осіб. Серед яких:

    • ЗАТ «Єврокар»;
    • ВАТ «Миронівський хлібопродукт»;
    • ВАТ трест «Київміськбуд -1» ім. М. П. Загороднього;
    • ТОВ «Будівельно-комерційна фірма «Граніт»»;
    • ЗАТ СК «Українська страхова група «Життя»;
    • АТЗТ «Самміт»;
    • ВАТ «Сумбуд»;
    • ТОВ «М.І.Б.С. – Тревел»;
    • ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль»;
    • ТОВ «Тез-тур»;
    • ВАТ «Готель «Дніпро»»;
    • ЗАТ «Інформаційні комп'ютерні системи» (Корпорація Інком);
    • ЗАТ «Страхова компанія «Українська страхова група».


Версія для друку




Інтернет-банкінг
Скористайтесь послугами банку on-line

Офіси
Звертайтесь до найближчого до Вас офісу банку!

Банкомати
Мапа, правила користування і можливості мережі банкоматів

FOREX
Операції на міжнародному валютному ринку