This version of the page http://www.gazeta.rv.ua/?n=13857 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-29. The original page over time could change.
Рівненська газета | Спадщина та строки її прийняття

Рівненська газета. Інтернет версія.
Оновленно: 28.04.2009 19:22

NEW!!! Купуй та продавай он-лайн. Найбільша база оголошень м.Рівне
   
 
E-mail:
gazeta[AT] gazeta.rv.ua
 
Програмування та дизайн: Максим Антонюк m@il
Громадська приймальня

Спадщина та строки її прийняття

N 836 від 05.03.2009
Вісім місяців тому померла моя мама. Після її смерті відкрилася спадщина за заповітом, а тому я вважав, що прийняв спадщину. Від знайомих я дізнався, що треба звернутися до нотаріуса для оформлення спадщини, але нотаріус відмовив мені у видачі свідоцтва, мотивуючи тим, що я пропустив строки прийняття спадщини. Розкажіть, будь ласка, що означають строки прийняття спадщини та як їх поновити?
Громадська приймальня Центр “Правюс” надає юридичні консультації малозабезпеченим громадянам щовівторка з 10.00 до 12.00 та щочетверга з 12.00 до 14.00 за адресою: м. Рівне, вул. 16 Липня, 48 (2 поверх).
Попередній запис за телефоном: (0362) 43-00-63.
e-mail: pravus@ukr.net
Для отримання спадщини необхідно, щоб спадкоємець був покликаний до спадкоємства і прийняв його, тобто виявив свою волю щодо набуття майнових прав та обов’язків.
Прийняття спадщини є односторонньою операцією, акт прийняття спадщини має універсальний характер. Він поширюється на все спадкове майно, хоч би яким воно було, хоч би в чому воно виражалося і хоч би де воно знаходилося. Якщо спадщина знаходиться в різних місцях, то, приймаючи спадщину за місцем її відкриття, спадкоємець таким чином приймає спадщину і в усіх інших місцях. Приймаючи спадщину, спадкоємець може навіть і не припускати, що саме входить до її складу.
Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст. 1270 Цивільного кодексу України — надалі ЦК). Ця стаття встановлює строк лише для подачі заяв про прийняття спадщини, а термін дає можливість спадкоємцю реально скористатися своїм правом і таким чином гарантує здійснення суб’єктивних прав громадян на спадкоємство.
Якщо спадкоємець у вказаний термін спадщину не прийме, то право на її прийняття він втрачає.
Термін для прийняття спадщини зазвичай відносять до термінів, які збігають і закінчення яких, на відміну від закінчення термінів позовної давності, спричиняє припинення самого права, а не тільки права на захист.
Цей термін, проте, може бути продовжено судом, якщо суд визнає причини пропуску терміну для прийняття спадщини поважними (п.3 ст.1272 ЦК). Новий додатковий термін повинен бути достатнім для подання спадкоємцем, який пропустив термін, заяви про прийняття спадщини. У законі не встановлено конкретного (додаткового) строку, який суд може визначити спадкоємцю для подання ним заяви про прийняття спадщини. Представляється, що за аналогією з ч.2 ст.1270 ЦК максимальний строк може бути три місяці. Але оскільки інших спадкоємців у даній ситуації не треба шукати, вважається, що такий строк не повинен бути тривалим. Додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини має узгоджуватися зі спадкоємцем і може становити навіть добу, оскільки для написання заяви багато часу не потрібно, але слід врахувати, що державні нотаріальні контори працюють не кожен день.
Справи про продовження терміну для ухвалення спадщини розглядаються в позовному порядку. У законі немає вказівок на те, які причини пропуску терміну слід вважати поважними. Судова практика такими причинами вважає хворобу спадкоємця, неповноліття спадкоємця і відсутність над ним опіки та піклування, перебування в тривалому закордонному відрядженні, обставини воєнного часу та ін.
Не вимагається звернення до суду для продовження терміну на прийняття спадщини, якщо спадкоємці, які прийняли спадщину, дають письмову згоду на включення до свідоцтва про право на спадщину спадкоємців, котрі пропустили термін. За наявності вказаної згоди спадкоємець, що пропустив термін для прийняття спадщини, подає в нотаріальну контору за місцем відкриття спадщини заяву про її прийняття. Заяви повинні бути подані нотаріусу до видачі свідоцтва про право на спадщину. Справжність підписів спадкоємців на заявах має бути нотаріально завірена.
Спадкоємець, який не подав протягом 6 місяців у нотаріальну контору заяву про прийняття спадщини, вважається таким, що не прийняв спадщини, і його частка переходить до інших спадкоємців, які покликаються до спадкоємства.
Проте якщо спадкоємець пропустив термін для прийняття спадщини, то незалежно від того, чи продовжив цей термін суд, чи інші спадкоємці погодилися на прийняття спадщини з пропуском терміну, спадкоємець із належної йому спадкової частки одержує лише те майно, яке збереглося в натурі, а також кошти, отримані від реалізації майна, або грошову компенсацію.
Окрім спадкоємців, які покликаються до спадкоємства з часу відкриття спадщини (наприклад, спадкоємці за законом першої черги, якщо такий порядок спадкоємства не відмінений або не змінений заповітом), спадкоємці можуть бути покликані до спадкоємства й пізніше. Зокрема, це може статися, коли спадкоємець за законом першої черги відмовився від спадщини за наявності в того ж спадкодавця спадкоємців за законом другої черги, або коли основний спадкоємець відмовився від спадщини за наявності підпризначеного спадкоємця, або коли покликаний до спадкоємства спадкоємець помер, не встигнувши прийняти спадщину, а своїх спадкоємців у нього немає.
У всіх цих випадках до спадкоємства після смерті того самого спадкодавця покликається інший спадкоємець. Він може прийняти спадщину протягом тієї частини шестимісячного терміну, яка не закінчилася на момент, коли відмовився спочатку покликаний до спадкоємства спадкоємець.
Закон встановлює: якщо поява в особи права на спадкоємство залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, термін для прийняття такою особою спадщини встановлюється в межах 3 місяців із часу неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. У тому випадку, якщо термін, що залишився, становить менше, ніж 3 місяці, він продовжується до 3 місяців.
Олег ЖУКОВСЬКИЙ, керівник Центру “ПРАВЮС”
Версія для друку
Переглядів [769]

Коментарі:
Додати коментар
Коментарі відсутні
Читайте також:
Перегляд судових рішень // N 856 від 23.04.2009
Яке завдання виконує касаційне провадження та які підстави касаційного оскарження? Хто та які рішення суду може оскаржувати у касаційному порядку? Що має бути зазначено в касаційній скарзі?
Перегляд судових рішень. Апеляційне провадження [Он-лайн версія]
Відповідно до чинного процесуального законодавства, судові рішення можуть переглядатися апеляційними судами та Верховним Судом України.
Що таке позовне провадження у цивільному процесі та якою є процедура подання позовної заяви? // N 851 від 09.04.2009
Позовне провадження – це процедура, передбачена чинним Цивільним процесуальним кодексом України (надалі ЦПК), за якою розглядаються більшість цивільних справ, що виникають з цивільних, земельних і трудових відносин.
Особливості наказного провадження // N 848 від 02.04.2009
Що таке наказне провадження, судовий наказ та хто має право звернутися за його видачею до суду?
Процедура звернення до суду // N 845 від 26.03.2009
(Продовження. Початок у №790 від 13.11.2008) Що таке позовна давність та як вона обчислюється?
Процедура звернення до суду // N 842 від 19.03.2009
(Продовження. Початок у №10). Що таке підсудність та хто її визначає? Які наслідки порушення правил підсудності? Окрім Конституційного суду України, судочинство здійснюється судами загальної юрисдикції, систему яких становлять Верховний Суд України, вищі спеціалізовані суди, апеляційні та місцеві суди (ч. 2. ст.1 Закону України “Про судоустрій України”).
Процедура звернення до суду // N 839 від 12.03.2009
До якого суду необхідно звертатися за захистом порушених прав та законних інтересів?
Що таке довіреність // N 833 від 26.02.2009
Яким вимогам закону повинна відповідати довіреність?
Відшкодування моральної шкоди // N 830 від 19.02.2009
Дуже часто я чую про відшкодування моральної шкоди. Хотілося б дізнатись, що таке моральна шкода і як її стягують. Наталія, м.Рівне.
Припинення трудового договору та звільнення за згодою сторін // N 827 від 12.02.2009
Розкажіть, будь ласка, про припинення трудового договору. Коли і при яких умовах допускається звільнення працівника за угодою сторін? Що слід розуміти під змінами в організації виробництва та праці, ліквідацією, реорганізацією та перепрофілюванням підприємства? Володимир, м. Рівне.
Всі права захищені діючим законодавством України. Будь-яке порушення прав переслідується в судовому порядку. Будь-яке відтворення інформації з сайту дозволяється лише за умови посилання (для інтернет-видань - прямого гіперпосилання) на www.gazeta.rv.ua. Відповідальність за достовірність усіх матеріалів, розміщених на сайті, крім матеріалів, які містять посилання на інші інформаційні агентства або інтернет-видання, несе інформаційне агентство "Рівнеінформ" (Свідоцтво №75 від 10.10.2002р. ДКІПТРУ).