This version of the page http://www.gazeta.rv.ua/?n=13325 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-29. The original page over time could change.
Рівненська газета | Умови договору довічного утримання

Рівненська газета. Інтернет версія.
Оновленно: 29.04.2009 12:37

NEW!!! Купуй та продавай он-лайн. Найбільша база оголошень м.Рівне
   
 
E-mail:
gazeta[AT] gazeta.rv.ua
 
Програмування та дизайн: Максим Антонюк m@il
Громадська приймальня

Умови договору довічного утримання

N 796 від 27.11.2008
Мені 80 років і після смерті мого чоловіка я проживаю одна. Своїх дітей не маю, а діти покійного чоловіка від першого шлюбу мною не цікавляться. Маю будинок у селі, працювати важко. Нещодавно сусідка, що допомагає мені по господарству, запропонувала оформити з нею договір довічного утримання. Розкажіть, будь ласка, що це за договір?
Громадська приймальня Центру “Правюс” надає безкоштовні юридичні консультації малозабезпеченим верствам населення, інвалідам, пенсіонерам, багатодітним сім’ям та ін. щовівторка з 10.00 до 12.00 та щочетверга з 12.00 до 14.00, за адресою: м. Рівне, вул. Островського, 13а (приміщення музичної школи №2).
Попередній запис за телефонами: 43-57-13, 43-00-63.
Відповідно до ст.48 Конституції України кожний має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло. Громадяни вільні в реалізації даного права засобами, не забороненими законом.
У рамках цивільного права, зокрема главою 57 Цивільного кодексу України, однією з форм здійснення права на достатній життєвий рівень є договір довічного утримання (догляду). Для укладання договору не обов’язково бути самотнім. Можна навіть мати близьких родичів і укласти договір зі сторонньою особою.
За договором довічного утримання, одна сторона, юридична назва “відчужувач”, передає своє майно (житловий будинок, квартиру, частину квартири, інше нерухоме, або рухоме майно, яке має значну цінність — це є обов’язковою умовою) у власність другій стороні. Натомість особа, що отримає майно, юридична назва “набувач”, бере на себе певні зобов’язання забезпечувати “відчужувача” утриманням або доглядом довічно. Причому, види зобов’язання законодавством не визначаються, їх встановлюють самі учасники угоди. Це може бути надання продуктів харчування, грошове утримання тощо. Інколи в такому документі розписано все до дрібниць — терміни миття вікон, прання білизни, інші послуги. Деякі договори довічного утримання більш загальні — це все на розсуд сторін.
Але одна з умов договору довічного утримання суттєва: з однієї сторони, право власності на майно переходить до “набувача” з моменту нотаріального засвідчення договору, а з іншої, особа, що набула майно за угодою, не має права до смерті “відчужувача” продавати, дарувати, міняти майно, укладати щодо нього договір застави та передавати у власність іншим особам.
Як визначає ст. 755 Цивільного кодексу України, для розірвання договору довічного утримання може бути лише дві підстави: він може втратити свою дію за рішенням суду на вимогу “відчужувача”. А також у разі, якщо “набувач” не виконує своїх зобов’язань щодо утримання “відчужувача” (це повинно бути документально підтверджено), а також на вимогу “набувача”, якщо з якихось причин він вирішив договір розірвати.
Протягом трьох років після укладання договору (строк позовної давності) інші зацікавлені особи, в даному випадку родичі, мають право оскаржити укладений договір довічного утримання в судовому порядку. Але якщо вони дійсно доведуть ту обставину, що саме вони, а не “набувач” опікуються “відчужувачем”. Це єдина підстава, інших винятків немає. Теоретично також існує можливість розірвати договір у разі, коли його укладено під впливом помилки, обману, насильства над “відчужувачем” чи членами його родини чи внаслідок збігу тяжких обставин.
Після смерті “відчужувача”, якщо позовна давність 3 роки не пропущена, оскаржити договір довічного утримання в принципі теж можливо, але це буде зробити непросто — треба мати безперечні й вагомі докази.
Підготовлено за матеріалами Центру “ПРАВЮС”
Версія для друку
Переглядів [753]

Коментарі:
Додати коментар
Коментарі відсутні
Читайте також:
Перегляд судових рішень // N 856 від 23.04.2009
Яке завдання виконує касаційне провадження та які підстави касаційного оскарження? Хто та які рішення суду може оскаржувати у касаційному порядку? Що має бути зазначено в касаційній скарзі?
Перегляд судових рішень. Апеляційне провадження [Он-лайн версія]
Відповідно до чинного процесуального законодавства, судові рішення можуть переглядатися апеляційними судами та Верховним Судом України.
Що таке позовне провадження у цивільному процесі та якою є процедура подання позовної заяви? // N 851 від 09.04.2009
Позовне провадження – це процедура, передбачена чинним Цивільним процесуальним кодексом України (надалі ЦПК), за якою розглядаються більшість цивільних справ, що виникають з цивільних, земельних і трудових відносин.
Особливості наказного провадження // N 848 від 02.04.2009
Що таке наказне провадження, судовий наказ та хто має право звернутися за його видачею до суду?
Процедура звернення до суду // N 845 від 26.03.2009
(Продовження. Початок у №790 від 13.11.2008) Що таке позовна давність та як вона обчислюється?
Процедура звернення до суду // N 842 від 19.03.2009
(Продовження. Початок у №10). Що таке підсудність та хто її визначає? Які наслідки порушення правил підсудності? Окрім Конституційного суду України, судочинство здійснюється судами загальної юрисдикції, систему яких становлять Верховний Суд України, вищі спеціалізовані суди, апеляційні та місцеві суди (ч. 2. ст.1 Закону України “Про судоустрій України”).
Процедура звернення до суду // N 839 від 12.03.2009
До якого суду необхідно звертатися за захистом порушених прав та законних інтересів?
Спадщина та строки її прийняття // N 836 від 05.03.2009
Вісім місяців тому померла моя мама. Після її смерті відкрилася спадщина за заповітом, а тому я вважав, що прийняв спадщину. Від знайомих я дізнався, що треба звернутися до нотаріуса для оформлення спадщини, але нотаріус відмовив мені у видачі свідоцтва, мотивуючи тим, що я пропустив строки прийняття спадщини. Розкажіть, будь ласка, що означають строки прийняття спадщини та як їх поновити?
Що таке довіреність // N 833 від 26.02.2009
Яким вимогам закону повинна відповідати довіреність?
Відшкодування моральної шкоди // N 830 від 19.02.2009
Дуже часто я чую про відшкодування моральної шкоди. Хотілося б дізнатись, що таке моральна шкода і як її стягують. Наталія, м.Рівне.
Всі права захищені діючим законодавством України. Будь-яке порушення прав переслідується в судовому порядку. Будь-яке відтворення інформації з сайту дозволяється лише за умови посилання (для інтернет-видань - прямого гіперпосилання) на www.gazeta.rv.ua. Відповідальність за достовірність усіх матеріалів, розміщених на сайті, крім матеріалів, які містять посилання на інші інформаційні агентства або інтернет-видання, несе інформаційне агентство "Рівнеінформ" (Свідоцтво №75 від 10.10.2002р. ДКІПТРУ).