This version of the page http://eunews.unian.net/ukr/detail/189813 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-29. The original page over time could change.
УНІАН - Новини України - Євросоюзу - Міністр закордонних справ Польщі: У справі енергетики та газу ЄС повинен бути солідарним
СЕРЕДА, 29 квітня 2009

 
  • ФОТОСЕРВІС
  • РУБРИКИ
    • Україна-ЄС
    • Україна-НАТО
    • Внутрішня політика
    • Зовнішня політика
    • Гуманітарна допомога
    • Фінанси та банки
    • Агрополітика
    • Металургія
    • Енергетика
    • Хімія
    • Транспорт
    • Машинобудування
    • Телеком
    • Макроекономіка
    • Зовнішня торгівля
    • Екологія
    • Освіта, наука, культура
    • Суспільство
    • Спорт
    • Євробарометр
    • Рада Європи
  • ПРОДУКЦІЯ
  • ПОСЛУГИ
  • ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ
  • ПРЕС-РЕЛІЗИ
  • КОНТАКТИ
  • ПЕРЕДПЛАТНИКАМ
  • АРХІВ ВИПУСКІВ
   ОПИТУВАННЯ
[10.01.2009 21:49]  Роман Кисіль за матеріалами Gazeta Wyborcza

Міністр закордонних справ Польщі: У справі енергетики та газу ЄС повинен бути солідарним


Під час російсько-української газової кризи, яка зачепила країни Центральної та Східної Європи, залишивши частину з них без газу, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський дав інтерв`ю польському виданню Gazeta Wyborcza, в якому висловив свої погляди на нинішню кризу.

G.W.: Як можна вирішити газову суперечку між Росією та Україною? Чи Європа на достатньому рівні бере участь в цій справі?

Р.С.: Європа вже втягнулась в цю суперечку, оскільки вона зачепила країни, які входять в ЄС. Зрештою, ми теж не можемо бути байдужими до ситуації в Україні. Крім цього ставкою в суперечці є репутація обох країн – Росії, як виробника, а України як транзитної держави. Уряд провів зустріч групи експертів до справ енергетичної безпеки з керівниками фірм, які беруть участь в цій торгівлі газом.

Ця справа має багато аспектів: історичний,бізнесовий, юридичний, геополітичний, а також – як на мене – емоційний. Радянський союз ділив функції між республіками, які входили в його склад: Росія виробляла, а Україна зберігала газ. Сьогодні обидві країни не  застосовують ринкових цін для внутрішніх спожичачів.Тому в цій суперечці мова йде про утримання пільгових цін для своїх споживачів.

Я розмовляв 7 січня з важливими гравцями в цьому конфлікті, віце-прем’єром Григорієм Немирею та міністрами заскордонних справ РФ та Німеччини Лавровим та Штайнмайєром. Для України ключове значення має темп переходу на ринкові ціни та перехід на безпосередні контракти між головними національними компаніями обидвох країн.У свою чергу Росія цими днями перейшла на ринкові ціни з країнами Центральної Азії. Оптимізмом надихає те, що обидва партнери декларують бажання реалізації міжурядового меморандуму підписанного в жовтні. Обидві сторони також погоджуються на контроль поставок газу представниками ЄС.

G.W.: Але ви, мабуть, не сумніваєтесь, що це політичний конфлікт?

Р.С.: Уряд вважає, що ситуація вчерговий раз доводить правильність польських аргументів про необхідність енергетичної солідарності. Чергові польські уряди говорять про це упродовж кількох років.

G.W.: Чи буде тепер можлива серйозніша європейська розмова про газ та енергетику?

Р.С.: Є тенденція до розмов про це на найвищому геостратегічному рівні. А конкретні рішення найчастіше приймаються на рівні торговельних відносин. Маємо суперечливу інформацію про фактичну кількість газу в сховищах та обсягах транзиту. Шкода, що після останньої кризи не були замонтовані лічильники газу на російсько-українському кордоні та кордоні України з державами ЄС, як пропонували європейці. Думаю, мудрим рішенням було б перейти на таку систему оплати газу, яку використовують партнери РФ в ЄС, такі як Польща і Німеччина, яка базується на алгоритмах, котрі пов’язують ціну газу з ринковою ціною нафти.

G.W.: Але чи ця ситуація не повинна схилити Польщу до того, аби загострити свою позицію до Росії, як закликає президент Качинський?

Р.С.: Я благав, аби не використовувати в нашому дискурсі спрощених термінів «твердість», «м’якість», «прорив» та «виразність». Політика повинна бути ефективна.  В Євросоюзі та НАТО є країни, які мають інші погляди стосовно Росії, ніж ми. Як правильно зауважив президент, простіше би велось політику ЄС, якби вона складалась з 27 Польщ. Але не складається. Росія використовує козирі, які має. Твердість – це прекрасна річ, але ще важливішим є чітке визначення власних інтересів та межі можливих поступок другої сторони. Треба знати, чого хочеться і що можна отримати.

Уряд Дональда Туска вдалось добитись від Росії того, що було постулатом попереднього уряду PiS. До мандату на проведення переговорів стосовно нової угоди ЄС-РФ вписано, що вона має включати Енергетичну карту та так званий Транзитний протокол, які Росія не підписувала. Європейська комісія отримала інструкцію, що повинна вести переговори так, аби в енергетичних справах створити більшу взаємність та рівноправність з Росією. І це не є пуста обіцянка. Ми утримуємо контроль над цим процесом. Результат цих розмов буде схвалений Європейською радою одноголосно, а договір буде ратифікований усіма країнами ЄС. Блокування переговорів з Росією означало би позбавлення себе права визначати з нею стосунки. Гучне артикулювання власного негативного ставлення до Росії може сприяти емоційному задоволенню, але політично – це контрпродуктивно. Не можна вести політики за схемами публіцистики не на основі раціональних аргументів, а на бажаннях.

G.W.: Чи в контексті цієї кризи Україна віддаляється від Європи? Чи ваш візит в Києві 16 січня має стати місією порятунку?

Р.С.: Ми підтримуємо європейські прагнення України, але вона прогавила кілька добрих можливостей інституціонального зближення з Європою. Ще як міністр оборони брав участь в зустрічі Ради НАТО-Україна, на якій українці могли отримати план стосовно членства в альянсі, якби на той момент був сформований уряд – а він формувався кілька місяців. В договорі про асоціацію ЄС з Україною була можливість записати так звану європейську перспективу, що вважається за квазі-обіцянку майбутнього членства. Але Україна не знайшла достатньо енергії та аргументів, аби переконати кількох менших, скептично налаштованих держав ЄС.

G.W.: А в справі газу?

Р.С.: Ми надіємось, що сторони повернуться до переговорів і будуть підписані нові контракти. Мої розмови зі сторонами свідчать, що різниці між ними є меншими, ніж складається враження на основі повідомлень мас-медіа.

G.W.: Президент Качинський зустрінеться в Віслі з Віктором Ющенко за 2 дні перед вашим візитом до Києва? Чи ви бачите тут певне протиріччя, втручання в справи уряду?

Р.С.: Польща повинна підтримувати контакти з Україною на всіх щеблях влади. Президент відіграє важливу роль в представленню урядової політики стосовно України. Ми підготуємо йому необхідну інформацію та пропозиції, які могли б стати частиною вирішення конфлікту. Буду його особисто підтримувати під час цієї зустрічі.

G.W.: Чи нинішня криза збільшує шанси на будівництво Північного газпроповоду?

Р.С.: Більш переконливим став наш постулат, що треба диверсифікувати не тільки маршрути, але й джерела газу. Повертається тема газопроводу Nabucco (з Цетральної Азії та району Каспійського моря, оминаючи Росію, на Балкани). Я також нагадав своїм співрозмовникам про нашу пропозицію будівництва другої нитки ямальського газпроводу. Це найдешевший для промисловості та споживачів спосіб поєднання виробника з клієнтом.

Роман Кисіль за матеріалами Gazeta Wyborcza


постiйна адреса статтi:
http://eunews.unian.net/ukr/detail/189813

коментарі

    АНОНСИ ПОДІЙ
12:15   В Брюсселі відбудеться прес-конференція віце-президента Єврокомісії, відповідального за адміністрацію, аудит та боротьбу з шахрайством Сіїма Калласа
11:30   04.05.2009 В Брюсселі відбудеться прес-конференція комісара ЄС з економічних та монетарних справ Йоакіна Алмун’ї
10:00   05.05.2009 У Брюсселі розпочнеться засідання Ради міністрів з питань економіки та фінансів ЄС
усі події »»»   
   ОСТАННІ НОВИНИ
28.04.09   Росія занепокоєна коментарями щодо ”Східного партнерства”

Лавров не каже, які саме

28.04.09   ”Східнее партнерство” має доповнювати політику сусідства

Переконані в МЗС України

28.04.09   Роль міжнародних організацій, в тому числі НАТО, треба переглянути

Переконаний депутат ЄП Северін

28.04.09   ПроНАТОвська політика України померла?

В цьому переконаний експерт Орел

28.04.09   Гриневецький каже, що Україні потрібен нейтральний статус

Для стабільності в державі

28.04.09   Безпека в Європі має досягатися на позаблоковій основі

Переконаний депутат Держдуми Клімов

28.04.09   В Іспанії вже 8 випадків можливого захворювання на свинячий грип

Стан хворих нормалізується

28.04.09   Німці підтримають українські банки

Виділяють 30 млн. євро

28.04.09   Україна приєдналася до Конвенції з усиновлення дітей

Документ підписано в Страсбурзі

28.04.09   Україна та Угорщина організують спільлний митний контроль

Президенти домовилися

28.04.09   Угорщина занепокоєна правами своєї громади в Україні

Зокрема, на навчання рідною мовою

28.04.09   Богатирьова поїхала до Польщі

Обговорить "широке коло" питань

28.04.09   Угорщина підтримуватиме європейські прагнення України

І євроатлантичні також

28.04.09   Угорщина сподіваєтся отримувуати від України весь газ

Ющенко відповів: "Так"

28.04.09   Україна та Угорщина підписали ряд двосторонніх документів

Про зовнішню політику і село

28.04.09   У Швейцарії вибухнув контейнер зі зразками свинячого грипу

Небезпеки для людей немає

28.04.09   Україна та Франція проведуть засідання комісії зі співпраці

Ранде-ву призначено на 29 квітня в Парижі

28.04.09   Німеччина надасть Україні технічну допомогу

На покращення стандартів в будівництві

28.04.09   МЗС радить українцям думати, чи варто їхати туди, де є свинячий грип

Дипустаннови стежать за ситуацією

28.04.09   В Італії загинула українка

В результаті збройного нападу

27.04.09   В ЄС запровадять нові паспорти з відбитками пальців

А також паспорти дл дітей

27.04.09   Свинячий грип підозрюють в Швейцарії, Данії та Італії

Загалом - 11 осіб...

27.04.09   На виробництво вакцини від свинячого грипу потрібно від 4 місяців

Кажуть науковці

27.04.09   У Франції підозрюють 4 випадки свинячого грипу

Симптоми не загрозливі

27.04.09   Вартість ЄАНТК на базі ”Одеси-Бродів” може сягнути 8 млрд. дол.

Кажуть у Президента України

27.04.09   Міністр Вакарчук їде до Бельгії

На концеренцію Болонського процесу

27.04.09   Німеччина та Польща закликають ЄС вирішити політичну кризу в Україні

Міністри оприлюднили листа

27.04.09   Україна підпище Європейську конвенцію з усиновлення

До Страсбурга поїхав Оніщук

27.04.09   В Іспанії виявлено перший випадок свинячого грипу

Це ще не пандемія

27.04.09   У Стрижавській колонії - нелюдські умови утримання

Доведено Євросудом з прав людини

усі новини »»»  пiдписатися на розсилку »»»

   АРХІВ
Квітень 2009
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
«««  •  »»» 
Експорт в RSS+JS |  КОНТАКТИ |  УНІАН-монітор  |  ПЕРЕДПЛАТНИКАМ