This version of the page http://uanic.com.ua/policy/?Policy_of_.UA (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-26. The original page over time could change.
Hostmaster Ltd. | .UA Domain Policy
.UA - наш дом. Сделаем его лучшим!
 

Искать домен

Расширенный поиск
Поиск доменов регистранта

Искать nic-handle

 -UANIC
Расширенный поиск
Nic-handle из других баз данных

Операции с nic-handle

Основные ссылки



Правила домену .UA

Зм╕ст

  1. Загальн╕ принципи та положення.
  2. Правила делегування доменних ╕мен.
  3. Особливост╕ адм╕н╕стрування публ╕чного домену .UA.
  4. Ре╓страц╕йна база даних домену .UA (база WHOIS)
  5. Доменн╕ спори в домен╕ .UA.
  6. Перел╕к посилань.

1. Загальн╕ принципи та положення

1.1. Домен верхнього р╕вня .UA ╓ складовою частиною всесв╕тньо╖ системи доменних ╕мен, що ╖╖ адм╕н╕стру╓ "╤нтернет корпорац╕я з присво╓ння ╕мен та номер╕в" (ICANN).

1.2. Ц╕ "Правила домену .UA" (надал╕ - Правила) розроблен╕ адм╕н╕стратором домену .UA з дотриманням чинних правил ICANN (RFC#1591, ICP-1), з урахуванням рекомендац╕й ICANN, CENTR, US DoC, WIPO, а також м╕жнародного досв╕ду, та ╓ умовами надання адм╕н╕стратором домену .UA трет╕м особам послуг з адм╕н╕стрування та техн╕чного супроводу домену .UA.

1.3. Ц╕ Правила визначають систему вза╓мов╕дносин ╕ процедур стосовно делегування та адм╕н╕стрування доменних ╕мен в домен╕ .UA, ╓ нев╕д'╓мною частиною договор╕в, як╕ укладаються адм╕н╕стратором домену .UA з цього приводу, та конкретизують права та обов'язки стор╕н таких договор╕в.

1.4. Терм╕н "особа" в межах цих Правил охоплю╓ як ф╕зичних, так ╕ юридичних ос╕б.

1.5. Терм╕н "делегування" в межах цих Правил використову╓ться зг╕дно з визначеннями п.4.2.2 чинного стандарту ╤нтернет STD0013 (RFC#1034) та ICP-1.

1.6. Терм╕н "Знак" в межах цих Правил означа╓ словесний знак для товар╕в та послуг, на який центральним органом виконавчо╖ влади з питань правово╖ охорони ╕нтелектуально╖ власност╕ видане св╕доцтво Укра╖ни на знак для товар╕в та послуг, або такий, що одержав правову охорону на територ╕╖ Укра╖ни зг╕дно з Мадридською угодою про м╕жнародну ре╓страц╕ю знак╕в, або, в раз╕, якщо такий заре╓стрований знак для товар╕в та послуг склада╓ться з тексту та ╕нших позначень, - його словесну частину, яка сама ╓ об'╓ктом правово╖ охорони.

1.7. Строки та умови делегування доменних ╕мен визначаються на догов╕рн╕й основ╕.

1.8. В межах цих Правил домени за ╖х призначенням розпод╕ляються на дв╕ категор╕╖:

1.8.1. Публ╕чн╕, тобто так╕, що адм╕н╕струються в ╕нтересах певно╖ сп╕льноти.

1.8.2. Приватн╕, тобто так╕, що адм╕н╕струються певною особою у сво╖х власних ╕нтересах.

1.9. Категор╕я домену визнача╓ться в момент делегування його доменного ╕мен╕ (див.п.4.21.5).

1.10. Домен .UA ╓ публ╕чним доменом.

1.11. Оск╕льки домен ╓ адм╕н╕стративно визначеною п╕дмножиною ╕╓рарх╕чного простору доменних ╕мен, правила домену нижчого р╕вня можуть лише конкретизувати та/або доповнювати певн╕ положення правил публ╕чного домену вищого р╕вня, але не можуть ╖м суперечити. Правила домен╕в, делегованих в домен╕ .UA, встановлюються ╖х адм╕н╕страторами в момент делегування, за згодою адм╕н╕стратора домену вищого р╕вня ╕ не можуть суперечити цим Правилам.

2. Правила делегування доменних ╕мен

2.1. Доменн╕ ╕мена в публ╕чному домен╕ можуть бути делегован╕ як публ╕чн╕ або як приватн╕ зг╕дно з правилами публ╕чного домену попереднього р╕вня та р╕шенням його адм╕н╕стратора.

2.2. В приватному домен╕ делегування публ╕чних доменних ╕мен неможливе.

2.3. Доменне ╕м'я www публ╕чному домен╕ зарезервоване за адм╕н╕стратором цього публ╕чного домену та ма╓ вказувати на веб-сайт, де опубл╕кован╕ правила цього публ╕чного домену та перел╕к ре╓стратор╕в, як╕ ре╓струють доменн╕ ╕мена в цьому домен╕.

2.4. Заявки на делегування будь-яких ╕мен в публ╕чному домен╕ обробляються адм╕н╕стратором в порядку ╖х надходження, якщо правилами конкретного публ╕чного домену не встановлено ╕ншого.

2.5. Правила публ╕чного домену можуть встановлювати "пер╕од одночасност╕", тобто ╕нтервал часу з моменту надходження першо╖ заявки на доменне ╕м'я, протягом якого вс╕ наступн╕ заявки на це доменне ╕м'я вважаються такими, що над╕йшли одночасно з першою.

2.6. В домен╕ .UA можуть бути делегован╕ публ╕чн╕ домени.

2.6.1. Доменне ╕м'я публ╕чного домену ма╓ обиратись у такий спос╕б, щоб його компонент другого р╕вня (до знака ".", але не включаючи цей знак) мав розр╕зняльну здатн╕сть, та був представлений символами з числа л╕тер латинського алфав╕ту, цифр та знака "-". Компонент другого р╕вня доменного ╕мен╕ публ╕чного домену ма╓ бути:

2.6.1.1. загальновживаним позначенням певного виду товар╕в, послуг чи явищ, або певного виду людсько╖ д╕яльност╕, або

2.6.1.2. ╕ншого роду загальновживаним терм╕ном чи позначенням з числа таких, як╕ не можуть одержати правову охорону зг╕дно з╕ ст.6 п.2 Закону Укра╖ни "Про охорону прав на знаки для товар╕в та послуг", або

2.6.1.3. являти собою латинську трансл╕терац╕ю терм╕на або позначення, вказаного в пп.2.6.1.1, 2.6.1.2 цих Правил, записаного укра╖нською або рос╕йською мовою.

2.6.2. Делегування нового публ╕чного домену в домен╕ .UA, або внесення зм╕н до правил ╕снуючого публ╕чного, в╕дбуваються за такою процедурою:

2.6.2.1. Особи, зац╕кавлен╕ в делегуванн╕ нового або у внесенн╕ зм╕н до правил ╕снуючого публ╕чного домену, звертаються з в╕дпов╕дними пропозиц╕ями до адм╕н╕стратора домену .UA. ╤н╕ц╕атива створення нового публ╕чного домену поляга╓ в пропозиц╕╖ визначення ц╕льово╖ сп╕льноти такого домену, основних особливостей його адм╕н╕стрування, та пропозиц╕╖ щодо особи адм╕н╕стратора нового публ╕чного домену.

2.6.2.2. Адм╕н╕стратор домену .UA на св╕й розсуд прийма╓ р╕шення про делегування нового публ╕чного домену в домен╕ .UA або внесення зм╕н до правил ╕снуючого публ╕чного домену чи про в╕дмову в делегуванн╕ нового публ╕чного домену в домен╕ .UA або внесенн╕ зм╕н до правил ╕снуючого публ╕чного домену.

2.6.2.3. У раз╕ прийняття адм╕н╕стратором домену .UA позитивного р╕шення з вищезазначених питань адм╕н╕стратор домену .UA та адм╕н╕стратор (в╕дпов╕дно нового чи ╕снуючого) публ╕чного домену укладають (або переукладають) м╕ж собою угоду. Ц╕ Правила та правила в╕дпов╕дного публ╕чного домену стають нев╕д'╓мними додатками тако╖ угоди. Момент укладення тако╖ угоди ╓ моментом набуття чинност╕ правил нового (зм╕н до правил ╕снуючого) публ╕чного домену.

2.7. В процес╕ делегування доменного ╕мен╕ в публ╕чному домен╕ беруть участь:

2.7.1. Ре╓странт - особа, що бажа╓ користуватися та розпоряджатися певним доменним ╕менем в публ╕чному домен╕;

2.7.2. Ре╓стратор - суб'╓кт господарювання, який нада╓ ре╓странту послуги, необх╕дн╕ для техн╕чного забезпечення делегування ╕ функц╕онування доменного ╕мен╕.

2.7.3. Адм╕н╕стратор - адм╕н╕стратор публ╕чного домену, в якому в╕дбува╓ться делегування. Особа, що викону╓ функц╕╖ адм╕н╕стратора публ╕чного домену, ма╓ бути суб`╓ктом господарювання.

2.8. У раз╕, якщо ре╓странт бажа╓ перевести заре╓стрований ним ран╕ше приватний домен до категор╕╖ публ╕чних, в╕н може це зробити виключно за умови додержання п.2.6 цих Правил.

2.9. Переведення публ╕чного домену до категор╕╖ приватних ╓ порушенням цих Правил.

2.10. Делегування ре╓странту доменного ╕мен╕ в публ╕чному домен╕ в╕дбува╓ться за такою процедурою:

2.10.1. Ре╓стратор за завданням ре╓странта створю╓ в ре╓страц╕йн╕й баз╕ даних домену .UA запис про особу, який м╕стить ╕нформац╕ю про ре╓странта зг╕дно з вимогами пп.4.19, 4.20 цих Правил, або перев╕ря╓ наявн╕сть такого запису та його в╕дпов╕дн╕сть вимогам цих Правил.

2.10.2. Ре╓стратор за завданням ре╓странта викону╓ роботи з метою забезпечення техн╕чно╖ працездатност╕ доменного ╕мен╕, якщо це необх╕дно.

2.10.3. Ре╓стратор за завданням ре╓странта склада╓ заявку на делегування доменного ╕мен╕ для ре╓странта та надсила╓ ╖╖ до вх╕дно╖ черги заявок адм╕н╕стратора в╕дпов╕дного публ╕чного домену. Заявка склада╓ться в форм╕ запису про доменне ╕м'я зг╕дно з вимогами п.4.21 цих Правил.

2.10.4. Заявка вважа╓ться прийнятою до вх╕дно╖ черги з моменту, коли програмне забезпечення ре╓страц╕йно╖ бази даних домену .UA (див. розд╕л 4 цих Правил) нада╓ ре╓стратору п╕дтвердження такого прийняття.

2.10.5. Адм╕н╕стратор у встановлений правилами публ╕чного домену строк прийма╓ зг╕дно з правилами в╕дпов╕дного публ╕чного домену одне з таких р╕шень:

2.10.5.1. про делегування доменного ╕мен╕, або

2.10.5.2. про в╕дмову в делегуванн╕, або

2.10.5.3. про в╕дкладення обробки заявки.

2.10.6. Про х╕д та результат обробки заявки адм╕н╕стратор спов╕ща╓ адм╕н╕стративну та техн╕чних контактних ос╕б ре╓стратора електронним(и) листом(ами).

2.11. Надходження заявки на делегування доменного ╕мен╕ в публ╕чному домен╕ означа╓, що ре╓странт сам, добров╕льно та на власний розсуд, ╕дентиф╕ку╓ себе членом т╕╓╖ сп╕льноти, в ╕нтересах яко╖ адм╕н╕стру╓ться цей публ╕чний домен. Адм╕н╕стратор публ╕чного домену не ма╓ права судити про те, наск╕льки так╕ погляди ре╓странта в╕дпов╕дають д╕йсност╕, кр╕м випадк╕в, коли правилами публ╕чного домену встановлена необх╕дн╕сть документального п╕дтвердження належност╕ ре╓странта до певно╖ сп╕льноти.

2.12. Адм╕н╕стратор публ╕чного домену прийма╓ р╕шення про в╕дмову в делегуванн╕ доменного ╕мен╕ у випадках, якщо:

2.12.1. Синтаксис заявки або ╖╖ зм╕ст не в╕дпов╕дають вимогам п.4.21 цих Правил.

2.12.2. Доменне ╕м'я вже делеговано ╕ншому ре╓странту.

2.12.3. Доменне ╕м'я ╓ синтаксично некоректним зг╕дно з чинними стандартами ╤нтернет.

2.12.4. Заявка над╕йшла в╕д особи, яка не ╓ ре╓стратором.

2.12.5. Ре╓стратор не може надати документальних п╕дтверджень певних факт╕в стосовно ре╓странта, коли правила публ╕чного домену цього вимагають.

2.13. Адм╕н╕стратор публ╕чного домену прийма╓ р╕шення про в╕дкладення обробки заявки у випадках, якщо:

2.13.1. з приводу ц╕╓╖ заявки виник доменний сп╕р - до моменту розв'язання доменного спору, визначеного у в╕дпов╕дност╕ до п.5.2 цих Правил.

2.13.2. заявка на делегування ╕дентичного доменного ╕мен╕, яка над╕йшла ран╕ше, знаходиться в стан╕ перев╕рки в╕дпов╕дност╕ ╖╖ правилам публ╕чного домену - до завершення тако╖ перев╕рки.

2.13.3. заявка на внесення зм╕н до запису про доменне ╕м'я над╕йшла в╕д ре╓стратора, який не обслугову╓ вказане доменне ╕м'я (наприклад, через бажання ре╓странта укласти догов╕р про обслуговування вказаного доменного ╕мен╕ з цим ре╓стратором), - до одержання адм╕н╕стратором публ╕чного домену п╕дтвердження згоди попереднього ре╓стратора, який обслуговував вказане доменне ╕м'я, на внесення зазначених зм╕н до запису про це доменне ╕м'я, але на строк не б╕льший, н╕ж 5 (п'ять) календарних дн╕в. У раз╕ якщо протягом 5 (п'яти) календарних дн╕в, на як╕ в╕дкладена обробка заявки, попередн╕й ре╓стратор, який обслуговував доменне ╕м'я, не в╕дпов╕сть на запит адм╕н╕стратора публ╕чного домену ан╕ згодою на внесення зм╕н до запису про це доменне ╕м'я, ан╕ запереченням проти таких д╕й, адм╕н╕стратор публ╕чного домену прийма╓ р╕шення про внесення зм╕н до запису про доменне ╕м'я.

2.14. Адм╕н╕стратор публ╕чного домену прийма╓ р╕шення про в╕дм╕ну делегування приватного доменного ╕мен╕ в публ╕чному домен╕ ╕ скасування вказаного доменного ╕мен╕ виключно у таких випадках:

2.14.1. за власним бажанням ре╓странта, висловленим у письмов╕й форм╕ та над╕сланим ре╓стратору та (або) адм╕н╕стратору в╕дпов╕дного публ╕чного домену;

2.14.2. у раз╕ роз╕рвання в╕дпов╕дного договору ре╓странта з ре╓стратором або зак╕нчення строку д╕╖ такого договору, якщо такий догов╕р передбача╓ в╕дм╕ну делегування;

2.14.3. у раз╕ зак╕нчення строку делегування;

2.14.4. за р╕шенням суду.

2.15. В раз╕ неодноразових та повторюваних техн╕чних помилок, як╕ роблять неможливим використання доменного ╕мен╕ та/або перешкоджають нормальному функц╕онуванню системи доменних ╕мен в ц╕лому, адм╕н╕стратор зам╕ня╓ ус╕ записи класу IN для в╕дпов╕дного домену на записи IN TXT, в яких поясню╓ться причина зам╕ни. При цьому записи в ре╓страц╕йн╕й баз╕ даних залишаються незм╕нними, а ре╓стратор та ре╓странт пов╕домляються про зроблен╕ зм╕ни та чинники, що ╖х викликали. Записи класу IN в╕дновлюються в триденний строк п╕сля виправлення техн╕чних помилок та пов╕домлення про це адм╕н╕стратора.

2.16. У випадках, передбачених пп.2.14.2, 2.14.3, 2.15 цих Правил, адм╕н╕стратор публ╕чного домену прийма╓ р╕шення про в╕дм╕ну делегування приватного доменного ╕мен╕ в публ╕чному домен╕ ╕ скасування вказаного доменного ╕мен╕ п╕сля призупинення делегування на строк не менший н╕ж 15 (п'ятнадцять) календарних дн╕в, протягом якого ре╓стратору та ре╓странту нада╓ться можлив╕сть поновити догов╕р, подовжити строк делегування, виправити техн╕чн╕ помилки та ╕н.

2.17. Делегування публ╕чного домену, який використову╓ться, не може бути в╕дм╕нене.

2.18. Адм╕н╕стратор публ╕чного домену вищого р╕вня прийма╓ р╕шення про переделегування публ╕чного домену ╕ншому адм╕н╕стратору виключно у таких випадках:

2.18.1. за власним бажанням адм╕н╕стратора публ╕чного домену, висловленим у письмов╕й форм╕;

2.18.2. у раз╕ роз╕рвання в╕дпов╕дно╖ угоди адм╕н╕стратора публ╕чного домену з адм╕н╕стратором домену .UA;

2.18.3. у раз╕ неодноразових та повторюваних техн╕чних помилок, як╕ роблять неможливим використання доменного ╕мен╕ та/або перешкоджають нормальному функц╕онуванню публ╕чного домену або системи доменних ╕мен в ц╕лому;

2.18.4. за р╕шенням суду, яке набрало законно╖ сили.

2.19. Адм╕н╕стратор публ╕чного домену зд╕йсню╓ переделегування приватного доменного ╕мен╕ ╕ншому ре╓странту виключно у таких випадках:

2.19.1. за власним бажанням ре╓странта, висловленим у письмов╕й форм╕ та над╕сланим адм╕н╕стратору в╕дпов╕дного публ╕чного домену;

2.19.2. за р╕шенням суду.

2.20. Переделегування приватного доменного ╕мен╕ у публ╕чному домен╕ в╕дбува╓ться шляхом призупинення делегування цього ╕мен╕ до моменту укладення новим ре╓странтом в╕дпов╕дного договору з приводу цього доменного ╕мен╕.

3. Особливост╕ адм╕н╕стрування публ╕чного домену .UA

3.1. Публ╕чн╕ домени другого р╕вня в домен╕ .UA делегуються в╕дпов╕дно до п.2.6 цих Правил.

3.2. Приватн╕ доменн╕ ╕мена другого р╕вня в домен╕ .UA делегуються виключно у раз╕, якщо в╕дпов╕дне доменне ╕м`я повн╕стю, або його компонент другого р╕вня (до знака ".", але не включаючи цей знак), за написанням сп╕впада╓ ╕з Знаком, права на використання якого на територ╕╖ Укра╖ни належать в╕дпов╕дному ре╓странту.

3.3. В раз╕, якщо зазначений в п.3.2 Знак м╕стить словесну частину, яка не ╓ об'╓ктом правово╖ охорони, власнику прав на використання на територ╕╖ Укра╖ни такого Знака може бути делеговане приватне доменне ╕м'я другого р╕вня, яке за написанням сп╕впада╓ з т╕╓ю частиною Знака, яка ╓ об'╓ктом правово╖ охорони.

3.4. Написанням Знака в межах цих Правил вважа╓ться його представлення символами з числа: л╕тер латинського алфав╕ту, арабських цифр ╕ знака "-". В раз╕, якщо Знак м╕стить символи ╕нших алфав╕т╕в, окр╕м латинського, цифри ╕нших систем числення та/або ╕нш╕ символи, написанням Знака вважа╓ться його трансл╕терац╕я латиницею, зд╕йснена зг╕дно правил трансл╕терац╕╖ того алфав╕ту, яким записано Знак.

3.5. В межах цих Правил, латинська трансл╕терац╕я Знака, який м╕стить символи кирил╕чного алфав╕ту, може, на власний виб╕р ре╓странта, зд╕йснюватися зг╕дно:

3.5.1. трансл╕терац╕йно╖ таблиц╕ "УЛ" ("Укра╖нська Латиниця"), рекомендовано╖ для укра╖нсько╖ мови, затверджено╖ Держстандартом Укра╖ни 18 жовтня 1995 року та опубл╕ковано╖ за адресою: http://www.ua/docs/UL.html,

3.5.2. або зг╕дно чинного м╕ждержавного трансл╕терац╕йного стандарту ГОСТ 16876-71 (Ст.СЭВ 1362-78),

3.5.3. або зг╕дно "Нормативно╖ таблиц╕ для в╕дтворення укра╖нських власних назв засобами англ╕йсько╖ мови", затверджено╖ р╕шенням N8 укра╖нсько╖ ком╕с╕╖ з питань правничо╖ терм╕нолог╕╖, протокол N2 в╕д 19 кв╕тня 1996 р.

3.5.4. або зг╕дно додатково╖ таблиц╕, опубл╕ковано╖ за адресою: http://www.ua/docs/addtable.html

3.6. В╕дображення в доменному ╕мен╕ спец╕альних символ╕в, як╕ ╓ частиною Знака, але не можуть входити до доменного ╕мен╕ зг╕дно чинним техн╕чним стандартам, рекоменду╓ться зд╕йснювати одним з двох способ╕в на власний розсуд ре╓странта:

3.6.1. шляхом зам╕ни спец╕альних символ╕в на ╖х символ╕чн╕ назви англ╕йською мовою (наприклад, "&" - "and", "/" - "slash", "." - "dot","@" - "at" та ╕н.), як╕ за бажанням ре╓странта можуть також бути вид╕лен╕ знаками "-" з обох бок╕в (наприклад, "&" - "-and-"). Символи " " (проб╕л) та "_" (п╕дкреслення) можуть бути зам╕нен╕ на символ "-".

3.6.2. шляхом видалення спец╕альних символ╕в з представлення Знака у вигляд╕ доменного ╕мен╕, без ╖х зам╕ни.

3.7. В╕дображення в доменному ╕мен╕ римських цифр, як╕ ╓ частиною Знака, може, за власним бажанням ре╓странта, висловленим у письмов╕й форм╕ та над╕сланим адм╕н╕стратору в╕дпов╕дного публ╕чного домену через в╕дпов╕дного ре╓стратора, зд╕йснюватись шляхом ╖х чисельно екв╕валентного представлення арабськими цифрами.

3.8. Делегування приватного доменного ╕мен╕ другого р╕вня в╕дбува╓ться виключно за умови надання ре╓странтом через в╕дпов╕дного ре╓стратора адм╕н╕стратору домену .UA таких документ╕в:

3.8.1. для доменного ╕мен╕, яке повн╕стю, або його компонент другого р╕вня (до знака ".", але не включаючи цей знак), за написанням сп╕впада╓ ╕з Знаком, який охороня╓ться на територ╕╖ Укра╖ни в╕дпов╕дно до Мадридсько╖ угоди про м╕жнародну ре╓страц╕ю знак╕в - засв╕дчено╖ центральним органом виконавчо╖ влади з питань правово╖ охорони ╕нтелектуально╖ власност╕ виписки з Оф╕ц╕йного бюлетеня М╕жнародного бюро Всесв╕тньо╖ орган╕зац╕╖ ╕нтелектуально╖ власност╕, яка п╕дтверджу╓ факт м╕жнародно╖ ре╓страц╕╖ Знака та факт його правово╖ охорони на територ╕╖ Укра╖ни;

3.8.2. для доменного ╕мен╕, яке повн╕стю, або його компонент другого р╕вня (до знака ".", але не включаючи цей знак), за написанням сп╕впада╓ ╕з Знаком, на який центральним органом виконавчо╖ влади з питань правово╖ охорони ╕нтелектуально╖ власност╕ видане св╕доцтво Укра╖ни на знак для товар╕в та послуг - належним чином засв╕дчено╖ коп╕╖ такого св╕доцтва;

3.8.3. в раз╕, якщо безпосередньо ре╓странт приватного доменного ╕мен╕ другого р╕вня не ╓ власником прав на використання Знака на територ╕╖ Укра╖ни - належним чином засв╕дчено╖ коп╕╖ договору про передачу власником Знака ре╓странту доменного ╕мен╕ прав на використання цього Знака на територ╕╖ Укра╖ни, або л╕ценз╕йно╖ угоди;

3.9. Строк перев╕рки заявки на делегування доменного ╕мен╕ другого р╕вня в домен╕ .UA склада╓ 14 (чотирнадцять) календарних дн╕в, та включа╓ в себе пер╕од одночасност╕, встановлений п.3.10 цих Правил.

3.10. Пер╕од одночасност╕ для заявок на делегування приватних доменних ╕мен другого р╕вня в домен╕ .UA склада╓ 168 (сто ш╕стдесят в╕с╕м) годин.

3.11. Строк делегування приватного доменного ╕мен╕ другого р╕вня в домен╕ .UA не може перевищувати двох рок╕в або строку д╕╖ св╕доцтва на Знак, зг╕дно якого було делеговане це доменне ╕м'я, якщо такий строк д╕╖ св╕доцтва сплива╓ менш, н╕ж через два роки.

3.12. В раз╕ зак╕нчення строку д╕╖ св╕доцтва на Знак, зг╕дно якого було делеговане доменне ╕м'я, адм╕н╕стратор домену .UA зобов'язаний призупинити делегування в╕дпов╕дного доменного ╕мен╕ зг╕дно з п.2.16 цих Правил. Ре╓странт такого доменного ╕мен╕ зобов'язаний протягом 15 (п'ятнадцяти) календарних дн╕в в╕д дати зак╕нчення строку д╕╖ св╕доцтва надати адм╕н╕стратору домену .UA через в╕дпов╕дного ре╓стратора належним чином зав╕рену коп╕ю Доповнення до св╕доцтва на Знак, з зазначенням в╕домостей про продовження строку д╕╖ св╕доцтва. У раз╕ невиконання ре╓странтом цього зобов'язання, адм╕н╕стратор домену .UA зобов'язаний скасувати делегування такого доменного ╕мен╕ зг╕дно з п.2.14.3 цих Правил.

4. Ре╓страц╕йна база даних домену .UA (база WHOIS)

4.1. Ре╓страц╕йна база домену .UA (надал╕ - База) ╓ ╓диним централ╕зованим джерелом ╕нформац╕╖ щодо делегування та адм╕н╕стрування доменних ╕мен в домен╕ .UA, а саме ╕нформац╕╖ про:

4.1.1. ре╓странт╕в доменних ╕мен;

4.1.2. ре╓стратор╕в;

4.1.3. доменн╕ ╕мена, делегован╕ в публ╕чних доменах домену .UA, ╖х категор╕╖ та статус.

4.2. Терм╕н "ре╓страц╕я" в межах цих Правил означа╓ внесення до Бази ╕нформац╕╖ про факт делегування певного доменного ╕мен╕ певному ре╓странту.

4.3. Виключн╕ майнов╕ авторськ╕ права на комп'ютерн╕ програми та бази даних, з яких склада╓ться База, належать адм╕н╕стратору домену .UA на п╕дстав╕ в╕дпов╕дних авторських договор╕в.

4.4. Одиницею ╕нформац╕╖ в Баз╕ ╓ запис. База м╕стить записи таких тип╕в:

4.4.1. запис про доменне ╕м'я;

4.4.2. запис про особу;

4.4.3. запис про сервер ╕мен (Nserver) - для сервер╕в ╕мен, як╕ обслуговують доменн╕ ╕мена в домен╕ .UA, та водночас сам╕ мають символ╕чн╕ ╕мена в цьому ж домен╕.

4.5. ╤нформац╕я, що склада╓ зм╕ст Бази, ╓ в╕дкритою, за виключенням ╕нформац╕╖, яка зг╕дно цих Правил визначена як конф╕денц╕йна.

4.6. Актуальна ╕нформац╕я в Баз╕ ╓ доступною будь-як╕й особ╕ через мережу ╤нтернет за протоколом WHOIS або HTTP.

4.7. ╤нформац╕я в Баз╕ може бути представлена укра╖нською мовою в кирил╕чному кодуванн╕ KOI8-U або англ╕йською мовою.

4.8. Вносити до Бази ╕нформац╕ю про доменне ╕м'я, делеговане його ре╓странту в домен╕ .UA та/або в публ╕чному домен╕ другого р╕вня, або зм╕нювати зм╕ст тако╖ ╕нформац╕╖, мають право:

4.8.1. адм╕н╕стратор публ╕чного домену, в якому делеговане зазначене доменне ╕м'я;

4.8.2. ре╓стратор, який уклав з╕ вказаним в п.4.8.1 цих Правил адм╕н╕стратором публ╕чного домену догов╕р;

4.8.3. адм╕н╕стратор домену .UA.

4.9. Будь яка особа ма╓ право за власним бажанням створити в Баз╕ запис про себе, або доручити створення такого запису ре╓стратору зг╕дно з п.2.10.1 цих Правил. Поле mnt-by запису про себе, створеного особою власноручно, ма╓ м╕стити текстовий рядок "NONE". Зм╕нювати зм╕ст запису про особу, в тому числ╕ внесеного до Бази в╕дпов╕дно до п.2.10.1 цих Правил, мають право:

4.9.1. ре╓стратор, який нада╓ зазначен╕й особ╕ послуги зг╕дно з п.2.7.2 цих Правил;

4.9.2. особа, ╕нформац╕я про яку м╕ститься у вказаному запис╕, незалежно в╕д зм╕сту поля mnt-by запису про не╖;

4.9.3. адм╕н╕стратор домену .UA на особисте прохання зазначено╖ особи.

4.10. Запис про особу, який збер╕га╓ться в Баз╕, може бути видалений з Бази адм╕н╕стратором домену .UA на особисте прохання згадано╖ особи, але виключно в раз╕, якщо на цей запис про особу нема╓ посилань з жодного ╕ншого запису Бази.

4.11. ╤нформац╕я, що необх╕дна для аутентикац╕╖ та авторизац╕╖ ос╕б, як╕ мають право вносити зм╕ни до Бази, ╓ конф╕денц╕йною ╕нформац╕╓ю адм╕н╕стратора домену .UA, в╕дпов╕дного ре╓стратора, та, для запису про особу, - само╖ тако╖ особи.

4.12. Ре╓стратор ма╓ право зм╕нювати в Баз╕ виключно ╕нформац╕ю у записах про особу ре╓странт╕в, як╕ мають з цим ре╓стратором чинн╕ договори, а також зм╕ст пол╕в Nserver в записах про доменн╕ ╕мена, поле Mnt-by в яких вказу╓ на цього ре╓стратора.

4.13. Кожен запис в Баз╕ м╕стить в соб╕ ╕нформац╕ю про дату останньо╖ його зм╕ни з точн╕стю до секунди за ун╕версальним св╕товим часом, та ╕нформац╕ю про особу, яка внесла ц╕ зм╕ни.

4.14. Жоден запис в Баз╕ не може бути знищений або ╕ншим чином видалений з не╖. З моменту створення запису, База збер╕га╓ як актуальний стан запису, так ╕ вс╕ його попередн╕ стани. За запитом до Бази в порядку, передбаченому п.4.6 цих Правил, нада╓ться ╕нформац╕я лише про актуальний стан певного запису. Будь-яка ╕нша ╕нформац╕я про доменне ╕м`я нада╓ться адм╕н╕стратором публ╕чного домену, в якому делеговане в╕дпов╕дне доменне ╕м`я, за письмовим мотивованим запитом.

4.15. Про створення запису, та про вс╕ та будь-як╕ зм╕ни ╕нформац╕╖, яка м╕ститься в запис╕, програмне забезпечення Бази надсила╓ електронн╕ листи за вс╕ма електронними адресами вс╕х ос╕б, на яких посилаються в╕дпов╕дн╕ поля запису як до, так ╕ п╕сля внесення таких зм╕н.

4.16. Достов╕рн╕сть та актуальн╕сть ╕нформац╕╖, яка м╕ститься в будь-якому запис╕ Бази, гаранту╓ться ре╓странтом та ре╓стратором зг╕дно укладених ними договор╕в.

4.17. Адм╕н╕стратор домену .UA не несе в╕дпов╕дальност╕ за достов╕рн╕сть та актуальн╕сть ╕нформац╕╖ в будь-якому запис╕ Бази, а, зг╕дно з чинними Правилами ICANN та укладених адм╕н╕стратором домену .UA договор╕в, в╕дпов╕да╓ лише за збер╕гання ц╕╓╖ ╕нформац╕╖, ╖╖ публ╕чну доступн╕сть та наявн╕сть можливост╕ внесення уповноваженими особами зм╕н до Бази.

4.18. Запис про особу може ╕снувати в одному з двох вар╕ант╕в:

4.18.1. запис про ф╕зичну особу (person);

4.18.2. запис про юридичну особу (organization).

Терм╕н "запис про особу" в цих Правилах означа╓ будь-який з цих вар╕ант╕в, якщо прямо не зазначено ╕нше.

4.19. Запис про ф╕зичну особу (person) ма╓ так╕ поля:

4.19.1. Person: ╕м'я, другий ╕н╕ц╕ал та пр╕звище ф╕зично╖ особи. Обов'язкове поле, один рядок.

4.19.2. Address: поштова адреса особи за м╕жнародно прийнятою формою. Обов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.19.3. Phone: контактний телефон особи в м╕жнародному формат╕. Необов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в по одному номеру в рядку.

4.19.4. Fax-no: номер телефаксу в м╕жнародному формат╕. Необов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в по одному номеру в рядку.

4.19.5. e-mail: адреса(и) електронно╖ пошти особи. Обов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в по одн╕й адрес╕ в рядку.

4.19.6. Nic-hdl: ун╕кальний код особи в Баз╕ (нада╓ться Базою при першому внесенн╕ в не╖ запису про дану особу). Обов'язкове поле, один рядок.

4.19.7. Mnt-by: nic-hdl в Баз╕, що вказу╓ ре╓стратора, який обслугову╓ дану особу та ма╓ право вносити зм╕ни до запису, або текстовий рядок "NONE" у випадку, передбаченому п.4.9 цих Правил. Обов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.19.8. Notify: nic-hdl в Баз╕, що вказу╓ на ╕ншу особу, як╕й База надсила╓ пов╕домлення про зм╕ни, внесен╕ до запису. Необов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.19.9. Remark: додаткова ╕нформац╕я за бажанням ре╓странта у дов╕льн╕й форм╕. Необов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.19.10. Changed: nic-hdl в Баз╕ особи, яка останньою вносила зм╕ни до запису, та дата внесення цих зм╕н у формат╕ YYYYMMDDhhmmss. Обов'язкове поле, один рядок.

4.19.11. Source: умовна назва Бази, яка ╕дентиф╕ку╓ Базу серед ╕нших систем аналог╕чного призначення, як╕ ╕снують в св╕т╕. Обов'язкове поле, один рядок, значення поля - завжди текстовий рядок "UANIC".

4.20. Запис про юридичну особу (organization) ма╓ так╕ поля:

4.20.1. Organization: Повна оф╕ц╕йна назва юридично╖ особи. Обов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.20.2. Address: поштова адреса юридично╖ особи за м╕жнародно прийнятою формою. Обов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.20.3. Phone: контактний телефон юридично╖ особи в м╕жнародному формат╕. Обов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в по одному номеру в рядку.

4.20.4. Fax-no: номер телефаксу юридично╖ особи в м╕жнародному формат╕. Необов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в по одному номеру в рядку.

4.20.5. e-mail: адреса(и) електронно╖ пошти юридично╖ особи. Обов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в по одн╕й адрес╕ в рядку.

4.20.6. Org-id: ун╕кальний код ╢ДРПОУ юридично╖ особи - резидента Укра╖ни чи аналог╕чна ╕нформац╕я про юридичну особу - нерезидента. Обов'язкове поле, один рядок.

4.20.7. Nic-hdl: ун╕кальний код юридично╖ особи в Баз╕ (нада╓ться Базою при першому внесенн╕ в не╖ запису про дану юридичну особу). Обов'язкове поле, один рядок.

4.20.8. Mnt-by: nic-hdl в Баз╕, що вказу╓ ре╓стратора, який обслугову╓ дану юридичну особу та ма╓ право вносити зм╕ни до запису, або текстовий рядок "NONE" у випадку, передбаченому п.4.9 цих Правил. Обов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.20.9. Notify: nic-hdl в Баз╕, що вказу╓ на ╕ншу особу, як╕й База надсила╓ пов╕домлення про зм╕ни, внесен╕ до запису. Необов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.20.10. Remark: додаткова ╕нформац╕я за бажанням ре╓странта у дов╕льн╕й форм╕. Необов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.20.11. Changed: nic-hdl в Баз╕ особи, яка останньою вносила зм╕ни до запису, та дата внесення цих зм╕н у формат╕ YYYYMMDDhhmmss. Обов'язкове поле, один рядок.

4.20.12. Source: умовна назва Бази, яка ╕дентиф╕ку╓ Базу серед ╕нших систем аналог╕чного призначення, як╕ ╕снують в св╕т╕. Обов'язкове поле, один рядок, значення поля - завжди текстовий рядок "UANIC".

4.21. Запис про доменне ╕м'я м╕стить так╕ поля:

4.21.1. Domain: доменне ╕м'я. Обов`язкове поле, один рядок.

4.21.2. Admin-c: nic-hdl особи - ре╓странта доменного ╕мен╕ в Баз╕. Обов'язкове поле, один рядок.

4.21.3. Tech-c: nic-hdl в Баз╕ особи, яка техн╕чно супроводжуватиме новостворюваний домен. Може посилатися, наприклад, на системного адм╕н╕стратора ре╓стратора. Домен може мати б╕льше, н╕ж одного tech-c. Обов`язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.21.4. Status: стан доменного ╕мен╕ (див.п.4.22 цих Правил). Обов`язкове поле, один рядок.

4.21.5. Dom-public: категор╕я доменного ╕мен╕. В╕дм╕тка "YES" у цьому пол╕ означа╓, що домен публ╕чний, в╕дм╕тка "NO" - що домен приватний. Обов`язкове поле, один рядок.

4.21.6. License: номер виданого центральним органом виконавчо╖ влади з питань правово╖ охорони ╕нтелектуально╖ власност╕ св╕доцтва на Знак, строк його д╕╖, чи ╕нша ╕нформац╕я про Знак у текстовому вигляд╕, якщо доменне ╕м'я повн╕стю, чи його перший компонент (до першого знака ".", але не включаючи цей знак), за написанням або вимовою сп╕впада╓ ╕з заре╓строваним в Укра╖н╕ Знаком, права на використання якого на територ╕╖ Укра╖ни належать ре╓странту цього доменного ╕мен╕. Необов'язкове поле, один рядок.

4.21.7. Nserver: hostname сервера доменних ╕мен, який забезпечу╓ техн╕чну працездатн╕сть доменного ╕мен╕. Обов'язкове поле, не менше двох рядк╕в, кожний з рядк╕в вказу╓ на ф╕зично окремий сервер. В раз╕, якщо доменне ╕м'я цього сервера ╕мен (hostname) саме знаходиться в домен╕ .UA (незалежно в╕д р╕вня ╕мен╕), таке ╕м'я сервера повинно мати в╕дпов╕дний йому запис про сервер ╕мен (див.п.4.23 цих Правил).

4.21.8. Mnt-by: nic-hdl в Баз╕, що вказу╓ ре╓стратора, який обслугову╓ доменне ╕м'я та ма╓ право вносити зм╕ни до цього запису. Обов'язкове поле, один рядок.

4.21.9. Notify: nic-hdl в Баз╕, що вказу╓ на ╕ншу особу, як╕й База надсила╓ пов╕домлення про зм╕ни, внесен╕ до запису. Необов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.21.10. Remark: додаткова ╕нформац╕я за бажанням ре╓странта у дов╕льн╕й форм╕. Необов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.21.11. Changed: nic-hdl в Баз╕ особи, яка останньою вносила зм╕ни до запису, та дата внесення цих зм╕н у формат╕ YYYYMMDDhhmmss. Обов'язкове поле, один рядок.

4.21.12. Source: умовна назва Бази, яка ╕дентиф╕ку╓ Базу серед ╕нших систем аналог╕чного призначення, як╕ ╕снують в св╕т╕. Обов'язкове поле, один рядок, значення поля - завжди текстовий рядок "UANIC".

4.22. Доменне ╕м'я може мати так╕ значення поля Status:

4.22.1. QUEUED YYYYMMDDhhmmss - подана ре╓стратором у формат╕ запису про доменне ╕м'я заявка знаходиться у вх╕дн╕й черз╕, до яко╖ потрапила в момент часу, вказаний датою.

4.22.2. CHECKED - заявка обробля╓ться та проходить перев╕рки синтаксису, коректност╕ та ╕нше.

4.22.3. SUSPENDED - обробку заявки в╕дкладено зг╕дно з п.2.13 цих Правил.

4.22.4. REFUSED N.NN.N - адм╕н╕стратор публ╕чного домену в╕дмовив у делегуванн╕ доменного ╕мен╕ зг╕дно п.N.NN.N цих Правил (див.п.2.12 цих Правил).

4.22.5. RECALLED YYYYMMDDhhmmss - заявку в╕д╕звано з вх╕дно╖ черги за власним бажанням ре╓странта.

4.22.6. OK-UNTIL YYYYMMDDhhmmss - доменне ╕м'я делеговано, строк делегування - до вказано╖ дати.

4.22.7. HOLD-SINCE YYYYMMDDhhmmss - делегування доменного ╕мен╕ та внесення будь-яких зм╕н до запису про доменне ╕м'я призупинен╕ в╕д вказано╖ дати до р╕шення адм╕н╕стратора або до одержання ним судового р╕шення щодо цього доменного ╕мен╕.

4.22.8. FROZEN-OK-UNTIL YYYYMMDDhhmmss - доменне ╕м'я делеговано, строк делегування - до вказано╖ дати, але внесення будь-яких зм╕н до запису про це доменне ╕м'я заблоковане адм╕н╕стратором до р╕шення адм╕н╕стратора або до одержання ним судового р╕шення щодо цього доменного ╕мен╕.

4.22.9. CANCELLED YYYYMMDDhhmmss - делегування доменного ╕мен╕ скасоване в╕д вказано╖ дати, доменне ╕м'я в╕льне.

4.23. Запис про сервер ╕мен може створюватись та зм╕нюватись ре╓стратором з метою забезпечення техн╕чно╖ працездатност╕ доменних ╕мен, та м╕стить так╕ поля:

4.23.1. Nserver: власне ╕м'я (hostname) сервера ╕мен. Обов'язкове поле, один рядок, синтаксис - доменне ╕м'я в домен╕ .UA (незалежно в╕д р╕вня ╕мен╕).

4.23.2. Mnt-by: nic-hdl в Баз╕, що вказу╓ ре╓стратора, в розпорядженн╕ якого перебува╓ даний сервер ╕мен, та який ма╓ право вносити зм╕ни до запису. Обов'язкове поле, один рядок.

4.23.3. IP-addr: IP-адреса сервера ╕мен. М╕ж власним ╕менем сервера ╕мен та його IP-адресою ма╓ ╕снувати вза╓мно однозначна в╕дпов╕дн╕сть. Обов'язкове поле, один рядок, синтаксис - IP-адреса в формат╕ верс╕╖ 4 ╤нтернет-протоколу (чотири групи цифр, розд╕лених знаками ".") або в формат╕ верс╕╖ 6 ╤нтернет-протоколу.

4.23.4. Notify: nic-hdl в Баз╕, що вказу╓ на ╕ншу особу, як╕й База надсила╓ пов╕домлення про зм╕ни, внесен╕ до запису. Необов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.23.5. Remark: додаткова ╕нформац╕я за бажанням ре╓стратора у дов╕льн╕й форм╕. Необов'язкове поле, один чи б╕льше рядк╕в.

4.23.6. Changed: nic-hdl в Баз╕ особи, яка останньою вносила зм╕ни до запису, та дата внесення цих зм╕н у формат╕ YYYYMMDDhhmmss. Обов'язкове поле, один рядок.

4.23.7. Source: умовна назва Бази, яка ╕дентиф╕ку╓ Базу серед ╕нших систем аналог╕чного призначення, як╕ ╕снують в св╕т╕. Обов'язкове поле, один рядок, значення поля - завжди текстовий рядок "UANIC".

5. Доменн╕ спори в домен╕ .UA

5.1. Терм╕н "доменний сп╕р" в межах цих Правил означа╓ будь-який сп╕р, що може виникнути в зв'язку з цими Правилами та ╖х застосуванням, в тому числ╕ в зв'язку з делегуванням, переделегуванням, в╕дм╕ною делегування та використанням доменних ╕мен в домен╕ .UA.

5.2. Моментом виникнення доменного спору ╓ момент одержання адм╕н╕стратором публ╕чного домену коп╕╖ позовно╖ заяви. Моментом розв'язання доменного спору ╓ момент одержання адм╕н╕стратором публ╕чного домену прийнятого судом р╕шення або п╕дписано╖ сторонами спору мирово╖ угоди.

5.3. З моменту виникнення доменного спору до моменту його розв'язання, адм╕н╕стратор публ╕чного домену, який одержав коп╕ю позовно╖ заяви, блоку╓ внесення будь яких зм╕н до запису про сп╕рне доменне ╕м`я.

5.4. Коп╕я позовно╖ заяви направля╓ться зац╕кавленою особою адм╕н╕стратору публ╕чного домену, в якому делеговане сп╕рне доменне ╕м'я. В раз╕, якщо одн╕╓ю з стор╕н спору ╓ адм╕н╕стратор публ╕чного домену (кр╕м домену .UA), коп╕я позовно╖ заяви направля╓ться адм╕н╕стратору публ╕чного домену вищого р╕вня, в якому делеговано такий публ╕чний домен.

5.5. Адм╕н╕стратори публ╕чних домен╕в не несуть в╕дпов╕дальност╕ за насл╕дки виконання р╕шень суд╕в.

6. Перел╕к посилань

6.1. STD1 (RFC#2800) Internet Official Protocol Standards

6.2. STD0013 (RFC#1034) DOMAIN NAMES - CONCEPTS AND FACILITIES

6.3. RFC#1035 DOMAIN NAMES - IMPLEMENTATION AND SPECIFICATION

6.4. RFC#1123 Requirements for Internet Hosts -- Application and Support

6.5. RFC#1591 Domain Name System Structure and Delegation

6.6. RFC#2832 NSI Registry Registrar Protocol (RRP) Version 1.1.0

6.7. RFC#1886 DNS Extensions to support IP version 6

6.8. ICP-1: Internet Domain Name System Structure and Delegation

6.9. UDRP ICANN Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy

6.10. USDoC98 Management of Internet Names and Addresses

6.11. RFC#1032 DOMAIN ADMINISTRATORS GUIDE

6.12. CENTR Best Practice Guidelines for ccTLD Managers

6.13. WIPO ccTLD Best Practices for the Prevention and Resolution of Intellectual Property Disputes

6.14. Мадридська угода про м╕жнародну ре╓страц╕ю знак╕в в╕д 14 кв╕тня 1891 року (дата набуття чинност╕ для Укра╖ни 5.12.91 р.)

6.15. Протокол до Мадридсько╖ угоди про м╕жнародну ре╓страц╕ю знак╕в, прийнятий в Мадрид╕ 28 червня 1989 р. (дата при╓днання Укра╖ни 01.06.2000 р.)

6.16. Закон Укра╖ни "Про при╓днання Укра╖ни до Протоколу до Мадридсько╖ угоди про м╕жнародну ре╓страц╕ю знак╕в" в╕д 1 червня 2000 року

6.17. Закон Укра╖ни "Про охорону прав на знаки для товар╕в та послуг" в╕д 15 грудня 1993 року, N3689-XII

6.18. Конвенц╕я з охорони промислово╖ власност╕ (Паризька конвенц╕я)

6.19. "Оф╕ц╕йний переклад нормативних акт╕в ╢вросоюзу в сфер╕ ╕нформац╕йно-комун╕кац╕йних технолог╕й" - К.: Громадська орган╕зац╕я "╤нтерньюз-Укра╖на", М╕жнародний фонд "В╕дродження", 2002. - 219 с.




Новости

18.02.2009
400000 украинских доменов .UA
11.02.2009
7000 в домене .UA
12.01.2009
2008 год - факты и комментарии.
Все новости >>

О компании

Помним

0.453217 sec