This version of the page http://www.library.lg.ua/ukr/about_news.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-26. The original page over time could change.
Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Горького

RUS | UKR | ENG

Новини та оголошення



Об'ява  Пропонуємо до вашої уваги план заходів на травень 2009 року


24.04.2009  В бібліотеці на 2-му поверсі відбулось відкриття фотовиставки "Город, в котором я нужен"
Фотовиставка є останнім етапом першого фотоконкурсу серед старшокласників, який проводився у межах проекту "Луганськ очами нового покоління". Акція обласного управління по справам сім'ї та молоді, учбово-виховного комплексу школи-гімназії "Нове покоління" та Східноукраїнської асоціації арт-терапії сприяла громадянському вихованню та формуванню патріотизму, поваги до свого міста, країни.
В рамках проекту відбувся перший шкільний форум, в якому прийняли участь учні СШ № 27, 18, 8, 33 та УВК школи-гімназії "Нове покоління". Головною темою дискусії стали проблеми підлітків, знайомство з історією, традиціями та визначними датами Луганщини.


24.04.2009  У рамках днів Французької культури - "Французька весна 2009" в бібліотеці пройшла презентація фотовиставки молодої актриси і фотографа Дороті Шуз (Франція) "Winter Circus" - "Зимовий цирк"
Бібліотека вже не вперше бере участь у фестивалі "Французская весна", давно і плідно співпрацює з Луганським Французьким Альянсом, і восьма виставка французьких авторів - підтвердження цьому.
"Зафіксувати людину, його плоть, самоту і крихітну надію... - ось лише деякі з цілей, досягти яких прагне молода фотограф Дороті Шуз. Їй це вдається завдяки таланту, емоційності."


21.04.2009  Он-лайн календар! 23 квітня - Всесвітній День книги та авторського права
Ідея Всесвітнього дня книги народилася в Міжнародній асоціації книговидавців, а запропонувала її на розгляд ЮНЕСКО Іспанія. І в 1995 р. Генеральна конференція проголосила 23 квітня Всесвітнім днем книги й авторського права. Пропозиція виходила від Іспанії тому, що цього дня там за давньою традицією до кожної проданої книги дарують квітку троянди. Цю дату для всесвітнього свята затвердили ще й тому, що багато великих письменників народилися або померли 23 квітня - Сервантес, Шекспір, Лопе де Вега, Дрюон, Набоков та інші

Всемирный день книги и авторского права
23 апреля - Всемирный день книги и авторского права - наибольшее чудо из всех чудес
Сколько человеку книжек нужно?


16.04.2009  В читальному залі бібліотеки відбулись Гоголівські читання "Все мы выросли из гоголевской "Шинели", присвячені 200-річчю від дня народження М. В. Гоголя
16 травня 2009 року в читальному залі бібліотеки, при підтримці Луганського обласного російського центру, Луганської обласної ради, управління культури та туризму Луганської обласної державної адміністрації відбулись літературні читання «Всі ми вийшли з гогольовськой «Шинелі».


16.04.2009  Обласний конкурс творчих робіт серед учнів старших класів шкіл, ліцеїв і студентів коледжів "Кроки в європейську співдружність"
Луганська обласна громадська організація "Агентство Стійкого Розвитку Луганського регіону" разом з Луганською Обласною універсальною науковою бібліотекою ім. А.М.Горького за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження" і Луганської обласної держадміністрації оголошують обласний конкурс творчих робіт серед учнів старших класів шкіл, ліцеїв і студентів коледжів "Кроки в європейську співдружність" який стартував 7 квітня 2009 р. і продовжиться до 10 травня 2009 р. (10.05.09 останній день подачі відповідей).
Конкурс проходить в рамках проекту "Євроінтеграційний вибір України для жителів Луганської області". Мета проекту - створення і популяризація діяльності Луганського Центру Європейської Інформації.


16.04.2009  У відділі мистецтв працює книжкова виставка "Великий Чаплін", присвячена 120-річчю з дня народження американського кіноактора, режисера, сценариста Чарлі Чапліна
Велика акторська майстерність, досконале володіння мистецтвом кумедного, дивне вміння з'єднувати комічне й трагічне - такий секрет популярності актора, любові і визнання глядачів усього світу. На виставці представлено книги, періодичні видання про життя й творчість Ч. Чапліна


16.04.2009  У відділі краєзнавчої інформації (2-й поверх) відбулось засідання консультаційного пункту "Радить юрист"


15.04.2009  В інформаційно-ресурсному центрі "Джерело" відділ мистецтв відкрив виставку "Всесвіт української душі"
На виставці представлено роботи декоративного мистецтва студентів Інституту культури і мистецтв ЛНУ ім. Т. Шевченка (керівник проекту - викладач кафедри Валентина Чупіна) присвячені святу Великодня. Тут експонуються писанки (понад 200 робіт), а також роботи студентів під керівництвом Надії Ільїної, серед яких серветки, писанки, розписні дошки. Студенти презентували своє бачення писанкарства, народних традицій, мистецтва розпису пасхальних яєць. А також були представлені українські народні вишивки майстрині Любові Вагнер. Порадував своїми піснями фольклорний колектив "Ивушки" Ленінського територіального центру соціального захисту інвалідів та малозабезпечених.
У виставці приймали участь: Отець Дмитрій - клірік Свято-Володимирського собору, Т. А. Зюзіна - завкафедрою образотворчого та декоративного мистецтва ЛНУ ім. Т. Шевченка, керівник зразкового колективу "Родинний вогник" дитячого культурно технічного центру школи гімназії № 59 С. Г Жукова, а також учні школи-гімназії № 42, співробітники та читачі бібліотеки.


14.04.2009  В секторі рідких та цінних видань відкрилась книжково-ілюстративна виставка "Великдень в культурі українського народу"
Експозиція діє до 24 квітня 2009 року


09.04.2009  В секторі рідкісних і цінних видань відкрита виставка "Холодилін М.П. - перший Голова Луганської управи. Із колекції книг родини"
На експозиції представлено книги численної родини Холодиліних, передані в дар бібліотеці. Цінність їх полягає в тому, що ці видання з різних галузей знань раніше були відсутні у фонді бібліотеки.
На виставці представлені книги і журнали російською і іноземними мовами, що належали цій численній сім'ї. Кому із родини особисто належали книги, свідчать штампи і написи на них: "Н. и Л.Холодилины", "Н.Холодилин", "Врач В.Н.Холодилин":
- Химикотехнический контроль винокуренного производства, М., 1905
- Кареев Н. История Западной Европы в начале ХХ столетия (1901-1914), ч.2, Петроград, 1917
- Учебник психологии, М,, 1915
- Планк М., Теоретическая физика, Спб, 1911
- Лазуревский А.Ф. Классификация личности, Л., 1914
- Мезерницкий П.Г. Физиотерапия. Петроград, 1916.
Виставка, відкрита в день вшанування пам'яті великого земляка Холодиліна М.П. (1843-1929), та буде діяти до 12.04.09.


09.04.2009  У відділі літератури з іноземних мов відкрилася виставка "Геній добра Чарлі Чаплін" до 120-річчя від дня народження актора, драматурга, режисера, композитора світового кіно Чарлза Спенсера Чапліна
Кількість глядачів Чарлі Чапліна неможливо підрахувати. Покоління за поколінням в різних країнах, підіймаючи голови до екранів, реготали, обмирали, обливались сльозами, були в захваті, співчували маленькому, смішному, безглуздому, кумедному, беззахисному чоловічкові с сумними очима. Та упитували при тому любов та ніжність до всьго людства. Тому що в Чаплінських стрічках сплелись воєдино височайша майстерність та височайший гуманізм.
На виставці представлені матеріали з кіномистецтва, автобіографічний роман Чарлза Спенсера Чапліна "Моє життя" англійською та болгарською мовами, інформація з часописів, роздруківки з мережі інтернет, кіносцерарій одного з фільмів митця, тощо


09.04.2009  З 1 по 7 квітня в Інтернет-центрі та центрі "Джерело" бібліотеки пройшов тиждень Миколи Васильовича Гоголя
1 та 7 квітня користувачі Центрів, співробітники бібліотеки, студенти Луганського інституту культури намагались відкрити таємниці біографії Миколи Гоголя...


02.04.2009  Он-лайн календар! 7 квітня - Всесвітній День здоров'я
У 1945 році на Конференції у м. Сан-Франциско було ухвалене рішення щодо створення міжнародної організації з питань охорони здоров'я. У 1946 році Міжнародна конференція охорони здоров'я, яка проходила у Нью-Йорку, схвалила Статут Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). День набуття чинності Статуту ВООЗ - 7 квітня 1948 р. - вважається Днем заснування цієї організації і щорічно відзначається як Всесвітній день здоров'я. Цей день не тільки знаменує створення Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), а ще й надає можливість отримати нову інформацію щодо основних глобальних проблем в галузі охорони здоров'я. Прагни бути здоровим. Бо найбільший скарб це - здоров'я.

В 2008 году Всемирный день здоровья пройдёт под лозунгом - "Защитим здоровье от климатических изменений!"
7 апреля отмечается Всемирный день здоровья в ознаменование создания Всемирной организации здравоохранения
Рекомендованная литература
Всемирная организация охраны здоровья. Материал из Википедии - свободной энциклопедии



02.04.2009  Он-лайн календар! 1 квітня 200 років від дня народження М. В. Гоголя (1809 - 1852) письменника - мислителя
Мікола Васильович Гоголь (20 березня (1 квітня) 1809, Великі Сорочинці, Полтавська губернія - 21 лютого (4 березня) 1852) - знаменитий російський письменник українського походження, драматург, поет. Один з найбільших майстрів прози і драматургії в російській літературі

Уроки истории от Гоголя
Украина готовится достойно отметить 200-летие Николая Гоголя
2009 год - Википедия
Полтавская область получит 20 млн грн. на день рождения Гоголя
В Москве исполнят последнюю волю Николая Гоголя
В Полтавской области готовятся к празднованию 200-летия со дня рождения Николая Гоголя
Гоголь Николай Васильевич
Путин подписал Указ "О праздновании 200-летия со дня рождения Гоголя"


01.04.2009  В секторі рідких і цінних видань відкрита книжкова експозиція "Ім'я, що єднає народи" до 200-річчя з дня народження видатного письменника М.Гоголя
Основою експозиції стала прижиттєва збірка "Миргород. Повести служащие продолжением Вечеров на хуторе близ Диканьки", куди увійшла і всесвітньо відома повість "Тарас Бульба". Це перша редакція повісті невідома широкому читацькому загалові.
Крім цього на виставці можна побачити:
- ювілейні видання творів Гоголя до 30 і 50-річчя дня пам'яті;
- Гоголь Н.В. Полное собрание сочинений, под ред.. Быкова;
- Гоголь Н.В. Иллюстрированное издание сочинений;
- Перше ілюстроване видання творів Гоголя, розпочате в великому форматі, прикрашене 355 ілюстраціями і 10 геліогравюрами "Похождения Чичикова или Мертвые души"
Особливе місце займають мініатюрні видання творів Гоголя. Тут представлені міні-книги "Шинель" (1985), "Повісті" (1983), "Вечера на хуторе близ Диканьки" (1985).
Виставка експонується до 16 квітня


31.03.2009  В читальному залі відкрилась виставка-панорама "Геній Гоголя" до 200-річчя від дня народження видатного російського письменника Миколи Васильовича Гоголя
На виставці представлена література періодичних видань, книги з відділу мистецтв і відділу іноземної літератури. Експозиція розташована на 3-му поверсі, і діє до 15 квітня.


31.03.2009  В електронному читальному залі бібліотеки відбувся День фахівця "Використання сучасних електронних технологій в бібліотечній діяльності"
Співробітники відділу поділилися досвідом використання нових інформаційних ресурсів в пошуку інформації, обслуговуванні людей з обмеженими фізичними можливостями, організації роботи інтернет-центру в бібліотеці. На заході були присутні колеги - студенти заочного відділення Луганського обласного коледжу культури і мистецтв.


24.03.2009  У відділі мистецтв в рамках клубу "Середа", відбулась презентація експозиції "Храм лялькового мистецтва" до 70-річного ювілею Луганського обласного академічного театру ляльок.
На виставці було представлено широке різноманіття видань: книги, статті з періодики, фотографії з архіву театру ляльок, буклети, проспекти, театральні програмки та афіші, листівки. Матеріали експозиції висвітлюють історію, розвиток театру ляльок, розповідають про творчість акторів, про театральні вистави. У відкритті експозиції прийняли участь завідуюча педагогічною частиною театру ляльок Олена Тернова і заслужена артистка України Валентина Чеверноженко.
Також відбулась творча зустріч з провідними акторами театру ляльок, обласного російського драматичного й українського академічного музично-драматичного театрів. "Таємне диво театру" - таку назву мала ця зустріч. Крім акторів театрів було запрошено студентський театр ВНУ ім. В. Даля і шкільний театр СШ № 24, викладачів та студентів навчальних закладів, учасників клубу "Лівша", співробітників і читачів бібліотеки. Присутні мали можливість поспілкуватися з акторами, побачити сцени з популярних вистав. Серед акторів на засіданні клубу були присутні: народний артист України Дмитро Вітченко, заслужена артистка України Світлана Сиротюк, молоді актори з українського музично-драматичного театру - Наталя Філіпенко, Дмитро Гнутов та Сергій Ігуменцев. Зустріч відбулась у дружній теплій атмосфері.



19.03.2009  В відділі краєзнавчої інформації відбулося засідання консультаційного пункту "Радить юрист".
Були надані відповіді на питання "Соціальний захист та пільги інвалідів 1 групи", "Пільгові пенсії вчителям", "Надання субсидії малозабезпеченим громадянам", "Трудовий договір і контракт".


18.03.2009  19 березня 2009 року у відділі мистецтв ОУНБ ім. Горького відбудеться презентація персональної виставки Ірини Мезері "Еst dues in nobis", ("И в нас есть искра божьего огня").
"). Ірина Мезеря кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки та психології Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Автор монографії, декілька книг та численних наукових статей з питань полового виховання дітей та підлітків.
На відкритті представлені 26 картин, написані на склі з використанням авторської техніки. Також експонуються понад 20 інших робіт Ірини Мезері: посудини різних конфігурацій, виконані у техніці декоративного розпису по склу.
На відкриття були присутні друзі та колеги автора.


16.03.2009  З 16 березня 2009 року у відділі мистецтв ОУНБ ім. Горького експонується книжкова виставка "Пісень тих не забути…" присвячена 120-річчю з дня народження видатного російського артиста, співака, поета, композитора Олександра Вертинського.
На виставці представлено книги, періодичні видання та аудіовізуальні матеріали, які розповідають про життя та творчість артиста.


12.03.2009  У відділі краєзнавчої інформації відбулась презентація книжкової виставки "Голос чистых родников", присвяченої 90-річчю від дня народження відомого письменника Тараса Рибаса. Тараса Рибаса.
На виставці представлені матеріали з фонду бібліотеки та особистого архіву письменника. Спогадами про нашого земляка поділилися А.Є. Медведенко, Т.О. Дейнегіна, Б. Г. Нагорний, Л. В. Чернієнко, В.Г. Рожко, Л.П. Соколова, Т.М. Власова та співробітники бібліотеки.
Т.М. Рибас народився 14 березня 1919 р. в селі Старі Санжари Полтавської області, в селянській сім'ї. Закінчив Ворошиловградський педінститут. З 1930 року жив на Донбасі, працював у редакціях газет, був відповідним секретарем Ворошиловградської письменницької організації (1965-1977). Нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора. Автор відомих книжок "Сын погибшего", "Веселая гора", "Красный снег" та ін. Член Спілки письменників з 1956 р. Пішов з життя 12 березня 1977 р.


12.03.2009  У відділі мистецтв в рамках шевченківських днів відбулось засідання кіноклуба "Відео-Ас", присвячене 195-річчю з дня народження видатного поета, письменника, художника Т. Г. Шевченка.
На зустрічі були присутні учні старших класів середньої школи № 9. До уваги користувачів було запропоновано перегляд фільму "Поет і княжна" з його обговоренням. Також була проведена вікторина на тему "Життя та творчість письменника, його образ у кіно".


12.03.2009  Відбувся усний журнал "А, ЗНАЕТЕ, КАКИМ ОН ПАРНЕМ БЫЛ…" присвячений 75-й річниці від дня народження першого космонавта, Героя Радянського Союзу, полковника авіації - Юрія Олексійовича Гагаріна.
В рамках підготовки заходу розроблена книжково-ілюстративна виставка "ОН БЫЛ ПЕРВЫМ". На виставці представлені матеріали з фондові бібліотеки, що розповідають про життєвий шлях першого космонавта світу.


10.03.2009  В електронному читальному залі відбулась презентація фотовиставки "Луганськ очима студентів"
Організатори фотовиставки: молодіжні організації "Студенческая платформа", "Европейская молодежь Украины", "МАККАБИ". Метою фотовиставки є перш за все підтримка талановитої молоді, яка захоплюється мистецтвом фотографії та популяризація фотографії як виду мистецтва. Це перша фотовиставка молодіжних організацій, яка має сприяти розвитку інтересу до фотографії та об'єднанню молоді. Експозиція діє до 23 березня


06.03.2009  Он-лайн календар! 9 березня - 195 років з дня народження Тараса Шевченка
Бо пам'ятайте, що на цій планеті відколи
створив її пан Бог, ще не було епохи для поетів,
але були поети для епох!
Костенко Л. "Кобзарю, знаєш"...


9 березня 1814 року випромінюється в людських серцях незабутньою пам'яттю про день народження Тараса Григоровича Шевченка, день народження якого відзначає весь народ України, українці зарубіжної діаспори, кожен, кому дороге ім'я Кобзаря. Його муза, його творчість, уся його поетична діяльність, за висловом С.Петлюри, стояли біля колиски української суспільної думки, коли ця остання - слабка, науково необгрунтована - тільки робила спроби сформулювати свій зміст, опираючись здебільшого на національні емоції та романтичний інтерес до етнографічних особливостей рідного народу і роблячи перші несміливі кроки в напрямі до визначення національно-політичних ідеалів України.
Кожна епоха має своє уявлення про Шевченка, формує і сприймає його образ.

195-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка (1814-1861)
Останні роки життя (1857 - 1861)
Офіційні й інші ювілеї та пам'ятні дати в Україні. 9 березня
"Життєвий і творчий шлях Т.Г.Шевченка"





06.03.2009  У відділі мистецтв експонується книжкова виставка "Лунає пісня Кобзарева", присвячена 195-річчю з дня народження видатного українського поета, письменника, художника Тараса Григоровича Шевченка
На виставці представлено книги, періодичні та нотні видання, грамплатівки, які розповідають про життя та творчість видатного діяча культури. Експозиція діє до 16 березня


06.03.2009  Он-лайн календар! 8 березня - Міжнародний жіночий день
Початково Міжнародний жіночий день був днем протесту проти дискримінації жінок. Традицію відзначати його 8 березня закладено демонстрацією, яку провели 8 березня 1857 року робітниці текстильної промисловості в Нью-Йорку на знак протесту проти нестерпних умов праці та низької заробітної плати. Поліція разігнала цю демонстрацию. В наступні роки демонстрації жінок часто приурочувалися цьому дню. Так, 8 березня 1908 року в Нью-Йорку 15 000 жінок вийшли на демонстрацію, вимагаючи підвищення зарплатні та надання виборчого права. Для закріплення традиції, рішенням Соціалістичної партії США (28 лютого 1909) і Соціалістичного Інтернаціоналу (1910, Копенгаген, з ініціативи німецької революціонерки Клари Цеткін) день 8 березня було проголошено Міжнародним жіночим днем

Наскільки справжнє свято 8 БЕРЕЗНЯ, або Український жіночий день на противагу міжнародному
Жіночий день у світі: святкування та протестні акції

Международный женский день

Міжнародний жіночий день



05.03.2009  В секторі рідких і цінних видань відкрита книжкова експозиція "Пророк єднання і свободи" до 195-річчя від дня народження українського поета, письменника, художника Тараса Шевченка
На виставці представлено особливий вид книжкової продукції - мініатюрні видання творів і літератури про Т.Г. Шевченка. Експозиція буде цікавою для колекціонерів, усіх хто цікавиться мініатюрною книгою, її історією, а також життям і творчістю Т. Шевченка і буде відкрита до 11 березня 2009 року.


05.03.2009  У відділі мистецтв відбулась презентація виставки "Подарок женщинам любимым"
На експозиції виставлені роботи народних самодіяльних художників, членів Обласного народного клубу "Лівша" Сергія Петровича Анікеєва та Семена Івановича Прохорова. Майстрами представлено 44 роботи, виконані в техніці акварельного та масляного живопису. Дивовижні пейзажі захоплюють своєю красою, реальністю, проникливим почуттям любові до природи. Художники є постійними учасниками міжрегіональних, міжнародних, обласних, міських виставок.


03.03.2009  В бібліотеці відбулося засідання обласного методичного об'єднання викладачів іноземних мов ВНЗ -I-II р.а. - "Бібліотека - викладач - література: межі взаємодії"
За круглим столом зібралися викладачі іноземних мов вищих учбових закладів області, фахівці обласного методичного об'єднання викладачів іноземних мов, бібліотекарі. Учасникам були запропоновані презентації: - "Луганський кооперативний технікум", "Ресурси інформаційних центрів "Вікно до Америки" і ЦЄЇ на допомогу викладачам іноземних мов"; методичні рекомендації "Нові методи запам'ятовування іноземних слів"; огляд літератури та Інтернет-ресурсів: "Іноземна мова як інструмент економічної освіти у світлі Болонського процесу";"Використання інтернет-сайтів на допомогу вивченню іноземних мов". Крім того, для викладачів були підготовлені книжкові і інформаційні виставки методичних і учбових видань, рекламно- роздаточний матеріал.


03.03.2009  У відділі літератури з іноземних мов відкрилася книжкова виставка "Безсмертя людяності" присвячена 150-річчю від дня народження Шолом-Алейхема
Творча спадщина Шолом-Алейхема ? вагомий вклад в скарбницю світової літератури. Мистецтво Шолом-Алейхема на диво багатогранне: він прозаїк та драматург, критик та поет, видавець літературних альманахів та блискучій читець власних новел та оповідань.
На виставці представлена збірка творів автора в 6-ти томах, автобіографічна повість "З ярмарки", "Тев'є -молочник", також статті та спогади літераторів та діячів культури про творчість класика єврейської літератури та мемуарні записи сучасників письменника, роздруківки з мережі Інтернет, та багато іншого.






Електронний каталог
Зведений каталог періодичних видань
Видатні діячи Луганщини

 
Віртуальна довідкова служба
 

Студентам та викладачам
Науковцям
Спонсорам та партнерам
Відвідувачам
Журналiстам


Довідкові служби
Сектор реєстрацiї читачiв+38 0642 538434
Iнформацiйно-бiблiографiчний вiддiл+38 0642 537361
Iнтернет-центр+38 0642 537384
Вiддiл наукового аналiзу та розвитку бiблiотек+38 0642 537371
  Всі контакти


© ОУНБ iм.Горького 1999-2006 Зроблено в design.lg.ua