This version of the page http://www.state-gov.sumy.ua/docs/art/kr_musei.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-25. The original page over time could change.
Обласний краєзнавчий музей
Обласний краєзнавчий музей
Діяльність музею спрямована на розвиток історичного краєзнавства, відродження духовної культури народу та виховання патріотизму. В музеї зберігається 44,4 тисячі експонатів основного фонду: це - археологічні, нумізматичні, етнографічні, палеонтологічні колекції, цінні історичні документи, рідкісні видання книг, газети, плакати, листівки, зброя, прапори, меморіальні речі, посуд, меблі тощо. Цінними експонатами, є знайдені на території області унікальне дерев’яне  рало III-IV століть,  срібні візантійські вази IV-V століть роботи константинопольських майстрів, жіночі прикраси, скляні кубки та інші предмети з могильника черняхівської культури поблизу м. Суми; козацька зброя, порохівниця, що належала гетьману І Самойловичу, каламарі XVII століття; волокитинський фарфор XIX століття,  оригінальні документи, що стосуються наказного гетьмана П.Полуботка, Т.Шевченка, П. Грабовського, автографи поетів Г.Державіна, В.Капніста, істориків О.Шафонського, О Марковича; оригінали та копії рукописних документів  середини другої половини  XVII століття, що стосуються історії м. Суми. Увагу відвідувачів привертає нова  стаціонарна експозиція музею, створена у 2005-2006 роках, яка розповідає про природу краю, історію Сумщини з найдавніших часів до кінця XIX ст.
Д
иректор –  Заслужений працівник культури України Терентьєв Владислав Сергійович
Наша адреса: 40030 м. Суми вул. Кірова, 2

Телефон: (0542) 22-16-59


В Україні та далеко за її межами добре відомий Будинок-музей А.П.Чехова, який засновано в 1960 році як відділ Сумського обласного краєзнавчого музею. Міститься він у флігелі колишньої дворянської садиби Линтварьових, в передмісті Сум, на Луці.
В музеї налічується 1800 експонатів основного фонду. Серед них - оригінальні фотографії, документи А.П.Чехова та членів його родини, зокрема брата письменника – художника М.П.Чехова, оригінальний фотознімок письменника 1889 року з дарчим написом Н.М.Линтварьової, прижиттєві видання творів, над якими  А.П.Чехов  працював на Луці; меблі і побутові речі кінця XIX століття з садиби Линтварьових. 2006 році проведені роботи по благоустрою території біля  будинку-музею А.П.Чехова, зведено паркан з декоративними грабами, відреставровані ганки флігелю.
[an error occurred while processing this directive]

 
Україна, 40030, м. Суми,
пл. Незалежності, 2,
тел. 8(0542) 63-27-04
E-mail: media@state-gov.sumy.ua