This version of the page http://www.gazeta.rv.ua/?n=13676 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-15. The original page over time could change.
Рівненська газета | День бабака

Рівненська газета. Інтернет версія.
Оновленно: 14.04.2009 18:07

NEW!!! Купуй та продавай он-лайн. Найбільша база оголошень м.Рівне
   
 
E-mail:
gazeta[AT] gazeta.rv.ua
 
Програмування та дизайн: Максим Антонюк m@il
Домовичок

День бабака

N 822 від 31.01.2009
фотоархів
У степах живуть кочові тварини — сугаки, кулани, які постійно мандрують у пошуках кращих пасовищ та водопоїв. Але в тих самих степах жили й живуть осілі гризуни. Найхарактерніші з них — бабаки, які важать 5-6 кілограмів і живуть родинами.
Кожна родина має одну основну нору, де вони впадають у сплячку і де з’являється потомство, та кілька кормових, або захисних, нір. Усі вони сполучені мережею протоптаних звірятками стежок. Від найвіддаленіших кормових нір однієї родини стежки ведуть до нір сусідніх родин. Таким чином, увесь степ вкритий складною системою нір і стежин.
Помітивши небезпеку, бабак стрімголов кидається до найближчої нори, подаючи сигнал тривоги. За мить усі бабаки завмирають, як стовпчики, біля нірок, пильно роззираючись довкола. За такої системи колективного оповіщення орлу чи вовку не часто випадає поласувати ніжним м’ясом цього звірятка.
Бабак живиться дуже своєрідно. Він ніколи не згризає всі стебла рослин. В одному місці відкусить стеблину, в іншому — листочок чи пагінець, і в результаті рослинний покрив на бабакових пасовищах не змінюється. Цим і своєю порівняно постійною чисельністю бабаки дуже різняться від ховрахів, полівок та інших степових гризунів.
За літо вони встигають набрати багато підшкірного і нутряного жиру. Наприкінці літа бабаки дедалі рідше виходять на поверхню, а якогось, зазвичай холодного чи дощового, дня зникають зовсім. Входи до зимівників вони щільно заліплюють сумішшю глини зі своїм послідом. Сплять бабаки всю зиму.
День бабака— традиційне народне свято в США і Канаді, котре святкується 2 лютого. Вважається, що в цей день потрібно спостерігати за бабаком, який вилазить зі своєї нори. За його поведінкою можна судити про близькість приходу весни. Відповідно до повір’я, якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору — виходить, зима незабаром закінчиться і весна буде рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору — буде ще шість тижнів зими. У декількох містах і поселеннях США і Канади в цей день проводяться фестивалі, присвячені місцевим бабакам-метеорологам.
Версія для друку
Переглядів [449]

Коментарі:
Додати коментар
Коментарі відсутні
Читайте також:
Сповідь, або Щоденник дитячої душі // N 853 від 14.04.2009
Я стояла біля великого білого автобуса. Бабуся плакала і все повчала мою маму, а тітка вмовляла її не їхати. А я не плакала — мовчала, міцно зціпивши зуби. Це, мабуть, якийсь жарт, зараз ми всі повернемось додому, все повернемось... повернемось...
Школярі знають все про Миколу Гоголя // N 850 від 07.03.2009
Переможців літературної вікторини до 200-річчя з дня народження Миколи Гоголя нагородили. У січні центральна дитяча бібліотека разом із редакцією “Рівненської газети” оголосила такий конкурс. На адресу редакції надійшло понад 30 листів. Загалом же правильні відповіді надіслали семеро учасників. Із них обрали трьох переможців, відповіді яких були найзмістовнішими. Інші ж четверо отримають заохочувальні призи.
Монархія на 44 гектарах // N 846 від 02.03.2009
У західній частині Рима на пагорбі Монте-Ватикано на правому березі Тибру розташоване на 44 гектарах місто-держава Ватикан.
Мавпи навчилися чистити зуби // N 843 від 21.03.2009
Дорослі примати регулярно чистять зуби, використовуючи волосся. Найбільш старанні й охайні — самки, у яких уже є потомство.
Ківі: народ, птах та фрукт // N 843 від 21.03.2009
Гори й море — два основні елементи краєвидів Нової Зеландії, яка розташована в південно-східній частині Тихого океану, за півтори тисячі кілометрів на схід від Австралійського материка.
Наймоднішій ляльці — 50 років // N 840 від 14.03.2009
9 березня найвідомішій ляльці виповнилося 50 років.
Що таке ваніль? // N 840 від 14.03.2009
Солодким, пряним, ароматним запахом ванілі зазвичай просякнуте повітря в кондитерських магазинах. Можливо, цей запах нагадує свята, коли печуть великодні паски або просто пиріжки з ваніллю, і запах її було чути не лише у брамі будинку, а й на вулиці.
Вчимося бути впевненим в собі // N 837 від 07.03.2009
Упевненість надається з раннього віку. Якщо близькі люди підтримують в дитині відчуття власної значущості, налаштовуюють на досягнення успіху, допомагають проаналізувати невдачі і знайти причини поразок, тоді існує велика вірогідність, що з неї виросте вельми упевнена в собі людина.
Провісник весни // N 837 від 07.03.2009
Звичайні шпаки — одні з перших вісників весни. Вони прилітають зграями вже у лютому чи березні, коли ще лежить сніг.
Пітахайя — смачний кактус // N 834 від 28.02.2009
Ніжним смаком пітахайї насолоджувалися ацтеки. Згадки про цей солодкий кактусовий плід зустрічалися вже в XIII столітті. Ацтеки з повагою ставились до колючої ягоди, і навіть періоду його збирання дали поетичну назву – “сезон пітахайї”. А зараз – хвала глобалізації – цей екзотичний фрукт доступний і для нас.
Всі права захищені діючим законодавством України. Будь-яке порушення прав переслідується в судовому порядку. Будь-яке відтворення інформації з сайту дозволяється лише за умови посилання (для інтернет-видань - прямого гіперпосилання) на www.gazeta.rv.ua. Відповідальність за достовірність усіх матеріалів, розміщених на сайті, крім матеріалів, які містять посилання на інші інформаційні агентства або інтернет-видання, несе інформаційне агентство "Рівнеінформ" (Свідоцтво №75 від 10.10.2002р. ДКІПТРУ).