This version of the page http://www.kreschatic.kiev.ua/art/34043.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-13. The original page over time could change.
“Партачі життя” | Хрещатик - Київська мунiципальна газета


10 квiтня 2009 року, п'ятниця
№47 (3493)


останнiй номер RSS PDF-версiя


пошук по сайту:
Роздiли :   Головна Перша сторінка Хрещатик, 36 Місто Бізнес Суспільство Спорт Різне Наостанок  





ЛЮДИНА, МІСТО, КРАЇНА
30/08/2006

“Партачі життя”


Цей твір Олени Теліги актуальний і досі, наголошували лауреати премії імені знаної українки

У Київському музеї книги і друкарства України нещодавно вручили Міжнародну літературно-мистецьку премію імені Олени Теліги. Цього року лауреатом стала Надія Миронець — доктор історичних наук, професор, завідувач відділу джерел з новітньої історії України Інституту української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського.

— Бути відзначеною в ювілейний рік, коли держава святкує своє п’ятнадцятиріччя, велика честь і велика відповідальність,— наголосила Надія Іванівна.— Від сьогодні Олена Теліга не тільки об’єкт мого наукового дослідження, а й етична норма, на яку я маю рівняти власне життя. Ми нічого не знали про Олену Телігу, бо тоталітарна система вважала її ворогом. Товариство імені Олени Теліги і його керівник Ольга Кобець звернулися до мене, як до історика, аби пошукала в архівах документи, пов’язані з письменницею. Адже раніше друкували її лише за кордоном. Збірник її творів був недоступним для широкого загалу. Наслідки мого пошуку втілилися в статтю, а згодом у книги. Її твори не можуть залишати байдужими. Глибоко аналітичні, вони актуальні й сьогодні. Олена Теліна в часи Другої світової війни закликала націю до єдності. Це питання гостро стоїть і сьогодні. У мистецтві вона шукала ті цінності, які скріплюють, а не роз’єднують націю.

Надія Миронець народилася на Полтавщині, в селі Михновцях Лубенського району. Закінчила Київський державний університет імені Тараса Шевченка. Автор понад двохсот наукових і науково-публіцистичних праць, серед яких — “Олена Теліга. Листи. Спогади”, “На тлі трагічної долі”. Пані Надія ініціювала видання книги “Олена Теліга: О краю мій”, в якій зібрано творчу спадщину героїчної жінки.

У президії фундатори премії: останній президент Української Народної Республіки в екзилі, голова Організації українських націоналістів Микола Плав’юк, почесний голова Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги Ольга Кобець, голова Крайової управи стрілецької громади (Канада) Богдан Мельничук... А також минулорічні лауреати премії — Ліна Костенко, Михайлина Коцюбинська, Ніна Марченко, Лариса Крушельницька, Оксана Пахльовська.

Лауреат 2005-го, професор, завідувач кафедри україністики Римського університету “Ла Сап’єнца” Оксана Пахльовська вручила пані Надії диплом, а Микола Плав’юк премію, еквівалентну тисячі доларів. Він наголосив, що Україні є ким пишатися, та чимало наших земляків, на жаль, можна назвати “партачами життя”, як це свого часу зробила Теліга. Потрібно дбати про те, щоб на їхнє місце прийшли ті, хто уболіває за державу.

Ліна Костенко із сумом у голосі пригадала, що шість років тому, коли вручали їй цю почесну премію, вона також згадувала статтю Олени Теліги “Партачі життя”.

— Невже й через десять років вона ще буде актуальною? — з болем запитала видатна наша сучасниця.— Від чого ми нині не залежимо? По-моєму, від здорового глузду. Нині перенесли святкування Дня незалежності, бо розбився російський літак. Велика трагедія. Але чому не через те, що під Києвом у ці дні сталася страшна автокатастрофа, а Новобогданівка знову розстрілює власний народ? А її мешканці вимагають, аби їм присвоїли звання учасників війни.

До слова, десятиріччя нашої незалежності ми святкували під час пожежі на шахті, коли ще не відкопали кількох шахтарів, нагадала поетеса. А Чорнобиль? Нині ми говоримо про Голодомор, коли вимерли цілі села. Але ж і Чорнобиль спустошив не одне село. І не тільки в тридцятикілометровій зоні. Забуття — це зрада. Нині ми стоїмо перед проблемою страшної підміни понять і загрозою втратити Україну.

Нещодавно поховали Надійку Світличну,— продовжує пані Костенко.— На жаль, вона повернулася в могилу в незалежній Україні. Поряд із нею лежать: Іван і Льоля Світличні, Василь Стус, Іван Миколайчук, Леонід Осика... Мені здалося, що ці люди не в могилах — у окопах. Лінію оборони нині тримають мертві. Коли вже живі зможуть її тримати? Адже в день святкування незалежності в Севастополі на вулиці вийшли люди з антидержавними гаслами. З плакатами “Окупанты, долой из Крыма”. Наш жовто-блакитний прапор порівнювали з фашистською свастикою. І ніхто їх не зупинив.

Либонь Нацрада з питань духовності при Президентові України не дуже старанно працює або немає чого радити, чи Президентові не потрібні поради. Тому я збираюся ініціювати прийняття закону про кримінальну відповідальність за національну чи расову образу.

Наталія ЗІНЧЕНКО “Хрещатик”

прочитало 963 человек

Коментарi:
 



Товари та послуги


Как выжить в условиях кризиса

Лучшие музыканты на праздник

Каталог популярных сайтов

Именные и сувенирные автономера

Натяжные потолки Demi-Lune


Додати ваш коментар: 
 
Ваше iм'я
Коментар
до 1000 знакiв
Код пiдтвердження
 

Статтi по темi:
 

30/08/2006 | Оксана Пахльовська: “Живу між Україною та Італією”. Донька видатної поетеси Ліни Костенко викладає україністику в Римі і вболіває за батьківщину



TOP статтi
  • Земельні наділи розмежують по-чесному. Київрада захистить мешканців Чапаївки (467)
  • Ведмежа послуга. “Хрещатик” нагадує, про кого і про що знято “Беовульф” (365)
  • Мекка українських паломників. Мандрівка у Почаїв вилікує душу й тіло (297)
  • Сьогодні виповнюється 43 роки голові ради Національного банку України, заслуженому економісту України, народному депутатові від блоку НУ — НС 5-го скликання Петру ПОРОШЕНКУ. (219)
  • На Березняках знову розгорівся будівельний конфлікт. Леонід Черновецький встав на бік киян (214)


Загрузка...


TOP НОВИНИ





[ Київ ] 08:23 | 68

Нові велосипеди та ролики отримали вихованці «Міста щасливих дітей»
[ Суспільство ] 14:49 | 67

Непереможний американський боксер кинув виклик братам Кличко
[ Суспільство ] 08:12 | 62

Канадські хіміки намагаються знайти код життя
[ Київ ] 08:39 | 62

Скорочення закупівель "Газпромом" туркменського газу обернеться штрафами для "Нафтогаза"
[ Економіка ] 07:56 | 60

Курси валют Нацбанку на 13 квітня
ОСТАННI НОВИНИ
[ Політика ] 19:00 |

О.Шлапак розраховує, що МВФ ухвалить рішення про надання Україні другого траншу кредиту у II декаді травня
[ Суспільство ] 18:58 |

Британська школярка схудла в США на 76 кілограмів
[ Київ ] 18:45 |

200 дерев висадили протягом минулої суботи у «Сирецькому гаю» на «Татарці» та у парку «Веселка»
[ Київ ] 18:43 |

НБУ: Перелік банків, які будуть рекапіталізовані, буде визначено до кінця тижня
[ Релігія ] 18:42 |

У Держкомнацрелігій розпочато роботу над новою редакцією Закону України про свободу совісті та релігійні організації
[ Політика ] 18:36 |

МВФ націлений на досягнення порозуміння з Україною щодо умов поновлення співпраці
[ Економіка ] 18:35 |

В.Стельмах: "До кінця тижня буде напрацьована спільна позиція уряду та НБУ стосовно рекапіталізації банків"
[ Суспільство ] 18:34 |

Рослини виявилися консерваторами
[ Політика ] 18:31 |

В Секретаріаті президента наполягають на необхідності затвердження В.Ющенком директив для продовження газових переговорів з РФ
[ Київ ] 18:23 |

1300 саджанців беріз з'явилося на трасі Київ-Одеса

новини RSS  |  всi новини

НОВИНИ
СТАТТI
IНТЕРНЕТ-КОНФЕРЕНЦIЇ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
НОМЕРИ ГАЗЕТИ
ДОКУМЕНТИ
ВАКАНСIЇ
КОНТАКТИ
ЦВЕТОДЕЛЕНИЕ
ДЕРЖАВНІ ЗАКУПІВЛІ




ДОКУМЕНТИ
Рiшення Київради
Нормативно-правовi акти 
Розпорядження
Проекти
Укази Президента України
Постанови

ПIДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Ваш E-mail







© Редакцiя газети "Хрещатик".

У разi використання матерiалiв сайту,
посилання на www.kreschatic.kiev.ua обов'язкове.

Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin


Транспорт | Релігія | Євро-2012 | Благодійність | Київ | Політика | Економіка | Суспільство | Дозвілля
автономера, кондиционеры, натяжные потолки, шубы