This version of the page http://www.kyiv-obl.gov.ua/viewradi.php3?m=65 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-09. The original page over time could change.
Офіційний веб-сайт Київської обласної державної адмiнiстрацiї/Славутицька міська рада
Київська обласна державна адмiнiстрацiя Офіційний веб-сайт
Головна Карта сайта Допомога    
Економiка Бюджет Освiта та наука Сiм'я i молодь Культура
Медицина Фізкультура і спорт Житлокомунгосп Соціальна сфера Туризм

м. Славутич > Головна сторiнка

місто Славутич

 

 

 

Загальна площа міста Славутича – 2083 га
Населення – 24534 осіб: дітей до 18 років – 5978 чол, жінок – 12804, чоловіків 11730.
Середній вік славутичан – 32 роки. Щорічно народжується понад 220 малюків.
49 національностей
Всього 20 років минуло відтоді, як на мапі України з'явилося нове місто – Славутич. Тоді, майже одразу після Чорнобильської трагедії, воно будувалося з надією на швидке подолання її наслідків. Це стало новим маленьким паростком, свідченням продовження життя. І якщо Прип'ять – поразка всього світу, то Славутич – символ відродження та надії.
 Це була остання масштабна інтернаціональна будова, де кожен міський квартал і нині носить географічні та національні ознаки будівничих восьми республік колишнього Союзу, нині незалежних самостійних держав. За роки свого існування місто сформувалось як адміністративно-територіальне утворення  обласного значення. Міська влада Славутича була створена  2 липня 1987року - першою сесією Славутицької міської ради.
Після дострокового закриття Чорнобильської АЕС в грудні 2000 року місто, втративши близько 10 тис. високооплачуваних робочих місць і левову частку своєї економічної бази, опинилося перед катастрофічною дилемою – бути йому чи не бути? Але Славутич не скорився. 
Перемігши соціально-психологічну трагедію місто обрало для себе найбільш ефективний шлях переходу від  монопрофільності до економічної розвиненості.
Формулою успіху і досягнень Славутича стали об'єднання зусиль громади, високопродуктивна праця славутчан, високий рівень сучасного менеджменту міста, ефективні дії місцевих органів самоврядування, які будуються на принципах демократії.
Ведуча роль у формуванні нового демократичного механізму взаємовідносин належить Громадській раді з розвитку міста, яка працює в Славутичі понад 10 років.
З 2002 року в місті працює Молодіжна рада «Майбутнє Славутича» як окрема громадська сила, здатна на певну відповідальність, виконання обов’язків і реалізацію прав щодо розв'язання проблем молодіжного середовища.
Низку проектів соціально-економічного спрямування реалізовано громадською організацією «Центр розвитку громади».  Серед них – перше в регіоні соціальне підприємство “Фітнес-центр”, яке функціонує у бізнес-секторі і має соціальну складову. З 2004 р. визначається громадський рейтинг у сфері послуг та вручається колективам різної форми власності, які перемогли у започаткованому конкурсі на кращий товар та послугу «Громадський сертифікат якості».
Стратегія розвитку Славутича до 2020 року викладена в Стратегічному плані розвитку міста, який був розроблений в 2000 році із залученням не тільки фахівців, а і багатьох соціально активних славутчан.
В цій стратегії  головна мета – створення Славутича як моделі техноекополісу з трьох складових: освіта, наука, виробництво. В цьому напрямку  зроблені суттєві кроки.
Славутич сьогодні – це місто-модель – реалізована модель рівних можливостей. Цілком заслужено, що крім багатьох нагород місто отримало сертифікат № 1 міста-лабораторії в рамках „Муніципальної майстерні”.
 У ньому одні з кращих в Україні дитячі дошкільні заклади, школи, відкритий професійно-технічний заклад, адже місту вже не вистачає трудових ресурсів. Тут створене справжнє університетське містечко – Центр вищої освіти, до якого входять філії Чернігівського державного інституту економіки та управління, Київського Національного технічного університету „КПІ”. Понад 700 студентів тут опановують сучасні професії.
Максимально приділяється увага розвитку Чорнобильського центру і двох його лабораторій. В рамках міжнародної співпраці ведеться  пошук шляхів щодо відкриття Міжнародного університету з проблем екології, радіології і біотехнології.
Вирішуючи головні проблеми соціально-економічного розвитку  Славутича  в умовах формування ринкових відносин міська влада  робить  акцент на два основних напрямки: реформування системи соціальних послуг  та  структурну  перебудову  економіки, створення новітньої економіки міста.  Приймається  ефективне  управлінське  рішення – створення організаційно-економічного механізму розвитку Славутича.
Доволі плідною є співпраця міської влади з міжнародними організаціями TACIS, UNESCO, USAID та багатьма  іншими.
Славутич стає містом міжнародних зв'язків. Цьому активно сприяє діяльність Міжнародного центру бізнесу “Славутич – XXI століття”. В ньому працює комунальне підприємство ”Агентство з розвитку бізнесу і його відокремлений підрозділ “Бізнес-інкубатор”” комунальне підприємство “Адміністрація спеціальної економічної зони ”Славутич”, фонд ”Славутич-ЧАЕС-Розвиток”.
Місто Славутич є одним з лідерів соціально – економічного розвитку серед  інших міст України. Протягом останніх 7 років загальна кількість суб’єктів підприємницької діяльності збільшилась на 91%, працює 2253 суб’єкти господарювання. Кількість малих підприємств у місті на 100 тис.наявного населення більше ніж в 2 рази перевищує аналогічні показники по Київській області та по Україні в цілому і становить 125 підприємств на 10 тис. наявного населення.
Свого часу в Славутичі було успішно реалізовано проект вільної економічної зони, основою якої стала теорія міського голови Володимира Удовиченка  – ВЕЗ для країн з перехідною економікою (залучено інвестицій на суму 37 млн. доларів США, що становить 1518 у.о. на одного жителя міста.)  Реалізація спільних проектів та створення сприятливих умов для розвитку бізнесу забезпечило зміну монопрофільності міста на економічно багатофункціональне з розгалуженою системою виробництва товарів та послуг. В місті працюють підприємства «Відродження Полісся», »Кронпак», завод з виробництва люмінісцентних світильників, розгорнуто виробництво канцелярських товарів. Шість років тому розпочала діяльність компанія «Атомремонтсервіс» відокремлений підрозділ НАЕ К»Енергоатом».  Рівень безробіття в місті  складає  1,91%.
Починаючи з 2006 року в м.Славутичі розпочато впровадження програмно-цільового методу формування бюджету. Це система ефективного планування та управління бюджетними коштами, спрямована на розв‘язання місцевих проблем.
В основі соціально-ефективного управління містом лежить нова енергетична політика, яка спрямована на вирішення таких завдань, як енергозбереження, енергоефективність, екологічна безпека, конкурентоспроможність виробництва товарів та послуг, якісні зміни в соціальній сфері. Це унікальна інтелектуальна власність міста.
Зроблено багато в плані реформування комунального сектора. Відпрацьована стратегія проекту, над яким працюють славутчани - „Модель енергоефективного міста”. Упродовж трьох років місто виходить переможцем Всеукраїнського конкурсу з благоустрою  міст та селищ.
Як складова стратегічного плану, в місті реалізується програма “Славутич – місто, сприятливе для підростаючого покоління та дружнє до дитини”.
Для дітей та молоді працюють  Дитяча школа мистецтв, Палац дитячої та юнацької творчості, фізкультурно-оздоровчі комплекси, соціально-психологічний центр, кіноконцертний комплекс, центр розвитку дитини, центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, будинок сімейного типу. Найсучасніший інформаційний сервіс пропонують інформаційно-технологічний центр, загальноміські бібліотечно-інформаційний центри. Зручні меблі, комп’ютери, множильна техніка, відео і аудіо апаратура, художнє оформлення приміщень - створюють комфортне інформаційно – пізнавальне середовище, неповторний колорит і своєрідний затишок усім відвідувачам.
Зайнятість школярів у позаурочний час складає понад 80%. Сьогодні славутчани обрали шлях дії та творчості. Базові стратегічні напрямки розвитку територіальної громади міста Славутича закладені в основу загальноміських програм:
• Славутич – наш дім. Я – житель свого міста.
• Славутич – місто здоров'я. Впровадження проекту ВООЗ “Здорові міста”.
• Меморандум поколінь. Все краще – дітям. Славутич – місто, сприятливе для підростаючого покоління та дружнє до дитини.
В життя міста впроваджується Кодекс етики, честі, порядності, добросовісного та ефективного управління Славутицької територіальної громади
Одним з важливих  кроків    на цьому шляху є отримання сертифікатів відповідності міжнародному стандарту ISO 9001:2000 та національному стандарту ДСТУ ISO 9001:2001, що ними увінчалася дворічна робота колективу виконкому Славутицької міської ради з упровадження системи управління якістю стосовно надання територіальній громаді міста послуг у виконавчій, соціально-економічній та житлово-комунальній сферах. Це є дієвий інструмент підвищення не тільки ролі виконавчих влад, рівня ефективності влади, а й відповідальності перед громадянами за рівень послуг, які вона надає.
Славутчани в постійному пошуку інноваційних підходів до розвитку свого міста

З метою розвитку традицій і створення символіки м.Славутича та у відповідності з ст.22 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Рішенням міської ради затверджений опис герба та прапору м.Славутич.

 

Опис герба міста Славутича
  
Герб за традиційною схемою ілюструє адміністративно-територіальну приналежність: у верхній частині щита - старий Київський герб.

       Згідно геральдичної традиції блакитна фініфть символізує чистоту і бездоганність, чорна - мудрість, обережність і постійність - це риси, які необхідні місту атомної енергетики.

        Інше тлумачення цих кольорів: чорний - спогади про Чорнобильську трагедію, що стала причиною виникнення міста, блакитний - надія на світле майбутнє. Золота зірка - спроба знайти символ атомної енергетики замість "моделі атома".

        Вісім її променів - вісім республік, які прийняли участь у будівництві міста, її колір означає могутність, силу.

 

 

       

 

Опис прапора міста Славутича

Прапор міста Славутича має форму прямокутника розміром 160 см по горизонталі та 100 см по вертикалі.


       На полі прапора у лівому верхньому куті на відстані 15 см зверху та 15 см зліва знаходиться зображення герба міста шириною 29 см, висотою 36 см, який обрамлений лінією золотистого кольору шириною в 1 см.

       Поле прапора поділено на дві частини, верхня (головна частина) висотою 70 см, на якій розміщено герб міста, має малиновий колір, нижня частина висотою 30 см має жовто-золотистий колір.

       Враховуючи практичність, історичність і звичай:
малиновий колір - свобода, слава, символ козацької перемоги;
жовто-золотистий колір - сонце, багатство, сила і вдача..

      Прапор міста виготовляється із шовкової тканини.

 


Гімн міста Славутича
"Білий Ангел Славутича"


На карті України Славутич наймолодше місто.
А його історія - унікальна, певною мірою повчальна
і трохи загадкова...


муз. Є.Досенко 
вірші О.Вратарьова

Доля нас тут разом звела.
Воля неба на те була.
Опустила свої два крила.
Місто Білого Ангела.
Тут судилося звести нам,
Місто дружби і святої краси наче храм.
Білий Ангел Славутича -
Символ світлого дня.
Білий Ангел Славутича - ти надія моя.

Будуть весни квітучими.
Біль забуде земля.
Білий Ангел Славутича - ти надія моя.

Ллється з неба блакитний цвіт,
Нам надію віщує він.

Подивись на криштальний
І зоряний світ.
Назавжди у Дніпра-весна,
Як Любов і зоря ясна.
Білий Ангел розкрив
Назавжди два крила,
Білий Ангел Славутича -
Символ світлого дня.
Білий Ангел Славутича - ти надія моя.




  • Міська рада
  • Про місто
  • Туризм