This version of the page http://www.kyivmiskbud.ua/news/68 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-05. The original page over time could change.
ХОЛДИНГОВА КОМПАНІЯ"КИЇВМІСЬКБУД"- НОВИНИ
| ukr |
 
 
 

ІСТОРІЯ КОМПАНІЇ

ПРЕЗИДЕНТ

ФОТОАЛЬБОМ ОБ'ЄКТІВ

ПАРКІНГИ

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ТЕНДЕРИ

НОВИНИ

МЕНЕДЖМЕНТ

КОНТАКТИ

ВАКАНСІЇ

ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРОЕКТИ

НЕЖИТЛОВІ ПРИМІЩЕННЯ

МАПА САЙТУ

 
   
 
Сьогодні багато думок та оцінок перспектив розвитку будівництва, які зумовлюють різні сподівання та очікування в суспільній думці. Чиїм висновкам та коментарям щодо стану ринку нерухомості Ви найбільше довіряєте?
  політиків
  представників державної влади
  представників влади місцевого самоврядування
  операторів вторинного ринку нерухомості
  фахівців – забудовників
  представників громадських організацій
  журналістів
  будівельників
  прислуховуюсь до власного розсуду
  інше
 
 










 
 
НОВИНИ
 

КВАРТИРНЕ ПИТАННЯ
Часто буває, що на зустрічі того або іншого діяча з пресою, і сам "герой" томиться – йому-то, по розуму, і сказати людям особливо нічого, та і журналістам питати його про що-небудь "в лом": наскільки все банально і передбачено. Нудьга зелена. І трапляються інші прес-конференції, на зразок тієї, що провела недавно в "Українському Домі" холдингова компанія "Київміськбуд". Тематика анонсувалася животрепетна – стан ринку нерухомості, проблеми і перспективи житлового будівництва. А "квартирне питання" торкається всіх. Ось інтуїція і підказувала – розмова буде цікавою. Виявилися ж – навіть понад очікування.

Не обдурили нас передчуття

Президент холдингу Володимир Поляченко цього дня був, що називається, в ударі: вирував енергією і блищав галантністю – всім присутнім Тетянам на честь їх іменин були вручені розкішні букети квітів. (Із залу мчало: "Давайте відзначимо і День Наталії!" Володимир Аврумович не заперечував). А незабаром перейшли до справи. І тут з'ясувалося, що вже на початку року "Київміськбуду" якраз відзначати ряд знаменних дат і знакових подій, кожне з яких свого часу зробило пілотний вплив на становлення і розвиток ринку нерухомості в країні. Наприклад, виповнилося 10 років з моменту здачі в експлуатацію першого будинку, побудованого "поляченківцями" за кошти населення. А це – міні-епоха в житловому будівництві. І неоцінимий досвід виживання галузі в умовах самих різких ринкових коливань. Скажімо, в році, що пішов, в цілому по Україні спостерігалося помітне падіння темпів будівництва – до 7%, а Києву все дарма, столиця стабільно нарощує об'єми. В 2005-м здано один мільйон двісті тисяч "квадратів" житла, в нинішньому замахнулися на мільйон триста, а на найближчі декілька років ставиться задача і зовсім фантастична – досягти показник щорічного введення 1 кв. метр на кожного мешканця міста. І треба розуміти, що успіхи і плани ці зумовлені як старанністю влади, так і досвідом невтомного "Київміськбуду".

Не можна обійти увагою і календарне завершення широко відомого експерименту на базі холдингу. Тим паче, що ухвалено розумне законодавче рішення про його продовження ще на одну п'ятирічку. Це необхідно зробити і для закріплення його результатів, і для найактивнішої експансії нововведення в регіони, та і для просто належного його усвідомлення. Адже багато хто дотепер залишається в блаженному нерозумінні того, що даний експеримент – зовсім не створення ексклюзивних умов для "Київміськбуду", не набір преференцій і пільг для його управляючих і виробничих структур. Насправді холдинг – всього лише вибраний оператор для виконання складної і новаторської задачі – створити і опробувати надійні механізми, які могли б забезпечити комплексний розвиток пенсійної реформи в Україні, розробити і впровадити системні підходи в практику іпотечного кредитування будівництва житла. Хоча, що значить оператор? "Київміськбуд" в цьому питанні – ідеолог, першопроходець, технолог-розробник і Виконроб з великої букви. Тут теорія незмінно повіряється кельмою, чергою у відділ інвестування. Адже програмна діяльність холдингу і концептуальна серцевина експерименту – накопичувальні і пенсійні програми. А саме будівництво – всього лише засіб для досягнення найважливішої мети мега-національного проекту.

Міфи при світлі дня

На цей раз аналітики компанії не обмежилися чисто виробничим зрізом будівельних проблем, і запропонували аудиторії цікаву ретроспективу минулих забобонів і помилок суспільства в цій області. "Здетонував" тему той факт, що ринок нерухомості – наймолодший ринок в країні: десять років тому його і зовсім не існувало.

Перебудова, що охопила "одну шосту земної кулі" різко змінила життя людей і устрій держави на всіх її поверхах. Житло одержало статус товару. Але, заявивши курс на ринкову економіку, держава зняла з себе всяку відповідальність за забезпечення громадян безкоштовним житлом. Хоча цей "сир в мишоловці" ніколи і не був безкоштовним. Люди за нього розплачувалися завжди: лояльністю до влади і суспільного устрою, заниженням – в рази – реальної заробленої платні, деформованим ціноутворенням, коли так звані "предмети розкоші" і товари не "першої необхідності" – автомобілі, меблі, побутова техніка – коштували невиправдано дорого, деколи в десятки разів перевищуючи свою собівартість. "Експропрійовані гроші", разом з іншими джерелами, держава і направляла в будівельну індустрію. І, до речі, за радянських часів за рахунок засобів місцевого бюджету житла для черговиків зводилося набагато менше, ніж Київ будує сьогодні. Скажімо, на початку 80-х зі всього об'єму житлового будівництва в українській столиці міська влада здавала не більше 50-ти тисяч "квадратів" за рік. (Зараз ця цифра, принаймні, подвоєна). Решта житла будувалася за рахунок централізованих капітальних вкладень, тобто, засобів держави. А гроші "пайовиків" були тими ж держкапвкладеннями, тільки узятими з іншої кишені одного і того ж господаря.

Нові коробейники

Сьогодні ситуація принципово інша. По-перше, той же вторинний ринок значно помолодшав: приблизно 15-20% його пропозицій складають квартири в будинках не "старше" 4-6 років. Це вже цілком сучасні споруди, достатньо комфортні по своїх основних параметрах. А, по-друге, у потенційного покупця з'явився реальний вибір між вторинним і первинним ринком, який, у свою чергу, невпізнанно зміцнів і демонструє зараз завидну динаміку розвитку. Достатньо кинути найпобіжніший погляд на віяло будівельних пропозицій, щоб переконатися – ніякої монополії однієї або ряду структур вже немає і в помині. На первинному ринку нині себе позиціонують, як забудовники, 204 компанії. Сегментація в роботі забудовників була і є, але ніяка це вже не монополія, а здорова спеціалізація. До відома: потреби середнього класу задовольняють, в основному, "Київміськбуд" і "Жітло-Інвест", у меншій мірі Ліко-холдинг" і декілька периферійних забудовників. В середній зоні – між масовою забудовою і елітним житлом – розташувалися корпорація "Столиця", ЗАТ "Київміськбуд-1", той же "Ліко-холдинг" і інші. В престижних районах міста домінують – та ж "Столиця", "Познякижилстрой", "ХХI-е століття", фірми "ТММ", "Консоль", "Аеробуд", "Градострой" і їм подібні. Відповідний і розкид цін – аж до 14 тисяч гривень за квадратний метр. Нагадаю, що середня вартість одного "квадрату" у "Київміськбуді" – 5472 гривні.

Зняття наклепів і упереджень

Що б в серцях, інколи, не говорили про "Київміськбуд", але серед інших операторів ринку житла він, безумовно, працює в найнижчій ціновій ніші при оптимальному співвідношенні в шкалі «ціна-якість. Достатньо сказати, що, керуючись методикою і коефіцієнтами оцінки територій економічними службами столиці, місто можна умовно розбити на сім зон містобудівної територіальної привабливості. Так от, у перших двох – самих ласих – холдинг не будує взагалі. А питома вага адресної програми забудов в третій зоні не досягає і 10%, в четвертій – і трьох. І лише в п'ятій він розміщує до 75% всіх своїх будівельних об'ємів, а інші 14 – навіть в майже «нелегкотравній» шостій. Які надприбутки, про які так люблять судачити конкуренти?

І вже такий зовсім вражаючий факт. Голова "Київміськбуду" є головою постійної комісії Київради із питань містобудування та архітектури. Звідси і чутка – всі кращі майданчики у Поляченко. Якби так! З тисячі земельних ділянок, які передані різним забудовникам за минулий рік, його холдинг отримав всього шість. Де саме – ми вже показали. Ще чотири майданчики відведено підприємствам, що входять до складу "Київміськбуду", але інвестувати і будувати вони будуть самостійно. Ось і весь лобізм Поляченко – укупі з його ж протекціонізмом. Адже за логікою речей, "Київміськбуд", разом зі всіма своїми будівельними організаціями, виконуючи 30% всього об'єму будівельних робіт в столиці, повинен претендувати і на відповідну, пропорційну, кількість майданчиків. Він же сьогодні вимушений купувати ділянки під забудову на так званому вторинному ринку землі. А там – дорого, і ці витрати лягають потім на забудовника і інвестора. Поляченко переконаний: норма закону, що дозволяє придбавати землю будь-якої організації – недосконала, і повинна бути відмінена. Цим правом повинні наділятися лише структури, що мають кредитну і будівельну історію. І ніяк інакше. В багатьох країнах, взагалі, непорушна практика – виходиш на ринок, покажи, як умієш будувати на двоповерховій будівлі. А у нас в правах на землю зрівняні будь-яке новостворене ЛТД і той же "Київміськбуд", який за ці роки побудував майже 4,5 мільйони квадратних метрів житла. З них 3 мільйони – "Київміськбудом" в якості консолідованого (збірного) інвестора. І суперечки немає, такі компанії повинні мати пріоритетний доступ до земельних ділянок – не за вчорашні заслуги, а за досягнуту гарантію якості.

Білий і пухнастий

Було б дивним, якби "Київміськбуд" не пропагував свої реальні успіхи і якісні показники. Ось і в нашому випадку пресі було пред'явлено немало фактів і цифр, по гідності атестуючих холдинг. І деякі показники просто перевертали розхожі уявлення і домисли про компанію. Наприклад, Поляченко представив "фотосесію" майбутніх будівельних майданчиків в районі "Позняки-2". Батечки, свети, що там твориться! В будиночку, який точніше було б назвати комірчиною, не живуть, а зареєстровано п'ять чоловік! А їх треба "відселити". Ділянки вимагають завезення мільйонів тонн піску. Ось і рахуй потім рентабельність. Або Теремки. Їх холдинг "обхожує" вже третій рік. За "угіддя" треба заплатити 50 мільйонів гривень, а за підстанцію і всі 200! Підрахували – ще до початку робіт «навантаження» на один квадратний метр площі тут уже коштує більше 1200 гривень. І, як мовиться по російськи „лиха беда начало”. Адже це все ще і без мереж, без відрахувань на розвиток соціальної сфери. На проспекті Правди, 19 рентабельність об'єкту могла б бути 13,5%, але віддали за землю майже 10 мільйонів, і ось вона впала до 4,6%. Поляченко ж оптимістичний: "Ми жирувати не звикли. Будуватимемо. І прагнутимемо всіма силами робити житло доступним».

Теза «доступне житло» у вустах керівника «Київміськбуду» не порожні слова, не пропагандистський трюк, а швидше звіт за виконану копітку роботу по упровадженню системи довгострокового кредитування будівництва житла.

За вісім років "Київміськбуд" уклав 7140 договорів з фізичними особами – тобто, з нами – і надав кредити на суму більше 572 мільйонів гривень. З них 24,1% – на 20 років, 27,5% – на цілих тридцять. Кого поряд поставити?

Холдинг невпинно міняє структуру вітчизняного житлового будівництва – у бік "інтелектуально ємких", "розумних будинків", при будівництві яких використовується новітня техніка і технології. Панельні будинки "Київміськбуду" – незмінно індивідуального планування, а монолітно-каркасні, взагалі, дозволяють власнику квартири вдаватися до планувального облаштування квартир відповідно до своїх смаків, розуміння комфорту і бажань.

Слухаючи схвильовану мову-сповідь Поляченко у котрий раз ловив себе на думці про те, як важлива правдива, компетентна інформація для суспільства і наскільки ми, журналісти, відповідальні за правдивість коментарів і точність формулювань. Як хочеться сказати, що не просто «завтра буде краще ніж учора», а що завтра ми прокинемося в іншому часі, без проблем і труднощів, коли і на столі, і до столу всього удосталь... Але, не буде так завтра, немає на жаль, підстав, економічних і соціальних, для зниження вартості житла, а відтак, говорити так людям – значить свідомо одурювати їх. А це не просто не по-християнськи, не просто аморально, а злочинно аморально. Завдання суспільства – зробити житло доступним, а завдання будівельників і забудовників – всіма силами і засобами сприяти досягненню цієї мети, бути соціально і професіонально відповідальними.

... Най непідробленіша гіркота і несамовите прагнення поправити ситуацію проступали в словах Володимира Поляченко. Дуже багато чого треба добитися в найкоротші терміни! Перейти до невідступно комплексної забудови міст. Прийняти Містобудівний кодекс. Створити у Верховній Раді Комітет із будівництва. Цивілізувати ліцензування інвестиційно-будівельної діяльності. Впровадити прозорі механізми надання будівельних майданчиків через відкриті тендери. При цьому об'єкт торгів повинен бути тільки один – комплексний інвестиційний проект. Та хіба мало чого ще потрібно зробити...

В середині своєї схвильованої мови Володимир Аврумович торжествуюче вивів на демонстраційний екран невбивчо „козирний” слайд: звернення до нього від імені нових власників "Криворіжсталі". Вони просять розглянути можливість участі холдингу "Київміськбуд" в цільовій будівельній програмі металургійного гіганта. Бачили б ви очі Поляченко! А бережливі індуси, між тим, – молодці, знають кому довіряти!

Газета «МК» в Україні»
1-8 лютого 2006 року

Олександр Матвієнко

 
назад   вперед  
вверх
 
надрукувати
 
 
 
 
     
 

АТХК "Київміськбуд" 2004
Сайт оптимізований для перегляду броузерами Internet Explorer - 4.0 і вище, Netscape Navigator- 7.0.
Мінімальне розширення 1024 х 768
Розробка сайту Vintall

 
     
 
  | КИЇВМІСЬКБУД СЬОГОДНІ | ІСТОРІЯ КОМПАНІЇ | ПРЕЗИДЕНТ | ФОТОАЛЬБОМ ОБ'ЄКТІВ |
| ПРОДАЖ КВАРТИР | ПАРКІНГИ | ІНФОРМАЦІЯ ПРО ТЕНДЕРИ | НОВИНИ |
| КОНТАКТИ | ВАКАНСІЇ | ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРОЕКТИ | НЕЖИТЛОВІ ПРИМІЩЕННЯ |
| МАПА САЙТУ