This version of the page http://www.drugmed.gov.ua/pro_slugbu/news.html?aid=113 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-04-05. The original page over time could change.
ДСЛЗ » Про службу » Новини
 
 
Укр ENG  Рус  
 
 
 Головна сторінка
Новини
 Проекти
 Положення про службу
 Структура служби
 Лабораторії
 Місцезнаходження
 Вакансії
 Прийом громадян
 Звернення громадян

04.11.2008 12:00

В Державну службу лікарських засобів надійшов лист-звернення від Миколаївської фармасоціації та Спілки підприємців Миколаївської і Херсонської області

 

 
Наводимо текст звернення:

Лист - звернення

На сайті Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України розміщено проект постанови КМУ «Питання удосконалення державного контролю лікарських засобів та регулювання цін на них» для громадського обговорення. Наша громадська організація, ознайомившись з цим проектом, не може не звернутися з заявою та не висловити свої заперечення.

Назва проекту постанови не відповідає її суті. Необхідно цю постанову назвати «Питання створення дозвільно - контролюючого гіганта, знищення аптечної мережі в Україні та шляхи позбавлення населення медикаментів». При такій назві буде зрозуміло, чого домагаються автори проекту.

На сьогодні в Україні створена достатня інфраструктура по управлінню та контролю у фармацевтичній сфері. Є визначені правила гри. Є достатній контроль. Структура аптечної мережі аналогічна європейським країнам. Вона самодостатня і саморегулюється. Однак за останній період в фармацевтичній галузі, яка є соціально орієнтованою, кояться речі, які не можна назвати конструктивними реформами.

Починаючи з моменту прийняття рішення урядом про знищення системи державного нагляду та контролю у фармацевтичній сфері, ліквідації Державної інспекції з контролю якості лікарських МОЗ України з підпорядкованими їй територіальними підрозділами, ліквідації Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення ринок відкритий для потрапляння неякісної, фальсифікованої та іншої непотрібної продукції.

Створення центрального органу виконавчої влади з необмеженими повноваженнями, надання йому права вирішувати усі питання доступу на ринок ліків, контролю, управління, аналізу, взагалі усього, що є в законах та того чого немає, але можна надумати та якось узаконити (через рішення Кабінету Міністрів), ставить під загрозу розвиток фармацевтичної галузі в цілому і особливо його оптово-роздрібного сектору.

Запропонований порядок реєстрації (перереєстрації) граничних рівнів цін на ліки, обмеження рентабельності, надбавок тощо - це не ринковий шлях розвитку. Такі дії можуть призвести тільки до єдиного результату - знищення вітчизняного виробника та створення штучного дефіциту ліків. Хіба така мета у держави? Якщо така, давайте про це скажемо, а не будемо прикриватися красивими словами «удосконалення державного контролю»

Наступне, що насторожує - це повне ігнорування думки громадськості, зауважимо - професійної громадськості. Ми також занепокоєні різким скачком курсу валюти. Ми повинні себе захищати самі, бо державі байдуже. У попередній період у важкі часи, часи змін і перетрубацій була Державна служба, яка збирала громадськість, обговорювали шляхи виходу з кризових ситуацій ( згадаємо ПДВ на ліки 2003 рік), дослухалась до наших пропозицій, і проблемні питання знаходили своє рішення. Сьогодні нас тільки залякують анулюванням ліцензій, застосуванням фіскальних санкцій, кримінальними справами, а інколи відчуваються відверті приниження. Якщо держава і бізнес - партнери, то і відносини повинні бути партнерськими. Ми це розуміємо так, а не з позиції сили та тиску. Україна - держава правова. Але якщо в одному органі сконцентрувати усі важелі впливу, усі дозвільні і усі контрольні функцій - така структура стане органом для розквіту корупції, якої і так достатньо.

Незрозумілим є і надзвичайне роздування штату державних службовців. В умовах фінансової кризи таке навантаження на бюджет є невиправданим. 600 посад державних службовців - це навіть більше, ніж у Міністерстві охорони здоров'я! А де взяти фінансів на такий штат? Можливо ліпше направити ці кошти на підтримку інвалідів, дітей, розвиток села

Щоб уникнути подальшого погіршення ситуації, необхідно повернутись у законодавче поле і діяти лише у спосіб, що регулюється законами, припинити експерименти над громадянами і терміново:

1. Відмовити у прийнятті проекту постанови Кабінету Міністрів України «Питання удосконалення контролю лікарських засобів та регулювання цін на них»
2. Скасувати постанову Кабінету Міністрів України від 10.09.2008 №837;
3. Скасувати постанову Кабінету Міністрів України від 10.09.2008 №827;
4. Відновити дію постанови Кабінету Міністрів України від 16.02.1998 №179;
5. Відновити дію постанови Кабінету Міністрів України від 02.06.2003 №789
6. Реформування сфери охорони здоров’я розпочинати після законодавчого врегулювання та громадського обговорення.
7. Припинити практику ігнорування думки громадськості при формуванні державної політики у сфері фармацевтичної діяльності.

Лист підписали: голова Асоціації підприємців Миколаївської та Херсонської областей Пруднікова О.Є. та заступник голови Миколаївської фармацевтичної асоціації Криленко Л.І.


Лист-звернення також адресовано Президенту України, у Комітет з питань охорони здоров'я України Верховної Ради України, Прем'єр-міністру України, до Ради національної безпеки та охорони України, Ради інвесторів при Кабінеті Міністрів України, Міністерство охорони здоров'я України, в Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів, Державну службу лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Нагадаємо, що 10 вересня 2008 року Кабінетом Міністрів було затверджено постанову  №827 "Про ліквідацію Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення" та постанову № 837 «Питання здійснення державного контролю якості лікарських засобів» .

23 жовтня 2008 року до Коституційного Суду України надійшло конституційне подання 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) постанов Кабінету Міністрів України «Про ліквідацію Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення» від 10 вересня 2008 року № 827 і «Питання здійснення державного контролю якості лікарських засобів» від 10 вересня 2008 року № 837. Згідно з Регламентом суду, конституційне подання передано на вивчення до Секретаріату КС.



[Вернуться назад]
Запам'ятати?
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Якому виробнику при виборі лікарського засобу Ви віддасте перевагу