У Тернополі гризуться, у Києві — миряться

Автор: Роман ЯКЕЛЬ

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору

Позачергові вибори до обласної ради — в Україні явище безпрецедентне. У грудні минулого року Верховна Рада вирішила «перезавантажити» склад Тернопільської облради і призначила дату голосування — 15 березня 2009 року.

У демонстрацію порозуміння політичних сил дві з них заклали свою вигоду. БЮТ, який становить кістяк більшості в нинішньому складі облради, має намір за результатами майбутніх виборів сформувати більшість одноособово, а «Наша Україна» хоче докорінно змінити розстановку політичних сил у представницькому органі регіону і витіснити «Батьківщину» в опозицію. Вчорашні соратники по Майдану переконали решту політичних сил у Верховній Раді, що Тернопільська облрада в нинішньому складі таки нездатна приймати важливі для регіону рішення, і тому потрібно провести дочасні вибори.

Конфлікт між колоритною більшістю, що складається з «Батьківщини», СПУ, КУНу, екс-мера Тернополя Богдана Левківа, та меншістю («Наша Україна» плюс УНП) тривав із самого початку роботи обласної ради п’ятого скликання. Причиною глибокої незгоди стало обрання голови представницького органу Михайла Миколенка та двох його заступників (а з грудня 2006 року — аж трьох) від «Батьківщини». Правда, спочатку один заступник, для цементування більшості, був керівником облорганізації КУНу. Але наприкінці жовтня минулого року конфронтація перейшла в гостру фазу. Більшість показала зуби та м’язи. 61 депутат зі 120 проголосував за недовіру голові облдержадміністрації Юрію Чижмарю за його відсутності в залі засідань.

Два депутати — від «Нашої України» та УНП — оскаржили це та інші рішення обл­ради, прийняті 22 жовтня, в суді. Їхня зброя була грізною: десять депутатів, що приєдналися до більшості, за рішенням міжпартійної конференції блоку «Наша Україна» від 18 серпня 2007 року, рішеннями судів різних інстанцій — аж до Вищого адміністративного — та рішенням обласної територіальної виборчої комісії, вже не є депутатами. Але вони продовжують брати участь у роботі сесій. А коли голова ТВК намагається зачитати рішення про реєстрацію десяти нових депутатів, наступних у виборчому списку «Нашої України», більшість щоразу блокує трибуну. Тобто захищає себе тілом від неминучої зміни розстановки сил. Крім того, один депутат, чий голос система голосування «Віче» подала «за» недовіру губернатору, перебував на той час у закордонному відрядженні. Довідку про це суду надала Державна прикордонна служба.

Тернопільський окружний адміністративний суд визнав нечинним сесійне засідання облради 22 жовтня та всі прийняті на ньому рішення. Голова облдержадміністрації тріумфував. Наступного ж дня, коли постанова суду ще не набрала законної сили, губернатор звернувся до Верховної Ради з проханням призначити позачергові вибори до обласної Ради. Аргументаційну базу «неефективної» роботи представницького органу він зібрав чималу — невиконання облрадою попередніх судових рішень, зволікання через сутички в сесійній залі з розглядом низки регіональних програм, передача в комунальну власність області різних об’єктів, кадрові призначення тощо. Право ініціювати позачергові вибори до представницького органу йому дає Закон «Про місцеве самоврядування в Україні». У західних державах це — компетенція судової влади.

Верховна Рада вибори призначила. Основні політичні гравці такого рішення начебто не оскаржують. 26 грудня минулого року більшість обласної ради замінила кількість депутатів облради нового скликання на 90 замість нинішніх 120 і достроково припинила повноваження діючої ТВК.

А в передостанній день старого року було сформовано новий склад обласної територіальної виборчої комісії. І мотивацію для цього знайшли просту: комісія порушила закон, неправильно провела підрахунок голосів і встановила результати виборів до обласної ради, проведених у березні 2006 року. Докази? Суд у квітні того ж таки 2006-го визнав незаконним протокол із результатами виборів. Про усунення ТВК порушень депутатам із більшості згадувати було невигідно.

При цьому виконавчий апарат ради і голова представницького органу не взяли до уваги ухвали Тернопільського окружного адміністративного суду від 29 грудня, якою для забезпечення адміністративного позову депутатів Сергія Бабія і Тараса Пастуха зупинено дію рішень, прийнятих 26 грудня. Ухвала підлягала негайному виконанню. Однак це судове зобов’язання посадовці обласної ради зігнорували. Голова облради сесію скликав.

Працівниця облради майстерно крутила барабан і так неупереджено, зовсім навмання витягнула з нього конверт, що головою нової ТВК став представник — кого б ви думали? — ВО «Батьківщина», Володимир Твердохліб.

«То — не офіційний закон! Ви щойно його спекли», — сказала б Аліса з Країни чудес депутатам облради. Адже невиконання судового вердикту дає привід для оскарження наступних рішень ради. Так і сталося. Наприкінці січня Тернопільський окружний адміністративний суд зупинив дію рішень облради від 30 грудня. Ухвала хоча й оскаржена, проте підлягає негайному виконанню. Але, як на зло, залишається невиконаною.

Тернопільщина — це така область, у якій виборчі комедії завжди ходять гуртом. Зараз мирно співіснують обидві обласні ТВК — попередня й нова. 17 партій (блоків) подали документи на участь у позачергових виборах до облради в бувалу комісію, а деякі, щоб перестрахувати ризики, докумен­ти для реєстрації кандидатів у депутати подали одночасно в обидві комісії.

Підозрюю, якщо результати виборів будуть небажаними для тієї чи іншої політичної сили, то їхні представники матимуть підстави звернутися в суд для визнання виборів недійсними. Адже Закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» зобов’язує сформувати ТВК не пізніше, ніж за 90 днів до дня виборів (ст.21). А в нашому випадку її сформовано за 77 днів.

Подала голос і соціологія. За результатами опитування 1093 респондентів, проведеного й оприлюдненого у грудні Центром соціологічних досліджень та прогнозування (статистична похибка вибірки — 3,1%), до Тернопільської обласної ради на наступних виборах потраплять чотири партії (блоки). БЮТ набирає 19,9 відсотка голосів виборців, ВО «Свобода» — 18,5, «НУ—НС» — 4,9, УНП — 4,1. За такої розстановки політичних сил (або близької до такої) в майбутньому складі облради керівництво облдержадміністрації, і, зокрема, голова Юрій Чижмар, спробує сконструювати більшість без БЮТу. І тим самим закріпить свою перемогу у війні з представницьким органом.

У Верховній Раді, за результатами роботи тимчасової слідчої комісії, зареєстровано проект постанови про призначення позачергових виборів і Тернопільської міської ради, і міського голови обласного центру — через неодноразові порушення ними земельного законодавства. Але вибори у місті та області, швидше за все, буде розведено в часі. Політичним гравцям важливо, наскільки вдасться експеримент у масштабах регіону.

З цього приводу слушною є думка незалежного експерта, доцента Тернопільського національного економічного університету Володимира Томахіва:

— Події в обласній раді свідчать про недосконалість виборчого законодавства в частині виборів до місцевих рад на пропорційній основі. Політичні партії в Україні ще не освоїли тих функцій, які покладаються на них у країнах розвиненої демократії. Там вони покликані захищати інтереси виборців на різних рівнях, за що несуть відповідальність. Для обласних рад в Україні прийнятними були б вибори за змішаною системою, що дало б депутатам можливість маневру під час формування більшості та прийняття важливих для регіону рішень.

А поки що партійні інтереси у представницькому органі маленької області справді проявилися в усій красі і неповторності.

P.S. 2 лютого 2009 року голови фракцій Блоку Юлії Тимошенко і Блоку «Наша Україна — Народна Самооборона» Іван Кириленко та Микола Мартиненко зареєстрували проект постанови «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Верховної Ради України «Про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради». Таким чином, рада коаліції у Верховній Раді висловила побажання скасувати постанову, щоб не дестабілізувати ситуацію в області в період фінансово-економічної кризи.

  • принт версiя
  • форум
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору