This version of the page http://moz.gov.ua/ua/main/?docID=6554 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-29. The original page over time could change.
МОЗ України - офіційний сайт



29 березня 2009 року :: Головна сторінка :: Новини сайту :: Новини ::
Пошук


Мапа сайту
Про Міністерство
Діяльність Міністерства
Підприємства, установи, організації
Нормативно-правова база
Громадська рада
Дорадчі органи
Державні закупівлі
Регуляторна політика
Оперативна статистика
Громадська приймальня
Гаряча телефонна лінія
Прес-служба
Медицина регіонів
Академія медичних наук України
Товариство Червоного Хреста України





 Як Ви оцінюєте зміни у рівні медичної допомоги у зв‘язку з фінансово-економічною кризою?

покращився
не змінився
погіршився
дуже погіршився

Подивитися
результати
опитування

Накази Наказ від 31.07.2006 № 529/49 Про затвердження галузевої програми "Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні...
Версія для друку

Статус: Чинний

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ АКАДЕМІЯ МЕДИЧНИХ НАУК УКРАЇНИ
НАКАЗ
N 529/49 31.07.2006
м.Київ
Про затвердження галузевої програми "Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні на 2006-2010 роки"

Відповідно до Закону України „Про охорону дитинства", Конвенції ООН про права дитини, Глобальної стратегії ВООЗ/ЮНІСЕФ щодо вигодовування немовлят та дітей раннього віку, Європейської стратегії ВООЗ "Здоров'я та розвиток дітей та підлітків" та з метою покращання стану здоров'я дітей, а також зниження рівня смертності дітей віком до одного року

Наказуємо:

1. Затвердити:

1.1. Галузеву програму "Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні на 2006-2010 роки" (далі Програма, додається).

1.2. Склад Координаційної ради з впровадження заходів Програми (додається).

1.3. Положення про Координаційну Раду з впровадження заходів Програми (додається).

2. Директору Департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню Моісеєнко Р. О.:

2.1. Забезпечити контроль за виконанням "Програми підтримки грудного вигодовування дітей в Україні на 2006-2010 роки".

2.2. Заслуховувати на апаратних нарадах Департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню МОЗ України результати впровадження заходів Програми та впливу на показники дитячої захворюваності та смертності.

2.3. Здійснювати щорічний аналіз впровадження заходів Програми.

2.4. Організовувати семінари та науково-практичні конференції з питань оптимізованих підходів до вигодовування немовлят.

2.5. Забезпечити створення реєстру закладів охорони здоров'я, визначених як "Лікарня, доброзичлива до дитини".

2.6. Організувати систему підготовки експертів з проведення оцінки закладу охорони здоров'я на звання "Лікарня, доброзичлива до дитини".

3. Міністру охорони здоров'я АР Крим, начальникам головних управлінь охорони здоров'я Дніпропетровської Львівської та Харківської, Головного управління охорони здоров'я та медицини катастроф Черкаської обласної державної адміністрації, управління охорони здоров'я та медицини катастроф Одеської, управління охорони здоров'я та курортів Вінницької та управлінь охорони здоров'я обласних державних адміністрацій, Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської та управління охорони здоров'я Севастопольської міських державних адміністрацій (далі територіальні органи):

3.1. Розробити регіональні заходи з впровадження Програми.

3.3. Щорічно затверджувати план навчальних семінарів з підтримки грудного вигодовування, самооцінки, оцінки та переоцінки закладів охорони здоров'я відповідно до статусу "Лікарня, доброзичлива до дитини".

3.4. Забезпечити дотримання вимог Міжнародного зведення правил щодо збуту замінників грудного молока у всіх лікувально-профілактичних закладах.

3.5. Щороку до 1 лютого наступного за звітним роком надавати інформацію Департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню про хід виконання наказу.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Гайдаєва Ю. О та начальника лікувально-організаційного управління АМН України Лазоришинця В.В.

Міністр охорони здоров'я
України
Президент Академії медичних
наук України
Ю.В.Поляченко О.Ф.Возіанов

 

 
  ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони
здоров'я та
Академії медичних наук України
31.07.2006 № 529/49

Галузева програма
"Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні на 2006-2010 роки"

Питання охорони материнства та дитинства є пріоритетними як на рівні державної політики, так і на рівні галузі. Незадовільний стан здоров'я дитячого населення вимагає від служби охорони здоров'я матерів та дітей підвищення уваги та розроблення заходів з попередження виникнення захворювань від самого народження. Народження здорової дитини та її вигодовування є одним із найважливіших періодів у житті майбутньої людини як здорового стартового періоду.

За оцінками ВООЗ тільки виключне грудне вигодовування до шести місяців може знизити дитячу смертність на 10%. В комбінації з іншими практиками доказової медицини, такими як тепловий ланцюжок це може складати 20%. Сьогодні оптимальне вигодовування зберігає життя 1.3 мільйонам дітей в світі щорічно. Оптимальним вигодовуванням вважається виключне грудне вигодовування до шести місяців та його продовження до двох років з відповідним пригодовуванням.

Грудне вигодовування вносить неоціненний внесок в нормальний фізичний, розумовий, емоційний та соціальний розвиток дитини сприяючи таким чином забезпеченню здоров'я населення в цілому.

Грудне вигодовування малюка за даними науково-доказової медицини є безперечно є самим природнім і доступним методом харчування. Наукою також доведено, що грудне молоко є найбільш збалансованим видом харчування дитини у самому ранньому періоді життя, а також дієвим методом попередження виникнення шлунково-кишкових та інфекційних захворювань.

Грудне вигодовування є також суттєвим позитивним фактором впливу на поліпшення стану здоров'я матері шляхом зменшення виникнення інфекційних післяпологових ускладнень.

За даними міжнародного багатоіндикаторного дослідження домогосподарств, проведеного у 2005 році, рівень виключного грудного вигодовування дітей в Україні до шести місяців складає 6%. Лише 25% дітей в Україні щорічно народжуються у пологових будинках, які мають статус "Лікарні доброзичливої до дитини", тобто в таких, які сприяють успішному початку грудного вигодовування. Також лише 5% пологових будинків дотримуються перинатальних практик доказової медицини, які сприяють успішному грудному вигодовуванню. Не створена дієва наступність у дотримані вимог успішного грудного вигодовування на рівні інших закладів охорони здоров'я, які надають медичні і консультаційні послуги матерям і дітям (жіночі консультації, дитячі поліклініки, дитячі лікарні). Вимоги міжнародного зведення правил щодо збуту замінників грудного молока порушуються в 65% медичних закладів.

Мета Програми - забезпечення реалізації міжнародних зобов'язань України щодо прав дитини у відповідності до Глобальної стратегії ВООЗ з вигодовування немовлят та дітей раннього віку та Європейської стратегії ВООЗ з питань здоров'я та розвитку дітей, за якими країни повинні мати чітко визначену політику, програму дій та підтримувати заходи, які сприяють виключному грудному вигодовуванню дітей до шести місяців та його подовження до двох років з введенням догодовування, дотримуватися Міжнародного зведення правил щодо збуту замінників грудного молока, а також забезпечити відповідність всіх медичних закладів, які надають допомогу матерям та дітям до критеріїв "Лікарня, доброзичлива до дитини".

Шляхи реалізації

Забезпечення виконання Програми передбачає розробку системи моніторингу, організації комплексу профілактичних заходів з питань підвищення інформованості населення та медичних спеціалістів щодо переваг грудного вигодовування.

Термін впровадження Програми:
2006 - 2010 роки.

Основні завдання Програми

1. Підвищення рівня інформованості населення щодо переваг грудного вигодовування немовляти.

2. Підготовка вагітних жінок до грудного вигодовування новонародженої дитини.

3. Створення системи підготовки спеціалістів з питань грудного вигодовування новонароджених.

4. Розроблення критеріїв відповідності закладу охорони здоров'я статусу "Лікарня, доброзичлива до дитини".

5. Створення реєстру "Лікарень, доброзичливих до дитини".

6. Моніторинг та оцінка харчування дітей методом грудного вигодовування.

7. Наукові дослідження впливу на здоров'я дітей грудного вигодовування.

8. Залучення до поширення практики грудного вигодовування новонароджених громадських організацій.

Очікувані результати

1. Зниження показників захворюваності новонароджених на шлунково-кишкові та інфекційні захворювання на 20%.

2. Збільшення рівня виключно грудного вигодовування до 6 місяців до 20%

3. Досягти рівня за яким 50% дітей в Україні будуть народжуються в пологових будинках, які мають статус "Лікарня, доброзичлива до дитини".

4. Збільшити відсоток медичних закладів, які мають звання "Лікарня, доброзичлива до дитини" на 50%.

ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАХОДИ

1.Створити Український організаційно-методичний центр з впровадження заходів галузевої Програми на базі Української дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" та забезпечити його роботу.

  МОЗ України, УДСЛ "ОХМАТДИТ"
2006 рік

2. Створити регіональні (обласні) організаційно-методичні центри з впровадження заходів галузевої Програми.

  МОЗ АР Крим, УОЗ обласних та Севастопольської і Київської
міських державних адміністрацій (далі - територіальні органи охорони здоров'я),
АМН України
2006 - 2007 роки

3. Розробити критерії відповідності закладу охорони здоров'я статусу "Лікарня, доброзичлива до дитини" на основі вітчизняного та міжнародного досвіду.

  МОЗ, АМН України, УДСЛ "ОХМАТДИТ"

4. Організувати систему проведення оцінки родопомічних та педіатричних закладів охорони здоров'я на відповідність статусу "Лікарня, доброзичлива до дитини" у відповідності рекомендацій ВООЗ.

  МОЗ, АМН України, УДСЛ "ОХМАТДИТ", територіальні органи охорони здоров'я

5. Здійснити підготовку спеціалістів з питань самооцінки, оцінки та переоцінки діяльності закладів охорони здоров'я щодо статусу "Лікарня, доброзичлива до дитини".

  МОЗ, АМН України, територіальні органи охорони здоров'я

6. Впровадити питання грудного вигодовування до програми підготовки вагітних та їх членів родини до пологів у "Школах відповідального батьківства".

  Територіальні органи охорони здоров'я, МОЗ, АМН України

7. Забезпечити впровадження сучасних перинатальних технологій в акушерських стаціонарах (індивідуальні пологи, участь та психологічна підтримка роділлі членами родини, індивідуальне перебування матері та дитини, методична та інформаційна підтримка матері і новонародженого щодо грудного вигодовування).

  Територіальні органи охорони здоров'я, МОЗ, АМН України

8. Створити умови в стаціонарних відділеннях педіатричного профілю для спільного перебування матері та дитини.

  МОЗ України, АМН України, територіальні органи охорони здоров'я 2006 - 2007 роки

9. Забезпечити дотримання вимог Міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока у всіх закладах охорони здоров'я.

  Територіальні органи охорони здоров'я 2006 - 2010 роки

10. Ініціювати створення мережі громадських організацій з підтримки і захисту грудного вигодовування немовлят в Україні.

  Територіальні органи охорони здоров'я МОЗ України 2006 - 2007 роки

11. Розробити і внести відповідні зміни до навчальних планів та програм вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти у відповідальності рекомендацій ВООЗ з питань грудного вигодовування та науково-доказової медицини.

  МОЗ України, АМН України 2006-2010 роки

12. Переглянути та доповнити методичні рекомендації і навчальні посібники з питань підтримки грудного вигодовування.

  МОЗ України, АМН України 2006-2010 роки

13. Продовжити навчання та підготовку національних експертів з проведення оцінки та переоцінки закладів охорони здоров'я відповідно до критеріїв статусу "Лікарня доброзичлива до дитини"

  Територіальні органи охорони здоров'я 2006 - 2010 роки

14. ;Проводити широку інформаційно-просвітницьку роботу серед населення з питань підтримки грудного вигодовування, Міжнародного зведення правил щодо збуту замінників грудного молока.

  МОЗ України, АМН України, Територіальні органи охорони здоров'я 2006 - 2010 роки

15. Проводити щорічно Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування в Україні (жовтень).

  МОЗ України, АМН України, Територіальні органи охорони здоров'я 2006 - 2010 роки

 
Начальник відділу охорони
здоров'я матерів та дітей

______________Жилка Н.Я.
Начальник лікувально-організаційного
управління АМН України
_____________Лазоришинець В.В.

 

 
  ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони
здоров'я та
Академії медичних наук України
31.07.2006 № 529/49

 

СКЛАД КООРДИНАЦІЙНОЇ РАДИ МОЗ ІЗ ВПРОВАДЖЕННЯ ЗАХОДІВ
ГАЛУЗЕВОЇ ПРОГРАМИ "ПІДТРИМКА ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ
В УКРАЇНІ НА 2006-2010 рр."

П І Б Посада
Голова Координаційної Ради
Гайдаєв
Юрій Олександрович
Заступник Міністра охорони здоров'я України
Заступники Голови Координаційної Ради
Моісеєнко
Раїса Олександрівна
Директор Департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню МОЗ України
Лазоришинець
Василь Васильович
начальник лікувально-організаційного управління АМН України
Члени Координаційної Ради
Антіпкин
Юрій Геннадійович
Директор Інституту педіатрії акушерства і гінекології АМН України
Бабич
Тетяна Юріївна
Доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології ФПУ Донецького державного медичного університету ім. М. Горького
Бережний
В'ячеслав Володимирович
головний позаштатний спеціаліст МОЗ з педіатрії
Волинець
Людмила Семенівна
Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту ( за погодженням)
Гінзбург
Валентина Григорівна
заступник начальника управління охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадміністрації
Денисова Катерина Центр батьківської культури "Рождение" Дніпропетровськ (за погодженням)
Жилка
Надія Яківна
Начальник відділу охорони здоров'я матерів та дітей Департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню МОЗ України
Іркіна
Тамара Константинівна
Заступник директора Проекту "Здоров'я матері і дитини" ( за погодженням)
Камінський
В'ячеслав Володимирович
Завідуючий кафедрою акушерства-гінекології та репродуктології, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України з акушерства та гінекології
Костюк
Олена Олександрівна
Доцент кафедри неонатології НМАПО ім. П.Л.Шупика, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України з неонатології
Марушко
Тетяна Лемарівна
Старший науковий співробітник ІПАГ АМН України
Мєшкова
Олена Михайлівна
Заступник Генерального директора УДСЛ "ОХМАТДИТ"
Текученко
Тетяна Дмитрівна
Начальник управління з питань охорони материнства та дитинства МОЗ АР Крим
Тутченко
Людмила Іванівна
Головний науковий співробітник ІПАГ АМН України
Педан
Валентина Борисівна
Заступник начальника відділу охорони здоров'я матерів та дітей Департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню МОЗ України
Руденко
Наталія Григорівна.
завідувач відділом статистики дитячого населення і матерів та потерпілих унаслідок аварії на ЧАЕС Центру медичної статистики МОЗ України
Супрун Людмила представник громадської організації "Сім'я від А до Я" (за погодженням)
Середницька
Алла Дмитрівна
Керівник відділу початкової, дошкільної та спеціальної освіти Міністерства освіти і науки України (за погодженням)
Хаджинова
Наталья Афанасієана
Головний спеціаліст Відділу охорони здоров'я матерів та дітей Департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню МОЗ України
Шунько
Єлизавета Євгеніївна
Завідуюча кафедрою неонатології КМАПО ім.П.Л.Шупика, головний спеціаліст МОЗ України з неонатології
Шерстюк
Олена Миколаївна
Координатор Заходів інтегративного розвитку дітей раннього віку ЮНІСЕФ (за погодженням)
Шлемкевич
Ольга Любомирівна
Представник громадської організації "Материнське джерело" та групи "IBFAN" в Україні (за погодженням)

 

 
Начальник відділу охорони
здоров'я матерів та дітей

______________Жилка Н.Я.
Начальник лікувально-організаційного
управління АМН України
_____________Лазоришинець В.В.

 

 
  ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони
здоров'я та
Академії медичних наук України
31.07.2006 № 529/49

 

 

ПОЛОЖЕННЯ
про Координаційну Раду
з впровадження галузевої програми "Підтримка грудного вигодовування
дітей в Україні на 2006-2010 роки"

1. Координаційна рада (далі - Рада) є органом, утвореним при Міністерстві охорони здоров'я України на період до 2010 року з метою координації виконання заходів галузевої програми "Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні на 2006-2010 роки" (далі Програма).

2. Основні завдання Ради:
- координація діяльності органів та закладів охорони здоров'я, установ, організацій з впровадження Програми;
- аналіз стану виконання заходів;
- аналіз пропозицій міністерств та місцевих органів виконавчої влади щодо внесення змін та доповнень до Програми;
- планування та координація наукових робіт, що здійснюються в рамках Програми.

3. Рада для виконання покладених на неї завдань має право:
- одержувати в установленому порядку від органів та закладів охорони здоров'я, установ та організацій - виконавців Програми у рамках її здійснення необхідні матеріали та інформацію;
- утворювати в разі потреби тимчасові комісії, експертні та робочі групи, залучати в установленому порядку до роботи в них посадових осіб органів та закладів охорони здоров'я, установ і організацій, вчених, фахівців, представників об'єднань громадян (за згодою);
- надавати пропозиції Міністерству охорони здоров'я щодо змін та доповнень до Програми, їх фінансового забезпечення.

4. Рада утворюється у складі голови, заступників голови та членів Ради. При необхідності за пропозицією голови склад Ради може бути зміненим та доповненим, що має бути затверджено спільним наказом МОЗ України та АМН України.

5. Організаційною формою роботи Ради є засідання, які проводяться за потребою, але не рідше одного разу на квартал.

6. Рішення Ради приймаються простою більшістю голосів, оформляються протоколами, які підписує голова Ради, мають рекомендаційний характер і в разі потреби надсилаються органам державної влади та органам місцевого самоврядування, які є виконавцями Заходів.

7. Організаційне забезпечення діяльності Ради здійснює Департамент організації та розвитку медичної допомоги населенню МОЗ України.

 
Начальник відділу охорони
здоров'я матерів та дітей

______________Жилка Н.Я.
Начальник лікувально-організаційного
управління АМН України
_____________Лазоришинець В.В.




Адреса
МОЗ України
вул. Грушевського 7, м. Київ, 01021, Україна
тел. 226-22-05, факс 226-22-05
Прес-служба
Міністерства охорони здоров'я України
вул. Грушевського 7, м. Київ, 01021
тел. 253-69-75, факс 253-02-25
Приймальня громадян
+38[044] 253-2439,
кабінет 31
+38[044] 253-5484,
кабінет 32
Електронна пошта
МОЗ України
moz@moz.gov.ua
Служба підтримки веб-сайту МОЗ України
web@moz.gov.ua

Міністерство охорони здоров'я України, 2000-2009 Design by FursDesign® :: Powered by FDM3 Engine