на головну | пошук | контакти | передплата | оголошення
№ 7 (4507)
17 ciчня 2009 рiк

«  Сiчень 2009  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
РУБРИКАТОР

політика

Громада — великий чоловік

17.01.09  Дарина НАЗАРЧУК.

У цьому переконує нас Програма розвитку ООН

У селі Гута, що на Прикарпатті, проходило засідання Національного форуму міст-партнерів Муніципальної програми врядування та сталого розвитку, що впроваджується ПРООН. Ця програма діє в Україні вже чотири роки. На сьогодні до її реалізації долучилося 22 міста. Вони виконують 28 проектів у рамках цієї програми. Загальна вартість проектів — три мільярди гривень, а головна умова — залучення громади до вирішення місцевих проблем. Ми попросили учасників форуму поділитися своїми думками щодо впровадження цієї програми.

Юрій Гержов, вознесенський міський голова (Миколаївська область):

За великим рахунком, особливих проблем з впровадженням проектів програми у нас не було, за винятком однієї. В основі реалізації цієї програми лежало таке: всі кошти — і ООН, і бюджету — акумулюються на рахунку малої громади. І тут виникали певні проблеми з казначейством, Бюджетним кодексом. Однак з часом ми врегулювали ці процеси, і вони вже не є перепоною. Як на мене, ця програма легко адаптується у наше законодавство. Однак щоб громада зажила нормальним життям, потрібно більше фінансів залишати власне в неї.

Микола Боровець, новоград-волинський міський голова (Житомирська область):

Найголовніше для кожного міського голови — здолати пасивність громади. Якщо не вдається долучити до вирішення проблем безпосередньо громаду, все інше не матиме великого результату. Ми навчилися це робити завдяки Муніципальній програмі сталого розвитку, з якою співпрацюємо з 2005 року.

Валерій Весняний, тульчинський міський голова (Вінницька область):

Найскладніше було добитися, щоб люди повірили у ці проекти. Бо вони казали: недарма тут швейцарці ходять, щось, мабуть, задумали, а потім відберуть садочки чи інше комунальне майно. Та згодом, коли ми замінили вікна на пластикові у перших двох дитячих садочках, люди побачили свою вигоду.

Коментар Юлії Судникової, начальника управління стратегії і реформування Міністерства з питань ЖКГ України:

Наше міністерство виступає за те, щоб боротися з монополією ЖЕКів, надзвичайно неефективна робота яких зводить нанівець реформи в багатьох галузях: водопостачання, теплопостачання і т. д., у результаті чого люди не можуть отримати якісні послуги ні в житловій, ні в комунальній сферах.

Щодо Програми розвитку ООН, то міністерство виступає за співробітництво з усіма міжнародними організаціями, спонсорами, кредитними спілками, які хочуть долучитися до здійснення реформи в ЖКГ.

Думка експертів

Йоанна Казана-Вишньовецька, заступник постійного представника ПРООН в Україні: «Завжди, коли починаємо впроваджувати нові проекти, нові підходи, дуже обережно ставимося до перших кроків. Запускаємо спочатку кілька пілотних ініціатив. Якщо вони діють успішно, поширюємо їх на інші міста. Ми починали з чотирьох міст, а тепер маємо 22 міста-партнера. Отож, перші кроки були правильні. Практика показала, що ці проекти успішні і для громади, і для міста.

Івано-Франківська область.

Фото автора.


iншi матерiали роздiлу "політика"

З днем народження, товаришу Матвєєв!
Сьогодні, 28 березня, — день народження Валентина Григоровича Матвєєва, народного депутата України, відомого політичного, державного і партійного діяча.  

Комуністи готуються до «народного імпічменту»
Комуністична партія має намір у квітні—травні провести масові акції протесту з вимогою імпічменту Президента Віктора Ющенка. Про це на прес-конференції повідомив лідер партії та голова фракції КПУ у... 

Херсонщина як турботлива, дбайлива мати...
Жителям Херсонської області  

Ловись, рибко...
Кількість риболовних суден, що ведуть промисел в океанічних водах за межами України, зменшилась із 230 у 1990 році до 14. 

Не потрібно пристрастей там, де треба діяти зважено
Як ми вже повідомляли, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин здійснив робочу поїздку по Житомирщині. Під час спілкування з людьми та на прес-конференції було порушено низку важливих... 
Eкспорт матерiалiв

За умови повного або часткового вiдтворення посилання на
www.golos.com.ua є обов'язковим (для iнтернет-ресурсiв гiперпосилання).