This version of the page http://www.doza.net.ua/pages/ua_ref_zaderz.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-26. The original page over time could change.
Інтернет-магазин - дозиметри, радіометри, контроль радіації по Києву і Україні










  

Радіацію - в кожний дім

Інформація опублікована в №122 (1220) "Газеты по-Киевски" 31 травня 2008 р.

Сьогодні нікого не здивуєш новинами, що на ринках Києва торгують дарами природи, зібраними в зоні відчуження. Проте продаж «брудних» ягід – справжня дрібниця в порівнянні з колосальними масштабами розкрадання іншого «майна», покинутого після катастрофи на підступах до ЧАЕС. На днях спецслужби країни заявили про викриття цілого злочинного угруповання, що налагодило крупний «бізнес» по вивозу з «зони» усього, за що можна виручити гроші. Не обійшлось тут і без допомоги чиновників – в СБУ вже обіцяють гучні викриття, але, як водиться, поки узяли тільки виконавців.

– За цими особами стежили, і 29 травня на виїзді із забороненої зони вони були схоплені, – розповідає Лада Сафонова, заступник начальника прес-служби СБУ. – Під час останньої вилазки крадії вивозили стальні труби, узяті з могильника по утилізації забруднених радіацією відходів. Направлялись вони на одну з металобаз Київської області. Коли до кузова автомобіля піднесли дозиметр – радіаційний фон виявився в 30 разів вище норми. Кожний член цього угруповання робив свою «справу». Одні вимірювали радіаційний фон, щоб викрадене не вбило самих крадіїв. Другі були водіями, треті – охоронниками і вантажниками. Зараз троє осіб затримані – це водії і дозиметристи. Проти них порушено карну справу за ст. 267 ч. 1 КК «Порушення режиму радіаційної безпеки». Покарання – до трьох років тюрми. Четвертий їх компаньйон – співробітник одного зі спеціалізованих підприємств – на підписці про невиїзд. Засобів захисту від випромінювання у крадіїв не було, та і вантажі вони нічим не накривали. Возили у відкритих кузовах, наражаючи на смертельну небезпеку не тільки себе, а й оточуючих. По попереднім справам я пам'ятаю, що разом з вироком суду більшість мародерів отримували інвалідність.

Затримані вже зізнались, що вивозили не тільки труби, але й частини автомобілів, деревину і навіть виловлену рибу. Деталі продавали або здавали в брухт, деревину обробляли на підпільних пилорамах, перетворюючи в паркет і меблі. Поки невідомо скільки таких виробів і кому їх вже встигли продати. Моторошно уявити, що може трапитися з хазяїнами квартири, де піл встелений таким небезпечним покриттям або в спальні красується гарнітур, вироблений з чорнобильської деревини. Важко повірити, але крадії навіть намагались вивезти з Чорнобиля цілий гелікоптер Ми-8 (!), щоб потім перепродати його під облаштування оригінального кафе.

Зрозуміло, що така активна діяльність не могла відбуватися непомітно під носом у чиновників з Чорнобильської адміністрації. СБУ поки не називає конкретних прізвищ, причетних до розкрадання, побоюючись як би вони своєчасно не заховали сліди. Проте, тотальні перевірки всіх складів і баз, куди могле надходити вивезене з «зони» вже почались. Хочеться вірити, що понесуть відповідальність не «пішаки», а ті хто заробив мільйони, наповнюючи країну зараженими радіацією матеріалами.

(Матеріал узятий з сайту www.pk.kiev.ua)


РБК-Україна, 04 листопада 2008 р.

Суд визнав чотирьох мешканців Київської області винними в порушенні вимог радіаційної безпеки.

Суд визнав чотирьох мешканців Київської області винними в порушенні вимог радіаційної безпеки, повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

Працівники прокуратури Київської області і головного управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією Служби безпеки України в кінці травня в 2008 р. затримали двох мешканців Іванківського району при спробі вивезти із зони відчуження Чорнобильської АЕС 15 т виробів з металу без супровідних документів для їх послідуючого збуту як металобрухту.

Було встановлено, що доза радіоактивного випромінювання даних виробів в сотні раз перевищувала допустимі норми. Прокуратурою області порушено карну справу за признаками злочину, передбаченого ст. 267-1 Кримінального кодексу України, тобто по факту порушення вимог радіаційної безпеки при переміщені за межі зони відчуження об'єктів без надання передбаченого законом дозволу, здійснене з метою їх збуту.

Слідчо-оперативна група встановила, що до здійсненого злочину причетні працівники батальйону міліції з охорони зони радіоактивного забруднення ГУ МВС в Київській області. По результатам розслідування чотирьом особам, двоє з яких є працівники міліції, висунуто звинувачення.


2007-2009