This version of the page http://www.fortecja.com.ua/index.php?id=0&path=2 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-25. The original page over time could change.
КРЕДИТНА СПІЛКА "ФОРТЕЦЯ"
89707

8 800 505 10 10
Безкоштовний телефон
довідки

    Активи:
    100 000 000.00 грн.
    Кількість членів:
    17 000 чол.
    Кількість філій:
    35

Дані станом на 01.09.08

 


burlay.org.ua









Калькулятор Головна Пошта

19.01.09 Газовий конфлікт майже вичерпано

Джерело: http://www.kommersant.ua
"Газпром" вперше за багато років почне продавати газ "Нафтогазу" безпосередньо, але за відмову від послуг посередника Rosukrenergo доведеться платити в I кварталі 2009 року $360 за тисячу кубометрів. Утім, ризик ескалації конфлікту не виключений, поки нову схему не схвалить президент Віктор Ющенко.
Після п'яти з половиною годин переговорів з Юлією Тимошенко Володимир Путін заявив про досягнення домовленості щодо переходу на європейську формулу ціноутворення при продажу газу Україні. В адміністрації президента Росії пояснили, що вважають цю частину домовленості найважливішою, оскільки Україна до цих пір залишалася єдиною країною, де ціна формувалася на підставі двосторонніх переговорів. Пан Путін розповів, що Україна отримає знижку 20% до європейської ціни за умови збереження льготного тарифу на транзит у 2009 році - $1,7 за тисячу кубометрів
Але вже з січня 2010 року всі домовленості між Росією і Україною формуватимуться за європейськими стандартами, додав він. "Переговори були нелегкими, але ми прийшли до згоди, що дозволяє підписати всі необхідні документи", - підкреслила за підсумками Юлія Тимошенко. Два договори про постачання терміном на 10 років планується підписати 19 січня. Для їх підписання Юлія Тимошенко пообіцяла повторно прилетіти до Москви.
Посередників в цій схемі вже не буде: вперше за 10 років "Газпром" відновить пряме постачання газу на Україну. Володимир Путін пішов назустріч вимогам пані Тимошенко і виключив зі схеми постачань Rosukrenergo (RUE). Його місце не займе інший посередник, підтвердили в "Нафтогазі". Утім, в RUE ще залишається більше 11 млрд кубометрів газу у сховищах України, які мають бути реалізовані цього року в Польщі, Румунії та Угорщині.

16.01.09 Україна готова поки безкоштовно прокачувати газ до Європи

Джерело: http://www.unian.net
15 січня під час зустрічі у Лондоні з прем`єр-міністром Великої Британії Гордоном БРАУНОМ Президент України Віктор Ющенко заявив, що Україна до моменту укладення угоди з Росією про ціну на газ та ставку на транзит готова безкоштовно здійснювати прокачку газу до європейських споживачів...
За його словами, доставка газу до країн ЄС є завданням номер один. «Всі комерційні, конфліктні питання відкладемо вбік. Це не так важливо сьогодні для європейського споживача», - зазначив Президент України.
«Бажання, воля, які від імені України я привіз до Європи, повинні засвідчити нашим європейським друзям: Україна є друг Європи, Україна робить все, щоб забезпечити в неможливих умовах виконання функцій поставки російського газу», - підкреслив В.ЮЩЕНКО, додавши, що українські державні гарантії вже офіційно направлені на адресу російської сторони.
За його словами, питання наразі залишається лише у наявності політичної волі, необхідної для його вирішення. «Ми сьогодні просимо російську сторону про одне - відкрити повноконтрактну поставку газу, як того вимагає відповідна технічна угода. Україна гарантує транзит цього газу», - наголосив Президент.
Також В.ЮЩЕНКО вкотре наголосив, що Україна повністю розрахувалася за газ, який був поставлений їй у 2008 році, і підкреслив, що наша держава в минулому році і особливо з 1 січня 2009 не робила несанкціонованого відбору газу.
«Я хочу, щоб це знали всі: Україна не крала і не краде газ. Якщо це питання залишається таким гострим, ми ще раз звертаємося до Єврокомісії щодо створення спеціальної комісії, яка б дослідила питання, пов`язані з постачанням російського газу, виконання Україною функцій транзитера, і найголовніше - могла б дати оцінку щодо відбору чи не відбору Україною газу із російських поставок до Європи», - сказав Президент.

18.11.08. Прес-конференція: акція "Друзі "Фортеці" – дітям Черкащини"

17 листопада у приміщенні редакції газети "Нова Доба" відбулася прес-конференція стосовно благодійної акції "Друзі "Фортеці" – дітям Черкащини", організатором якої стала КС "Фортеця".

Учасники прес-конференції: Голова Спостережної ради КС "Фортеця" Павло Бурлай, начальник управління у справах сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації Віталій Коваль, заступник головного лікаря Черкаського обласного дитячого санаторію "Руська Поляна" Людмила Сарапіна – ознайомлювали з ходом благодійної акції та загальною ситуацією у Черкаській області стосовно соціально незахищених дітей.

"Проблеми дітей-сиріт та дітей з багатодітних родин потребують уваги з боку суспільства, державних та комерційних структур, засобів масової інформації. Проект має на меті викликати інтерес активної частини суспільства до такої важливої теми, допомогти дитячим будинкам, інтернатам психологічно та матеріально і, головне, подарувати діткам родинне тепло та любов", - зазначив Голова спостережної ради КС "Фортеця" Павло Бурлай.

У приміщенні кредитної спілки "Фортеця" відкрився пункт прийому необхідних речей для вихованців дитячих будинків, зокрема акція охопила 150 дітей-сиріт із дитячих установ Черкаської області..

Завершальний етап благодійної акції відбудеться 20 грудня: ініціатори акції організовують святкову ялинку у ПК "Дружба Народів", де діти зможуть прийняти участь в різноманітних іграх, веселощах, поласувати солодощами та отримати подарунки. Приємно, що акцію підтримали і відомі українські артисти та колективи (гурти "Скрябін", "Плач Єремії", "Мандри", Олег Павлишин, Вікторія Оріяна), пісні яких пролунають цього ж дня під час святкового благодійного концерту у ПК "Дружба Народів".

Учасники конференції говорили про успішні кроки кредитної спілки у напрямку подолання проблем, що стосуються дітей-сиріт. Начальник управління у справах сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації Віталій Коваль наголосив, що важливо, аби до акції КС "Фортеця" долучилися усі небайдужі. "Діти, особливо сироти, живуть в очікуванні дива, і ми повинні зробити все можливе, щоб створити у дітей атмосферу домашнього тепла, передноворічних свят, зробити все, щоб здійснилися дитячі новорічні бажання. І кредитна спілка "Фортеця" з допомогою друзів, а саме установ, які відгукнулися на ініціативу спілки, прагне це реалізувати", - зазначив Віталій Володимирович.

Акцію підтримав голова Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Черевко



Детальніше про благодійну акцію можна дізнатися за тел. 71-99-16, 71-99-10


13.11.08. Функціонування системи кооперативних ощадно-кредитних кас Польщі

Це цікаво...

Польські кооперативні ощадно-кредитні каси (СКОК, польськ.) – це неприбуткові кооперативи фінансової допомоги. Це – об’єднання людей, а не капіталу, тому кожен їх член має право голосу на загальних зборах, незалежно від розміру пайових внесків. Між членами каси існує певний професійний та організаційний зв’язок, що посилює їх відповідальність за діяльність каси. Керуючі та наглядові органи каси обираються із числа їх членів.

Кооперативна ощадно-кредитна каса діє у Польщі з 1992 року. Каса нараховує більше, ніж 1,7 млн. членів. Мережа СКОК є найбільшою серед установ, що надають фінансові послуги.

З метою захисту грошових накопичень працює програма захисту заощаджень: Грошовий фонд і Національні Колективні страхування вкладів TUW. У рамках програми заощадження учасники СКОК застраховані. Стабілізаційний фонд складає близько 1% від активів.

Історія виникнення і розвитку СКОК. На початках створення фінансових інситутів в Галісії стояв Френсіс Стефзик, випускник Стенфордського університету, доктор філософії та історії науки. З 1884 він працював учителем у школі, відкрив касу перших готівкових позик і заощаджень. З 1898 року у Львові керував Управлінням заощаджень і позик. У 1920 році активіст і соціальний діяч переїжджає у Сполучені Штати для налагодження каси національної позики серед місцевої польської громади.

Френсіс Стефзик є покровителем руху сьогодні, і найбільший Касовий апарат у Польщі носить його ім'я. Діяльність Френсіса Стефзика зіграла величезну роль у відродженні у Польщі сфери послуг і малого бізнесу.

Польські експерти виділяють кілька головних принципів, які було покладено в основу розвитку кооперативних ощадно-кредитних кас. Основні засади діяльності системи СКОК узагальнені у Кодексі успішних практик і принципів діяльності:

  • чесність
  • зміцнення взаємної довіри
  • справедливе управління
  • формування відносин між членами громадянського суспільства
  • відповідальність за діяльність
  • інтерес до розвитку та вдосконалення системи СКОК
  • співробітництво між установами системи СКОК
  • Зокрема, каси мають забезпечувати загальний доступ до фінансових послуг, дозволяючи громадянам досягати визначеної мети і поліпшувати економічні та соціальні умови життя. При цьому каси вважаються невід’ємною частиною офіційного фінансового сектора Польщі.


    22 жовтня 2008 року відбулося засідання постійно діючої робочої групи з питань розвитку системи кредитної кооперації в Україні при Держфінпослуг

    22 жовтня 2008 року відбулося засідання постійно діючої робочої групи з питань розвитку системи кредитної кооперації в Україні при Держфінпослуг (далі - КЕГ), створеної відповідно до Наказу Держфінпослуг № 163 від 12 вересня 2008 року. Участь у засіданні КЕГ взяли члени КЕГ, в тому числі з боку НАКСУ: голова Ради НАКСУ Павло Бурлай та голова Наглядового комітету НАКСУ Андрій Азаров, а також, запрошені на засідання експерти, серед яких з боку НАКСУ були присутні віце-президенти НАКСУ Катерина Калустова та Людмила Кравченко. В ході засідання його учасниками була проведена широка дискусія щодо запровадження комплексу заходів спрямованих на забезпечення підтримки діяльності кредитних спілок в сучасних обставинах. Зокрема, обговорювалися питання щодо впливу на діяльність кредитних спілок нестабільної економічної ситуації в Україні і світі, заходів, що пропонуються для подолання кризових явищ, а також, дій з боку Держфінпослуг, що їх очікують кредитні спілки від регулятора та вважають вкрай необхідними. Передусім, було детально розглянуто щойно схвалені Радою Національної асоціації кредитних спілок України пропозиції щодо внесення змін до Розпорядження Держфінпослуг від 15.10.2008 року за № 1203 "Про тимчасові заходи щодо забезпечення фінансової стабільності кредитних спілок". У представленому на розгляд КЕГ проекті змін було запропоновано викласти ряд пунктів розпорядження у наступній редакції:

    2.1. виконувати свої зобов'язання за договорами про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки лише у разі настання строку завершення зобов'язань за такими договорами внаслідок закінчення строків залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки за такими договорами. Розрахунки за внесками (вкладами) членів кредитних спілок на депозитні рахунки, строк повернення яких настав, кредитні спілки зобов'язані здійснювати відповідно до умов договорів;
    2.2. здійснювати розподіл доходу у вигляді плати (процентів) на пайові внески згідно з підпунктом 2.1.4 Положення лише за умови відсутності незадоволених заяв членів кредитної спілки про дострокове припинення дії договорів про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки;
    2.3. здійснювати повернення додаткових пайових внесків у разі надходження відповідних заяв членів кредитної спілки згідно з підпунктом 2.1.3 Положення лише за умови відсутності незадоволених заяв членів кредитної спілки про дострокове припинення дії договорів про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки;
    2.4. приймати загальними зборами членів кредитної спілки або спостережною радою кредитної спілки рішення про повернення пайових внесків та цільових внесків в додатковий капітал у разі припинення особою членства у кредитній спілці згідно з підпунктами 2.1.2, 2.1.3 та 2.1.6 Положення лише за умови відсутності незадоволених заяв членів кредитної спілки про дострокове припинення дії договорів про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки;
    2.5. здійснювати будь-яку благодійну діяльність згідно з підпунктом 3.3.2 Положення лише за умови відсутності незадоволених заяв членів кредитної спілки про дострокове припинення дії договорів про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки;
    2.6. для кредитних спілок, які не мають заборгованості за внесками (вкладами) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, здійснювати розподіл доходу у вигляді плати (процентів) на пайові внески та повернення внесків до капіталу спілки з дотриманням черговості задоволення відповідних заяв за рахунок коштів, що надходять до кредитної спілки від здійснення нею активних операцій (платежів за наданими кредитами, депозитами в банках та об'єднаних кредитних спілках тощо).

    Виключити п. 3. або викласти його в редакції:

    3. Зобов'язати кредитні спілки подати звітні дані за формами та у порядку, встановленими Порядком складання і подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Держфінпослуг (далі - Порядок), затвердженим розпорядженням Держфінпослуг від 25.12.2003 № 177, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.01.2004 за № 69/8668, за десять та одинадцять місяців 2008 року відповідно не пізніше 25 листопада та 25 грудня 2008 року у складі 1 - 4 звітних форм. В обговоренні зазначених пропозицій, які в подальшому шляхом голосування були схвалені КЕГ (пункт 3 у наведеній вище редакції) , взяли участь Оленчик А.Я., Хоружий С.Г., Азаров А.С., Бурлай П. І., Волковська В. О., Гончаренко В. В., Дзьобак В. В., Дученко М.М., Жулинська Г.С., Кравченко Л.Є., Калустова К.В.. Також, учасники засідання зазначили про необхідність включення заходів з підтримання фінансової стабільності і ліквідності кредитних спілок до програм антикризових заходів та законопроектів, покликаних мінімізувати вплив світової фінансової кризи на економіку України, і протидії фактам поширення недобросовісної і неправдивої інформації щодо діяльності кредитних спілок, які призводять до підриву довіри населення до фінансового сектору України та підвищують соціальну напругу. В контексті обговорення було підкреслено актуальність внесення змін і до Розпорядження Держфінпослуг № 7, що дозволило би мінімізувати вплив кризових явищ на діяльність кредитних спілок шляхом запровадження на цей період фінансових нормативів, адекватних існуючим економічним реаліям. За результатами обговорення члени КЕГ вирішили:

    1) висловити подяку і підтримку Держфінпослуг за своєчасно прийняте Розпорядження 15.10.08 № 1203 "Про тимчасові заходи щодо забезпечення стабільності діяльності кредитних спілок";
    2) звернутися до Держфінпослуг із проханням невідкладно внести зміни до Розпорядження від 15.10.08 № 1203 "Про тимчасові заходи щодо забезпечення стабільності діяльності кредитних спілок", які були запропоновані за результатами обговорення;
    3) просити Держфінпослуг звернутися до Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, Національного банку України, центральних органів виконавчої влади щодо включення заходів з підтримання фінансової стабільності і ліквідності кредитних спілок до програм антикризових заходів та законопроектів, покликаних мінімізувати вплив світової фінансової кризи на економіку України;
    4) підтвердити готовність КЕГ до активної співпраці із Держфінпослуг з метою проведення оперативного моніторингу ситуації на ринку кредитних спілок відповідно до п.5 Розпорядження від 15.10.08 № 1203;
    5) звернутися до Держфінпослуг з ініціативою невідкладного аналізу і внесення пропозицій щодо змін до Розпорядження від 16.01.2004 № 7 "Про затвердження Положення про фінансові нормативи діяльності та критерії якості системи управління кредитних спілок та об'єднаних кредитних спілок" з метою мінімізації впливу кризових явищ на діяльність кредитних спілок та запровадження на цей період фінансових нормативів, адекватних існуючим економічним реаліям;
    6) звернутися до Держфінпослуг із проханням застосовувати до кредитних спілок, у разі необхідності, заходи впливу переважно у вигляді затвердження плану відновлення фінансової стабільності відповідно до п.7 Розпорядження від 15.10.08 № 1203 та, за можливості, уникати жорстких санкцій за недотримання фінансових нормативів, зумовлене об'єктивними обставинами, що склалися на фінансовому ринку України;
    7) звернутися до Держфінпослуг із проханням сприяти, в межах компетенції, протидії фактам поширення недобросовісної і неправдивої інформації щодо діяльності кредитних спілок, які призводять до підриву довіри населення до фінансового сектору України та підвищують соціальну напругу.

    Другим питанням порядку денного засідання було розглянуто питання щодо запровадження п.3 Розпорядження Держфінпослуг від 27 березня 2008 року N 418 "Про затвердження Змін до Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України". Увазі КЕГ було запропоновано обґрунтування щодо доцільності внесення змін до цього Розпорядження та прийнята з цього приводу постанова Ради НАКСУ. В дискусії взяли участь Оленчик А.Я., Кравченко Л.Є., Калустова К.В., Жулинська Г.С., Азаров А.С., Бурлай П. І., Гончаренко В. В., Дзьобак В. В., Дученко М.М., Сидоровський В.М. За результатами обговорення члени КЕГ вирішили:

    1) звернутися до Держфінпослуг із проханням термін набрання чинності підпункту 1.3 пункту 1 Змін до Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, затверджених п.1 Розпорядження Держфінпослуг від 27 березня 2008 року N418, перенести з 1 січня 2009 року на 1 січня 2010 року, оскільки запровадження норм звітування в електронній формі через web-інтерфейс на офіційному сайті Держфінпослуг співпадають із змінами у самих звітних формах, що призводить до суттєвого доопрацювання відповідного програмного забезпечення для кредитних спілок;
    2) звернутися до Держфінпослуг із проханням сприяти оперативному опрацюванню за участю фахівців кредитних спілок та їх об'єднань питання невідкладного коригування пунктів 2 - 7 Змін до Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, затверджених п.1 Розпорядження Держфінпослуг від 27 березня 2008 року N418, у зв'язку із необхідністю уникнення можливих проблем при складанні оновлених форм звітних даних.

    Засідання завершилося обговоренням організаційних питань щодо яких було вирішено:

    1) проводити засідання КЕГ за потребою, але не менше ніж один раз на квартал;
    2) членам КЕГ до 27.10.2008 підготувати та надіслати на електронну адресу голови і секретаря КЕГ пропозиції щодо переліку пріоритетних питань, які можуть стати предметом обговорення на засіданнях КЕГ до кінця 2008 року.


    22 жовтня 2008 року відбулося чергове засідання Ради Національної асоціації кредитних спілок України.

    22 жовтня 2008 року відбулося чергове засідання Ради Національної асоціації кредитних спілок України. На порядок денний засідання було винесено наступні питання:

    - Затвердження протоколів попередніх засідань Ради НАКСУ;
    - Звіт Виконавчої дирекції за період, що пройшов після останнього засідання Ради НАКСУ;
    - Про Стратегічний план НАКСУ на 2008-2011 роки;
    - Про шляхи стабілізації на ринку кредитних спілок України;
    - Про прийом КС до "Програми компенсації втрат вкладників кредитних спілок" (КС "Мультізайм", м. Севастополь, КС "Залоговое Агентство", м. Горлівка, Донецької обл., КС "Довіра", м. Новоайдар, Луганської обл., КС "Довіра", м. Золочів, Львівської обл.);
    - Про склад Комітету "Програми компенсації втрат вкладників кредитних спілок";
    - Про введення в дію з 01.01.09 підпунктів 1.3 пункту 1 та пунктів 2-7 "Змін до порядку складання та надання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Державної Комісії з регулювання ринків фінансових послуг України" затверджених розпорядженням Держфінпослуг від 27 березня 2008 року за № 418;
    - Різне.

    Після затвердження протоколу попереднього засідання та заслуховування звіту про діяльність Виконавчої дирекції НАКСУ, члени Ради НАКСУ приступили до обговорення найгострішого поточного питання - останніх подій, пов'язаних із світовою фінансово-економічною кризою та дестабілізацією фінансового ринку України.

    Ключовим аспектом обговорення стало ухвалене Держфінпослуг за ініціативи Об'єднання кредитних спілок "Програма захисту вкладів" та Всеукраїнської асоціації кредитних спілок 15.10.2008 року Розпорядження № 1203 "Про тимчасові заходи щодо забезпечення стабільності діяльності кредитних спілок". Абсолютна більшість членів Ради НАКСУ визнаючи актуальність прийняття з боку Держфінпослуг певних заходів спрямованих на підтримку стабільності на ринку кредитних спілок України, висловилася за необхідність терміново внести зміни до зазначеного Розпорядження. Тим більше, що наразі кредитні спілки переважно працюють у звичайному режимі. Також, було проведено широку дискусію щодо правозастосування цього Розпорядження. За результатами обговорення Радою НАКСУ було прийнято рішення щодо внесення змін до пунктів 2.1 - 2.5 Розпорядження № 1203, доповнення його п. 2.6. Щодо п. 3 цього Розпорядження, Радою НАКСУ була затверджена пропозиція про його виключення або, в крайньому випадку, приведенням зазначеного пункту у відповідність до законодавства шляхом перенесення дат звітування з 10 на 25 числа, подання звітності за 10 та 11 місяців за умови обмеження обсягів подання звітних даних 1-4 звітними формами (див. затверджені Радою НАКСУ пропозиції щодо змін до Розпорядження № 1203 у новині про засідання Консультаційно-експертної групи при Держфінпослуг (КЕГ)). При цьому, Рада НАКСУ висловилася за необхідність опрацювання відповідних роз'яснень щодо практичного застосування цього Розпорядження кредитними спілками, яке у найкоротші строки має бути надано членам НАКСУ.

    В контексті обговорення цього питання було прийнято рішення про ініціювання звернення до Держфінпослуг щодо відповідальності ЗМІ за подання недостовірної інформації про діяльність кредитних спілок та включення заходів з підтримання фінансової стабільності і ліквідності кредитних спілок до програм антикризових заходів та законопроектів, покликаних мінімізувати вплив світової фінансової кризи на економіку України.

    Значну увагу Ради НАКСУ було приділено питанню щодо внесення змін до Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, затверджених розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 27 березня 2008 р. N 418. За результатами обговорення Рада НАКСУ постановила:

    Приймаючи до уваги ситуацію, що склалася на фінансовому ринку, а також враховуючи проблеми, розкриті у Пояснювальній записці, поданій для обґрунтування цього питання:

    1. Звернутися до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України з проханням відкласти введення в дію змін до Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, затверджених розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 27 березня 2008 року за № 418 до 1 січня 2010 року.

    2. Просити Державну Комісію з регулювання ринків фінансових послуг винести вищевказані зміни в першому кварталі 2009 року на широке обговорення з суб'єктами ринку за участю об'єднань суб'єктів ринку, і запровадити зміни після внесення певних коректив та уточнень з 1 січня 2010 року.

    В обговоренні зазначених постанов Ради НАКСУ взяв участь голова КЕГ Андрій Ярославович Оленчик, а запропоновані зміни до Розпоряджень № 1203 та № 418 разом із іншими пропозиціями Ради НАКСУ, в подальшому, були покладені в основу рішень КЕГ, засідання якої відбулося в той же день.

    Серед інших питань порядку на засіданні було прийнято рішення щодо прийому КС "Мультізайм", м. Севастополь, КС "Залоговое Агентство", м. Горлівка Донецької області, КС "Довіра", м. Новоайдар Луганської області, КС "Довіра", м. Золочів Львівської області до "Програми компенсації втрат вкладників кредитних спілок". Також, з метою остаточного формування Комітету Програми компенсації втрат вкладників кредитних спілок рішенням Ради НАКСУ в рамках квоти Виконавчої дирекції НАКСУ до складу Комітету було призначено віце-президентів НАКСУ Катерину Калустову та Людмилу Кравченко.

    При обговоренні проекту Стратегічного плану розвитку НАКСУ на 2008-2011 роки членам Ради НАКСУ були представлені узагальнені результати детального обговорення цього питання учасниками Науково-практичної конференції НАКСУ в Туреччині та пропозиції Виконавчої дирекції НАКСУ щодо змісту конкретних організаційних заходів. Даний документ рішенням Ради НАКСУ був прийнятий за основу з подальшим його доопрацюванням і винесенням для остаточного затвердження на наступне засідання Ради НАКСУ разом із затвердженням бюджету НАКСУ на 2009 рік.

    В ході засідання також відбулася дискусія з приводу озвучених А. Я. Оленчиком пропозицій щодо запровадження реальної координації дій та консолідації зусиль НАКСУ та ВАКС у розв'язанні життєво необхідних питань діяльності кредитних спілок. Зокрема, було запропоновано повернутися до опрацювання проекту Договору про співпрацю між НАКСУ та ВАКС з приводу чого Радою НАКСУ було висловлено підтримку та готовність до спільної діяльності на користь кредитних спілок та громадян України.


    29.10.08. Про тимчасові заходи щодо забезпечення стабільності діяльності кредитних спілок.

    З метою нейтралізації впливу зовнішньої фінансової кризи, забезпечення стабільності, надійності і безпеки діяльності кредитних спілок та захисту інтересів їх членів Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (далі - Держфінпослуг) затвердила розпорядження "Про тимчасові заходи щодо забезпечення стабільності діяльності кредитних спілок" з метою збереження фінансової стабільності та ліквідності кредитних спілок на період подолання відповідних кризових явищ.

    Зазначеним розпорядженням заборонено кредитним спілкам здійснювати розподіл доходу у вигляді плати (процентів) на пайові внески, повернення додаткових пайових внесків та цільових внесків, у тому числі у разі припинення особою членства в кредитній спілці, а також благодійної діяльності за умови наявності заборгованості кредитної спілки перед своїми членами за внесками (вкладами) на депозитні рахунки (у тому числі і за заявами членів про дострокове припинення дії таких договорів та/або дострокове виконання зобов'язань за такими договорами).

    Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України також рекомендувала кредитним спілкам, зокрема, обмежити проведення активних операцій шляхом надання кредитів з терміном погашення до 3 місяців; утримувати тимчасово вільні кошти виключно у формі ліквідних активів; при укладанні нових договорів по залученню внесків (вкладів) на депозитні рахунки передбачити штрафні санкції та, принаймні, місячний термін для повернення таких внесків (вкладів) у разі дострокового розірвання договорів за ініціативою членів; утриматись від економічно необґрунтованого підвищення процентних ставок за внесками (вкладами) членів на депозитні рахунки.

    Детальніше ознайомитись з розпорядженням ви можете на сайті НАКСУ (http://www.unascu.org.ua) та безпосередньо на сайті Держфінпослуг (http://www.dfp.gov.ua).


    22.10.08. Відзнака "Фортеці" у Всеукраїнському проекті "Кредитні спілки України"

    У Міжнародний день кредитних спілок, 16 жовтня, КС "Фортеця" отримала не тільки привітання й побажання подальших успіхів, але й нагороду у номінації "За динамічний розвиток".

    16 жовтня кредитно-кооперативна громадськість України, разом із представниками кредитно-кооперативного руху 96 країн (а це майже 180 млн громадян нашої планети) відзначала Міжнародний день кредитних спілок. З цієї нагоди Національна асоціація кредитних спілок України зібрала лідерів майже 70 кращих КС України, керівників ряду партнерських організацій та об'єднань інших секторів фінансового ринку у Торгово-промисловій палаті України для урочистого святкування та підведення підсумків Всеукраїнського проекту "Кредитні спілки України".

    Ключовим моментом свята стало підведення підсумків Всеукраїнського конкурсу "Кредитні спілки України". Нагородження відбувалось у декількох номінаціях: "За зразковий фінансовий стан", "За динамічне зростання", "За багаторічну стабільну роботу". Почесною відзнакою, дипломом та презентаційно-іміджевим альманахом "Кредитні спілки України" були нагороджені кредитні установи зі всієї України. У перших рядах - і "КС "Фортеця", яку відзначили у номінації "За динамічне зростання". Разом з нагородою кредитна спілка отримала і побажання працівникам і усім членам спілки успіхів у добрих справах, а спілці - подальшого процвітання.




    15.10.08 Світовий банк знає, як Україні вберегтися від фінансової кризи.

    Джерело: http://www.dt.ua

    Світовий банк радить Україні якнайшвидше інтегруватися до ринку фінансових послуг Євросоюзу. Це убезпечить український ринок від наслідків світової фінансової кризи. Однак, за прогнозами аналітиків, перейти на європейський рівень українська фінансова система зможе лише через десять років.

    Світова фінансова криза - серйозний виклик для української економіки, вважає голова представництва Світового банку в Україні, Білорусії та Молдові Мартін Райзер.

    На його думку, закони, які регулюють український фінансовий ринок, слід негайно адаптувати до європейських вимог.

    "На жаль, в Україні нині не найкраща ситуація для розвитку капіталу. Це може змінитися, якщо Україна стане привабливішою для інвестування та внутрішні фінансові ресурси населення будуть мобілізовані", - каже Райзер.

    Він переконаний, що насамперед Україні слід відмовитися від політичного впливу на регуляторів українського ринку фінансових послуг.

    План реформування ринків капіталу буде визначений Угодою про зону вільної торгівлі з ЄС - переговори про це Україна вже веде. Але цього недостатньо, вважає провідний фінансовий спеціаліст Світового банку Мішель Ноель.

    За його словами, вже нині українським фахівцям слід працювати над тим, аби партнери ЄС визнавали своїх українських колег рівноцінними гравцями на фінансовому ринку.

    "Після цього вціліють лише найкращі українські фінансові страхові компанії, біржі. Але тоді вони зможуть повноцінно надавати фінансові послуги громадянам Євросоюзу", - зауважив Ноель.

    Нагадаємо, 18 липня цього року міністр економіки України Богдан Данилишин висловив думку, що експерти Світового банку перебільшують вплив світових цін на інфляційні процеси в Україні. Про це він заявив, коментуючи погіршення Світовим банком прогнозу інфляції 2008 року в Україні.

    "На наш погляд, експерти Світового банку, погіршуючи свій прогноз інфляції, з одного боку, перебільшують вплив світових цін на інфляційні процеси в Україні, з іншого - недооцінюють вплив антиінфляційної політики в перспективі. Так, сьогодні на світових ринках відбувається прискорення інфляційних процесів, тоді як в Україні спостерігаються протилежні тенденції", - зазначив він.

    Разом з цим, міністр підкреслив, що Світовий банк позитивно оцінює дії уряду і Національного банку України щодо проведення зваженої макроекономічної політики, спрямованої на приборкання інфляційних процесів.


    08.10.2008. Золотоніська делегація інвалідів зібрала призи у Маріуполі

    Завдяки підтримці КС "Фортеця" золотоніська делегація інвалідів взяла участь у всеукраїнській спартакіаді. Змагання проходили з 20 по 23 вересня у м. Маріуполь.

    Діяльність КС "Фортеця" направлена на взаємодію з людьми, вирішення їх проблем. Тому соціальним проектам кредитна спілка приділяє особливу увагу. Лише за останній рік вдалося втілити у життя декілька проектів, серед яких: освітлення під'їздів у будинках м. Черкаси ("Фортеця" - соціальний партнер черкаських комунальників), підтримка місцевої юнацької баскетбольної команди, організація добродійних акцій для творчих дітей, для дітей-сиріт і дітей-інвалідів, для ветеранів і учасників ВВВ.

    Саме тому КС охоче погодилась підтримати Золотоніську міськрайонну громадську організацію "Комітет інвалідів". 20 вересня делегація у складі 6 осіб інвалідів-колясочників прибула до м. Маріуполь, де відбулися всеукраїнські спортивні змагання інвалідів на візках.

    КС "Фортеця" підтримала делегацію із Золотоноші: перебування у пансіонаті м. Маріуполь, транспортування. Така спонсорська турбота дійсно вразила і розчулила золотонісців. За словами голови "Комітету інвалідів" у м. Золотоноша Ніни Степанівни Давидюк, збирати кошти на цей захід виявилось надзвичайно складно, оскільки навіть міська і районна влада відмовилась надавати матеріальну допомогу. Кредитна спілка "Фортеця" не тільки профінансувала поїздку, але й із розумінням та чуйністю відгукнулась на потреби інвалідів.

    Серед значної кількості делегацій та представників зі всієї України золотонішцям вдалося завоювати грамоти та призові місця. Так, І місце у змаганнях з шашок, ІІ місце - кеглі, І і ІІІ місце - змагання на візках. Такі результати дають змогу пересвідчитись у високій цілеспрямованості золотонісців, не зважаючи на обмежені фізичні можливості.

    Як зауважила Ніна Степанівна, у таких змаганнях просте людське спілкування набагато важливіше досягнутих спортивних результатів:

    - Це допомагає інвалідам бути більш активними учасниками життя нашого суспільства. У повсякденному житті ці люди обмежені в пересуванні, вони позбавлені багатьох можливостей, аби повністю реалізуватись. А такі заходи як ця спартакіада - рідкісна можливість поспілкуватися, проявити себе, показати, на що ти здатний і подати приклад іншим інвалідам.

    Грошові премії, сувеніри, грамоти - золотоніська делегація збагатилась не тільки цінними подарунками, але й приємними спогадами. Адже людям з обмеженими фізичними можливостями увага і турбота є надзвичайно важливими.

    КС "Фортеця" своїми діями закликає людей не бути байдужими до тих, кому дійсно потрібна підтримка і хто прагне жити повноцінним життям. Адже воля до життя єднає!


    06.10.2008. Іноземні кредити для українських банків дорожчатимуть.

    Джерело: http://unian.net

    Вартість іноземних кредитів для українських банків підвищуватиметься. Про це заявив президент Асоціації українських банків Олександр СУГОНЯКО.

    За його словами, ліквідність на міжнародних ринках зменшиться у зв`язку з банкрутством двох найбільших американських банків, унаслідок чого збільшиться дефіцит вільних коштів. "Цей ефект вже позначився на світових ринках і він ще буде тривалим. Можна очікувати зростання вартості іноземних кредитів для українських банків. На скільки вони збільшаться, важко говорити", - сказав О.СУГОНЯКО.

    Як стверджує президент Центру ринкових реформ Володимир ЛАНОВИЙ, тенденція зростання кризи на заході призведе до вилучення капіталу з України. "Фондові індекси й далі падатимуть - до кінця року ситуація не зміниться. Акції наших банків впали за цей рік майже вдвічі. Нам необхідно застосувати заходи із залучення іноземного капіталу в Україну", - сказав В.ЛАНОВИЙ.

    Він вважає, що банки вже відчули подорожчання зовнішніх кредитів. На сьогодні спостерігається тенденція зниження обсягу залучення іноземних коштів. "Іноземні банки вкладають кошти в свої дочірні підприємства, а банки з українським капіталом вже перестають залучати іноземні капітали, бо ставки за кредитами зросли. І не тільки через ліквідність, а й внаслідок падіння кредитово-інвестиційних рейтингів України", - сказав В.ЛАНОВИЙ.


    06.10.2008. Як найвигідніше зберігати гроші?

    Джерело: http://www.uabanker.net

    Українські вкладники міняють звички. Люди переводять свої заощадження в "середні" банки з привабливішими умовами вкладень і збільшують суми вкладів, пише журнал "Business investor". При цьому "короткі" вклади практично не відкриваються: основна маса засобів довіряється банкам на 1-2 роки. І, нарешті, наше населення активно переводить заощадження з валюти в гривню.

    Аналітики виділяють ще одну тенденцію: не зважаючи на те, що об'єм вкладів продовжує зростати, темпи приросту стали падати. Банківські вклади перестають бути універсальним способом збереження засобів. Потенційним інвесторам ринок пропонує альтернативні банківському вкладу можливості вкладення і примноження капіталу. Останнім часом посилився інтерес клієнтів до інвестиційних продуктів, що мають високі ризики, але що дають можливість отримати вищий відсоток. Також актуальними стали покупка нерухомості, участь у пайових інвестиційних фондах, придбання дорогоцінних банківських металів.

    Нестримно зростаюча популярність кредитів також позначається на зниженні темпів приросту вкладів, оскільки з'явилася можливість не відкладати придбання товару або послуги. Розвиток ринку споживчих кредитів дозволяє клієнтам не накопичувати кошти на покупку товарів тривалого користування (меблі, побутова техніка, автомобіль), а купувати їх в кредит.

    У зв'язку з тим, що невисока інфляція і стабільність курсу гривні призводить до подорожчання грошових ресурсів усередині країни, банки вважають за краще звертатися до дешевших іноземних ресурсів і все менше використовують засоби вкладників для своїх операцій.

    Деякі крупні банки останнім часом активно почали залучати ресурси із зовнішніх фінансових ринків і по суті відмовилися від проведення активної політики у галузі залучення вкладів від населення, що не могло не позначитися на загальних темпах приросту по ринку

    Для вкладників така політика банків може обернутися зниженням ставок у крупних банках, оскільки саме це є дієвим обмеженням припливу засобів у вклади. Проте повністю відмовлятися від грошей населення банки, звичайно ж, не збираються. Основним джерелом формування пасивної бази в банках останніми роками слугують саме заощадження населення.

    На їх долю доводиться не менше 25-30 % засобів, притягнених банками (поза ринком міжбанківських кредитів). Таким чином, за вкладниками міцно закріплений "контрольний пакет" пасивів, як окремих фінансових структур, так і банківського сектора України в цілому.

    Надалі все-таки є підстави чекати певного зростання цього "контрольного пакету", оскільки прогнозується збільшення сум депозитів (унаслідок зростання заробітних плат) і довгостроковості вкладів. Поява довгострокових вкладів останнім часом стала однією з позитивних тенденцій на українському ринку.

    Поліпшення економічної ситуації і зміцнення національної валюти веде до того, що люди мають можливість планувати свій бюджет з розрахунку на 1 рік, 3 роки, а то і на 5 років. До того ж, довіра до банків з боку населення сьогодні істотно вища, ніж кілька років тому. Внаслідок цього попит на довгострокові вклади сьогодні зростає.

    Також логічно пов'язувати зростання довгострокових депозитів з прагненням громадян компенсувати інфляційні втрати за рахунок вищих процентних ставок. У той же час, для банку вигідніше залучати довгострокові пасиви, що дають можливість їх подальшого розміщення в інвестиційні і кредитні програми. Ще не так давно в Україні річні вклади вважалися "довгими", проте зараз банки прагнуть залучити клієнтів на 2-3-річні депозити. Тож можна передбачити, що ставки по вкладах знижуватимуться. Депозитні ставки певною мірою орієнтуються на ставку рефінансування НБУ, яка, у свою чергу, залежить від рівня інфляції і фінансово-економічної ситуації в країні. Із зниженням офіційного рівня інфляції знижується ставка рефінансування, а за ним знижуються ставки за відсотками.

    На величину процентних ставок по вкладах впливає також і пониження ставок по кредитах унаслідок жорсткої конкуренції на ринку. Враховуючи подальше зміцнення гривні і прогнозований рівень інфляції, можна чекати незначного зниження ставок по вкладах в гривнях. Швидше за все, ставки по валютних вкладах знижуватимуться повільнішими темпами.

    Продовжиться і ще одна тенденція - переведення валютних накопичень у гривню. Вкладники поступають абсолютно правильно. Привабливість гривневих вкладів сьогодні пояснюється тим, що курс національної валюти залишається стабільним, а відсотки по гривневих вкладах у всіх банках помітно перевищують відсотки по вкладах в доларах і євро.Але вирішення про переведення вкладів з однієї валюти в іншу варто приймати зважено. При довгострокових вкладеннях кидатися з однієї крайності в іншу і переказувати кошти з однієї валюти в іншу не варто - краще діждатися закінчення терміну вкладу. Проте, хай кожен з цього зробить свій висновок.


    25.09.2008 Офіційне звернення

    Генеральному директору ІА "УНІАН"
    Наливайко О.І.
    Голови ради Національної асоціації
    кредитних спілок України
    Бурлая П.І.

    Офіційне звернення

    22.09.08 Національною асоціацією кредитних спілок України (НАКСУ) була надана заява на проведення прес-конференції на тему: "Об'єктивна інформація про діяльність кредитних спілок України з перших рук та позиція НАКСУ з приводу подій в м. Одеса навколо кредитної спілки "Перше Кредитне Товариство".

    Прес-релізи були розповсюджені серед усіх ЗМI, в тому числі і в офіційне представництво ІА "УНІАН" в м. Одеса.

    Серед присутніх ЗМІ був журналіст ІА "УНІАН" Михайло Оксанюк, поведінка якого упродовж прес-конференції була неприйнятною з погляду професійної етики. Журналіст не дотримувався жодних правил спілкування з колегами (не дослуховував питання, заважав виступаючим), при цьому Михайло Оксанюк постійно наголошував, що він є офіційним представником ІА "УНІАН" у м. Одеса.

    У разі необхідності можемо надати Вам відеопідтвердження цього інциденту, яке було зроблене акредитованими ЗМІ.

    Просимо надати інформацію, чи дійсно Михайло Оксанюк є офіційним представником ІА "УНІАН" в Одесі. У будь-якому випадку просимо розібратися з цією ситуацією та проінформувати нас про вчинені заходи. Оскільки, на нашу думку, така поведінка дискридитує авторитет не тільки такого поважного інформаційного агентства, як "УНІАН", але і усіх засобів масової інформації.

    З повагою, Голова ради НАКСУ Бурлай П.І.


    18.09.2008. Бурлай Павло Іванович про кредитно-кооперативний рух в Україні

    У всьому світі кредитні спілки об’єднують понад 172 мільйони громадян в 97 країнах. Кредитно-кооперативний рух представлений на всіх континентах світу. Найбільш активно кредитні спілкирозвиваються в країнах Північної Америки, а саме в США та Канаді. В Європі лідируючі позиції займають Ірландія, Польща та Україна.

    В Україні кредитний рух зародився у 2-й половині ХІХ ст. Чи не найдавнішу згадку про початок національного кредитного руху датують 1862 р. До 1918 року тільки в Східній Україні існували понад 3 300 кредитних кооперативів, які об'єднували майже 2 млн. осіб. Загалом діяльність кредитівок не обмежувалась тільки сферою економіки. Чимало спілок впливали також на перебіг культурних та освітніх процесів, засновували власні читальні, школи, організовували навчальні курси у сфері кооперації.

    9 червня 1994 року перші 20 кредитівок провели установчу конференцію та утворили Національну асоціацію кредитних спілок України, яка об'єднала тоді менше, ніж 10 тис. громадян.

    Закон України про кредитні спілки (прийнятий 3 роки тому) став кроком уперед у розвитку кредитного руху в державі. На сьогоднішній день у нашій країні, з її давніми традиціями взаємодопомоги, існує понад 760 кредитних спілок, 177 з яких є членами НАКСУ . Число членів кредитних спілок України сьогодні перевищує 1,790 млн. осіб. Активи українських кредитних спілок становлять близько 600 млн. доларів США.

    Хоч відродження кредитної кооперації відбулося порівняно недавно, український кредитно-кооперативний рух розвивається дуже швидкими темпами. Можна сказати, що Україна йде "своїм" кредитно-кооперативним шляхом. Це не означає новаторство, просто наша країна запозичує системи кредитного розвитку, які ближчі, зрозуміліші українцям.

    Я упевнений, що сьогодні дуже важливим є забезпечення умов, які б дозволили успішний розвиток кредитно-кооперативного руху в Україні. Він має бути чітко структурованим і консолідованим. Не менш важливим є створення стабілізаційних фондів та програм контролю кредитних спілок. Це особливо потрібно зараз, оскільки динаміка розвитку кредитної кооперації в Україні є надзвичайно потужною. Українські кредитні спілки повинні відчувати потребу моменту та завжди пам'ятати, що об'єднавшись можна зробити значно більше справ, ніж діючи поодинці.

    Варто наголосити про важливу роль Національної асоціації кредитних спілок України (НАКСУ), адже місія організації - забезпечення сталого розвитку та сприятливих умов діяльності кредитних спілок України. Перебуваючи на посаді голови Ради, я переконався, що асоціація працює саме для того, щоб кредитні спілки стали інструментом дієвої підтримки наших співгромадян. Сьогодні членами НАКСУ є 177 кредитних спілок, активи яких перевищують 1 мільярд 700 мільйонів гривень, а кількість членів становить майже 920 тисяч осіб. Кожна спілка має можливість спілкуватися зі всіма членами НАКСУ, обмінюючись досвідом і вирішуючи загальні проблеми кредитних спілок. Кожному членові КС участь в асоціації дає упевненість в надійності фінансової структури. Наявність Стабілізаційного фонду теж грає роль в довірі клієнтів. Для кожного із громадян, які звертаються до нас з метою отримання фінансових послуг, факт приналежності до НАКСУ залишається визнаним знаком якості!


    16.09.2008 Звернення Павла Івановича Бурлая

    В Україні існує 789 кредитних спілок, членами яких є більше 2 млн. українців. 177 спілок є членами НАКСУ. Активи українських кредитних спілок становлять близько 600 млн. доларів. Цей показник переконує у тому, що існує довіра населення і що кредитні спілки у нашій країні розвиваються у правильному напрямку.

    Думки щодо діяльності цих фінансових установ не завжди збігаються. Більшість впевнена, що це вигідно, інші вбачають у кредитних спілках ризиковість. Останнє викликане звичайним чорним піаром, якого на сьогодні стосовно діяльності кредитних спілок вистачає.

    Не буду заперечувати наявність серед загального числа кредитних спілок таких, які за своєю суттю задіяні у відвертих шахрайських схемах. Вони створені за принципом фінансових пірамід, коли за рахунок залучених грошей певний період вкладникам виплачують високі відсотки. Згодом виплати припиняються, а вклади не повертаються. Географія таких КС широка. Вони функціонували і функціонують, а довести їх неправомірність буває просто неможливо. Тому варто ретельно знайомитись з діяльністю спілок, особливо місцевого рівня.

    Звичайно, переконувати людей у надійності повинні тільки самі спілки, встановлюючи вигідні та комфортні умови, розроблюючи гарантії надійності тощо. І, впевнений, позитивного досвіду значно більше, адже кількість членів кредитних спілок зростає, відповідно, зростає і авторитет цих установ.

    Як голова Спостережної Ради, можу сказати, що сьогодні кредитна спілка, на відміну від банку, є структурою досить відкритою, позаяк працює з громадою, вона не приховує свої прибутки. Кожен з членів спілки має цілком законні підстави контролювати діяльність об'єднання. Ще одна перевага кредитівки - нагода напрацювати позитивну кредитну історію поза банком.

    Прикладом прозорості та стабільності можна вважати діяльність найбільшої кредитної спілки України - "Першого кредитного товариства", членами якої є близько 150 000 осіб. За час свого 13-річног існування кредитна спілка накопичила значний досвід, розширила спектр своїх фінансових послуг, розробила та вдосконалила депозитні та кредитні програми. "Перше кредитне товариство" спирається на традиції одеського кредитного руху, а також на світовий досвід, адаптований до сучасних вимог. КС "ПКТ", будучи лідером кредитного руху в Україні, взяла на себе додаткові зобов'язання по просуванню всієї кредитно-кооперативної системи, розуміючи, що важливо розвивати не тільки себе, але і допомагати формуватися всій системі кредитної кооперації.

    За останні роки "ПКТ" переконала в успішній соціальній політиці, упроваджуючи щорічно близько 50 соціальних проектів, надаючи допомогу пенсіонерам та інвалідам, школярам і студентам, молодим підприємцям. Не даремно кредитна спілка отримала нагороду за постійне впровадження інновацій у сфері споживчого кредитування, створення розгалуженої регіональної мережі та вагомий внесок у розвиток системи кредитних спілок України.

    Не так давно деякі ЗМІ обвинувачували "ПКТ" у привласненні значної суми вкладів своїх членів. Однак я, як голова ради НАКСУ, можу запевнити, що ці обвинувачення абсурдні. Адже сума вкладів на останню звітну дату становила близько 592 млн. грн., тоді як сума кредитів, яку видала кредитна спілка "Перше кредитне тловариство", - 601 млн. грн. Це ще раз доводить , що всі кошти, які були залучені спілкою, були видані в кредити, а не привласнені.

    НАКСУ на сьогодні не має жодних звернень від вкладників стосовно невиконання "ПКТ" своїх обов'язків. "Перше кредитне товариство" також довело свою професійність, спрямованість, динамічність та згуртованість Тому незрозумілі обвинувачення, ажіотаж навколо неперевірених фактів - безпідставні. Треба насамперед усвідомити, що це може негативно вплинути на "Перше кредитне товариство" як структурний підрозділ і на всіх членів спілки.

    Провокацій навколо кредитних спілок безліч, однак вони не можуть призупинити розвиток кредитно-кооперативної системи України. Спілки - вагомі фінансові установи, соціально відповідальні структури, діяльність яких необхідна для суспільства. Тому ми маємо стати на їх захист, звичайно, покладаючись тільки на свої сили. А це може бути лише за умови об'єднання всіх кредитних спілок.


    09.09.2008 IX Звітно-виборний з'їзд Української світової кооперативної ради

    Як повідомлялося раніше, нещодавно в Київському Українському домі відбувся IX Звітно-виборний з'їзд Української світової кооперативної ради (УСКР). Захід проходив в рамках Світового конгресу українців, в ньому взяли участь делегати українських кредитних спілок з чотирьох держав: США - Централя українських кооперативів Америки (об'єднує 17 кредитних спілок), Канади - Українська кооперативна рада Канади (нараховує 10 КС), Австралії - Рада українських кооперативів Австралії (2 КС) та України - Національна асоціація кредитних спілок України - (об'єднує 174 кредитні спілки). Серед численних гостей були представники з різних регіонів України, Росії, Аргентини, Угорщини та представники провідних ЗМІ. Гостями також були делегації Всеукраїнської асоціації кредитних спілок та Всеукраїнської асоціації кредитних спілок військовослужбовців та працівників силових відомств.

    У ході чотиригодинного засідання було заслухано доповідь голови Української світової кооперативної ради Богдана Кекіша та звіти усіх голів краєвих рад, прийнято ряд відповідних рішень.

    Після заслуховування звітів Верифікаційної, Контрольної та Номінаційної комісій з'їзд обрав нові керівні органи УСКР. Новим головою Ради обрано члена ради директорів українсько-американської кредитної спілки "Самопоміч" (м. Чикаго, США), добре відомого в Україні Ігоря Ляшка. Його заступниками за посадами є голови краєвих рад - Богдан Ватраль (ЦУКА), Ольга Завіруха (УКРК), Михайло Корнійчук (РУКА) та Павло Бурлай (НАКСУ). До складу Ради від НАКСУ також обрано Петра Козинця та Людмилу Кравченко. До Екзекутивного (виконавчого) комітету від НАКСУ було обрано Петра Козинця, до Контрольної (ревізійної) комісії - Катерину Калустову, до Статутної - Євгена Дзюбу, до Верифікаційної комісії - Валентину Чумакову.

    На з`їзді було прийнято рішення про реорганізацію структури УСКР. Зокрема, з метою розширення представництва та залучення до діяльності УСКР усіх об`єднань українських спілок світу, внести відповідні зміни до Статуту, які мають бути затверджені позачерговим з'їздом УСКР протягом року.

    Наприкінці засідання було висловлено ряд ідей та побажань щодо подальших напрямків розвитку, активізації міжнародної співпраці, удосконалення процесу обміну досвіду між кредитними кооперативами різних країн.




    08.09.2008. Андрей Оленчик: "Комиссия уже не является двигателем рынка, а лишь поддерживает определенный статус-кво"

    Как стало известно «і», Госфинуслуг покидает директор департамента надзора за деятельностью кредитных союзов Андрей Оленчик. Его причисляют к команде Виктора Суслова, первого главы Госфинуслуг. После ухода из ведомства господина Суслова стены комиссии покинули директор департамента надзора за страховым рынком Сергей Корень, замглавы комиссии Татьяна Мосейчук, директор департамента надзора за деятельностью НПФ Андрей Рыбальченко. О причинах своего ухода из комиссии и дальнейших планах Андрей Оленчик рассказал «і».

    Вопрос: Вас считают человеком из команды Виктора Суслова. После прихода в комиссию нового главы Валерия Алешина ушли все служащие из первоначального состава Госфинуслуг. Почему уходите вы?

    Ответ: Потому что пришло время уходить. Я действительно считаю себя человеком Суслова, потому что мы все тогда пришли на работу в комиссию по его приглашению и долгое время работали как одна команда. К сожалению, потом все изменилось, и после этого комиссия переживала тяжелые времена. От этого точно никто не выиграл. Особенно дело. Потом с приходом Алешина в жизни комиссии наступила новая спокойная эпоха. Не хуже, и не лучше. Просто другая.

    Я ухожу, потому что считаю, что те задачи, которые ставил перед собой, работая в комиссии при существующих ныне возможностях, выполнены. Мы создали правила игры на рынке, навели порядок, стимулировали участников к улучшению финансового положения, увеличению резервного капитала, органическому росту за счет увеличения подразделений. Сделать что-то существенное для рынка при существующих полномочиях не представляется возможным. А пребывать на госслужбе формально и быть винтиком в системе — не мое кредо.

    В: Чем вы намерены заниматься дальше?

    О: В ближайшее время станет понятно, чем я буду заниматься дальше. Но наиболее вероятно то, что я останусь работать в системе кредитных союзов.

    В: Оцените ситуацию на рынке. Какие проблемы остаются нерешенными?

    О: Проблемы несомненно есть. Но речь не идет о чистке рынка, изоляции откровенных схем. Эти ситуации происходят, и с ними надо бороться, но сейчас следует обеспечить новый виток развития рынка. Я имею в виду разработку стабилизационных механизмов для союзов, создание системы гарантирования вкладов, механизмов поддержки ликвидности, стимулирование КС к поддержанию и диверсификации их рыночной позиции, проведение программ реструктуризации или оздоровления. Все это происходит на фоне монетарной нестабильности, которая влияет на деятельность КС, отсутствия политической воли по поводу создания системы гарантирования вкладов, затягивания процесса принятия изменений в профильный закон, который был подан правительством в ВР. В сегодняшнем статусе и при действующих полномочиях комиссия эти проблемы решить не может.

    В: А каких полномочий не хватает для реализации этих целей?

    О: Не хватает не только полномочий, но и возможностей кадровых и финансовых. Просто настал момент, когда рынок должен перейти на новый уровень развития. И акценты сейчас сместились в сторону лоббирования, в поле информационной политики, самореализации через ассоциации. Комиссия уже не является двигателем рынка, а просто поддерживает определенный статус-кво.

    В: Вы говорите о саморегуляции рынка. Но ведь Госфинуслуг заявила, что предоставлять статус СРО кому-либо преждевременно...

    О: Предоставлять статус СРО одной из ассоциаций действительно преждевременно. Во-первых, потому что существуют две всеукраинские ассоциации, и такое решение было бы неоднозначным. Во-вторых, комиссии было бы интересно предоставить СРО полномочия по отслеживанию финансового состояния КС и реализации программ финансового оздоровления в случае необходимости. Для этого необходимо иметь антикризисных менеджеров, профессиональных аудиторов. А НАКСУ, которая претендовала на статус СРО, не было интересно вкладывать время и деньги в это направление. Так что желающих взять на себя эти полномочия не нашлось.

    В: Кто заменит вас на посту директора департамента?

    О: Это вопрос к Кабинету министров. Конечно, глава Госфинуслуг направил представление на нового директора департамента. Но утверждать, что этот человек будет утвержден, не берусь. А гадать — неблагодарное дело. На этой должности нужен не выдающийся экономист и не делец от госслужбы или бюрократ, считающий себя винтиком в огромной машине. Нужен технократ, который разберется с регуляторной и надзорной системой и сможет наладить взаимоотношения с рынком (по информации «і», представление подавалось на одного из служащих департамента надзора за деятельностью КС.— «і»). Я не рекомендовал бы своему преемнику ломать алгоритм работы департамента, ведь мы реализовали большинство возможностей, которые у нас были. Второе — рекомендовал бы оставить руки чистыми и не идти на компромиссы с собой, потому что такие ошибки не прощаются.

    Андрей Ярославович Оленчик родился 11 августа 1968 г. в г. Залищики Тернопольской обл. В 1991 г. окончил Тернопольский национальный экономический университет, в 1999 — юридический факультет Львовского государственного университета им. И.Франко., магистр психологии Межрегиональной академии управления персоналом, кандидат экономических наук (1996, Тернополь). 2000-2003 гг. — консультант Всемирного банка; с 2003 г. занимал пост директора департамента надзора за деятельностью кредитных учреждений Госфинуслуг.

    Беседовала Регина ДАЦЮК


    14.08.08. Споживчі кредити залишаються найбільш невигідними

    Джерело: news.finance.ua

    Кредити, які видаються в магазинах, - найдорожчий вид банківських послуг. У деяких банках клієнтові позичають тільки за умови, що він поверне подвійну вартість товару. Банкіри пояснюють таку дорожнечу тим, що вони позичають майже навмання, не знаючи, чи повернуть їм гроші.

    "У багатьох магазинах до представника банку стоїть черга із шахраїв", - говорить голова правління одного з українських банків. Саме високі ставки, за задумом фінансистів, повинні компенсувати втрати від крадіжки кредитів. Чесний клієнт платить за себе і за того, хто гроші не повертає.

    Для того щоб знизити ризики неповернень, деякі банки створили так звані бюро кредитних історій. Через них банкіри обмінюються даними про позичальників, що дає можливість відмовляти шахраям і знижувати ставки для чесних клієнтів.

    Хоча на словах банкіри й обіцяють зниження ставок на позики, на практиці вартість кредитів дотепер тільки росла. "З огляду на ступінь розвитку бюро в Україні, очікувати цього (зниження ставок. - Ред.) у середньостроковій перспективі не доводиться", - попереджає начальник прес-центру фінансової установи Олена.

    Причини для скнарості тепер з'явилися нові - бюро кредитних історій працюють, але даних у них ще занадто мало. "Близько 66% банків не перебувають ніде і навіть не думають про це", - стверджує Пшеничний А., директор департаменту фінансово-кредитного аналізу. Деякі вважають, що бюро зберуть інформацію про всіх клієнтів банків тільки до кінця цього року.


    14.08.08. Офомлення кредиту на авто

    Джерело: http://www.expertbrok.com

    Для оформлення кредиту Вам потрібно надати такі документи:

    Для фізичних осіб
    - o паспорт
    - o довідка про присвоєння ідентифікаційного коду
    - o довідка з місця роботи про доходи за останні 6 місяців*
    - o рахунок-фактура (специфікація) на автомобіль
    - o копія паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного коду чоловіка/дружини

    * в залежності від умов банку можливе оформлення кредиту без такої довідки

    Для приватних підприємців (замість довідки з місця роботи)
    - o свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності
    - o декларацію про доходи за останні 6 місяців
    - o копія свідоцтва платника єдиного податку (у випадку перебування на такій системі оподаткування)

    На що потрібно звернути увагу
    1. Розмір комісій, додаткових платежів
    Для визначення розміру фактичної відсоткової ставки (за якою Ви реально будете платити за користування кредитними коштами) необхідно враховувати розміри комісій. Комісії бувають: одноразові, які сплачуються перед отриманням кредиту та можуть встановлюватись у розмірі фіксованої плати або у розмірі відсотків від суми кредиту; щомісячні - які сплачуються щомісячно окрім плати за використання кредиту та можуть нараховуватися як відсотки від початкової суми кредиту, як відсотки від залишку кредиту, або у розмірі фіксованої суми.
    Часто реальна відсоткова ставка, за якою клієнтам доводиться розраховуватися з банком, зрештою перевищує заявлену в договорі. Відбувається це за рахунок "прихованих додаткових комісій" (оплата додаткових послуг), на яких банки не акцентують у рекламних буклетах. Це можуть бути комісії за перевірку документів, за оформлення кредиту, за обслуговування кредитного рахунку, за перерахування грошей тощо. Тому правильно не лише запитувати про розмір відсоткової ставки, а й попросити представити повну схему погашення кредиту та його розгорнуту формулу, в якій є всі коефіцієнти за додаткові послуги (якщо на цьому не полягати, банківський консультант обмежиться видачею роздруківки з розбивкою необхідної суми за місячним графіком, що проводиться автоматично через комп'ютерну програму, а про решту фінансових витрат клієнт дізнається лише в момент отримання кредиту).
    2. Залежність процентної ставки від терміну кредитування та суми кредиту
    Варто пам'ятати, що процентна ставка банку може змінюватися в залежності не лише від валюти кредитування, а й від терміну та суми кредиту. Тому порівнювати умови різних банків слід відштовхуючись від конкретних потреб, а не від рекламних буклетів. Оптимальним вирішенням цього питання є отримання фахової консультації.
    3. Які страхові компанії акредитовані в банку, що видає кредит
    Дуже важливу роль при придбанні авто в кредит відіграє якісне страхування - саме воно забезпечить компенсацію Ваших не передбачуваних витрат при настанні нещасних випадків. У випадку викрадення автомобіля, придбаного в кредит, саме страхова компанія відшкодовує його вартість, тому Вам не потрібно буде розраховуватись з банком за неіснуюче авто.
    4. У яких випадках банк має право вимагати дострокове погашення кредиту
    У разі погіршення економічного стану позичальника, ухилення від контролю банку, надання недостовірної звітності, несвоєчасного повернення кредиту, а також у випадку, коли наданий кредит виявляється незабезпеченим, банк має право пред'явити вимогу про дострокове стягнення кредиту і процентів за ним.
    5. Чи існують штрафні санкції та обмеження дострокового погашення кредиту
    Варто пересвідчитися, наприклад, чи містить договір пункт про штрафні санкції за недотримання термінів погашення кредиту. Річ у тому, що деякі банки передбачають штрафи за завчасне повернення кредиту, оскільки без дострокового погашення гроші клієнта приноситимуть їм дохід довше, в разі ж дострокового розривання угоди банк зазнає збитків.
    6. Розмір штрафних санкцій при затримці щомісячних платежів клієнтом
    У такому випадку банки використовують 2 види фінансових покарань: штраф і пеню, наявність яких зазначається у договорі про кредитування.
    Штраф - це одноразовий платіж, який вноситься клієнтом у випадку порушення графіку.
    Пеня - це неустойка, рівень якої залежить від терміну затримання платежу.
    Розраховуються штрафи і пеня у відсотках від суми порушених зобов'язань.
    При затримці щомісячних платежів краще негайно звернутися в банк з проханням пролонгації кредиту з вказанням причини затримки. Рішення щодо такого питання банк приймає як правило протягом 3-7 днів. При цьому банк може збільшити розмір процентної ставки по пролонгованому кредиту.
    У випадку, коли Ви не можете погашати кредит згідно затвердженого графіку (наприклад, у випадку якщо Вам нараховують заробітну плату пізніше, ніж потрібно вносити платіж на погашення кредиту). В такому випадку банки звичайно йдуть назустріч клієнту і змінюють графік погашення кредиту.
    7. Чи може змінюватись ставка протягом дії кредитного договору, в яких випадках, у яких розмірах?
    Іноді банки (таке трапляється дуже рідко) можуть змінювати розмір процентної ставки. Тому дуже важливо уважно попередньо вивчити умови договору.
    Якщо все таки Ваш банк вирішить змінити розмір процентної ставки і нові умови Вас не влаштовують, Ви можете або повністю погасити кредит або перекредитуватися в іншому банку (рефінансуватися) на вигідніших умовах.


    06.08.08. Які бувають кредити у споживчих цілях

    Джерело: http://www.expertbrok.com

    Кредит може бути взятий як під конкретні потреби чи покупки, так і шляхом оформлення кредитної картки, яку можна використати в разі необхідності.

    Споживчі кредити для оплати покупок чи послуг.
    Споживчі кредити, як правило, надаються на суму до 10,000 доларів. Можна оформити кредит як товар, що купується (мобільний телефон, телевізор, холодильник тощо), так і фінансування певних потреб (освіта, ремонт квартири, відпочинок тощо).
    Ринок споживчого кредитування стрімко розвивається в Україні. Все більше банків готові запропонувати програми придбання в кредит товарів і послуг.
    Конкуренція банків на даному ринку відіграє позитивну роль, тому що у клієнта з'являється можливість вибору. Оскільки ринок споживчих кредитів надзвичайно динамічний, то особливо важливо в цьому випадку проконсультуватися з фахівцями та отримати об'єктивну та незаангажовану пораду.
    У випадку оформлення споживчого кредиту Вам разом із стандартним набором документів (паспорт, ідентифікаційний код, довідка про доходи) потрібно отримати в магазині рахунок-фактуру. Рішення про видачу кредиту приймається як правило протягом 1-3 днів.

    Кредитні картки
    Клієнт виробляє собі картку, після чого має можливість здійснити покупку протягом певного часу після цього. Проценти починають нараховуватися після витрати грошей.
    При цьому слід враховувати, що заявка на вироблення такої картки розглядається доволі ретельно, максимальна сума кредитування за місяць є як правило залежною від надходжень по заробітній платі.

    На що потрібно звернути увагу
    Для визначення розміру фактичної відсоткової ставки (за якою Ви реально будете платити за користування кредитними коштами) необхідно враховувати розміри комісій. Комісії бувають: одноразові, які сплачуються перед отриманням кредиту та можуть встановлюватись у розмірі фіксованої плати або у розмірі % від суми кредиту; щомісячні - які сплачуються щомісячно окрім плати за використання кредиту та можуть нараховуватися як % від початкової суми кредиту, як % від залишку кредиту, або у розмірі фіксованої суми.
    Варто взнати, чи передбачає кредитний договір можливість зміни кредитної ставки, на скільки, в яких випадках.


    06.08.08. 10 порад, як знизити виплати по кредиту

    Джерело: news.finance.ua

    З позиції банку наявність ліквідної застави значно знижує ризики неповерненя кредиту. За рахунок цього кредитна установа може зробити параметри кредиту набагато привабливішими: понизити процентну ставку і збільшити ліміт кредитування.
    1. Внесіть як можна більший первинний внесок по кредиту
    Збільшення розміру первинного внеску за товар або послугу, який позичальник готовий сплатити з своїх засобів, приводить до зменшення вартості кредиту.

    2. Беріть кредит на якнайменший можливий для вас термін
    Кредити, видані на коротший термін, обходяться позичальнику дешевше.
    Перш ніж вибрати одну або іншу пропозицію кредиту, ретельно зважте термін кредиту:
    - чи не дуже короткий термін кредиту, і тому, чи не буде виплачувана кожного разу
    сума скрутної для бюджету;
    - чи не дуже тривалий термін кредиту, і тому, чи не будуть заплачені зайві
    відсотки за кредит, який можна було б погасити набагато швидше.
    Звичайно беззаставні споживчі кредити видаються на строк до 2-3 років. Найтриваліший термін кредитування - 5 років.

    3. Повертайте борг банку в обумовлений термін
    Якщо ви не внесете черговий щомісячний платіж до вказаного в договорі числа, банк покарає вас штрафом. Звичайно штрафні санкції за прострочення виконання умов кредитного договору складають подвійну процентну ставку за кредитом.
    Коли термін прострочення перевищить один місяць, кредитор зажадає дострокове погашення заборгованості. Якщо спроби домовитися з позичальником не увінчалися успіхом, банк подає на позичальника до суду.

    4. Не беріть "швидкі" кредити
    «Кредит на невідкладні потреби» дешевший за експрес-кредит, оскільки припускає ретельніший підхід до оцінки позичальника. Тому коли йдеться про дорогі товари, варто витратити небагато більше часу і оформити кредит не в торговому центрі, а в банку.
    Якщо вам потрібно купити в кредит побутову техніку, бажано одержати в банку кредитну карту і сплатити покупку за допомогою неї. Кредити по картах обходяться значно дешевше, ніж експрес-позики, що надаються банками безпосередньо в магазинах.
    Карту краще оформити в банку, що надає по кредитках пільговий період, протягом якого ви користуватиметеся позикою безкоштовно.

    5. Не беріть кредит "на друга"
    Є боржники, які оформляють кредит формально на себе, але насправді гроші одержали їх родичі або знайомі, які не можуть або не хочуть погашати кредит.
    В цьому випадку юридична відповідальність лежить на тому, хто укладав договір про отримання кредиту. Розплачуватися доведеться тому, на кого він оформлений. Тому, ухвалюючи рішення про таку послугу для родича або знайомого, варто серйозно подумати, чи потрібно це робити.

    6. Подавайте заявки відразу декільком кредиторам
    Так ви зможете вибрати кращі умови.
    Єдиним об'єктивним критерієм для порівняння пропозицій є ефективна процентна ставка (ЄПС). ЄПС дозволяє розрахувати дійсну ціну, яка стягується за використання кредиту.
    Нагадаємо, що ефективна процентна ставка включає всі загальні витрати, пов'язані з кредитом, зокрема:
    - відсотки;
    - платню за обслуговування кредиту;
    - комісійні за оформлення договору;
    - платню за контроль виконання договору.

    7. Позику на недовгий термін беріть в доларах або євро
    Ставки валютних кредитів нижчі від кредитів в національній валюті на 3-7 процентних пунктів. Так, ставки за кредитом "На невідкладні потреби" в іноземній валюті в Ощадбанку складають 13,5% річних на 4 квітня 2008 р. У нац. валюті від 15% річних.

    8. Оформляйте кредит, забезпечений заставою або поручительством
    Якщо ви є власником нерухомості або транспортного засобу, отримання споживацького кредиту під таку заставу обійдеться для вас дешевше.
    З позиції банку наявність ліквідної застави значно знижує ризики неповерненя кредиту. За рахунок цього кредитна установа може зробити параметри кредиту набагато привабливішими: понизити процентну ставку і збільшити ліміт кредитування.

    9. Не поспішайте ставити підпис під договором
    Уважно прочитайте договір, якщо щось незрозуміло, краще додатково порадитися з консультантом з приводу його змісту. У разі великого кредиту - з юристом. Після підписання документа претензії до банку не приймаються.
    У договорі обов'язково повинні бути вказані:
    - річна процентна ставка (РПС);
    - термін повернення кредиту;
    - розмір першого внеску (на ринку зустрічаються також пропозиції, коли вносити перший внесок не обов'язково);
    - кількість і частота платежів або дати здійснення платежів;
    - спеціальні умови кредитора (неустойка (штраф), порядок розгляду спорів і т.д.).

    10. Не варто брати кредит без видимої потреби
    Ось ситуації, коли краще не брати кредит:
    - Якщо щомісячні витрати по поверненню кредиту здаються дуже великими;
    - Якщо загальні щомісячні платежі по кредиту перевищують 30-40% від доходів;
    - Якщо після погашення кредиту частина доходу, що залишилася, недостатня для задоволення основних потреб (квартира, продовольство, одяг).


    28.07.2008 По чому позика на житло у кредитній спілці

    Джерело: news.finance.ua

    Як розповів президент Національної асоціації кредитних спілок України (НАКСУ) Петро Козинець, сьогодні видача позик на придбання житла (точніше, видача сум під заставу нерухомості) не є пріоритетом для кредитних спілок (КС), переважна більшість яких цей вид кредитування не пропонують.

    За його словами, цього року житлові позики склали близько 8% сукупного кредитного портфеля українських КС. Однак у цю частку входять не тільки гроші на придбання житла, але і беззаставні позики на його реконструкцію і ремонт. Настільки незначне число іпотечних кредитів пояснюється особливостями діяльності КС.

    Профільний закон визначає кредитну спілку як неприбуткову організацію, що об'єднує не менше 50 чоловік за територіальною, професійною або іншою ознакою.

    По суті, КС - це фінансовий кооператив, у якому всі члени можуть бути і вкладниками, і позичальниками. Основні фінансові ресурси КС споконвічно формуються за рахунок добровільних пайових внесків його членів, а також активного залучення коштів на депозити. На відміну від депозитних вкладників, що одержують фіксований відсоток, пайовики можуть розраховувати на більш високий прибуток при розподілі доходу спілки. КС може також залучати ресурси і позичати не тільки фізичним особам, але і фінансовим установам, однак для залучення коштів фінустанов їй необхідно одержати додаткову ліцензію регулятора.

    Банки, на відміну від КС, залучають кошти за рахунок депозитів як фізичних, так і юридичних осіб, випуску цінних паперів, доходів від касового обслуговування та інших банківських послуг. Розмаїтість джерел дає можливість більш гнучко планувати свою діяльність і формувати програми кредитування на період до 20-30 років. Ресурси ж КС у великій мірі складаються з короткотермінових вкладів "фізиків" із середнім періодом близько 1 року.

    Тому спілки змушені обмежувати терміни іпотечного кредитування. Так, одні з найбільших КС "Перше кредитне товариство" і "Харківська каса взаємодопомоги" видають позики на період до трьох, а севастопольський "Мультизайм" - до п'яти років. Лідером за термінами іпотечного кредитування сьогодні є київська "КС Володар", що готова надати гроші на 10 років. Більшість же КС, якщо і видають позику, то не більше ніж на рік-півтора.

    Вартість грошових ресурсів КС вища, ніж у банків. Навіть досить сильна КС не видасть позику дешевше 19-30% річних у гривні.

    Як розповів голова правління КС "КС Володар" Максим Горбатюк, освоєння "спільниками" ніші іпотечного кредитування обмежують і труднощі, що виникають у випадку неповернення виданої позики. У банків схема роботи з боржниками і наступним продажем застави через виконавчі служби на торгах ретельно пророблена. У багатьох же КС такого досвіду роботи мало, і процедура реалізації закладеної квартири може затягтися більш ніж на півтора року.

    Індивідуально і дорого

    За словами директора департаменту нагляду за кредитними установами Держфінпослуг Андрія Оленчика, спілки зазвичай видають універсальний кредит. У їхніх портфелях можуть бути житлові позики поруч зі споживчими, соціальними, бізнес-кредитами та іншими. У той же час в Україні є КС, які намагаються працювати переважно з іпотекою. Як правило, ці організації тісно пов'язані з ріелторським бізнесом.

    КС, як і деякі банки, часто обмежують максимальну суму заставного кредиту. Деякі з них можуть запропонувати тільки 40%, інші - до 80% від оцінної вартості житла. При цьому спілка може попросити додаткове забезпечення у вигляді ще однієї квартири. У більшості випадків відсоток нараховується по щомісячній шкалі на залишок заборгованості, і підсумкова переплата становить, наприклад, близько 17% за рік при ставці 30%. КС видають іпотечні позики в гривнях, іноді прив'язуючись до валютного курсу. Для порівняння, банки пропонують доларовий кредит під 12-17% (з урахуванням комісійних).

    У той же час, як відзначає Петро Козинець, сьогодні питання про те, де вигідніше оформлювати іпотечну позику, відходить на другий план. Покупка квартири в кредит у великих містах недоступна не стільки через високі відсотки в банках або КС, а в силу дисбалансу вартості житла і середніх зарплат в Україні. Можна виділити деякі спільні риси програм КС. "Спільники", як правило, досить строгі до боржників. Наприклад, усього за один день прострочення виплати ставка по кредиту в СК "Володар" збільшується в 1,2 рази, а в "Харківській касі взаємодопомоги" - нараховується додатковий 1% на день доти, поки позичальник знову не ввійде в нормальний графік погашення.

    З іншого боку, більшість КС підходять до обслуговування своїх членів індивідуально і гнучко. Вони, як правило, не стягують штрафи за дострокове погашення і не вимагають страхувати майно. Не виключено, що при тривалому та активному членстві можна заробити своєрідні бонуси, які здешевлять іпотечний кредит. Необхідний пакет документів часто обмежується паспортом, ідентифікаційним кодом, правовстановлюючим документом на квартиру і, за необхідності, згодою чоловіка чи дружини. У деяких об'єднаннях зажадають також довідку з місця роботи. Як розповів Максим Горбатюк, фахівці КС "КС Володар" особливо ретельно перевіряє не позичальника, а квартиру, оскільки вона виступає забезпеченням повернення коштів.

    Гарантії і перспективи

    Спілці-новачкові сьогодні непросто вселити довіру своїм потенційним членам після низки скандалів з невдалими покупками в групах, розпізнавальною рисою яких є заманливо низькі відсотки по іпотечному кредиту і необхідність вносити певні суми ще до його одержання. У той же час, охочим вкласти кошти в подібні структури або молоді КС не завадить ретельно вивчати їхні умови, про що свідчить зовсім свіжа історія із КС Berliner Bausparkasse. Ця спілка, як відомо, позбавлена наприкінці жовтня ліцензії Держфінпослуг, обіцяла позики під 4,6-6% річних на 30 років, для чого вимагала внести на депозит більше 20% від вартості житла, що купується, і виплачувати кілька місяців відсотки по ще невиданому кредиту. До речі, Berliner Bausparkasse цікавився членством у НАКСУ на початку своєї діяльності, однак прийнятий в асоціацію не був.

    Взагалі, вступ у НАКСУ (об'єднання існує з 1994 року) можливий тільки при певних фінансових показниках, дотриманні нормативних вимог і кооперативних принципів, а також прозорості діяльності КС. Асоціація ж не тільки надає методичну допомогу своїм членам, але й адмініструє низку фінансових фондів - наприклад, у випадку загрози банкрутства може надати кошти зі стабілізаційного фонду, сформованого за рахунок внесків КС (зараз це більше 6 млн. грн). Сьогодні НАКСУ ініціює також створення на його базі власної програми гарантування депозитів.

    Фахівці сподіваються на швидке прийняття нової редакції Закону "Про кредитні спілки", що розширює перелік фінансових послуг та інструментів, що дозволить КС збільшити частку іпотечного кредитування. У законопроекті закладене право спілок залучати депозити і кредитувати деякі юрособи (малі підприємства, фермерські господарства та ін.), здійснювати касове обслуговування та підключитися до платіжних систем, що в підсумку приведе до здешевлення ресурсів. Крім того, документ відкриває можливість створення в КС іпотечних фондів. Петро Козинець відзначає, що прийняття нового закону, а також тенденція до укрупнення спілок, що намітилася сьогодні, дозволять через кілька років повноцінно вийти на цей ринок.


    28.07.2008 Трирівнева комплексна система охорони депозитів.

    Джерело: www.pzv.net.ua

    Трирівнева комплексна система охорони депозитів.

    Забезпечити збереження членських депозитів в кредитних спілках та досягнення мети “Програми захисту вкладів”, покликана трирівнева система охорони депозитів.

    1. Базовий (основний) рівень – рівень кредитної спілки.
    2. Рівень забезпечення фінансової стабільності – рівень Програми захисту вкладів.
    3. Рівень гарантій – рівень системи гарантування внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки.

    На базовому рівні, тобто на рівні кредитної спілки, відбуватиметься:

    -проведення ефективної політики з метою мінімізації ризиків та максимальної капіталізації;
    -забезпечення діяльності органів управління та найманого персоналу у відповідності до законодавства України та кооперативних принципів;
    -орієнтація кредитних спілок на стабільний розвиток;
    -впровадження найкращих практик у сфері внутрішнього контролю та розкриття інформації, в тому числі інформації, яка стосується прав членів кредитних спілок при отриманні фінансових послуг.

    На другому рівні – рівні забезпечення фінансової стабільності Програма захисту вкладів здійснює моніторинг (нагляд) кредитних спілок з метою оцінки фінансового стану та діяльності органів управління задля забезпечення їхньої фінансової стабільності. Це передбачає такий комплекс заходів:

    -Збір, обробка, перевірка звітності кредитних спілок. Наголосимо: це передбачає, зокрема, й попередню перевірку звітності, яка подається до Держфінпослуг, з метою недопущення застосування до кредитних спілок – учасників Програми захисту вкладів заходів впливу на помилки в поданих звітних даних;
    -Моніторинг дотримання правил надання фінансових послуг шляхом перевірки внутрішніх положень та проведення виїзних перевірок у кредитні спілки;
    -Оцінка кредитного портфеля – оцінка простроченої заборгованості в кредитних спілках, причому не лише за нормативами, визначеними Держфінпослуг, а й за іншими спеціальними методиками, які дозволяють надати рекомендації для покращення якості продуктивних активів кредитних спілок, підвищення ефективності роботи з простроченими кредитами тощо;
    -Аналіз фінансового стану кредитної спілки, в тому числі перевірка дотримання нормативів, встановлених Держфінпослуг;
    -Розробка рекомендацій для усунення порушень законодавства та покращення фінансового стану;
    -Розробка планів відновлення фінансової стабільності. Плани відновлення фінансової стабільності розроблятимуться за результатами попередньо проведених перевірок, аналізу звітності, проведених тестів раннього попередження;
    -Запровадження тимчасової адміністрації в кредитних спілках як крайнього засобу порятунку спілки (5 з 6-и тимчасових адміністраторів кредитних спілок України заявили про свою готовність співпраці з Програмою захисту вкладів).

    При виконанні поставлених завдань Програма захисту вкладів зорієнтована на максимальне використання потенціалу обласних асоціацій кредитних спілок. Йдеться, зокрема, про співпрацю в частині збору та обробки фінансових даних кредитних спілок, реалізації програм фінансового оздоровлення, проведення тимчасових адміністрацій, розробки та запровадження стандартів діяльності кредитних спілок. Для виконання цих завдань планується залучати фінансових аналітиків та юристів обласних асоціацій кредитних спілок.

    На третьому рівні реалізується система гарантування внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки. На відміну від перших двох рівнів системи, які «працюють» на кредитну спілку, цей рівень спрямований на надання додаткових гарантій членам спілки, щоб захистити їхні внески (вклади) на депозитні рахунки.

    Досягнення даної мети для учасників Програми захисту вкладів здійснюватиметься шляхом страхування депозитів. Це – інноваційна схема гарантування вкладів членів кредитних спілок, яка у більш зрілих систем, які мали в своєму розпорядженні довгий час для еволюційного розвитку не є поширеною, але довела свою ефективність у молодих системах кредитної кооперації і добре підходить для умов України, бо дозволяє за досить короткий проміжок часу за рахунок встановлених законодавчих вимог стосовно капіталу та процедур страхування забезпечити високий рівень гарантій вкладникам кредитних спілок.


    Страницы архива: 1 | 2


    завантаження...





    Результати

    -Чебурашка, ти мене чуєш? —Ген, ти на мене поглянь, — чую звичайно.



    17 грудня
    День народження КС "Фортеця"


    У Березні народилися:

    04.03 Забожко Алла Василівна

    05.03 Безугла Наталія Олександрівна

    10.03 Гоцева Надія Петрівна

    11.03 Бондаренко Оксана В'ячеславівна

    26.03 Некрасова Наталія Олександрівна

    27.03 Дубовик Олена Олександрівна

    28.03 Снігір Людмила Валеріївна

    30.03 Ткачук-Коваленко Олексій Валерійович


    З Днем народження!

    Бажаєм Вам життя прожити
    Без сліз, без горя, без біди.
    Нехай воно щасливим буде
    Сьогодні, завтра і завжди!

    дизайн

    програмування