This version of the page http://www.ntu-kpi.kiev.ua/forma (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-23. The original page over time could change.
Форми навчання | Національний технічний університет України
Пропустити навігацію.
Національний технічний університет України
"Київський політехнічний інститут"

Форми навчання

Навчання студентів в університеті здійснюється за такими формами:

  • денна (очна);
  • заочна, дистанційна;
  • екстернатна.

Форми навчання можуть бути поєднані. Терміни навчання за відповідними формами визначаються можливостями виконання освітньо-професійної програми підготовки (ОПП) фахівців певного освітньо-кваліфікаційного рівня.

Денна форма навчання є основною. Здобувати освіту за заочною формою навчання мають право громадяни України незалежно від роду і характеру їх занять та віку. Дистанційне навчання є реалізацією заочної форми навчання на основі комп'ютерно-телекомунікаційних технологій. Навчання за заочною формою здійснюється за кошти державного бюджету, а також на підставі договорів між університетом та підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами.

Заочна форма навчання з певної спеціальності можне бути відкрита якщо:

  • спеціальність акредитована за відповідним рівнем;
  • є денна форма навчання з цієї спеціальності (за винятком спеціальностей специфічних категорій);
  • є необхідне навчально-методичне, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення цієї форми навчання.

Відкриття заочної форми навчання з певної спеціальності здійснюється за рішенням Вченої ради університету на підставі відповідної рекомендації Методичної ради університету за умови відповідного інформаційного та методичного забезпечення цієї форми навчання.

Екстернат є особливою формою навчання осіб (екстернів) для здобуття певного рівня вищої освіти шляхом самостійного вивчення навчальних дис­циплін і складання в університеті заліків, екзаменів та проходження інших форм підсумкового контролю, передбачених навчальним планом.

Екстернат в університеті організується з метою:

  • здобуття першої вищої освіти відповідного напряму (спеціальності) на базі повної середньої освіти або на базі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра чи молодшого спеціаліста відповідної спеціальності;
  • здобуття другої вищої освіти і, зокрема, при паралельному навчанні;
  • ліквідації академічної різниці при переході за власним бажанням на іншу спеціальність, переведення з однієї форми навчання на іншу або переведення з інших ВНЗ;
  • ліквідації академічної заборгованості при поновленні на навчання.

Екстернат зі спеціальності відкривається з дозволу МОН за рішен­ням Вченої ради університету на підставі рекомендації Мето­дичної ради університету за умови відповідного інформаційного та методичного забезпечення цієї форми навчання.

Екстернат може відкриватися на факультетах (інститутах), що здійснюють підготовку фахівців відповідного ОКР за денною формою навчання з акредитованих спеціальностей.

Кількість екстернів з кожної спеціальності (напряму) не повинна пере­вищувати п'яти відсотків від контингенту студентів денної форми навчання.