This version of the page http://www.rvps.kiev.ua/HISTORY/MainTasks.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-18. The original page over time could change.
Національна Академія наук України
Основні завдання наукової діяльності РВПС

Основні першочергові завдання наукової діяльності РВПС України включають:

дослідження проблем прогнозування соціально-економічного розвитку України в умовах докорінних інституційних перетворень та формування ринкових відносин;

розробку наукових основ регіональної політики, комплексного розвитку і розміщення продуктивних сил України та її регіонів на базі моделювання процесів соціально-економічного та науково-технічного прогресу в конкурентному середовищі;

дослідження проблем регіональних демоекономічних процесів, формування ринку праці та забезпечення продуктивної зайнятості;

вивчення проблем використання і відтворення природно-ресурсного потенціалу України, сталого розвитку і екологічної безпеки;

вивчення економічного простору і динаміки його розвитку, визначення стратегічного потенціалу продуктивних сил  України;

дослідження проблем модернізації національного господарства, зокрема – рентних  відносин в контексті світових тенденцій сталого розвитку.

РВПС України НАН України визначена головною координаційною науковою установою країни з проблем сталого розвитку, з розробки методології еколого-економічної оптимізації водокористування, реформування водних відносин в умовах економічної реформи по вищенаведених напрямах наукових досліджень.

Більшість науково-дослідних робіт РВПС України виконується з орієнтацією на використання їхніх результатів урядовими структурами України, організаціями державної виконавчої влади, галузевими міністерствами та відомствами.

Поза виконанням бюджетної тематики РВПС України НАН України здійснює великий обсяг науково-дослідних робіт за завданням державних органів України, конкурсними проектами Міністерства науки і освіти України, госпдоговірною тематикою та на замовлення міністерств, відомств і організацій.

У дослідженнях беруть участь усі науковці і науково-допоміжні працівники РВПС України, що забезпечує комплексний характер розробок. До участі у виконанні тем залучаються вчені і фахівці міністерств та відомств України.

В останні роки РВПС України за вказаними напрямами здійснює наукові дослідження по виконанню 20 і більше планових бюджетних фундаментальних (в тому числі й перехідних) наукових тем.

РВПС України НАН України здійснює значний обсяг робіт по координації наукових досліджень, які виконуються спільно з іншими науковими установами та державними організаціями. Вона - головна координаційна установа країни з проблем сталого розвитку. Рада здійснює свою діяльність по напрямах: розробка стратегії сталого розвитку України; дослідження її природно-ресурсного потенціалу та перспектив економічного і соціального розвитку; розробка методології оцінки природно-ресурсного потенціалу регіонів; оцінка ресурсного забезпечення екологічної соціального розвитку (регіональний розріз); дослідження земельно-ресурсного потенціалу, наукове обґрунтування соціальних, екологічних та правових засад його використання і охорони; наукове забезпечення регіонального регулювання техногенно-екологічної безпеки населення і стійкості економіки України при можливих техногенних аваріях, катастрофах та стихійних лихах; розробка демографічного прогнозу населення республіки до 2026 р.; розробка методики визначення збитків від надзвичайних ситуацій природного і техногенного походження; оцінка рівнів енергоспоживання і потреб електростанцій в мінеральному паливі до 2010 р.; розробка методології комплексного розвитку та розміщення продуктивних сил України.

РВПС України НАН України як провідна установа у розробці Концепції перспективного розвитку міста Києва у ХХІ столітті координує діяльність між Київською міською державною адміністрацією та науково-дослідними установами, міністерств та відомств України.

Для проведення комплексних фундаментальних науково-дослідних робіт з бюджетної тематики залучаються наукові організації Національної академії наук України і відповідні структури міністерств та відомств, з якими узгоджувалися і координувалися спільні науково-прогнозні розробки.

Науковий колектив РВПС України НАН України завжди в пошуках нових форм організації науково-дослідної роботи. Так, за останні роки в Раді були створені міжвідомчі робочі творчі групи для вирішення актуальних народногосподарських проблем як в цілому по Україні, так і по її регіонах (областях). У 2002 - 2003 рр. були проведені дослідження у рамках Схеми (прогнозу) розвитку і розміщення продуктивних сил України та її регіонів на довгострокову перспективу та Проблеми сталого розвитку і основні напрями структурних трансформацій в економіці України, інші наукові розробки.

У 2006-2009 роках мають бути проведені фундаментальні комплексні дослідження за темами: “Економічний простір і динаміка розвитку продуктивних сил України”, "Дослідження проблем модернізації національного господарства в контексті світових тенденцій сталого розвитку". З цими та іншими напрямами наукових досліджень РВПС можна ознайомитися в Перспективному тематичному плані наукових досліджень Ради по вивченню продуктивних сил України НАНУ на 2005-2008 роки, який знаходиться в організаційному відділі РВПС у вченого секретаря РВПС.