This version of the page http://ic.km.ua/~izrda/news.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-16. The original page over time could change.
Новини - Офіційний web-сайт Ізяславської районної державної адміністрації Хмельницької області

 

 


Новини
      
 

  Новини обласної державної адміністрації

 

Заходи, які заплановано провести в Ізяславському районі
з 12 по 20 березня 2009 року
 

12 березня Виїзний прийом громадян головою райдержадміністрації М.Поліщуком
13 березня

Виїзний прийом громадян  заступником голови адміністрації М.Оскомою

16 березня Нарада начальників управлінь,  відділів інших структурних підрозділів райдержадміністрації
Виїзний прийом громадян т.в.о.  заступника голови адміністрації Кудибин Т.А.
17 березня Семінар вчителів філологічного циклу шкіл району
18 березня

Розширене засідання колегії райдержадміністрації з порядком денним:
1. Про готовність сільськогосподарських підприємств до проведення весняно-польових робіт 2009 року.
2. Про стан реалізації державної політики у сфері державної служби та з питань кадрової роботи в районних державних адміністраціях.
3. Про план роботи районної державної адміністрації на ІІ квартал 2009 року.

20 березня Засідання робочої групи з опрацювання та комплексного вирішення питань реалізації державної політики у сфері раціонального використання та охорони земель при райдержадміністрації, за участю голови райдержадміністрації

  

    10 березня в Ізяславській дитячій школі мистецтв відбулося районне літературно – мистецьке  свято       «Живи, Кобзаре, в пам’яті людській» за участю  представників громадських організацій, органів влади , загальноосвітніх закладів, молоді, приурочене 195-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка.
         З вітальними словами до присутніх звернулися  В.І.Кравчук, голова районної організації  Товариства «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка, письменник,  Л.В.Грозян, директор Ізяславської ЗОШ І-ІІІ ст.№1, О.І.Лех, завідувач сектора з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату райдержадміністрації.
         Переможцям районного конкурсу читців, присвяченого Шевченківським дням , були вручені грамоти. Для учасників свята було дано тематичний концерт.
 

О.Лех

        Вітання   з нагоди свята 8 Березня

Любі жінки!
 

         Сердечно вітаємо вас з Міжнародним жіночим днем - святом Весни, Любові і Краси.
         Це свято відзначається тієї неповторної пори, коли пробуджується природа, знаменуючи відродження та оновлення життя у вічному плині часу.
         8 Березня, за доброю традицією, ми, українські чоловіки, поклоняємося жінці – берегині домашнього вогнища, родинного тепла та затишку. І даруємо весняні квіти та найтепліші слова матері дружині, сестрі, подрузі.
         В української жінки - особлива місія: бути берегинею духовності. традицій та історичної пам'яті відтворювати у кожному поколінні любов до рідної землі-годувальниці, повагу до пращурів та їхніх  звичаїв. Недарма в Україні споконвіку обожнюють Матір, що символізує продовження роду людського та  всього найкращого у світі.
         І сьогодні у вашій активній позиції багатогранній діяльності та творчості знаходять яскраве втілення  найцінніші якості українського жіноцтва, яке є джерелом незнищенності та миролюбності нації, мудрості і злагоди в суспільстві.
        Від імені чоловіків Ізяславщини щиро дякуємо вам за доброту і ласку, терпіння і довіру, великодушність і милосердя. Бажаємо вам здоров'я, родинного щастя, добробуту та незгасного оптимізму.
         Ми любимо вас і віримо у вас, дорогі жінки.

  З повагою

М.Поліщук                                                                М.Борисюк
голова районної                                                         голова районної ради
державної  адміністрації

 

До відома всіх державних службовців Хмельниччини!

 

         Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2007 року №1152 із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 року №807, з 2008року започатковано проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу "Кращий державний службовець" (далі – Конкурс) та затверджено Порядок його проведення.
         Конкурс проводиться серед державних службовців державних органів відповідно до їх організаційно-правового статусу в номінаціях:
         "Кращий керівник" (беруть участь керівники структурних підрозділів);
         "Кращий спеціаліст" (беруть участь спеціалісти).
         У Конкурсі можуть брати участь державні службовці, що належать до ІІ-VІІ категорій і мають стаж державної служби:
         у номінації "Кращий керівник" – загальний стаж державної служби не менш як п’ять років, з них на керівних посадах не менше як два роки;
         у номінації  "Кращий спеціаліст" – загальний стаж державної служби не менш як два роки.
         У Конкурсі можуть брати участь державні службовці, які не мають дисциплінарних стягнень.
         Конкурс проводиться у три тури:
         перший тур – березень – квітень ;
         другий тур – травень – червень;
         третій тур – вересень – жовтень.
         Для участі у І турі Конкурсу державні службовці подають організаційному комітету з проведення першого туру Конкурсу:
         - заяву про участь;
          - копію особової справи державного службовця за формою П-2 ДС;
         - подання керівника структурного підрозділу, погоджене з головою профспілкової організації чи ради трудового колективу;
         - інші матеріали (публікації в пресі, листи громадян, колективів з оцінкою діяльності претендента тощо).
         Переможці першого туру Конкурсу за поданням організаційного комітету з проведення першого туру Конкурсу беруть участь у другому турі, переможці другого туру – у третьому.
         Переможцями у кожній номінації Конкурсу вважаються учасники, які зайняли перше місце, лауреатами – учасники, які зайняли друге, третє та четверте місця.
         Переможці Конкурсу у кожній номінації нагороджуються дипломом переможця та грошовою винагородою в сумі 10 тис. гривень.
         Лауреати Конкурсу у кожній номінації нагороджуються:
         - за друге місце – дипломом лауреата та грошовою винагородою в сумі 5 тис. гривень;
         - за третє та четверте місця – пам’ятними листами учасників Конкурсу.
    Звертаємо Вашу увагу на те, що постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 р. № 1136 участі у щорічному Всеукраїнському конкурсі "Кращий державний службовець" віднесено  до одного із видів підвищення кваліфікації державних службовців.
         Більш детальну інформацію про умови проведення Конкурсу можна отримати на веб-сайті Головного управління державної служби України:
http://www.guds.gоv.ua на банері "Всеукраїнський конкурс "Кращий державний службовець", веб-сайті  Управління державної служби Головного управління державної служби України в області: http://www.guds.gоv.ua/sub/hmelnitska, а також за телефонами:
 4-01-44;      4-11-74;        65-50-63;      65-76-68;       65-51-18.

 

    5 березня в м. Ізяслав відбулися урочистості з нагоди 65-ї річниці визволення Ізяславського району від німецько - фашистських загарбників.
      В загальноосвітніх закладах району було проведено уроки пам’яті, в яких взяли участь ветерани бойових дій Великої Вітчизняної війни, члени президії районної ради ветеранів України.
       В м. Ізяслав в  сквері Слави відбувся мітинг - реквієм за участю ветеранів війни, представників трудових колективів , молоді , керівництва району та міста.
       На мітингу виступили голова райдержадміністрації М.Поліщук, голова районної ради ветеранів  України О.Стромелюк, заступник Ізяславського міського голови  О.Хом’як, учень Ізяславської ЗОШ І- ІІІ ст. №1 С.Щулдик.
       Військослужбовцями в/ч А-0553 м. Хмельницького , які були запрошені на урочистості, було дано салют.
      Після мітингу в районному Будинку культури відбулися урочисті збори та святковий концерт , приурочені 65-й річниці визволення міста та району.
    З вітальними словами до присутніх звернулися голова райдержадміністрації М.Поліщук, голова районної ради М.Борисюк, учасники  бойових дій Великої Вітчизняної війни А.Новіков, В.Мельничук, заступник командира загону в/ч А0553 І.Фаліон.
     В цей же день було проведено урочистий прийом ветеранів Великої Вітчизняної війни, визволителів керівництвом району та міста.

 О.Лех

 

Люби своє рідне село, місто, рідну Україну!
 

Звернення  ветеранів війни і праці
 Клубівської сільської ради
 до жителів Ізяславщини
 з нагоди 65-річчя звільнення району.

 

     Дорогі земляки, шановні ветерани,  любима молодь – наше майбутнє!
    Наш народ, його Збройні сили у Вітчизняній, священній,  визвольній війні здійснили грандіозний безсмертний подвиг, внісши вирішальний вклад у розгром фашизму, у звільнення Ізяславщини, України, визнаний людством планети.
    У цей нелегкий час для нашої  України ми,  учасники зустрічі біля пам’ятника спаленим фашистами 73 жителям Клубівки,  звертаємось  до вас, до ваших сердець і розуму з проханням зосередити свої зусилля на підготовку і проведення до 65-річчя звільнення України в жовтні 2009 року та виконання поставлених завдань щодо кризи, щодо  виконання планів по розвитку сільськогосподарського виробництва, особистих підсобних  господарств, садівництва, городництва; приділяти максимум уваги благоустрою сіл, наведенню порядку у садибах, недопущенню забруднення навколишнього середовища, впорядкуванню пам’ятників, кладовищ, могил, криниць, берегів річок; по-батьківськи відноситись до підростаючого покоління, приділяючи максимум уваги духовному, моральному, фізичному вихованню, поліпшенню роботи шкіл, лікарень, ФАПів, закладів торгівлі, побуту, культури. Більше уваги приділяти милосердю до  інвалідів,  одиноких, хворих, людей похилого віку. Об’єднати максимум зусиль в боротьбі із злочинністю і правопорушеннями, пияцтвом, зміцненню трудової та виконавської дисципліни, порядку і законності на території своїх населених пунктів.
    Пройшло 65 років – це великий проміжок часу, це ціле людське життя. За цей час відбулися і позитивні, і негативні зміни в історії людства. Почався розлад і пограбування, розбудова і «прихватизація» народного  суспільного добра країни; незадовільні справи у сфері виробництва і обслуговування трудящих, і до всього розпочалась «газова війна».
    У сільському господарстві дуже повільно вирішується питання соціальної перебудови села, занепав споживчий ринок, збільшилась кількість безробітних.
    Безпрецедентний шлях підвищення ціноутворення і інфляція в 10 раз викликали соціальну напруженість, яка, в першу чергу, знизила життєвий рівень пенсіонерів, інвалідів, вдів, одиноких...
    Але мудрість і розсудливість, життєвий досвід ветеранів, наша відповідальність перед обездоленими стануть девізом для спільних  зусиль по подоланню цих негараздів, адже нам не звикати: ми перемогли сильного ворога, ми відбудували зруйноване війною народне господарство; ми подолали розруху 90-х років і зуміємо спільно пережити  тимчасове безладдя, анархію, матеріальний занепад.
    В ці дні захисту Вітчизни, пам’яті і скорботи, в дні великого песимізму ми, ветерани, звертаємось до людей усіх національностей, всіх поколінь, схилити голови в честь полеглих, спалених, відомих і невідомих, вшанувати чоловіків і жінок, які героїчною боротьбою і сумлінною працею наближали День Перемоги, відбудували зруйноване, сплюндроване, спалене і вивели Україну на третє місце в світі і на перше місце - по видобутку вугілля, виплавці сталі.
    Ми дуже просимо всіх вклонитись мужності і героїзму партизан – учасників великих битв за звільнення Поділля. Нехай ці важкі дні для нашої Вітчизни стануть днями Великої Пам’яті про нашу доблесть, згуртованість, мужність, терпимість, благородство, добро і милосердя.
    Нехай в ці дні 65 раз нагадають нам, що тільки разом, рука об руку, ми зможемо пройти той шлях випробування, який випав нині на нашу гірку долю!!!
 

В.Мельничук,
учитель-ветеран, с.Клубівка

Підведені підсумки розвитку району за минулий рік

    25 лютого 2009 року під головуванням М.А.Поліщука, голови райдержадміністрації, відбулося розширене засідання колегії. Спершу  присутні заслухали питання про підсумки соціально-економічного розвитку району за 2008 рік та основні напрямки роботи у 2009 році. З інформацією  виступив Л.Б.Франко, т.в.о.заступника голови райдержадміністрації. Леонід Борисович у своєму виступі проаналізував всі сторони життєдіяльності нашого району за минулий рік, зокрема, сільське господарство,  промисловість, зайнятість населення, будівництво та інше. Коротко зупинився на основних напрямках роботи у 2009 році. У цьому році планується відновлення галузі птахівництва, подальша реалізація розвитку молочного скотарства, виконання Програми «Питна вода» і т.д.. Для того, щоб реалізувати в 2009 році всі заплановані напрямки роботи, потрібно докласти усіх зусиль. Виступили з даного  питання начальник відділу освіти Н.Л.Кирилюк та начальник відділу культури Л.О.Дем’янчук. Наталія Леонідівна зауважила, що для забезпечення якісної освіти  в районі створені необхідні умови. Всі зусилля були направлені на виконання  державної Програми «Розвиток школи в сільській місцевості». У минулому році виконано Програму «Шкільний автобус». В районі створюються освітні округи з профільним навчанням. Для підвищення якості освіти працює психологічна служба, покращене медичне обслуговування. У цьому році робота буде направлена на оптимізацію навчальних закладів, адже є школи, в яких навчаються лише 2-3 учні.
    Л.О.Дем’янчук у своєму виступі  зазначила, що серед відділів культури наш районний відділ культури входить в десятку кращих в області. Відділом культури запроваджено творчо-комерційну діяльність. Протягом року проводиться досить багато змістовних заходів, учні беруть участь у конкурсах різного рівня, посідаючи призові місця. При будинку культури діє хореографічний гурток, професійна студія звукозапису. Плідно працювали над оновленням кадрового резерву. До районного будинку культури підведено теплопостачання, і це вплинуло на кількість заходів, які можна проводити в зимовий період. Поряд із позитивом є значні негаразди, зауважила  Лариса Олександрівна. Серед них  недостатнє фінансування галузі культури, не фінансуються мистецькі заклади, є  розбіжності по оплаті праці. В обговоренні питання взяв участь Л.П.Козак, начальник податкової інспекції, вказавши на негативний стан із сплатою податків, особливо в закладах споживчої кооперації.
    Начальник фінансового управління Л.С.Огороднік виступив із звітом про виконання районного бюджету за 2008 рік. Леонід Степанович розповів, як наповнювався  районний бюджет протягом минулого року та проінформував  про стан фінансування різних галузей та програм. За його словами, проблем з фінансуванням не було, про що свідчать цифри, які він навів. А також вдалося у запланованому обсязі  профінансувати затверджені районною радою програми. Начальник фінансового управління звернувся до присутніх з проханням  зробити все від кожного з них залежне, щоб і нинішнього року успішно виконати намічені завдання.
    Слово для виступу взяв І.І.Поляк, директор Ізяславської філії ВАТ «Хмельницькгаз», проінформувавши присутніх про справи в газовому господарстві. Великий обсяг робіт зроблено  працівниками газової служби. Працівниками філії в районі проведено 31 км газопроводу, 12 - в Летичівському районі, в чотири населені  пункти району подано газ. Роботи продовжуються у с.Більчинка та с.Припутенка. Щодо використання та переходу на альтернативні джерела енергії, то, за словами Івана Івановича, потрібно проводити як газ, так і використовувати електроносії, але вирішувати дане питання  потрібно з урахуванням ефективності підведення того чи іншого, в залежності  від ситуації і місцевості. Ще одна актуальна проблема, на яку звернув увагу Іван Поляк, це зростання заборгованості  за спожитий газ, і якщо проплата за газ не буде стовідсотковою, то сума заборгованості буде  астрономічною, що зумовить створення ряду інших проблем.
    На засіданні колегії заслухали  інформацію Т.А.Кудибин, т.в.о. заступника  голови райдержадміністрації, про підсумки роботи райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування району щодо розгляду звернень громадян у 2008 році. Заслухавши виступ Тетяни Анатоліївни, голова райдержадміністрації  Микола Поліщук сказав, що на державному рівні велика увага приділяється цьому питанню, тому на кожне звернення громадян має бути дана правильна, чітка та зрозуміла відповідь у письмовому вигляді.
    Прийнявши до уваги всі зауваження та пропозиції по кожному з питань, були прийняті відповідні рішення.

О.Драйна

 

    23 лютого в м. Ізяслав відбувся мітинг та покладання вінків і квітів до пам’ятника загиблих воїнів в роки Великої Вітчизняної війни, приурочені Дню захисника Вітчизни.
    До ветеранів, учасників мітингу з вітальними словами звернулися голова районної ради М.Борисюк, в.о. першого заступника голови райдержадміністрації М.Рижик, міський голова І.Кондратюк, голова районної ради ветеранів  України О.Стромелюк, учень Ізяславської ЗОШ І-ІІІ ст. №2  А.Липко.
    Хвилиною мовчання було вшановано пам’ять ізяславчан, загиблих в роки війни.
 

 О.Лех

Приймай, державо, молодих спеціалістів

  Це хвилююче свято надовго запам’ятається для випускників Плужненського професійного аграрного ліцею. Недавно тут відбувся випуск молодих спеціалістів для народного господарства України.
    В цей день отримали дипломи кілька десятків  юнаків і дівчат. Це майбутні лаборанти хіміко–бактеріологічного аналізу; кухарі, офіціанти, бармени; муляри, штукатури. Ці молоді люди поповнять ряди робітничих професій та обслуговуючого персоналу побутових закладів. До того ж  частина з них здобули повну середню освіту. Кожен,  при бажанні, може продовжити навчання у вищих навчальних закладах.
    Хвилюючими були виступи майстрів, класних керівників, вихователів ліцею. Вони вітали своїх випускників з успішним закінченням навчального закладу, бажали їм щасливої дороги в трудове життя, а також рекомендували продовжити навчання у вищих навчальних закладах, щоб удосконалювати свій фаховий рівень.
    Зі щирими словами подяки виступили батьки випускників. Вони дякували дирекції,  викладачам, майстрам та вихователям ліцею за виховання і навчання їхніх дітей, бажали нових успіхів у навчально – виховній роботі.
    Часто буває у ліцеї директор товариства «Будівельник» В’ячеслав Вікторович Матвійчук. Він сказав, що його організація чекає нових працівників і охоче буде приймати на роботу випускників ліцею.
    На свято випускників було запрошено священика храму Святого Пантелеймона отця Володимира. Він тепло привітав випускників, побажав їм щастя і добра, освятив та благословив їх у щасливу дорогу майбуття.
    В цей день юні співаки і співачки дарували слухачам чудові пісні та хореографічні композиції.
    Запам’ятались виступи випускника Мацюка Андрія, учнів ліцею: Нагорної Олександри, Данилюк Анни, Поплавської Валентини, Маркович Варвари, Прокопчук Юлії,  Паламарчук Катерини, Даниленка Івана, Лукащук Тетяни та інших учасників свята. Номери художньої самодіяльності були підготовлені на високому професійному рівні і викликали гарячі оплески.
    Потім випускники танцювали «Прощальний вальс» з своїми викладачами, майстрами, батьками.
    А попереду в них лежать шляхи в трудове життя. Ото ж бо приймай, Україно, новий загін юних фахівців.

Василь Кравчук

    17 лютого відбулося чергове засідання організаційного комітету з підготовки  та відзначення  65-ї річниці визволення м. Ізяслав та району  від німецько – фашистських загарбників.
    В.о. першого заступника голови райдержадміністрації М.Рижик дав конкретні  доручення  керівникам галузей освіти, культури, медицини, соціального захисту населення  району, засобів масової інформації щодо активізації роботи  по виконанню Обласної комплексної програми соціального захисту населення  на період до 2010 року, надаючи перевагу виконанню заходів , спрямованих на поліпшення соціального захисту та життєзабезпечення  ветеранів війни, насамперед інвалідів війни, учасників бойових дій, вдів загиблих у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, висвітлення цієї події у місцевих ЗМІ.
    Також було обговорено конкретні заходи, які будуть проводитись в районі безпосередньо в день визволення – 5 березня 2009 року.

О.Лех

    17 лютого в м. Ізяслав в районному Будинку культури  відбулася нарада працівників закладів культури району, сільських голів по підсумках роботи галузі культури за 2008 рік.
    Начальник відділу культури  райдержадміністрації Л.Дем’янюк проаналізувала роботу закладів за минулий рік, зупинилася на проблемних питаннях роботи сільських Будинків культури, клубів, бібліотек, їх матеріального – технічного  забезпечення , фінансування галузі в 2009 році, співпраці органів виконавчої влади  та місцевого самоврядування району у вирішенні питань  культосвітніх закладів.
  У своїй доповіді Л.Дем’янчук зокрема наголосила , що заклади культури не повинні стояти осторонь суспільно - політичних подій в державі, повинні стати носіями державотворчих процесів.
  В обговоренні доповіді взяли участь директор Ізяславської школи мистецтв М.Коваль, директор Ізяславської центральної бібліотеки Н.Поліщук, директор Ізяславського районного Будинку культури В.Левченко, директор Плужненської музичної школи Н.Чорновіл.
   В роботі наради також взяли участь і виступили І.Стрельникова, директор Хмельницького музучилища та М.Рижик, перший заступник голови райдержадміністрації.
 

О.Лех

    15 лютого в  м. Ізяслав  відбулося урочисте зібрання  та та мітинг-реквієм , приурочені 20-й річниці виведення військ з Афганістану.
    Більш ніж 700 чоловік,  учасників заходу, під оплески вітали учасників бойових дій в Афганістані, батьків та рідних загиблих.
    Зі словами вдячності за подвиг  в роки війни до присутніх звернулися голова райдержадміністрації М.Поліщук, заступник голови районної ради О.Колоднюк, Ізяславський міський голова   І.Кондратюк, голова місцевої Спілки ветеранів війни в Афганістані Ю.Манишев, які вручили  активним учасникам Спілки ветеранів війни в Афганістані грамоти та цінні подарунки.
    Переповнений зал Будинку культури був схвильований спогадами очевидців тих подій та тематичним концертом.
    
Після завершення зібрання під музику духового оркестру в/ч А0553 м. Хмельницького учасники заходу (воїни – афганці, рідні загиблих, представники громадськості, керівництво району ) здійснили пішу ходу до меморіалу воїнів - афганців в м. Ізяслав, де відбувся мітинг - реквієм та покладання вінків і квітів до пам’ятника Герою Радянського Союзу О.Онищука та меморіальних плит.
    Виступаючи на мітингу, голова адміністрації М.Поліщук підкреслив, що районна державна адміністрація , районна рада завжди прагнули вирішувати проблеми учасників бойових дій в Афганістані та сімей загиблих воїнів. Ця робота є і надалі буде під особливою увагою органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Хвилиною мовчання було вшановано пам’ять  10 загиблих воїнів-афганців району. Військовими було дано салют.
    Подібні заходи цього дня відбулися і в населених пунктах району.

 

О.Лех

Зустріч через роки

  Напередодні відзначення 20-ї річниці виводу радянський військ з Афганістану  у Кунів завітала делегація у складі почесних гостей, ветеранів  афганської війни Давлада Ахметовича Валієва з Таджикистану, Валерія Вікторовича Перога з Кіровограда, Анатолія Петровича  Карсія з Волочиська та  Миколи Миколайовича Твердуна з Хмельницького, члена Української спілки ветеранів Афганістану, члена ревізійної комісії. А приїхали вони до бойового друга, щоб, за дорученням голови  Української спілки  ветеранів Афганістану  Сергія Васильовича  Червонопиского, вручити медаль  з нагоди 20-річчя виводу військ з Афганістану ветерану тієї війни, нашому земляку Станіславу Йосиповичу Дзвонковському.
    В Афганістані він служив з 1980 по 1982 рік. Під час бойових дій Станіслав Йосипович не раз бував на межі між життям і смертю, рятував друзів під час бойових дій,  сам був поранений, лікувався  в шпиталі. Донині пам’ятає про ту війну і носить в собі осколки від душманських снарядів. За мужність, проявлену  під час війни, Станіслав  Дзвонковський був нагороджений  орденом Червоної зірки.
    Під час зустрічі через 20 років бойовим побратимам  було про що згадати. Вони обмінювалися спогадами, фотографувалися на згадку. А ще, за дорученням голови обласної організації ветеранів Афганістану  Миколи Івановича Приступи, гості вручили грамоту та грошову допомогу Станіславу Дзвонковському, з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій та відзначення 20-ї річниці виводу військ із республіки Афганістан.

М.Михайловський,
сільський голова

 

    12-13 лютого, згідно плану роботи обласної державної адміністрації , було проведено працівниками облдержадміністрації перевірку роботи структурних підрозділів апарату райдержадміністрації , її управлінь та відділів, а також Ізяславської центральної районної лікарні, державних підприємств , організацій, розташованих в районі, виконкомів міської, сільських рад.
    Працівниками облдержадміністрації проаналізовано роботу даних установ та організацій, надано практичну допомогу по вирішенню питань, пов’язаних з реалізацією в районі Указів Президента України, щодо соціального захисту населення , пам’яті жертв Голодомору, медичного,  культурного, освітнього, соціально - економічного  розвитку регіону.
      Підбиваючи підсумки роботи робочої групи, заступник голови облдержадміністрації В.Кирилюк акцентував увагу керівництва району , керівників місцевих органів самоврядування , установ , організацій району на першочергове вирішення питань роботи  організацій в період кризової ситуації в державі, підготовці агроформувань району до весняно - польових робіт, проблем в молодіжному середовищі, активізації роботи місцевих органів законодавчої та виконавчої влади району  щодо продовження реалізації в районі Указів Президента України з питань соціального захисту найменш захищених верств населення , земельних питань,  освітнього, медичного, культурного обслуговування населення району, а також  з питань виконання в районі розпоряджень голови облдержадміністрації щодо вшанування  жертв Голодомору 1932-1933 років.
    Було дано завдання керівництву району щодо усунення недоліків району  та визначено конкретні  терміни по їх виконанню.

О.Лех

 

 Приватне чи комунальне

  Вода – продукт першої необхідності, без якого неможливе існування будь-чого живого. В містах України, особливо нашого регіону, питання водозабезпечення населення є не надто актуальним, адже громадяни звикли користуватись таким пріоритетом та сплачувати за це певні кошти. Ще за радянських часів, коли багато питань благоустрою та соціальної сфери на селі вдавалося вирішувати за рахунок колективних господарств, були прокладені водогони і в сільській місцевості. Що ж з тих часів змінилось? Відійшла в минуле радянська влада, зникли колективні сільгосппідприємства, все майно, яке їм належало, було розпайоване між працівниками колгоспів.
    Таким чином все склалося і у с.Михля нашого району, яке розташоване на території Лютарської сільської ради. Мало того, що розпаювалось майно, невідомо яким чином було проведено і розпаювання  водонапірних башт, яких на території сільської ради сім, п’ять з яких потрапили в одну сім’ю. Хто розуміє дещо в таких «оборудках», зразу помітить щось не те. Такий поділ майна є неможливим, адже в результаті цього вся громада потрапляє в залежність до конкретної людини.
    Ось на даний час саме з цією залежністю і стикнулись жителі села Михля. Саме це стало головною причиною проведення сходу села, який відбувся 8 лютого, у неділю, в приміщенні їдальні(!) місцевої школи (будівля будинку культури в аварійному та занедбаному стані). До громади села, аби допомогти вирішити це та інші питання, прибули Лютарський  сільський голова М.О.Клімчук, начальник відділу житлово-комунального господарства райдержадміністрації С.О.Лаврищук, представник власників башт, саме завдяки яким і відбувається водопостачання населенню, приватний підприємець М.М.Рабчун. Близько місяця населення потерпає від того, що водопостачання припинено. Чому? Це й намагався пояснити Микола Миколайович Рабчун. За його словами, вийшов з ладу насос, який із свердловини подає воду до водонапірної башти. Тому його необхідно ремонтувати, а коштів на це немає. Немає тому, що населення не в повному обсязі розраховується за спожиту воду (тариф складає 5 грн в місяць з одного жителя). Доволі важко йому було доводити присутнім свою точку зору, адже люди досить занепокоєні тим, що не можуть користуватись основним продуктом життєдіяльності, й тому постійно дискутували. Микола Миколайович намагався довести те, що він не має мети залишати населення без води, але в силу багатьох обставин не може якісно надавати послуги. Крім проблем з насосом, є й інші. В першу чергу, сам водогін з роками вичерпує свій ресурс, та ще й належить іншому власнику (КП «Лютарка»). Для цього, аби повністю конролювати та обслуговувати систему водопостачання, нещодавно підприємець заключив договір з вищеназваним підприємством. Він розуміє, що населення має співпрацювати з одним підрядником, що надає послуги. Але у населення зовсім інші думки. А зводились вони до одного – вся система водопостачання має належати комунальному підприємству сільської ради. Аргументи тут прості – приватному власнику ніхто не виділить державних коштів для ремонту водопроводу. Крім того, значна частина села не має, взагалі, водопроводу. А при зверненнях до відповідних державних інстанцій багато питань можна буде вирішувати за рахунок залучення державних та інших інвестицій. Ну звісно ж, тут досить важливою складовою є наполегливість сільського голови, зважаючи, що на державному рівні є діюча Програма водозабезпечення, яка діятиме до 2020 року. В протилежному випадку, на ці всі цілі треба буде залучати лише кошти громади.
    Зі своїм баченням проблеми, яка виникла, до громади села звернувся С.О.Лаврищук, представник районного керівництва. Сергій Олексійович зауважив, що дійсно в тому випадку, коли система водопостачання буде належати приватному підприємцю, на державну допомогу годі чекати. Крім того, він порадив з числа громади обрати уповноважених представників, які будуть регулювати відносини з власником водогону. Врахувавши всі аргументи, громадяни одноголосно прийняли рішення про те, щоб мережі та водонапірні вежі були повернуті у власність комунального підприємства. До того часу, а його пройде чимало, вони згідні працювати із теперішнім власником та пообіцяли розрахуватись в повному обсязі за спожиту воду. Власник, в свою чергу, до 11 лютого пообіцяв відремонтувати насос та відновити водопостачання.
    Розглянувши питання водозабезпечення, громада звернулась до сільського голови й з іншими питаннями. Жителі занепокоєні тим, що за останніх декілька років було занедбано сільський будинок культури. Як вони запевняли, раніше часткового ремонту потребував лише дах будівлі, а сталося так, що культурний осередок села було доведено до руйнівного стану. В цьому громада звинувачує сільського голову, адже, як висловлювались громадяни, його бездіяльність та небажання спілкуватись з жителями села призводить до таких наслідків. Крім того, ще порушувались питання стану дороги Ізяслав - Михля, прибирання території населеного пункту, обмеження в часі проведення молодіжних дискотек, які зараз проходять у приміщенні дитячого садка, та ще багато інших.
    При наданні відповіді на всі ці питання, сільський голова пообіцяв звернути увагу на вищевказані питання та поступово їх вирішити.

В.Сложинський 

  

Пам’ять про героїв жива

  30 січня в приміщенні читального залу Ізяславської ЦРБ  відбувся захід, присвячений пам’яті героїв Крут «Сумує вітер – реквієм в полях». В цьому заході брали участь учні 9-Б класу НВК №1 м.Ізяслава – Прохоров Віталій, Мозуль Вікторія, Давидюк Оксана, Половенко Катерина, Розомюк Юлія. Була запалена поминальна свічка, і хвилиною мовчання було вшановано пам’ять героїв. Також звучали гімн «Ще не вмерла Україна» та пісня «Ой, у лузі червона калина». Вірші, присвячені героям Крут, звучали з уст ведучих. Організовано художньо-документальну виставку «Вічний вогонь української волі».
    Працівники читального залу вдячні заступнику директора по навчально-виховній роботі НВК №1 Довбиш Л.О. за допомогу в організації цього заходу.
 

С.Охремчук

 

 

Закладено початок багатьох справ

Перед початком  розгляду питань  порядку денного чергової сесії районної ради депутатів було проінформовано про зміни  у складі районної ради. Замість Надії Дем’янчук (фракція БЮТ), яка раніше звернулася із заявою  про припинення депутатських повноважень, у складі районної ради  працюватиме  депутат Марія Власюк (фракція БЮТ). Голова  комісії  з питань регламенту, депутатської діяльності,  етики, зв’язків з об’єднаннями громадян та засобами масової інформації Валерій Якимчук проінформував  присутніх  про відвідування  депутатами  сесійних засідань. Валерій Георгійович звернувся  до  керівників фракцій у районній раді з тим, аби вони  провели  відповідну роз’яснювальну роботу з депутатами, які упродовж минулого року  пропустили  більше половини сесійних засідань. Заступник голови районної ради  Олексій Колоднюк повідомив про звернення, які надійшли на адресу районної ради, в яких йшлося  про  можливе  припинення вантажних перевезень по допоміжних коліях станції «Клембівка» та закриття білетної каси на станції «Білогородка». Як повідомила  начальник станції Ізяславської залізничної станції, депутат районної ради Любов Якобчук, питання щодо вантажних перевезень по станції «Клембівка», на час проведення сесії, знято.  Що ж стосується  закриття білетної каси  у Білогородці, то на це потрібна згода депутатів районної ради. Відразу скажемо, що такої згоди  депутати не дали. Але Любов Станіславівна зауважила, що згідно законодавства, якщо каса й надалі буде нерентабельною, то через півроку  Міністерство транспорту та зв’язку може прийняти власне рішення  про її закриття. Олексій Колоднюк  зачитав ще ряд відповідей на звернення, прийняті раніше районною радою, які надійшли  з Кабінету Міністрів України та Верховної Ради. Одна з них  стосується  подальшої долі  Клембівського цукрового заводу. У відповіді з Кабміну йдеться про те, що підприємство, за словами інвесторів,  буде перепрофільоване для прийому і переробки  зернових та олійних культур. Виробництвом цукру підприємство  також може зайнятися, але  тільки в тому випадку, коли  сільгосппідприємства у  достатній кількості  вирощуватимуть  і здаватимуть на переробку  цукрові буряки. Як ми вже повідомляли, нещодавно  нотаріальні дії  сільських рад  були дещо обмежені, що  створює ряд незручностей сільським жителям, особливо людям похилого віку, скажімо,  під час оформлення довіреностей. Відповідне звернення  було направлене до Верховної Ради України, звідки надійшла відповідь, що зараз на розгляді знаходиться проект змін до закону, прийняття якого  дозволить поновити раніше діючі   повноваження  сільських рад.
    Під час сесійного засідання депутати розглянули питання  про районну Програму участі в реалізації проекту  «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на 2009-2010 роки. З інформацією з даного питання виступила  керівник проекту  Наталія Гнатюк.  Вона відзначила, що серед територіальних громад Славутського, Шепетівського, Білогірського та Ізяславського районів громади саме нашого району проявили  найбільшу активність, в результаті чого  участь в проекті візьмуть  відразу п’ять сільських рад – Новосільська, Сахновецька,  Тернавська, Лютарська та Дертківська. Даний проект спрямований на покращення  обслуговування сільського населення, це й стосовно водопостачання, і медичного обслуговування тощо.  Втім,  є й інші проекти, завдяки участі в яких можуть покращити життя  й інші територіальні громади. Всього, за словами Наталії Володимирівни, діє близько  200 додаткових проектів. Серед них  відомий проект  «Корпус волонтерів у сільських громадах»; проект, метою якого є облаштування джерел, та ін. Отже, участь згаданих п’яти  територіальних громад Ізяславського району, будемо сподіватися, стане  лише початком  великої роботи, спрямованої  на місцевий розвиток.
    Депутати затвердили районний бюджет на 2009 рік, з проектом якого ознайомив начальник фінансового управління  Леонід Огороднік.  За словами Леоніда Степановича, пріоритетне значення  видаткової частини бюджету -  за соціально-культурною сферою. Зросли видатки на галузі  освіти, медицини, культури, але, в основному, вони будуть спрямовані на виплату заробітних плат та сплату за енергоносії. Передбачені кошти на соціальний захист населення, розвиток фізкультури та спорту і, навіть, позачергові вибори М’якотівського  сільського голови. Враховані наступні підвищення мінімальної заробітної плати, закладено й індексацію. Що ж стосується  видатків на розвиток, то вони незначні. Це підтвердив у своїй співдоповіді і голова комісії з питань планування бюджету і фінансів Віктор Погребняк. Віктор Трохимович зазначив, що  районний бюджет підготовлено кваліфіковано. Він також звернув увагу  депутатів і запрошених на сесію на те, що наповнити бюджет  буде непросто. На заваді можуть стати спад виробництва, скорочення штатів працюючих, відпустки за власний рахунок тощо. Отож, щоб ці сумні прогнози  не здійснилися, варто всім  працювати  над наповненням бюджету.
    На сесії було розглянуто  і питання про затвердження витрат  на утримання районної ради та її виконавчого апарату у 2008 році та про затвердження  структури, чисельності виконавчого апарату, кошторису витрат на утримання  районної ради та її виконавчого апарату на нинішній рік. Депутати одноголосно  вирішили надати  висновок  щодо надання  державному підприємству «Хмельницький облавтодор» земельної ділянки в постійне користування для виробничої діяльності. Також було  затверджено  план роботи  районної ради на перше півріччя 2009 року. До речі,  під час  розгляду  даного питання  депутати внесли ряд пропозицій щодо включення  актуальних питань до порядку денного наступних сесій. Були порушені проблемні питання, які потребують негайного вирішення, а тому відкладати  їх розгляд, навіть, до наступної сесії недоцільно. У зв’язку з цим вони  будуть вивчені  і, по можливості, вирішені у міжсесійний період. Зокрема, це стосується недопущення  закриття  поштових відділень  у сільській місцевості.
    Проведення заходів по відзначенню визначних подій у 2009-2012 роках тепер  передбачене  відповідною Програмою,  яку  було прийнято на сесії. Також було затверджено низку розпоряджень голови районної ради, прийнятих у міжсесійний період. Затверджено  Положення про порядок відчуження та списання  майна територіальних громад. Створено  робочу групу, яка займатиметься підготовкою заходів по відзначенню ювілею нашого земляка, письменника Василя Кравчука.
    Найбільша дискусія в залі  виникла  під час розгляду питання про надання земельної ділянки КП «Комуненерго» для будівництва  сміттєпереробного комплексу. Цю ділянку  пропонувалося  виділити в Ізяславі, в районі колишнього полігону. А що стосується самої дискусії,  то найбільшу стурбованість  присутніх на сесії викликало питання можливих екологічних наслідків від діяльності комплексу. Щоправда, виникали  й інші сумніви, у зв’язку з чим, навіть,  були пропозиції краще вивчити питання  і винести його на розгляд наступної сесії. Під час  його обговорення  виступили  заступник голови  районної ради Олексій Колоднюк, депутати Сергій Шлегель, Олександр Єрмійчук та інші. В результаті, зваживши  всі  «за» і «проти», рішення з даного питання було прийнято, земельна ділянка надана під майбутнє будівництво. Лише кілька депутатів  проголосували проти рішення та ще кілька  утримались під час голосування. Залишається додати, що будуватись і працювати комплекс буде завдяки  проектно-будівельній компанії  «Україна-Австрія». Керівники  цієї компанії  могли б значною мірою  роз’яснити ситуацію, однак на сесійне засідання вони запізнилися. Уже після закінчення сесії бажаючі  депутати  та сільські голови  мали можливість  поспілкуватися з представниками компанії і отримати  відповіді на питання, що їх цікавили.
   На закінчення  чергової сесії  депутати, традиційно,  прийняли рішення про надання матеріальної допомоги громадянам на лікування, які представили  для цього всі необхідні документи.

С.Охремчук

 

  Найактуальніша проблема - автобусне сполучення

Черговий виїзний прийом громадян голова райдержадміністрації М.А.Поліщук проводив на території Великопузирківської сільської ради у понеділок, 2 лютого. Під час прийому до нього звертались громадяни з проханнями допомогти вирішити питання покращення  автобусного сполучення між с.В.Пузирки та м.Ізяслав. Адже на даний час тільки двічі на тиждень мешканці даної територіальної громади можуть дістатися до районного центру. Крім того, автобус приїздить до міста близько 9.00 години ранку, і відправляється на село вже о 12.40. За цей час люди не в змозі вирішити всі свої питання, тому для них було б зручніше, щоб автобус від’їздив з міста після 14.00. Також громадяни, які побували на прийомі, просили, щоб хоча б раз в один або два місяці на територію сільської ради приїздив лікар, який би оглядав населення та надавав консультації. Адже половина представників територіальної громади – пенсіонери. Для довідки зазначимо, що станом на 1 січня 2009 року на території сільської ради є 272 двори. У трьох селах сільської ради (с.В.Пузирки, с.М.Медведівка, с.Тарасівка) проживає 480 жителів, з них пенсіонерів – 230, дітей шкільного віку – 56 та дошкільного віку – 16.
    Ще громадяни порушували питання соціального захисту та пенсійного забезпечення. Роз’яснення щодо цих питань їм надавали спеціалісти Управління Пенсійного фонду та Управління праці та соціального захисту населення.
    Під час перебування у с.В.Пузирки сільський голова А.П.Маринич запропонував відвідати школу, місцевий ФАП, будинок культури. Під час відвідування цих закладів приємно було відзначити те, що будинок культури збережений належним чином. А щодо ФАПу та школи, то сільський голова звернувся до голови райдержадміністрації з проханням допомогти у вирішенні питання електроопалення цих закладів, адже на даний час обігріваються ці приміщення пічним опаленням. Крім того, Анатолій Павлович звернувся з проханням допомогти у вирішенні питання щодо зовнішнього освітлення хоча б центральних вулиць села.
    Всі прохання та побажання взяті під контроль голови райдержадміністрації, та сподіваємось, що найближчим часом вони будуть вирішені.

В.Сложинський

 

 

Обговорено питання розвитку міста

27 січня в м. Ізяслав в приміщенні школи мистецтв відбулося засідання  Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України, в якому взяли участь керівники нашого міста та району, міські голови Хмельницької області.
    Відкрив засідання та привітав присутніх голова ХРВ АМУ, міський голова  м. Хмельницького С.І.Мельник. Після привітання Сергій Іванович перейшов до розгляду питань порядку денного. Спершу  присутні заслухали  інформацію про формування бюджету області на 2009 рік та формування бюджету на 2009 рік для місцевих рад. Основний наголос Сергій Мельник у своїй доповіді робив на сформованому державному бюджеті на 2009 рік, які  загальнодержавні програми планується виконати та профінансувати. Для міських голів, які були присутні, рекомендував подавати клопотання на сесію обласної ради про виділення коштів на облаштування соціальної сфери територіальних громад, які вони представляють. Разом з тим, поділився досвідом, на прикладі м. Хмельницького, яким чином  можливо наповнювати дохідну частину місцевого бюджету за рахунок місцевих податків та зборів, зокрема, з  реклами.
    Далі гостей міста привітав І.Д.Кондратюк, міський голова. За традицією гостей на Ізяславщині зустрічали короваєм. Ігор Дмитрович радо зустрів гостей, сказавши, що приємно бачити таких поважних осіб на початку нового року на ізяславській землі, адже вже минуло сім років відтоді,  коли таке засідання проходило в нашому місті. Керівник коротко зупинився на виконаних роботах по благоустрою міста. Також привітали учасників засідання М.С.Борисюк, голова райради, Л.Б.Франко, т.в.о.заступника  голови райдержадміністрації. Далі  учасники перейшли до обговорення та прийняття статуту конфедерації ринків та малого підприємництва Хмельницької області. Заслухавши інформацію голови Асоціації ринків м. Хмельницького  В.Р.Таратасюка, присутні проголосували за прийняття статуту. Наступне питання порядку денного стосувалося   нашого міста, а саме, прийняття звернення про пам’ятки старовини м. Ізяслав.
    Перш, ніж перейти до прийняття звернення, В.А.Кучерук, спеціаліст відділу освіти, ознайомив гостей з історичною довідкою  міста Ізяслава, демонструючи відеослайди про історичні пам’ятки та супроводжуючи перегляд  цікавою розповіддю. Сергій Мельник порекомендував  направити звернення до обласної ради та адміністрації. У зверненні, зокрема, міститься прохання, щоб під час прийняття Програми соціально-культурного розвитку  Хмельницької області передбачити кошти для виготовлення  документації щодо наукового  обґрунтування доцільності  створення в Ізяславі  Державного історико-архітектурного  заповідника, і щоб ці кошти, попри нинішню кризу,  виділити  вже в першій декаді  нинішнього року. Це дасть  можливість позитивно вплинути на розвиток міста і значною мірою змінити ситуацію.
    На засіданні відділення Асоціації міст України були розглянуті  ще ряд питань, після чого учасники  підвели підсумки роботи.

О.Драйна

 

Про бюджет, соціальний захист та спорт

    У минулу середу відбулося чергове розширене засідання колегії райдержадміністрації. Розпочинаючи  розгляд першого питання порядку денного, заступник начальника фінансового управління Світлана Панчук ознайомила присутніх з проектом районного бюджету на 2009 рік. Видаткова частина бюджету  нинішнього року зросла, але, враховуючи  ситуацію, зростання цін на товари і послуги, тарифів на енергоносії, в першу чергу кошти спрямовуватимуться на виплату  заробітних плат та сплату за комунальні послуги. А ось що стосується  капітальних ремонтів, придбання інвентаря, то на це виділятимуться  не такі вже й великі кошти. Якщо говорити про дохідну частину, то основним джерелом надходження коштів залишається податок з доходів  фізичних осіб, а ще  плата за землю,  в тому числі, орендна плата. У тому випадку, коли  бюджет наповнюватиметься належним чином, можна сподіватися, що й ситуація з фінансуванням буде належною. Ось якраз до проблеми наповнення бюджету  і привернув увагу присутніх  під час обговорення даного питання начальник податкової інспекції Леонід Козак. У своєму виступі  Леонід Павлович наголосив на негативному становищі зі сплатою податків в агропромисловому комплексі, закладах споживчої кооперації, у виправних колоніях. А ще  начальник податкової інспекції торкнувся питання  інших джерел  наповнення бюджетів, які використовуються неналежним чином.
    Начальник Управління праці і соціального захисту населення Олег Ткаченко  виступив з інформацією  з питання  про реалізацію державних гарантій щодо соціального захисту населення району Управлінням праці та соціального захисту населення у 2008 році. У виступі  йшлося  про соціальні виплати і пільгове перевезення  пасажирів, про рівень і виплату заробітних плат. А також було привернуто увагу до проблемних питань, які мають місце, і пов’язані  зі скороченням працюючих, запровадженням неповного робочого дня і т.д.
    На засіданні  було заслухано і звіт начальника відділу у справах  сім’ї, молоді та спорту Надії Комарової щодо реалізації  державної політики у сфері фізичної культури і спорту на території району. Надія Олексіївна подякувала тим, хто сприяє розвитку  фізкультури і спорту на території району. Вона навела ряд позитивних прикладів щодо проведення спортивних змагань на території  Плужненської, Радошівської, Білогородської,  Михнівської сільських рад. Як тут не згадати  вчителя фізкультури  Михнівської загальноосвітньої школи Івана Ковалінського, завдяки якому  у селі проводиться  престижний  тенісний турнір, в якому беруть участь  спортсмени  з різних куточків області. Причому рівень підготовки місцевих тенісистів викликає  у багатьох гостей захоплення, михнівчанам вдавалося отримувати перемоги над найсильнішими командами області. І таких прикладів  можна наводити чимало. Скажімо,  у районних змаганнях регулярно беруть участь команди лісгоспу, відділу освіти,  ЗВК №58, того ж таки села Михнова.  У той же час, Надія Комарова висловила побажання, щоб команди  і з інших сіл брали активнішу участь  у спортивних змаганнях, щоб у  селах знайшли можливість утримувати  спортивних інструкторів. А ще у виступі  прозвучала стурбованість з приводу недостатнього  фінансування  участі місцевих спортсменів в обласних та Всеукраїнських змаганнях. Адже всім зрозуміло, що саме під час таких змагань мають можливість  проявити себе юні спортсмени, і їхні здібності  можуть помітити інші. Начальник відділу висловила надію, що ставлення до подібних питань з часом, таки, зміниться.
    Члени колегії  розглянули  також питання  про здійснення виконавчим комітетом Мислятинської сільської ради делегованих повноважень у сфері регулювання земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища та в галузі житлово-комунального господарства. З інформацією  виступив Мислятинський сільський голова Іван Довбиш. А під час обговорення питання, із зауваженнями і пропозиціями, виступили заступник голови райдержадміністрації Микола Оскома та заступник прокурора району Андрій Дідич.  За результатами розгляду  кожного  з питань головою райдержадміністрації прийняті відповідні розпорядження.

С.Охремчук

 

Пам’ятаємо історію і її творців

Уся історія української нації – ряд безупинних, безперервних повстань, війн, пожарищ, голоду, військових переворотів, інтриг, сварок, підкопування. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель. Прийняття Акту Злуки стало величною маніфестацією єднання східних та західних українських земель, днем народження єдиної незалежної соборної держави. День Соборності України почали відзначати на державному рівні з 1999 року, коли був підписаний  відповідний Указ Президента України. Згідно з цим документом 22 січня,  коли був проголошений в 1919 році Акт Злуки, є Днем Соборності України.
    Про цю дату, історію її виникнення розповів  В.Кучерук, спеціаліст відділу освіти на  заході, приуроченому Дню Соборності України, який проходив в м. Ізяслав 22 січня, в приміщенні школи мистецтв. На святі була представлена виставка, яку підготували працівники районної бібліотеки, під назвою «Україно,  соборна державо,  сонценосна колиска моя!».
    Ще одна виставка була присвячена Дню пам’яті героїв Крут - «Це вогненне слово – Крути». Святкову концертну програму підготували працівники Будинку культури та школи мистецтв Однією із героїчних сторінок незалежності та соборності України є битва під Крутами. Про цю битву розповів присутнім Л.В.Грозян, директор ЗОШ І-ІІІ ст.№1. За словами Леоніда Васильовича, історія знає про багато жертв в ім’я ідей, але аналогічної Крутам не було. Що ж було під Крутами? Хто були ті юні завзятці? Чи вірили вони у свої сили? Коли вдарив останній час молодої України, вони – 300 юнаків – гімназисти 6-8-х класів і молоді студенти – пішли проти 4000 більшовиків. Сподівалися засипати своїми тілами повністю прорвану гатку. Але полягли всі...
    Битва під Крутами – бій 29 січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва: бій тривав годин із 5, між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300 (трьохстами) національно-свідомими київськими студентами, що захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, - та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.  На похороні у Києві біля Аскольдової могили президент Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівному бою, героями, а поети присвятили героїчному вчинку десятки віршів і поем.
    Українські юнаки загинули і кров’ю вписали героїчну сторінку в історію визвольних змагань нашого народу. Адже коли до такої самопожертви здатна молодь - нація незнищенна.

                        О.Драйна

До Єдиного дня інформування населення

Провідне місце в реалізації державної політики щодо соціального захисту населення району забезпечують архівний відділ районної державної адміністрації та районний трудовий архів, які задовольняють звернення фізичних і юридичних осіб в Україні та за її межами.
    Працівники архівних установ району при виконанні  запитів керуються Конституцією України, законами, Указами Президента України, наказами, розпорядженнями Державного комітету архівів України та виконавчих органів місцевої влади. Ці законодавчі акти та постанови уряду, спрямовані на забезпечення соціального захисту населення, спричинили появу нових категорій звернень соціально-правового характеру та збільшення їх кількості, які відповідно до ст.35 Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» здійснюються на безоплатній основі.
    У 2008 році до архівного відділу райдержадміністрації звернулись 205 громадян і було видано 245 архівних довідок соціально-правового характеру (з них 203 довідки – підтверджуючого характеру).
    Переважали звернення щодо приватизації земельних ділянок, виділення земельних ділянок під будівництво, підтвердження статусу Мати-героїня, підтвердження  членства у колективних сільськогосподарських підприємствах, обрання депутатами районної і обласної рад.
    З метою більш повного задоволення потреб населення у соціальному захисті у районі з ініціативи державної адміністрації районною радою створено районний трудовий архів, який упродовж 2004-2008 років прийняв від 88 установ, підприємств та організацій, ліквідованих без правонаступників, 8816 одиниць зберігання документів з особового  складу, які відповідно до чинного законодавства повинні зберігатися у діючих установах упродовж 75 років.
    На жаль, значна частина усіх документів з огляду на давність, недбале зберігання, відсутність відповідальності колишніх керівників, прийняті у поганому фізичному стані та не за всі роки.
    У 2008 році до районного трудового архіву звернулися 711 громадян, яким видано 846 довідок про підтвердження стажу роботи, заробітної плати та пільгових умов роботи механізаторів, тваринників, робітників гарячих цехів, тощо.
    Часто до архіву надходять письмові звернення, які не містять конкретного змісту або не мають повних даних, в такому разі архів надсилає заявнику запит про надання конкретизованої інформації для виконання його замовлення.
    Значний бюджет робочого часу архівів припадає на надання різних консультацій, рекомендацій, роз’яснень в телефонному режимі та у письмовій формі, особливо це стосується стажу роботи громадян в період тимчасової окупації нашого району німецько-фашистськими загарбниками (1941-1944 років).
    Відповідно до ст.33 Закону України «Про інформацію» запити розглядаються у місячний термін від дня їх отримання та реєстрації. Упродовж  цього часу звернення підлягає вивченню на предмет його задоволення, визначаються фонди та документи, в яких може бути затребувана інформація, зрештою ведеться пошук необхідних даних, виконання, друкування та надсилання відповіді заявнику.
    Прийом звернень громадян та фізичних осіб здійснюється:
    - поштовим зв’язком на адресу: 30300, м. Ізяслав, вул. Шевченка, 10;
    - безпосереднім зверненням до архіву;
    - телефонним методом: 4-29-02.
    Для більш повного та якісного задоволення звернень громадян архівні установи району активно співпрацюють з управліннями Пенсійного фонду в районі, праці та соціального захисту населення райдержадміністрації.
    Питання стану роботи зі зверненнями громадян періодично розглядаються на засіданнях колегії райдержадміністрації, виконкомах міської і сільських рад, на оперативних нарадах з висвітленням у ЗМІ.
    Працівники архівних установ, виконуючи звернення громадян, пам’ятають, що від їх сумління, компетентності, професіоналізму та людяності залежать людські долі та їх можливість реалізувати свої права, гарантовані Конституцією України.

О.Лех

 

 Ліщани: минуле і сучасність

Село Ліщани – центр сільської ради, розташоване по ліву сторону річки Хомора. Село розташоване на відстані 22 км від районного центру м.Ізяслава. Сільській раді підпорядковані села: Ліщани, Бейзими, Даньківці, Шевченко, Чепці, Григорівка.
    За переказами назва села походить від слова «ліщина», яка росла на цій території. В центральній частині села знайдено залишки знарядь праці – кам’яна сокира, кам’яне рубило, які свідчать, що в далекому минулому тут існували стойби ще первісної людини.
    До 1861 року жителі були кріпаками, які належали графу Потоцькому. Нестерпним було життя ліщанців до революції. Звістка про революцію окрилила жителів села. Селяни розгромили поміщицький маєток. В 1919 році в селі встановилась радянська влада. В 1921 році було створено комітет незаможних селян, головою якого було обрано Барана Самуїла Антоновича. В 1926 році створено комсомольський осередок, в 1929 році почалось заснування артілі, а вже в 1932 році майже всі селяни були її членами. В 1939 році було засновано партійну організацію. В 1940 році колгосп обслуговувало три трактористи, середній врожай зернових становив 18 ц/га, нараховувалось 150 голів ВРХ, зросли добробут і культура села. Але мирна праця селян була перервана віроломним нападом фашистської Німеччини на Радянський Союз.
    7 липня 1941 року села були окуповані німецько-фашистськими військами. З території сільської ради було мобілізовано в армію 365 чоловік, на фронтах загинули 164 чоловіки. В 1942 році почалось насильне вивезення жителів сільської ради на каторжні роботи в Німеччину, яких було вивезено 107 чоловік, в тому числі жінок і підлітків 35. Загинули в неволі 4 чоловіки.
    Село Ліщани було визволено 5 березня 1944 року. Зі сльозами на очах зустріли жителі села довгоочікувану Перемогу. Люди почали відбудовувати зруйноване господарство, з кожним роком зростає врожайність, продуктивність тваринництва...
    Ось тут, від історичної довідки, хотілось би перейти  до розповіді про сьогоднішнє життя Ліщан і ліщанців, при цьому  більше уваги приділивши питанням дозвілля, культури та освіти, тобто того, чим живе  молодь, ті, за ким майбутнє села. 
    Продовжити знайомство  з Ліщанами хочеться нагадуванням про те, що доля багатьох відомих людей пов’язана  саме з цим селом. Тут народилися, виросли і присвятили свою діяльність  рідному селу багато  талановитих і працелюбних людей,  справжніх господарів, керівників. Звідси родом і заслужений артист України Олександр Царук. З його творчістю добре знайомі жителі району, оскільки Олександр часто бере участь у святкових концертних програмах, що відбуваються в Ізяславі. Кажуть,  що Ліщани  у дитинстві відвідувала  відома співачка,  заслужена артистка України Катерина Бужинська, оскільки тут проживали її рідні. А як не згадати  про місцевих самодіяльних виконавців. Свого часу в селі діяли, як мінімум,  три самостійні  склади вокально-інструментальних груп. Вони змагалися і дружили між собою, брали участь  в районних заходах, були бажаними гостями на родинних святах у різних селах району. Їх об’єднував ще й високий виконавський рівень. Одним із найактивніших  і найталановитіших  серед музикантів був і нинішній  керівник місцевого товариства «Агро-Інвест» Петро Павлюк.
    Сьогодні поряд з Будинком культури, де знаходиться пам’ятник Т.Г.Шевченку (адже довгий час місцевий колгосп, а потім і сільгосптовариство носили ім’я поета), щотижня розгортається ярмарок, на який з’їжджаються підприємці з усього району. День мого приїзду був якраз базарний. З раннього ранку  і майже до опівдня тут велася  жвава торгівля. Жителі села змінювали один одного, при зустрічі спілкувалися і обов’язково  щось купували. Кажуть, що це зручно, бо ціни на товари  у багатьох випадках мало відрізнялися від тих, що в Ізяславі на міському ринку. Через короткий час після закінчення торгівлі територія базару була прибрана. Продавці з покупцями роз’їхалися і розійшлися  по домівках. А село продовжувало своє звичне, буденне життя...

Школа - одна з окрас села

У багатьох селах, а в Ліщанах тим більше,  школа нині є чи не головним місцем, де проводяться святкові вечори, розважальні заходи, на які приходять  люди з усього села. Ліщанська загальноосвітня школа  - це сучасна будівля, класні кімнати просторі і світлі. А не так давно приміщення школи  набуло ще привабливішого вигляду, всередині ж  стало ще затишніше і тепліше. Адже завдяки  фінансовій підтримці  районної ради  та відділу освіти райдержадміністрації тут замінені всі вікна – на металопластикові. Роботи вдалося провести у короткі строки, і зараз, за морозної погоди надворі, відчувається  позитивний результат від зробленої справи. Директор школи, депутат районної ради Борис Колоднюк від імені вчителів та учнів  попросив висловити вдячність  колегам – депутатам районної ради та працівникам відділу освіти за сприяння  у вирішенні даного питання. Особливі слова вдячності можна почути в школі  і на адресу  земляка, нині  керівника товариства «Агро-Інвест», депутата районної ради Петра Павлюка. Протягом багатьох років  Петро Миколайович надає допомогу  рідній школі, важко перерахувати  усі його добрі справи. Щороку він, скажімо, допомагає  проводити ремонт школи. Саме завдяки допомозі  Петра Миколайовича вдалося відремонтувати  спортивний зал. Тривалий час  стан, в якому перебував у школі цей зал, створював неабияку проблему. Тепер  спортзал у Ліщанській школі, без перебільшення, можна назвати одним із кращих у районі.
    Взагалі хочеться сказати, що у Ліщанській школі є багато такого, від чого залишаються  гарні враження. Тут по-особливому тепло і майстерно оформлено  відразу кілька  залів  і куточків. В одному із таких залів, на першому поверсі, і проводяться різноманітні заходи, які охоче відвідують не лише учні, а й дорослі. Упродовж кількох десятиріч у фойє школи оформляється  стенд, де знаходяться фото випускників школи різних років. Можна зустріти і цікаві матеріали, які розповідають про історію села. А як не згадати  про діяльність екологічного гуртка, який займається охороною  лелек та середовищ їх існування. Члени цього гуртка є учасниками багатьох семінарів та інших заходів обласного та всеукраїнського рівнів.
    Щоправда, не можна сказати, що в Ліщанській школі все легко вирішується і тут взагалі відсутні проблеми. Однією із проблем, про яку хотілось би згадати, є незадовільний стан меблів. Вчителі зі стажем роботи  у даній школі кажуть, що  меблі не оновлювалися  упродовж майже 30-ти років. Тому й не дивно, що на уроках учні сидять на стільцях, які багато разів ремонтувалися, за прогнутими і обдертими партами та столами.  Від цього значною мірою псується  загальний вигляд  класних кімнат, де все  пофарбовано, підбілено, на підвіконнях багато зелені, а ось меблі ледь придатні для використання. У їдальні  стільці взагалі відсутні, тому їдять діти  стоячи. Адже не стануть  нести із собою  з класу стільці. У школі кажуть, що дану проблему  можна було б вирішити  за рахунок меблів, які вже були у використанні в інших школах. І наводять приклад з вікнами, коли їх замінювали на металопластикові. Тоді в Ліщани приїжджали з кількох шкіл - за старими рамами, склом. Ось таким чином, зробивши взаємо-обмін, можна було б поповнити  кількість меблів у місцевій школі. Можливо існують й інші варіанти. У всякому випадку хочеться вірити, що цю проблему буде вирішено, і тоді  школа буде мати привабливий вигляд не лише ззовні, а й всередині кожен клас буде ще привітнішим, і все сприятиме успішному навчанню учнів.
 

Є у Ліщан майбутнє

Втім, у Ліщанах, окрім школи, є чимало й інших об’єктів, які є  справжньою окрасою села. Кілька років тому у центрі населеного пункту було зведено меморіал полеглим у роки Великої Вітчизняної війни. Неподалік від школи розташувалася церква, яка довгий час будувалася, а нині діє і в майбутньому має стати центром духовного відродження. Зовсім недавно, завдяки підтримці  сільської ради, відбувся ремонт дитячого садка. Вирішити питання з водопостачанням  допоміг, знову ж таки, керівник ТОВ «Агро-Інвест» Петро Павлюк. Цей дошкільний заклад нині відвідують близько 25 дітей. Відпочивши у теплому і затишному приміщенні, вихованці мають можливість  побавитися  на  обладнаному дитячому майданчику. Взагалі треба сказати, що  територія, де розташований дитячий садок, як ніяка інша, відповідає тому, щоб тут виховувались і відпочивали діти. Щоправда, у колективу  дитсадка є мрія, аби було відремонтовано іще одну частину приміщення, що дало б можливість  покращити умови перебування вихованців  у закладі.
    Продовження ремонту дитячого садка, відновлення  будівлі  Будинку культури, про що вже згадувалося, є далеко не повним переліком того, що варто було б зробити для покращення  благоустрою села. На превеликий жаль, упродовж тривалого часу псує загальний вигляд центру села приміщення, де за радянських часів діяв один з  кращих у районі торгівельний центр. Сьогодні дана будівля  перебуває в очікуванні,  коли і хто поверне її до життя. Актуальною для багатьох сіл є проблема  доріг. Ліщани, в даному випадку, не є винятком. Тут також жителі села  чекають, коли, нарешті, дороги в селі набудуть належного стану. Підстави сподіватися на вирішення проблеми, можливо, вже нинішнього року є, оскільки зроблені перші кроки з боку місцевої влади. А також обіцяв допомогти у проведенні робіт неодноразово згаданий сьогодні Петро Миколайович Павлюк.
    Ось так, спільними зусиллями, мабуть, під силу вирішити більшість проблемних питань. І якщо є взаєморозуміння, прагнення  зробити своє рідне село кращим,  то й позитивні результати обов’язково будуть.

Матеріали підготував С.Охремчук

  Архів новин (1-12/2008)

 

 

                                                                                                              

   











 

Пошук по сайту

Погода в районі

© Ізяславська районна державна адміністрація, 2003-2008
© Розробка та підтримка: Ганна Кирик - головний спеціаліст Ізяславської районної державної адміністрації