This version of the page http://www.ukrstat.gov.ua/imf/meta/ZenV.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-12. The original page over time could change.
Індекси цін:  ціни виробників промислової продукції

Україна

Огляд ССПД - ООКД

Категорія: Індекс цін виробників

 

Контактна особа

Ім’я/Прізвище:

Пані Ольга Калабуха

Посада:

заступник директора департаменту

Підрозділ:

Департамент: статистики цін

Установа:

Державний комітет статистики України

Адреса:

вул. Шота Руставелі 3

Місто/область:

Київ

Країна:

Україна

Поштовий код:

01023

Тел.: код країни/код міста/номер

38 044 284 31 32

Факс: код країни/код міста/номер

38 044 235 37 39

Електронна пошта:

O.Kalabukha@ukrstat.gov.ua

 

0-1. Інформація, що стосується Держкомстату України в цілому

 

2. Методологія

2.1 Поняття та визначення

2.1.1 Поняття та визначення

(Рівень відповідності загальної структури концепцій та визначень міжнародно визнаним стандартам, основним принципам та ефективній практиці)

Індекс цін виробників промислової продукції (ІЦВ) характеризує зміни цін у часі у сфері промислового виробництва.  Він є показником зміни вартості фіксованого набору товарів у поточному періоді порівняно з базисним.

 

2.2 Статистичне охоплення

            2.2.1 Статистичне охоплення

            2.2.1.1 Охоплення статистичних даних

            (Охоплення статистичних даних)

Індекс цін виробників промислової продукції охоплює види економічної діяльності промисловості, що класифікують за секціями C, D, E КВЕД, згідно з яким здійснюється розрахунок показників випуску товарів.

Спостереження за змінами цін проводяться за вибірковим колом підприємств (понад 3 тис) і охоплює більш ніж 11,3 тис. видів продукції.

Реєструються ціни, що фактично склалися на 20 число звітного місяця або у найближчий до вказаної дати день на продукцію, призначену для реалізації на внутрішньому  та зовнішньому ринках без податку на додану вартість та акцизного збору.

Географічні масштаби обстеження охоплюють усі регіони України.

           

           2.2.1.2 Поза межами охоплення  

            (поза межами охоплення)

Послуги, виробництво товарів для власних потреб, продукція оборонного комплексу не включаються в спостереження за змінами цін виробників промислової продукції.

 

            2.2.1.3 Незареєстрована діяльність

            (Незареєстрована діяльність)

 

 

 

2.3 Класифікація/розбивка за секторами

            2.3.1 Класифікація/розбивка за секторами

            (У широкому охопленні система класифікацій і розподілу за секторами використовується відповідно до міжнародно визнаних стандартів, рекомендацій або позитивного досвіду)

Розрахунки ІЦВ проводяться за Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) та Номенклатурою продукції промисловості (НПП).

 

2.4 Основа обліку

            2.4.1 Оцінка

            (Види цін (ринкова, історична, адміністративна, базисна, споживча, виробників тощо), що використовуються для оцінки потоків та запасів)

Реєструється фактична ціна реалізації конкретного товару (марки, артикулу) за одиницю виміру без урахування податків (ПДВ,  акцизний   збір).

 

            2.4.2 Основа обліку

            (Рівень відповідності обліку вимогам методу нарахування)

Збір даних про ціни здійснюється щомісяця станом на 20 число кожного місяця на продукцію, призначену для реалізації на внутрішньому  та зовнішньому ринках. У разі відсутності реалізації даного конкретного виду продукції на 20 число, показується ціна продукції, яка реалізована у найближчий до вказаної дати  день.

 

            2.4.3 Процедури розрахунку валових/чистих показників

(У цілому відповідність процедур розрахунку валових/чистих показників до міжнародно визнаних стандартів, рекомендацій та позитивного досвіду )

Методологія розрахунку ІЦВ базується на документі МВФ "Керівництво щодо ІЦВ: теорія та практика".

 

3. Точність і надійність

3.1 Вихідні дані

            3.1.1 Програми збору вихідних даних

(Повнота вихідних даних як від програм збору адміністративних джерел, так і вибіркових обстежень, та відповідність методів збору даних специфічним умовам кожної країни)

Джерела ваг.

Джерелами ваг є дані про вартість реалізації (випуску) продукції за базисний рік на різних рівнях агрегації. Щорічно, у звіті за січень місяць, проводиться оновлення вагів з використанням коригуючого коефіцієнту прив'язки індексів. Відбір товарів-представників для спостереження за змінами цін проводиться з урахуванням вартості їх випуску у загальному обсязі товарної продукції кожного виду економічної діяльності.

Індекси цін виробників промислової продукції розраховуються на основі спостережень за змінами цін більш ніж на 13 тис. конкретних товарів (марок, артикулів). Інформацію про ціни виробників підприємства надають за формою державної статистичної звітності №1 - ціни (пром) "Звіт про ціни виробників промислової продукції".

Відбір підприємств.

Спостереження за змінами цін виробників промислової продукції проводяться за  вибірковим колом базових підприємств. Відбір базових підприємств здійснюється фахівцями органів державної статистики цін поетапно. На першому етапі централізовано визначаються підприємства, які мають значну питому вагу у виробництві товарів-представників, відібраних для розрахунку ІЦВ на державному рівні. На другому етапі територіальні органи державної статистики додатково включають у цей перелік підприємства, що характеризують виробництво товарів-представників, на регіональному рівні.

Кількість базових підприємств, в яких  щомісячно проводиться спостереження за змінами цін, становить більше 3 тисяч. Обстеження охоплює великі, середні та малі підприємства.

 

3.1.2 Визначення, охоплення, класифікація, вартісна оцінка та час реєстрації вихідних даних

(Рівень відповідності вихідних даних вимогам щодо визначення, охоплення, класифікації, вартісної оцінки та часу реєстрації (як описано у 2.1.1 – 2.4.3))

 

Відбір товарів-представників забезпечує репрезентативність ІЦВ за видами діяльності, що класифікуються за секціями "С", "D", "Е"  КВЕД.

 

3.1.3 Своєчасність вихідних даних

(Своєчасність вихідних даних відповідає вимогам розробки статистичної продукції та відповідним стандартам даних (вимоги ССПД або рекомендації ЗСПД)

Щомісячно 22 числа звітного місяця підприємства надають інформацію про ціни органу державної статистики за місцезнаходженням. Вихідні дані надаються своєчасно.

  

3.2 Оцінка вихідних даних

3.2.1 Оцінка вихідних даних

(Стандартна оцінка вихідних даних – включаючи переписи, вибіркові обстеження та адміністративний облік (наприклад, охоплення, помилка вибірки, помилка при реєстрації, систематична помилка); чи результати оцінки контролюються; як використовуються результати для керування статистичними процесами)   

Перевірка цін.

Отримана від базових підприємств інформація щодо цін виробників ретельно перевіряється на точність та достовірність. В разі необхідності проводяться додаткові з’ясування та уточнення, визначається характер помилок.

Перевірка методів обробки даних.

З метою перевірки правильності обчислення ІЦВ на різних стадіях  обробки даних використовуються методи контролю вихідних показників.

 

3.3 Статистичні методи

            3.3.1 Статистичні методи роботи з вихідними даними

(При зборі даних повинні використовуватись належні статистичні методи роботи з вихідними даними (наприклад, прирівнювати їх до основних концепцій з 2.1.1))

Облік відсутніх значень цін.  

У разі тимчасової відсутності реалізації відібраного виду товару ціна попереднього місяця переноситься на поточний місяць.

Заміна товарів.

Товари, що зникають з виробництва, підлягають заміні. Заміна товарів проводиться також з метою забезпечення репрезентативності розрахунку ІЦВ. Перелік конкретних товарів для обстеження актуалізується щорічно фахівцями територіальних органів держстатистики

Поправки з урахуванням різниці якості.

Поправки з урахуванням різниці якості не здійснюються, оскільки порівнюються товари тільки аналогічної якості.

Сезонне коригування індексів.

Коригування рядів динаміки з урахуванням фактору сезонності не здійснюється.

 

3.3.2 Інші статистичні процедури

(Статистичні методи використовуються в інших статистичних процедурах (таких як корегування даних, їх трансформація та статистичний аналіз)

Розрахунок індексів найнижчого рівня.

Індекси найнижчого рівня (індивідуальні індекси) розраховуються як співвідношення арифметичних значень цін за поточний та попередній місяці. Індивідуальні індекси цін кожного конкретного товару є основою розрахунку ІЦВ.

Агрегування.

Для агрегування індексів цін використовується модифікована формула Ласпейреса. Метою агрегування є розрахунок індексів цін виробників за товарами-представниками, видами промислової діяльності та промисловості в цілому.

Ретроспективні дані. Чинна методологія складання ІЦВ була впроваджена у 1994 році.

Базисний період індексу.

2007=100

 

3.4 Контроль даних

3.4.1 Контроль проміжних результатів

(Оцінка та вивчення статистичної розбіжності проміжних даних)

ІЦВ зіставляються з індексами цін реалізації сільськогосподарської продукції переробним підприємствам, індексами споживчих цін.

 

3.4.2 Оцінка проміжних статистичних даних

(Оцінка та вивчення статистичної розбіжності проміжних даних)

Працівники органів державної статистики здійснюють контроль правильності проведення спостережень шляхом перевірки звітів підприємств. Контроль включає такі складові:

·          своєчасність надання звіту;

·          заповнення всіх необхідних показників звіту;

·          пояснення причини зміни ціни;

·          зіставність цін.

 

3.4.3 Оцінка розбіжностей та інших проблем у статистичній продукції

(Вивчення статистичної розбіжності та інших показників, що свідчать про потенційні проблеми у статистичній продукції)

 

 

 

3.5 Проведення перегляду даних

3.5.1 Вивчення та аналіз перегляду даних

(Періодичність, з якою проводиться вивчення та аналіз перегляду даних;  і як саме вони використовуються внутрішньо для інформування статистичного процесу (див. також 4.3.3))

Дані щодо ІЦВ є остаточними та перегляду не підлягають.

 

4. Зручність використання

4.1 Періодичність та своєчасність

4.1.1 Періодичність випуску

(Періодичність статистичної продукції відповідає відповідному стандарту поширення даних (вимоги ССПД або рекомендації ЗСПД))

Щомісячно

 

4.1.2 Своєчасність

(Своєчасність)

Дані публікуються впродовж 10 днів після звітного місяця.

 

4.2 Узгодженість

4.2.1 Внутрішня узгодженість

(Узгодженість між статистичними даними у масиві даних)

ІЦВ за видами економічної діяльності та промисловості в цілому публікуються у “Статистичному щорічнику України”, короткому статистичному довіднику "Україна у цифрах", у щомісячній доповіді  “Соціально-економічне становище в Україні”, "Щомісячному бюлетені” та щорічному збірнику “Індекси цін виробників”.

 

4.2.2 Узгодженість у часі

(Узгодженість чи зіставність статистичних даних за відповідний період часу) </