Системы ЛІГА:ЗАКОН CD-справочники Digital Daily Пресс-центр Практикумы
Реклама Контакты Рассылки по e-mail Карта портала RSS-экспорт
Интернет-конференция

Главная страница | О Пресс-Центре | События | Интернет-конференции | Фотогалерея | Заявка

13 липня 2007 року об 11:00
інтернет-конференція
в. о. Голови Держкомпідприємництва України
Костянтина Ващенка

13 липня 2007 року на порталі ЛІГА.net відбулася інтернет-конференція в.о. Голови Держкомпідприємництва України Костянтина Ващенка.

Протягом годинного чату К.Ващенко відповів на запитання щодо впровадження підписаного 11 червня Президентом України Віктором Ющенком Закону «Про основні засади державного (нагляду) контролю за господарською діяльністю в Україні», вдосконалення дозвільного законодавства, програму відшкодування відсотків малому бізнесу за кредитами, інші актуальні питання розвитку малого та середнього бізнесу.

Дякую за увагу, і бажаю тим, хто своєю підприємницькою активністю формує українську перспективу, мати можливість працювати спокійно, стабільно і отримувати задоволення від своєї роботи.

Фоторепортаж>>


Вопросы:
 

Аудіо- або відеотехніка вже застовується під час здійснення заходів із нагляду?

11.07.07 16:53

К.В. Так, після набрання чинності відповідного закону, що відбудеться 26 грудня цього року, підприємець отримає право фіксувати аудіо- та відеозасобами дії представників органів контролю під час проведення перевірки. На наш погляд, це є одним з ефективних засобів зменшення тиску на бізнес і захисту підприємцями своїх прав.

Константин, пожалуйста, прокомментируйте мнение советника ЮФ “Магистр & Партнеры” Александры Павленко в Блогах Лиги (http://blog.liga.net/user/pavlenko/article/1024.aspx) относительно Закона об основах государственного контроля. Лично я, как юрист, полностью поддерживаю сказанное ею... Судебные разбирательства не заставят долго себя ждать.
Юрист
13.07.07 11:27

К.В.
Контрольний закон, як і Закон про дозвільну систему, має рамковий характер. Я абсолютно спокійно сприймаю позицію критиків цього Закону щодо певних прогалин у його нормах або нечіткості формулювань. Але у нас був вибір – або безмежно удосконалювати проект закону, - а враховуючи його антикорупційний і антибюрократичний характер, була велика загроза, що він так і не побачить світ, - або домогтися його прийняття в принципі, сформулювавши основні принципи, підходи, механізми, які мають регулювати стосунки між органами контролю і підприємцями. Ми обрали другий варіант, але продовжуємо роботу над реформуванням системи державного контролю. Я думаю, що по аналогії з дозвільним законом через якийсь час ми обов’язково прийдемо до внесення певних змін і в Закон про засади державного контролю. Тому ми вітаємо всі пропозиції, зауваження, кожне з них буде розглянуто, обговорено, в тому числі публічно. І спільними зусиллями ми доведемо закон до більш системного, чіткого вигляду.

Г-н Ващенко, как изменится политика работы Госкомпредпринимательства после парламентских выборов? По Вашим прогнозам, распространится ли дележ портфелей на Госкомпредпринимательства?

13.07.07 11:20

К.В. Впевнений, що стратегія Комітету залишиться незмінною незалежно від того, хто буде очолювати Комітет або яка з політичних сил візьме на себе відповідальність за його роботу. Моя впевненість ґрунтується на тому, що ті закони, які нам вдалося провести через парламент, в останні роки знаходили абсолютну підтримку в залі, незалежно від фракційної, політичної або якоїсь іншої приналежності депутатів. А це означає, що питання розвитку підприємництва є пріоритетом для всіх політичних сил. Гадаю, так буде і після формування нового складу парламенту й уряду.

Коли в Україні, на Вашу думку, можна буде зареєструвати власну компанію за півгодини через інтернет, маючи при собі кредитну картку і посвідчення особи? Дякую.
Oleksa
13.07.07 10:55

К.В.
Я вже зазначав, що питання спрощення реєстраційних процедур залишається на порядку денному. Я думаю, до кінця поточного року у нас вже буде побудована система реєстрації в режимі он-лайн. Суттєво обмежиться паперообіг, все буде переведено в електронний режим. Зареєструватися за півгодини не обіцяю, а за годину-дві - цілком реально.

Как Вы думаете- приостановка действия вашего решения № 35 от 18.04.07 (по 174 приказу Госкомзема)хозсудом Киева это случайность или обоснованый факт?
Денис
13.07.07 09:26

К.В. Перше. Питання взаємодії держави і підприємців на ринку землі є одним з найбільш складних. Це пов’язано з надзвичайно забюрократизованою процедурою відведення земельних ділянок, з закритістю відповідної інформації, та що там казати, і з корумпованістю окремих чиновників від землі. Тому сьогодні підготовлено законопроект, пов’язаний з радикальним спрощенням відповідних процедур, - коли йдеться про оформлення ділянки під будівництво об’єктів господарювання і т.д. Що стосується відміни наказу Держкомзема, то тут чітко спрацювала встановлена законом процедура, якою скористався Комітет. Тобто, на підставі скарг суб’єктів господарювання, громадян на те, що наказ, який регулює порядок видачі актів на право на землю не відповідає ринковим вимогам, нормам законодавства України, Комітетом в межах повноважень щодо діючих регуляторних актів було проведено аналіз наказу Держкомзему, і на підставі виявлення багатьох проблемних норм було зроблено припис на їх усунення. Держкомзем, який мав 2 місяці для того, щоб привести свою нормативну базу до закону на підставі нашого припису, цим не скористався, і тоді вступила в силу норма про державні засади регуляторної політики щодо автоматичного скасування указаного наказу після спливання двохмісячного терміну. Це якраз і є яскравим прикладом того, як невиконання умов регуляторного законодавства створює проблеми для тих органів, які намагаються його обійти. Проте, розуміючи, що певні проблеми з’явилися у людей, сьогодні ми з колегами з Державного комітету земельних ресурсів працюємо над проектом нового наказу, який регулює порядок ведення державного земельного кадастру.

Константин Александрович, Вы на должности заместителя "пережили" 3-4 руководителей, с кем было более продуктивно работать и кто из них внес большую лепту в развитие комитета? С кем бы Вы хотели еще поработать и готовы ли Вы занять место Главы?
Лина
13.07.07 09:15

К.В.
По-перше, я «не переживав», а працював і працюю, маючи на увазі якісне виконання тих завдань, які стоять перед нашим Комітетом. Що стосується внеску керівників, які були, то, безумовно, кожен із керівників - це надзвичайно яскрава самодостатня особистість, всі вони залишили свій слід і зробили свій внесок у розвиток підприємництва в Україні.

Користуючись нагодою, що якраз 29 липня ми будемо відзначати внутрішній ювілей, 10 років створення Комітету – хотів би від імені колективу Держпідприємництва подякувати і Олександрі Кужель, і Інні Богословській, і Юрію Авксентьєву, і Андрію Дашкевичу за їх роботу і небайдужість до долі Комітету і сьогодні.

Г-н Ващенко, если бы была возможность, каким именно из видов предпринимательской Вы бы лично занялись?

13.07.07 09:08

К.В. Цікаве питання. Справа в тому, що у мене була можливість займатися і підприємницькою діяльністю, досі отримую відповідні пропозиції, але я свідомо понад 10 років працюю на державній службі. Це мій вибір. Я думаю, що цим шляхом буду йти і далі.

В последние время ощущается прогресс в роботе Комитета, удалось принять несколько важных законов в интересах бизнеса. Как Вам удается преодолеть сопротивление административно-бюрократической машины. Спасибо.
С уважением, предприниматель Герасименко С. В., Киевская область.


13.07.07 08:41

К.В. Хотів би подякувати за високу оцінку роботи Комітету і зазначити, що ефективність нашої роботи безпосередньо пов’язана з двома речами. Перше – щоденною активною співпрацею з громадськістю, з лідерами об’єднань підприємців, та, власне, і з представниками бізнесу, оскільки лише спільними зусиллями ми можемо домогтися прийняття тих рішень, які необхідні сьогодні підприємцям. Друге – наявність чіткої стратегії уряду щодо розвитку підприємництва, яка поєднана з відповідною політичною волею вирішувати актуальні питання бізнесу України. Сьогодні я відчуваю розуміння керівництва держави і уряду, що без поліпшення підприємницького клімату в Україні складно буде говорити і про інвестиції, і про створення нових робочих місць, і про економічне зростання.

Константин Александрович! Хочу задать 2 вопроса, касающихся регистрации ООО. Закон о госрегистрации один, а мнений госрегистраторов на этот закон множество. Для примера:
1. На каком основании госрегистраторы Киева возвращают уставы, если в них не прописано местонахождение предприятия? При этом есть договор аренды и местонахождение предприятия прописано в протоколе.
2. Почему госрегистратор (опять же г.Киев)отказывается провести изменения в Устав, а именно вход-выход участника ООО согласно нотариального Заявления о выходе участника, а заставляет делать договор купли-продажи корпоративных прав. Аргументом в данной ситуации является то, что участник общества всего один.
Заранее благодарен!

Соросанд
13.07.07 08:37

К.В.
Сьогодні в Україні побудована сучасна система реєстрації суб’єктів господарювання, запроваджено принцип "єдиного вікна". Принаймні, скарг від підприємців, особливо якщо порівняти з минулими роками, на складність саме реєстраційної процедури практично немає. Сьогодні підприємець здає документи державному реєстратору, а далі вже реєстратор в електронному режимі здійснює обмін даними з органами статистики, податковими, соціальними фондами. Впродовж одного дня підприємець вже може отримати свідоцтво про реєстрацію.

Сьогодні ми займаємося удосконаленням програмного забезпечення з тим, щоб ще більше спростити і саму процедуру, і час, і витрати підприємців в процесі реєстрації.

Що стосується конкретних питань, то:

1. З Цивільного кодексу виключено обов’язковість зазначення у статуті місцезнаходження, однак Закон України "Про господарські товариства" передбачає зазначення місцезнаходження у статуті. Закон не приведено у відповідність до ЦК – зазначення місцезнаходження у статуті не є обов’язковим.

2. Недостатньо інформації для кваліфікованої відповіді. Можливо, варіант, що заява надається іншим учасникам про вихід, а оскільки він один – то свою частину він може продати, тому треба договір купівлі...

Будь ласка, зверніться до Департаменту реєстрації Комітету. Я Вам обіцяю, що Ваше питання буде розглянуто, і Ви отримаєте максимально чітку відповідь.

Надоел беспредел с пожарниками.Никто не может поставить их на место.Или не хотят? Вот как это происходит в Метрограде.Каждый год нужно платить за экспертное заключение.смысл его в том, что приходит пожарник(назвать его пожарным язык не поворачивается) и пишет список нерешаемых вопросов.Например, убрать коробки от светильника дневного света с 45 см до 50.Все это стоит больших денег. Кроме того, ежегодная "учеба" с перечислением 245 грн с каждого фирме "Рога и копыта".В результате вы так и не получаете желаемое разрешение и работаете подпольно.
Сил больше нет.

Шура
12.07.07 11:42

К.В. Ці питання також повинні відпасти з впровадженням Закону про дозвільну систему. Зокрема, наша позиція полягає в тому, щоб різноманітні послуги, які надають ті чи інші структури, та їх вартість обґрунтовувалися бажанням не заробити на підприємцях, а просто компенсувати ті витрати, які той чи інший дозвільний орган витрачає на проведення відповідних дій. Тобто, довідка не може коштувати 50 грн., оскільки собівартість становить не більше 50 копійок. Загалом, хотів би відзначити, що якраз органи державного пожежного нагляду є одним із лідерів в питанні спрощення дозвільних процедур. Зокрема, вони одним із перших запровадили декларативний принцип отримання дозволу, коли суб’єкту господарювання достатньо лише повідомити пожежників про те, що їх матеріальна база відповідає встановленим нормам, - і працювати без отримання будь-яких папірців. Самодіяльність окремих регіональних структур, які не бажають миритися з втратою певних повноважень, будемо вирішувати спільно з МЧС на центральному рівні.

Ні для кого не секрет, що значна частина малого бізнесу працює за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності. При цьому багато підприєців та юридичних осіб - "спрощенців" перебувають у стані невизначеності, потенційно знаходяться під загрозою відповідальності за несплату внесків до Пенсійного фонду, оскільки сплачують такі внески в структурі єдиного податку. Чому відсутня активна позиція Держкомпідприємництва щодо встановлення однозначних "правил гри" субєктів господарювання, які сплачують єдиний податок? Чому не ініціюється прийняття закону про спрощену систему оподаткування, який би зняв усі неоднозначності?
Віктор
12.07.07 11:40

К.В.
Мушу ще раз підкреслити, що врегулювання спрощеної системи оподаткування є одним із пріоритетних завдань діяльності нашого Комітету. Ми брали активну участь у підготовці відповідного розділу проекту Податкового кодексу, причому робили це максимально відкрито. В кожній області відбулися відповідні "круглі столи". В межах нашої громадської колегії, яка діє при комітеті, також відбулася не одна дискусія з тим, щоб зробити норми кодексу сприятливими для бізнесу, саме для тих, кто використовує спрощену систему.

Щодо активності Комітету, хотів би нагадати, що нам вдалося пройти непростий шлях від фактичного скасування спрощеної системи оподаткування до її присутності в зазначеному проекті Податкового кодексу. Звичайно, якщо ви мене запитаєте, чи я задоволений всім, що записано в проекті, відповідь буде - "ні", але я виходжу з того, що, як і будь-який серйозний закон, проект Податкового кодексу повинен будуватися на певних компромісах. Головне, що питання скасування спрощеної системи сьогодні знято з порядку денного.

Украина в конце-концов все-таки вступит в ВТО! Ваш прогноз о судьбе украинского малого бизнеса в изменившихся условиях?Каким образом Комитет уже сейчас содействует выживанию малого бизнеса в более конкуренто-ориентированной среде?
В. Ягодзинский
12.07.07 10:58

К.В. Як ви, напевно, знаєте, Україна завершила всі внутрішні процедури, які пов’язані зі вступом до ВТО. Уряд сподівається, що ми станемо членами цієї поважної організації до кінця поточного року. Що стосується перспектив малого і середнього бізнесу, то я вважаю, що приєднання України до ВТО якраз сприятиме його розвитку.

Константин Александрович! От имени налогоплательщиков Днепропетровской области и аудиторских фирм хочу задать два вопроса
- когда закончится беспредел по сдаче отчетности с паспортами, с директорами в налоговые органы Днепропетровщины?
Неужели печального опыта 1 квартала оказалось мало?
- очень хочется знать.мнение Комитета по "налоговой нагрузке" не изменилось в 2007 году? Очень хочется еще раз письменного подтверждения от Комитета о том , что это термин только для налоговиков

Мария
12.07.07 10:49

К.В.
Я цілком поділяю занепокоєність Марії, яка задала питання. Позиція Комітету, яку ми займали завжди, не змінилась, тож ми вважаємо, що подібні дії податкових органів є просто самодіяльністю, яка не має нічого спільного з законом. Обіцяю, що ми підготуємо відповідне звернення до наших колег з ДПА.

Удалсь ли уладить конфликт между представителями компаний, занимающихся рекламой на транспорте, и столичными чиновниками, предложившими новый проект Порядка размещения рекламы на транспорте г. Киева? Ваш комитет выступал посредником...

11.07.07 17:42

К.В. По-перше, хотів би зазначити, що ситуація в Києві є особливою, і не в кращому розумінні цього слова. Нова команда, яка сьогодні працює в державній адміністрації, на певному етапі без належного розуміння сприймала наші вимоги щодо суворого дотримання регуляторного законодавства при підготовці і прийнятті тих чи інших рішень. Це відбувалося в усіх сферах, починаючи від ринку реклами, де робилися спроби монополізації в інтересі декількох структур, і закінчуючи ринком надання ритуальних послуг. Але нам вдалося відстояти свою позицію, адже закон один для всіх. Як наслідок, порядок розміщення зовнішньої реклами в Києві прийнятий сьогодні з урахуванням позиції більшості суб’єктів підприємницької діяльності нашого Комітету і міської влади.

Аналогічно ми будемо діяти і щодо порядку розміщення реклами на транспорті, власне, як і інших документів, які мають регуляторний порядок.

Ваша работа с IFC продолжается или закончилась с принятием Закона об основных принципах государственного контроля за хоз. деятельностью в Украине?
LК-Трейд
11.07.07 17:24

К.В. Ми продовжуємо роботу з Міжнародною фінансовою корпорацією, з іншими міжнародними партнерами. Користуючись нагодою, хотів би подякувати їм за плідну співпрацю, адже нам дуже важливо, щоб ті реформи, які відбуваються сьогодні у сфері підприємницької діяльності, в Україні здійснювались з урахуванням світового досвіду відповідної роботи.

Уважаемый Константин. предпринимательству нет времени уже ждать изменений в налоговых законах, и веры нет. помогите только в одном: посодействуйте в отмене налоговых НДС накладных. вся страна занимается рассылкой никому не нужных, кроме Азарова, бумаг, которые не несут за собой ничего. все равно НДС полностью и всецело криминализирован. а от тупой бестолковой рассылки страдают в первую очередь "малыши". я вынужден каждый месяц нанимать отдельного работника для сбора по всей стране накладных НДС, причем, в основном в бюджетных и гос.предприятиях. помогите. горы бумаг, труда и все бесполезно...
Александр
11.07.07 17:23

К.В.
На жаль, ситуація, про яку говорить Олександр, напряму пов’язана з політичною нестабільністю в Україні, яка була штучно створена в парламенті. Оскільки, як наслідок, проект Податкового кодексу, який пройшов всі стадії обговорення і в експертному, і в громадському середовищі, який має створити нову базу для формування Бюджету і, власне кажучи, для формування ідеології економічного розвитку України, навряд чи побачить життя в цьому році. Принаймні, Держбюджет на 2008 рік, очевидно, буде формуватися на старих податкових засадах. Щодо конкретного питання, то я цілком підтримую позицію Олександра і обіцяю, що ми ще раз звернемось до Державної податкової адміністрації з пропозиціями щодо спрощення стосунків між підприємцями і органами податкових служб, зокрема, накладних ПВД.

Госкомпредпринимательству стало легче или сложнее работать после того, как год назад Кабмин вывел его из своей сферы подчинения и перевел его в сферу Министерства экономики?

11.07.07 17:21

К.В. Можу заспокоїти, оскільки Держпідприємництво сьогодні є центральним органом виконавчої влади, яке напряму підпорядковано Кабінету Міністрів. Відповідно, з Міністерством економіки ми працюємо як рівноправні партнери економічного блоку уряду. Хоча, дійсно, неодноразово були спроби знизити статус Комітету, але нам вдалося переконати керівництво уряду. В цьому нам допомогли і підприємці, асоціації, - що, навпаки, для ефективного розв’язання завдань, які стоять перед нашою структурою, вона повинна мати особливий статус і повноваження.

С начала 2007 года в какой сфере экономики регистрируется наибольшее количество предпринимателей или предприятий?
Е. Акапов
11.07.07 17:06

К.В.
Хотів би сказати, що сьогодні в Україні існує чітка тенденція до зростання кількості суб’єктів господарювання у сфері будівництва, у сфері послуг, у сфері туризму, і головне, що поступово підприємці починають займатися виробництвом. Якщо взяти ситуацію, як вона виглядала декілька років тому, то основною сферою зайнятості підприємців була торгівля. Але це свідчить про те, що українські підприємці поступово починають почувати себе стабільніше, переорієнтовуватись на більш сучасні моделі ведення підприємницької діяльності.

Сколько на сегодня зарегистрировано предпринимателей в Украине? Растет ли количество субъектов малого и среднего бизнеса в этом году по сравнению с предыдущими?

11.07.07 16:57

К.В. На сьогодняшній день, за даними Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб - підприємців в Україні, створено та діють майже 2,5 мільйони фізичних осіб і майже 700 тис. юридичних осіб-підприємців. Є невеличке зростання, кількість фізичних осіб збільшилась майже на 3%, юридичних - на 2%.

Законом про засади державного контролю передбачено перелік підстав для проведення планових та позапланових заходів контролю. Але якось не віриться, шо це сприятиме зменшенню кількості безпідставних та необгрунтованих перевірок суб'єктів господарювання або зменшенню з боку держави адміністративного тиску...
Суб'єкт господарювання
11.07.07 16:51

К.В.
З цим питанням насправді все просто. Сьогодні нам потрібно не вірити, а забезпечувати чітке і неухильне виконання закону кожною посадовою особою, якої він стосується. В іншому варіанті будь-який закон перетворюється в порожню декларацію.

Новый закон «Об основах государственного контроля (надзора) над хозяйственной деятельностью в Украине» дает большие преимущества руководителю контролирующего органа. Насколько я успел заметить что все санкции и действия идут только за подписью руководителя органа госконтроля, что напрямую свидетельствует об отсутствии системы сдерживания и противовесов и предоставляет огромные полномочия такому руководителю. Как Вы это прокомментируете?
Игорь
11.07.07 16:48

К.В. Я прокоментую це наступним чином. Уважніше треба читати Закон, адже, навпаки, одна з цілей Закону якраз і полягала в тому, щоб стосунки бізнесу і влади в сфері контролю та перевірок мінімально залежали від суб’єктивної волі того чи іншого керівника, а були зумовлені лише тими принципами і підходами, які сьогодні зафіксовані законодавчо. Наприклад, сьогодні законом встановлено граничний термін проведення перевірок суб’єктів підприємництва. Для великих – 15 днів, для малих та приватних підприємців – 10. Це означає, що ситуація, яка існувала раніше, коли якийсь керівник чи податкової служби, чи служби пожежного нагляду міг у ручному режимі продовжувати терміни проведення перевірок, - а це спричиняло те, що на деяких підприємствах перевірки місяцями знаходились, - така ситуація вже не є можливою.

Також цей Закон містить і інші механізми, які спрямовані на те, щоб стосунки між підприємцями і контролюючою системою були максимально цивілізованими і об’єктивними.

Константин, добрый день! Хотелось бы знать Ваше отношение к ситуации с Законом Украины "О внесении изменений в Закон Украины "О закупке товаров, работ и услуг за государственные средства", который Рада приняла 19 июня 2007 г. и который так и не опубнародован официально. Кто против кого, кто с кем не поделил эти огромные суммы денег от тендеров?
Игорь С.
11.07.07 16:48

К.В.
Ситуація у сфері державних закупівель є надзвичайно складною і ми маємо типовий приклад того, як, прагнучи під прапором боротьби з корупцією і зловживаннями в Україні побудували систему держзакупівлі, яка є ще більше непрозорою, корумпованою і дуже неефективною як з точки зору держави, так і з точки зору суб’єктів господарювання, більшість з яких, особливо малий і середній бізнес, відмовляються сьогодні брати участь у тендерах. Гадаю, що ця проблема вже вийшла на рівень загрози національної безпеки України і спроби уряду врегулювати цю ситуацію можна лише вітати.

Госкомитет по вопросам предпринимательства разрабатывал целый ряд законопроектов. Если не ошибаюсь, около 12. Часть из них застряла на стадии обсуждения в тех или иных ведомствах, часть дошла до парламента, но... Какова судьба этих проектов?

11.07.07 16:38

К.В. Дійсно, ми маємо сьогодні низку законодавчих ініціатив, спрямованих на удосконалення умов ведення підприємництва в Україні. Власне, це ми і вважаємо своїм головним завданням. Серед найбільш актуальних слід назвати законопроект про єдиний соціальний внесок, який розроблений нами спільно з Міністерством праці і соціальної політики. Сьогодні він пройшов перше читання, і в кінцевому рахунку його прийняття повинно серйозно спростити, чи зменшити, адміністративне навантаження на суб’єкти підприємницької діяльності.

Актуальним залишається спрощення системи оподаткування. Свого часу ми розробили відповідний законопроект. Станом на сьогодні основні його позиції знайшли відображення у проекті Податкового кодексу, розробленого урядом.

Важливим досягненням цього року стало прийняття Закону про засади державного контролю (нагляду) за господарюванням в Україні, яким вперше за всі роки незалежності встановлені єдині принципи, процедури і норми, які регулюють стосунки між підприємцями і контролюючими органами. Це надзвичайно важливо, адже проблема перевірок довгий час залишалася першою в рейтингу найбільших проблем, які визначали підприємці. Є декілька інших законопроектів, проте, я думаю, робота над ними продовжиться після формування нового складу Верховної Ради.

Комітет виступає проти податку на нерухоме майно. Чому?
Олена
11.07.07 16:35

К.В. Це не відповідає дійності. Ми підтримуємо новації, зокрема, ті, що стосуються встановлення податку на нерухоме майно.

Можете назвать Топ-5 нарушений законодательства Украины о разрешительной системе? Какой город самый злостный нарушитель? Комитет ведет такую статистику?
Анна К.
11.07.07 16:31

К.В.
Хотів би почати з того, що сьогодні реформа дозвільної системи лише розпочата. Закон, ухвалений минулого року, безумовно, створив серйозні передумови для радикального спрощення системи надання дозволів для підприємців. За оцінками Комітету, яка збігається з оцінкою міжнародних експертів, після реалізації зазначеного закону в повному обсязі приблизно 2/3 існуючих на сьогодні дозволів мають бути скасовані. Головне завдання на сьогодні для уряду і для нашого Комітету полягає в тому, щоб, по-перше, привести галузеве законодавство у відповідність до Закону про дозвільну систему, по-друге, створити організаційну структуру в регіонах, власне кажучи, безпосередньо для спрощення отримання дозволів, - йдеться про так звані єдині дозвільні центри. На сьогодні вони вже існують в кожному районі, в кожному місті. Проте кількість дозволів, які підприємець може отримати завдякі цій структурі, в середньому становить 5-7. Тоді як ми прагнемо, щоб всі дозволи, які необходідно отримувати, які залишаться після відповідного перегляду, підприємець міг отримати в одному місті і спілкувався з однією особою - державним адміністратором дозвільного центру. Що стосується порушень або проблемних питань, можно визначити декілька найбільш серйозних. Перше – спроби окремих дозвільних органів вийти з-під сфери дії закону, тобто, зберегти свої попередні повноваження. Друге – продовжується порушення термінів видачі документів дозвільного характеру. Згідно Закону, це 10 днів, іноді підприємці змушені 2-3 тижні, місяць чекати на довідку. Наступна проблема – слабка матеріальна база дозвільних центрів, неналежне оснащення їх комп'ютерною технікою. Треба розуміти, що скасування будь-якого дозволу – серьозний удар админістративно впиливати на бізнес, наповнювати позабюджетні фонди, в кінцевому – удар по ручному управлінню. Це формує умови для серйозного спротиву, який нам доводиться долати. Якби не серйозна політична воля керівництва уряду, самотужки нам було б складно. На деякі з означенних проблемних питань ми вже знайшли механізми вирішення. Так, наприклад, нами внесено і урядом підтримано зміни до Закону про дозвільну систему. Зокрема, йдеться про запровадження так званого принципу «мовчазної згоди», суть якого полягає в тому, що, якщо підприємиць у визначений законом 10-денний термін не отримав дозвіл чи відмову на певний вид діяльності у відповідному органі, то він отримав погодження. Крім того, посилено адміністративну відповідальність чиновників за порушення, так само як і в сфері ліцензування, реєстрації підприємницької діяльності. Зокрема, комітету надано право здійснювати перевірки органів державної влади, в разі встановлення порушення - складати адміністративні протоколи і відправляти їх в суди. Маємо намір користуватися цим механізмом.

       



Анонсы Пресс-центра
10 марта состоится Интернет-конференция Сергея Пашинского на тему: "Подробности захвата СБУ здания НАК "Нефтегаза"
12 марта состоится Интернет-конференция Наталии Доценко-Белоус, адвоката ЮФ "Василь Кисиль и Партнеры"
10 марта состоится круглый стол: "Кто защитит права потребителей в условиях финансово-экономического кризиса?"
 

Интернет-конференции
12.03.09Наталия Доценко-Белоус
10.03.09Сергей Пашинский
27.02.09Анатолий Семинога
20.02.09Дмитрий Гриджук

Контакты
Адрес: Киев, ул. Шамрыло, 23
Тел./факс: +38 044 593 16 37
press@liga.net  
Карта проезда