This version of the page http://www.deputat.org.ua/vr_interview_1263.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-08. The original page over time could change.
Ярослав Кендзьор: Побажав би уряду педантично вникати в кожну проблему і знаходити найоптимальніший
 
Неділя 8 березня 2009
Новини....

Новини парламенту

Верховна Рада України прийняла Постанову "Про деякі питання організації діяльності Служби безпеки України"

Відповідно до постанови, з метою забезпечення здійснення належного парламентського контролю та у зв'язку із ситуацією, що склалася у діяльності Служби безпеки України внаслідок невиконання Конституції та законів України, народні депутати вважають за доцільне створити Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з питань реформування Служби безпеки України та його законодавчого забезпечення. ...

Коаліція таки попросила Ющенка внести Тарасюка

Парламентська коаліція направила президенту Віктору Ющенку звернення щодо внесення до Верховної Ради подання про призначення міністром закордонних справ Бориса Тарасюка. ...

Рада призначила Наливайченка головою СБУ

Наливайченко позбувся приставки "в.о." Верховна Рада прийняла постанову Про призначення Валентина Наливайченка на посаду голови Служби безпеки України. ...

Біженець із БЮТ відсудив назад відібраний у нього мандат

Сьогодні Луганський окружний адміністративний суд визнав незаконними й протиправними і скасував рішення міжпартійного з`їзду БЮТ і Ради БЮТ про дострокове припинення повноважень народного депутата України Ігоря РИБАКОВА. ...

Всі новини

Рейтинг публікацій

1 Мірошниченко: У ПР засуджують спроби підкупу депутатів
2 Комуністи запропонували віддати Держкомзем в руки Мінагро
3 Сьогодні відбудеться екстрене засідання політради НУ- НС
4 БЮТ сподівається знайти компроміс із «регіонами» щодо конституційних змін
5 НУ-НС вимагає від Тимошенко пояснень з приводу заяв про її коаліцію з Партією регіонів

Інтерв`ю

Ярослав Кендзьор: Побажав би уряду педантично вникати в кожну проблему і знаходити найоптимальніший



()

«ForUm».

«Якщо Україна і не приєднається в квітні до ПДЧ, то отримає на Бухарестському саміті дуже прозорий сигнал на те, що це трапиться, наприклад, у другій половині цього року»


Ярославе Михайловичу, чи можна прогнозувати наслідки прибуття американського Президента в Києві? Чи вплине це на рішення Бухарестського саміту?
- Я розраховую на сприяння Джорджа Буша в питанні приєднання України до ПДЧ. Вплив США в структурі НАТО дуже істотний, тому позиція Сполучених Штатів значно вплине на позицію решти членів альянсу.

Багато супротивників НАТО говорять про якусь агресивність з боку Альянсу. Але елементарний аналіз останніх років показує, що агресором по відношенню до України виступає РФ. Прикладів більш ніж достатньо. Це і острів Тузла, і безпардонне втручання Росії у внутрішні справи України, повчання, на якій мові нам говорити і як відноситися до своєї історії. На заході Україна межує з країнами, які вже є членами НАТО. Ми не маємо з ними жодних проблем. Україні потрібно якомога більше наблизитися до вступу до північно-атлантичного альянсу, щоб піти з-під впливу Москви.


- У НАТО всі пересварилися через Україну. Росія ж загрожує санкціями, якщо ми приєднаємося до ПДЧ. Можливо, нам варто відступити?
- Я не бачу особливих сварок у Європі. Звичайно, у деяких країн є своя позиція. Франція, Німеччина, Нідерланди не хочуть сваритися з Росією. Але, мені здається, таким сильним країнам не варто боятися криків Москви. Європа повинна зрозуміти, що вирвати Україну зі сфери впливу Росії, в її інтересах, тоді їй самій спокійніше житиметься.

Аналізуючи все сказане, можу сказати, що якщо Україна і не приєднається в квітні до ПДЧ, то отримає на Бухарестському саміті дуже прозорий сигнал на те, що це трапиться, наприклад, у другій половині цього року.

Що стосується санкцій, то це абсурд. Куди дівати Росії свій газ? Ірак, Іран і Середня Азія мають свої запаси енергоносіїв. У РФ є тільки один ринок збуту – Європа. Вони можуть тільки спалювати свій газ самі і гріти ним повітря або закачувати його в підземні сховища, але це колосальним чином відіб`ється на їх економіці.

Зараз з Україною відбувається щось подібне тому, що відбувалося з балтійськими країнами: Естонією, Латвією і Литвою. Коли ці країни подали свої заявки на членство в НАТО, РФ загрожувала їм численними санкціями. Це були і економічна блокада, і перекриття постачань газу і нафти. Але як тільки ці країни витримали агресивний натиск, стали членами Європейського Союзу і увійшли до НАТО, Росія відмінила санкції. Вона зрозуміла, що мати проблеми з однією країною НАТО, значить, мати проблеми зі всіма членами альянсу. Аналогічно повинна поступити і Україна. Хоча, звичайно, в цьому випадку нам потрібно готуватися до переходжу на ринкові умови торгівлі енергоресурсами з Росією.


- І все таки, Росія лякає Україну ракетами, які вона націлить на нашу територію у разі вступу України в НАТО.
- Зараз в Україні є одна іноземна база, це Чорноморський флот РФ. Поки що Росії немає на кого націлювати ракети. Якщо змоделювати ситуацію, при якій Україна стане членом НАТО, саме від України залежить, чи дасть вона дозвіл Натовським базам розташовуватися на своїй території чи ні. Якщо все-таки погодиться, то цю базу потрібно буде поставити на кордоні з Росією, в Харківській або Сумській області. Нехай тоді РФ націлює свої ракети на цю область.

Здається, ми дуже багато говоримо про те, дозволить чи не дозволить нам щось Росія. Адже ми суверенна держава, і ці розмови виглядають абсурдно.


- Чи можливо на грунті НАТО чергове блокування трибуни, як на це вже натякнули комуністи?
- Це цілком можливо. Але, повірте, якщо ще місяць-два не працюватиме Верховна Рада, дивідендів від цього ні «регіонали», ні комуністи не отримають.


- Чи буде на цьому тижні розглянуто питання про зміну глав ФДМУ, генпрокурора і глави СБУ?
- Кадрові питання на цьому тижні навряд чи будуть розглянуті. Нам потрібно завершити ухвалення тих законопроектів, які були вказані в коаліційній угоді. Якщо я не помиляюся, сьогодні їх прийнято тільки чотири, останні розглянуті в першому читанні, ще три-чотири законопроекти чекають свого розгляду у Верховній Раді. Тільки після цього парламент зможе приступити до кадрових питань.

Якщо ФДМУ працює в рамках Конституції, потрібно відкинути чисто партійний принцип того, що Валентина Семенюк належить до СПУ. Тут повинна бути знайдена домовленість між Президентом і прем`єром. Не варто виносити це питання на суд громадськості. Було б краще, щоб він був вирішений у закритому режимі. Мені б хотілося, щоб Президент, Кабінет міністрів і парламент залишалися єдиними.


- Як ви вважає, скільки Юлія Тимошенко протримається на посту прем`єра? Ющенко її нещадно критикує... Януковича, наприклад, він критикував менше, ніж її. Коли варто чекати відповіді Юлії Володимирівни?
- Думаю, Тимошенко залишатиметься на посту прем`єра, поки Кабінет міністрів справлятиметься зі своїми обов`язками. Ну і, звичайно, якщо не буде таких «феєрверків», як з нагоди 100 днів роботи Кабміну. Здається, недоречно зводити в ранг геройства досягнення будь-якого чиновника. Проблеми потрібно вирішувати тихо і професійно.

Я маю відомості про те, що економіка країни зараз не в кращому стані. Але про це ніхто вголос говорити не хоче. Може трапитися, що ще через сто днів правління Тимошенко нам доведеться зупиняти торгівлю через те, що не буде чим давати здачу. Тому я побажав би українському уряду педантично вникати в кожну економічну, фінансову, соціальну проблему і знаходити найоптимальніший варіант її рішення. Не важко себе похвалити. Мудрість у тому, що б мовчати, а люди тебе хвалили.

Що стосується відповіді Тимошенко, то зараз вона зайняла мудру позицію. Юлія Володимирівна заявила, що у неї вистачить терпіння слухати критику Президента. Але хотілося б, щоб відповідями прем`єр-міністра були не «обгризання», а вирішення проблем, які критикуються.

Експертна думка

Володимир Фесенко

Блок Юлії Тимошенко може відновити переговори з Партією регіонів про створення коаліції у Верховній Раді, якщо найближчим часом чинна коаліція не вирішить питання про кадрову ротацію в уряді.

Так вважає директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
Детальніше

Новини організації

Круглий стіл «На шляху до Європейського союзу: досвід Польщі»

26 вересня у м ...


Семінар

«Методика загального та бюджетного аналізу ОМС» ...

Прес-конференція

„Моніторинг діяльності народних депутатів Верховної Ради України, обраних у Кіровоградській області. Оприлюднення результатів діяльності парламентських фракцій і груп” ...

Прес-конференція

„Моніторинг діяльності народних депутатів Верховної Ради України, обраних у Чернігівській області. Оприлюднення результатів діяльності парламентських фракцій і груп” ...

Всі новини