This version of the page http://www.deputat.org.ua/vr_analit.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-07. The original page over time could change.
Analysis
 
Субота 7 березня 2009
Новини....

Новини парламенту

Верховна Рада України прийняла Постанову "Про деякі питання організації діяльності Служби безпеки України"

Відповідно до постанови, з метою забезпечення здійснення належного парламентського контролю та у зв'язку із ситуацією, що склалася у діяльності Служби безпеки України внаслідок невиконання Конституції та законів України, народні депутати вважають за доцільне створити Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з питань реформування Служби безпеки України та його законодавчого забезпечення. ...

Коаліція таки попросила Ющенка внести Тарасюка

Парламентська коаліція направила президенту Віктору Ющенку звернення щодо внесення до Верховної Ради подання про призначення міністром закордонних справ Бориса Тарасюка. ...

Рада призначила Наливайченка головою СБУ

Наливайченко позбувся приставки "в.о." Верховна Рада прийняла постанову Про призначення Валентина Наливайченка на посаду голови Служби безпеки України. ...

Біженець із БЮТ відсудив назад відібраний у нього мандат

Сьогодні Луганський окружний адміністративний суд визнав незаконними й протиправними і скасував рішення міжпартійного з`їзду БЮТ і Ради БЮТ про дострокове припинення повноважень народного депутата України Ігоря РИБАКОВА. ...

Всі новини

Рейтинг публікацій

1 Мірошниченко: У ПР засуджують спроби підкупу депутатів
2 Комуністи запропонували віддати Держкомзем в руки Мінагро
3 Сьогодні відбудеться екстрене засідання політради НУ- НС
4 БЮТ сподівається знайти компроміс із «регіонами» щодо конституційних змін
5 НУ-НС вимагає від Тимошенко пояснень з приводу заяв про її коаліцію з Партією регіонів

Аналітика

Указ 911 - від районного судді до єврокомісара



(25-01-09)

Андрій Качор

Навряд чи хтось піддасть сумніву тезу, що найважливішим епізодом «крайнього» року діяльності Верховної Ради став «Указ 911» про розпуск парламенту 6-го скликання. Саме ця ініціатива Глави держави визначила подальший розвиток внутрішньо парламентської ситуації аж досьогодні. За великим рахунком, рішення Президента про дострокові вибори, продиктоване втратою контролю за більшістю у Верховній Раді, породив, крім безпрецедентної в історії країни парламентської кризи, переформатування як зовнішніх, так і тіньових сфер та центрів політичного впливу в державі.

детальніше


Статистичні результати законотворчої діяльності суб’єктів законодавчих ініціатив ВРУ 6-го скликання



(05.12.2008)

Андрій Качор

Постійні пертурбації як у виконавчих, так і в законодавчих органах влади за час каденції Парламенту 6-го скликання не надто сприяли продуктивній діяльності нардепів.

детальніше


Найвірогідніші варіанти коаліцій в парламенті VII скликання



(19-10-2008)



Андрій Качор

Дострокові парламентські вибори відбудуться. За великим рахунком, це доконаний факт, адже те, що відбувається сьогодні в судах навколо президентського указу 911, ліквідація переформатування цих судів, тиск на суддів, запеклі юридичні сутички між БЮТ та Секретаріатом, інакше, як через призму передвиборчої кампанії розглядати не можна. Це підтверджують і плавні поступки Тимошенко, на котрі прем’єрка йде щодалі до наближення 14-го грудня. Те, що позачергові вибори відбудуться, було зрозуміло ще і до указу. Проте традиційні спроби оскарження президентських указів – невід’ємний атрибут вітчизняного парламентаризму, адже сьогодні політичним силам вигідно форсувати події в цьогорічній «передвиборці», зважаючи на її короткотерміновість.

детальніше


Український парламентаризм: період напіврозпаду



(15-10-2008)



Андрій Качор

За півкроку до розпуску парламенту народних обранців починає лихоманити: з наближенням доленосного 3-го жовтня, нерви парламентарів здають все частіше, змушуючи останніх йти на неординарні вчинки. Відтак, публічне з'ясування стосунків між колишніми політичними партнерами та потенційними союзниками набувають все кумедніших форм. Що вже казати, якщо справді важливі для країни питання, як то початок опалювального сезону, майбутня ціна на російських газ чи визволення українських громадян із захоплених піратами суден разом з "окремими морськими танковими частинами" розглядаються лише в якості дотичних, як тло для все глибшої парламентської кризи

детальніше


Верховна Рада-однорічка за 750 мільйонів



(10-01-2008)

За матеріалами «Кореспондента»

З початку своєї роботи парламент п’ятого скликання витратив близько 750 мільйонів гривень. Ще близько 5 мільйонів гривень одержать як компенсацію за невикористану відпустку більш 150 депутатів БЮТ і Нашої України, що склали свої мандати.

детальніше


Верховна Рада України VI cкликання: проблеми функціонування парламентаризму в Україні



(2007-11-07)

Юрій Сиротюк, Фундація ”Відкрите суспільство”

Уже вдруге в Україні парламентські вибори відбулись виключно на пропорційній основі. Згідно із конституційними змінами грудня 2004 роль парламенту істотно зростала, а його функції суттєво змінились.

детальніше


Повний текст коаліційної угоди



(2007-10-22)



17 жовтня Блок "Наша Україна – Народна самооборона" і БЮТ оприлюднили угоду про створення парламентської коаліції в Верховній Раді шостого скликання.



детальніше


На Заході Європи парламенти розпускаються, на Сході – розганяються



(2007-04-10)



Одна з електронних енциклопедій свідчить: «розпуск парламенту - елемент конституційного механізму здійснення державної влади. Право розпуску парламенту (оголошення дострокових парламентських виборів) належить Главі держави і є противагою інституту парламентської відповідальності уряду». Залежно від положень Конституції, в європейських країнах такими правами наділені або Президенти країн, або прем`єр-міністри, або парламенти.

детальніше


Рада визначила Голодомор як геноцид українського народу. Хронологія



(2006-11-28)

Настя Сніжна, інформаційно-аналітичний веб-портал «Депутат»

28 листопада у Верховній Раді розглядались два законопроекти щодо Голодомору 1932-1933 років. Розгляд законопроекту Президента та «альтернативного» йому законопроекту ПР були внесені до порядку денного з другої спроби. Не голосували за включення фракції ПР та КПУ.

детальніше


Чи підтримає Верховна Рада урядову ініціативу?



(2006-07-27)

Володимир Тиліщак

24 липня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону «Про соціальний захист учасників національно-визвольного руху 1939-1956 років за здобуття Україною своєї незалежності» (реєстраційний № 1171 від 24.07.2006). Законопроект розроблено Міністерством праці та соціальної політики України з метою законодавчого врегулювання питань, пов`язаних із соціальним захистом осіб, які були учасниками національно-визвольного руху зазначених років.

детальніше


Експертна думка

Володимир Фесенко

Блок Юлії Тимошенко може відновити переговори з Партією регіонів про створення коаліції у Верховній Раді, якщо найближчим часом чинна коаліція не вирішить питання про кадрову ротацію в уряді.

Так вважає директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
Детальніше

Новини організації

Круглий стіл «На шляху до Європейського союзу: досвід Польщі»

26 вересня у м ...


Семінар

«Методика загального та бюджетного аналізу ОМС» ...

Прес-конференція

„Моніторинг діяльності народних депутатів Верховної Ради України, обраних у Кіровоградській області. Оприлюднення результатів діяльності парламентських фракцій і груп” ...

Прес-конференція

„Моніторинг діяльності народних депутатів Верховної Ради України, обраних у Чернігівській області. Оприлюднення результатів діяльності парламентських фракцій і груп” ...

Всі новини